Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: lidi  2015.dec.27.

Ha a tünetek már több mint 2 hete megvannak, akkor a sok vízivásnak egészen biztosan más oka lehet. Van köztük olyan is, ami komoly lehet (pl. esetleg egy kialakulóban lévő gennyes méhgyulladás, ez az idősödő szukákban elég gyakori). Mindenképpen mielőbb állatorvosnak kellene látnia és alaposan megvizsgálnia!

Jelige: macska  2015.dec.26.

Bármennyire is részletesen leírta a tapasztalt tüneteket, ebből azonban nem sokat lehet így kiokoskodni. Nem is mernék erre vállalkozni. A cicájának gyakorlatilag bármi baja lehet, ami levertséget és étvágytalanságot okoz. (A ricinus, ha valóban ezt adott neki, nem volt jó ötlet, ez rettentő durva hashajtó szer egy macskának, és sokat ronthat az állapotán.) Mielőbb meg kellene oldani, hogy állatorvos lássa és megvizsgálja. Okosabb tanácsot nem tudok adni.

Jelige: kedvenc  2015.dec.26.

Azt, hogy mi lehet a cica baja, így sajnos nem lehet megmondani. Ahhoz, hogy bármi érdemlegeset lehessen mondani róla, meg kell vizsgálni. Azt javaslom, vigyék el állatorvoshoz, minél előbb, annál jobb!

Jelige: Brúnó  2015.dec.25.

Sajnos sok okosat én nem tudok Önöknek így mondani. Mivel azt írta, hogy nem történt mintavétel (amit nagyon furcsállok, hiszen egy endoszkópos vizsgálatnál ez nem egy extra feladat), így ez az "eredmény" amit kaptak, semmit nem mond arról, hogy mi is lehet ott az orrában valójában.
Olvasva a levelét, az jutott eszembe, hogy az orrban lévő bakteriális fertőzés mögött (alatt) lehet valami más elváltozás, mert az én tapasztalataim szerint a baktériumok nem okoznak önállóan ilyesmit. Javasolni csak egyetlen dolgot tudok: el kellene vinni a kutyájukat egy "komolyabb" helyre, ahol egy újabb vizsgálattal talán sikerülne mintákat venni és végre egy valós diagnózist felállítani.

Jelige: Tomcat  2015.dec.19.

A leírtak alapján azt lehet gyanítani, hogy a cica jobb oldali arcidege bénult meg. Minden képpen állatorvosi ellátásra van szükség, házilag nem tudnak tenni semmi érdemlegeset.

Jelige: Kullancs  2015.dec.16.

A kutyájának bármi baja lehet, a találgatás ezen nem segít. Egyetlen használható tanácsom az, hogy holnap fogja meg a kutyát és vigye el egy közeli rendes állatorvosi rendelőbe, ahol meg tudják vizsgálni, tudnak esetleg vért venni, röntgenezni, stb. A lényeg, hogy legyen végre rendesen megvizsgálva. Itt lehet megfelelően kezelni is (pl. infúziót adni neki, stb...)

Jelige: Bélgyulladás  2015.dec.12.

Az Inorgan egy olyan adszorbens anyagot tartalmaz mint a magyar Bolus adsorbens tabletta. Megköti a bélben lévő, ott keletkező toxinokat és így fejti ki jótékony hatását. Mint ilyen szer nem probiotikum. A probiotikumok alkalmazása egyébként az állatoknál ma még közel sem olyan egyértelmű mint az embereknél azt ajánlják. Javaslom hogy ezt a kérdést az állatorvosával beszélje meg, mert ő tudja, hogy miért javasolta ezt, és miért nem a másikat!

Jelige: Tappancs  2015.dec.8.

Azt, hogy a gyógyszer adagja sok-e vagy kevés, vagy éppen jó, így biztosan nem lehet megmondani. Ezt rengeteg dolog befolyásolhatja, amit csak az az állatorvos ismerhet, aki látta, vizsgálta őt. Az álvemhesség kezelése nem könnyű, sokszor nem is sikeres. Ha most majd elmúlik, utána javaslom a mielőbbi ivartalanítását. Ezzel megelőzhető lesz az évenkénti ismétlődése.

Jelige: Rocco  2015.dec.6.

A kérdéseire nehéz egyértelmű válaszokat adni. Ha a daganat csak a lépben van, akkor ez elvileg a lép eltávolításával megoldható lenne, de ha nagyon nagy a daganat. akkor valóban kockázatos a műtét után az állat életben maradása (a kivett léppel együtt hirtelen rengeteg vért is veszít az állat, hiszen a lép az egyik nagy vérraktár).
A vizelet és székletürítés végén mutatkozó vérzésnek lehet is köze az alapbajhoz, meg nem is. Ezt így nem nagyon lehet megítélni.

Jelige: Adagolás  2015.nov.18.

A gyógyszer adagolására vonatkozó kérdését mindenképpen az azt felíró állatorvostól kell megkérdeznie, ugyanis egészen biztos vagyok abban, hogy ő nem a "szokásos" adagolást akarta. Erre utal már az is, hogy az adott gyógyszer legnagyobb kiszerelését írta fel, tehát ezzel is célja volt.

Jelige: fülprobléma  2015.nov.16.

A cicának minden bizonnyal súlyosabb külső hallójárat gyulladása van. Ennek a kezelésére nem elég a fültisztító, ennél komolyabb kezelés (gyógyszerek) kellenek. Vigye el ismét állatorvoshoz és kérdezzen rá, hogy nem csinálna-e baktérium tenyésztést, vagy antibiotikum érzékenység vizsgálatot. És akár ez alapján,akár e nélkül, antibiotikumos kezelés is szükségesnek látszik.

Jelige: Macska hányás  2015.nov.16.

Sajnos nem tudok a kérdésére így válaszolni. A cicája produkciója egyedi és ritka. Biztosan meg van az oka annak, hogy a hányás miatt miért alakul így az állapota. Meg kellene alaposan vizsgáltatni állatorvossal (vérvizsgálat is kellene!).

Jelige: oltásprogram  2015.nov.16.

Először is tisztázni kell, hogy a Nobivac DHPPi és a Lepto együtt egy oltás, csak a két komponensből kell összekeverni a beadás előtt. Ezért van 2 matrica egy rubrikában. Ez lényegében ugyanaz az oltás volt, csak más gyártótól való, amit 6 hetesen kapott. Vagyis, a kutyája jelenleg 2x kapott ún. "kombinált" oltást. A dátumokkal való "varászlást" nem tudom értékelni, mivel az útlevélbe írták be, ott kell ún. érvényességi és lejárati dátumot is írni, de csak a veszettség oltásnál.
Egyébként pedig az a helyzet, hogy ahány állatorvos, annyiféle oltási szisztéma van. Mindenki a sajátjára esküszik.
Én egy kölyökkutyát a következők szerint oltok (ha az elejétől én csinálom):
8 hetesen kombinált (DHPPi+L), 12 hetesen újra kombinált (DHPPi+L), 14 hetesen első veszettség elleni, majd 22 hetesen ismét kombinált (DHPPi+L) és 30 hetesen második veszettség elleni. Utána évente ismétlem mindkettőt.
De van, aki ezt másként csinálja. Az állatorvosával beszéljék meg, hogy ő mit és miért úgy csinál, ahogy.

Jelige: Stefi  2015.nov.15.

Amit leírt, annak alapján csak azt lehet mondani, hogy a cicának valószínűleg komolyabb baja van, és mindenképpen állatorvosi vizsgálatra és kezelésre lesz szüksége. E nélkül megjósolhatatlan, hogy mi lesz vele. Az sem kizárt, hogy esetleg elpusztulhat. Pénz nélkül viszont nehéz lesz ezt megoldani, már csak azért is, mert nem csak "sima" vizsgálatokra lesz szükség, hanem pl. vérvételre, esetleg röntgenre, stb. Ha megkeres egy állatorvost és már a legelején elmondja neki az anyagi nehézségeket, talán sikerül megegyezni valamilyen részletfizetési lehetőségben.

Jelige: vitaminhiány  2015.nov.12.

A leírt tünetek elég gyakran tapasztalhatók a kutyákon. Az okát kideríteni nem egyszerű, leginkább azért, mert rengeteg oka lehet a háttérben. A tapasztalatok szerint a leggyakoribb ok az allergia. Bármire allergiás lehet, ami a környezetében van, amivel érintkezik, amit eszik, stb. Mindenképpen javasolnám az állatorvosi (alapos) vizsgálatát!

Jelige: kölyök  2015.nov.10.

Ha egyszer ad neki a gyerek tápszerből egy keveset, abból nem lesz baj (reméljük), de jó lenne beszerezni kifejezetten macskakölykök számára készült és árusított macska tápszert. Állatpatikákban, nagyobb állatos boltokban kapható.

Jelige: vér a vizeletben  2015.nov.7.

Ilyen fiatal cicában ez eléggé szokatlan tünet. A vizsgálatok jó úton vannak, már csak azért is, mert más eszköz nem nagyon van az ok kiderítésére. Még egyet tudnék ajánlani, de ezt valószínűleg csak hétfőn tudják megoldani, egy húgyhólyag ultrahang vizsgálatot.

Jelige: Pyoderma  2015.nov.5.

Nem okozhat. Közvetlenül biztosan nem.
A pyoderma a bőr gennyes gyulladása. Ahhoz, hogy ez kialakuljon, mindenképpen kellene baktériumok a bőr felszínén. És kell hozzá egy csökkent érzékenység és fokozott reakciókészség. Ennek pedig semmi köze a nyers húshoz.
Az egy más kérdés, hogy manapság sok kutya szervezete válik allergiássá egyes táplálék komponensekre, és az allergiás alapon sok furcsaság kialakulhat. Akár olyan helyzet is, hogy egy allergiásan túlérzékeny bőrön gennyes bőrgyulladás (vagyis pyoderma) alakul ki.

Jelige: -  2015.nov.1.

Azon a helyen ahol most nincs szőr, korábban valószínűleg lehetett egy kis seb, ami már közben meggyógyult. Figyelje ezt a területet. Ha azt látja, hogy nem nagyobbodik, sőt egyre jobban szőrösödik, akkor nincs tennivalójuk. Ha bármi olyasmit észlelne, ami rosszabbodásra utal, mutassa meg a cicát és a foltot állatorvosnak.

Jelige: Mit tegyek?  2015.okt.29.

Egyetlen dolgot tudok tanácsolni: vigye el megvizsgáltatni a kutyáját egy állatorvoshoz!

Jelige: skepy  2015.okt.29.

A kutyájukat minél előbb állatorvosnak kell megmutatni, ill. vele megvizsgáltatni! Ne késlekedjenek vele, mert ha sokáig húzzák ezt a döntést, annak komoly következményei is lehetnek.

Jelige: Belga  2015.okt.25.

Amit leírt, az ún. phlegmone -ra utal. Ez akkor alakul ki, amikor valamilyen sérülés miatt (közben) baktériumok kerülnek a mélyebb szövetekbe. A baktériumok mélyebb rétegekbe jutása után helyi gyulladásos reakció indul el, aminek következtében a mélyben egyre több genny képződik és kialakul egy tályog. Ez vagy magától fakad ki, vagy meg kell nyitni.
Azt, hogy a korábbi köhögés és a mostani duzzadás között lehet-e kapcsolat, nem lehet megmondani. Lehet is, meg nem is.

Jelige: acuko  2015.okt.24.

Az ivartalanítási műtéttel először meg kellene várni amíg elmúlik a tüzelése. Utána még + 2-3 hetet kellene várni.

Jelige: kedvenc  2015.okt.24.

Epilepsziás rohama lehetett. Ha megismétlődik, állatorvosnak kellene megmutatni.

Jelige: Diána  2015.okt.19.

A tanácsom egy másik állatorvos felkeresése. Hátha ő találékonyabb lesz, esetleg tud olyan vizsgálatokat is, ami segítene kideríteni mi lehet a visszatérő láz oka, és lehet, hogy hatékonyabb gyógyszereket tud adni. Persze azon is el kell gondolkozni (közösen az állatorvossal), hogy a vadászháznál tartás jelenthet-e valami "extrát" ebben a betegségben, és ha igen, akkor mit?

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 336 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat