Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Kérdés  2018.nov.30.

A Hyperolnak nincs hatóanyaga, a Hyperol hidrogénperoxidból áll, ha úgy vesszük ez a hatóanyaga. Az Apomorphin nem azonos ezzel a vegyülettel.
Viszont, ha nincs Apomorphin (márpedig ez nem mindig van kéznél), a Hyperol (ill. a hidrogénperoxid) megitatásával -amolyan kényszermegoldásként- ki lehet váltani hányást. De nem mindig sikerül.

Jelige: Pars longa glandis  2018.nov.29.

Ez egy szemölcs. Le kellene onnan vetetni.

Jelige: duphalyta  2018.nov.20.

A válaszom az, hogy nem tudom. Ennek nagyon alaposan utána kellene nézni, de erre sajnos most nincs sem időm, sem lehetőségem.

Jelige: csont etetés  2018.nov.16.

A kacsa csontot sem nyersen, sem főzve nem ajánlom, mert jóval keményebb a csirke csontnál, ráadásul elég szilánkosan törik, és ez gondokat okozhat.
Arról, hogy a csont etetésről mit kell tudni, igen hosszan lehetne írni. Röviden annyit, hogy lehet etetni csontot, de nagyon nem mindegy, hogy milyet, mennyit és hogyan?
Ajánlom dr. Fodor Kinga könyvét, "Mit egyen a kutyám?" címmel jelent meg pár éve, ha jól tudom még kapható könyvesboltokban. Ebben erről is olavashat.

Jelige: Dönci  2018.nov.11.

E,iatt most azonnal biztosan nem kell elrohannia állatorvoshoz a cicával, de figyelni kell a következő 2-3 napban, meg kell nézni minden székletét, és a vizeletét sem árt figyelni. Ha újra ismétlődik ez a véres nyálka a kaki végén, akkor azért jobb lesz őt megmutatni állatorvosnak a következő hét elején.

Jelige: Fülgyulladás  2018.nov.4.

A beteg fülek (hallójáratok) eredményes kezeléséhez elengedhetetlen a fülek (hallójáratok) rendszeres kitisztítása és a helyi kezelése fülcseppekkel. Ez egy domináns, esetleg akaratos kutya esetén nem megy egyszerűen, ehhez már trükközni kell. Kérjék meg az állatorvosukat, hogy mutassa meg (akár többször is), hogyan kell jól bekötni a száját, és azt is, hogy lehet rögzíteni pl. a hónalj alá történő beszorítással. Az állatorvos eközben azt is megmutathatja, hogyan kell jól kitisztítani a füleket (hallójáratokat), és hogyan kell jó helyre becsepegtetni a fülcseppet, Aztán otthon lehet gyakorolni, a 4.-5. próbálkozás már valószínűleg sikeresebb lesz. Ha ez nem megy, vagy nem sikerül, akkor nem sok javulás várható.

Jelige: 6 hetes kiscica  2018.okt.22.

Sajnos csak azt tudom válaszolni a kérdésére, hogy ezt a problémát mindenképpen meg kell mutatni állatorvosnak, mert erről így a távolból nem igen lehet érdemlegesen semmit sem mondani. És mivel azt írta, hogy Budapesten laknak, javaslom, hogy az Állatorvostudományi Egyetem klinikáját keresse fel, mert egy "sima" rendelőben lehet, hogy nem sokat tudnak hozzászólni a jelenséghez.

Jelige: cerucal tejre  2018.okt.18.

A kérdésére a korrekt válaszom az, hogy nem tudom.

Jelige: mikor jönnek elő?  2018.okt.8.

A kérdésére sajnos nem lehet jó ill. pontos választ adni. Ez ugyanis rengeteg dologtól függ. A kiscicák életkorát hozzáértő szakemberek azonban viszonylag pontosan meg tudják állapítani.

Jelige: Vérömleny  2018.szept.30.

Igen, ez kibírja hétfőig, addig nem lesz nagyobb baja.

Jelige: bella  2018.szept.22.

Én ebben a mostani helyzetben elküldeném (beutalnám) a kutyáját az Állatorvostudományi Egyetem Belgyógyászati Klinikájára dr. Psáder Roland-hoz, aki igen nagy szakértője a makacs felső légúti problémák okainak tisztázásának. Ő, ha kell, endoszkópos vizsgálatot is tud végezni.

Jelige: Sturvit  2018.szept.19.

Először is, a sturvit helyesen struvit.
A diétás táp lényege, hogy a hatását akkor tudja legjobban kifejteni, ha az állat CSAK ezt eszi. Ha mellé bármi mást is kap, akkor a diétás hatás mértéke csökkenni fog. Egyébként, a minőségi diétás tápban (amit most kap, az ilyen) minden benne van, ami kell az egészséges életműködéshez, így semmi baja nem lesz a cicának, ha csak és kizárólag ezt kapja.
Alom ügyben pedig annyi a válaszom, hogy ki kell próbálni többfélét, és azt kell majd használni tartósan, amit a cica is szeret (kedvel), és a gazdi is elégedett. Olyan alom nincs, ami mindenkinek szuper lenne, mert minden egyes állatnál mások az igények, ill. a körülmények.

Jelige: parazita  2018.szept.18.

A bélférgességeket úgy lehet "elkapni", hogy a fertőzött állatból ürülő petéket (vagy más fertőzést átvivő fejlődési alakot) a másik állat felnyalja, az rátapad (pl. a szőrére), és onnan lenyalja. Ha emiatt nagyon aggódik, vigyen friss bélsármintát laboraróriumi (parazitológiai) vizsgálatra!

Jelige: eclampsia  2018.szept.15.

Őszinte válaszom a kérdésére az, hogy nem tudom. Lehet, hogy segítene, de az is lehet, hogy nem. Ez rengeteg dologtól függ. Attól, hogy az előző ellésnél volt ilyen baj, közel sem biztos, hogy most is lesz. Akár adja a Calcitonint, akár nem. Ez megjósolhatatlan!

Jelige: 14 éves kutya vérkép  2018.szept.14.

Ez a laborlelet nem jó sajnos azt mutatja, hogy a kutyájuk mája nincs a legjobb állapotban. Azt, hogy ennek mi állhat a hátterében, én így biztosan nem tudom megmondani, ehhez a kutyát nagyon alaposan ki kell vizsgálni. Az állatorvos kolléga remélhetően tudni fogja, hogy mit és hol kellene még megcsináltatni (pl. hasi/máj ultrahang vizsgálat).

Jelige: anasarca  2018.szept.10.

A feltett kérdésére sajnos nem tudok érdemben válaszolni, mert nem tudom erre a kérdésre a jó választ! Az angol bulldogok nagyon érzékenyek, nehéz őket probléma mentesen nevelni és tartani. Hallottam már ilyen problémákról, de nekem soha nem volt ilyen betegem, így nincs személyes tapasztalatom ezzel a betegséggel.

Jelige: légcsőszűlület  2018.szept.9.

Nem, nem érdemes adni.
Ezzel (szerintem) nem kell foglalkozni. Ha a cica tünetmentes, nem mutat légzési gondokat, Önöknek se okozzon ez problémát. Jó esély van arra, hogy a "hangosabb levegővételek" oka nem is ez, hanem valami egészen más.

Jelige: Pároztatás  2018.aug.31.

Nincs jó hírem! Nincs ugyanis olyan megoldás, ami minden szempontból jó lenne!
Nem lehet úgy együtt tartani egy fiú és egy lány macskát, hogy abból ne legyen bonyodalmak.
A jelenleg még csak 6 hónapos cica túl fiatal (és a szervezte még kialakulatlan) ahhoz. hogy hormonális gyógyszert kapjon. Ez mindenképpen ártana a nemi fejlődésének. Szóval ezt semmiképpen nem tanácsolnám. Szerintem ehhez képest sokkal kisebb veszély az, ha esetleg fiatalon lenne vemhes. (Gondoljon csak bele, a természetben senki és semmi nem akadályozza meg azt, hogy az éppen ivaréretté váló nőstényeket azonnal teherbe ejtsék a hímek (és nem csak a fiatalok, hanem az idősebbek is!) Ha egy fiatal nőstényt a természet már nagylánynak nyilvánított arra (jelen esetben tüzel/ivarzik), hogy nemileg érett legyen, akkor általában nem okoz gondot a vemhesség kihordása és a szülés sem. Ha mégis, akkor elvetél és majd később lesz ismét vemhes.
De ha mindenképpen megoldást akar a helyzetre, akkor keressen valakit (családtag, barát, ismerős) aki esetleg pár hónapra befogadná valamelyiket és így megoldható lenne a különválasztásuk.

Jelige: fogkő ínygyulladás  2018.aug.29.

Az íny alsó szélénél levő eltérő színű sáv normális, ezzel nem kell foglalkozni. A sárgás felrakódás a fogakon viszont már tényleg a fogkőképződés kezdete, de még tényleg nem vészes, ezek még nem kövek, csak felrakódások. A fogkőképződés egyébként sajnos nagyon, de nagyon nehezen megakadályozható, ha a cica genetikailag hajlamos rá (ami már eldőlt a fogantatásakor, és ezen nem lehet változtatni), akkor előbb-utóbb akkor is lesznek fogkövei, ha ezt a gazdi nem akarja. A lerakódás lassítására azonban valóban sokféle módszert lehet kipróbálni, de univerzális, mindig és minden állatban működő recept erre nincsen. Sokféle készítmény kapható erre a célra, egyiknél ez válik be, a másiknál az,próbálkozni kell (és lehet), de túl nagy elvárásai azért ne legyenek, csodák ugyanis nincsenek. Viszont ezzel biztosan nőni fognak a cicára fordított költségek, mert ez a próbálkozás nem lesz olcsó.
Később, amikor már kialakulnak a fogkövek, gyakrabban kell majd állatorvoshoz járni, esetleg néha leszedetni a nagyobbakat, stb...

Jelige: Cicabajok  2018.aug.29.

Ez sajnos egy rettentően bonyolult szituáció. A fő gond az, hogy termelődnek a hólyagkövek (akár homok, akár kicsit nagyobbak) és ezek közül akadhat egy olyan, amelyik elindul kifelé a húgycsövön át, de ott elakad a meglévő szűkületben. Ez akár életveszélyes helyzetet is előidézhet!
Az antibiotikum a kőképződést nem állítja meg, ez csak a fellépő hólyaggyulladásban segít. Ha újra véres lenne a vizelete, újra szükséges lehet adni.
A legfontosabb viszont a kőképződés lassítása vagy megakadályozása lenne a szigorú diétával (vannak erre speciális tápok), de ez sem egyszerű feladat, nem is biztos, hogy sikerül. A több folyadék bevitel (ha sikerül elérni) segíthet abban, hogy híguljon a vizelet, nagyobb legyen a sodrás kifelé, de ettől még lesznek kövek (homok). A megfelelő diéta is nagyon fontos.
Azt javaslom, hogy nagyon szoros kapcsolatban legyenek az állatorvosukkal, gyakorta mutassák meg neki a cicát, és folyamatosan egyeztessen vele a tennivalókról.

Jelige: Könyök  2018.aug.29.

Ez egy elég gyakori jelenség a nagytestű kutyáknál. A problémának több oka is van, amelyek ha egyszerre vannak jelen, viszonylag gyorsan bajokat okoznak. A fő ok a kemény fekhely, amin ide-oda forgolódva nagy terhelés éri az izületet. Ezért kezd kihullani a szőr, megvastagodni a bőr, de később további tünetek is kialakulhatnak. A kenegetés kicsit javíthat a helyzeten, de ettől csodákat nem lehet remélni. Valahogy meg kellene oldani, hogy a fekvőhelye kicsit puhább legyen. Kenegetésre használhatják pl. a Bepanthen plus kenőcsöt. Ha tovább romlik a helyzet, meg kellene mutatni állatorvosnak!

Jelige: harapás  2018.aug.27.

Elméletileg igen, Gyakorlatilag nem.
A magyarázat a következő: a veszettséget minden melegvérű állat elkaphatja, ha őt veszett állat harapja meg. De mitől lenne veszett egy egér vagy egy patkány? Ha ezeket megharapja egy veszett állat, akkor nagy valószínűséggel azonnal elpusztul a megharapott rágcsáló. Annak, hogy életben marad és később kialakul benne a betegség, majd ő harap meg egy másik állatot és továbbadja a vírust, az esélye maximum elméleti.

Jelige: belehalhat?  2018.aug.12.

Nem hiszem. Emberek is élnek be nem nőtt kutaccsal.
A kérdésére viszont nem tudok válaszolni, én magam még soha nem találkoztam ilyen beteggel (állattal), és most nincs módom ennek utána olvasni. Elnézését kérem emiatt.

Jelige: Dézi  2018.aug.11.

Egy ilyen idős kutya fogkövei annál sokkal jobban tapadnak a fogakon, minthogy azokat kapargatással le lehetne szedni rendesen. De még nem rendesen sem lenne ez egyszerű. Persze az is igaz, hogy egy ilyen állapotú kutya altatása már valóban veszélyes lehet, így ha fél az altatástól, akkor sajnos nincs más lehetőség, mint otthagyni a fogköveket ahol vannak.

Jelige: izületi gyulladás  2018.aug.11.

Sajnos nincs jó hírem! Ezt a problémát hozzáértő állatorvos szakszerű vizsgálata nélkül nem lehet sem véleményezni, se megoldani (kezelni). Ilyen fiatal állatban ez a tünet amúgy is eléggé kuriózum (ilyen korban ez rettentő ritkán fordul elő).
Ha a városukban nem talál megfelelő állatorvost, akkor akár messzebbre is el kell vinni, mert különben bizonytalan, hogy mi lesz vele. Ezen az oldalon tájékozódhat olyan állatorvosokról, akik az ilyen problémákhoz az átlagnál jobban értenek:
https://www.kisallatortopedia.hu/tagjaink

 1 ---- 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 ---- 354 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat