Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: parazita  2018.szept.18.

A bélférgességeket úgy lehet "elkapni", hogy a fertőzött állatból ürülő petéket (vagy más fertőzést átvivő fejlődési alakot) a másik állat felnyalja, az rátapad (pl. a szőrére), és onnan lenyalja. Ha emiatt nagyon aggódik, vigyen friss bélsármintát laboraróriumi (parazitológiai) vizsgálatra!

Jelige: eclampsia  2018.szept.15.

Őszinte válaszom a kérdésére az, hogy nem tudom. Lehet, hogy segítene, de az is lehet, hogy nem. Ez rengeteg dologtól függ. Attól, hogy az előző ellésnél volt ilyen baj, közel sem biztos, hogy most is lesz. Akár adja a Calcitonint, akár nem. Ez megjósolhatatlan!

Jelige: 14 éves kutya vérkép  2018.szept.14.

Ez a laborlelet nem jó sajnos azt mutatja, hogy a kutyájuk mája nincs a legjobb állapotban. Azt, hogy ennek mi állhat a hátterében, én így biztosan nem tudom megmondani, ehhez a kutyát nagyon alaposan ki kell vizsgálni. Az állatorvos kolléga remélhetően tudni fogja, hogy mit és hol kellene még megcsináltatni (pl. hasi/máj ultrahang vizsgálat).

Jelige: anasarca  2018.szept.10.

A feltett kérdésére sajnos nem tudok érdemben válaszolni, mert nem tudom erre a kérdésre a jó választ! Az angol bulldogok nagyon érzékenyek, nehéz őket probléma mentesen nevelni és tartani. Hallottam már ilyen problémákról, de nekem soha nem volt ilyen betegem, így nincs személyes tapasztalatom ezzel a betegséggel.

Jelige: légcsőszűlület  2018.szept.9.

Nem, nem érdemes adni.
Ezzel (szerintem) nem kell foglalkozni. Ha a cica tünetmentes, nem mutat légzési gondokat, Önöknek se okozzon ez problémát. Jó esély van arra, hogy a "hangosabb levegővételek" oka nem is ez, hanem valami egészen más.

Jelige: Pároztatás  2018.aug.31.

Nincs jó hírem! Nincs ugyanis olyan megoldás, ami minden szempontból jó lenne!
Nem lehet úgy együtt tartani egy fiú és egy lány macskát, hogy abból ne legyen bonyodalmak.
A jelenleg még csak 6 hónapos cica túl fiatal (és a szervezte még kialakulatlan) ahhoz. hogy hormonális gyógyszert kapjon. Ez mindenképpen ártana a nemi fejlődésének. Szóval ezt semmiképpen nem tanácsolnám. Szerintem ehhez képest sokkal kisebb veszély az, ha esetleg fiatalon lenne vemhes. (Gondoljon csak bele, a természetben senki és semmi nem akadályozza meg azt, hogy az éppen ivaréretté váló nőstényeket azonnal teherbe ejtsék a hímek (és nem csak a fiatalok, hanem az idősebbek is!) Ha egy fiatal nőstényt a természet már nagylánynak nyilvánított arra (jelen esetben tüzel/ivarzik), hogy nemileg érett legyen, akkor általában nem okoz gondot a vemhesség kihordása és a szülés sem. Ha mégis, akkor elvetél és majd később lesz ismét vemhes.
De ha mindenképpen megoldást akar a helyzetre, akkor keressen valakit (családtag, barát, ismerős) aki esetleg pár hónapra befogadná valamelyiket és így megoldható lenne a különválasztásuk.

Jelige: fogkő ínygyulladás  2018.aug.29.

Az íny alsó szélénél levő eltérő színű sáv normális, ezzel nem kell foglalkozni. A sárgás felrakódás a fogakon viszont már tényleg a fogkőképződés kezdete, de még tényleg nem vészes, ezek még nem kövek, csak felrakódások. A fogkőképződés egyébként sajnos nagyon, de nagyon nehezen megakadályozható, ha a cica genetikailag hajlamos rá (ami már eldőlt a fogantatásakor, és ezen nem lehet változtatni), akkor előbb-utóbb akkor is lesznek fogkövei, ha ezt a gazdi nem akarja. A lerakódás lassítására azonban valóban sokféle módszert lehet kipróbálni, de univerzális, mindig és minden állatban működő recept erre nincsen. Sokféle készítmény kapható erre a célra, egyiknél ez válik be, a másiknál az,próbálkozni kell (és lehet), de túl nagy elvárásai azért ne legyenek, csodák ugyanis nincsenek. Viszont ezzel biztosan nőni fognak a cicára fordított költségek, mert ez a próbálkozás nem lesz olcsó.
Később, amikor már kialakulnak a fogkövek, gyakrabban kell majd állatorvoshoz járni, esetleg néha leszedetni a nagyobbakat, stb...

Jelige: Cicabajok  2018.aug.29.

Ez sajnos egy rettentően bonyolult szituáció. A fő gond az, hogy termelődnek a hólyagkövek (akár homok, akár kicsit nagyobbak) és ezek közül akadhat egy olyan, amelyik elindul kifelé a húgycsövön át, de ott elakad a meglévő szűkületben. Ez akár életveszélyes helyzetet is előidézhet!
Az antibiotikum a kőképződést nem állítja meg, ez csak a fellépő hólyaggyulladásban segít. Ha újra véres lenne a vizelete, újra szükséges lehet adni.
A legfontosabb viszont a kőképződés lassítása vagy megakadályozása lenne a szigorú diétával (vannak erre speciális tápok), de ez sem egyszerű feladat, nem is biztos, hogy sikerül. A több folyadék bevitel (ha sikerül elérni) segíthet abban, hogy híguljon a vizelet, nagyobb legyen a sodrás kifelé, de ettől még lesznek kövek (homok). A megfelelő diéta is nagyon fontos.
Azt javaslom, hogy nagyon szoros kapcsolatban legyenek az állatorvosukkal, gyakorta mutassák meg neki a cicát, és folyamatosan egyeztessen vele a tennivalókról.

Jelige: Könyök  2018.aug.29.

Ez egy elég gyakori jelenség a nagytestű kutyáknál. A problémának több oka is van, amelyek ha egyszerre vannak jelen, viszonylag gyorsan bajokat okoznak. A fő ok a kemény fekhely, amin ide-oda forgolódva nagy terhelés éri az izületet. Ezért kezd kihullani a szőr, megvastagodni a bőr, de később további tünetek is kialakulhatnak. A kenegetés kicsit javíthat a helyzeten, de ettől csodákat nem lehet remélni. Valahogy meg kellene oldani, hogy a fekvőhelye kicsit puhább legyen. Kenegetésre használhatják pl. a Bepanthen plus kenőcsöt. Ha tovább romlik a helyzet, meg kellene mutatni állatorvosnak!

Jelige: harapás  2018.aug.27.

Elméletileg igen, Gyakorlatilag nem.
A magyarázat a következő: a veszettséget minden melegvérű állat elkaphatja, ha őt veszett állat harapja meg. De mitől lenne veszett egy egér vagy egy patkány? Ha ezeket megharapja egy veszett állat, akkor nagy valószínűséggel azonnal elpusztul a megharapott rágcsáló. Annak, hogy életben marad és később kialakul benne a betegség, majd ő harap meg egy másik állatot és továbbadja a vírust, az esélye maximum elméleti.

Jelige: belehalhat?  2018.aug.12.

Nem hiszem. Emberek is élnek be nem nőtt kutaccsal.
A kérdésére viszont nem tudok válaszolni, én magam még soha nem találkoztam ilyen beteggel (állattal), és most nincs módom ennek utána olvasni. Elnézését kérem emiatt.

Jelige: Dézi  2018.aug.11.

Egy ilyen idős kutya fogkövei annál sokkal jobban tapadnak a fogakon, minthogy azokat kapargatással le lehetne szedni rendesen. De még nem rendesen sem lenne ez egyszerű. Persze az is igaz, hogy egy ilyen állapotú kutya altatása már valóban veszélyes lehet, így ha fél az altatástól, akkor sajnos nincs más lehetőség, mint otthagyni a fogköveket ahol vannak.

Jelige: izületi gyulladás  2018.aug.11.

Sajnos nincs jó hírem! Ezt a problémát hozzáértő állatorvos szakszerű vizsgálata nélkül nem lehet sem véleményezni, se megoldani (kezelni). Ilyen fiatal állatban ez a tünet amúgy is eléggé kuriózum (ilyen korban ez rettentő ritkán fordul elő).
Ha a városukban nem talál megfelelő állatorvost, akkor akár messzebbre is el kell vinni, mert különben bizonytalan, hogy mi lesz vele. Ezen az oldalon tájékozódhat olyan állatorvosokról, akik az ilyen problémákhoz az átlagnál jobban értenek:
https://www.kisallatortopedia.hu/tagjaink

Jelige: Dézi  2018.aug.9.

Ez egy tipikus patthelyzet és sajnos nincs jó megoldás rá!
Az altatása a leírtak alapján valóban elég kockázatos lenne, de altatás nélkül nem lehetséges a fogkövek alapos és szakszerű eltávolítása. Ha az enyém lenne a kutyája, én ezzel nem foglalkoznék, mert jobb ha így éldegél, minthogy sehogy.

Jelige: Pancho  2018.aug.9.

Nagyon sajnálom, de ebben a témakörben én nem vagyok naprakész, nekem saját magamnak nem volt még soha ilyen betegem, és így nem végeztem kezelést sem, szóval botorság lenne bármit is mondanom (írnom).

Jelige: szájüregi panaszok  2018.aug.8.

Őszinte válaszom az, hogy sajnos nem tudok erre a kérdésre okosat és jót válaszolni. Annak, hogy ilyen hólyagok alakuljanak ki, sokféle oka lehet, és azt sem igazán lehet így megjósolni, hogy elmúlnak-e és ha igen, mitől? Valószínűleg valami ritkaság az, ami a kutyájukat megbetegítette, ez egy pech, de sajnos a valódi okra rájönni nem egyszerű feladat! Nem tudok annál jobbat javasolni, minthogy vinni kell tovább, másik állatorvoshoz, és talán valakinek lesz olyan ötlete, elgondolása, ami aztán eredményre vezet.

Jelige: Segítség 🆘  2018.júl.26.

Olvasva a levelét az első kérdésem az volt, hogy az állatorvos kolléga vajon hogyan nézte meg a kutyus orrjáratait? Csak kívülről? Vagy bedugott valami műszert is az orrába? Nem mindegy ugyanis, hogy tényleg látta-e a valós képet?
Egyébként nem kell a folyamatos tüsszentés hátterében egy egész toklászt gondolni, leszakadhatott abból egy-két nagyon picike darab is, amelyek továbbra is ingerlik. Ha nem múlik el 1-2 nap alatt sem, akkor mindenképpen el kell majd vinni endoszkópos vizsgálatra!

Jelige: Medrol  2018.júl.25.

Ezt a kérdést a kezelő állatorvosának kell feltennie, mert csak tudja, hogy miért, és miért éppen ezt a gyógyszert rendelte a kutyájának! A részletek ismerete nélkül erre nem lehet jó választ adni.

Jelige: forralni?  2018.júl.20.

Az őszinte válaszom az, hogy nem tudom!

Jelige: cica  2018.júl.18.

Ahogy én tudom, olyan diétás táp nincs a piacon, ami egyszerre hypoallergén is, és idős állatnak való. Ez általában vagylagos. Vagy hypoallergén, vagy idős állatnak való. A foszfortartalom ismereteim szerint nem annyira lényeges, a 1,2% ugyanolyan jó, mint a 0,72%. Ha a cicájuk táplálék allergiás, akkor én inkább ezt részesíteném főbb szempontnak, és kevésbé foglalkoznék azzal, hogy már idő állat.

Jelige: együtt ezek?  2018.júl.16.

Erre a kérdésére egy másik honlapon én már válaszoltam. Most sem tudok mást mondani, mint ott: nem, együtt ezek nem javasoltak.

Jelige: Epilepszia  2018.júl.16.

Olyan állapot még gyógyszerekkel sem elérhető, hogy soha ne legyenek rohamai. Néha-néha egy-egy roham teljesen "normális", főleg ha azok intenzitása (hevessége) nem túl nagy. Szerintem a mostani gyógyszerzése így hagyható.
A másik kérdésére az a válaszom, hogy szerintem nem kellene mást adnia.

Jelige: Suzy  2018.júl.15.

A leírtak alapján nekem az a gyanúm, hogy a korábbi vérzést sem a tűzőgép kapocs okozta. Egyrészt egy ilyen kapics gond nélkül végig tud jutni a bélcsatornán anélkül, hogy felsértené a bélnyálkahártyát.
Másrészt, ha már eltávozott belőle, a vérzésnek is meg kellett volna szűnnie.
Szerintem tovább kellene keresni a vérzés (valós) okát!

Jelige: Mirza  2018.júl.13.

Az ivartalanítás bármikor elvégezhető. De az a jó, ha minél fiatalabb az állat. Egy 4 éves cica viszont ideális életkorban van egy ilyen beavatkozáshoz! Ezt a megoldást válasszák, ne pedig bármi más módszert!

Jelige: multivitamin  2018.júl.12.

A multivitaminok sokféle vitamint tartalmaznak, és emberi adagban, így ha a kutya ezekből nagyobb mennyiséget eszik meg (pl. éppen ilyen módon), akkor azért lehet számítani ilyen-olyan problémákra, mint most Önnél is. Azt azonban nem könnyű megmondani, hogy éppen melyik összetevő okozza a bajt, bármelyik lehet, de akár több is egyszerre. Remélhetően nem lesz most ebből nagyobb baj, de azért nem ártana megmutatni egy állatorvosnak, még így utólag sem.

 1 ---- 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 ---- 354 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat