Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Tacskóm  2014.febr.17.

Annak ellenére, hogy az a rövidke mondat, amit elküldött nekem, igen kevés információt tartalmaz, az első gondolatom az volt, hogy a tacskójának fájdalom érzete lehet. Mivel azonban elég fiatal, így nagyon nehéz tovább gondolkozni, mert ezt számtalan dolog okozhatja. Figyelni kell, ha reggelig nem javul, holnap mindenképpen meg kellene mutatni állatorvosnak!

Jelige: fogamzásgátló tabletta  2014.febr.17.

Kiszámíthatatlan hatással, amibe bármi "belefér" a vemhességet illetően. Akár az is, hogy a vemhesség megszakad és vetélés következik be.

Jelige: Balázs  2014.febr.16.

A kutyák ilyen jellegű fülproblémái sajnos néha nagyon makacsak tudnak lenni, és van úgy, hogy szinte egyáltalán nem lehet meggyógyítani belőle. A beteg füllel szinte állandóan foglalkozni kell, tisztítani, kezelni (fülcseppek). Ebben nagyon fontos a szoros együttműködés az állatorvossal, akit emiatt gyakran kell felkeresni. És vele kell megbeszélni azt is, hogy az adott állapot függvényében mikor, mit lehet vele (még) tenni.

Jelige: Tóbiás  2014.febr.15.

Ha helyes a kollégám diagnózisa, akkor ezen a helyzeten a körömvágás biztosan nem fog segíteni. Az ilyen problémát (emberben is) folyamatosan kell kezelni, mert csak így biztosítható a folyamatos jobban lét. Ha abbahagyják a gyógyszerezést, hamarosan beáll a rosszabbodás. Tessék az állatorvossal nagyon alaposan átbeszélni a szükséges tennivalókat, kezelést!

Jelige: macskabetegség  2014.febr.13.

Lehet, hogy igaza van a jelenlegi állatorvosnak, de lehet, hogy nincs. Ez csak akkor derülhet ki, ha másiknak is megmutatják a cicát.

Jelige: nincs  2014.febr.13.

1-2 napig figyelni kell a kutyáját, majd ha nincs javulás, mindenképpen meg kell mutatni állatorvosnak. Lehet, hogy csak megfázott, de a tapasztalható tünetek alapján akár komolyabb betegség kezdetéről is szó lehet.

Jelige: Chopin  2014.febr.10.

Nem hiszem, hogy így meg lehetne mondani, hogy mi okozta ezt a kis dudort. lehet az oltás is, de lehet más is. Figyelni kell egy pár napig. Ha az oltás miatt van, akkor ennek hamar el kell tűnni. Ha viszont megmarad, vagy netán növekszik, állatorvosnak kell megmutatni!

Jelige: Gonzo  2014.febr.9.

Az idősebb állatok altatása több odafigyelést, megfelelő altatási módszer választást, előzetes laborvizsgálatok elvégzését igényli, de ha ezek meg vannak, rendelkezésre állnak, akkor az idősebb beteg is biztonsággal altatható. Akkor is, ha vannak (voltak) epilepsziás előzmények. A le nem szedett fogkő, és az alatta lévő mozgó fogak legalább annyi problémát és kockázatot okozhatnak, mint az altatás, ami a leszedéshez szükséges.

Jelige: Maszat 2  2014.febr.7.

A leírtak alapján az a gyanúm, hogy vastagbél hurut, esetleg idült gyulladás lehet. Ezt nem igen soroljuk a "kinőhető" bajok közé, ezt kezelni kellene. Esetleg meg kéne mutatni a cicát specialistának, aki a bélbetegségekben az átlagosnál járatosabb, tapasztaltabb. (Ha máshol nem, itt a fővárosban az egyetemi klinikán van ilyen szakrendelés.)
Attól nem kell tartani, hogy elkapnak tőle valamit.

Jelige: tigris  2014.febr.6.

Legelőször is azt kellene megtudni (pontosan), hogy mi ez a végbélből kilógó valami. Az, hogy mire hasonlít, nem jelent semmit. Aranyere amúgy sincs a macskáknak. Jobb lenne találgatások helyett állatorvoshoz vinni és megnézetni. Amíg nem tudni, hogy mi ez, azt sem lehet megmondani, hogy elkaphatja-e a másik cica.

Jelige: Micike  2014.febr.4.

Valószínűleg nem gyógyult még meg, és a hólyaggyulladása továbbra is fennáll. Holnap vissza kellene menni az állatorvosukhoz!

Jelige: Sokat iszik  2014.jan.31.

Ha a sok víz ivás csak azóta (vagy az után) figyelhető meg, hogy hasmenése volt, akkor ez teljesen normális jelenség, a szervezet igényli a folyadékot a hasmenéssel elvesztett helyébe. De ez pár nap alatt elmúlik, ha elmúlik a hasmenés. Ha már korábban is volt. vagy megmarad, akkor csak alapos kivizsgálással lehet megtalálni az okot.

Jelige: Cseer  2014.jan.31.

A leírt jelenség okának a kiderítése rendkívül nehéz lesz, akár sikertelenül is végződhet. Mindenképpen azzal állhat összefüggésben, hogy alvás közben mi zajlik a kutya agyában, esetleg éppen álmodik-e valamit. Szóba jöhet akár egy latens epilepsziás hajlam is. Nehéz olyan helyet javasolni, ahol ebben tudnának segíteni kideríteni. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy ha nem éppen akkor vizsgálják, amikor ez a jelenség fennáll, akkor teljesen negatív lesz minden vizsgálat. Érdemes részletes naplót vezetni ezekről az alkalmakról, esetleg videora venni (pl.okostelefonnal) ha van rá idő.

Jelige: büdös macska száj  2014.jan.29.

A cica rossza szájszaga szerintem a taknyosság miatt van, a gennyes váladék szaga keveredik a szájszaghoz. A leukózis elleni oltást nem az orrba cseppentik, ez is ugyanolyan injekciós oltás, mint a korábbi. (Orrba csak a FIP vakcinát csepegtetik.)

Jelige: BIE  2014.jan.16.

A legelső, amit tisztázni kell, hogy konkrétan hogyan történt a cica ivartalanítása, az állatorvos valóban kivette-e a petefészkeket? Ha ugyanis nem vette ki, csak elkötötte a petevezetőket, akkor az ivarzások megmaradnak. De ez ma már ritka, szinte minden állatorvos a valódi ivartalanítást végzi.
A másik lehetséges ok, hogy a petefészek egy ici-pici darabja, vagy akár csak néhány sejt benne maradt valahol a hasüregben, és később önálló életre kelt, és hormont termel.
Mindenképpen azzal az állatorvossal kellene ezt alaposan megbeszélnie, aki operálta őt. Ha az általam írt második verzió van, akkor nehéz lesz ezt a kis aktív szigetet megtalálni , de ilyenkor újabb műtét szükséges.

Jelige: zsíros szőrzet  2014.jan.15.

Először is, jó lenne megmutatni a cicáját egy (jó) állatorvosnak. Lehet ugyanis a háttérben olyan probléma is, amit csak szakember tud felismerni (főleg anyagcsere bajok). Másodszor, meg kellene nézni, hogy mit és mennyit eszik, lehet-e változtatni a táplálásán? Lehet, hogy túl sok a zsír a táplálékában. Ebben is az állatorvos kolléga segíthet.

Jelige: Safrika  2014.jan.15.

A macskák asztmája sok tekintetben egészen más, mint az embereké, főleg a kiváltó okokat illetően. Emiatt az emberi inhalációs gyógyszerek nem használhatók. (Én magam még eddig soha nem hallottam arról, hogy ilyennel próbálkozott volna egy állatorvos.) Szerintem meg kellene beszélni az állatorvosukkal, hogy más módon próbálja kezelni a cicáját.

Jelige: kutyatámadás  2014.jan.14.

A történetükben, bár az nagyon drámainak tűnik, valójában nincs semmi különleges. Ahol egynél több kutya van, ott már kell lennie egy rangsornak közöttük, előbb-utóbb ki kell derülnie annak, hogy ki a főnök kettőjük közül. Ez kutyáéknál nem megy másként, mint egy harcos verekedéssel. Ilyenkor nagyon ritkán történik olyasmi, ami végzetes lenne, mert a gyengébb kutya a genetikai programjánál fogva megadja magát, amire a másik abbahagyja a támadást, Valószínűsíthető, hogy erre azért nem volt idő, mert az első sérülések véletlenül pont olyan helyen történtek, ahol az azonnal súlyos következményekkel járt (pl. egy nagyobb ér sérülése miatt elvérzés egy testüregbe). Emiatt nincs okuk bármit, bárkit is hibáztatni. Néha van ilyen. Az eset ugyanekkora eséllyel végződhetett volna kedvezőbben is.

Jelige: Cane Corso  2014.jan.14.

Az életkoruk szerint mindkét kutyája már bőven ivarérett, így a természet rendje szerint minden adott ahhoz, hogy a tegnapi párzásból terhesség legyen.

Jelige: Lara  2014.jan.13.

Nem tudok okosat válaszolni. A cicáját mindenképpen és minél előbb állatorvosnak kellene látnia. Az anyagi gondokat kellene valahogy áthidalni, hogy mielőbb el tudja vinni orvoshoz. Házilag nem sokat tud rajta segíteni, ha ez működne, már jobban lenne az eddigi otthon i ápolástól is.

Jelige: Sütke  2014.jan.10.

A kérdésére így biztosan nem lehet válaszolni. Egy túlsúlyos állat lefogyasztása nem egyszerű, sok mindentől függ (de inkább rengeteg mindentől). Ki kell zárni, nincs-e anyagcsere betegsége. Tudni kell, pontosan mennyit mozog. Lehet, csak az adag sok, és egy kis csökkentéssel változtatható a testsúly. MInd ezeket a dolgokat a távolból nem lehet megmondani.

Jelige: Beteg a kutyusom  2014.jan.9.

Egy 14 éves korban lévő német juhászkutya rendkívül öregnek számít. Ebben az életkorban már alig van olyan szerve, ami jól működne. Az állapotát, ami most van, valószínűleg a sokféle problémájának az összegeződése hozta létre. Azt, hogy mit lehet, vagy lehetne még tenni érte, mindenképpen a kezelő orvosával kell (alaposan) megbeszélni, mert egyedül ő az, aki a kutyáját látta, vizsgálta, ismeri a pontos állapotát. De az is szóba kerülhet, főleg akkor, ha romlana az állapota, hogy esetleg nem lenne-e neki, ha nem szenvedne tovább és inkább elaltatnák. Erről is beszélni kell az orvosával.

Jelige: Csipisz  2014.jan.6.

A kutyájuknak valóban komoly idegrendszeri tünetei lehetnek, valószínűleg idegbénulás áll a háttérben. Azt azonban így nem lehet megmondani, hogy mit lehetne tenni, mert ennek rengeteg ága-boga lehet. Ilyen állapotban hamarosan teljesen el fog gyengülni, és akár életveszélybe is kerülhet. Meg kell alaposan beszélni az állatorvosukkal a lehetőségeket, és ezek alapján kell dönteni. Szóba kerülhet a végleges elaltatása is.

Jelige: Talált cica  2014.jan.5.

Mindenképpen javaslom a kontroll vizsgálatot, már csak azért is, mert a jelek szerint nem gyógyult meg teljesen. Egyébként pedig, ha majd már teljesen tünetmentes lesz, védőoltása is indokolt lesz, emiatt is el kell majd menni az állatorvoshoz vele.

Jelige: Ely kutyus  2014.jan.5.

Könnyen meglehet, hogy a kutyája agyrázkódást szenvedett, esetleg akár agyvérzése is lehet a koponyát ért ütés miatt. Szerintem mindenképpen jó lenne megmutatni állatorvosnak!

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 320 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat