Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Cicus  2013.okt.12.

Azt írta (jelölte be), hogy volt a cicával állatorvosnál. Azt viszont nem írta meg, hogy milyen kezelést kapott, és arra hogyan reagált? Nekem úgy tűnik, hogy most a nátha mellett más jellegű tünetei vannak, ez mielőbbi újabb állatorvosi vizsgálatot igényelne!

Jelige: RottiHölgy  2013.okt.12.

Amíg nem tud vele eljutni az állatorvoshoz, addig csak tisztogassa gyakran (de csak óvatosan). Ha nagyon rossznak tűnik a helyzet, akkor pedig keressen előbb egy másik állatorvost, és ne várjon vasárnap estig.

Jelige: teamécses  2013.okt.11.

Egyelőre csak várjanak. Előfordulhat az is (jó esély van rá), hogy gond nélkül végig megy a bélcsatornáján és a bélsarával kiürül (a következő napokban egy bottal szét kellene nyomkodni a produktumát).
Ha nem így alakulna, és bajt okozna, akkor biztosan lesz valami látható tünet. Leginkább hányás, hányogatás. Ekkor vigyék el állatorvoshoz és meséljék el a történetet. Onnantól ez már az állatorvos dolga lesz.

Jelige: acuko  2013.okt.11.

Az a baj, hogy csak azt felejtette el megírni nekem, hogy mire vár választ most tőlem? Leírta az eddig megállapított diagnózisokat és azt, hogy a kolléga további vizsgálatokat javasolt. Az, hogy a kutya "elég stressze", nem elég indok arra, hogy ne csináltassák meg a javasolt vizsgálatokat. Vagy ha mégis kihagyják, akkor nincs miről kérdezni. Akkor majd csak lesz valami magától.

Jelige: macskanátha elleni vakcina  2013.okt.11.

Ha az oltás idején éppen beteg (vagy nem tünetmentes) az állat, akkor nem ajánlott az oltás. Ilyenkor halasztani kell pár napot.Azzal nagyon egyetértek, hogy beszéljen meg mindent (nagyon alaposan) az állatorvosával. Például kérdezzen rá, hogy milyen gyógyszereket (szurik) kapott eddig? És tőle kérjen immunerősítőt is, ha ő is egyetért ezzel az ötlettel.

Jelige: ÉBER  2013.okt.11.

Ezt így biztosan nem lehet megmondani. Valamire allergiás lehet. El kellene vinni állatorvoshoz, alaposan megvizsgáltatni!

Jelige: Adél  2013.okt.10.

A méhek a kutyákat is megcsípik, ha úgy adódik. A szájukban is. Jobb tehát, ha nem nagyon engedi meg ezt a "szokást" neki. A méhcsípés lehet, hogy semmi bajt nem okoz, de lehet, hogy igen.

Jelige: tanácsát kérem  2013.okt.10.

A két here csak ritkán egyforma nagyságú, kismértékű eltérés teljesen normális. Nyalogatni akkor szokták, ha valamiért nedvedzik (akár csak alig észrevehetően). Itt a legeslegvékonyabb a bőr az egész kutyán, így könnyen sérülhet meg (karcolások).
Ami a fül gennyedzését illeti, nos , ezt otthon egymaga biztosan nem fogja tudni megoldani (de lehet, még megnézni sem), így emiatt mindenképpen el kellene vinni állatorvoshoz!

Jelige: Ady  2013.okt.9.

Az egyik kutya akkor szokta nyalogatni a másikat, ha azon valami váladékozás van. Valószínűnek tartom, hogy Önöknél is ez a helyzet. Feltehetőleg a szokásosnál erősebben váladékozik a kutya szeme, és ezt a váladékot nyalja le a másik kutya. Ez egyébként a természetben egy "bevett szokás", így segítik egymást a falkában élő kutyák. Nem hiszem, hogy ebből bármi gond lenne.

Jelige: :-(  2013.okt.9.

Egy ilyen fiatal kölyökmacskánál ezek a tünetek akár komoly betegség tünetei is lehetnek, úgyhogy jobb lenne mielőbb megmutatni állatorvosnak a cicát (ha eddig még nem tette meg ezt)!

Jelige: kaninchen tacskó  2013.okt.8.

Mivel a kutyával (gondolom) más okok miatt is fel kellene keresni állatorvost (oltások beadatása), célszerűbb ezt előre hozni, és megmutatni neki. A hasmenés oka lehet a megváltozott táplálék is, de lehet más is (pl., valami különlegesebb férgesség), jó lenne ezt kivizsgálni. És a "hízlalásához" is kaphat majd tanácsokat az állatorvostól.

Jelige: vizsla  2013.okt.8.

Igen, ez egy betegség miatt van, állatorvosnak kéne látnia és kezelnie őket.

Jelige: májnagyobbodás  2013.okt.6.

Ez az a tipikus eset, amikor gyorsan fel kell keresni egy másik állatorvost, akit meg kell kérni egy teljes és alapos kivizsgálásra, és meg kell várni, ő mit mond. Ha ő is ugyanazt, akkor "lehet valami" az első véleményben. De az is lehet, hogy a második állatorvos valami egészen más eredményre jut. Lemondás helyett ennyi esélyt szerintem érdemes neki adni. Főleg azért, mert csak 2 éves, tehát idült baja nem nagyon lehet.

Jelige: Pöttöm kutyus  2013.okt.6.

A daganatok nem szoktak egyik napról a másikra eltűnni, és a kifakadás is hosszabb idő után történik meg, ha van egyáltalán. És ezek a nagyon különböző megjelenési helyek is érdekesek. Én ilyen stádiumban még biztosan nem tudnék semmi konkrétat mondani, nagyon alapos kivizsgálást javasolnék.

Jelige: apaszka  2013.okt.5.

Csak azt tudom mondani, hogy erre nem tudok mit mondani. Valami oka biztosan van ennek, de hogy mi az, azt így biztosan nem lehet megmondani.

Jelige: Lutri  2013.okt.5.

Normális esetben a vérzésnek 4-5 perc után csillapodnia kell egy kullancs kiszedése után. Ha ez nem így van, akkor akár véralvadási zavarok is lehetnek a háttérben, amit ki kell vizsgáltatni.

Jelige: Fülöp  2013.okt.2.

A felvetett problémával kapcsolatosan nagyon sok kérdést tudnék feltenni, mert ez egy rendkívül sokrétű és igen szerteágazó probléma, amiről hasonló esetben én is órákig tudok beszélgetni a kutya gazdájával.
Ami a lényeg: én is azt valószínűsítem, hogy itt valami allergiás háttér lehet. Sajnos, rendkívül nehéz kitalálni, hogy mi áll az allergia hátterében (magyarul: mire allergiás), de jó eséllyel lehet próbálkozni a speciális hypoallergén diétás tápokkal. Ilyen gyógytápja van a Royal canine cégnek, és saját magam is jó eredménnynel használom a saját kutyámnál. aki szinte teljesen hasonló tüneteket mutatott az elmúlt hónapokban. Amióta ezt eszi, látványosan megjavult a helyzet.
Lehet, talán Önöknél is ezt kéne megpróbálni?

Jelige: kutyánszky úr  2013.okt.1.

Szerintem az internetes kérdezősködés helyett jobb lenne elvinni a kutyáját egy jobb állatorvoshoz, és meg kellene vizsgáltatni. Ezek ugyanis olyan tünetek, amiről látatlanban nem lehet szinte semmit mondani.

Jelige: adél  2013.szept.30.

Kutyalogikával és kutyaösztönnel nézve ez a "produkciója" teljesen normális és érthető. A baromfiudvar környékén élő falusi kutyák ezt rendszeresen megteszik. Nincs ebben semmi kivetnivaló, ez csak emberi gondolkodással gusztustalan. A hátterében sokféle ok áll(hat). Emiatt nem szabad a kutyáját büntetnie.

Jelige: Ircsi  2013.szept.28.

Ilyen kérdésre látatlanban biztosan nem lehet semmit mondani. Mindenképpen javaslom az állatorvoshoz vitelét, de ezen belül is, ha mód van rá, inkább szemész állatorvost kellene felkeresni vele. Itt Budapesten sok helyen van szemészeti szakrendelés.

Jelige: guszti  2013.szept.26.

Sajnos nem tudom megmondani azt, hogy a kutyájuk miért ébred fel nehezebben. Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszolni lehessen, nagyon alaposan ki kellene vizsgálni, hogy kiderüljön, van-e valami szervi betegsége vagy érzékszervi nehézsége (pl. rossz hallása).

Jelige: cica  2013.szept.24.

Ez egy tipikusan akut probléma, ami vagy megoldódik magától rövid idő alatt, vagy az állat elhullásával jár. Ha most (számításaim szerint kb 4 és fél órával a történtek után) még mindig nincs magánál, akkor nem sok a remény. Ha közben jobban lett, akkor van. Bármire.

Jelige: Ly  2013.szept.24.

Ez sajnos olyan probléma, amiről a beteg vizsgálata nélkül biztosan nem lehet semmit mondani. Még az is lehet, hogy semmi baja nincs, csak valami nem tetszett a gyomrának.

Jelige: ivartalanított macska lány  2013.szept.24.

Amit észrevett, az valószínűleg egy darabka belső varrat, ami leszakadt a helyéről és kikívánkozik a felszínre (kilökődés). De ezt majd eldönti az állatorvos a holnapi varratszedésnél.

Jelige: Csigusz az ivartalanított lány cica  2013.szept.21.

Ha egy állat (ember) szervezete jól működik, akkor a műtéti sebek gyógyulásához általában bőven elegendő a 7-8 napnyi idő. Ha ennyi idő alatt nem tapadnak össze rendesen a sebszélek, akkor 10 vagy 14 nap múlva sem fognak. Ez tehát nem indok arra, hogy a megbeszélt varratszedési időre nem jelentkeztek az állatorvosnál. Pár nap késedelem azonban nem okoz gondot, így azt ajánlom, a jövő hét legelején mindenképpen menjenek el. A varratok házilagos otthoni kiszedését nagyon nem ajánlanám, jobb ha ezt az állatorvos végzi el!

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 316 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat