Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Gizmó  2019.febr.4.

Azt kérdezi, hogy mit tegyen?
Nos, én erre a kérdésre nem igen tudok jót válaszolni. Amit leírt, annak alapján a kutyájának bőven van oka arra, hogy fájlalja a hátsó testfelét, lábát. (Olyasmi ez, mint amikor valaki derékfájós, hol becsípődik valami és akkor alig bír mozogni, hol meg jobban van. A tennivalókat leginkább az állatorvosával kellene megbeszélni, aki megvizsgálta, megröntgenezte, hiszen ő az, akinek vannak vizsgálati tapasztalatai a kutyájáról. Kérdezze meg őt, hogy mit javasol, mit tegyen?

Jelige: Lavet B12  2019.jan.30.

Nem tudom!
Ezt a kérdést a gyártónak (Lavet Kft) kellene feltenni.

Jelige: Oltás  2019.jan.21.

A macskákat egészen más kórokozók veszélyeztetik, mint a kutyákat, így a kutya hiába van oltva, a cicák elkaphatnak ezt-azt. A csak lakásban tartott macskák ugyan kicsit nagyobb biztonságban vannak, de a gazdi cipőtalpán, szatyrok alján, kezén, stb. hazavihet vírusokat és így megbetegedhetnek a csak lakásban tartott állatok is. Javasolt legalább a leggyakoribb macska fertőző betegségek ellen beoltatni a lakáscicákat is!

Jelige: Homoszexuális a kutyám?  2019.jan.20.

Nem, nem az!
Ezt a jelenséget nem szabad emberi fogalmak szerint megítélni! Ez egy tipikus, és majdnem automatikus viselkedés forma a kutyáknál. Ha nincs másik kutya, akkor a gazdira, vagy a plüssmackóra kezdenek el ugrálni. Ez amolyan "dominancia jel".
Ha ez Ön zavarja, akkor ne engedje, szóljon rá, szedje le a másikról. Más nem nagyon tud tenni, de egyébként önmagában ettől egyiknek sem lesz semmi baja, kivéve, ha emiatt összeverekednének (ami azért lehetséges) és sérülést okoznának egymásnak.

Jelige: bendegúz  2019.jan.5.

Még látatlanul is majdnem biztos vagyok abban, hogy a 2 éves és a 15 éves cica nem ugyanazon ok miatt köhög. A fiatalabbnál ez lehet pl. egy megfázás miatt, vagy vírusfertőzés következtében, de a 15 évesnél inkább idült szervi problémák lehetnek a háttérben (pl. szívelégtelenség, aszthma). Ahhoz, hogy megfelelő kezelést kapjanak, előbb tisztázni kellene a kiváltó és fenntartó okokat. Ez állatorvosi vizsgálatok nélkül sajnos nem megy. Gyógyszereket látatlanban soha nem szoktam ajánlani így interneten át, ez nem lenne sem szakszerű, sem etikus.
Ha nem tudja az állatorvosi vizsgálatokat, kezelést anyagilag megoldani, akkor ezt a problémát mindkét állatnál nehéz lesz megoldani.

Jelige: Lola asztmája  2018.dec.25.

A leírtakból úgy látom, hogy minden lényegeset tudnak a cicájuk betegségéről. Amikor tünetmentes, akkor ennek örülni kell, amikor viszont előjönnek a tünetei, akkor bizony kezelni kell. A leírt kezelés általánosan elfogadott, és azt nem nagyon lehet már mással kiegészíteni.
Az is biztos, hogy nem lesz olyan hosszú életű, mintha nem lenne ez a betegsége, de ha van egy kicsi szerencséje, akkor még jó darabig Önökkel lehet. A kezelésnek lesznek, lehetnek mellékhatásai, ezeket el kell fogadni, mert ha nem adják a gyógyszereket, akkor még rosszabbul lehet. Patthelyzet ez, de azért sok rosszabb szituációt (ill. forgatókönyvet) is el tudok képzelni.

Jelige: mopsz kutacsa  2018.dec.17.

A kérdésére sajnos nem lehet jót válaszolni. Normál esetben már be kellet volna nőnie, így ha nem nőtt még be, nem nagyon lehet megjósolni, hogy ez mikor fog bekövetkezni. (Még az is előfordulhat, hogy soha nem nő be.)

Jelige: 2 chip  2018.dec.15.

Baja ettől biztosan nem lesz, és így most már nagyon meg van jelölve.
Arra viszont kérje meg az állatorvost, ha már véletlenül 2 chipje lett a kutyának, mindkét számot regisztrálja be, és mindkét számnál jelezze a megjegyzésben a másik számot is!
Ez nagyon fontos lehet később, mert ha mondjuk elveszik, és megtalálják, lehet, hogy a megtalálók csak éppen az egyik chipet észlelik, és ha pont ez nem lenne regisztrálva, és nincs kellő információ beírva, ez nehezítheti a hazajuttatását.

Jelige: Fefe  2018.dec.11.

Annak, hogy a megvásárolni kívánt kölyök alomtestvére elhullott az oltás után, ezer olyan oka lehet, ami közel sem biztos, hogy a testvérére is vonatkozik. Kérdés, és ezt nem írta meg, hogy az a kutya is megkapta-e az oltást, amit Önök vennének meg? Ha igen, akkor már nála is jelentkeznie kellett volna valami tünetnek, ha az oltás bármi módon is "káros" lett volna a szervezetére.

Jelige: Szív, légzés  2018.dec.10.

Azt gondolom, hogy a kutyáját alaposan ki kellene vizsgáltatni. Ami fontos lenne: több irányú mellkas röntgen felvételek, szív ultrahangos vizsgálat. Az viszont nagyon nem mindegy, hogy ezeket ki és hol végzi el (főleg a szív ultrahangos vizsgálatot) mert ez nem csak a technikai háttéren múlik, hanem a vizsgáló állatorvoson is (mennyire van tapasztalat ezen a téren?) Itt Budapesten tudok ajánlani olyan kollégát, akinek a vizsgálatában én vakon megbízok, de kérdés, hogy fel tudnak-e jönni a kutyával ide Budapestre emiatt?

Jelige: Dönci  2018.dec.9.

A válaszomat azzal kell kezdenem, hogy véleményem szerint nagyon nem mindegy, hogy hogyan és mennyire véres egy állat bélsara? Egészen más a helyzet és a tennivaló, ha az egész egyben, homogénen véres, más akkor, ha vércseppek vannak csak benne, és más akkor is, ha véres nyálka van rajta van benne, de mindenhol, hanem csak itt-ott. És az sem mindegy, hogy eközben hasmenéses állagú az alap, vagy lágyabb, de azért nen folyós, vagy éppen teljesen formált a bélsár.
Ez azért fontos, mert ezek alapján lehet eldönteni, hogy az ok keresésénél milyen lehetőségeket veszünk száma. A vírusos vagy bakteriális fertőzések általában hasmenést idéznek elő, és ha véres lesz ettől a bélsár, akkor ez szinte mindig homogénen jelentkezik.
Mindezekből jól láthatja, hogy a "véres a kaki" kifejezés önmagában semmit sem mond, és ezt a kérdést igen alaposan kell megvizsgálni. Az sem mindegy, hogy a mintát honnan veszik, mert ha éppen a normális részekből, akkor közel sem biztos, hogy lesz értékelhető eredmény.
A nyálkás, foltokban jelentkező, és inkább csak vércseppes vérzés tapasztalataim szerint inkább vastagbél vagy végbél problémák jele (tünete) szokott lenni, és csak ritkán van fertőzések miatt. Emiatt az antibiotikum kúra nem is biztos, hogy hat erre, ill. ha vastagbél problémára gyanakszunk, akkor más jellegű antibiotikum kellhet, mint egy vékonybél eredetű bakteriális fertőzésnél.
Azzal, hogy további vizsgálatok szükségesek, ha nem múlik (vagy visszatér) a probléma, de az nagyon nem mindegy, hogy mi legyen a továbblépés.
És, mivel azt írta, hogy fogyás is van a cicánál, nekem még az is eszembe jutott, nem lehet-e például valami daganatos elváltozás a beleknél? Ezzel nem megijeszteni akarom, ez csak egy olyan gondolat, ami 35 éves állatorvosi tapasztalat után azért nekem eszembe jutott.

Jelige: Cindy  2018.dec.7.

A kérdésére csak azt tudom válaszolni, hogy majd kiderül! A mérete alapján elvileg nem okozhat nagy gondot, de itt az elvileg szón van a hangsúly. De olyan verzió is lehetséges, hogy most esetleg hosszabb ideig "parkol" a gyomrában, és csak később indul el hátrafelé, így -ha nem találják meg 2-3 napon belül az ürülékében, akkor még akár hetekig lehet figyelni a produkcióit.

Jelige: Szetetemkutya  2018.dec.5.

Sajnálom, de konkrét gyógykezelési tanácsokat a beteg állat vizsgálata nélkül nem szoktam adni, most sem teszem.

Jelige: Kérdés  2018.nov.30.

A Hyperolnak nincs hatóanyaga, a Hyperol hidrogénperoxidból áll, ha úgy vesszük ez a hatóanyaga. Az Apomorphin nem azonos ezzel a vegyülettel.
Viszont, ha nincs Apomorphin (márpedig ez nem mindig van kéznél), a Hyperol (ill. a hidrogénperoxid) megitatásával -amolyan kényszermegoldásként- ki lehet váltani hányást. De nem mindig sikerül.

Jelige: Pars longa glandis  2018.nov.29.

Ez egy szemölcs. Le kellene onnan vetetni.

Jelige: duphalyta  2018.nov.20.

A válaszom az, hogy nem tudom. Ennek nagyon alaposan utána kellene nézni, de erre sajnos most nincs sem időm, sem lehetőségem.

Jelige: csont etetés  2018.nov.16.

A kacsa csontot sem nyersen, sem főzve nem ajánlom, mert jóval keményebb a csirke csontnál, ráadásul elég szilánkosan törik, és ez gondokat okozhat.
Arról, hogy a csont etetésről mit kell tudni, igen hosszan lehetne írni. Röviden annyit, hogy lehet etetni csontot, de nagyon nem mindegy, hogy milyet, mennyit és hogyan?
Ajánlom dr. Fodor Kinga könyvét, "Mit egyen a kutyám?" címmel jelent meg pár éve, ha jól tudom még kapható könyvesboltokban. Ebben erről is olavashat.

Jelige: Dönci  2018.nov.11.

E,iatt most azonnal biztosan nem kell elrohannia állatorvoshoz a cicával, de figyelni kell a következő 2-3 napban, meg kell nézni minden székletét, és a vizeletét sem árt figyelni. Ha újra ismétlődik ez a véres nyálka a kaki végén, akkor azért jobb lesz őt megmutatni állatorvosnak a következő hét elején.

Jelige: Fülgyulladás  2018.nov.4.

A beteg fülek (hallójáratok) eredményes kezeléséhez elengedhetetlen a fülek (hallójáratok) rendszeres kitisztítása és a helyi kezelése fülcseppekkel. Ez egy domináns, esetleg akaratos kutya esetén nem megy egyszerűen, ehhez már trükközni kell. Kérjék meg az állatorvosukat, hogy mutassa meg (akár többször is), hogyan kell jól bekötni a száját, és azt is, hogy lehet rögzíteni pl. a hónalj alá történő beszorítással. Az állatorvos eközben azt is megmutathatja, hogyan kell jól kitisztítani a füleket (hallójáratokat), és hogyan kell jó helyre becsepegtetni a fülcseppet, Aztán otthon lehet gyakorolni, a 4.-5. próbálkozás már valószínűleg sikeresebb lesz. Ha ez nem megy, vagy nem sikerül, akkor nem sok javulás várható.

Jelige: 6 hetes kiscica  2018.okt.22.

Sajnos csak azt tudom válaszolni a kérdésére, hogy ezt a problémát mindenképpen meg kell mutatni állatorvosnak, mert erről így a távolból nem igen lehet érdemlegesen semmit sem mondani. És mivel azt írta, hogy Budapesten laknak, javaslom, hogy az Állatorvostudományi Egyetem klinikáját keresse fel, mert egy "sima" rendelőben lehet, hogy nem sokat tudnak hozzászólni a jelenséghez.

Jelige: cerucal tejre  2018.okt.18.

A kérdésére a korrekt válaszom az, hogy nem tudom.

Jelige: mikor jönnek elő?  2018.okt.8.

A kérdésére sajnos nem lehet jó ill. pontos választ adni. Ez ugyanis rengeteg dologtól függ. A kiscicák életkorát hozzáértő szakemberek azonban viszonylag pontosan meg tudják állapítani.

Jelige: Vérömleny  2018.szept.30.

Igen, ez kibírja hétfőig, addig nem lesz nagyobb baja.

Jelige: bella  2018.szept.22.

Én ebben a mostani helyzetben elküldeném (beutalnám) a kutyáját az Állatorvostudományi Egyetem Belgyógyászati Klinikájára dr. Psáder Roland-hoz, aki igen nagy szakértője a makacs felső légúti problémák okainak tisztázásának. Ő, ha kell, endoszkópos vizsgálatot is tud végezni.

Jelige: Sturvit  2018.szept.19.

Először is, a sturvit helyesen struvit.
A diétás táp lényege, hogy a hatását akkor tudja legjobban kifejteni, ha az állat CSAK ezt eszi. Ha mellé bármi mást is kap, akkor a diétás hatás mértéke csökkenni fog. Egyébként, a minőségi diétás tápban (amit most kap, az ilyen) minden benne van, ami kell az egészséges életműködéshez, így semmi baja nem lesz a cicának, ha csak és kizárólag ezt kapja.
Alom ügyben pedig annyi a válaszom, hogy ki kell próbálni többfélét, és azt kell majd használni tartósan, amit a cica is szeret (kedvel), és a gazdi is elégedett. Olyan alom nincs, ami mindenkinek szuper lenne, mert minden egyes állatnál mások az igények, ill. a körülmények.

 1 ---- 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 ---- 354 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat