Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Dézi  2018.aug.9.

Ez egy tipikus patthelyzet és sajnos nincs jó megoldás rá!
Az altatása a leírtak alapján valóban elég kockázatos lenne, de altatás nélkül nem lehetséges a fogkövek alapos és szakszerű eltávolítása. Ha az enyém lenne a kutyája, én ezzel nem foglalkoznék, mert jobb ha így éldegél, minthogy sehogy.

Jelige: Pancho  2018.aug.9.

Nagyon sajnálom, de ebben a témakörben én nem vagyok naprakész, nekem saját magamnak nem volt még soha ilyen betegem, és így nem végeztem kezelést sem, szóval botorság lenne bármit is mondanom (írnom).

Jelige: szájüregi panaszok  2018.aug.8.

Őszinte válaszom az, hogy sajnos nem tudok erre a kérdésre okosat és jót válaszolni. Annak, hogy ilyen hólyagok alakuljanak ki, sokféle oka lehet, és azt sem igazán lehet így megjósolni, hogy elmúlnak-e és ha igen, mitől? Valószínűleg valami ritkaság az, ami a kutyájukat megbetegítette, ez egy pech, de sajnos a valódi okra rájönni nem egyszerű feladat! Nem tudok annál jobbat javasolni, minthogy vinni kell tovább, másik állatorvoshoz, és talán valakinek lesz olyan ötlete, elgondolása, ami aztán eredményre vezet.

Jelige: Segítség 🆘  2018.júl.26.

Olvasva a levelét az első kérdésem az volt, hogy az állatorvos kolléga vajon hogyan nézte meg a kutyus orrjáratait? Csak kívülről? Vagy bedugott valami műszert is az orrába? Nem mindegy ugyanis, hogy tényleg látta-e a valós képet?
Egyébként nem kell a folyamatos tüsszentés hátterében egy egész toklászt gondolni, leszakadhatott abból egy-két nagyon picike darab is, amelyek továbbra is ingerlik. Ha nem múlik el 1-2 nap alatt sem, akkor mindenképpen el kell majd vinni endoszkópos vizsgálatra!

Jelige: Medrol  2018.júl.25.

Ezt a kérdést a kezelő állatorvosának kell feltennie, mert csak tudja, hogy miért, és miért éppen ezt a gyógyszert rendelte a kutyájának! A részletek ismerete nélkül erre nem lehet jó választ adni.

Jelige: forralni?  2018.júl.20.

Az őszinte válaszom az, hogy nem tudom!

Jelige: cica  2018.júl.18.

Ahogy én tudom, olyan diétás táp nincs a piacon, ami egyszerre hypoallergén is, és idős állatnak való. Ez általában vagylagos. Vagy hypoallergén, vagy idős állatnak való. A foszfortartalom ismereteim szerint nem annyira lényeges, a 1,2% ugyanolyan jó, mint a 0,72%. Ha a cicájuk táplálék allergiás, akkor én inkább ezt részesíteném főbb szempontnak, és kevésbé foglalkoznék azzal, hogy már idő állat.

Jelige: együtt ezek?  2018.júl.16.

Erre a kérdésére egy másik honlapon én már válaszoltam. Most sem tudok mást mondani, mint ott: nem, együtt ezek nem javasoltak.

Jelige: Epilepszia  2018.júl.16.

Olyan állapot még gyógyszerekkel sem elérhető, hogy soha ne legyenek rohamai. Néha-néha egy-egy roham teljesen "normális", főleg ha azok intenzitása (hevessége) nem túl nagy. Szerintem a mostani gyógyszerzése így hagyható.
A másik kérdésére az a válaszom, hogy szerintem nem kellene mást adnia.

Jelige: Suzy  2018.júl.15.

A leírtak alapján nekem az a gyanúm, hogy a korábbi vérzést sem a tűzőgép kapocs okozta. Egyrészt egy ilyen kapics gond nélkül végig tud jutni a bélcsatornán anélkül, hogy felsértené a bélnyálkahártyát.
Másrészt, ha már eltávozott belőle, a vérzésnek is meg kellett volna szűnnie.
Szerintem tovább kellene keresni a vérzés (valós) okát!

Jelige: Mirza  2018.júl.13.

Az ivartalanítás bármikor elvégezhető. De az a jó, ha minél fiatalabb az állat. Egy 4 éves cica viszont ideális életkorban van egy ilyen beavatkozáshoz! Ezt a megoldást válasszák, ne pedig bármi más módszert!

Jelige: multivitamin  2018.júl.12.

A multivitaminok sokféle vitamint tartalmaznak, és emberi adagban, így ha a kutya ezekből nagyobb mennyiséget eszik meg (pl. éppen ilyen módon), akkor azért lehet számítani ilyen-olyan problémákra, mint most Önnél is. Azt azonban nem könnyű megmondani, hogy éppen melyik összetevő okozza a bajt, bármelyik lehet, de akár több is egyszerre. Remélhetően nem lesz most ebből nagyobb baj, de azért nem ártana megmutatni egy állatorvosnak, még így utólag sem.

Jelige: Védőoltások  2018.júl.12.

A védőoltások utáni allergiás reakcióknál nem az a lényeg, hogy melyik betegségek elleni oltásról van szó (tehát nem az a lényeg, hogy veszettség elleni oltás után jön-e elő, vagy éppen a kombinált oltás után, hanem , hanem az, hogy egészen konkrétan melyik gyártó, melyik vakcinájáról. Az allergiás túlérzékenység ugyanis nem a "hatóanyag" miatt szokott kialakulni, hanem a vakcinában lévő egyéb komponensek miatt (oldószer, vivőanyagok, a készítmény stabilitását biztosító egyéb anyagok, stb.) Amelyik után előfordul(t), azt kerülni kell, illetve bizonyos gyógyszerekkel elő lehet készíteni az állatot (pl. az oltással egyidejűen szoktak adni gyors hatású szteroidot és/vagy antihisztamin injekciót is adni). Ezt az állatorvossal kell előzetesen megbeszélni. A másik megoldás lehet, hogy másik gyártó hasonló vakcináját kell megpróbálni használni. (Ez is alapvetően az állatorvos dolga, ha tud arról, hogy számítani lehet az allergiás reakcióra.)

Jelige: Darkbutterfly  2018.júl.10.

Sajnos sok okosat így nem lehet erről mondani. A tapasztalt jelenség (tünet?) mindenképpen olyan, ami mellett azért nem lehet "csak úgy" elmenni. Ha nem hagyja ezt abba, az utazgatás után mindenképpen NAGYON ALAPOS állatorvosi vizsgálatot javasolnék!

Jelige: Pajti  2018.júl.2.

A tapasztalt tünetek arra utalnak, hogy nem csak az izomzatban van akut vérellátási zavar van, hanem az agyban is. Ennek oka feltehetően a szívbetegség romlása.

Jelige: tehéntej van csak  2018.jún.27.

A tehéntej nem alkalmas ennyire fiatal kölyökkutya táplálására, bár attól, hogy 1-2 x ilyet kap, nagy baja még nem lesz. De mivel a kérdés feltevése óta már több óra eltelt, gondolom valamit kapott, ill. sikerült kutya tejpótlót beszerezni.

Jelige: vérlabor  2018.jún.25.

Az eltérések szerintem sem jelentősek, bőven "belefér" minden eredmény az elfogadható kategóriába, még akkor is, ha egyik-másik fölfelé vagy lefelé "kilóg" a megadott normál érték tartományhoz képest.
A Trc - thrombocíta szám, az ALT egy májenzim, a neutrofil és a limfocita fehérvérsejt tipusok, az urea = vérkarbamid érték, az LDH és a CK enzimek, amelyek többféle ok miatt is emelkedhetnek még egészséges állatban is.
A leírt számszerű értékek nem túl eltérőek a normál értékektől, így ha a cicának "semmi látható baja" nincs, akkor szerintem sem kell aggódniuk.

Jelige: oltás 3 havonta?  2018.jún.22.

Értelme ennek valóban nem sok van, de ha ezt írják elő, ehhez kell alkalmazkodni.
Az egy más kérdés, hogy meg lehet-e esetleg győzni a szervezőket ennek a szabálynak az értelmetlenségéről, vagy sem. Lehet(ne) hivatkozni a hatályos jogszabályra, ami szerint egy felnőtt kutya esetében évente egyszer kötelező a veszettség elleni oltás.

Jelige: Féltem a cicám  2018.jún.12.

Sajnos sok okosat a leírtak alapján nem tudok mondani. Még az is lehet, hogy semmi komoly baja nincs a cicájának. Vizsgálat nélkül érdemben nem tudok semmit sem mondani. (Az persze lehet, hogy a tüneteket a szőroldó paszta okozza, de az is lehet, hogy nem. ) Ha van étvágya és eszik, akkor talán nem lesz ebből nagyobb gond.

Jelige: tejpor jó?  2018.jún.10.

Igazából nem jó. Lehet kapni macska tejpótló tápszereket (állatpatikák, nagyobb rendelők), ezeket ajánlott használni a kiscicák szoptatására.

Jelige: Lyukas fogak  2018.jún.6.

Nekem az a véleményem, hogy közel sem biztos, hogy a cicája a fogai miatt nem eszik. Sokkal valószínűbb, hogy a veseelégtelensége miatt nem eszik! (Ilyenkor a ki nem választott méreganyagok miatt a szervezet abban a tévhitben van, hogy nem is éhes, nincs miért ennie.) Egy pár napos infúziós kúra vélhetően többet segítene, bár sok függ attól, hogy konkrétan milyenek a veseparaméterei (és nem csak a kreatinin!)

Jelige: meggyógyul teljesen? 2  2018.máj.30.

Ahogy én tudom a kifejlett férgekkel rendelkező betegek kezelési protokollját, aszerint ez így nem biztos, hogy elég lesz a teljes gyógyuláshoz. Javaslom, ha eddig még nem tette meg, feltétlenül olvassa el a reggeli válaszomban ajánlott honlaprészt!

Jelige: teljesen meggyógyul?  2018.máj.30.

Abból, hogy a kutyája "igazolt szívférges", még nem derült ki, hogy a betegségnek milyen stádiumában van? Még csak mikrofiláriák vannak a vérében, vagy már kifejlett szívférgek is a tüdejében? A különböző stádiumok eltérő kezelést igényelnek. Azt javaslom, hogy olvassa el az itt található részletes információkat:
https://www.szivfergesseg.hu/mit-tegyek-ha-szivferges-a-kutyam/

Jelige: nyers marhahús  2018.máj.27.

Egy húsevő állatnak a nyers hús mindig szívesen fogyasztott táplálék. Ezért szeretik is. A dietetikai hatása azonban egy betegségben csak annyi, hogy legalább eszik valamit. Arról, hogy a nyers marhahús az emésztést javítaná, nincs információm.
A "hasnyálmirigybaj" sokféle lehet, nem mindegy miről beszélünk, így a második kérdésére nem tudok érdemben válaszolni.

Jelige: kutyus  2018.máj.24.

Azt, hogy mi lehet a probléma, így biztosan nem lehet megmondani. Annak, amit tapasztaltak, rengeteg oka lehet. A kutyájukat legelőször is alaposan meg kellene vizsgáltatni egy állatorvossal! A vizsgálat eredményei alapján már lehet szűkíteni a kört, de lehet, hogy akár rögtön lesz valami diagnózis is!

 1 ---- 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 ---- 352 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat