Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: sutke  2016.márc.21.

Nem igazán értem a kérdést! Honnan tudja, hogy alacsony lett a kutyája vércukor szintje? Megmérték? Ki, mikor és hogyan? (Ha állatorvos csinálta volna, akkor nem kérdeznének tőlem, hiszen akkor rögtön foglalkoztak volna vele.) Szóval, a javaslatom az, hogy sürgősen forduljanak vele állatorvoshoz és vizsgáltassák ki! Minden továbbit majd a leletek után lehet megbeszélni, arról is, hogy mire kell odafigyelni.

Jelige: IV. Mackó  2016.márc.20.

Semmiképpen nem normális dolog az ami leírt, de sokat befolyásolhat az, hogy egy 8 hetes kiskutyának nem biztos, hogy a csirkefarhát ideális táplálék volt. A legjobb lenne megmutatni mielőbb állatorvosnak!

Jelige: Ame  2016.márc.20.

Elvileg kiújulhat.

Jelige: Vinci  2016.márc.19.

Azt, hogy mi lehet a cicájának a baj, én így biztosan nem fogom tudni megmondani. De komoly baja lehet, abban biztos vagyok. Csak rá kellene jönni, hogy mi a baja. Ehhez legelőször is én egy teljes vér labor vizsgálatot javasolnék (vérkép, máj-, vese- hasnyálmirigy- és daganat paraméterek ellenőrzésével), esetleg még hasi ultrahang vizsgálatot is érdemes lehetne végeztetni, valamint teljes vizelet vizsgálatot. Előbb-utóbb ki kell derülnie, hogy mi áll a tünetei mögött.

Jelige: molly  2016.márc.19.

Az, hogy kívülről nem látszik semmi, nem mond önmagában semmit. Meg kellene vizsgáltatni állatorvossal! (Hátha ő talál valamit, amivel esetleg érdemes foglalkozni.)

Jelige: fájdalomcsillapító  2016.márc.19.

A fájdalomcsillapítóra a kutya általános állapota miatt van/lehet szükség, de azt, hogy érdemes-e adni, illetve meddig, annak alapján kell és lehet megmondani, hogy ha szakember megállapítja a csípő diszpláziás elváltozásűnak súlyosságát. Súlyos fokú diszplázia esetén ugyanis közel sem biztos, hogy a fájdalomcsillapító segíteni tud, az egész enyhénél viszont akár semmi tennivaló sincs. Javaslom, hogy kutya ortopédiában járatos állatorvost keressenek meg. A www.kisallatortopedia.hu oldalon tájékozódhat.

Jelige: PICOKE  2016.márc.19.

Bármit etethet vele amit hajlandó megenni. Ha viszont saját magától nem eszik, nem szabad erőltetni, mert ezzel akár rosszabbat is tehetnek vele (pl. egy félrenyelés végzetes lehet). Meg lehetne próbálkozni olyan speciális pasztákkal,, aminek magas a táranyag tartalma. Ilyeneket állatpatikában vásárolhatnak meg (pl. Calopet paszta). Ezt lehet kis adagokban a szájába belenyomni, és kis mennyiségben is nagy energia tartalom van.

Jelige: Cushing?  2016.márc.19.

Miután a leírtak szerint már gyakorlatilag minden szükséges vizsgálat megtörtént, azok eredményei alapján úgy tűnik, valóban csak a Cushing-kór az egyetlen szóba jöhető diagnózis.

Jelige: szőrhullás  2016.márc.18.

A leírtak alapján sokféle bőrbetegség szóba jöhet, ezeket nagyon nehéz kizárni illetve pontosítani. Mindenképpen egy alaposabb bőrgyógyászati kivizsgálás lenne indokolt. Körül kellene nézni a környékükön, hogy hol van ilyen rendelés, és oda kellene elvinni. (Ma már sok helyen vannak vidéken is színvonalas kisállat rendelők, hozzáértő állatorvosokkal!)

Jelige: diszplázia?  2016.márc.15.

Akár az is lehet. De lehet más is, ebben a korban főleg! Szerintem mielőbb meg kellene mutatni ortopédiában járatos állatorvosnak. Itt találhat ilyeneket, akár a lakóhelye közelében is: www.kisallatortopedia.hu/allatorvostagok

Jelige: charlie  2016.márc.13.

A kutyájukat nagyon sürgősen mutassák meg állatorvosnak! (Ne várjanak ezzel egy percet sem, akár az élete múlhat rajta!) A leírtak alapján elég nagy esély lehet arra, hogy esetleg a kullancsok által terjesztett babéziózis nevű betegséget kapta el. Ez a betegség házilag nem kezelhető, ha valóban ez van neki, életmentő lehet az időben beadott gyógyszer és infúzió(k). Keressenek egy közeli állatorvosi ügyeletet mielőbb!

Jelige: mi kell 3  2016.márc.11.

Legálisan biztosan nem tudja ilyen fiatalon áthozni a kutyáját, ezért más megoldás után kellene nézni.

Jelige: fickó  2016.márc.11.

Nekem az a véleményem, hogy legelőször is egy hozzáértő állatorvosnak alaposan meg kellene vizsgálni a kutyáját. Lehet szívbetegsége is, de lehet más is a tünetek hátterében, és szerintem elég nagy hiba lenne csak egy irányban tapogatózni. Egy alapos klinikai vizsgálat sok mindent kideríthet. Ha valóban az a gyanú marad, hogy a szívével lehet esetleg baj, nem kell rögtön szív ultrahangos vizsgálat, sok minden kideríthető akár egy fonendoszkópos hallgatózással is. Ha szív specialista kell majd, akkor én is egyetértek azzal, hogy dr. Vrabély Tamást keressék majd fel (a nevét így írják helyesen).

Jelige: mi kell? 2  2016.márc.10.

Ha mindent szabályosan szeretne csinálni, akkor biztosan nem jó ötlet az oltásokat Magyarországon beadatni. Sokkal fontosabb ugyanis időben beoltatni pl. szopornyica, és parvovírus ellen, mint 8 hetesen veszettség oltást adatni neki. Ennek szakmailag nincs logikája. Ha viszont most hozza el, akkor szabályosan nem tudja áthozni. Ráadásul gyakran kellene jönni, mert a kölyökkori oltásokat ismételni kell.

Jelige: kékes  2016.márc.9.

Őszinte leszek! Nem tudom.

Jelige: mi kell?  2016.márc.9.

Ahhoz, hogy ide jöjjenek (és vissza) EU kisállat útlevél kell. Ehhez mindenhol kell chip és veszettség elleni érvényes oltás. Érdemes Romániában arról is tájékozódni, hogy ott elfogadják-e a Magyarországon beadott oltásokat (különösen a veszettség oltást), mert ebben saját szabályok lehetnek minden országban.

Jelige: Szepi  2016.márc.5.

A ma Magyarországon használatos oltóanyagok mindegyike jó minőségű, így nem kell aggódnia a neten olvasható dolgok miatt! Az oltáskor valószínűleg kisebb helyi izgalom alakult ki a beadás helyén, ez legtöbbször néhány nap alatt megszűnik. Egyébként pedig a legjobb, ha ismét felkeresi az állatorvost, aki beoltotta és vele beszélni meg, hogy mi a helyzet. (Egy kisebb vizsgálat azért nem árt, már csak azért sem, mert 3 hét elég hosszú idő, ennyi idő alatt azért már illett volna a duzzanatnak visszahúzódnia.)

Jelige: Bogi  2016.márc.3.

Nehéz a kérdéseikre válaszolni! Többféle oka is lehet(ett) a tapasztalt jelenségeknek. Vizsgálatok nélkül ebben nem lehet eligazodni. A találgatásoknak pedig nincs értelme. Érdemes lenne a kutyájukat egy alaposabb átvizsgálásnak, kivizsgálásnak alávetni. Könnyen lehet, hogy egyik-másik szerve már nem úgy működik, mint korábban.

Jelige: Golden  2016.márc.3.

Sokféle probléma állhat a leírt tünetek mögött, és emiatt egészen biztosan nem lehet erről semmilyen véleményt mondani látatlanban. Abban is biztos vagyok, hogy még egy alapos vizsgálat után se biztos, hogy rögtön lehet diagnózist mondani. Feltehetően sokféle kiegészítő vizsgálatot is el kell vagy kellene végezni. Azt írta, hogy volt vele állatorvosnál. Mi volt az ő véleménye? Mit javasolt ? Azt gondolom, hogy elsősorban vele kellene megbeszélni a továbblépés módját! Biztos tud ajánlani valakit, akihez el lehetne vinni (ezt biztos, hogy meg kell oldani, mert otthon lehetetlen ilyesmiket megcsinálni).

Jelige: Tigi  2016.febr.28.

Nekem az a véleményem, hogyha ezek a gyógyszerek nem segítettek, akkor a fizikoterápiás módszerek sem fognak. De igazából ezt azzal az állatorvostól kellene megbeszélnie, aki ezt a gyógymódot javasolta.

Jelige: Aggodalom  2016.febr.28.

Sajnos nem tudom így megmondani, hogy mi lehet ez a két időszakos dudor a kutyáján. Akkor kellene elvinni állatorvoshoz, amikor éppen megvannak, és talán akkor a kolléga tudna valamit mondani érdemben. E nélkül még találgatni sem lehet, mert nincs támpont semmi.

Jelige: puffadt has  2016.febr.23.

A legfontosabb és a legsürgősebb az lenne, hogy a kutyáját minél előbb lássa és alaposan megvizsgálja egy hozzáértő állatorvos! E nélkül akár az is előfordulhat, hogy bármikor váratlanul meghal! (Lehet komoly szívbetegsége, lehet májbetegsége, és lehet akár gennyes méhgyulladása is.) Tessék ezt nagyon komolyan venni, még mielőtt nagy baj történik!

Jelige: szürke  2016.febr.20.

Ha a baleset óta már eltelt 2 nap, és még életben van, akkor nagyon nem valószínű, hogy komoly belső sérülése lenne, mert akkor ez már végzett volna vele. Apróbb nyálkahártya sérülések lehetnek pl. végbelében, mert az egyéb jelek szerint a hátsó felét érhette az ütés. Lehet, hogy a székletürítés nehéz lesz, akár ez is okozhatta a látott vérzést. Ha nincs látványos javulás a hétvégén, akkor a jövő hét elején célszerű lesz újra megmutatni az állatorvosnak.

Jelige: Mazsikám  2016.febr.20.

Azt, hogy a kutyája szívbeteg, mégpedig ahogy látom elég komolyan, jelentősen befolyásolja más betegségek is. Ha egy ilyen állat még meg is fázik, a légutakban gyulladás van, még nehezebben kap levegőt, hiszen összeadódnak a problémák. Így nincs semmi meglepő abban, hogy így rosszul lett. A Benamax adagja 0,25-0,5 mg / ttkg, azaz egy 6,5 kg-os kutya adagja napi 1,625-3,25 mg között van, de hogy ezen belül mennyi, azt egyedileg kell beállítani. A leírtak alapján a napi 3/4 tabl. jó adagnak tűnik. Javasolt a kutyáját gyakran vinni kontrollra!

Jelige: Szuzi  2016.febr.16.

Az a helyzet, hogy rosszul értelmezte azt, amit írtam korábban!
A lelet, amit kapott, arról szól, hogy a kutyának mindkét térde kificamodott, és arról is, hogy a diszpláziára jellemző tünetet is észleltek. Ebből viszont nem következik egyenesen az, hogy a kutya biztosan diszpláziás! Ezt ugyanis nem ilyen módon lehet és kell megállapítani. A diszplázia vizsgálat egy speciális röntgen felvétel készítés, amihez a kutyát mélyen el kell altatni, és így kell egy megfelelő röntgen felvételt készíteni a csípőjéről, amit utána alaposan lemérnek és így mondanak véleményt. Javaslom, hogy keressen ortopédiában járatos állatorvost illetve rendelőt. Itt találhat ilyeneket: www.kisallatortopedia.hu

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 337 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat