Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Naella 3  2015.febr.24.

Az, hogy a bolhairtóval kezelt állat a kezelés után is vakarózik, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a szer hatástalan. A legtöbb készítmény esetében a bolháknak kis időre van szükségük, hogy kellő mennyiségű hatóanyaggal érintkezzenek. Ez idő alatt lehet élő bolha a kezet állat bőrén, ami csípéssel is járhat, de izgathatja is a bőrt, ami miatt vakarózás jelentkezik. Emellett egyetlen készítmény gyártója sem ígéri a 100%-os hatékonyságot, ami butaság is lenne a részükről. Minden bolhairtóval kezelt állaton előfordulhatnak néha "szórvány" bolhák, ami nem jelenti azt, hogy a szer hatástalan lenne. Ezért nem kell messzire vivő következtetéseket levonni abból, amit tapasztalt.

Jelige: Glükoamin  2015.febr.24.

A kapszulás gyógyszereknél nem szabad a benne lévő port kivenni a kapszulából, mert akkor a gyomorsav tönkreteszi a gyógyszer hatóanyagát. Éppen ezért vannak ezek a porok a kapszulába becsomagolva, így védik a gyógyszert. Bármennyire is nem szereti a kutyája, csak kapszulásan adja be neki, Érdemes inkább belerejteni valami finomságba. (Én a kenőmájast szoktam ajánlani, ebbe bármit bele lehet rejteni.)

Jelige: yorki  2015.febr.22.

A kutyák könnyen és ezért gyakran hánynak. A hányás a legtöbb esetben azonnali gyógyulást eredményez. Emiatt nem feltétlenül kell azonnal komolyabb bajra gondolni, ha egy kutya hányt. Ha mellette nem tűnik betegnek, élénk, eszik, és a bélsara rendben van, akkor ez inkább kellemetlen csak. Vannak kutyák, akiknek érzékenyebb a gyomra és emiatt gyakrabban hánynak egyet-egyet.

Jelige: Spániel kölyök  2015.febr.20.

Oltási szisztéma annyi féle van, ahány állatorvos. Ezért nehéz a "tutit" megmondani, én csak azt tudom leírni, ahogy én szoktam ezt csinálni. A legtöbb fajkutya a tenyésztőnél 6 hetesen kapni szokott egy parvo oltást. De ha ezt nem kapja, az se baj, sőt, én inkább ezt szeretem. 8 hetes korban mindenképpen ajánlott egy DHPL (ezek a betűk 4 betegséget jelentenek) oltást, amit 4 héttel később meg kell ismételni. Utána 4 héttel az első veszettség elleni oltásnak van az ideje. Ezeken kívül lehet más ellen is oltani még, de az már nem annyira fontos. (Ezt a majdani állandó kezelő orvosával kel tisztázni.)
A védettség az oltás beadása utáni 8-10 napban alakul ki, így ez idő alatt célszerű kerülni az utcát, főleg a kutyasétáltató helyeket. A saját kutyáktól viszont amúgy sem lehet elzárni a kölyköt, ezrét én azt szoktam mondani, hogy jobb ezen gyorsan túlesni. Ha a saját kutyák egészségesek, akkor nincs nagy kockázat emiatt. DE ahogy már írtam is, a részleteket a kezelő állatorvossal kell alaposan megbeszélni!

Jelige: cicák  2015.febr.8.

Igazából az a furcsa és a szokatlan, hogy a cici ezt csinálják, amit leírt. A macskák ugyanis nagyon maguknak valók tudnak lenni, igazából nem is szeretik megosztani a felségterületüket egy másik macskával, és ahol több cica él együtt, ott óhatatlanul előfordulnak "afférok" az állatok között. Azt viszont nehéz lenne megmondani, hogy mi okozza azt, hogy egymás nyaldosása hirtelen acsarkodásba csap át. Éppen ezért a megelőzésére is nehéz tippeket adni. Talán meg kellene próbálkozni azzal, hogy ezt a befogadott cicát is ivartalaníttatja. Ez nem biztos, hogy javít ezen, de legalább 50% esélyt adnék ennek így is!

Jelige: editke50  2015.febr.5.

Egy alapvetően szoba (lakás) macskát egyáltalán nem kell sétálni vinni. Ez a legtöbb esetben neki olyan stressz helyzet, aminek nem is érti az okát. Ha viszont leviszi, növeli az esélyét annak, hogy lent valami vírust összeszed, ami ha oltatlan, akkor komoly veszélyekkel is járhat. Az egy más kérdés, hogy az ún. alap kombinált oltással még a lakásban tartott macskákat is jó oltatni (egy-másfél évente ismételve), mert a gazdi sok mindent hazavihet az utcáról (cipőtalpon, szatyor alján, ruházatán).

Jelige: emberi influenza  2015.febr.4.

A mai tudásunk szerint a macskák nem fogékonyak az emberi influenza vírusokra. Nekik "saját" hasonló vírusaik vannak. Viszont a hideg időben a cicák is megfázhatnak és kialakulhat náluk emiatt macskanátha, amit viszont nehéz (majdnem lehetetlen) megkülönböztetni a vírusos eredetű macskanátháktól.

Jelige: Emeske  2015.jan.29.

Sok okosat sajnos nem fogok tudni mondani így. Lehet, hogy semmi különösebb baja nincsen a kutyájuknak, csak egyszerűen érzékenyek a belei, és a legkisebb behatásra is felborul a bél egyensúlya. De persze lehet a háttérben komolyabb probléma is, pl. enzimhiány, a bélflóra nem megfelelő összetétele, esetleg mikroszkópikus élősködők jelenléte. És még sok más is lehet. Ahhoz, hogy ez kiderülhessen, nagyon sokféle vizsgálatot lehetne és kellene elvégeztetni, ami időigényes is, és nem is olcsó. És még az is lehet, hogy a vizsgálatok végén nem derül ki semmi. Szóval nehéz itt okosnak lenni.

Jelige: Fecotomi2  2015.jan.27.

A cicák soha nem fogják megszokni Önt, ha nincs velük tartósan. A szocializáció csak úgy fog menni, ha hosszú órákon át lehetőség van arra, hogy ez a két állat beilleszkedhessen a családjukba (macskákkal együtt értem).
Szóval, elkerülhetetlennek látszik, hogy kinyissa és tartósan nyitva tartsa ennek a szobának az ajtaját, és a cicák fel tudják fedezni a szobán kívüli világot is.
Érthető, hogy a meglévő macskáit félti, de más megoldás nem lesz. Illetve egy esetben, ha Ön minél hosszabb időre beköltözik abba a szobába, ahol a két állatot tartja elzárva a másik kettő elől.
Én azt javasolnám, hogy próbálja őket megfogni, elvinni egy állatorvoshoz és csináltatni egy vértesztet, hogy a legfontosabb fertőző betegségekkel mi a helyzet? Ha negatívak lesznek a leleteik, engedje, hogy a macskafalka összejöjjön egymással. Más út nem nagyon van arra, hogy szocializálódjanak.

Jelige: brüni  2015.jan.25.

Valószínűleg lehet egy kisebb hólyaghurutja. Ezen sem a kamillás fürdetés, sem a C vitamin nem segít. Mielőbb állatorvosnak kell megmutatni, akár még ma is, ha megoldható!

Jelige: macska  2015.jan.24.

A leírtak alapján csak annyit lehet gyanítani, hogy a cicája beteg. Vagy beteg lesz. Ebben az életkorban sok minden szóba jöhet, leginkább fertőző betegségek. MInél előbb meg kellene vizsgáltatni állatorvossal!

Jelige: hányós cica  2015.jan.24.

Egyetlen tanácsot tudok adni: minél előbb vizsgáltassa meg a cicát állatorvossal! Egy vizsgálat után sokkal többet lehet tudni és talán könnyebben lehet válaszolni a felvetődő kérdésekre is.

Jelige: fecotomi  2015.jan.23.

A nyelvcsap a torokban lévő képlet, de ilyen nevű önálló betegségről én még soha nem hallottam. Olyan fertőzések esetében, amelyek a torok környékének gyulladását okozzák, ennek a szervecskének az érintettsége is elképzelhető, de ilyenkor nem csak a nyelvcsapon van elváltozás, hanem a környező egyéb garatbeli szervekben is. El tudom képzelni pl. vírusos macskanátha következtében. Én azt gondolom, hogy elsősorban attól kellene ezt megkérdezni, aki ezt a betegséget a cicájánál diagnosztizálta.

Jelige: Szuzi  2015.jan.19.

Ezt sok kutya csinálja, az enyém is, és ez olyasmi, mint a csuklás. Vagyis egy légzőgörcs. Nincs jelentősége. Ha ilyenkor tenyerével befogja az orrát (orrnyílásait) és a száját, akkor 3-4 másodpercen belül abbahagyja.

Jelige: Zorro  2015.jan.18.

A kanok ilyen jellegű dominanciája általában csak az aktív kanokkal szemben szokott megmutatkozni, és a szukákkal, vagy az ivartalanított kanokkal szemben nem. Ezt elsősorban abból tudják eldönteni, hogy eddig mi volt a tapasztalatuk. Ma már van olyan lehetőség is, ami segíthet eldönteni azt, hogy a herélés segíthet-e hosszú távon? Van ugyanis egy olyan bőr alá beültethető implantátum (Suprelorin), ami pár hét után elsorvasztja a heréket, és 3 hónapig olyan lesz a kutya, mintha kiherélték volna. Ez idő alatt meg lehet tudni, hogy ez mit változtat a viselkedésén. Ha kedvező az eredmény, akkor meg lehet ismételni ugyanezt a kezelést, vagy a műtétet lehet megcsináltatni. Ha nincs változás, ugyanúgy marad a domináns kanos viselkedés, akkor az implantátum hatásának elmúlása után pár héttel visszanőnek a herék, és visszaáll a korábbi állapot. Ha biztosan meg tudják akadályozni a kiszökését, akkor ezzel jelentősen csökkenthetők a verekedéses veszélyek.

Jelige: hamenés  2015.jan.18.

Házilagos gyógymódot nem nagyon tudok javasolni, de minél hamarabb el kellene vinni állatorvoshoz megvizsgáltatni. Adhat neki ugyan szén tablettát, de közel se biztos hogy ez segíteni fog.

Jelige: Alíz  2015.jan.18.

A kérdésére nem tudok válaszolni. Sok oka lehet a bajainak, de a valósat kideríteni csak a további alapos vizsgálatával lehet. Lehet, hogy például a gerincének az elmeszesedése okozza a beidegzési zavart. Ez az öreg német juhászokban elég gyakori.

Jelige: kiscicám  2015.jan.18.

Először is mindenképpen jó lenne hétfőn felvenni a kapcsolatot azzal az állatorvossal, aki operálta és akivel először megbeszélte a további teendőket. Nagyon fontos lenne tisztázni azt is, hogy a jelenlegi állapotát okozhatja-e bármilyen mértékben is a műtét, illetve a gyógyulási folyamat. Ezen kívül természetesen lehet párhuzamosan más betegsége is, akár az is elképzelhető, hogy a kórházban sikerült összeszednie valamilyen vírusos fertőzést.

Jelige: Slambuc  2015.jan.10.

Én is egyetértek azzal, hogy itt gerinc eredetű problémáról lehet szó. Ennek a legjobb diagnosztikai eszköze a jó minőségű gerinc röntgen felvétel készítése. Nem igazán értem, hogy a kollégám miért nem javasolta ezt, de azért jó lenne megcsináltatni. A röntgen alapján lehetne e legjobb gyógykezelési módot megtalálni.

Jelige: SÜRGŐS  2015.jan.7.

Ha az állatorvos kollégám azt állapította meg, amit, akkor bizonyára minden kérdésükre részletesen válaszol majd Önöknek. Kérdezzék őt! (Elnézést, hogy ezt kell válaszolnom, de mást nem tudok illendően válaszolni. Máshogy meg nem akarnék. )

Jelige: Kölyökkori Dysplazia  2015.jan.5.

Ez egy elég speciális probléma, igazából célszerű kifejezetten kisállat ortopédiával foglalkozó szakember (állatorvos) véleményét kérni. Olyanét, aki nem csak havonta egyszer találkozik ilyen beteggel, hanem szinte naponta. Sok ilyen van, de a www.kisallatortopedia.hu oldalon találhat bőven ilyen állatorvosokat.
Nem tudom kinél jártak, ha a kolléga is ilyen szakember, akkor viszont hihetnek neki. Minden kérdésüket neki kell feltenni, részletesen. Ne legyenek szégyellősek, kérdezzenek bátran! Ha nem specialistánál jártak, akkor viszont érdemes elvinni egyhez, és aztán tőle kérdezni.

Jelige: csíkos  2015.jan.3.

A pici apró göbök kis sebek, amelyek valószínűleg egy csalánkiütéses előzmény maradványai. Valamire allergiás lehet a cica. Mindenképpen meg kellene mutatni állatorvosnak, ha lehet, minél hamarabb.

Jelige: Nátha  2014.dec.29.

A leírtak tisztázása érdekében elengedhetetlen egy nagyon alapos állatorvosi vizsgálat elvégeztetése. Minél előbb! Fogják meg a cicát és vigyék el egy (jó) állatorvoshoz. Ahhoz, hogy bármit lehessen mondani róla, ez nélkülözhetetlen.

Jelige: Emilia  2014.dec.23.

Kedves Emilia! Miután nekem fogalmam sincs arról, hogy a "doki" milyen "szurit" adott, és arról sem, hogy a diagnózisa valóban helyes-e, így minden ilyen részletkérdést tőle kérdezzen meg. Ő ugyanis az egyetlen állatorvos, aki ezekre válaszolni tud,

Jelige: S.O.S.  2014.dec.22.

Állatorvos nélkül, házilag nagyon nehezen fog ezen tudni segíteni. Jó lenne valahogy megoldani, hogy el tudja vinni állatorvoshoz ezt a cicát. Sok olyan dolgot kellene vele ugyanis csinálni, amit laikusként nem fog tudni megoldani.

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 330 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat