Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: cica  2013.szept.24.

Ez egy tipikusan akut probléma, ami vagy megoldódik magától rövid idő alatt, vagy az állat elhullásával jár. Ha most (számításaim szerint kb 4 és fél órával a történtek után) még mindig nincs magánál, akkor nem sok a remény. Ha közben jobban lett, akkor van. Bármire.

Jelige: Ly  2013.szept.24.

Ez sajnos olyan probléma, amiről a beteg vizsgálata nélkül biztosan nem lehet semmit mondani. Még az is lehet, hogy semmi baja nincs, csak valami nem tetszett a gyomrának.

Jelige: ivartalanított macska lány  2013.szept.24.

Amit észrevett, az valószínűleg egy darabka belső varrat, ami leszakadt a helyéről és kikívánkozik a felszínre (kilökődés). De ezt majd eldönti az állatorvos a holnapi varratszedésnél.

Jelige: Csigusz az ivartalanított lány cica  2013.szept.21.

Ha egy állat (ember) szervezete jól működik, akkor a műtéti sebek gyógyulásához általában bőven elegendő a 7-8 napnyi idő. Ha ennyi idő alatt nem tapadnak össze rendesen a sebszélek, akkor 10 vagy 14 nap múlva sem fognak. Ez tehát nem indok arra, hogy a megbeszélt varratszedési időre nem jelentkeztek az állatorvosnál. Pár nap késedelem azonban nem okoz gondot, így azt ajánlom, a jövő hét legelején mindenképpen menjenek el. A varratok házilagos otthoni kiszedését nagyon nem ajánlanám, jobb ha ezt az állatorvos végzi el!

Jelige: Beagle pain?  2013.szept.18.

A leírt tünetek alapján csak annyit lehet biztosan mondani, hogy a kutyájuknak folyamatosan fájdalom érzete van. Folyamatosan is, meg néha még pluszban felerősödve is. Azt azonban nem merném biztosan eldönteni, hogy ez csak a csípője miatt van-e, vagy neki is van "Beagle pain" betegsége is. Ennek kiderítése nem egyszerű, sőt kifejezetten nehéz feladat! Érdekes azonban az is, hogy ha szteroidot kap, akkor a beagle pain-nek illene javulást mutatnia, ha valóban ez (is) van neki, mert ez a probléma szinte csak erre reagál. Igaz, a csípő viszont nem. Szóval, tényleg nehéz helyzet ez. Mindenképpen folyamatos állatorvosi kontrollra lesz szükség, gyakori vizsgálatokkal, és a reagálások értékelésével.

Jelige: málnácska  2013.szept.16.

A leírtak alapján ezt nem lehet megítélni. El kellene vinni állatorvoshoz, megmutatni, megvizsgáltatni!

Jelige: Darcyka  2013.szept.14.

Az a legvalószínűbb, hogy a cicájuk allergiás valamire, és ezért van a folyamatos vakarózás. Az allergia nagyon gyakori az állatoknál, így a macskáknál is, de a legnagyobb baj az, hogy rettentő nehezen lehet csak rájönni arra, vajon mi az, amit a szervezete nem bír. (Tudni kell még azt is, hogy a macskáknál is a bőr az ún. allergiás szerv, ami azt jelenti, hogy bárhogyan is kerül kapcsolatba az allergizáló anyaggal a szervezet, majdnem mindig bőrtünetek mutatkoznak.)
Csak azt tudom mondani, hogy igen alaposan beszélgessenek a lehetőségekről az állatorvosukkal, és közösen keressék a megoldást (ami persze nem a 2 hetenkénti szteroid injekció, amit feltehetőleg kapott a viszketésre).

Jelige: b  2013.szept.11.

Én csak egyetlen (ám valós) magyarázatot tudok: egyedileg hajlama volt a gyomorcsavarodásra.
Ez a "betegség" azért elsősorban a nagyobb testméretű kutyák problémája, mert ezekben a gyomor felfüggesztése túl laza, és a mozgásoknál (főleg ha hirtelen történik) a gyomor meglóbálódik, mint egy szatyor az ember kezében, amikor megy az utcán és kicsit lóbálja. Egyszer csak átlendül és megcsavarodik. Vannak, lehetnek kutyák, akiknél erre valamiért jóval nagyobb az esély, mint a társaiknál.
Egyébként, sok kutya, amelyik gyomorcsavarodást kap, már az elsőbe belehal (vagy még a műtét előtt, vagy röviddel utána), így nem tudjuk, hányszor lett volna neki újra, ha túlélte volna. Az, hogy az Ön kutyájának már volt 3x gyomorcsavarodása, amiket túlélt, hatalmas egyedi szerencsére utal.

Jelige: cica  2013.szept.9.

A kemény duzzanat 1-2 nap múlva valószínűleg meg fog puhulni, és valahol ki fog lyukadni, és genny fog belőle ürülni. Valószínűleg megsérült (karmolás, harapás, más szúrás) és elfertőződött. Legalább is ez a legvalószínűbb ok és forgatókönyv. De ha lehet, mutassa meg inkább állatorvosnak!

Jelige: klaudia  2013.szept.9.

Vigyék el a macskájukat állatorvoshoz, mégpedig minél előbb! Még mielőtt késő lesz!

Jelige: yorki kan  2013.szept.6.

Valószínűleg kicsit szűkebb a tasak külső nyílása, így a megduzzadt nemi szerve nem tud rendesen visszacsúszni. Hideg vizes locsolása talán segít, de jó lenne ha meg tudná mutatni szaporodásbiológus állatorvosnak.

Jelige: Kannibál szuka  2013.szept.4.

Nagyon érdekes, de ritka probléma az, amiről írt. Sok okosat nem is tudok rá mondani, nekem saját praxisomban még soha nem fordult elő ilyen esetem. Nagy gondban lennék, ha találkoznék ezzel.
Az okot én mindenképpen a kutyák ösztönös programjában keresném, mert valami logikus oka biztosan van annak, hogy megeszi a kölykeit. A vadállatoknál ez akkor szokott előfordulni, ha az anya veszélyben érzi magát és a a kölyköket, de nem lát más "menekülési lehetőséget". De azért egy nagyon alapos szaporodásbiológiai kivizsgálás sem ártana.

Jelige: kötőhártya  2013.szept.3.

Ha a cicának csak kötőhártya gyulladása van, az szerintem nem teszi őt még részlegesen sem látászavarossá. Így nekem az a véleményem, hogy a megállapított kötőhártya gyulladás mellett más baj is lehet a cica szemével. Hogy mi, azt viszont csak alapos szemészeti vizsgálat után lehetne megmondani. Ilyen vizsgálatot nagyon kevés átlagos állatorvos képes elvégezni, ill. csak kevesen értenek ehhez igazán. Vannak viszont nem is kevesen, akik erre specializálódtak. Ha beírja a Goggle keresőbe, hogy "szemész állatorvos", rengeteg találatot fog kapni, ezekből választhat, hogy hová tudja esetleg elvinni. Ha ez nem megoldható (mármint elvinni szemész állatorvoshoz), akkor a kérdésére biztosan nem tudunk válaszolni. Vagy marad látászavara, vagy nem.

Jelige: cimbi  2013.szept.2.

A szteroid általános csodagyógyszer, ami szinte majdnem minden mozgásszervi problémára jótékony hatással van, így nem csoda hogy látványosan jobban lett a cicája. Arról viszont nem tudni semmit, hogy az állatorvos diagnózisa valóban helyes volt-e, tényleg ez-e a baja, vagy valami más? (Lehetőség van bőven!) Úgyhogy, a kérdésére nem tudok semmi érdemlegeset mondani, mert nem tudom, hogy valójában milyen problémára kellene más megoldást, kezelést találni? Tényleg erre-e vagy valami másra?

Jelige: Cica Asztma  2013.szept.1.

Azt kérdezte, mit tudna tenni a cicájáért? Nos, a válaszom az, hogy legjobb amit tehet, az az, hogy mielőbb elviszi egy állatorvoshoz! Közel sem biztos ugyanis, hogy amit Ön gondol, az helyes is. Illetve, lehet, hogy asztmás, de ebben az esetben lehet, hogy pl. komoly szívbetegség van a háttérben, amit viszont kezelni kell ahhoz, hogy javuljon az állapota.

Jelige: puszi  2013.szept.1.

A szőlő kis mennyiségben nem ártalmas, de nagyobb adag elfogyasztása már okozhat mérgezési tüneteket, főleg akkor, ha a kutya egyedileg érzékeny erre. Sok függ a testsúlytól is, kisebb kutyának a kevesebb is sok lehet. Úgyhogy jobb az óvatosság, inkább csak nassolgatásnyi mennyiséget engedjen enni a kutyájának belőle.

Jelige: Leila  2013.aug.30.

A súlyos székrekedés lényegében átmeneti bélelzáródást idéz elő. A bélelzáródásnak pedig az egyik jellegzetes tünete a hányás. Szerencse, hogy javulóban van a kutyája állapota, szerintem most már nem lesz nagyobb gond vele.

Jelige: Júlia  2013.aug.29.

A patkányméreg véralvadási zavarokat okoz, de azt is csak napokkal később. Ha egy ilyen fiatal, ráadásul oltatlan macska habszerű váladékot hány, akkor sokkal inkább valamelyik fertőző vírusos betegség kezdetére lehet inkább gondolni, mint arra, hogy megmérgeződött. A legjobb lenne megmutatni állatorvosnak!

Jelige: 3-4 hetes cica  2013.aug.29.

A küldött képek alapján még inkább az a véleményem, amit már egyszer megírta: ezt házilag nem lehet kezelgetni! (Pontosabban lehet, de az eredményessége erősen kétséges lesz.) Még az is lehet, hogy erre a szemére egyáltalán nem is lát ez a cica.

Jelige: cica szeme  2013.aug.29.

A szem érzékeny "műszer". Vizsgálat nélkül gyógyszeres kezelést javasolni kóklerség lenne. Még az is lehet, hogy nincs semmi baja.

Jelige: lizy04  2013.aug.27.

Amikor az álvemhesség már ilyen súlyos tünetekben mutatkozik, akkor a házilagos megoldások nem sokat segítenek. Szinte semmit sem! Adhat neki lázcsillapítót, borogathatja hideg vízzel az emlőit, de a legjobb lenne állatorvosnak megmutatni!

Jelige: Müzlike  2013.aug.27.

Leginkább azzal az állatorvossal kellene beszélnie, aki altatta és operálta, mert ő tudja, hogy mivel és mekkora adaggal altatta, és ehhez képest ez az ébredés elfogadható-e vagy sem? Általánosságban azt tudom mondani, hogy majdnem 24 órával egy ilyen altatás után már teljesen normálisan kellene viselkednie a kutyának.

Jelige: Némó  2013.aug.25.

A feltett kérdésből is látszik, mennyire zavaros még ez a kérdés az állattartók fejében. De próbáljuk meg kicsit érthetőbbé tenni!
A kutyák bőr- és szívférgességét valóban szúnyogok terjesztik, de azt tudni kell, hogy nem minden szúnyog, hanem csak bizonyos fajok. És ezek közül is csak azok, amelyek fertőzött vért szívtak korábban egy másik áldozatukból (a szúnyog csak a szállítója, "postása" a kórokozónak). Olyan szúnyogfélékről van szó, amelyek korábban Magyarország éghajlati viszonyai között nem voltak honosak. (Ezek a betegségek itt Európában korábban szinte csak a dél-európai országokban fordultak elő.) Az utóbbi években az éghajlati változások miatt ugyan egyre többször tűnik fel a probléma nálunk is, így indokolt az odafigyelés, de azért nem kell pánikolni sem!
A védekezés és a megelőzés nagyon fontos, és erre ma már többféle lehetőség is van. Fontos a szúnyogok elleni védekezés, amire az ún. rácsepegtetős szerek alkalmasak. A legtöbb gyártó ma már olyan bolha- és kullancsellenes készítményeket hoz forgalomba, amelyek egyben a szúnyogok elriasztását is elősegítik, mielőtt azok megcsípnék az állatot. Arra azonban mindenképpen rá kell kérdezni, illetve a dobozon el kell olvasni, hogy az adott szernek van-e (már) szúnyog ellenes hatása is! Vannak aztán szájon át szedhető készítmények is.
Ezek a férgességek sajnos emberre is veszélyesek lehetnek, célszerű tehát nekünk is jobban odafigyelni a szúnyogcsípés elleni védekezésre, mert a fertőzött szúnyogok az embereket is megbetegíthetik.
Azt javaslom, a kutyája állatorvosával beszéljen erről részletesen, ő bizonyára ajánl majd megfelelő szereket.

Jelige: Lala 65  2013.aug.22.

A kutyák álterhessége egy bonyolult hormonális diszfunkció eredménye, amit azonban számtalan egyéb tényező befolyásolhat. A gyógyszeres kezelést általában csak a legvégsőbb esetekben szoktunk javasolni, azonban ilyen jellegű gyógyszereket állatorvosi recept nélkül nem lehet venni. Szóval, jobb lenne állatorvosnak megmutatni a kutyájukat!

Jelige: Vadóc  2013.aug.22.

A leírt tünetek súlyos légzőszervi bajokra utalnak, a cicát mielőbb állatorvoshoz kell vinni és meg kell vizsgáltatni!

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 315 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat