Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Szomorú kutya  2013.dec.13.

Ieg, a leírtak alapján ez elég valószínű. Főleg akkor, ha nem régiben (két hónapon belül) tüzelt.

Jelige: betegség  2013.dec.13.

A leírtakból csak annyit lehet sejteni, hogy a kutyájának valahol, valami fájdalmas egyes mozdulatokhoz, vagy mozdulatoknál. Ez lehet izületi, izom vagy gerincprobléma, vagy ezek keveréke. A kora alapján több lehetőség is szóba jöhet. Mindenképpen meg kellene mutatni állatorvosnak.

Jelige: Cicaliliom  2013.dec.12.

Minden kérdést amit nekem leírt, annak az állatorvosnak kellene feltenni, aki látta, vizsgálta, kezelte. Erről ugyanis látatlanban nem lehet semmi érdemlegeset mondani.

Jelige: Tanácstalan vagyok teljesen!  2013.dec.11.

Nagyon nehéz ilyenkor okosat mondani. Azzal én is egyetértek, hogy olyan állatnak, amelyik nem egészséges, sőt lázas, nem szabad oltást adni. Ahhoz, hogy az oltásra megfelelően tudjon reagálni a szervezet, megfelelő immunállapot kell. E nélkül az oltásnak nem lesz semmi eredménye.
A cicái valószínűleg kicsit "selejtesek", ezen utólag már nehéz változtatni. Az injekció amit kapnak valószínűleg tartós hatású antibiotikum, így amig ezt kapják, nem kel otthon ugyanezt tablettában adni. Jelenleg arra kell koncentrálni, hogy gyógyuljanak.

Jelige: lulu  2013.dec.11.

Egy kutya hasa sok minden miatt lehet kemény. Csak ebből nem lehet semmit kikövetkeztetni. Meg kellene mutatni állatorvosnak.

Jelige: Sziszi  2013.dec.9.

Előre kell bocsájtani, hogy én nem láttam, nem vizsgáltam a kutyáját, így amit írok, azt csak általánosságban tudom írni.
Az idősödő kutyákban gyakoriak a daganatok. A legtöbb esetben ezek úgy alakulnak ki, hogy közben semmit nem venni észre. Ezért tűnik úgy, mintha egyik napról a másikra jött volna, pedig már régen ott van, szépen lassan növögetett, csak nem vették észre. Azt gondolom, hogy ha az állatorvos kollégámnak a vizsgálat után ez volt a gyanúja, akkor ezt a gyanút be kell valahogy igazolni, vagy ki kell zárni. Ehhez persze nem kell azonnal kinyitni és belenézni, ezt ma már más módszerekkel is meglehet oldani, például hasi ultrahangos vizsgálattal. Kérdezze meg tőle, ezt nem lehetne-e megoldani előbb? Akár úgy is, hogy el kell vinni pl. Pécsre vagy Kaposvárra (ezeken a helyeken biztosan van olyan rendelő, ahol van hasi ultrahang).

Jelige: búb  2013.dec.8.

Találgatni nem érdemes (bármi lehet). Csak azt tudom javasolni, hogy amikor legközelebb előjön ez a "búb", akkor gyorsan vigyék el állatorvoshoz, aki majd elbódítja, ha másként nem megy a vizsgálat. E nélkül ez soha ki nem derülhet!

Jelige: habzó száj  2013.dec.8.

A macskák nagyon könnyen nyálzanak, ha valami rossz izű dolog kerül a szájukba, vagy ilyesmibe belenyalnak. Ha ez elmúlt, nem ismétlődött, és azóta minden rendben lévőnek tűnik, szerintem nem kell aggódnia!

Jelige: mircike  2013.dec.8.

Valószínűleg abból a kis sebből származik a váladék. Szerintem akkor szűnik meg a váladékozás, ha meggyógyul a seb. Újra meg kellene nézetni állatorvossal!

Jelige: Információ  2013.dec.8.

Ha csak önmagában az erős immunrendszer elég lenne, akkor számos vírusos, bakteriális betegség ismeretlen lenne. Ráadásul a kórokozók között is vannak erősebb betegítő képességűek és vannak gyengébbek. Szóval, ez egy nagyon bonyolult rendszer. A leukózis és a FIP komoly betegségek, a kórokozóik hatását azonban rengeteg tényező befolyásolhatja. Az oltás előtt azért szükséges a vérteszt, mert ha már pozitívak lennének, akkor az oltás rosszabíthat a helyzeten, illetve felesleges.

Jelige: talált cica  2013.dec.6.

Mindenképpen azt ajánlanám, hogy ne otthon próbálkozzon, hanem vigye el állatorvoshoz a cicát! Ami kívülről csak egy megfázásnak tűnik, lehet akár vírusos macskanátha is (többféle is van), ami veszélyesebb kategória.

Jelige: sütke  2013.dec.6.

Az Imizol erősen szövetizgató, durva helyi reakciót okozó gyógyszer. Ha izomba kapta, akkor egészen biztosan a beadás helyén komoly helyi gyulladásos reakciót okozott. Ez elvileg el fog múlni, de ehhez hosszabb idő kellhet. Igyekezzenek kimélni ezt a lábát.

Jelige: Ismét macskanátha  2013.dec.3.

Védőoltással beoltani csak éppen egészségesnek látszó állatot érdemes, ill. szabad, mert a beteg szervezet nem tud jól reagálni az oltásra, sőt, maga az oltás is betegebbé teheti. Az immunerősítő kezelés nem hat azonnal, több nap, akár egy-másfél hét is kellhet ahhoz, hogy elinduljon a hatása. A többszöri szteroid kezelés azonban nem volt túl jó ebből a szempontból, mert az éppen ellenkezőleg hatott.

Jelige: Süti  2013.dec.3.

A nyújtózkodás normális dolog a kutyáknál. És szerintem a másik jelenség is az lehet. De ha valami gyanús, vigye el állatorvoshoz megvizsgáltatni!

Jelige: pumi  2013.dec.1.

Annak, hogy a korábban olvasható chip később nem található, sok oka lehet:
- a chipleolvasó nem jó,
- bele sem került a bőr alá, csak a szőr közé jutott, ott a beadás után még leolvasható volt, de később leesett,
- belekerült, de elvándorolt (főleg a gyengébb minőségű, olcsóbb chipeknél fordul elő) valamely másik testtájékra,
- "elnémult", azaz meghibásodott (van ilyen is, nem gyakori, de előfordulhat)
Mi a teendő?
- másik leolvasóval is keresni,
- nem csak a nyak oldalánál keresni, hanem máshol is,
- röntgennel ellenőrizni, hogy benne van-e vagy sem,
- ha sehogy nem található, akkor újat kell beletenni.

Jelige: TúrósCsusza  2013.nov.30.

Sajnos nem tudok a kérdésére választ adni. Ezt így biztosan nem lehet megmondani. Valami történhetett, ami miatt ez most így van, ahogy van.
Mindenképpen azzal az állatorvossal kell ezt megbeszélni, aki altatta és operálta, mert csak ő tudja, hogy mit csinált, mit adott neki, mi történt a műtét előtt, alatt, után.

Jelige: Mery  2013.nov.30.

A leírtakból én arra következtetek, hogy az állatorvos kolléga "csak úgy" gondolomra próbálkozott az inzulin adagolás beállításával, és nem történtek igazán komoly vizsgálatok ehhez. A cukorbeteg kutya (és ember) inzulinos kezelése nem csak abból áll, hogy milyen inzulint és mekkora adagban adunk, hanem számtalan egyéb más tényezőtől is függ. Az adagoláshoz egészen pontosan kell beállítani az evések időpontját és a szükséges diétát is. Azt javaslom, keressen egy speciálisan cukorbeteggel is foglalkozó rendelőt vagy klinikát, és kérje az ő segítségüket ebben. (Konkrét ajánlatom: dr. Máthé Ákos SZIE ÁOTK Belgyógyászati klinikáján Telefon: (70 )214-9662) Addig pedig ne próbálkozzon saját maga, mert az veszélyes lehet.

Jelige: Berci  2013.nov.29.

Az igazság az, hogy olvasva a levelét, nekem csupa kérdéseim lennének.
Mit mondott az állatorvos? Mi volt a diagnózisa? Végzett-e laborvizsgálatokat? Ha igen, az mit mutatott? Ha nem, akkor miért nem?
Gyanítom, hogy biztosan van, lenne magyarázat a cicája állapotára, ha ez megtörtént volna.

Jelige: Tücsük 56  2013.nov.29.

Biztosan van a szájában valami (egy rossz fog, egy fekély, egy daganat, stb), ami ezt okozza. El kell vinni állatorvoshoz megvizsgáltatni, és akkor majd kiderül.

Jelige: patkányméreg  2013.nov.26.

Ha valóban csak egy "csipetnyi" hiányzott a zacskóból, akkor nem kell aggódnia, ennyi biztosan nem okozhat bajt. DE lehet, hogy még ezt sem ette meg, csak szétszóródott. Ettől függetlenül figyelje őt, és ha a következő napokban bármi gyanúsat észlel, akkor vigye el állatorvoshoz, és akkor ne felejtse el ezt elmondani. (A patkánymérgek mindegyike csak napokkal később hat.)

Jelige: melinda  2013.nov.25.

Sok oka lehet annak, hogy véres lett az alom, de legelőbb azt kellene tisztázni (megfigyelni), hogy mi véres? A vizelete? A bélsara? Mindkettő? Valami más? Ha ezt nagyjából meg tudja már állapítani, utána jöhet az állatorvosi vizsgálat. Ez elkerülhetetlen lesz, mert e nélkül erre semmi érdemlegeset nem lehet mondani.

Jelige: smile  2013.nov.23.

Lehet, hogy mostanra már meg is gyógyult a kutyájuk, és semmi baja nincs. De ha mégsem tökéletes, akkor gyógyszert egyelőre biztosan ne adjanak neki, mert azzal csak befolyásolnák azt, hogy megmutatkozzon, mi is akar ebből lenni. Holnapra szerintem eldől, hogy ez csak valami múló zavar volt-e, vagy valóban valami betegség lesz ebből.

Jelige: asd88  2013.nov.22.

Ollóval!

Jelige: Szuzi  2013.nov.19.

Az ilyen problémák esetében nagyon nem mindegy, hogy ki, milyen tapasztalattal a háta mögött vizsgálja a beteget. Sok olyan állatorvos van, aki a bizonyos ritkábban előforduló állapotokat észre sem veszi (mert ő maga még soha nem találkozott ilyennel, vagy nem is tud róla, hogy van ilyen). Ezekben a helyzetekben van szükség a specialistákra. Javaslom, nézzen körül a www.kisallatortopedia.hu honlapon, itt talál az ortopédiában járatos specialistákat, akik már bizonyítottak abban, hogy értenek ahhoz amit csinálnak. Sokan vannak már szerte az országban a tagjaik, bizonyára talál olyat, aki valahol a közelben dolgozik, és el tudja vinni hozzá a kutyáját.

Jelige: térdelő kutya  2013.nov.18.

Nehéz erre a kérdésre válaszolni. Lehet, hogy csak egy egyedi szokás, aminek nincs jelentősége. Lehet, hogy nem is kellene vele törődni, ha neki így jó, miért ne térdelhetne? De ha utána akarnak járni, akkor javaslom keressenek meg valakit az Önök közelében a Magyar Kisállat Ortopédiai Társaságból www.kisallatortopedia.hu

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 318 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat