Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: humán vércukor mérők?  2017.dec.11.

Őszinte válaszom az, hogy nem tudom.
Elméletileg azonos elven működnek, a vér is vér, a vércukor is vércukor....nem nagyon van eltérési alap. DE én soha nem próbáltam ki egyik humán mérőt sem állatnál.

Jelige: mi lehet ez?  2017.dec.11.

A leírtak alapján valószínű, hogy allergiás reakció lehet, de azt így biztosan nem lehet megmondani, hogy melyik gyógyszertől jelentkeztek ezek a foltok. Javaslom keresse meg az állatorvost újra és vele beszélje meg ezt a kérdést!

Jelige: sas32  2017.dec.10.

A baj az, hogy csak azt nem írta meg nekem, hogy mi volt az állatorvos kollégám diagnózisa, vagy ha az nem volt, legalább a feltételezése? A leírásból csak éppen ez hiányzik.
Történetek vizsgálatok, volt kezelés is, de nem áll össze a kép, hogy mit és miért? Azzal egyébként nagyon egyetértek, hogy itt komolyabb kivizsgálásra lesz szükség, mert egyelőre ott vannak, ahol az elején. Úgyhogy, én azt javasolom, ne várjon a továbblépéssel, nehogy késő legyen!

Jelige: Vizeletlabor  2017.dec.6.

Az a helyzet, hogy a kérdésére sajnos nem lehet jót válaszolni.
Mert mi van, ha mostani labor eredményei a jók, és az eddigiek nem voltak azok?
Mi volt a garancia arra, hogy a korábbi labor eredmények "jók" voltak?
Szerintem semmi.
Egyébként pedig, a biológia attól szép, hogy semmi sem állandó. Ami régen rossz volt, az megjavulhat. Miért és mitől oly hihetetlen, hogy amire korábban rezisztencia volt, arra most érzékenység van?
Most nem ugyanazok a bacik vannak a hólyagjában, mint régen voltak, még akkor sem, ha ugyanazon törzshöz tartoznak.
Szerintem inkább örülni kellene annak, hogy most ez az eredmény született, mert így van egy (kis) remény arra, hogy talán most el lehet őket pusztítani.

Jelige: Milgamma  2017.dec.4.

Én abban sem igazán hiszek, hogy ez akkor is hat-e egyáltalán, amikor éppen akut a folyamat, de abban egészen biztos vagyok, hogy ennyi idő eltelte után ettől biztosan nem fog történni semmi javulás.

Jelige: bolhásság?  2017.dec.4.

Lehet.

Jelige: hormonkezelés miatti fül illetve máj probléma  2017.nov.30.

A hormonális bajok soha nem egyszerűek, és nem is egyformák! (Ezzel a kérdés szomszéd macskára vonatkozó részére reagálnék.) Egyébként pedig én sajnos ehhez a területhez nem értek igazán (ez is egy specializáció), és ha nekem ilyen betegem volt, azt nálam okosabb kollégákhoz irányítottam.
Azt is tudom viszont, hogy nincs két egyforma beteg, ugyanarra a kezelésre sem egyformán reagálnak, még ha elvileg ugyanaz is a bajuk (betegségük). A gyógyszerek különféle mellékhatásai sem egyformán jelentkeznek, van, amikor előfordulnak, de van, amikor nem. Sok függ magától a betegtől, és annak saját szervezetétől.
Vagyis, én azt hiszem, ezt a problémát nem velem (és nem a betegről hozzám hasonlóan semmi konkrétat nem tudó állatorvossal) kellene megbeszélni, hanem azzal, aki már többször vizsgálta, ismeri a leleteit, stb.
Ne legyen szégyellős, kérdezzen bátran, és igyekezzen a kollégával megbeszélni az aggodalmait, illetve a kétségeit, kérdéseit!

Jelige: tejfog kihúzás  2017.nov.24.

Igen, baj.
Egy 1 éves kutyában csak a szemfog mellett maradhatott meg a tejfog (ez elég gyakori egyes fajtákban), mégpedig azért, mert a maradó fog beszorította azt arra a szűk helyre ami ott van. A problémát nem a kilátszó rész jelenti, hanem éppen az a rész, ami a mélyben van. Én mindenképpen azt javasolom, hogy érdemes lenne kifejezetten fogász állatorvosnak megmutatni. www.vetfog.hu

Jelige: 22222  2017.nov.18.

A válasz az adott gyógyszer használati utasításában kell, hogy benne legyen! (Ez mindig egyedi, a hatóanyagtól függ, általánosságban nem lehet ezt a kérdést megválaszolni.)

Jelige: Cica költöztetése  2017.nov.18.

A nyugtató nem megoldás, nagyon nehéz lenne a beadása is, és a hatása is bizonytalan, ill. kiszámíthatatlan. A türelmes és többszöri próbálkozás lehet csak eredményes. Ha van lehetőség zárt helyre kellene becsalogatni és ott megpróbálni megfogni. Olyan macskaszállító doboz is kellene, amiből nem tud kibújni, ha egyszer már sikerül beletenni őt. Azzal ne törődjenek, hogy ellenkezik, ill. ha sikerül bezárni a macskaszállítóba, utána nemtetszésének ad majd hangot. Ez természetes de nem okoz semmi későbbi lelki sérülést neki. Az új helyen is fontos, hogy zárt helyen engedjék ki, és ha lehet, napokig maradjon lakásban ill. bezárt helyen, és csak utána próbálkozhasson a környék megismerésével.

Jelige: struvit táp 2  2017.nov.16.

Nincs itt semmi ellentmondás! Én azt írtam, hogy "akár egész életében ezt eheti", ami azt jelenti, hogy nem biztos, hogy ezt élete végéig kell ennie, de azt azért igen, hogy egy ideig biztosan. Egyébként, a húgykövesség olyan probléma, ami szinte biztosan nem fog elmúlni, így mindenképpen a táplálás az, amin keresztül a legtöbbet lehet segíteni. Egyébként, többféle speciális diétás táp is van erre a problémára, mindig az adott stádiumhoz alkalmazkodva, így nem az a kérdés, hogy végig ezt egye-e, hanem az, hogy valamilyen (éppen az állapotának megfelelő) diétás tápot egyen az állat.

Jelige: Savasító ételek  2017.nov.15.

A kérdésre az őszinte válaszom az, hogy nem tudom. Ennyire én sosem mélyedtem el a speciális diétás táplálásban. De ahogy látom, kellő ellenőrzés mellett tapasztalati úton azért talált már néhány olyan dolgot, amit etetve savanyodik a vizelet.

Jelige: struvit táp  2017.nov.15.

Ezek a speciális diétás tápok úgy vannak kitalálva és kialakítva, hogy az állat akár egész életében ezt eheti, és ettől nem lesz semmi baja. Ezeknek a tápoknak a beltartalmi értékei igen jók, és akár normál tápként is megfelelnének, csak éppen egy valamilyen célból az összetétel speciális. Jelen esetben azért, hogy a vizeletből ne tudjanak kicsapódni a húgykövek olyan könnyen.

Jelige: végtag gyengeség  2017.nov.15.

Bármilyen injekció beadása okozhat átmeneti mozgászavart a végtagban, ha az injekció rossz helyre sikerült (pl. egy ideg közelébe) vagy pl. elfertőződőtt a szúráskor. Én azonban azt gondolom és javaslom, hogy ennek a problémának az okát nem saját magának kellene kitalálnia, hanem el kellene vinni a kutyáját egy jó ortopédus állatorvoshoz, aki egy alapos végtag vizsgálattal hamarabb megtalálja ennek a problémának az okát.

Jelige: végtag gyengeség  2017.nov.14.

Minden és bármi lehetséges. Ebben a helyzetben lehetetlen megmondani a valós okokat. Én biztosan nem mernék ilyesmire vállalkozni. Sajnálom.

Jelige: fogzás  2017.nov.10.

Általában 7 hetesen már van néhány tejfog, de vannak olyan fajták, ahol a tejfogak később jelennek meg. Ezt elsősorban a tenyésztőtől kell megkérdeznie, ő ismeri legjobban a fajtát amivel foglalkozik.

Jelige: jobb ha szül? 2  2017.nov.8.

Semmi gond! A véleményemet kérdezte, én pedig megírtam. Az, hogy Ön kinek hisz (jobban), az Ön dolga.

Jelige: jobb ha szül?  2017.nov.8.

Röviden: nem jobb.
Hosszabban: a kettő között nincs semmi összefüggés! A gennyes méhgyulladás (pyometra) a tüzelések után alakul ki, ha a tüzelés alatt elfertőződik a méh. Miután az a szuka is tüzel, amelyik már szült, így ugyanolyan esélye van a pyometra kialakulásának, mintha nem szült volna korábban.
A megoldás az ivartalanítás! Amelyik szuka nem ivarzik (nem tüzel), annál a pyometra esélye nagyságrendekkel csökken.

Jelige: medrol  2017.nov.7.

A kérdésére a válaszom: nem tudom.
Ezt attól az állatorvostól kellene megkérdeznie, aki ezt a terápiát rendelte (előírta).

Jelige: aszpirin  2017.nov.6.

Én nem szoktam ezt javasolni. Vannak ennél sokkal hatékonyabb és biztonságosabb láz/fájdalom csillapítók. Különösen a macskák lehetnek érzékenyek,. jobb ezzel nem próbálkozni!

Jelige: vezér  2017.nov.6.

Én azt gondolom, hogy nem a gazdi dolga a kutya lábát vizsgálgatni, és a sántítás okát keresgélni, hanem ezt egy jól felkészült (ortopédus) állatorvosnak kellene megtennie. Már ha elviszik hozzá. Szerintem ez lenne a megoldás!

Jelige: Ergam  2017.nov.4.

Azt, hogy az állatorvos által felírt gyógyszerből mennyit kellene adnia, vele kell megbeszélnie, mert ő látta, ő vizsgálta. Én ezt biztosan nem tudom megmondani. Egyébként pedig bárhogy beadhatja, a lényeg, hogy lenyelje valahogy.

Jelige: kacsázik  2017.nov.2.

Az a helyzet, hogy a kérdéseire így látatlanban biztosan nem lehet semmi érdemlegeset válaszolni. Ahhoz, hogy kiderüljön mi a baj, és meg lehessen mondani, hogy mi a megoldás, a kutyáját ALAPOSAN meg kell vizsgálnia egy állatorvosnak (+röntgen a hátsó lábakról).

Jelige: Macska táplálás  2017.okt.31.

Attól, ha egy állat (akár cica, akár kutya) csak száraz tápot eszik, önmagában nem lesz semmi baja, főleg ha minőségéi termékről (tápról) van szó. Ezeket eleve úgy állítják össze, hogy mellé csak ivóvizet kell inni. Azt viszont nehéz lenne megmondani, hogy mivel növelhetné a cica étvágyát. Sajnos a macskák olyanok, hogy képesek éhen halni, ha nem azt kapják, amit korábban megszoktak. Annak érdekében, hogy szépen lassan hajlandó legyen az újdonságokat is megenni, sokat kell "dolgozni", nagy türelemmel és kitartással. AZ étvágyérzetet lehet növelni pl. macska Béres cseppel, de legalább 2 héten át kell kapnia, hogy látszódjon már valami a hatásából.

Jelige: Seb fertőtlenítés  2017.okt.29.

Befújhatja. Legfeljebb nem használ semmit, de ennek semmi jelentősége nem lesz!
Komolyra fordítva a szót, szerintem a műtét után az állatorvos kolléga megfelelő intézkedéseket tett annak érdekében, hogy ne legyen semmi gond a sebbel. Ha befújja, ha nem.

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 354 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat