Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Szaporodás  2018.febr.20.

Fertőzéshez vírus vagy baktérium szükséges, és ez nem függ attól, hogy a szülők testvérek voltak. Viszont genetikai problémák előfordulhatnak a génrokonság miatt, így mindenképpen tanácsos valamelyiket ivartalaníttatni a jövőre nézve. A már meglévő kölyköknél pedig vagy előjön majd valami probléma, vagy nem. Figyelni kell őket! Ha pedig a kölyköket eladják vagy ajándékba adják, akkor az új gazdit feltétlenül tájékoztatni kellene a meglévő helyzetről, mert jó, ha tudnak erről.

Jelige: spaniel molnár cs.  2018.febr.18.

Ha a kutyája egészséges volt akkor, amikor az autó tegnap elütötte, akkor végül is egészséges állapotban lett beoltva, már ha azt nem számítjuk betegségnek, hogy elütötte az autó.
Ha a baleset nem volt olyan súlyos, ill. nem keletkeztek olyan sérülései, amelyek komolyabb állatorvosi ellátást igényeltek volna, akkor végül is nem történt nagy kifogásolni való (még akkor sem, ha én lettem volna ott az állatorvos, én biztosan nem oltottam volna be).
A "szemügyre vétel" egyébként egy fontos vizsgáló módszer, ezzel bizony sok hasznos információ ill. benyomás keletkezik a szemügyre vevőben! Gondolom, hogy a kollégám észre vette volna azt, ha a kutyájának bármi komolyabb sérülései lettek volna. Az, hogy ma is minden rendben van vele, azt erősíti, hogy tényleg nem történt semmi baj (szerencsére).

Jelige: Angyal  2018.febr.18.

Torok és/vagy mandula gyulladása lehet. De miután fiatal kutyáról van szó, ez akár komolyabb fertőző betegség résztünete is lehet (pl. szopornyica) így mindenképpen és mielőbb alapos állatorvosi vizsgálatot javasolnék!

Jelige: Picur  2018.febr.17.

A leírtak alapján annyit tudok csak mondani, hogy a kutyája igen alapos bőrgyógyászati szakvizsgálatra szorulna. A leírtak alapján az sem kizárható, hogy egyszerre többféle bőrbetegsége is van, ill. egyik a másikból indulhatott ki. Az eddigi gyógyszerelése eléggé ötletszerűnek tűnik, a tartós javuláshoz ennél sokkal szakszerűbben beállított kezelés szükséges. Egyébként az sem kizárható, hogy soha nem fog igazán meggyógyulni, csak elérhető egy olyan állapot, ami így vagy úgy, de elfogadható.

Jelige: mennyi az esélye?  2018.febr.14.

Nem sok.
A felső légúti fertőző betegségek kórokozóinak legtöbbje fajspecifikus, azaz csak a kutyákat, vagy csak a macskákat, vagy csak az embert képesek megfertőzni. Az egy más kérdés, hogy a kutya és a gazdája gyakran egy időben "fáznak meg" mondjuk egy hosszúra nyúlt esti séta közben. A gazdiról ritkán terjed át úgy ilyen jellegű megbetegedés a házi kedvencekre, hpgy azt bizonyítani is lehessen.

Jelige: Pancho  2018.febr.14.

A kutyákban sokféle féreg lehet. Mielőtt egy alaposabb féregtelenítő kezelésbe kezdene bele, jó lenne megfelelő vizsgálattal kideríteni, hogy milyen "lakói" vannak a kutyájának. Ehhez nem kell más, mint egy kevéske friss bélsár minta, amit parazitológiai vizsgálatra kell elküldeni egy laborba. Ebben biztosan segít majd az állatorvosa.

Jelige: Miú  2018.febr.9.

Kérdezi, hogy mit csináljon a cicával? Erre az egyszerű kérdésre nem is olyan egyszerű válaszolni. Lehet ugyanis, hogy már semmit nem kell vele csinálni mire ezt a válaszomat olvassa. Ha ez a gennyes tályog kifakadt és kiürült belőle a genny, akkor elég gyorsan begyógyul majd. Azért egy állatorvosi kontroll, kis sebtisztítás nem fog megártani. Ha pedig még nem fakadt ki és ürül ki teljesen, akkor ezt mielőbb (holnap délelőtt) érdemes lenne állatorvosi segítséggel megtenni.

Jelige: Skorpió53  2018.febr.6.

Ezek a gyógyszerek nem úgy működnek, hogy ma még jó, holnap meg már nem. A megadott idő intervallumot mindig körülbelül kell érteni, és minden állatban másként zajlik ez. Ha valaki nagyon biztosra akar menni, akkor már kb 1 héttél a lejárta előtt adja a következőt. Baj pedig leginkább attól lehet, ha éppen akkor csípi meg mondjuk egy kullancs, amikor a korábbi tabletta védő hatása már elmúlt, de még nem kapott újabbat. Egyébként, szerintem nyugodtan beadhatja együtt a féreghajtóval, ill. ha ezt ma megkapta, akkor holnap, ez nem fog okozni semmi gondot.

Jelige: veszélyes?  2018.febr.6.

Magyarországon a ma érvényes jogszabályok alapján nem fajták szerint történik a kutyák veszélyessé minősítése, hanem a viselkedésük alapján. Az a kutya "veszélyes eb" amit a hatóságok határozattal annak nyilvánítanak, és bármilyen fajtájú kutya (még egy keverék is) veszélyessé nyilvánítható. Azt, hogy ez mi alapján és mikor történhet meg, a jogszabályok rögzítik.

Jelige: mivel lehet felnevelni?  2018.febr.5.

A kérdésre nincs jó válasz! Amiket Ön írt, azok közül talán a kecsketej lehetne esetleg jó, de ezt beszerezni nagyon körülményes, és összességében biztosan drágább is lesz, mintha kutya tejpótló tápszert vennének. Esetleg keressenek szoptató kutyát, aki alá be lehetne tenni dajkaságba.

Jelige: kabergolin  2018.febr.2.

A kérdésére én nem tudok válaszolni, mert ezt a készítményt nem ismerem, eddig még soha nem használtam.

Jelige: szemölcs?  2018.jan.31.

Igen, ez valószínűleg egy szemölcs. Lehet, hogy leesik majd magától ez is, mint az előző, de az is lehet, hogy nem (és akkor növekedni fog). Ezt nem nagyon lehet megjósolni előre. A legjobb az lenne, ha másik (akár több) állatorvos véleményét is kikérni (miután megmutatta nekik a kutyát élőben!). El tudom képzelni, hogy lesznek olyan kollégák, akik esetleg nem a tételen várakozást fogják javasolni.

Jelige: Sacika  2018.jan.31.

Azt, hogy mi lehet Sacika valós baja (vagy bajai) én így a távolból biztosan nem fogom tudni megmondani. A beteg állat problémáinak okáról, a jó (valós) diagnózisról ugyanis nem lehet találgatással dönteni. Az elképzelhető, hogy azok az állatorvosok, akik eddig látták és vizsgálták, nem jól rakták össze azt a mozaikot, amit a tünetek, a laborleletek, az eddigi kezelési próbálkozások adnak össze. De ebből legfeljebb azt a következtetést lehet csak levonni, hogy tovább kell próbálkozni, másik állatorvosoknak kell megmutatni Sacikát és a leleteit (de nem interneten távdiagnózist kérve, hanem többször megvizsgálva, esetleg újabb kiegészítő vizsgálatokat elvégezve), hátha ők okosabbak, kreatívabbak lesznek. Ezért akár messzebbre is el lehet (kell) vinni, ha kell.

Jelige: korpás szőr  2018.jan.30.

A korpa nem más, mint az elhalt és lelökődött bőr (aprócska darabokra töredezve). Kölyökkorban ez lehet attól is, hogy az egészen fiatalkori bőre megújul, felfrissül. Bolha korpázást nagyon ritkán okoz önmagában. Szerintem bőrtápláló vitaminok talán segítenek. Beszélje meg ezt az állatorvosukkal!

Jelige: allergia elmúlhat?  2018.jan.30.

Sajnos a kérdésére nem lehet előre jól válaszolni. Az igazi allergia nem szokott magától elmúlni, mert ha a szervezet valamit "ellenségnek" könyvelt el, arra mindig reagálni fog amikor újra találkozik vele. (Ez az allergia tömény lényege.)
Az injekció ismételt beadása után vagy lesz gond, vagy nem lesz. Ha nem lesz, akkor lehetséges, hogy az első alkalommal sem allergia volt.

Jelige: együttes gyógyszer  2018.jan.30.

A válaszom az, hogy nem tudom.
Egyben kérem, hogy fejezzük be ezzel ezt a kérdés-felelet -et mert nem tudok többet segíteni ebben.

Jelige: allergia elmúlhat?  2018.jan.29.

Az allergia néha elmúlhat. Akár még attól az anyagtól is, amire korábban az allergia kialakult. De ez nem magától zajlik le, ez egy eljárás (deszenzibilálás-nak hívják) ami egy hosszabb folyamat eredményeként hozhatja meg az eredményt.

Jelige: együttes gyógyszer  2018.jan.29.

Elnézését kérem, de erre ilyen formában nem tudok válaszolni, mert az nem lenne etikus. Nem ismerem sem az állatot, sem a problémáját, így konkrét gyógyszer nevet nem írhatok le.

Jelige: gyomorvédő?  2018.jan.28.

Úgynevezett "gyomorvédő" készítményt olyankor szokás rendelni a betegnek, amikor az a gyógyszer, amit az adott problémára szedni kellene, izgathatja, irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját, ami esetleg gyomorvérzések, fekély kialakulásához is vezethet. A szteroidok és a NSAID szerek legtöbbje ilyen, de konkrétumot mindig az adott gyógyszer felhasználási utasításában kell keresni erről. Ma már ezek között vannak azonban olyanok is, amibe a gyártó már eleve beleteszi a gyomorvédőt is, így ilyenkor külön nem kell már adni.

Jelige: azonos injekció  2018.jan.26.

Ez egyáltalán nem biztos!
A gyógyszerekre mutatkozó allergia sok esetben nem a hatóanyag miatt alakul ki, hanem a készítményben levő egyéb összetevők valamelyikére. Viszont ez csak akkor fog kiderülni, ha kipróbálják.

Jelige: suti  2018.jan.23.

Nem tudok jót válaszolni. Ha nem egy, akkor nem megy. Beszélje meg az állatorvossal hogy irjon tablettát.

Jelige: toxoplazma?  2018.jan.20.

Nem. Csak a macska, de az is csak akkor, ha a terhes nő még soha nem találkozott toxoplazmával. Ez viszont egy egyszerű vérvizsgálattal kideríthető. Javaslom nézze meg figyelmesen az alábbi helyen elérhető videót, ami erről szól:
https://www.youtube.com/watch?v=DGtpTEskboI&feature=youtu.be

Jelige: kangörcs  2018.jan.19.

A kérdésére a válaszom az, hogy jelenleg már semmit.
Ha szomszéd lány kutya már befejezte a tüzelést, pár napon belül elmúlik a "kangörcs".
A későbbiekre nézve a megoldási lehetőségek a következők:
-szomszéd szuka ivartalanítása
-a saját kutya ivartanítása
-elköltözés

Jelige: katéter kivétel  2018.jan.17.

Ezt a két kérdést annak kell feltennie, aki a katétert behelyezte a cicába. Ő tudja ugyanis a részleteket, és ő tudja, hogy miért és hogyan tervezte meg a jövőt....

Jelige: egyszerre lehet?  2018.jan.14.

Sajnos a választ én sem tudom erre a kérdésre.
Utána kellene nézni a szakirodalomban, illetve meg kellene kérdeznem ehhez nálam sokkal jobban értő kollégáimat, de erre most nincs lehetőségem.

 1 ---- 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 ---- 354 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat