Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Veszettség vagy nem  2016.szept.29.

Megnyugtatom, egyáltalán nem kell aggódnia!
A veszettség vírusa csak harapás (sérülés) útján terjed, ilyen közvetett módon nem is lehetne elkapni. Magyarországon sok tíz éve nem volt veszett kutya, így már eleve rettentő kicsi a valószínűsége annak, hogy egy kóbor kutya veszett legyen, főleg egy nagyvárosban. Úgyhogy, a kérdése azt hiszem nagyon elméleti volt.

Jelige: miért fogy? 2  2016.szept.23.

Emésztési probléma (enzimhiány), bélférgesség, májbetegség, cukorbetegség, vesebetegség,....... vagy akár pld. daganat.

Jelige: cetirizin  2016.szept.23.

Igen, ezt a kutyáéknak is lehet adni, én magam is gyakran alkalmazom, és még a saját kutyámnak is adok, amikor vakarózósabb időszaka van. A kutyák jól tűrik, az embernél tapasztalható mellékhatások (pl. tompultság, aluszékonyság) csak nagyon ritkán tapasztalhatóak. Az adagolás a testnagyságtól függ, 10 kg alatt 2x1/3-1/3 tabletta elég lehet, 10-20 kg között 2xfél, 20 kg felett 2xmásfél, nagyobb kutyáknak a 2x1 adható.

Jelige: miért fogy?  2016.szept.23.

A feltett kérdésre így sajnos nem lehet választ adni. Sok oka lehet ennek. Ahhoz, hogy megtudja miért fogy a kutyája, igen alaposan ki kell vizsgáltatni. Jó lenne ezt mielőbb megtenni.

Jelige: ildi62  2016.szept.22.

Nagyon sürgősen vigyék állatorvoshoz a kutyát, súlyos baja(i) lehet(nek), meg kell vizsgáltatni alaposan!

Jelige: Nico  2016.szept.22.

Mindenképpen és minél előbb meg kell vizsgáltatni állatorvossal! Ún. panosztitisz nevű betegsége lehet, ez a növekedéssel összefüggő probléma, jól kezelhető, de vizsgálat nélkül nem lehet "nekiesni".

Jelige: Öregedés  2016.szept.21.

Az öregedést valóban nehéz lelassítani, de azért ma már sok mindent lehet tenni azért, hogy minél kevesebb meglepetés érje a gazdit, másrészt, hogy minél többet tudjunk megtenni a várható élettartam növelése érdekében. Az első dolog amit tudnák ajánlani, egy általános felmérő vizsgálat az állatairól. Egy vér és vizeletvizsgálat megmutathatja, hogy a legfontosabb szerveik jól működnek-e, nincs-e már valamilyen kialakulóban lévő vese-, vagy májbetegségük. Egy kardiológiai vizsgálat kiderítheti, hogy nincs-e szívprobléma? Ezek persze pénzbe kerülnek, így csak olyanoknak tudom ezt ajánlani, akik ezt megengedhetik maguknak és az állataiknak. Ezt ma a rendelőkben gerontológiai felmérés néven szokták kínálni. Egyébként pedig a legtöbb haszon az általános immunerősítőktől várható (pl. a kutya- vagy macska Béres csepp (Minera cseppek) sokat tudnak ebben segíteni. Jó minőségű eleség (táplálék), nem túlzásba vitt adagban történő etetés, és a rendszeres mozgás is fontos. A legjobban "bevált" dolog egyébként az odafigyelés! Aki jól ismeri az állatait, azt időben észlelni tudja, hogy ha valami változás áll be, amivel foglalkozni kell. Ennél többet így nehéz jó tanácsként adni, a lényeg ugyanis mindig a konkrétumokban van, amit így nehéz kielemezni.

Jelige: Új cica  2016.szept.20.

A ma beadott oltás hatására elkezdenek képződni az ellenanyagok a szervezetében. Kb. 10-12 nap kell, amire már annyi keletkezik, hogy az védelmet ad. Az oltás megismétlése azért kell, hogy a védettség tartósabb legyen és ne múljon el hamar. Egy hónapnál hamarabb lehet újra oltani, csak nem érdemes. Ezzel pont a lényegét vesztené el a dolog. (Ebben az időben a leghatékonyabb a már meglévő ellenanyag szint feltornázása még magasabbra.) Szóval, az újra oltástól függetlenül kb. 2 hét múlva egybe engedheti az oltatlanokkal, csak ne felejtsék el az oltás ismétlést.
A nagyobb gond azonban sokkal inkább az, hogy az eredeti cicáik oltatlanok, így a behozott cica elméletileg bármivel megfertőzheti őket. DE ha már eltelik kb 2-3 hét, és egészségesnek tűnik az új cica, talán nem lesz már gond.

Jelige: kapszulák 2  2016.szept.18.

Köszönöm az információt, ez nekem is újdonság volt, ezt én sem tudtam eddig. Ennek ismeretében viszont az Antirobe ügyében csak azt tudom válaszolni, hogy ezt én nem tudom, próbálja meg erről is megkérdezni a gyártó céget.

Jelige: kapszulák  2016.szept.18.

Csak megismételni tudom azt, amit korábban már megírtam: a kapszulás gyógyszerekben a hatóanyag (ez általában por, néha folyadék) azért van a kapszulába beletéve, hogy az megvédje a hatóanyagot a gyomor savas pH-jától, és az ne menjen tönkre. Ha a kapszulát kibontják (szétszedik) és a benne lévő gyógyszeranyagot "csak úgy" etetik meg az állattal, az nagy valószínűség szerint tönkre fog menni és hatástalan lesz.

Jelige: Olga  2016.szept.15.

Elnézést az elmaradt válaszért, nagyon ritkán fordul elő, hogy egy kérdés elkerüli a figyelmemet. A válaszom egyébként az, hogy szerintem nem. Én legalább is nem hallottam még olyanról, hogy a térd vagy a csípő elváltozásai miatt a kutya a talpát nyalogatná.

Jelige: puszi  2016.szept.14.

Ugyanannál az állatorvosnál voltak, akinél korábban is? Én korábban is sugalltam, de most egyértelműen leírom: vigyék el másik állatorvoshoz is a kutyát (lehetőleg olyanhoz, akinek komolyabb otoszkópja van) és vele is nézessék meg. Hátha ő észrevesz valami olyasmit, amit a másik kolléga nem látott meg. Csak akkor keresném máshol a fültünetek okát, ha más is ugyanazt mondja, hogy a fülében nincs semmi ami ezt okozhatja. Utána lehet bármi egyék okra ráfogni a tüneteket.

Jelige: kapszula  2016.szept.12.

A kapszulás gyógyszerek lényege, hogy azért van a hatóanyag egy gyomornedv ellenálló kapszulába csomagolva, hogy a hatóanyagot nem tegye tönkre a gyomorsav. Így (és ezért) a kapszulákat nem lehet "kicsomagolni", és a bennük lévő port a kapszula nélkül megetetni. Ez a hatóanyag tönkremenetelével járna. Ezért a válaszom az, hogy nem lehet a kapszulát szétszedni és csak a benne lévő port megetetni!

Jelige: Fialás előtt  2016.szept.11.

A tapasztalt váladék akár normális is lehet, ezt azonban így nem lehet eldönteni. A közelgő ellés előtt pár nappal lehet ilyen folyás, váladékozás. Ha a kutya egyébként jól van, akkor azért nagyon nem kellene izgulni, de azért nem árt őt figyelni. Esetleg megmutatni állatorvosnak (de csak olyannak, aki megfelelő műszerrel meg tudja nézni a hüvely felől a méhszájat).

Jelige: buldog  2016.szept.11.

Ez egy nehéz kérdés, és a probléma megoldása sem egyszerű. Ezek a legyek a testnedvek illatára jönnek, kilométerekről megérzik. Ehhez elég egy szinte láthatatlan kis hámsérülés a füleken, és máris megérkeznek a legyek. Utána már önmagát erősíti a folyamat. A megoldás nem könnyű. A kutya fülein a bőrt le kell tisztogatni, a sebes részeket fertőtleníteni, esetleg hámosító kenőccsel kezelni. Mindezt több napon át. Az időszakos bekötés is segíthet, illetve ha lehet, be kell vinni a kutyát a lakásba, ahol a legyek nem érik el. Gyors javulásra ne számítsanak. Ha a füleken a bőrsebek nem gyógyulnak jól, állatorvoshoz kell vinni a kutyát.

Jelige: Betyár  2016.szept.7.

Miután én magam sem tudom ennél jobban leírni, hogy miről is van szó a diabetes insipidus nevű kórkép kapcsán, ide másolok olyan linkeket, amin jól érhetően leírnak mindent ami fontos erről. A leírások ugyan az emberek ugyanilyen betegségéről szólnak, de ebben semmi különbség nincs kutya esetében sem.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Diabetes_insipidus
http://www.egeszsegkalauz.hu/adattarak/betegseg-es-tunet/diabetes-insipidus

Tudniuk kell, hogy ez a betegség kutyákban nagyon nehezen kezelhető.
Életmód váltás vagy diéta ezen nem segít. Ki kell deríteni, hogy a kétféle ok közül melyikről van szó (ez további vizsgálatokat igényelhet), és ha hormonhiány okozza, ennek pótlásával lehet elméletileg próbálkozni. Sok időbe, energiába, és sok pénzbe fog kerülni, ez az, ami biztosan megjósolható.

Jelige: Sipoly  2016.szept.5.

Emlékszem a korábbi kérdésére, és sajnos nem tudok semmi okosat (újat) válaszolni. Ha a fertőzést okozó baktérium antibiotikum rezisztens, akkor nem sokat lehet tenni. Amit Önök a sipoly külső végén látnak és tapasztalnak, az csak a jéghegy csúcsa! A Betadin egy folyadék és ez önmagában biztosan nem tömíti el a nyílást. A hatására kicsapodó törmelék azonban eldugíthatja. A belülről kifelé törekvő váladék azonban mindig utat keres kifelé, így ha nem tud kijönni a szokott úton, majd keres kijáratot magának másfelé. Az, hogy a kutya nyalja magának (magáról) a váladékot, egy ösztönös program eredménye, ez ellen nem érdemes küzdeni, már csak azért sem, mert a kutya nyála sokszor hatékonyabb tisztító és fertőtlenítő szer, mint egyik-másik vegyi anyag. (Ne felejtsék el, hogy a gazdátlan kóbor kutyáknak is van -nem is ritkán- hasonló problémája, és ők csak saját magukat tudják "gyógyítani" azzal, hogy nyaldossák a sebeiket.)

Jelige: Vizsi  2016.szept.5.

Azt tanácsolom, hogy ma feltétlenül vigyék el állatorvoshoz, sőt, ha lehet, akkor szemész állatorvoshoz.

Jelige: Kiscicám  2016.szept.5.

Az FeLV (macskaleukózis) fertőzésnek éppen az a lényege, és fő sajátossága,hogy számtalan tünet, probléma hátterében állhat, akár közvetlen okként, akár csak hajlamosító tényezőként. A nem múló (sőt erősödő) hasmenés okát ki kell vizsgáltatni alaposan, már csak azért is, mert pontos diagnózis nélkül nem lehet megfelelően kezelni sem. Ha ehhez másik állatorvos kell, ne féljen váltani!

Jelige: puszi  2016.szept.4.

Az előző válaszomban egy betű elütés van: ...fekély vagy seb.... így a helyes!

Jelige: puszi  2016.szept.4.

Nem tudok újat mondani, továbbra is ugyanaz a véleményem, amit leírtam legutóbb! Az, hogy át lett nézve a füle, nem jelenti azt, hogy biztosan nincs ott valami. Lehet, hogy csak nem vette észre az állatorvos kolléga. Az is lehet, hogy nincs ott semmi idegen anyag, de van pl. egy nem gyógyuló fekély vagy sem, ami egy-egy mozdulatnál (vagy megnyomáskor) fájdalmat okoz. Morfondírozással nem lesz előrelépés, ezt csak újabb és újabb vizsgálatokkal lehet elérni.

Jelige: S.O.S.  2016.szept.4.

A szukák tüzelése általában és átlagosan 3 hétig tart, de ebben lehetnek plusz/minusz eltérések. A legveszélyesebb a második hét, annak is inkább a második felel, mert ekkor van a peteérés, és ekkor fogamzóképes a szuka. Jelenleg már csak azzal segíthet a problémájukon, ha a két kutyát biztonságosan különválasztják. A kan ivartalanítása csak a legközelebbi tüzelésnél jelenthet segítséget, a szukát pedig most így nem lehet ivartalanítani, csak ha már lezajlott a tüzelése. Egyébként mindkettő ivartalanítása ajánlott lehet, de meg kell fontolni azért a kérdést több szempontból is.

Jelige: Cicaszem  2016.szept.2.

A cicát minél előbb állatorvoshoz kellene vinni. Szerintem itt komolyabb baj lehet annál, mint amire gondolnak. (Ilyen életkorban már lehet vírusos fertőzés is a háttérben!)

Jelige: puszi  2016.szept.1.

Én elsősorban a kutya jelzéseiből indulnék ki, Ha ő vakarja, mert az viszket (vagy bármi mást érez), az annak a jele lehet, hogy mégis csak van esetleg valami a fülében (pontosabban a hallójáratában, mégpedig egészen lent a mélyében). Erre utal a visszatérő barna váladék is, aminek nincs ott helye normális körülmények között. Szóval, ha van gyulladás, ha nincs, én tovább keresném az okokat, és egy nagyon alapos műszeres vizsgálattal belekukucskálnék abba a fülecskébe!

Jelige: puszi  2016.aug.31.

Ha egy kérdésre egy hét eltelte után sem kapott választ, annak csak egy oka lehet, hogy nem kaptam meg a kérdést. Utánanéztem az elmúlt hetek beérkező kérdéseinek, de nem találtam olyat amire ne válaszoltam volna. Kérem ismételje meg a kérdését!

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 344 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat