Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: puffadt has  2016.febr.23.

A legfontosabb és a legsürgősebb az lenne, hogy a kutyáját minél előbb lássa és alaposan megvizsgálja egy hozzáértő állatorvos! E nélkül akár az is előfordulhat, hogy bármikor váratlanul meghal! (Lehet komoly szívbetegsége, lehet májbetegsége, és lehet akár gennyes méhgyulladása is.) Tessék ezt nagyon komolyan venni, még mielőtt nagy baj történik!

Jelige: szürke  2016.febr.20.

Ha a baleset óta már eltelt 2 nap, és még életben van, akkor nagyon nem valószínű, hogy komoly belső sérülése lenne, mert akkor ez már végzett volna vele. Apróbb nyálkahártya sérülések lehetnek pl. végbelében, mert az egyéb jelek szerint a hátsó felét érhette az ütés. Lehet, hogy a székletürítés nehéz lesz, akár ez is okozhatta a látott vérzést. Ha nincs látványos javulás a hétvégén, akkor a jövő hét elején célszerű lesz újra megmutatni az állatorvosnak.

Jelige: Mazsikám  2016.febr.20.

Azt, hogy a kutyája szívbeteg, mégpedig ahogy látom elég komolyan, jelentősen befolyásolja más betegségek is. Ha egy ilyen állat még meg is fázik, a légutakban gyulladás van, még nehezebben kap levegőt, hiszen összeadódnak a problémák. Így nincs semmi meglepő abban, hogy így rosszul lett. A Benamax adagja 0,25-0,5 mg / ttkg, azaz egy 6,5 kg-os kutya adagja napi 1,625-3,25 mg között van, de hogy ezen belül mennyi, azt egyedileg kell beállítani. A leírtak alapján a napi 3/4 tabl. jó adagnak tűnik. Javasolt a kutyáját gyakran vinni kontrollra!

Jelige: Szuzi  2016.febr.16.

Az a helyzet, hogy rosszul értelmezte azt, amit írtam korábban!
A lelet, amit kapott, arról szól, hogy a kutyának mindkét térde kificamodott, és arról is, hogy a diszpláziára jellemző tünetet is észleltek. Ebből viszont nem következik egyenesen az, hogy a kutya biztosan diszpláziás! Ezt ugyanis nem ilyen módon lehet és kell megállapítani. A diszplázia vizsgálat egy speciális röntgen felvétel készítés, amihez a kutyát mélyen el kell altatni, és így kell egy megfelelő röntgen felvételt készíteni a csípőjéről, amit utána alaposan lemérnek és így mondanak véleményt. Javaslom, hogy keressen ortopédiában járatos állatorvost illetve rendelőt. Itt találhat ilyeneket: www.kisallatortopedia.hu

Jelige: Szuzi  2016.febr.16.

A szövegben elsősorban a térkalács ficamokról van szó (mindkét oldalon), a csípője csak annyiban van említve, hogy az a próba, amit a csípőizületi diszpláziánál alkalmazni szoktak (ortoláni próba) pozitív. A szövegben nincs szó semmilyen műtétről. Ez egy (vagy több) röntgen felvételről készített értékelésnek tűnik. Akitől vették a kutyát, mit mondott? Talán tőle kellene megkérdezni.

Jelige: macska harmadik szemhéj  2016.febr.14.

A harmadik szemhéj akkor szokott láthatóvá válni (előesni), ha a szemgolyó hátrább húzódik. Ez akkor következik be, ha a szemet tartó rostok megrövidülnek, aminek az oka a folyadékhiány a szövetekben. Magyarul, ez azt jelenti, hogy a cica vagy kevesebbet iszik a kelleténél, vagy több folyadékot veszít (vagy mindkettő egyszerre). Gyakori a hasmenésnél, főleg ha az már régebben tart. Ha ez a jelenség 2-3 napig megmarad, azért jobb lenne megmutatni állatorvosnak.

Jelige: Láb remegés!  2016.febr.14.

A legjobb az lenne, ha megmutatná a kutyáját állatorvosnak, mert erre a kérdésre így nem lehet érdemben semmit mondani (írni).

Jelige: macska féreg  2016.febr.11.

Amit észlelt, az nem egy egész féreg, hanem annak csak egy kicsi része. Ezek galandféreg ízek, amik leszakadnak a bélben élő egészről, és így ürülnek. Egy ideig önállóan képesek mozogni, majd beszáradnak. Rendszeresen és gyakran kell megfelelő féreghajtóval kezelni a cicát, de ehhez jó, ha állatorvos segítségét kéri, mert nagyon nem mindegy, hogy mit ad neki. (Olyan szer kell, ami ezekre is hatásos.) Emellett szükséges szintén rendszeresen bolha ellenes szerrel is kezelni, mert ennek a féregnek a köztigazdái a bolhák, és ezekkel fertőződhet újra és újra (a cica megfogja magán a bolhákat és azokat lenyeli).

Jelige: Honey  2016.febr.9.

A leírt tünetek mindenképpen mozgásszervi problémára utalnak, de ez sok minden lehet (és nem csak diszplázia). Az előző napi lépcsős "baleset" is lehet az oka, de lehet más is. Egy alaposabb vizsgálat, esetleg röntgen felvételek készítése pontosíthatja a dolgokat.

Jelige: Sherlock  2016.febr.2.

A tanácsom: minél előbb alaposan meg kell vizsgáltatni a kutyáját egy olyan állatorvosi rendelőben, ahol megfelelő eszközök is vannak (vérvétel, vizelet vizsgálat, egyéb laborok ha kell, röntgen vagy ultrahang, stb....
Ma már vidéken is sok ilyen rendelő működik, nézzen körül a környéken.

Jelige: macska vérnyomás  2016.febr.2.

Nem tudom, hogy amit olvasott erről, az hol olvasta, de az információi nem teljesen pontosak. Állatokban sok más oka is lehet a magas vérnyomásnak, egy cica esetében például egy vesebetegség is. A leírásból úgy látom, hogy a cicája jó kezekben van, bízzon a kezelő orvosaiban és ha kérdései vannak, azt nekik tegye fel, mert ők ismerik legjobban a cicája valós állapotát.

Jelige: Vacak  2016.febr.1.

A kérdésére a válaszom: igen, elképzelhető.

Jelige: palotapincsi gerinc  2016.jan.29.

Az, hogy "a gerincével van gond", így nagyon tág meghatározás. Amit leírt abból erősen gyanítható, hogy porckorong sérv miatti bénulás lehet. Ha valóban csak kicsi a baj, akkor meggyógyulhat a gyógyszeres kezeléstől is (de ez is hosszabb idő), de ha komolyabb az elváltozás, legtöbbször csak a műtét segít. A probléma viszont az, hogy a műtét akkor a leghatékonyabb, ha nagyon frissen csinálják, a bénulás keletkezésétől számított max. 3 napon belül. Ha később kerül sor a műtétre, már lehet, hogy ez sem segít. Azt javaslom, hogy nagyon sürgősen meg kellene mutatni a kutyájukat egy ortopéd specialistának (a www.kisallatortopedia.hu oldalon keresgélhetnek) és az ő vélemánye alapján tovább lépni.

Jelige: puli remeg  2016.jan.26.

Egy 12 éves kutyát ma már nem tartunk helyből öregnek, számtalan 15-16-17 éves kutya él vidáman, úgyhogy csak a kora alapján én biztosan nem mondnék ilyet egy kutyáról. Az persze más kérdés, hogy lehetnek olyan bajai, betegsége, olyan szervi elváltozásai, amelyek esetleg tényleg komolyan beteggé tették. Ezt azonban gondolomra nem lehet kimondani, ehhez legalább egyszer nagyon alaposan meg kellene vizsgálni valakinek, és vért venni, egy vizeletet vizsgálni...és megnézni az eredményeket. Ezek alapján lehetne jobban megítélni az állapotát. Úgyhogy, csak azt tudom ajánlani, keressenek olyan állatorvost, aki előítéletek nélkül hajlandó rendesen és alaposan megvizsgálni őt, vért venni, egyéb laborvizsgálatokat végezni.....

Jelige: Májgyulladás  2016.jan.25.

Az a helyzet, hogy én biztosan nem mernék ennyi információ alapján véleményt mondani. Nem is fogok. Egy ilyen beteg állapotáról csak személyes kontaktus, és személyes vizsgálat alapján lehetne nyilatkozni. Bízzon az állatorvosban, aki kezeli! Ha azonban más véleményére is kíváncsi, akkor vigye is el másik állatorvoshoz a kutyáját, ne csak a neten át kérdezze. De ebben az esetben számítson arra is, hogy a másik állatorvos esetleg teljesen elölről kezdi a vizsgálatokat, esetleg teljesen más szempontok szerint vizsgálja és esetleg más lesz a diagnózisa is.

Jelige: Epilepszia  2016.jan.25.

A kérdése nagyon nehezen megválaszolható, így én biztosan nem is tudok erre 100%-os választ adni. A saját véleményem szerint nem valószínű, hogy a saját kutyájuk agresszívvá válna a másik rohamának a látványától. Azt pedig, hogy a lelkét a látvány hogy érinti, végképp lehetetlen megjósolni.

Jelige: kutyus  2016.jan.24.

Én mindenképpen azt javasolnám, hogy mielőbb vizsgáltassa meg a kutyáját állatorvossal! Ebben a szituációban ez a legjobb megoldás, minden egyéb csak találgatás lenne.

Jelige: fogfájás?  2016.jan.12.

Vannak olyan kutyák, amelyeknek mániája a rágás, és erről nem igen lehet leszoktatni őket. Ha fadarabokat rág, akkor ez viszont a szájban okozhat sérüléseket, ez okozza a vérzést. Ha fájna a foga, akkor nem rágna, mert ez felerősíti a fájdalmat. A gond tehát az lehet a szomszéd kutyájával, hogy rászoktatta (vagy magától rászokott) erre és most erről nehéz lesz a kutyát lebeszélni.

Jelige: huba  2016.jan.11.

Ha egy ilyen fiatal kutya köhög, tüsszög és az orra váladékozik, az első, ami egy állatorvos eszébe jut, az a szopornyica. Még akkor is, ha oltva van ellene (ez ugyanis soha nem 100% biztonság)! Különösen igaz ez akkor, ha más kutyák közé jár, ahol van lehetőség a fertőződésre. Mindenképpen azt ajánlom, hogy sürgősen mutassa meg a kutyáját állatorvosnak, és ne próbálkozzon saját maga kezelgetni.

Jelige: Macska ataxia?  2016.jan.10.

Az ataxia nem egy betegség, hanem egy olyan állapot rövid latin neve, amikor az állat (és az ember is) nem találja az egyensúlyát, ide-oda dülöngélve jár. (A részeg ember is ataxiás.) Ezt az állapotot rengeteg féle probléma okozhatja, de leginkább a kisagyat érintő dolgok (itt van ugyanis a mozgások idegrendszeri koordinációs központja). A kivizsgálásnak gondolom éppen az lesz a célja, hogy kiderítsék, mi okozta ezt az állapotot nála.

Jelige: 22222  2016.jan.8.

A kutyák táplálásáról vaskos könyvek íródtak, és erről órákig lehet beszélgetni. Az Ön által leírt mindhárom módszer jó lehet, már csak azért is, mert ez erősen kutyafüggő. Javaslom elolvasni dr. Fodor Kinga állatorvos kolléganőm könyvét (ami szintén nem túl vékony) aminek a címe: Mit egyen a kutyám? A legtöbb könyvesboltban kapható még.

Jelige: gubbasztás  2016.jan.5.

Abból, hogy a cica többet gubbaszt, egyenesen nem lehet "levezetni" hogy esetleg beteg lenne, de azért az lenne a biztosabb, ha elvinné állatorvoshoz és megvizsgáltatná. Ha az állatorvos nem talál semmi olyasmit, ami betegségre utalna, akkor nem kell aggódni emiatt. De lehet, hogy kiderül valami....

Jelige: fecotomi  2016.jan.5.

Ugyanazért, amiért az emberek is "ráznak" ha egymáshoz érünk: a felületek között elektromos feltöltődés alakul ki, ami hirtelen kisül. Nincs jelentősége. Mármint a cica szempontjából. Ez a jelenség tisztán fizika.

Jelige: piros pöttyök  2016.jan.4.

A piros pöttyök a kutya hasán sok mindentől lehetnek, erre így csak tippelni lehetne, aminek semmi értelme nincsen. meg kellene nézetni állatorvossal!

Jelige: Suti  2016.jan.4.

Azt, hogy van-e baj vagy nincs, csak a kutyája alapos megvizsgálása után lehet megmondani. Mindkét tapasztalt jelenség lehet ugyanis normális is, de kapcsolódhat egyes kórformákhoz is.

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 337 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat