Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Hólyagürítés  2018.jan.3.

Ez a kérdés nagyon régóta eldöntetlen, pontosabban eldönthetetlen.
Ennek pedig nagyon sok oka van, és emiatt ebbe nem is érdemes belemenni, mert biztos, hogy nem lehet megmondani a választ általánosságban. Minden beteg más és más, így azt, hogy nyomják-e vagy katéterezzék-e, csak egyedileg, az adott állat (beteg) és a körülmények minél aprólékosabb értékelése alapján lehet megmondani.

Jelige: jelölés  2017.dec.28.

Lehet, hogy leszokik a jelölésről a műtét után, de jó esély van arra is, hogy nem. Ennek ugyanis sokkal kevesebb összefüggése van azzal, hogy kan kutya, mint ahhoz, hogy kutya. A kutyák legtöbbje (akár fiú volt, akár lány) azután is jelöl, miután ivartalanították. De azt, hogy mi fog történni válójában, csak akkor tudja meg, ha kiherélteti.

Jelige: antimikotikum  2017.dec.27.

Egy 8 hetes kutya gombás bőrfoltjaira (már ha ezek valóban azok) nem a gombaellenes gyógyszerek szájon át adása a megoldás!
Én azt javasolnám (inkább), hogy keressen fel a kutyával egy igazi bőrgyógyászati szakrendelést (még ha esetleg messzebbre is kellene elvinni), ott mutassa és vizsgáltassa meg, aztán majd ott megmondják, hogy mi a hatékony kezelés erre.

Jelige: provera injekció  2017.dec.25.

Ahogy írtam korábban, én nem adnék ilyet. Kutyának sem.

Jelige: Busc. compositum  2017.dec.25.

Nem tudok mást válaszolni, mint amit korábban.

Jelige: Depo-Provera  2017.dec.25.

A Depo-Medrone egy gyulladáscsökkentő gyógyszer, nem pedig ivarzásgátló. A Depo-Provera viszont nem állatgyógyászati készítmény, hanem humán gyógyszer. Injekcióban pedig nem egyáltalán adnám egy macskának, akkor sem, ha ezt a tulajdonos kérné.

Jelige: Busc.comp.  2017.dec.25.

Ez egy görcsoldó hatású állatgyógyászati készítmény, ami lovak és szarvasmarhák kezelésére van forgalomban. Ettől még az állatorvos saját döntése alapján, főleg ha nincs más hasonló gyógyszere, alkalmazhatja. Én viszont még nem próbáltam soha.

Jelige: Bulbus oculi  2017.dec.22.

Vannak olyan fajták, ill. egyedek, amelyeknél ez sajnos gyakran megesik. A szőrszálat viszont sajnos nem lehet onnan kivenni. Marad a könnyezés, és a szemcsepp, ami előbb-utóbb kihozza onnan.

Jelige: Boston Terrier  2017.dec.19.

Én azt gondolom, hogy a kutyáját tovább kell vizsgáltatni, de nem ott, ahol eddig vizsgálták, hanem egy olyan helyen, ahol tudnak még esetleg újabb "kérdéseket" feltenni a vizsgálatokhoz. (Hiába néznek meg rengeteg paramétert, ha éppen az hiányzik, ami éppen kellene.) (És megjegyzem, egy jó vércukor értékből nem mondható ki az, hogy nem cukorbeteg.) A leírt előzmények után az sem lenne rossz lépés, ha felhoznák Budapestre például az egyetemi klinikára és ott kérnék a kivizsgálását.

Jelige: jessie  2017.dec.17.

A szívférgesség egy nagyon bonyolult dolog, a kezelése pedig főleg az. Minden attól függ, hogy a beteg milyen stádiumában van a fertőzöttségnek. Tudomásom szerint a kifejlett férgek is elpusztíthatóak, de ez egyrészt nagyon drága kezelés, és 3 hónapig tart a folyamat, másrészt a kutya életére is veszélyes lehet. Ezért lehet egyes esetekben az a megoldás is, hogy megvárják amíg a kifejlett férgek elpusztulnak maguktól. Viszont azért ez sem veszélytelen a kutyára nézve, hiszen a kifejlett férgek bármikor bejuthatnak a szíve, és más károkat is tudnak okozni (pl. trombózist). Javaslom ezt itt elolvasni:
http://kutyabarat.hu/hasznos/1554/a_kutyak_szivfergessege_tenyek_es_legendak

Jelige: egérragasztóba ragadt cica  2017.dec.17.

Ezt csak ollóval lehet eltávolítani róla! (A ragacsos részeknél le kell vágni a szőrét. Ez majd később kinő ott újra.)

Jelige: kutyuskák felemelése  2017.dec.15.

Én azt hiszem, ez a "szabály" is egy a sok okosság közül, amit a nagy hozzáértők mondogatni szoktak. Ők tudják csak, hogy miért mondják.
Nyugodtam eleje a kiskutyát úgy, ahogy szeretné.

Jelige: Hugó a válogatós szamojéd  2017.dec.15.

Én azt gondolom, hogy nem gyógyszerekkel kellene itt próbálkozni, hanem más táplálékokkal (tápokkal) is. Nem kötelező ragaszkodni ahhoz, amit most eszik (és ami a jelek szerint nem igazán ízlik neki). Szerintem ki kellene próbálni mást is, szerencsére bőven van miből válogatni, tele a piac jobbnál jobb kutyatápokkal, még a Royal Caninnal azonos minőségű kategóriában is. A Béres csepp egyébként nem árt meg neki, ez sok más szempontból is hasznos lehet, tehát ezt nem javasolnám abbahagyni!

Jelige: gombásság  2017.dec.13.

Ha valóban bőrgombás ferőzésről van szó, akkor a kezelés általában nem egyszerű. Ma már sokféle gyógyszer van, lemosó oldatok, kenőcsök, a foltokra való oldatok, kenőcsök, stb. Ráadásul ugyanolyan hatóanyaggal több gyártó is készít termékeket. Választani ezek közöl nem is egyszerű. Ha a kutya 6 hetes, akkor erősen gyanús, hogy az általános védekező rendszerivel nem stimmel valami, így immunerősítők is szóba jöhetnek (szükségesek).
Azt, hogy én mivel kezelnék egy ilyen beteget, sok mindentől függ, erre így nem lehet választ adni. A Biocan M is szóba jöhet, vannak vele jó tapasztalatok, de van olyan is, hogy ez nem segített.

Jelige: Dollár  2017.dec.12.

A leírtaknak lehet is köze az oltáshoz, meg nem is. Ezt így nem lehet megítélni, ehhez a kutyát meg kellene vizsgálni.
Azt azonban el tudom képzelni, hogy az oltás véletlenül rossz helyre sikeredett, esetleg a helye begyulladt, és ezért fájdalmas. A fájdalomcsillapítós kezelés nem rossz ötlet (2-3 napig maximum), de az a sejtésem, hogy Ön az injekciót próbálta beadni szájon át. Ez azért nem a legjobb így! Próbálja meg tablettában adni.
Egyébként pedig jobb lenne megmutatni állatorvosnak és megvizsgáltatni!

Jelige: humán vércukor mérők?  2017.dec.11.

Őszinte válaszom az, hogy nem tudom.
Elméletileg azonos elven működnek, a vér is vér, a vércukor is vércukor....nem nagyon van eltérési alap. DE én soha nem próbáltam ki egyik humán mérőt sem állatnál.

Jelige: mi lehet ez?  2017.dec.11.

A leírtak alapján valószínű, hogy allergiás reakció lehet, de azt így biztosan nem lehet megmondani, hogy melyik gyógyszertől jelentkeztek ezek a foltok. Javaslom keresse meg az állatorvost újra és vele beszélje meg ezt a kérdést!

Jelige: sas32  2017.dec.10.

A baj az, hogy csak azt nem írta meg nekem, hogy mi volt az állatorvos kollégám diagnózisa, vagy ha az nem volt, legalább a feltételezése? A leírásból csak éppen ez hiányzik.
Történetek vizsgálatok, volt kezelés is, de nem áll össze a kép, hogy mit és miért? Azzal egyébként nagyon egyetértek, hogy itt komolyabb kivizsgálásra lesz szükség, mert egyelőre ott vannak, ahol az elején. Úgyhogy, én azt javasolom, ne várjon a továbblépéssel, nehogy késő legyen!

Jelige: Vizeletlabor  2017.dec.6.

Az a helyzet, hogy a kérdésére sajnos nem lehet jót válaszolni.
Mert mi van, ha mostani labor eredményei a jók, és az eddigiek nem voltak azok?
Mi volt a garancia arra, hogy a korábbi labor eredmények "jók" voltak?
Szerintem semmi.
Egyébként pedig, a biológia attól szép, hogy semmi sem állandó. Ami régen rossz volt, az megjavulhat. Miért és mitől oly hihetetlen, hogy amire korábban rezisztencia volt, arra most érzékenység van?
Most nem ugyanazok a bacik vannak a hólyagjában, mint régen voltak, még akkor sem, ha ugyanazon törzshöz tartoznak.
Szerintem inkább örülni kellene annak, hogy most ez az eredmény született, mert így van egy (kis) remény arra, hogy talán most el lehet őket pusztítani.

Jelige: Milgamma  2017.dec.4.

Én abban sem igazán hiszek, hogy ez akkor is hat-e egyáltalán, amikor éppen akut a folyamat, de abban egészen biztos vagyok, hogy ennyi idő eltelte után ettől biztosan nem fog történni semmi javulás.

Jelige: bolhásság?  2017.dec.4.

Lehet.

Jelige: hormonkezelés miatti fül illetve máj probléma  2017.nov.30.

A hormonális bajok soha nem egyszerűek, és nem is egyformák! (Ezzel a kérdés szomszéd macskára vonatkozó részére reagálnék.) Egyébként pedig én sajnos ehhez a területhez nem értek igazán (ez is egy specializáció), és ha nekem ilyen betegem volt, azt nálam okosabb kollégákhoz irányítottam.
Azt is tudom viszont, hogy nincs két egyforma beteg, ugyanarra a kezelésre sem egyformán reagálnak, még ha elvileg ugyanaz is a bajuk (betegségük). A gyógyszerek különféle mellékhatásai sem egyformán jelentkeznek, van, amikor előfordulnak, de van, amikor nem. Sok függ magától a betegtől, és annak saját szervezetétől.
Vagyis, én azt hiszem, ezt a problémát nem velem (és nem a betegről hozzám hasonlóan semmi konkrétat nem tudó állatorvossal) kellene megbeszélni, hanem azzal, aki már többször vizsgálta, ismeri a leleteit, stb.
Ne legyen szégyellős, kérdezzen bátran, és igyekezzen a kollégával megbeszélni az aggodalmait, illetve a kétségeit, kérdéseit!

Jelige: tejfog kihúzás  2017.nov.24.

Igen, baj.
Egy 1 éves kutyában csak a szemfog mellett maradhatott meg a tejfog (ez elég gyakori egyes fajtákban), mégpedig azért, mert a maradó fog beszorította azt arra a szűk helyre ami ott van. A problémát nem a kilátszó rész jelenti, hanem éppen az a rész, ami a mélyben van. Én mindenképpen azt javasolom, hogy érdemes lenne kifejezetten fogász állatorvosnak megmutatni. www.vetfog.hu

Jelige: 22222  2017.nov.18.

A válasz az adott gyógyszer használati utasításában kell, hogy benne legyen! (Ez mindig egyedi, a hatóanyagtól függ, általánosságban nem lehet ezt a kérdést megválaszolni.)

Jelige: Cica költöztetése  2017.nov.18.

A nyugtató nem megoldás, nagyon nehéz lenne a beadása is, és a hatása is bizonytalan, ill. kiszámíthatatlan. A türelmes és többszöri próbálkozás lehet csak eredményes. Ha van lehetőség zárt helyre kellene becsalogatni és ott megpróbálni megfogni. Olyan macskaszállító doboz is kellene, amiből nem tud kibújni, ha egyszer már sikerül beletenni őt. Azzal ne törődjenek, hogy ellenkezik, ill. ha sikerül bezárni a macskaszállítóba, utána nemtetszésének ad majd hangot. Ez természetes de nem okoz semmi későbbi lelki sérülést neki. Az új helyen is fontos, hogy zárt helyen engedjék ki, és ha lehet, napokig maradjon lakásban ill. bezárt helyen, és csak utána próbálkozhasson a környék megismerésével.

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 354 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat