Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: shalom  2013.aug.3.

Az a sajnálatos helyzet, hogy ez egy szinte véleményezhetetlen kérdés. Volt egy nagyon alapos szakvizsgálat, amely kezelési javaslatot is adott. Szerintem itt nincs szó "menthetetlen" állapotról. Kezelni kell a cicát, meg kell nézni, hogyan változik az állapota, és majd csak azután lehet hosszabb távra bármit is jósolni. A szteroidok néha rendkívül hasznos és jó gyógyszerek, nem kell annyira félni tőlük, mint amennyire az a közhiedelem tartja. Persze oda kell figyelni, folyamatosan állatorvosi kontroll kell, és csak a legszükségesebb dózisban és ideig szabad használni. Ez idő alatt viszont akár meg is gyógyulhat a cicája. Gondolom, van a cicának kezelő orvosa is, vele beszélje meg a kezelési tervet.

Jelige: puszi  2013.aug.1.

Naponta 3x 2-3 tablettát adhat neki.

Jelige: Jani  2013.júl.31.

Nem tudok sajnos okosat mondani, mindenképpen az lenne a jó, ha meg tudná a cicát mutatni egy állatorvosnak!

Jelige: Császár Enikő  2013.júl.28.

A nyelven lévő fekete pötty (ha nem emelkedik ki a környezetéből) valószinűleg csak pigment, aminek nincs jelentősége. De azért egyszer mutassa meg egy állatorvosnak!
A hasmenésnek lehet oka táplálék allergia is, de azért más is (pl. túl zsíros ennivaló, túl hideg ennivaló, szokatlan ennivaló, stb). Ha van olyan étrend, amitől nincs hasmenése, akkor inkább azt adja neki!
A sertés hús csak nyersen tilos, főzve, alaposan átsütve nyugodtan kaphatja.
Minden kutya válogat, ha lehet és van miből. Ha nem válogathat, előbb-utóbb megeszi azt, ami van. De mivel olyan méretű fajtáról van szó, aminél ha csak annyit eszik, amennyi ahhoz kell, hogy éhen ne haljon, nem nagyon kell emiatt izgatniuk magukat. Legalább nem fog elhízni!
A vakarózásnak a bolhán kívül ezer más oka is lehet. Például a csirkehús allergia. Vagy más allergia. De lehet, csak túl száraz, vagy túl poros a bőre, szőre. Ezt is jó lenne állatorvosnak megmutatni és a segítségét kérni.

Jelige: Bakacsi László  2013.júl.28.

A leírtak alapján nekem az a gyanúm, hogy a cicájának elgennyesedett tályogokkal lehet tele az arca, amelyek valószínűleg korábbi verekedések következtében alakultak ki. Ezek a dudorok előbb után felpuhulnak és a bennük levő genny kifolyik valahová. Valahogyan csak meg kellene oldani, hogy állatorvos elláthassa! (Ma már egy macska szállítása nem lehet megoldhatatlan gond.)

Jelige: Jani  2013.júl.28.

Ha a cica tud enni, inni, és az alapvető funkciói működnek, akkor lehet várni türelemmel, főleg, ha láthatóak a javulás jelei is. DE azért holnapra már jelentősen illene jobban lennie. Ha nem, akkor holnap azért mutassák meg állatorvosnak!

Jelige: Bence  2013.júl.17.

Ha egy állatorvos a betegének gyógyszert rendel, annak használatáról is őt kell kérdezni. A gyógyszerben lévő tájékoztató fontos ugyan, de az csak egy iránymutatás. A gyógyszer adagolásával kapcsolatos utasításokért az azt rendelő állatorvos tartozik felelősséggel. Javaslom, keressék meg a gyógyszert felíró (rendelő) állatorvost és őt kérdezzék meg!

Jelige: Stella85  2013.júl.17.

Mindenképpen állatorvosnak kell megnéznie, főleg azért, hogy kiderüljön, valóban van-e ott valami duzzanat, és ha igen, az mitől lehet. DE lehet, hogy mostanra már jobban is van.

Jelige: Guszti  2013.júl.15.

Nagyjából nem lehet semmit mondani. A kutyáját alaposan meg kellene vizsgáltatni, és kideríteni végre, hogy mitől fáj a hasa. Amíg ez nem történik meg, addig csak találgatni lehet.

Jelige: Rebus  2013.júl.15.

A leírtakra, ami lényegében egy polémia arról, hogy mi lehet és mi nem az a bizonyos duzzanat a kutyájukon, nem tudok érdemben semmit mondani. Látni, vizsgálni, tapintani kellene, de lehet, még akkor sem tudnék okosakat mondani. Nem tudok mást ajánlani, minthogy ezt a duzzanatot is mutassák meg az állatorvosuknak és vele együtt gondolkodjanak arról, mi is lehet ez?

Jelige: nagyon szépen köszönöm  2013.júl.14.

Sajnos érdemben nem tudok semmit mondani. Ha nem tudja pontosan, hogy mikor lehetett a párzás, azt is nehéz megmondani, mikor lesz a szülés. A vérzés (gondolom a hüvelyből) nem jó dolog, de ezt is csak állatorvosi vizsgálat után lehet csak megítélni. Holnap meg kellene mutatni a cicáját állatorvosnak!

Jelige: Guszti  2013.júl.14.

Én egy ekkora kutyának 1/3 Algopyrinnél nem adnék többet.

Jelige: Arthúr  2013.júl.14.

A kutya halszaga csak a tegnap esti halas táptól lehet. Ha nem kap belőle újra, hamar el fog múlni.

Jelige: szőrhullás  2013.júl.11.

Az állatorvosi tankönyvek (és tanok) szerint a szimmetrikus szőrhullás gyulladásos bőrtünetek nélkül mindig hormonális eredetre utal. Valamelyik hormonjának a teremélésével lehet baj. Már csak azt kell kideríttetni, hogy melyikkel? Ez szerintem egy-két vérvétellel, és néhány célzott laborvizsgálattal kideríthető.

Jelige: csivava  2013.júl.11.

Erre sajnos nem tudok semmit mondani. Bármi lehet az oka. Ha ki szeretné deríteni, valahol el kell kezdeni egy alapos vizsgálattal.

Jelige: Házicica  2013.júl.11.

A cicáját mindenképpen és minél előbb alaposan meg kell vizsgáltatni, lehetőleg olyan állatorvossal, aki gyakorlottabb a kisállatok terén, Vizsgálat(ok) nélkül erről a problémáról semmi érdemlegeset nem lehet mondani.

Jelige: csirkeallergia  2013.júl.9.

Igen, nyugodtan megpróbálhatja a pulykás tápot adni. A pulyka is baromfi, de azért a fehérjék eltérőek a csirkétől.

Jelige: 3 macska  2013.júl.8.

Tényleg sajnálom, de ez olyan eset, ill. helyzet, amiben így csak találgatni lehetne, annak meg nincs értelme. A cicáit (de leginkább az anyamacskát) mindenképpen meg kell vizsgáltatni állatorvossal!

Jelige: cica hányás  2013.júl.4.

Ennek a problémának számtalan oka lehet, találgatni nem érdemes, mindenképpen vizsgálat kell, és leletek (pl. gyomorröntgen, vérvizsgálat, stb.). Szóval, mindenképpen azt javaslom, vigyék el állatorvoshoz!

Jelige: puszi  2013.júl.2.

Sajnos a kérdésre nem tudok érdemben válaszolni. Ezt látatlanban nem lehet megválaszolni. De szerintem (majdnem biztos) ez nem baj és nem betegség, hanem valószínűleg teljesen normális (az én kutyám is csinál nem is ritkán ilyet).

Jelige: remegés  2013.júl.1.

A kérdésére lehetetlen válaszolni. Agydaganat ugyanis rendkívül sok helyen lehet az agyban, és nagyon nem mindegy, hogy pontosan hol van, és milyen agyi funkciókat érint. Ettől függ ugyanis az, hogy milyen tünetei lesznek, milyen zavarok állnak be a normálishoz képest.
Agydaganatot operálni állatokban nem lehetetlen ugyan, de nem hiszem, hogy ebbe bármelyik sebész kolléga belemerülne, így ha igazolható, hogy agydaganat van valahol, akkor a legvalószínűbb "megoldás" az elaltatása lehet.

Jelige: agyrázkódás?  2013.jún.28.

Ha elmúltak a tünetek és most már jól van, akkor nem valószínű, hogy lesz még bármi más következménye is.

Jelige: tanácsadás  2013.jún.27.

Nagyon sajnálom, de az a lehetőség nem ilyen jellegű tanácsadásra van kitalálva. Ráadásul itt nem egy élő és beteg állatról van szó, hanem egy sajnálatosan elhullott kutya esetéről. Ebben én semmilyen formában nem szeretnék semmilyen véleményt leírni. Ha ezekre a kérdésekre szeretne válaszokat kapni, akkor igazságügyi állatorvos szakértőhöz kell fordulnia, de egy ilyen szakértői vélemény sok pénzbe fog kerülni.

Jelige: Szofi  2013.jún.27.

A kintről behozott cicát célszerű néhány napig külön tartani, hogy ne érintkezhessen az eddigi macskáival. Ez alatt célszerű megvizsgáltatni egy állatorvossal és beoltatni macskanátha, panleukopénia ellen (ez az ún. kombinált oltás). Leukózis ellen csak teszt után lehet szó oltásról. De ott van még a FIV és a FIP nevű betegségek is, ezekre is tesztelni kéne, ha biztonságra törekszik. A 3 teszt elvégzése együtt (egy vérvételből) kb 10 ezer Ft körül van (de pontos árat az állatorvostól kell megérdeklődnie). 100%-os biztonság azonban nincs, ha a cicát be akarja fogadni, számolni kell kockázattal, bármit is igyekszik előre megtenni.

Jelige: vesetáp  2013.jún.25.

Oda adhatja, de ne "tisztán", hanem úgy, hogy egy ideig belekever belőle a normál tápjába. Ha a napi adag kb 1/3 részét ebből adja, azzal biztosan nem tesz még semmi rosszat.

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 314 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat