Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: izületi gyulladás  2018.aug.11.

Sajnos nincs jó hírem! Ezt a problémát hozzáértő állatorvos szakszerű vizsgálata nélkül nem lehet sem véleményezni, se megoldani (kezelni). Ilyen fiatal állatban ez a tünet amúgy is eléggé kuriózum (ilyen korban ez rettentő ritkán fordul elő).
Ha a városukban nem talál megfelelő állatorvost, akkor akár messzebbre is el kell vinni, mert különben bizonytalan, hogy mi lesz vele. Ezen az oldalon tájékozódhat olyan állatorvosokról, akik az ilyen problémákhoz az átlagnál jobban értenek:
https://www.kisallatortopedia.hu/tagjaink

Jelige: Dézi  2018.aug.9.

Ez egy tipikus patthelyzet és sajnos nincs jó megoldás rá!
Az altatása a leírtak alapján valóban elég kockázatos lenne, de altatás nélkül nem lehetséges a fogkövek alapos és szakszerű eltávolítása. Ha az enyém lenne a kutyája, én ezzel nem foglalkoznék, mert jobb ha így éldegél, minthogy sehogy.

Jelige: Pancho  2018.aug.9.

Nagyon sajnálom, de ebben a témakörben én nem vagyok naprakész, nekem saját magamnak nem volt még soha ilyen betegem, és így nem végeztem kezelést sem, szóval botorság lenne bármit is mondanom (írnom).

Jelige: szájüregi panaszok  2018.aug.8.

Őszinte válaszom az, hogy sajnos nem tudok erre a kérdésre okosat és jót válaszolni. Annak, hogy ilyen hólyagok alakuljanak ki, sokféle oka lehet, és azt sem igazán lehet így megjósolni, hogy elmúlnak-e és ha igen, mitől? Valószínűleg valami ritkaság az, ami a kutyájukat megbetegítette, ez egy pech, de sajnos a valódi okra rájönni nem egyszerű feladat! Nem tudok annál jobbat javasolni, minthogy vinni kell tovább, másik állatorvoshoz, és talán valakinek lesz olyan ötlete, elgondolása, ami aztán eredményre vezet.

Jelige: Segítség 🆘  2018.júl.26.

Olvasva a levelét az első kérdésem az volt, hogy az állatorvos kolléga vajon hogyan nézte meg a kutyus orrjáratait? Csak kívülről? Vagy bedugott valami műszert is az orrába? Nem mindegy ugyanis, hogy tényleg látta-e a valós képet?
Egyébként nem kell a folyamatos tüsszentés hátterében egy egész toklászt gondolni, leszakadhatott abból egy-két nagyon picike darab is, amelyek továbbra is ingerlik. Ha nem múlik el 1-2 nap alatt sem, akkor mindenképpen el kell majd vinni endoszkópos vizsgálatra!

Jelige: Medrol  2018.júl.25.

Ezt a kérdést a kezelő állatorvosának kell feltennie, mert csak tudja, hogy miért, és miért éppen ezt a gyógyszert rendelte a kutyájának! A részletek ismerete nélkül erre nem lehet jó választ adni.

Jelige: forralni?  2018.júl.20.

Az őszinte válaszom az, hogy nem tudom!

Jelige: cica  2018.júl.18.

Ahogy én tudom, olyan diétás táp nincs a piacon, ami egyszerre hypoallergén is, és idős állatnak való. Ez általában vagylagos. Vagy hypoallergén, vagy idős állatnak való. A foszfortartalom ismereteim szerint nem annyira lényeges, a 1,2% ugyanolyan jó, mint a 0,72%. Ha a cicájuk táplálék allergiás, akkor én inkább ezt részesíteném főbb szempontnak, és kevésbé foglalkoznék azzal, hogy már idő állat.

Jelige: együtt ezek?  2018.júl.16.

Erre a kérdésére egy másik honlapon én már válaszoltam. Most sem tudok mást mondani, mint ott: nem, együtt ezek nem javasoltak.

Jelige: Epilepszia  2018.júl.16.

Olyan állapot még gyógyszerekkel sem elérhető, hogy soha ne legyenek rohamai. Néha-néha egy-egy roham teljesen "normális", főleg ha azok intenzitása (hevessége) nem túl nagy. Szerintem a mostani gyógyszerzése így hagyható.
A másik kérdésére az a válaszom, hogy szerintem nem kellene mást adnia.

Jelige: Suzy  2018.júl.15.

A leírtak alapján nekem az a gyanúm, hogy a korábbi vérzést sem a tűzőgép kapocs okozta. Egyrészt egy ilyen kapics gond nélkül végig tud jutni a bélcsatornán anélkül, hogy felsértené a bélnyálkahártyát.
Másrészt, ha már eltávozott belőle, a vérzésnek is meg kellett volna szűnnie.
Szerintem tovább kellene keresni a vérzés (valós) okát!

Jelige: Mirza  2018.júl.13.

Az ivartalanítás bármikor elvégezhető. De az a jó, ha minél fiatalabb az állat. Egy 4 éves cica viszont ideális életkorban van egy ilyen beavatkozáshoz! Ezt a megoldást válasszák, ne pedig bármi más módszert!

Jelige: multivitamin  2018.júl.12.

A multivitaminok sokféle vitamint tartalmaznak, és emberi adagban, így ha a kutya ezekből nagyobb mennyiséget eszik meg (pl. éppen ilyen módon), akkor azért lehet számítani ilyen-olyan problémákra, mint most Önnél is. Azt azonban nem könnyű megmondani, hogy éppen melyik összetevő okozza a bajt, bármelyik lehet, de akár több is egyszerre. Remélhetően nem lesz most ebből nagyobb baj, de azért nem ártana megmutatni egy állatorvosnak, még így utólag sem.

Jelige: Védőoltások  2018.júl.12.

A védőoltások utáni allergiás reakcióknál nem az a lényeg, hogy melyik betegségek elleni oltásról van szó (tehát nem az a lényeg, hogy veszettség elleni oltás után jön-e elő, vagy éppen a kombinált oltás után, hanem , hanem az, hogy egészen konkrétan melyik gyártó, melyik vakcinájáról. Az allergiás túlérzékenység ugyanis nem a "hatóanyag" miatt szokott kialakulni, hanem a vakcinában lévő egyéb komponensek miatt (oldószer, vivőanyagok, a készítmény stabilitását biztosító egyéb anyagok, stb.) Amelyik után előfordul(t), azt kerülni kell, illetve bizonyos gyógyszerekkel elő lehet készíteni az állatot (pl. az oltással egyidejűen szoktak adni gyors hatású szteroidot és/vagy antihisztamin injekciót is adni). Ezt az állatorvossal kell előzetesen megbeszélni. A másik megoldás lehet, hogy másik gyártó hasonló vakcináját kell megpróbálni használni. (Ez is alapvetően az állatorvos dolga, ha tud arról, hogy számítani lehet az allergiás reakcióra.)

Jelige: Darkbutterfly  2018.júl.10.

Sajnos sok okosat így nem lehet erről mondani. A tapasztalt jelenség (tünet?) mindenképpen olyan, ami mellett azért nem lehet "csak úgy" elmenni. Ha nem hagyja ezt abba, az utazgatás után mindenképpen NAGYON ALAPOS állatorvosi vizsgálatot javasolnék!

Jelige: Pajti  2018.júl.2.

A tapasztalt tünetek arra utalnak, hogy nem csak az izomzatban van akut vérellátási zavar van, hanem az agyban is. Ennek oka feltehetően a szívbetegség romlása.

Jelige: tehéntej van csak  2018.jún.27.

A tehéntej nem alkalmas ennyire fiatal kölyökkutya táplálására, bár attól, hogy 1-2 x ilyet kap, nagy baja még nem lesz. De mivel a kérdés feltevése óta már több óra eltelt, gondolom valamit kapott, ill. sikerült kutya tejpótlót beszerezni.

Jelige: vérlabor  2018.jún.25.

Az eltérések szerintem sem jelentősek, bőven "belefér" minden eredmény az elfogadható kategóriába, még akkor is, ha egyik-másik fölfelé vagy lefelé "kilóg" a megadott normál érték tartományhoz képest.
A Trc - thrombocíta szám, az ALT egy májenzim, a neutrofil és a limfocita fehérvérsejt tipusok, az urea = vérkarbamid érték, az LDH és a CK enzimek, amelyek többféle ok miatt is emelkedhetnek még egészséges állatban is.
A leírt számszerű értékek nem túl eltérőek a normál értékektől, így ha a cicának "semmi látható baja" nincs, akkor szerintem sem kell aggódniuk.

Jelige: oltás 3 havonta?  2018.jún.22.

Értelme ennek valóban nem sok van, de ha ezt írják elő, ehhez kell alkalmazkodni.
Az egy más kérdés, hogy meg lehet-e esetleg győzni a szervezőket ennek a szabálynak az értelmetlenségéről, vagy sem. Lehet(ne) hivatkozni a hatályos jogszabályra, ami szerint egy felnőtt kutya esetében évente egyszer kötelező a veszettség elleni oltás.

Jelige: Féltem a cicám  2018.jún.12.

Sajnos sok okosat a leírtak alapján nem tudok mondani. Még az is lehet, hogy semmi komoly baja nincs a cicájának. Vizsgálat nélkül érdemben nem tudok semmit sem mondani. (Az persze lehet, hogy a tüneteket a szőroldó paszta okozza, de az is lehet, hogy nem. ) Ha van étvágya és eszik, akkor talán nem lesz ebből nagyobb gond.

Jelige: tejpor jó?  2018.jún.10.

Igazából nem jó. Lehet kapni macska tejpótló tápszereket (állatpatikák, nagyobb rendelők), ezeket ajánlott használni a kiscicák szoptatására.

Jelige: Lyukas fogak  2018.jún.6.

Nekem az a véleményem, hogy közel sem biztos, hogy a cicája a fogai miatt nem eszik. Sokkal valószínűbb, hogy a veseelégtelensége miatt nem eszik! (Ilyenkor a ki nem választott méreganyagok miatt a szervezet abban a tévhitben van, hogy nem is éhes, nincs miért ennie.) Egy pár napos infúziós kúra vélhetően többet segítene, bár sok függ attól, hogy konkrétan milyenek a veseparaméterei (és nem csak a kreatinin!)

Jelige: meggyógyul teljesen? 2  2018.máj.30.

Ahogy én tudom a kifejlett férgekkel rendelkező betegek kezelési protokollját, aszerint ez így nem biztos, hogy elég lesz a teljes gyógyuláshoz. Javaslom, ha eddig még nem tette meg, feltétlenül olvassa el a reggeli válaszomban ajánlott honlaprészt!

Jelige: teljesen meggyógyul?  2018.máj.30.

Abból, hogy a kutyája "igazolt szívférges", még nem derült ki, hogy a betegségnek milyen stádiumában van? Még csak mikrofiláriák vannak a vérében, vagy már kifejlett szívférgek is a tüdejében? A különböző stádiumok eltérő kezelést igényelnek. Azt javaslom, hogy olvassa el az itt található részletes információkat:
https://www.szivfergesseg.hu/mit-tegyek-ha-szivferges-a-kutyam/

Jelige: nyers marhahús  2018.máj.27.

Egy húsevő állatnak a nyers hús mindig szívesen fogyasztott táplálék. Ezért szeretik is. A dietetikai hatása azonban egy betegségben csak annyi, hogy legalább eszik valamit. Arról, hogy a nyers marhahús az emésztést javítaná, nincs információm.
A "hasnyálmirigybaj" sokféle lehet, nem mindegy miről beszélünk, így a második kérdésére nem tudok érdemben válaszolni.

 1 ---- 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 ---- 353 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat