Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Pancho  2018.febr.14.

A kutyákban sokféle féreg lehet. Mielőtt egy alaposabb féregtelenítő kezelésbe kezdene bele, jó lenne megfelelő vizsgálattal kideríteni, hogy milyen "lakói" vannak a kutyájának. Ehhez nem kell más, mint egy kevéske friss bélsár minta, amit parazitológiai vizsgálatra kell elküldeni egy laborba. Ebben biztosan segít majd az állatorvosa.

Jelige: Miú  2018.febr.9.

Kérdezi, hogy mit csináljon a cicával? Erre az egyszerű kérdésre nem is olyan egyszerű válaszolni. Lehet ugyanis, hogy már semmit nem kell vele csinálni mire ezt a válaszomat olvassa. Ha ez a gennyes tályog kifakadt és kiürült belőle a genny, akkor elég gyorsan begyógyul majd. Azért egy állatorvosi kontroll, kis sebtisztítás nem fog megártani. Ha pedig még nem fakadt ki és ürül ki teljesen, akkor ezt mielőbb (holnap délelőtt) érdemes lenne állatorvosi segítséggel megtenni.

Jelige: Skorpió53  2018.febr.6.

Ezek a gyógyszerek nem úgy működnek, hogy ma még jó, holnap meg már nem. A megadott idő intervallumot mindig körülbelül kell érteni, és minden állatban másként zajlik ez. Ha valaki nagyon biztosra akar menni, akkor már kb 1 héttél a lejárta előtt adja a következőt. Baj pedig leginkább attól lehet, ha éppen akkor csípi meg mondjuk egy kullancs, amikor a korábbi tabletta védő hatása már elmúlt, de még nem kapott újabbat. Egyébként, szerintem nyugodtan beadhatja együtt a féreghajtóval, ill. ha ezt ma megkapta, akkor holnap, ez nem fog okozni semmi gondot.

Jelige: veszélyes?  2018.febr.6.

Magyarországon a ma érvényes jogszabályok alapján nem fajták szerint történik a kutyák veszélyessé minősítése, hanem a viselkedésük alapján. Az a kutya "veszélyes eb" amit a hatóságok határozattal annak nyilvánítanak, és bármilyen fajtájú kutya (még egy keverék is) veszélyessé nyilvánítható. Azt, hogy ez mi alapján és mikor történhet meg, a jogszabályok rögzítik.

Jelige: mivel lehet felnevelni?  2018.febr.5.

A kérdésre nincs jó válasz! Amiket Ön írt, azok közül talán a kecsketej lehetne esetleg jó, de ezt beszerezni nagyon körülményes, és összességében biztosan drágább is lesz, mintha kutya tejpótló tápszert vennének. Esetleg keressenek szoptató kutyát, aki alá be lehetne tenni dajkaságba.

Jelige: kabergolin  2018.febr.2.

A kérdésére én nem tudok válaszolni, mert ezt a készítményt nem ismerem, eddig még soha nem használtam.

Jelige: szemölcs?  2018.jan.31.

Igen, ez valószínűleg egy szemölcs. Lehet, hogy leesik majd magától ez is, mint az előző, de az is lehet, hogy nem (és akkor növekedni fog). Ezt nem nagyon lehet megjósolni előre. A legjobb az lenne, ha másik (akár több) állatorvos véleményét is kikérni (miután megmutatta nekik a kutyát élőben!). El tudom képzelni, hogy lesznek olyan kollégák, akik esetleg nem a tételen várakozást fogják javasolni.

Jelige: Sacika  2018.jan.31.

Azt, hogy mi lehet Sacika valós baja (vagy bajai) én így a távolból biztosan nem fogom tudni megmondani. A beteg állat problémáinak okáról, a jó (valós) diagnózisról ugyanis nem lehet találgatással dönteni. Az elképzelhető, hogy azok az állatorvosok, akik eddig látták és vizsgálták, nem jól rakták össze azt a mozaikot, amit a tünetek, a laborleletek, az eddigi kezelési próbálkozások adnak össze. De ebből legfeljebb azt a következtetést lehet csak levonni, hogy tovább kell próbálkozni, másik állatorvosoknak kell megmutatni Sacikát és a leleteit (de nem interneten távdiagnózist kérve, hanem többször megvizsgálva, esetleg újabb kiegészítő vizsgálatokat elvégezve), hátha ők okosabbak, kreatívabbak lesznek. Ezért akár messzebbre is el lehet (kell) vinni, ha kell.

Jelige: korpás szőr  2018.jan.30.

A korpa nem más, mint az elhalt és lelökődött bőr (aprócska darabokra töredezve). Kölyökkorban ez lehet attól is, hogy az egészen fiatalkori bőre megújul, felfrissül. Bolha korpázást nagyon ritkán okoz önmagában. Szerintem bőrtápláló vitaminok talán segítenek. Beszélje meg ezt az állatorvosukkal!

Jelige: allergia elmúlhat?  2018.jan.30.

Sajnos a kérdésére nem lehet előre jól válaszolni. Az igazi allergia nem szokott magától elmúlni, mert ha a szervezet valamit "ellenségnek" könyvelt el, arra mindig reagálni fog amikor újra találkozik vele. (Ez az allergia tömény lényege.)
Az injekció ismételt beadása után vagy lesz gond, vagy nem lesz. Ha nem lesz, akkor lehetséges, hogy az első alkalommal sem allergia volt.

Jelige: együttes gyógyszer  2018.jan.30.

A válaszom az, hogy nem tudom.
Egyben kérem, hogy fejezzük be ezzel ezt a kérdés-felelet -et mert nem tudok többet segíteni ebben.

Jelige: allergia elmúlhat?  2018.jan.29.

Az allergia néha elmúlhat. Akár még attól az anyagtól is, amire korábban az allergia kialakult. De ez nem magától zajlik le, ez egy eljárás (deszenzibilálás-nak hívják) ami egy hosszabb folyamat eredményeként hozhatja meg az eredményt.

Jelige: együttes gyógyszer  2018.jan.29.

Elnézését kérem, de erre ilyen formában nem tudok válaszolni, mert az nem lenne etikus. Nem ismerem sem az állatot, sem a problémáját, így konkrét gyógyszer nevet nem írhatok le.

Jelige: gyomorvédő?  2018.jan.28.

Úgynevezett "gyomorvédő" készítményt olyankor szokás rendelni a betegnek, amikor az a gyógyszer, amit az adott problémára szedni kellene, izgathatja, irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját, ami esetleg gyomorvérzések, fekély kialakulásához is vezethet. A szteroidok és a NSAID szerek legtöbbje ilyen, de konkrétumot mindig az adott gyógyszer felhasználási utasításában kell keresni erről. Ma már ezek között vannak azonban olyanok is, amibe a gyártó már eleve beleteszi a gyomorvédőt is, így ilyenkor külön nem kell már adni.

Jelige: azonos injekció  2018.jan.26.

Ez egyáltalán nem biztos!
A gyógyszerekre mutatkozó allergia sok esetben nem a hatóanyag miatt alakul ki, hanem a készítményben levő egyéb összetevők valamelyikére. Viszont ez csak akkor fog kiderülni, ha kipróbálják.

Jelige: suti  2018.jan.23.

Nem tudok jót válaszolni. Ha nem egy, akkor nem megy. Beszélje meg az állatorvossal hogy irjon tablettát.

Jelige: toxoplazma?  2018.jan.20.

Nem. Csak a macska, de az is csak akkor, ha a terhes nő még soha nem találkozott toxoplazmával. Ez viszont egy egyszerű vérvizsgálattal kideríthető. Javaslom nézze meg figyelmesen az alábbi helyen elérhető videót, ami erről szól:
https://www.youtube.com/watch?v=DGtpTEskboI&feature=youtu.be

Jelige: kangörcs  2018.jan.19.

A kérdésére a válaszom az, hogy jelenleg már semmit.
Ha szomszéd lány kutya már befejezte a tüzelést, pár napon belül elmúlik a "kangörcs".
A későbbiekre nézve a megoldási lehetőségek a következők:
-szomszéd szuka ivartalanítása
-a saját kutya ivartanítása
-elköltözés

Jelige: katéter kivétel  2018.jan.17.

Ezt a két kérdést annak kell feltennie, aki a katétert behelyezte a cicába. Ő tudja ugyanis a részleteket, és ő tudja, hogy miért és hogyan tervezte meg a jövőt....

Jelige: egyszerre lehet?  2018.jan.14.

Sajnos a választ én sem tudom erre a kérdésre.
Utána kellene nézni a szakirodalomban, illetve meg kellene kérdeznem ehhez nálam sokkal jobban értő kollégáimat, de erre most nincs lehetőségem.

Jelige: royszika  2018.jan.12.

Az idősödő kutyák leggyakoribb problémája az, hogy sokkal többet isznak és emiatt sokkal többet pisilnek, mint korábban. Ez az öregedés egyik velejárója, aminek az oka az, hogy a vesék egyre kevésbé képesek visszatartani a szervezetben a folyadékot. Ez nem cushing betegség miatt van, hanem azért, mert a vesék öregszenek, Ha az Ön kutyájának csak egy veséje van, akkor ez erre az egy vesére igaz. Ez a probléma alapvetően nem betegség, hanem egy állapot. Közben a vesék méregtelenítő funkciója akár hibátlan is lehet, így a leletei közben folyamtosan jók is lehetnek (mondjuk azért legtöbbször már nem 1005-ig tökéletesek, de azért nem durva az eltérés).
Szóval, összességében nincsenek jó híreim: a kutyájuk eme állapotán valószínűleg nem lehet sokat segíteni, leginkább el kellene fogadniuk, hogy megöregedett és már másként működik mint korábban. Amit csinálnak, és amit leírt, az helyes és jó, de ettől a sok ivás és a sok pisilés nem fog megszűnni.

Jelige: K2 is jó?  2018.jan.12.

A K2 nem jó!
A patkányméreg okozta mérgezés (véralvadási zavar) gyógyszere a K1 vitamin.
Ha azonban egy állatnak patkányméreg okozta mérgezése van (nem alvad a vére) akkor ezen az állapoton csak a K1 vitamin adagolása biztosan nem segít. Ahhoz, hogy az állat jó eséllyel élje ezt túl, komolyabb beavatkozás (vérátömlesztés) van szükség.

Jelige: midriázis oka?  2018.jan.10.

Azt, hogy a tapasztalt tüneteknek mi lehet a pontos oka, így biztosan nem lehet megmondani. A leírás alapján és központi idegrendszeri (agyi) működés zavarra gyanakodnék, de ez a gyanú egy diagnózishoz kevés! A cicát tovább kéne vizsgáltatni ahhoz, hogy születhessen valami alátámasztott diagnózis, de ehhez biztos, hogy vinni kell máshová, esetleg ide Budapestre, mert a pontosabb diagnózishoz szükséges lehetőségek leginkább itt vannak meg.

Jelige: laborlelet  2018.jan.9.

Én az elküldött vérvizsgálati lelet alapján nem tudok (és nem is akarok) semmire sem gyanakodni, mégpedig azért nem, mert ez így nem lehetséges! Ahhoz, hogy egy (bármilyen) diagnózist feltételezzünk, az állatot is mindenképpen látni és vizsgálni kell, nem csak a leletét nézni önmagában.
Azt javaslom, hogy elsőként azt az állatorvost kérdezze erről, aki az állatot vizsgálta, és aki a vérvizsgálatot szükségesnek tartotta. Ő rendelkezik (remélhetőleg) azokkal az információkkal, ami alapján gyanakodni lehet (esetleg) valamire.

Jelige: Otimectin helyett  2018.jan.8.

Én nem használnám. A macska nagyon érzékeny, és ennek a gyógyszernek a leírásában nem szerepel az, hogy macskán használható lenne.

 1 ---- 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 ---- 350 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat