Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: puszi  2013.febr.16.

Ez igen érdekes dolog, mert a rizs (főzve) éppen az egyik leggyakoribb hasmenés elleni diéta, a benne lévő rizsnyák miatt. Ha azonban Önöknél ez a helyzet áll fenn, akkor inkább célszerű kerülni az etetését. Azt, hogy a jelenség allergia miatt lenne, így legfeljebb feltételezni lehet, de bizonyítani nem. Főleg azért is, mert a kutyákban a táplálékallergia vakarózásos, kiütéses formában szokott megjelenni. Az allergia mellett szóba jöhet az is, hogy egyszerűen nem tudja a bélrendszer rendesen emészteni a rizsben lévő valamely alkotóelemet. Az emésztési zavar is ugyanúgy hasmenst okoz.

Jelige: beteg cica  2013.febr.15.

Szerintem a legvalószínűbb, hogy a cicája nagylány lett és ivarzik (tüzel). Akkor szoktak így viselkedni. Egy állatorvosi vizsgálat persze nem árt.

Jelige: kis kutya  2013.febr.15.

A kutyájuknak a térdszalagjával lehet problémája, lehet, hogy időnként elcsúszik oldalra a térdkalácsa, és ezért nem tudja terhelni ilyenkor a lábát. Ortopédiában járatos állatorvossal kellene megnézetni.

Jelige: Beteg Amsztaff  2013.febr.14.

Az a baj, hogy igazából nem lehet tudni, a kolléga milyen diagnózist állított fel, mire gondolt, miért azt a kezelést alkalmazta, amit? Valószínűleg ez is része annak, hogy visszatérnek a tünetek. Itt lenne az ideje annak, hogy végre kiderüljön, miért és mitől vannak ezek a légzőszervi tünetek. Azt javaslom, hogy egyrészt ezt vele beszélje meg nagyon alaposan (ne legyen szégyellős!), másrészt kérje a tanácsát, kihez tudná Önt és a kutyáját továbbküldeni vizsgálatokra. Ha ő nem tud ebben segíteni, forduljon egy másik állatorvoshoz, hátha úgy eredményesebb lesz ez a folyamat.

Jelige: Kelly9223  2013.febr.10.

Igen, a Rimadyl egy fájdalom csillapító, mégpedig az egyik leghatásosabb ebben a kategóriában. Nekem is sok betegem eszi folyamatosan, de eddig nem tapasztaltam semmi ilyen mellékhatást a széklettel, úgyhogy én első körben biztosan nem erre gyanakodnék. A "véres széklet" azonban nagyon tág megfogalmazás, mert a széklet sokféleképpen tud véres lenni, és nagyon nem mindegy, hogy konkrétan hogyan véres a kutya ürüléke.

Jelige: süti  2013.febr.10.

A kutya bélsarának a színét elsősorban az elfogyasztott táplálék adja meg, amit sok apró tényező módosíthat (pl. sok epe került a bélbe). Ezzel foglalkozni azonban csak akkor kell, ha tartósan mutatkozik egy furcsa szín, illetve ha a színen kívül más is nem tetszik (vagy nem jól működik).

Jelige: lábacska  2013.febr.10.

A téli hóesésben szaladgálva rengeteg olyan jellegű apróbb sérülés érheti a kutya lábát, ami egyáltalán nem látszik, mégis fájdalmasságot okoz (főleg ha rálép). Ezek legtöbbje 2-3 napos pihentetés után magától elmúlik. Figyeljék a kutya mozgását, és ha nem változik keddre, szerdára, ismét mutassák meg állatorvosnak. Addig fájdalom csillapítót adhatnak neki, ha nagyon fájdítaná a lábát.

Jelige: Bubuka  2013.febr.9.

Ennek a problémának a diagnosztizálása és a valós ok kiderítése nem lesz egyszerű feladat, de el kell kezdeni valahol a nyomozást. Ez pedig nem megy másként, minthogy elviszi állatorvoshoz a kutyát. Még az is lehet, hogy majd bőrgyógyászati szakrendelésre is el kell vinni. Sok minden szóba jöhet, találgatni nem érdemes, vizsgálni kell!

Jelige: Kelly9223  2013.febr.7.

A Rimadyl az egyik legerősebb és leghatékonyabb fájdalom csillapító, amit kutyának lehet adni. Ha ez nem használ, akkor az Algopyrin sem fog. Szerintem a Rimadyl adagját kellene változtatni, mert a leggyakoribb hiba, hogy kevesebbet kap belőle, mint amennyire a testsúlya szerint szükség lenne.

Jelige: kölyök baj?  2013.febr.6.

Az első kérdésére a válaszom az, hogy ennek valószínűleg nincs jelentősége. Ez olyasmi, mint a csuklás.
A második kérdésre pedig az a válaszom, hogy ezt 10 hetes életkorban lehetetlen rendesen megítélni. Ilyen korban még túl fiatal ahhoz, hogy csontfejlődési zavarok mutatkozzanak. Ezt sokkal később venni csak észre. Ha van is mögötte valami, az vélhetően csak később lesz megállapítható. De az is lehet, hogy semmi baj nincs, pusztán kicsit "csálé" az állása, ami nem baj, csak idegesítő. Figyelje őt, és ha a későbbiekben más mozgásszervi furcsaságokat észlel, akkor végeztessen majd alapos kivizsgálást ez ügyben.

Jelige: Brutus  2013.febr.4.

Sajnos csak éppen azt nem írta le, hogy mik a panaszok, mikortól alakultak ki ezek a tünetek. De igazából nem is fontos, mert a válaszom lényege ettől függetlenül az, hogy keressen egy harmadik állatorvost, de olyat, aki hajlandó alaposan megvizsgálni a kutyáját, csinál röntgenfelvételt, és amit mond, azt hajlandó leírni is.

Jelige: bubu  2013.febr.2.

Az a baj, hogy igazából nincs diagnózis, nem tudni, hogy miért is csinálja ezt a kutyája? Mit mondott az állatorvos? Gyulladásos folyamat? Hol? Ha nem használ a gyógyszer, akkor vagy nem az a baja, amire gondolt, vagy nem jó a gyógyszer. Ezt vele kellene legelőször is megbeszélni, tisztázni!

Jelige: Foltci  2013.febr.2.

Gondolni sok mindenre lehet és kell is. Találgatások, házi próbálkozások helyett azonban egyetlen használható javaslatot tudok csak adni: mielőbb el kell vinni állatorvoshoz az új cicát (de akár mindkettőt) és kérni kell egy alapos kivizsgálást.

Jelige: puszi  2013.jan.31.

A kutyák (és általában az állatok) esetében a "fejfájás" elnevezésű állapotot nem ismerjük. Csak egyedül az ember képes megmondani, hogy éppen a feje fáj és nem valami más testrésze. A tudomány igazából nem is tudja azt, hogy van-e egyáltalán ilyen jelenség az állatainknál? Ha igen, akkor az állat a fájdalom általános jellemzőit mutatja: aktivitása csökken, elbújik, ingerlékenyebb lesz, esetleg szokatlan "produkciói" vannak.

Jelige: feketefehér  2013.jan.30.

Azt, hogy ezek a kopaszodó foltok mitől vannak a cicáin, így biztosan nem tudom megmondani. De ha most elszalad velük egy állatorvoshoz, akkor lehet, hogy elsőre ő sem fogja tudni az okot. Ahhoz, hogy erről egy állatorvos érdemben véleményt tudjon mondani, tudnia kellene a következőket: Az adott területen milyen a bőr? Vannak-e ott gyulladásos jelek? Viszket-e a folt? Vakarózik-e a cica? Nyalja-e ezt a területet rendszeresen? Növekszik-e a folt területe vagy stagnál a mérete? Hol és hogyan szokott feküdni leggyakrabban? (Ezt amiatt, hátha csak kikopott a szőr az állandó nyomás miatt.) Vannak-e máshol is hasonló elváltozások?
Szóval, a kérdés nem egyszerű! Javaslom, figyelje meg ezeket a dolgokat egy kis ideig, aztán keressen fel velük egy állatorvost és mutassa meg a cicákat ill. a foltjaikat!

Jelige: ketamin-görcsroham  2013.jan.28.

A kérdésre nehéz jól válaszolni. Minden altatásnál van egy szakasz az elalvásnál és aztán az ébredésnél, amikor egy rövid kis ideig az "izgalmi oldal" kerül túlsúlyba. Ez megfelelő kombinációs narkotikumokkal hidalható át, ezért használunk csak önmagában egy altatószert ritkán. Ezzel együtt is előfordulnak azonban olyan helyzetek, amikor a görcsös roham a legnagyobb gondossággal sem védhető ki. Az ébreszthető altatószerek nem a ketaminos kategóriába tartoznak, az más altatószer család. Ezt a problémát azzal az állatorvossal kell nagyon alaposan megbeszélni aki altatni akarja, már csak azért is, mert ő tudja, hogy milyen gyógyszerei, narkotikumai vannak, mit szokott használni.

Jelige: köszönet a segítségért  2013.jan.22.

A cicát mindenképpen meg kell mutatnia állatorvosnak, hogy megállapítható legyen, mi az oka az állandó bélsárrekedésének. Vizsgálat nélkül erről nem lehet érdemben semmit nyilatkozni.

Jelige: palotapincsi  2013.jan.21.

Mielőbb állatorvosnak kellene látnia a mozgászavaros kutyáját! Pincsiről lévén szó akár komoly gerincbetegség is szóba jöhet.

Jelige: Kutya  2013.jan.21.

Az, hogy a fejlődésben lévő kölyökkutya végül milyen testméreteket ér majd el, számtalan tényezőtől függ. A legfontosabb a genetikai háttér és a táplálás. Az egyes fajták felnőttkori méreteire azonban mindig csak irányszámként szabad tekinteni, az adott egyednél nem biztos, hogy az pontosan úgy alakul majd. A szukák eleve kisebbek szoktak lenni. A végleges mértek elérésének az ideje is eléggé egyedtől függő.

Jelige: Tequila  2013.jan.20.

A cicáját mindenképpen meg kell mutatni állatorvosnak, e nélkül ugyanis semmit nem lehet erről a problémáról mondani. Sokféle ok szóba jöhet, sokféle diagnózis születhet, ez a vizsgálatok eredményétől is függ. Ne késlekedjen, holnap mindenképpen keressen megfelelő állatorvost!

Jelige: Cimóka  2013.jan.19.

Ennek a problémának a megoldása nem egyszerű. A cica jelölgetésének oka feltehetőleg valami "lelki" elégedetlenség valamivel szemben, ami az utóbbi időben jelent meg a környezetében. (A macskák rabjai az állandóságnak, utálják, ha valami megváltozik a környezetükben.) Alaposan át kellene gondolni, hogy milyen változások történtek a cica körül. Bármilyen apróság fontos lehet!

Jelige: tápallergia?  2013.jan.15.

Sajnálom, de higgye el, a kérdésére nincs ember, aki választ tudna adni. Majd kiderül.

Jelige: Gili75  2013.jan.15.

Nem tudom, hogy időszerű-e még a ma reggel feltett kérdése? Gondolom azóta már megoldódott a problémája, mert ha nem, akkor nagy baj lehet. Remélem sikerült a kezelő orvost elérnie.

Jelige: cica  2013.jan.13.

Én azt gondolom, hogy legelőször is azzal az állatorvossal kellene mielőbb felvenni a kapcsolatot, aki kezelte és ezt a legutóbbi injekciót adta neki, amitől még betegebb lett. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy mit adott neki és miért? Hólyaghurutban és húgykövességben nem szoktunk tartós fájdalomcsillapítót adni. Nem lehet, hogy nem is az injekciótól lett rosszul, hanem pl. egy kicsi kő elzárta a húgycsövét, és emiatt vannak a gondok? Ha nincs jól a cica, kellene keresni egy elérhető ügyeletet, nehogy nagyobb baj legyen!

Jelige: Misi5  2013.jan.9.

A bernáthegyi kutyáknál elég gyakori a szívbetegség, de ennek közel sem biztos, hogy az ultrahangos vizsgálat ezt pontosan kideríti. Vannak olyan szívproblémák is, amelyeket ez a vizsgáló eljárás nem mutat ki, mégis jelentős problémákat okoz. Csak azt tudom javasolni, hogy el kellene vinni a kutyájukat egy megfelelő kardiológiai szakrendelésre, ahol hozzáértően meg tudnák őt vizsgálni.

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 310 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat