Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Tüzelés 2  2016.nov.13.

Elnézést, véletlenül hamarabb elment az előző válaszom. A második kérdésére a válaszom: ismereteim szerint a vemhesség ultrahanggal inkább csak a 28-35. napok között mutatható ki biztosan, de jó géppel, és nagy tapasztalattal már akár előbb is lehet a magzatokat látni.

Jelige: Tüzelés  2016.nov.13.

A tüzelés önmagában egy jelentős hormonális változás a szervezetben és ennek része az is, hogy az emlők a tüzelés ideje alatt megduzzadnak (a tüzelő szuka szervezetében ilyenkor a legmagasabb a női hormon szint).

Jelige: fontos  2016.nov.12.

A kilyukadt belet lehet gyógyítani, mégpedig műtéttel, de én azt hiszem a kutyájának biztosan nem lyukadt ki a bele. Vér vagy vércsepp nagyon sok ok miatt lehet a székletben. Ha megismétlődik akkor mutassa meg a kutyát állat orv o snak

Jelige: laevolac  2016.nov.12.

Nem ismerem a készítményt, én még soha nem használtam. Szerintem a rajta lévő felhasználási utasítást kellene alapul venni. Én magam mostanában nem végeztem beöntést.

Jelige: Foltos  2016.nov.11.

A kérdésére sajnos nem lehet megfelelően választ adni. Az, hogy egy állat (jelen esetben egy cica) napi ennivaló adagja mekkora legyen, rengeteg körülménytől függ. Ha tápot etetnek vele, kiinduló pontnak lehet használni a zacskón lévő adagolási útmutatókat. Ha többek szerint túlsúlyos, akkor a jelenlegi adagot mindenképpen csökkenteni kell valamennyivel. A macskák egyébként szeretnek sokszor keveset enni, erre van "berendezkedve" a bélrendszerük is. Vagyis, az egy alkalomra történő sok evést kellene elkerülni ahhoz, hogy ne legyen hasmenése az evés miatt.

Jelige: Aggódó gazdi  2016.nov.3.

Tudom, hogy az nem vigasztalja, ha azt írom, hogy már az első tüzelés után azonnal miért nem ivartalaníttatták a kutyájukat? Ha ezt akkor megtették volna, ma lehetne egy öregedő, ám egyébként majdnem biztosan "hibátlan" kutyájuk.
A mai helyzetben nem lehet jó tanácsot adni! Biztosan van olyan állatorvos, aki ügyesen és gyakorlottan (és persze nem olcsón) meg tudná operálni, de könnyen lehet, hogy utána pár héttel ismét műteni kellene majd. Ezt megjósolni nem lehet. Önöknek kell dönteniük, mert Önök ismerik a lehetőségeiket. Hiába tanácsolok én (vagy más) bármi okosat is, ha Önök pl. nem tudják anyagilag finanszírozni a további műtéteket. És persze az is igaz, hogy ez az állapot vajon jó-e a kutyájuknak?

Jelige: Gyulladás  2016.nov.3.

A korrekt válaszom a kérdésére az, hogy sajnos nem tudom.
Igazából nem derült ki a leveléből, hogy van-e konkrét diagnózis, vagy csak egy melléklelet van ezzel a bakteriális fertőzéssel? A cicájának a háttérben lehet akár többféle vírusos baja is, ezekre jó lenne megnézetni, ill. egy alapos kivizsgálás sem ártana. Az eredmények után lehetne tovább gondolkozni......

Jelige: Oltás  2016.nov.2.

A két oltás között azért lenne jó kivárni a 2 hetet, mert kb. ennyi idő kell ahhoz, hogy az előzőre reagáljon, és már ne zavarja meg a szervezetet az újabb oltás. A tüzelés viszont nem befolyásolja az oltást.

Jelige: kèrdès  2016.nov.1.

Sok okosat így nem tudok mondani. A kutyájuknak valami akut bélrendszeri gondja van (volt). Ilyenkor a leghasznosabb gyógyszer a koplaltatás (akár több napon át is), közben gyakran kell kínálni kis mennyiségű vízzel. Szükséges lehet további (alaposabb) állatorvosi vizsgálat, ha nem javul. Ha az állapota rosszabbodna, akkor keresni kell megfelelő sürgősségi ellátást.

Jelige: Foltos  2016.okt.30.

Ha a cicának jó kedve van, játszik és főleg rendületlenül eszik, akkor egyelőre nem kell nagyon aggódniuk, és lehet próbálkozni etetési változtatásokkal. Ha azonban 4-5 nap alatt (mondjuk a mostani ünnepek utánig) nem változik a helyzet, akkor ismét el kellene vinni majd az állatorvoshoz egy alaposabb vizsgálatra.
Addig etessék több alkalommal, és egy-egy etetésre ne egye magát tele, és csak ugyanazt kapja mindig (ne váltogassák az ennivalóját).

Jelige: Mara  2016.okt.28.

Azt, hogy mi lehet a kutyájuk baja, én így biztosan nem tudom megmondani. A leírtakból azt gondolom, hogy az állatorvos kollégám sem tudta, hogy mi a baja, legfeljebb tippel erre-arra. Így a legnagyobb baj az, hogy ugyan most már kicsit javult a kutyájuk állapota, de máig nincs kiderítve pontosan hogy mi a baja, mi a betegsége. Így pedig objektíven lehetetlen dönteni arról, hogy mi legyen vele, mit csináljanak. Megoldás csak az lehet, hogy elviszik egy olyan állatorvoshoz, aki hajlandó nagyon alaposan kivizsgálni és utána tud valamilyen konkrét diagnózist mondani (felállítani). Ez persze időbe telik, sok energia, és időt kell rá fordítani, és sok pénzbe is fog kerülni. A kérdés, hogy Önök mindezeket hajlandóak-e rászánni?

Jelige: Lábfájás  2016.okt.27.

Ha az állatorvos nem tudja a pontosan az adagolását annak a gyógyszernek, amit javasolt, ott gond van. (Főleg, ha humán gyógyszert ajánl, amit csak a saját felelősségére tehet meg.) Szerintem legalább is.
További problémám, hogy mit jelent az, hogy "állítólag diszpláziás"? Csak ránéztek, vagy pl. csináltak rendes csípőizületi diszpálázia röntgen vizsgálatot is? (Nem hiszem, mert ahhoz mélyen el kellett volna altatni.)
Szóval, szerintem egy 1-5 év között, tehát fiatal rottweiler 10 ok miatt mozoghat rosszabbul, vagy sántíthat, vagy ahogy írta, felkelés közben fájdalmat jelezhet. Ennek okát megmondani, főleg pontosan, csak nagyon alapos vizsgálattal lehetséges. Ebben minimum egy röntgen a gerincéről (lehet pl. már csontosodásos gerincbetegsége), a hátsó láb izületeinek alapos vizsgálata, esetleg röntgenezése, stb, stb. Szerintem keressen meg másik állatorvost is a kutyájával, ha 1-2 nap után nincs javulás. Hátha annak sikerül alaposabban megvizsgálnia a kutyáját.

Jelige: Árva 3  2016.okt.25.

Elvileg igen, gyakorlatilag azonban nem valószínű, főleg ha alapvetően egészséges és jó ellenálló képességű a másik kutyája. És persze, ha "jól van oltva".

Jelige: Árva  2016.okt.24.

Annak, hogy a kutyakölyök a Népligetben veszett legyen, gyakorlatilag szinte nulla az esélye. Ettől nem kell félnie, emiatt nem kell aggódnia. AZ, hogy ma kapott veszettség elleni oltást, jó, bár én biztosan nem ezt adtam volna ma (ilyenkor sokkal fontosabb lenne szerintem egy kombinált oltás, mert ezek a betegségek viszont nagyon veszélyeztetik, ha oltatlan). Az Imizol-t nem nagyon lehet semmivel összeszívni, mert azzal szinte minden kicsapódik. Ha nem látta, az nem mond semmit, de ezt jó lenne tisztázni az állatorvossal, hogy mit is csinált pontosan?
Az Imizol kb. 2-3 hétig védi a kutyát a babézia kórokozók megtelepedésétől, így ebben az értelemben megvédi a betegségtől. Azonban ezt nem lehet túl gyakran adni, nem is erre való, hanem a már betegek gyógyítására.
Ha a kutya már kb. fél éves, akkor nem kell neki annyi oltás, mintha 8 hetesen kezdték volna el oltani, de azért egy-egy ismétlés hasznos lehet, főleg a parvo és a kombinált oltásokból.

Jelige: bulldi  2016.okt.20.

Nehéz erről bármit is gondolni! Egy ilyen "tartós" hasmenésnek igen sok oka lehet, és ezeken végigmenni sok időbe telik (mármint a szükséges vizsgálatokkal). Az is nagy kérdés, amitől sok minden függhet, hogy mennyire hasmenés az a hasmenés? Ennek legalább 8-10 különböző fokozata lehet, és nagyon nem mindegy, hogy az övé milyen.
A táplálék allergia manapság nagyon gyakori, legtöbbször a baromfi fehérje a "ludas" ebben, mert szinte mindegyik tápban ez van igen nagy százalékban (sokszor még akkor is, ha az pl. "halas" tápnak van hirdetve és eladva). Szóval szerintem a allergia vizsgálat elég fontos lenne. De addig is megpróbálhatnának egy magas rosttartalmú diétás tápot, beszéljék ezt meg az állatorvosukkal! (Ma már több gyártónak is van gyógyszer kategóriába tartó diétás tápsora.)
De, és ez a lényeg, a tapasztalt tüneteknek akár stressz is oka lehet. Az a magyar mondás, amikor egy-egy veszélyesebb élethelyzetben azt mondjuk egymásnak, hogy "ne fossál", ebből ered! Vannak olyan stressz faktorok,amik hasmenést idéznek elő. Ezt is át kellene gondolni, hogy mi történt az elmúlt hetekben, ami miatt a kutyában nőhetett a stressz érzete?

Jelige: tappancs  2016.okt.18.

Én így látatlanban biztosan nem tudok semmi gyógyszert ajánlani, hiszen azt sem tudom pontosan, hogy a mi a baj a kutyája lábával (tappancsával). Ha nem bízik az eddigi állatorvosában, akkor nem tehet mást, vigye el egy másik rendelőbe, és aztán majd meglátja. Ha ott is ugyanazt mondják erre, akkor lehet benne valami. Ha meg más lesz a diagnózis, akkor vélhetően más lesz a szükséges kezelés is.

Jelige: maya  2016.okt.16.

A kitöltendő részbe azt jelölte be, hogy a kutyájával nem volt még állatorvosnál. A szöveges részben viszont azt írta, hogy "Az allatorvos sem tudja mi lehet vele." Ezt így nem értem egészen világosan! Amit leírt a problémáról, arra csak azt tudom válaszolni, hogy a kutyáját minél hamarabb meg kellene mutatni hozzáértő ortopédus állatorvosnak és nagyon alaposan meg kell vizsgáltatni őt. Egészében is, és a térdeit illetően is!

Jelige: Csak1  2016.okt.14.

Az a baj, hogy amit írt nekem, abban nem volt kérdés. (Bár úgy kezdte, hogy csak egy kérdése lenne.)
Így csak a véleményemet tudom leírni: szerintem sem jó dolog, hogy a cicája megeszi a macskaalmot, és ebből tényleg sok további gond (akár betegség) adódhat, főleg bélműködési zavarok. Ha az előző almot nem ette, akkor sürgősen térjen vissza arra. Egyébként pedig figyelje egy ideig a cicát is, és a székletét is, és ha úgy érzi, hogy valami nincs rendben ezzel, mindenképpen mutassa meg a cicát állatorvosnak.

Jelige: meli  2016.okt.14.

Az alapján, amit leírt, én azt gondolom, hogy a kutyája nem fogja sokáig bírni! Ezek nagyon súlyos gondok, ha szinte minden fontos szervében van daganat, semmi jóra ne számítsanak. Lehet, hogy érdemes lenne azon gondolkozni, nem lenne-e jobb elengedni őt? Kis ideig nagyon erős fájdalomcsillapítókkal talán lábon lehet tartani, de ez nem fog sokáig működni.

Jelige: meli  2016.okt.13.

Sajnos korábban nem tudtam válaszolni, így majdnem biztos, hogy amióta a kérdést elküldték, már történt valami a kutyájukkal. Egy 11 éves labradornak sok olyan baja is lehet, ami ilyen tünetekkel jár. Elkopott izületek, elkopott gerinc porcok, csontkinövések a gerincen, meszesedés, stb. Ez a nagytestű fajtákban nem ritka, sajnos. Nem tudok okosabbat tanácsolni, mint azt, hogy alapos kivizsgálás kell (beleértve pl. gerincröntgent is) és ennek eredménye szerint kell kezelni.

Jelige: öregmarci  2016.okt.10.

A véres széklet és hányás jó eséllyel a szteroid miatt lehetett. Ha mostanra (amikor ezt a válaszomat olvassa) már jobban van, akkor nem hiszem, hogy komolyabb következménye lenne. Ha viszont közben rosszabbul lett, akkor szerintem már közben elvitte újra állatorvoshoz (remélem egy másikhoz). Házilag ezen nem hiszem hogy bármit tudna segíteni.

Jelige: mi lehet?  2016.okt.10.

Találgatások és távdiagnózis felállítása helyett el kellene vinni a kutyájukat egy szemészeti vizsgálatara, majd annak eredménye alapján kellene kezelni, ha lehet és kell. Ezeket javaslom: www.szemeszallatorvosok.hu www.kutyaszemeszet.hu www.allatorvos-szemeszet.hu

Jelige: FeLV-FIV 2  2016.okt.4.

Ha a kölyök eleve fertőzötten születik, akkor 6 hónap nagyon sok idő arra, hogy kialakuljanak a tünetek is. Az, hogy milyen gyorsan zajlik a fertőzés a szervezetben, sok tényezőtől függ. Ha valami más hajlamosító ok is fennáll, ennyi idős korára már komoly tünetek lehetnek.

Jelige: FeLV-FIV ?  2016.okt.3.

Ezek a vírusok azért (is) veszélyesek, mert ha az anyaállat fertőzött volt, akkor a kölykei már eleve fertőzötten jönnek a világra. Emiatt a teszt elvégzése már fiatal korban is indokolt lehet. A tünetek alapján így nem lehet válaszolni arra a kérdésre, hogy mivel kezelném, Ehhez ugyanis alaposan meg kellene vizsgálni, szükség lenne a vértesztre is, stb.....

Jelige: Veszettség vagy nem  2016.szept.29.

Megnyugtatom, egyáltalán nem kell aggódnia!
A veszettség vírusa csak harapás (sérülés) útján terjed, ilyen közvetett módon nem is lehetne elkapni. Magyarországon sok tíz éve nem volt veszett kutya, így már eleve rettentő kicsi a valószínűsége annak, hogy egy kóbor kutya veszett legyen, főleg egy nagyvárosban. Úgyhogy, a kérdése azt hiszem nagyon elméleti volt.

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 345 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat