Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: hányós cica  2015.jan.24.

Egyetlen tanácsot tudok adni: minél előbb vizsgáltassa meg a cicát állatorvossal! Egy vizsgálat után sokkal többet lehet tudni és talán könnyebben lehet válaszolni a felvetődő kérdésekre is.

Jelige: fecotomi  2015.jan.23.

A nyelvcsap a torokban lévő képlet, de ilyen nevű önálló betegségről én még soha nem hallottam. Olyan fertőzések esetében, amelyek a torok környékének gyulladását okozzák, ennek a szervecskének az érintettsége is elképzelhető, de ilyenkor nem csak a nyelvcsapon van elváltozás, hanem a környező egyéb garatbeli szervekben is. El tudom képzelni pl. vírusos macskanátha következtében. Én azt gondolom, hogy elsősorban attól kellene ezt megkérdezni, aki ezt a betegséget a cicájánál diagnosztizálta.

Jelige: Szuzi  2015.jan.19.

Ezt sok kutya csinálja, az enyém is, és ez olyasmi, mint a csuklás. Vagyis egy légzőgörcs. Nincs jelentősége. Ha ilyenkor tenyerével befogja az orrát (orrnyílásait) és a száját, akkor 3-4 másodpercen belül abbahagyja.

Jelige: Zorro  2015.jan.18.

A kanok ilyen jellegű dominanciája általában csak az aktív kanokkal szemben szokott megmutatkozni, és a szukákkal, vagy az ivartalanított kanokkal szemben nem. Ezt elsősorban abból tudják eldönteni, hogy eddig mi volt a tapasztalatuk. Ma már van olyan lehetőség is, ami segíthet eldönteni azt, hogy a herélés segíthet-e hosszú távon? Van ugyanis egy olyan bőr alá beültethető implantátum (Suprelorin), ami pár hét után elsorvasztja a heréket, és 3 hónapig olyan lesz a kutya, mintha kiherélték volna. Ez idő alatt meg lehet tudni, hogy ez mit változtat a viselkedésén. Ha kedvező az eredmény, akkor meg lehet ismételni ugyanezt a kezelést, vagy a műtétet lehet megcsináltatni. Ha nincs változás, ugyanúgy marad a domináns kanos viselkedés, akkor az implantátum hatásának elmúlása után pár héttel visszanőnek a herék, és visszaáll a korábbi állapot. Ha biztosan meg tudják akadályozni a kiszökését, akkor ezzel jelentősen csökkenthetők a verekedéses veszélyek.

Jelige: hamenés  2015.jan.18.

Házilagos gyógymódot nem nagyon tudok javasolni, de minél hamarabb el kellene vinni állatorvoshoz megvizsgáltatni. Adhat neki ugyan szén tablettát, de közel se biztos hogy ez segíteni fog.

Jelige: Alíz  2015.jan.18.

A kérdésére nem tudok válaszolni. Sok oka lehet a bajainak, de a valósat kideríteni csak a további alapos vizsgálatával lehet. Lehet, hogy például a gerincének az elmeszesedése okozza a beidegzési zavart. Ez az öreg német juhászokban elég gyakori.

Jelige: kiscicám  2015.jan.18.

Először is mindenképpen jó lenne hétfőn felvenni a kapcsolatot azzal az állatorvossal, aki operálta és akivel először megbeszélte a további teendőket. Nagyon fontos lenne tisztázni azt is, hogy a jelenlegi állapotát okozhatja-e bármilyen mértékben is a műtét, illetve a gyógyulási folyamat. Ezen kívül természetesen lehet párhuzamosan más betegsége is, akár az is elképzelhető, hogy a kórházban sikerült összeszednie valamilyen vírusos fertőzést.

Jelige: Slambuc  2015.jan.10.

Én is egyetértek azzal, hogy itt gerinc eredetű problémáról lehet szó. Ennek a legjobb diagnosztikai eszköze a jó minőségű gerinc röntgen felvétel készítése. Nem igazán értem, hogy a kollégám miért nem javasolta ezt, de azért jó lenne megcsináltatni. A röntgen alapján lehetne e legjobb gyógykezelési módot megtalálni.

Jelige: SÜRGŐS  2015.jan.7.

Ha az állatorvos kollégám azt állapította meg, amit, akkor bizonyára minden kérdésükre részletesen válaszol majd Önöknek. Kérdezzék őt! (Elnézést, hogy ezt kell válaszolnom, de mást nem tudok illendően válaszolni. Máshogy meg nem akarnék. )

Jelige: Kölyökkori Dysplazia  2015.jan.5.

Ez egy elég speciális probléma, igazából célszerű kifejezetten kisállat ortopédiával foglalkozó szakember (állatorvos) véleményét kérni. Olyanét, aki nem csak havonta egyszer találkozik ilyen beteggel, hanem szinte naponta. Sok ilyen van, de a www.kisallatortopedia.hu oldalon találhat bőven ilyen állatorvosokat.
Nem tudom kinél jártak, ha a kolléga is ilyen szakember, akkor viszont hihetnek neki. Minden kérdésüket neki kell feltenni, részletesen. Ne legyenek szégyellősek, kérdezzenek bátran! Ha nem specialistánál jártak, akkor viszont érdemes elvinni egyhez, és aztán tőle kérdezni.

Jelige: csíkos  2015.jan.3.

A pici apró göbök kis sebek, amelyek valószínűleg egy csalánkiütéses előzmény maradványai. Valamire allergiás lehet a cica. Mindenképpen meg kellene mutatni állatorvosnak, ha lehet, minél hamarabb.

Jelige: Nátha  2014.dec.29.

A leírtak tisztázása érdekében elengedhetetlen egy nagyon alapos állatorvosi vizsgálat elvégeztetése. Minél előbb! Fogják meg a cicát és vigyék el egy (jó) állatorvoshoz. Ahhoz, hogy bármit lehessen mondani róla, ez nélkülözhetetlen.

Jelige: Emilia  2014.dec.23.

Kedves Emilia! Miután nekem fogalmam sincs arról, hogy a "doki" milyen "szurit" adott, és arról sem, hogy a diagnózisa valóban helyes-e, így minden ilyen részletkérdést tőle kérdezzen meg. Ő ugyanis az egyetlen állatorvos, aki ezekre válaszolni tud,

Jelige: S.O.S.  2014.dec.22.

Állatorvos nélkül, házilag nagyon nehezen fog ezen tudni segíteni. Jó lenne valahogy megoldani, hogy el tudja vinni állatorvoshoz ezt a cicát. Sok olyan dolgot kellene vele ugyanis csinálni, amit laikusként nem fog tudni megoldani.

Jelige: maszat  2014.dec.20.

A leírt tünetek többféle problémára utalhatnak, amit azonban csak a kutya alapos vizsgálatával lehetne tisztázni. Beszorulhatott valami a fogai közé, lehet torok/mandula gyulladása, nyálmirigy gyulladása, de akár légcsőhurutja is. Ha nem javul holnapig, meg kell mutatni állatorvosnak!

Jelige: tabletta  2014.dec.19.

A kérdésre nem lehet jól válaszolni, mert sok tényezőtől függ a dolog. A féreghajtók sokszor saját maguk idézik elő a hányingert (főleg, ha túladagolják). Én ilyenkor a megismétlést szoktam ajánlani inkább.

Jelige: macska  2014.dec.17.

Egy 5 hetes macska kölyöknek már nem kell szopnia. Az anyjának pedig már könnyen lehet, nincs is teje. Nem kell ezt erőltetni. Ha a kiscica megeszi a szilárd ennivalót, ezt kell neki adni! A tejet sem kell erőltetni, sok macska ezt nem igényli. Próbálgatni kell többféle kölyök macskáknak való ennivalót, hátha lesz, ami jobban ízlik neki a jelenleginél.

Jelige: Topi  2014.dec.16.

Ehhez mindenképpen állatorvos kell, és egy nagyon alapos vizsgálat! Ne sokáig halogassa, nehogy késő legyen.

Jelige: bred  2014.dec.16.

Ha a fájdalmas hang egyértelműen az ürítéshez kapcsolódik, akkor szinte biztos, hogy az azzal járó testhelyzet, vagy izom összehúzódás okozza a fájdalmasságot. AZ ultrahang ebből a szempontból nem igazán megfelelő vizsgáló eljárás. Sokkal több információt adna a háttérben esetleg meglévő problémáról egy gerinc röntgen felvétel készítése. Meg kellene ezt beszélni a kezelő orvosával!

Jelige: macska  2014.dec.13.

Nem tudom mi lehet a gond. Ebből még bármi lehet. Figyelni kell, és ha nem változik (vagy rosszabbodik), mindenképpen állatorvosnak kell megmutatni!

Jelige: kutyusom  2014.dec.2.

Annak, ami történt sokféle oka lehet. Lehet az is, hogy tényleg semmi komoly, csak mondjuk elzsibbadt a lába a rossz fekvéstől. Ha ez újra megismétlődik, akkor azonban jó lenne állatorvossal megvizsgáltatni. Német juhásznál van sok szóba jöhető probléma, így ezt nem árt kivizsgáltatni, ha újra vagy többször jelentkezik!

Jelige: Alfi  2014.dec.2.

Az a dudor a kutyája szája szélén bármi lehet. Lehet, hogy a jelenlegi stádiumában nem is lehet még megállapítani, hogy mi is ez pontosan. Két-három nap alatt sokat változhat. Mindenképpen meg kellene mutatni (akár többször is egymás után) állatorvosnak!

Jelige: , ?  2014.dec.1.

Az a nagyon rövid mondat, amit írt nekem, édes-kevés ahhoz, hogy ebből bármit ki lehessen következtetni! A tapasztaltaknak sokféle oka lehet. A legjobb az lenne, ha mielőbb megmutatná állatorvosnak!

Jelige: Tacskó  2014.nov.30.

Annak alapján, amit leírt, ez akár egy olyan pattanás is lehet, mint ami az emberek arcán is előfordul. De lehet akár egy kis papilloma, vagy más oda nem való csomó. Ezt eldönteni csak akkor lehet, ha elviszi egy állatorvoshoz megmutatni.

Jelige: Naella 2  2014.nov.30.

Macskáknál nem fogamzást tudunk gátolni, hanem az ivarzást elnyomni a hormontartalmú gyógyszerrel. A Provera humán készítmény, de van ennek állatos megfelelője is (Ovarid tabletta). Hetente kell adni, és addig nem ivarzik a cica, amíg kapja. Elsősorban időhúzásra jó, ha még akarnak később újra utódokat (ebben az esetben nem jön szóba a műtét). Mellékhatása annyi, mint bármilyen tartós hormonkezelésnek. Ha már nem akarnak újabb macska utódokat, akkor sokkal inkább ajánlanám a cica ivartalanítását! Minél előbb!

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 329 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat