Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: hánytatás  2016.máj.2.

A hyperol mint hánytató gyakorlatilag szinte soha nem válik be, ezért nem is szoktuk hánytatásra használni. Az egyetlen biztos módszer az injekciós hánytatás megfelelő gyógyszerrel, ezért ha patkánymérget evett a kutya, azonnal vinni kell állatorvoshoz (kb. fél órán belül hánytatható ki a gyomorból, amit megevett a kutya)

Jelige: reggel hány  2016.ápr.30.

Ha a kutyája ezt a "produkciót" ilyen gyakran csinálja, akkor ennek mindenképpen a végére kellene járni, mert így akár komoly egészségkárosodása is kialakulhat. A legfontosabb ötletem az, hogy egy megfelelő helyen ki kell vizsgáltatni, és ki kell deríteni, hogy ezt mitől (miért) csinálja! Ebbe sok minden beletartozhat, pl. először egy "sima" gyomorröntgen, majd egy ún. "konrasztanyagos" röntgen készítése, de később akár egy endoszkópos gyomortükrözés is szóba jöhet.

Jelige: Ame szövettan  2016.ápr.28.

Én nem vagyok ebben szakértő, így a véleményemet kérem kezelje óvatosan! Szerintem ez a lelet egy közepesen rosszindulatú daganatot ír le. Lehetne a helyzet rosszabb, de jobb is. Szerintem, a legjobb lenne majd ezt (ill. a maradványait) műtétileg eltávolítani. De azt gondolom, a részleteket beszélje meg az állatorvossal, akivel kapcsolatban áll.

Jelige: kullancs  2016.ápr.27.

Rengeteg bőrbe fúródott kullanccsal volt már dolgom, de olyat soha nem láttam, hogy a kullancs a bőr alá került volna. Szerintem ez nem kullancs volt, hanem egy bőr alatti csomó, vagy kisebb daganat. Abban egyetértünk, hogy kár volt megpiszkálni, talán jobb lett volna inkább elvinni állatorvoshoz. Amit most lát, az valószínűleg a durva piszkálás eredménye. Egy dolgot tehet, legalább most mutassa meg állatorvosnak!

Jelige: kullancs  2016.ápr.26.

A kullancs csípés helyén mindig van egy kis gyulladás, kipirosodás és duzzanat, de ez általában 1-2 nap után szépen elmúlik. Figyelni kell a kutyáját, ha a következő napokban valami szokatlant észlel (levertség, láz, sötét színű vizelet), forduljon állatorvoshoz!

Jelige: westie  2016.ápr.26.

Egy westie-nél nem meglepő, ha csipás a szeme, rengeteg a szőrszál a szemek körül, ami állandóan irritálja a szemet. Ez egész életen át tartó odafigyelést igényel, néha egyes kutyáknál akár napi többszöri tisztogatással. Ha azonban komolyabb (makacsabb) gyulladás jelei lennének, mindenképpen meg kell mutatni állatorvosnak. Ma már rengeteg féle szemkenőcs, szemcsepp van, és ma már a kutya szemészet is külön tudomány (vannak kutya szemész állatorvosok is már szép számmal), ha ilyen a helyzet, őket kell keresni.

Jelige: hasmenéses kutya  2016.ápr.25.

Ha egy kutya hasmenése már több hete tart, akkor a legeslegfontosabb mielőbb kideríteni ennek az okát! A "banális" okok miatt 3-4 nap után illett volna javulnia. Ha ez nem történt meg, ott lehet valami komolyabb ok is. Minél előbb el kellene vinni állatorvoshoz és ki kellene vizsgáltatni!

Jelige: vércukor  2016.ápr.25.

A vércukor szint mindig erősen függvénye annak, hogy a vérvétel időpontjához képest mikor volt az utolsó táplálékfelvétel, ill. annak milyen volt a mennyisége (és a szénhidrát tartalma). A cukorbetegség diagnózisát minden esetben az éhgyomri vércukorszint értéke jellemzi, mert evés után egy bizonyos idővel a vércukor értéknek vissza kell esnie a normál érték alá. És ebből a szempontból az nem mérvadó, hogy közben milyen magas volt. Az egészséges szervezet elég hamar képes a normál tartományba visszatérni, így nem értelmezhető az Ön kérdése ebből a szempontból.

Jelige: termékenyítés  2016.ápr.22.

Ebben a kérdésben nem tudok Önnek semmit válaszolni, mert én magam soha nem foglalkoztam ilyesmivel. Javaslom keresse meg dr. Szász Ferenc állatorvost aki ebben kifejezetten szakértő. A Google-ba beírva megtalálja az elérhetőségeket.

Jelige: kutya01  2016.ápr.21.

Nagyon nem mindegy, hogy masszív bélsárrekedés van, vagy esetleg sérv. Ezt elég sürgősen el kellene dönteni, mert a két probléma eltérő megoldást igényel. A javaslatom egy másik állatorvos!

Jelige: Marcus  2016.ápr.20.

Őszinte leszek: a leírás alapján én sem tudom megmondani, hogy mi lehet a cicájával. Félek, hogy ez csak sokára derül majd ki, vagy ki se derül! Mást nem nagyon tehet, mint rendszeresen viszi az állatorvoshoz és követi a javaslatait.

Jelige: befújhatom?  2016.ápr.20.

Nem ismerek olyan szert, amivel be lehetne fújni a kullancsot, hogy leessen. Ez azért sem működik, mert néha még kiszedni is nehéz, annyira erősen kapaszkodik.

Jelige: Ame  2016.ápr.19.

Én is azt gondolom, hogy ezt a pár napot már ki kellene várni türelemmel! Amint meg lesz a szövettani diagnózis, azonnal sokkal jobban elemezhető lesz a jövő. Ma még nem érdemes ezen előre rágódni. A bőrdaganatok jól operálhatóak, a kutyája ettől még hosszú életű is lehet. Fiatal kutya, és egy ilyen műtét meg sem kottyanhat neki. Annak pedig igen kicsi az esélye, hogy ez valami agresszív és rossz indulatú folyamat legyen.

Jelige: eurican herpes  2016.ápr.18.

A Canine Herpes Virus (CHV) az alfa-herpes vírusok közé tarozik, amely a környezeti hatásoknak viszonylag kevéssé tud ellenállni. Ezt az enyhe ellenálló képességet lehet a vírusfertőzés elleni védekezésben is kihasználni. 40 ºC-on gyorsan inaktiválódik, 37 ºC-on a vírus mennyisége 5 óra alatt lefeleződik. A zsíroldó szerek, valamint az erősen savas (< pH 5) vagy erősen lúgos környezet (> pH 8) is elpusztítja. Fenti tényezők együttesen azt eredményezik, hogy az általánosan használt tisztító és fertőtlenítő szerek a környezetben elpusztítják a megbújó vírusokat.

Annak ellenére, hogy eddig csak egy vírustörzset izoláltak, különböző sejtkárosító hatásait írták le és egyes más herpes vírusokkal közeli antigén hasonlóságot is megfigyeltek. Kizárólag kutyákban szaporodik, első sorban nyirokszövetekben, vese sejtekben. Szaporodásához a 34-35 ºC a legkedvezőbb.

Az egész világon széles körben elterjedt vírus, amely kizárólag háziasított és vadon élő kutyafélékben telepszik meg. Elterjedése különböző földrajzi környezetben eltérő lehet. Mivel a vírus a környezeti tényezőkkel szemben kevéssé ellenálló, a fertőzés csak közvetlen kontaktus útján, a testnedvek közvetítésével jöhet létre. A víruspartikulák fertőződés után mintegy egy héttel már a testváladékokkal, pl. orrváladék, hüvelyváladék, periodikusan ürülnek. A vírusürítés néhány hónap, esetleg év szünet után ismételten visszatér, de kifejlett egyedben nem idéz elő egyértelmű klinikai tüneteket. A latens periódusok alatt a vírusrészecskék a sejteken belül „rejtőznek” tünetmentesen, különösen gyakran „”rejtőznek” egyes idegdúcokban, a nyálmirigyben.

Kifejlett kutyákban az enyhe kötőhártya gyulladással, légzési tünetekkel járó betegség fellobbanását a hordozó egyedeket ért stressz hatás váltja ki. Előidézheti a tulajdonosváltás, költözés, immunszuppresszív kezelések, mint például a glükokortikoid tartalmú gyulladáscsökkentők elhúzódó alkalmazása, vagy kemotrápiás szerek egyaránt. Nőstényekben alkalmanként a hüvely nyálkahártyájának gyulladása, rajta pontszerű vérzések, esetleg apró hólyagok megjelenése figyelhető meg. Mind a légúti tünetek, mind a hüvelyben jelentkező elváltozások esetén a gyakori bakteriális felülfertőzés, ill. a csökkent ellenálló képesség miatt más vírusos betegségek, mint például a szopornyica együttes megjelenése az állapotot súlyosbíthatja.

A 3-4 hetesnél idősebb korban bekövetkező fertőzés nem okoz maradandó elváltozásokat, ám az ennél fiatalabbakban fatális kimenetelű. A fertőzés leggyakrabban a világrajövetel közben, a szülőcsatornában következik be és az éretlen immunrendszerű újszülöttek 1-3 nap alatt elpusztulnak. A beteg kölykök étvágytalanok, hasuk fájdalmas, feszes, sárgás híg bélsarat ürítenek. Gyakran jelentkezik nehezített légzés, valamint mozgás zavarok. A nyálkahártyákon pontszerű vérzések jelennek meg, illetve savós-véres orrfolyás is jelentkezik, annak ellenére, hogy a kölykök testhőmérséklete nem emelkedik.

A fertőződés harmadik lehetséges ideje a vemhesség során, az egyedfejlődés korai szakaszában van, ami magzatelhalást, vetélést idéz elő, esetleg az élve született kölykök közvetlenül megszületésük után elpusztulnak.

Amennyiben a vírus bekerül egy tenyészetbe, az ott élő egyedek között gyorsan elterjed és az éppen vemhes anyák vagy újszülött kölykök kivételével tünetmentes fertőzést idéz elő. A fertőzés hatására azonban a kifejlett egyedek szervezete ellenanyagokat termel, amelyek a későbbi vemhesség során a méhlepényen átjutva bekerülnek a magzatokba, ill. a kolosztrummal az újszülöttekbe. Ennek következtében tapasztalhatjuk azt, hogy bár a tenyészet élő kutyák akár 100%-ban is hordozói lehetnek a vírusnak, az újszülöttek nem betegszenek meg.

Ennél sajnos sokkal súlyosabb a helyzet, ha a fertőzés a már vemhes anyaállatot éri. Ekkor nincs idő a megfelelő mennyiségű ellenanyag termelésre és a korábbiak alapján a kölykök megszületésük közben fertőződnek. A vírus az újszülöttek nyálkahártyáin keresztül bejut a szervezetbe és elsődlegesen a garatmandulákban megtelepszik, majd gyors szaporodásba kezd. A véráram útján eljut a májba, vesébe, a nyirokszervekbe, az agyba és károsítja ezeket. A vírus szervezeten belüli terjedése és a sejtkárosító hatások kialakulása mintegy 7-10 napot vesz igénybe, emiatt a születés során fertőződött újszülötteken a betegség első jelei általában 1 hetes kor körül jelentkeznek. A már kialakult tünetek enyhítésére kevés lehetőség van, a betegség általában gyors lefolyású és általában a teljes alom pusztulásával jár.

Az idősebb korban, 2-4 hetesen fertőződött kölykök esetében a betegség nem ennyire fatális kimenetelű, azonban az idegrendszer károsítása következtében olykor idegrendszeri tünetek, mozgászavar, esetleg vakság, süketség maradhat vissza.

A betegség elleni védekezésben fontos szempont, a tenyészetekbe az idegen kutyák bekerülésének korlátozása, ill. karantén periódus beiktatása. Utóbbi korlátozások más fertőző betegségek megelőzése miatt is igen jelentősek.

Az újszülötteket fejletlen hő-háztartásuk, immunrendszerük teszi különösen fogékonnyá a betegséggel szemben. A megelőzésben igen fontos szempont az állandó, 36-37 ºC közötti hőmérséklet. Az újszülöttek kihűlése elősegíti a betegség fellobbanását, a tünetek kialakulását. A már megbetegedett kölykök esetében azonban a külső hőmérséklet emelése nem kuratív hatású, viszont az anya diszkomfort érzete miatt elhanyagolja kölykeit, ami a még tünetmentes újszülöttekben is állapotromlást idéz elő.

A már tüneteket mutató újszülött megmentésének esélye kicsi. Az általánosan használt vírus ellenes szerek hatása nem kielégítő. Irodalmi adatok szólnak a kifejezetten herpes vírus ellen kifejlesztett, vidarabine hatóanyagú készítménnyel történt kezelés eredményességéről, azonban a visszamaradó idegrendszeri károsodások miatt a kezelés tényleges sikere kérdéses. Magyarországon ezzel a hatóanyaggal nincs forgalomban készítmény. Egyéb, emberi herpes vírus ellen alkalmazott készítményekkel kapcsolatban nincs állatorvosi tapasztalat. Alkalmanként eredmények érhetőek el az első tünetek megjelenésével egy időben, a még tünetmentes egyedek, korábbi fertőzésen átesett és ellenanyagokat termelő kifejlett kutyából származó immunsavóval történő kezelésével. Emellett a másodlagos bakteriális fertőzések ellen is védekezni kell.

Amennyiben CHV fertőzés veszélye felmerül, pl. új kutya érkezése esetén, a védekezésben az Eurican ® Herpes 205 vakcina alkalmazása kerül előtérbe. Az első oltás beadásának optimális időpontja az ivarzás vagy a fedezés utáni 7-10. napra esik. Az oltás megismétlése a várható ellés előtt 1-2 héttel történik.

Jelige: witness teszt pozitiv  2016.ápr.16.

Ezek a vizsgálatok ún. szerológiai vizsgálatok, csak azt mutatják ki, hogy az állat vérében vannak-e ellenanyagok az adott vírussal szemben. A pozitivitás nem azt jelenti, hogy most is van benne vírus, hanem azt, hogy korábban volt benne. A FIV/FeLV fertőzésekről rengeteget lehet beszélni és írni, erre itt ebben a formában nincs mód. Javaslom, hogy részben tájékozódjon a neten (a google-ba beírva ezt a két rövidítést, rengeteg találatot fog kapni). De jobb ha inkább az állandó állatorvosával beszéli ezt meg.

Jelige: szem mosás  2016.ápr.16.

Lehet betadinos vízzel is mosni, de elég simán a nedves vatta is a szemváladék kitörléséhez. A fontosabb a szemcsepp amit használni kell.

Jelige: Lencsi  2016.ápr.16.

Ezek annak a tünetei, hogy a kutyája beteg. Azt, hogy mi baja lehet, így biztosan nem lehet megmondani, ehhez alaposan meg kell vizsgálni. Vigyék el mielőbb állatorvoshoz!

Jelige: Ame  2016.ápr.14.

Azt gondolom, hogy szinte biztos, hogy ez a duzzanat egy daganat. (A vérömleny nem kemény!) A kérdés csak az lehet, hogy milyen daganat? Erre a szövettani mintavétel lenne a legjobb. Ilyen tömör csomóról az ultrahang semmilyen információt nem ad. A szövettanra való mintavételre többféle módszer lehetséges, ezt bízza az állatorvosra!

Jelige: kérdés  2016.ápr.10.

Ez ennél sokkal bonyolultabb kérdés! Az othematoma legtöbbször azért alakul ki (vagy újul ki) mert a kutya egyfolytában ütögeti a hátsó lábával, amikor a fájós (csiklandozós, érzékeny) fülét akarja megvakargatni. Esetleg az állandó fülrázástól, főleg hosszabb fülű kutyáknál. Szóval, ezzel azt akarom mondani, hogy nem csak magát az othematomát kell megoldani, hanem ki kell közben (vagy utána) deríteni, hogy mi baj van a fülével? Ehhez nagyon alapos fül (külső hallójárat) vizsgálat kell, és utána megfelelő kezelés. E nélkül mindig kiújulhat, mert maga az othematoma nem alapbaj, hanem egy következmény.

Jelige: puszka  2016.ápr.9.

Először is elnézést kérek az elmarad válasz miatt, úgy tűnik valami miatt megfelejtkeztem róla.
Sok okosat azonban így sem tudom mondani! Ha egy kutya rázza a fejét (füleit) akkor abban majdnem biztosan van valami. Ha a kitisztítás (pucolás) használ, akkor akár a kevés híg váladék is zavarhatja. Mit tud tenni? Például megpróbálkozhatna másik állatorvossal....hátha neki sikerülne rájönni a baj okára, ill. hátha van rá jobb gyógyszere (kezelése).

Jelige: glaubersó  2016.ápr.9.

Őszinte válaszom az, hogy fogalmam sincs! Én ilyen "gyógymódot" soha nem alkalmaztam. Ha a kutya patkánymérget eszik, és ezt észlelik, akkor gyógyszeresen ki kell mielőbb hánytatni belőle, amit csak lehet. Ha meg nem veszik észre időben, akkor ez a szén és hashajtás megoldás nem fog segíteni rajta. Ilyenkor folyamatosan K vitamint kell adni egy ideig és figyelni, és ha a mérgezés klinikai tünetei mutatkoznának, akkor kezelni kell a beteget.

Jelige: meddig termékenyíthet  2016.ápr.8.

Ha az ivartalanítás alatt a kan herélését értjük, akkor nagyon hamar elveszti a termékenyítő képességét, hiszen ha nincsenek már heréi, nincsenek új spermiumok sem. Maximum addig tud esetleg termékenyíteni, amíg az ondóvezetőben még vannak korábban odakerült élő spermiumok. Ez szerintem max. 2-3 nap lehet.

Jelige: Kérdés  2016.ápr.6.

Az, hogy a cseppek nem pontosan a középvonalra jutottak, nem baj,. Az már inkább, hogy a szőrére ment és nem a bőrére. Ettől ugyanis csökken a hatékonysága (hiszen nem jutott elegendő mennyiség a bőrére). Talán rá kellene tenni még egyet.

Jelige: sarokban fekszik  2016.ápr.6.

Ezzel a "produkcióval" rendesen fájhat a hasa, görcsei lehetnek, stb. Szóval biztosan nem érzi jól magát. Így érthető, ha így viselkedik. Amikor írt nekem, még kora délután volt. Azóta már változni kellett az állapotának, akár így, akár úgy. Gondolom még vissza kell vinni további kezelésekre.

Jelige: sorrend?  2016.ápr.4.

A Knott teszt csak a mikrofiláriák jelenlétét mutatja ki, így csak akkor lesz pozitív ha ilyenek keringenek a vérben. Ha nincsenek mikrofiláriák a vérben, attól még lehet fertőzött az állat, de ezt csak további (szerológiai) vizsgálatokkal lehet kimutatni. Ezek kutya esetén a nőstények által termelt antigéneket mutatják ki, vagyis negatívak lesznek, ha a kutya csupán hím szívférgekkel fertőzött. Ugyanakkor nagyon érzékenyek és specifikusak is, vagyis nagy biztonsággal mutatják ki a fertőzött egyedeket. Van laboratóriumi és a rendelőben helyben elvégezhető antigén teszt is, ezek érzékenységében nincs jelentős különbség. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy a kifejlett nőstények antigénjeinek kimutatása általában nem lehetséges a fertőzést (vagyis az L3 lárva bejutását) követő 5 hónapon belül és biztos eredményt csupán 7-8 hónappal a fertőzés után kapunk.

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 339 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat