Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: hasvízkór 2  2019.márc.26.

Sok olyan betegség vagy állapot van, ami nem javul a kezelésre, annak ellenére sem, hogy mindent meg kap a beteg, amire szükséges van. (És helyes a diagnózis is.)
Azt, hogy milyen gyógyszert kapjon (vagy kapjon még), azzal az állatorvossal kell megbeszélni, aki a beteget látta, vizsgálta! Jelen esetben leginkább a kardiológussal, aki vizsgálta.

Jelige: hasvízkór  2019.márc.24.

A hasvízkór csak egy tüneti elnezevezés, ami azt jelzi, hogy a hasüregben szabad folyadék tartalom van. Azt azonban erről csak így nem lehet tudni, hogy milyen folyadék van a hasában? (Sokféle lehet!)
Van olyan szívbillentyű probléma is, amikor a szív jobb oldalában lévő billentyűk zárnak rosszul ilyenkor a hasi vénákban lesz pangás, amiatt pedig folyadék lép ki a hasüregbe. DE folyadék felhalmozódást a hasüregben más okok is előidézhetnek (pl. májbetegségek, hasi daganatok, stb).
Az a gyanúm a leírtakból, hogy az Önök kutyája valószínűleg nincs még teljesen kivizsgálva. Nincs tisztázva, hogy a jobb oldali, vagy a baloldali billentyűkkel van-e baj, nincs tisztázva, hogy van-e esetleg más betegsége is (pl. máj problémák).
Ha tisztán szív problémája van, és tisztességesen ki van vizsgálva hogy ezt mi okozza, annak ma már rendkívül jó gyógyszerei vannak, amelyek legtöbbször tényleg igen sokat segítenek.
Szóval, szerintem a legfontosabb most az lenne, hogy a kutyájukon mielőbb el kellene végeztetni egy szív ultrahang vizsgálatot, esetleg egyúttal egy hasüregi ultrahangos vizsgálatot is, hogy tisztán lehessen látni. Ha már úgyis vizsgálják, jó lenne egy jó minőségi mellkasi röntgent is csináltatni.
Ezt persze lehet, hogy nem tudják a mostani állatorvosnál elvégezni, és ezek miatt el kellene vinni akár messzebbre is (akár felhozni ide Budapestre, mondjuk az Echo-Card speciális ultrahangos vizsgálatokra Dr. Vrabély Tamáshoz a Budapesti Állatkórházba, szerintem ő a legjobb szakember ebben), de szerintem ez mindenképpen jó lenne, mert a mostani gyógyszerezését nem látom (nem érzem) leletekkel alátámasztottnak. Amíg nem kerül pontosan tisztázásra, hogy mi is a baja konkrétan a kutyának, nem remélhető megfelelő kezelés és javulás sem!

Jelige: Orilantól megsüketülhet? 2  2019.márc.20.

A válaszom az, hogy ezt én sem tudom. Sem azt, hogy melyik alkotórész okozhatja, és azt sem, hogy elmúlik-e.

Jelige: kardiológia  2019.márc.19.

Az a helyzet, hogy a levelének elolvasása után sok "okosságot" tudnék írni, amelyek lényege az, hogy mindenkinek igaza van, de ettől a betegnek (vagyis a kutyájuknak) nem biztos, hogy jobb lesz!
Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy egy dolog a tudomány és az eredmények, és egy másik dolog az adott konkrét beteg, amelynél a másoknál bevált és működő kezelés nem úgy működik, mint másoknál.....
Szóval, végül is mindenkinek igaza van (lehet), de ettől a saját konkrét kutyájuk ez nem tudja.
A kardiológusnak igaz van, mert ez a kombináció a legtöbb szívbetegnél sokkal jobban működik, de nem ő tehet arról, hogy az Önök kutyájánál ez nem jött be. De a kivételek mindig erősíti a szabályt!
És az is igaz, hogy egy idős betegnek (emberben és állatban egyformán) lehet egyszerre többféle betegsége, baja is. Egy alapvetően szívbeteg szervezetben is lehetnek izületi bajok is. Ilyenkor a tünetek nagyon meg tudnak "keveredni".
Szóval, okosnak lenni ebben a helyzetben nem könnyű, és szerintem nem is lehet!

De! És ez nagyon fontos lehet! Ha Önök úgy érzik hogy korábban, amikor csak a benazeprilt kapta, jobban volt a kutyájuk, akkor döntsenek úgy, hogy most is csak azt adják neki. Hamar ki fog derülni, hogy ez jó döntés volt-e vagy sem. Önök a gazdái, Önök szeretnék jobb állapotban látni, ha ez a sejtésük, próbálják ki. Veszteni valójuk nem nagyon van!

És, végül, csak remélni tudom, hogy értik az én gondolatmenetemet!

Jelige: Orilantól megsüketülhet?  2019.márc.19.

Én magam egyáltalán nem ismerem és nem is használtam ezt a fülcseppet. Ennek ellenére erősen kétlem, hogy egy fülcsepp halláskárosodást okozna, hiszen mire egy gyógyszer kifejlesztésre kerül, számtalan vizsgálatnak vetik alá, és nem hiszem, hogy engedélyezték volna, ha ennek a legkisebb jelét is tapasztalták volna.

Jelige: Hero  2019.márc.10.

Én magam az állatorvoslásnak eme területén egyáltalán nem vagyok járatos, így semmi érdemlegeset nem tudok Önnek válaszolni a leírtakkal kapcsolatosan.

Általánosságban azonban annyit megjegyeznék, hogy egy eltört csont műtéti helyreállítása (emberben és állatban egyaránt) nem egy egyszerű feladat, és néha nem úgy gyógyul a beteg csontja, ahogy az a "nagy átlagnál" várható ill. megszokott. Egy elvégzett műtét sikeressége rengeteg dolgon múlik (és múlhat) és egy sor dolgot nem lehet előre látni vagy megjósolni. Itt nem csak az a kérdés, hogy az állatorvos jó-e, hanem az is, hogy az állat (a beteg) jó-e?
És akkor még ott vannak a csavarok, a lemezek, amelyek néha tényleg nem úgy viselkednek odabent azt állatban, ahogy azt a műtét előtt elképzelte az orvos. Olyan is van, hogy egy csavar tényleg kilazul... Szóval, a mondandóm lényege az, hogy nem a hibát kell keresni, hanem a megoldást! És nagyon fontos az is, hogy bízzanak az orvosban (jelen esetben az állatorvosban)! Egy operáló orvos soha nem úgy áll neki egy műtétnek, hogy az nem fog jól sikerülni. Minden műtét a siker reményében kezdődik, de az, hogy lesz-e siker vagy sem, az csak a gyógyulás folyamán derül ki.

Jelige: Larynx paralysis  2019.márc.5.

Előre is elnézést kérek, de nem igazán tudok jót válaszolni. Az első kérdés, ami megfogalmazódott bennem, hogy ez a gégebénulás diagnózis mennyire biztos? MI alapján született ez a diagnózis? Az állatorvosukkal egyébként egyet kell értenem, egy ilyen műtét igen kockázatos, az eredménye pedig megjósolhatatlan.
Alternatív kezelési lehetőség pedig sajnos nincs, max. a csoda az, ami segíthet. Gyógyszerek, táplálékkiegészítők itt szóba sem jönnek.
Dönteni azonban Önöknek kell, ebben segíthet az állatorvosuk (vagy akár én is ezzel a véleményemmel), de sokat ne reméljenek!

Jelige: macska máj  2019.febr.19.

Az őszinte válaszom a kérdésére az, hogy ha nagyon, de nagyon nagyon kielemezzük a dolgokat, akkor esetleg, talán összefügghet. De ennyire nem szoktuk az ilyen dolgokat kielemezni.

Jelige: sutke 2  2019.febr.15.

Nem tudok újdonságot írni, a válaszom most is ugyanaz, mint korábban.

Jelige: sutke  2019.febr.13.

Én azt gondolom, hogyha az eddigiekben ilyen sokat költöttek a probléma megoldására (mert biztos vagyok abban, hogy a műtét nem 2 fillér volt), akkor én csak azt tudom tanácsolni, hogy hallgassanak a műtétet végző állatorvos kolléga jó tanácsaira.
Csak a mozgástól nem fog tudni lefogyni, ehhez elengedhetetlen a bevitt kalóriák jelentős csökkentése. Tudni kell azt is, hogy a tapasztalatok szerint a fogyókúra ellen nem a kutya tiltakozik, hanem a gazdi.....

Jelige: német spicc  2019.febr.11.

Sajnos nincs jó hírem!
A fülgyulladás (vagy ahogy mi ezt hívjuk, a külső hallójárat gyulladása) egy nagyon nehezen kezelhető probléma, még az olyan kutyáknál is, amelyek megengedik és tűrik a fül (hallójárat) helyi kezelését. Amelyek ezt az Ön kutyájához hasonlóan nem tűrik, nem engedik, azoknál igazi jó megoldás nem létezik. Meg lehet próbálkozni (sőt, ezt mindenképpen érdemes is megpróbálni) antibiotikumok és gyulladás csökkentő szerek injekciós és/vagy tabletták alkalmazásával (is), de ez így sem lesz 100%-ig hatékony.
Ilyen esetekben,mint az Önöké is, én azt szoktam javasolni, hogy a cél érdekében érdemes elgondolkozni egy legalább egyszeri altatásban elvégzett fültisztítás és helyi kezelés kivitelezésén. Itt persze van (lesz) egy általános altatási kockázat, de ezt szerintem ilyen helyzetben érdemes lehet bevállalni. (Az sem jó, ha így marad ahogy most van.) Beszéljék ezt meg az állatorvosukkal!

Jelige: Burgonya vagy rizs  2019.febr.6.

Sajnálom, de én ebben a témában "nem vagyok otthon", nem ismerem a szakterületet, így nem tudok semmit sem válaszolni a feltett kérdéseire.

Jelige: Gizmó  2019.febr.4.

Azt kérdezi, hogy mit tegyen?
Nos, én erre a kérdésre nem igen tudok jót válaszolni. Amit leírt, annak alapján a kutyájának bőven van oka arra, hogy fájlalja a hátsó testfelét, lábát. (Olyasmi ez, mint amikor valaki derékfájós, hol becsípődik valami és akkor alig bír mozogni, hol meg jobban van. A tennivalókat leginkább az állatorvosával kellene megbeszélni, aki megvizsgálta, megröntgenezte, hiszen ő az, akinek vannak vizsgálati tapasztalatai a kutyájáról. Kérdezze meg őt, hogy mit javasol, mit tegyen?

Jelige: Lavet B12  2019.jan.30.

Nem tudom!
Ezt a kérdést a gyártónak (Lavet Kft) kellene feltenni.

Jelige: Oltás  2019.jan.21.

A macskákat egészen más kórokozók veszélyeztetik, mint a kutyákat, így a kutya hiába van oltva, a cicák elkaphatnak ezt-azt. A csak lakásban tartott macskák ugyan kicsit nagyobb biztonságban vannak, de a gazdi cipőtalpán, szatyrok alján, kezén, stb. hazavihet vírusokat és így megbetegedhetnek a csak lakásban tartott állatok is. Javasolt legalább a leggyakoribb macska fertőző betegségek ellen beoltatni a lakáscicákat is!

Jelige: Homoszexuális a kutyám?  2019.jan.20.

Nem, nem az!
Ezt a jelenséget nem szabad emberi fogalmak szerint megítélni! Ez egy tipikus, és majdnem automatikus viselkedés forma a kutyáknál. Ha nincs másik kutya, akkor a gazdira, vagy a plüssmackóra kezdenek el ugrálni. Ez amolyan "dominancia jel".
Ha ez Ön zavarja, akkor ne engedje, szóljon rá, szedje le a másikról. Más nem nagyon tud tenni, de egyébként önmagában ettől egyiknek sem lesz semmi baja, kivéve, ha emiatt összeverekednének (ami azért lehetséges) és sérülést okoznának egymásnak.

Jelige: bendegúz  2019.jan.5.

Még látatlanul is majdnem biztos vagyok abban, hogy a 2 éves és a 15 éves cica nem ugyanazon ok miatt köhög. A fiatalabbnál ez lehet pl. egy megfázás miatt, vagy vírusfertőzés következtében, de a 15 évesnél inkább idült szervi problémák lehetnek a háttérben (pl. szívelégtelenség, aszthma). Ahhoz, hogy megfelelő kezelést kapjanak, előbb tisztázni kellene a kiváltó és fenntartó okokat. Ez állatorvosi vizsgálatok nélkül sajnos nem megy. Gyógyszereket látatlanban soha nem szoktam ajánlani így interneten át, ez nem lenne sem szakszerű, sem etikus.
Ha nem tudja az állatorvosi vizsgálatokat, kezelést anyagilag megoldani, akkor ezt a problémát mindkét állatnál nehéz lesz megoldani.

Jelige: Lola asztmája  2018.dec.25.

A leírtakból úgy látom, hogy minden lényegeset tudnak a cicájuk betegségéről. Amikor tünetmentes, akkor ennek örülni kell, amikor viszont előjönnek a tünetei, akkor bizony kezelni kell. A leírt kezelés általánosan elfogadott, és azt nem nagyon lehet már mással kiegészíteni.
Az is biztos, hogy nem lesz olyan hosszú életű, mintha nem lenne ez a betegsége, de ha van egy kicsi szerencséje, akkor még jó darabig Önökkel lehet. A kezelésnek lesznek, lehetnek mellékhatásai, ezeket el kell fogadni, mert ha nem adják a gyógyszereket, akkor még rosszabbul lehet. Patthelyzet ez, de azért sok rosszabb szituációt (ill. forgatókönyvet) is el tudok képzelni.

Jelige: mopsz kutacsa  2018.dec.17.

A kérdésére sajnos nem lehet jót válaszolni. Normál esetben már be kellet volna nőnie, így ha nem nőtt még be, nem nagyon lehet megjósolni, hogy ez mikor fog bekövetkezni. (Még az is előfordulhat, hogy soha nem nő be.)

Jelige: 2 chip  2018.dec.15.

Baja ettől biztosan nem lesz, és így most már nagyon meg van jelölve.
Arra viszont kérje meg az állatorvost, ha már véletlenül 2 chipje lett a kutyának, mindkét számot regisztrálja be, és mindkét számnál jelezze a megjegyzésben a másik számot is!
Ez nagyon fontos lehet később, mert ha mondjuk elveszik, és megtalálják, lehet, hogy a megtalálók csak éppen az egyik chipet észlelik, és ha pont ez nem lenne regisztrálva, és nincs kellő információ beírva, ez nehezítheti a hazajuttatását.

Jelige: Fefe  2018.dec.11.

Annak, hogy a megvásárolni kívánt kölyök alomtestvére elhullott az oltás után, ezer olyan oka lehet, ami közel sem biztos, hogy a testvérére is vonatkozik. Kérdés, és ezt nem írta meg, hogy az a kutya is megkapta-e az oltást, amit Önök vennének meg? Ha igen, akkor már nála is jelentkeznie kellett volna valami tünetnek, ha az oltás bármi módon is "káros" lett volna a szervezetére.

Jelige: Szív, légzés  2018.dec.10.

Azt gondolom, hogy a kutyáját alaposan ki kellene vizsgáltatni. Ami fontos lenne: több irányú mellkas röntgen felvételek, szív ultrahangos vizsgálat. Az viszont nagyon nem mindegy, hogy ezeket ki és hol végzi el (főleg a szív ultrahangos vizsgálatot) mert ez nem csak a technikai háttéren múlik, hanem a vizsgáló állatorvoson is (mennyire van tapasztalat ezen a téren?) Itt Budapesten tudok ajánlani olyan kollégát, akinek a vizsgálatában én vakon megbízok, de kérdés, hogy fel tudnak-e jönni a kutyával ide Budapestre emiatt?

Jelige: Dönci  2018.dec.9.

A válaszomat azzal kell kezdenem, hogy véleményem szerint nagyon nem mindegy, hogy hogyan és mennyire véres egy állat bélsara? Egészen más a helyzet és a tennivaló, ha az egész egyben, homogénen véres, más akkor, ha vércseppek vannak csak benne, és más akkor is, ha véres nyálka van rajta van benne, de mindenhol, hanem csak itt-ott. És az sem mindegy, hogy eközben hasmenéses állagú az alap, vagy lágyabb, de azért nen folyós, vagy éppen teljesen formált a bélsár.
Ez azért fontos, mert ezek alapján lehet eldönteni, hogy az ok keresésénél milyen lehetőségeket veszünk száma. A vírusos vagy bakteriális fertőzések általában hasmenést idéznek elő, és ha véres lesz ettől a bélsár, akkor ez szinte mindig homogénen jelentkezik.
Mindezekből jól láthatja, hogy a "véres a kaki" kifejezés önmagában semmit sem mond, és ezt a kérdést igen alaposan kell megvizsgálni. Az sem mindegy, hogy a mintát honnan veszik, mert ha éppen a normális részekből, akkor közel sem biztos, hogy lesz értékelhető eredmény.
A nyálkás, foltokban jelentkező, és inkább csak vércseppes vérzés tapasztalataim szerint inkább vastagbél vagy végbél problémák jele (tünete) szokott lenni, és csak ritkán van fertőzések miatt. Emiatt az antibiotikum kúra nem is biztos, hogy hat erre, ill. ha vastagbél problémára gyanakszunk, akkor más jellegű antibiotikum kellhet, mint egy vékonybél eredetű bakteriális fertőzésnél.
Azzal, hogy további vizsgálatok szükségesek, ha nem múlik (vagy visszatér) a probléma, de az nagyon nem mindegy, hogy mi legyen a továbblépés.
És, mivel azt írta, hogy fogyás is van a cicánál, nekem még az is eszembe jutott, nem lehet-e például valami daganatos elváltozás a beleknél? Ezzel nem megijeszteni akarom, ez csak egy olyan gondolat, ami 35 éves állatorvosi tapasztalat után azért nekem eszembe jutott.

Jelige: Cindy  2018.dec.7.

A kérdésére csak azt tudom válaszolni, hogy majd kiderül! A mérete alapján elvileg nem okozhat nagy gondot, de itt az elvileg szón van a hangsúly. De olyan verzió is lehetséges, hogy most esetleg hosszabb ideig "parkol" a gyomrában, és csak később indul el hátrafelé, így -ha nem találják meg 2-3 napon belül az ürülékében, akkor még akár hetekig lehet figyelni a produkcióit.

Jelige: Szetetemkutya  2018.dec.5.

Sajnálom, de konkrét gyógykezelési tanácsokat a beteg állat vizsgálata nélkül nem szoktam adni, most sem teszem.

 1 ---- 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 ---- 354 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat