Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Ismét macskanátha  2013.dec.3.

Védőoltással beoltani csak éppen egészségesnek látszó állatot érdemes, ill. szabad, mert a beteg szervezet nem tud jól reagálni az oltásra, sőt, maga az oltás is betegebbé teheti. Az immunerősítő kezelés nem hat azonnal, több nap, akár egy-másfél hét is kellhet ahhoz, hogy elinduljon a hatása. A többszöri szteroid kezelés azonban nem volt túl jó ebből a szempontból, mert az éppen ellenkezőleg hatott.

Jelige: Süti  2013.dec.3.

A nyújtózkodás normális dolog a kutyáknál. És szerintem a másik jelenség is az lehet. De ha valami gyanús, vigye el állatorvoshoz megvizsgáltatni!

Jelige: pumi  2013.dec.1.

Annak, hogy a korábban olvasható chip később nem található, sok oka lehet:
- a chipleolvasó nem jó,
- bele sem került a bőr alá, csak a szőr közé jutott, ott a beadás után még leolvasható volt, de később leesett,
- belekerült, de elvándorolt (főleg a gyengébb minőségű, olcsóbb chipeknél fordul elő) valamely másik testtájékra,
- "elnémult", azaz meghibásodott (van ilyen is, nem gyakori, de előfordulhat)
Mi a teendő?
- másik leolvasóval is keresni,
- nem csak a nyak oldalánál keresni, hanem máshol is,
- röntgennel ellenőrizni, hogy benne van-e vagy sem,
- ha sehogy nem található, akkor újat kell beletenni.

Jelige: TúrósCsusza  2013.nov.30.

Sajnos nem tudok a kérdésére választ adni. Ezt így biztosan nem lehet megmondani. Valami történhetett, ami miatt ez most így van, ahogy van.
Mindenképpen azzal az állatorvossal kell ezt megbeszélni, aki altatta és operálta, mert csak ő tudja, hogy mit csinált, mit adott neki, mi történt a műtét előtt, alatt, után.

Jelige: Mery  2013.nov.30.

A leírtakból én arra következtetek, hogy az állatorvos kolléga "csak úgy" gondolomra próbálkozott az inzulin adagolás beállításával, és nem történtek igazán komoly vizsgálatok ehhez. A cukorbeteg kutya (és ember) inzulinos kezelése nem csak abból áll, hogy milyen inzulint és mekkora adagban adunk, hanem számtalan egyéb más tényezőtől is függ. Az adagoláshoz egészen pontosan kell beállítani az evések időpontját és a szükséges diétát is. Azt javaslom, keressen egy speciálisan cukorbeteggel is foglalkozó rendelőt vagy klinikát, és kérje az ő segítségüket ebben. (Konkrét ajánlatom: dr. Máthé Ákos SZIE ÁOTK Belgyógyászati klinikáján Telefon: (70 )214-9662) Addig pedig ne próbálkozzon saját maga, mert az veszélyes lehet.

Jelige: Berci  2013.nov.29.

Az igazság az, hogy olvasva a levelét, nekem csupa kérdéseim lennének.
Mit mondott az állatorvos? Mi volt a diagnózisa? Végzett-e laborvizsgálatokat? Ha igen, az mit mutatott? Ha nem, akkor miért nem?
Gyanítom, hogy biztosan van, lenne magyarázat a cicája állapotára, ha ez megtörtént volna.

Jelige: Tücsük 56  2013.nov.29.

Biztosan van a szájában valami (egy rossz fog, egy fekély, egy daganat, stb), ami ezt okozza. El kell vinni állatorvoshoz megvizsgáltatni, és akkor majd kiderül.

Jelige: patkányméreg  2013.nov.26.

Ha valóban csak egy "csipetnyi" hiányzott a zacskóból, akkor nem kell aggódnia, ennyi biztosan nem okozhat bajt. DE lehet, hogy még ezt sem ette meg, csak szétszóródott. Ettől függetlenül figyelje őt, és ha a következő napokban bármi gyanúsat észlel, akkor vigye el állatorvoshoz, és akkor ne felejtse el ezt elmondani. (A patkánymérgek mindegyike csak napokkal később hat.)

Jelige: melinda  2013.nov.25.

Sok oka lehet annak, hogy véres lett az alom, de legelőbb azt kellene tisztázni (megfigyelni), hogy mi véres? A vizelete? A bélsara? Mindkettő? Valami más? Ha ezt nagyjából meg tudja már állapítani, utána jöhet az állatorvosi vizsgálat. Ez elkerülhetetlen lesz, mert e nélkül erre semmi érdemlegeset nem lehet mondani.

Jelige: smile  2013.nov.23.

Lehet, hogy mostanra már meg is gyógyult a kutyájuk, és semmi baja nincs. De ha mégsem tökéletes, akkor gyógyszert egyelőre biztosan ne adjanak neki, mert azzal csak befolyásolnák azt, hogy megmutatkozzon, mi is akar ebből lenni. Holnapra szerintem eldől, hogy ez csak valami múló zavar volt-e, vagy valóban valami betegség lesz ebből.

Jelige: asd88  2013.nov.22.

Ollóval!

Jelige: Szuzi  2013.nov.19.

Az ilyen problémák esetében nagyon nem mindegy, hogy ki, milyen tapasztalattal a háta mögött vizsgálja a beteget. Sok olyan állatorvos van, aki a bizonyos ritkábban előforduló állapotokat észre sem veszi (mert ő maga még soha nem találkozott ilyennel, vagy nem is tud róla, hogy van ilyen). Ezekben a helyzetekben van szükség a specialistákra. Javaslom, nézzen körül a www.kisallatortopedia.hu honlapon, itt talál az ortopédiában járatos specialistákat, akik már bizonyítottak abban, hogy értenek ahhoz amit csinálnak. Sokan vannak már szerte az országban a tagjaik, bizonyára talál olyat, aki valahol a közelben dolgozik, és el tudja vinni hozzá a kutyáját.

Jelige: térdelő kutya  2013.nov.18.

Nehéz erre a kérdésre válaszolni. Lehet, hogy csak egy egyedi szokás, aminek nincs jelentősége. Lehet, hogy nem is kellene vele törődni, ha neki így jó, miért ne térdelhetne? De ha utána akarnak járni, akkor javaslom keressenek meg valakit az Önök közelében a Magyar Kisállat Ortopédiai Társaságból www.kisallatortopedia.hu

Jelige: Jess cica  2013.nov.17.

Nem tudom megmondani miért hányja ki a vizet a cicája. Volt már vele állatorvosnál? Jó lenne mielőbb megmutatni! Akkor talán lehetne válaszolni a kérdéseire.

Jelige: tacskópanasz  2013.nov.17.

Azt gondolom, hogy ebben a helyzetben nem morfondírozni kell azon, hogy mi baja lehet a kutyájuknak, hanem el kell vinni egy állatorvoshoz és alaposan meg kell vizsgáltatni e "panaszok" vonatkozásában. Egy vizsgálattal derülhet ki csak az, hogy van-e valami elváltozás, van-e valami a tapasztaltak mögött.

Jelige: juventusz  2013.nov.13.

Erről így biztosan nem lehet semmit mondani, szerintem ez még akkor is nehéz lenne, ha láthatnám és vizsgálhatnám a cicát. Sajnos, nem hiszek abban, hogy házilag bármit lehetne tenni. Mielőbb állatorvoshoz kellene vinni és meg kellene vizsgáltatni. De ettől még úgy van, ahogy írta, bármikor elmehet.

Jelige: kedvetlen kismacska  2013.nov.12.

a kölyök és a felnőtt macskaeledelek összetétele eltérő. A felnőtt macskáknak való gyári ennivaló nem tartalmaz elég tápanyagot a növekvő kölyök helyes táplálásához. Alkalmanként nem lesz tőle bajuk, de ha sokáig ezt eszik, kialakulhatnak nem várt problémák.
A légfrissítők zavarhatják az állatokat, de azt nem tudom, ettől lehetnek-e bágyadtak.

Jelige: Milo  2013.nov.12.

Az öregedő cicáknál egy ilyen állapot akár elfogadható is lehet. Idősebb korban már romlik az emésztése, változik az anyagcseréje. Ha elfogadhatóan eszik, akkor lehetséges, hogy jobb békén hagyni. De ettől természetesen lehet olyan baja is, ami akár jól gyógyítható lenne, még az idős kora ellenére is, de ahhoz, hogy ez kiderüljön, nagyon alapos kivizsgálás kellene (a megnyomkodás, ránézés erre nem elegendő). Egy olyan rendelőben, ahol jól értenek a kisállatokhoz, egy teljes laborvizsgálat (vér, vizelet, bélsár), sok minden kiderülhet. Például az, hogy kezdődő (vagy már kialakult) veseelégtelensége van, ami az idős cicáknál gyakori, és aminek az egyik fő tünete az egyre gyakoribb hányás. Úgyhogy, azt javaslom, keressen egy jó rendelőt a környéken, és kérjen nagyon alapos vizsgálatot.

Jelige: max  2013.nov.12.

Szerintem a kutyájuk nem ok nélkül nyalogatja a végbelét, csak rá kellene jönni, hogy miért nyalja. Ehhez jó tudni, hogy a kutyák ösztönösen nyalnak minden olyan helyet, ahol testnedv(ek) szivárognak vagy folynak. Ehhez elég egy felületes hámsérülés is, amin keresztül egy kis savó szivárog. Öreg kutyának nem biztos, hogy jót tesz, ha mostanában szoktatják rá a csont evésre, ez is okozhatja a végbél és a végbélnyílás apró sérülését. Persze, lehet ez a váladék a bűzmirigyekből is, sok kutyának van ezzel tartósan problémája, így nem lenne meglepő. Szóval, ALAPOS és többszöri vizsgálat talán segít megoldani a rejtélyt.

Jelige: immunerősítő  2013.nov.12.

Igen, lehet adni, de csak az egyiket a kettő közül. Az, hogy melyiket választja, mindegy. Az alkalmankénti szteroidos "lökést" én elhagynám, mert ez sem tesz jót az immunrendszernek, annak ellenére sem, hogy utána látványos a "javulás".

Jelige: baleset  2013.nov.11.

Ha egy autó elüt egy kutyát, annak akkor is lehetnek olyan fájdalommal járó sérülései (pl. az izomzatában, a csontjaiban, az izületeiben), ha egyébként nincs semmi törése, vagy belső sérülése. Ez még így egy héttel utána is megmagyarázhatja a jelenlegi állapotát.
De a füle mögötti dudorról jó lenne mielőbb tisztázni, hogy az pontosan micsoda, nem lehet-e pl. egy tályog, vagy más tartalommal telt képlet. Lehet, hogy ettől lázas, az pedig bőven elég indok mindarra, amit leírt a viselkedéséről. Szóval, szerintem vissza kellene vinni a városba az állatorvoshoz és újra alaposan meg kellene vizsgáltatni!

Jelige: dioka  2013.nov.9.

Nagyon nem mindegy, hogy milyen füvet rágcsál a kutyája, és hogyan?
Amikor a gyomruk ég, és ki akarnak hányni valamit, akkor válogatás nélkül és gyorsan falják be a füvet, majd nem sokkal később kiöklendezik a megevett füvet, belecsomagolva azt, amit ki akartak hányni előtte.
Ha viszont komótosan, szálanként eszegeti a füvet, és csak bizonyos fűszálakat legelészve eszi a füvet, akkor azt élvezeti cikk-ként fogyasztják, mert jó íze van, mert van benne valami, ami nekik jó érzést ad. Ebben az esetben ez teljesen normális jelenség.

Jelige: tacskó piros fejbőr  2013.nov.7.

Sajnos a kérdéseire így biztosan nem lehet érdemi választ adni, mindenképpen meg kellene vizsgáltatni állatorvossal, sőt, ha lehet akkor bőrgyógyászattal foglalkozó szakemberrel. Javaslom, érdeklődjön a városukban dolgozó állatorvosoknál, hogy hol talál ilyen szakrendelést a közelben.

Jelige: rándulás  2013.nov.6.

Minden ilyen jellegű sérülés gyógyulásához kellhet akár több nap is. 3 nap után ne várjon még csodákat!
De azért szerintem egy röntgen nem ártana, ha eddig nem volt még, hátha mégis komolyabb a sérülés. (Lábat nem lehet ultrahangozni.) És esetleg nem csak egy "sima" állatorvossal kellene megvizsgáltatni, hanem egy ortopédiában jártassal is (www.kisallatortopedia.hu)

Jelige: Labrador  2013.nov.1.

Egy 3 éves kutya már réges-régen felnőtt, a csontnövekedése is régen befejeződött. Ezért igazából nem hiszek abban, hogy a fájdalmas végtagon a csonterősítő szer segítene. (Nagy kérdés az is, hogy ezt ki javasolta? Azt írta, hogy nem voltak állatorvosnál, tehát ez valami laikus javaslata lehetett csak.) Szerintem sokkal inkább a pihenés, a pihentetés segített. Ha nekem kibicsaklik a bokám, és ezért 4-5 napi sántikálok, nem hiszem, hogy csonterősítőt kellene szednem. Viszont pihentetem a lábam, és esetleg fájdalomcsillapítót szedek.
Arra a kérdésre, hogy miért mindig ugyanazon a lábon jelentkezik a probléma, sokféle válasz lehetséges, de ehhez nagyon alaposan meg kellene vizsgáltatni a kutyájukat és a lábát egy ortopédiában járatos állatorvossal. www.kisallatortopedia.hu

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 318 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat