Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: szemsérülés  2013.máj.12.

Azon kívül, hogy kivülről vizes vattával vagy kamillással tisztogatja, nem sokat tud tenni. Ha a szemsérülés csúnyának tűnik, mindenképpen állatorvosnak kell megmutatni!

Jelige: Kiskutyus  2013.máj.12.

Rossz hírem van, mert a leírtak alapján semmit nem lehet mondani erről. Bármi lehet, és még az is előfordulhat, hogy semmi baja nincsen, csak éppen úgy alakult a mozgása akkor. Ha ez gyakran ismétlődne, mindenképpen indokolt az alapos kivizsgálása.

Jelige: Ursus  2013.máj.11.

A leírtak alapján én is elsőre epilepsziára gondolok, de lehet azért más is (pl. agyi vérkeringési zavar a rossz keringés miatt). Mindenképpen alapos kivizsgálása indokolt, ezt nem lehet "megúszni".

Jelige: dió  2013.máj.8.

Meg kellene ezt a kutyust mutatni esetleg egy másik állatorvosnak, de leginkább egy szemészeti rendelésre kellene elvinni. Ma már sok helyen van ilyen rendelés az országban. Ha tudják szállítani, akkor érdemes akár ide Budapestre is felhozni, itt többen is foglalkoznak szemészettel.

Jelige: macska  2013.máj.8.

A cicája valószínűleg verekedett egy pár napja másik macskával, kaphatott egy karmolást vagy harapást a füle tövében, és ez gennyesedett el. Irány az állatorvos!

Jelige: Beteg kutyus  2013.máj.7.

Ha a kutyus beteg, állatorvosra van szüksége. Mielőbb keressen egyet és vigye el hozzá vizsgálatra és kezelésre!

Jelige: vajdasági  2013.máj.7.

Ezt a cicát mindenképpen látnia és vizsgálnia kell egy állatorvosnak. Valószínűleg vírusos fertőzés állhat a háttérben. Ott a Vajdaságban is sok jó rendelő van, biztosan talál egyet a közelükben.

Jelige: beni 14  2013.máj.4.

Sajnos erre a felvetett problémára így nem tudok semmi érdemlegeset mondani, mert nem írta meg, hogy ez csak egyszer fordult-e elő, és utána jobban lett-e, most éppen hogy van (még mindig fennáll-e a panasz vagy sem)? Szerintem meg kellene mutatni állatorvosnak mindenképpen!

Jelige: puszi  2013.ápr.30.

Ezt sajnos nem tudom megmondani. Lehet, hogy teljesen normális dolog és semmi jelentősége nincsen. Ha egyéb tünetek is vannak (lennének), akkor lehetne ezt valahogy értékelni, de önmagában nem alap semmihez.

Jelige: Kullancs  2013.ápr.28.

A babéziózis lappangási ideje 8-10 nap. Ha fertőzött kullancs csípte meg, kb. ennyi idő után szoktak jelentkezni az első tünetek (láz, levertség, esetleg sötétedő vizelet). A babéziát terjesztő kullancsok azonban nem mindenütt élnek meg, elsősorban a vízpartokhoz közeli (a "közeli" az pár km-t jelent) területek környékén lehet erre számítani.

Jelige: gombóc  2013.ápr.28.

Miután már nagyon régóta fennálló problémáról van szó, és a cica is elég idős, gyakorlatilag alig van remény arra, hogy ebben bármi változást, javulást lehessen elérni. Ha úgy döntenek, hogy emiatt elaltatják, az egy érthető döntés lesz, ami miatt nem kell, hogy lelkifurdalásuk legyen.

Jelige: nincs  2013.ápr.27.

Egy ilyen problémát mindenképpen látni kell közelről, mert e nélkül erről semmit nem lehet mondani, csak azt, hogy ez bármi lehet.

Jelige: Tofi  2013.ápr.23.

Fajta választás ügyben nem tudok segíteni. Ez rendkívül sok tényezőtől függő kérdés, amihez rengeteg információra van szükség. Azt javaslom, keressenek meg olyan szakembert, aki a kutyafajtákban is járatos, de emellett a kutyák általános viselkedését is ismeri.

Jelige: Nonesz  2013.ápr.18.

Ez tipikusan egy olyan kérdés, amire nem igen lehet jó választ adni. A leírás alapján kiszámíthatatlan a dolog, bármi történhet. Felelős gazdaként azonban döntenie Önnek kell. Kérje meg az állatorvosát, hogy a kutya állapotát véleményezze orvosi szempontból, és ezeket az információkat felhasználva próbáljon dönteni arról, hogy mitévő legyen.

Jelige: Mircus  2013.ápr.17.

Az Algopyrin nem macskáknak való gyógyszer, egyes cicákat a kár meg is mérgezhet. Azt ajánlom, mutassa meg inkább állatorvosnak a cicáját!

Jelige: bolha?  2013.ápr.16.

Nem, nem hiszem, hogy a cicája ezt a produkciót bolhák miatt csinálná. Valószínűbb, hogy a tartósabb szobai életmód után a kis kertben irritálja őt valami. Csak rá kéne jönni, hogy mi az? A fű lehet nedves, ez is zavarhatja, de lehet, hogy por, vagy homok is van a fű között, ami a szobai tisztasághoz szokott cicának furcsa, és ezért igyekszik ezt magáról lerázni, lenyalni.

Jelige: Némó  2013.ápr.13.

Ez egy nagyon nehéz szituáció és nehéz felelős döntést hozni. A kutya falkaállat, és a falkában mindig ragsor van. A kutya falkatársnak tekinti a család összes tagját, beleértve a gyerekeket is. A rangsorban pedig közel sem biztos, hogy a kutya áll az utolsó helyen. (Sőt, néha ő az első, ő tekinti magát falkavezérnek, és ezért lehetett korábban is morgós, agresszívnek tűnő.) Aki pedig alatta van a rangsorban, azzal szemben bármikor kinyilváníthatja nemtetszését, és ennek kutyanyelven, kutyareakciókkal adja jelét. Ezért a morgás és a harapás. Az életét emiatt valóban nem lenne célszerű elvenni. A megoldás csak az lehet, hogy az unokájukat soha nem hagyják felnőtt felügyelete nélkül a kutyával, másrészt (életkorát figyelembe véve) el kell a gyereknek magyarázni, hogy mit és hogyan szabad a kutyával csinálnia. (Egy ártatlannak tűnő simogatás is elsülhet rosszul, ha pl. rossz helyen simogatja, ha a kutyának valami ott éppen fáj, vagy közben pl. meghúzza a szőrét, fülét.)

Jelige: Füli  2013.ápr.11.

A fülkagyló bőrének kipirosodását és kisebesedését sok minden okozhatja, így sajnos csak azt tudom mondani, hogy ha ez nem múlik el 1-2 nap alatt, akkor jobb lenne megmutatni állatorvosnak.

Jelige: talált  2013.ápr.8.

A cica eddigi életelőzményei nem befolyásolják a későbbi tartásmódját. A lényeg abban van, hogy legyen lehetősége szépen fokozatosan belenőni a majdani életkörülményeibe. Ha lakásban tartva, akkor úgy, ha kijárósan, akkor úgy. Ugyanez a helyzet a más macskákkal való kapcsolatát illetően is.

Jelige: Angie  2013.ápr.8.

Sajnos a kérdésére nem tudok választ adni, én magam sem tudom, hogy kihez lehetne fordulni ezzel. Csak gyanítom, hogy valaki olyanhoz, aki nagyon otthon van a feltételezhető fajták körében.

Jelige: Tina  2013.ápr.8.

Egy 12 éves boxernél már semmi nem okozhat meglepetést! Gyönyörű életkort élt már meg, ilyenkor azonban bármi furcsaság előfordulhat. Azt, hogy a sárgás váladék, amit kihány, mitől sárga, nehéz lenne pontosan megmondani. Lehet gyomorsav is, de epe is, de lehet mindkettő együttesen. Ha a saját megérzései alapján cselekszik, biztosan sokat tud segíteni neki, de nem kell mindig minden jelenségre azonnal pánikba esni.

Jelige: benji  2013.ápr.7.

Ez egy olyan speciális probléma, amiben én biztosan nem tudok így segíteni. Ezzel újra állatorvoshoz kell fordulni (akár több állatorvosnak is érdemes megmutatni) és így kell megtalálni a megoldást.

Jelige: Minyon  2013.ápr.3.

Az ivartalanítás nem a kutyát változtatja meg, hanem csak az ivarsejtek és a nemi hormonok egy részének termelését. A viselkedési szokások, a genetikailag rögzült cselekvésformák megmaradnak. Ha a herélt kan párzott, akkor a párzással járó összes "kellék" működött, így az összeragadás is. Miután azonban a műtét fél éve volt, így már a szuka megtermékenyülésétől nem kell tartaniuk. (Reméljük!)

Jelige: Pajti  2013.ápr.1.

Nem írta meg, hogy mi a kérdése. Így viszont nem tudom, mire válaszoljak?

Jelige: Bundáska  2013.ápr.1.

Minden bizonnyal a kandúrjuk rendszeresen verekszik, és a verekedések eredménye néhány apró sérülés a nyakán. Ezek a sérülések elfertőződnek és ebből alakulnak ki a kis tályogok. Ivartalaníttattni kellene ezt a kandúrt és akkor jó eséllyel megszűnne a probléma.

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 312 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat