Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: ewuss19  2014.aug.2.

Kutyáknál gyakran és könnyen alakul ki váratlan hasmenés és hányás, de amit leírt, az ennek ellenére kicsit ijesztően hangzik. Azt gondolom, hogy a legjobb lenne mielőbb megmutatni egy állatorvosnak!

Jelige: Erzsi  2014.júl.31.

A "kezdődő gerincprobléma" nagyon tág meghatározás, ebből semmi nem tudható, így nehéz válaszolni a kérdésére. Általánosságban azt mondhatom, hogy az ilyenféle táplálék kiegészítők nem hatásosak a komolyabb "gerinc problémákra". Az állatorvosától kellene pontosan megtudni, hogy mi is a baj, mi kezdődik, és mennyire súlyos, és vele megbeszélni, hogy a táplálásban mi a tennivalója.

Jelige: szeretem a kutyámat  2014.júl.31.

A csuklás elmulasztására én egyetlen "trükköt" tudok: az orrát és száját egyszerre be kell fogni pár másodpercig úgy, hogy sehol ne kapjon levegőt. Ez legtöbbször segít. Ha nem, akkor hagyni kell, majd elmúlik magától!

Jelige: spaniel  2014.júl.29.

A legyek minden esetben a testnedvek illatára jönnek, ezt nagyon messziről megérzik. Majdnem biztos, hogy a szőre alatt komolyabb bőr sérülései lehetnek, ezek nedvedzenek és erre jönnek a legyek és köpik be légypetékkel a sebet. Ebből rendbe tenni nem egyszerű dolog, mindenképpen állatorvos kellene hozzá első lépésben.

Jelige: mazsola  2014.júl.29.

A cicája pofijában egy sérülés (harapás, karmolás) miatt gennyes tályog alakult ki, ez "ért meg" és fakadt ki. A sebet jó lenne szakszerűen fertőtleníteni, egy antibiotikum injekció sem ártana meg neki, ezért a legjobb lenne állatorvosnak megmutatni.

Jelige: Morgó  2014.júl.28.

Van olyan, hogy egy macska csak egyetlen kölyköt szül, de ez azért ritka. A gyanú ilyenkor mindig az, hogy nincs-e benne még egy másik (vagy harmadik) kölyök, amit nem tudott még megszülni. Ezt minél előbb tisztázni kellene! Ehhez mindenképpen állatorvoshoz kell vinni az anyamacskát!

Jelige: Arc bénulás  2014.júl.27.

Gyanítom, hogy már korábban is ugyanez okozhatta a szemtüneteket. Az arcot beidegző ideg bénulása lehet a baj oka. Ennél többet azonban így nem lehet ehhez hozzászólni.

Jelige: Furácska  2014.júl.26.

A leírtak alapján nehéz véleményt mondani, leginkább az lehetne előrelépés, ha lenne lehetőség egy másik állatorvosnak is megmutatni a kiskutyát.
A féregtelenítések eredménytelenségének sok oka lehet, ami özül az egyik az, hogy alkalmazott gyógyszer vagy annak adagolása nem megfelelő az adott féregfertőzöttség megszüntetéséhez.
A hónalji szőrritkulás akár természetes is lehet, de ez mindenképpen további vizsgálatokat igényelne. Hasonló a a helyzet az első lábak megvastagodásával és a fej felfedezett deformitásaival kapcsolatban is. Miután egy olyan keverékről van szó, aminél már a kiinduló fajtáknál is lehetnek genetikai problémák, így ezek az utódban akár halmozottan is jelentkezhetnek.

Jelige: Őicur  2014.júl.22.

A csirkék tetvessége elviekben nem veszélyezteti a kutyákat, ezek a kis élőlények a baromfi tollát szeretik. Egyébként pedig a kutyákon használt bolha és kullancsirtó szereknek nem okozhat gondot egy ilyen apró élősködő elpusztítása. A tyúkokon eredménnyel használható szerről azonban nem tudok mit mondani, mert én nem foglalkozom baromfi praxissal így nem tudom mik az erre ma használható szerek.

Jelige: Furcsa tünet  2014.júl.18.

A leírt jelenség akkor szokott előfordulni ha a kutya a szokásosnál erősebben nyálzik, de nem annyira, hogy a több nyál kifollyon a szájából. Meg kell nézetni állatorvossal a száját belülről, ott lehet a probléma oka (egy rossz fog, egy sérülés a száj nyálkahártyáján).

Jelige: Buggancs  2014.júl.17.

Minél előbb vigyék el állatorvoshoz a kutyát és alaposan vizsgáltassák meg! Akár gennyes méhgyulladása is lehet, ami nagyon veszélyes tud lenni!

Jelige: 11 napos kiscica  2014.júl.17.

Az olyan állatok, mint a kutya vagy a macska, azért szülnek több kölyköt, hogy akkor is maradjon elég utód, ha a megszületettek egy része valami oknál fogva életképtelen, vagy beteg, stb.
A fejlődésben lemaradt kiscicának minden bizonnyal van valami "gyártási hibája", ami miatt nem úgy fejlődik, ahogy a testvérei. Ez akár olyan fokú is lehet, ami miatt akár meg is halhat. Ez úgymond "benne van a pakliban". Segíteni akkor tud, ha elviszi állatorvoshoz és megvizsgáltatja.

Jelige: kutyusom  2014.júl.16.

A kölykezés alatt és után az anyakutya megeszi a magzatburkokat és minden mást is, ami kijön belőle. Ez gyakran okoz 2-3 napig tartó hígabb bélsárürítést.

Jelige: műtét után  2014.júl.15.

Ez egy olyan speciális kérdés, amiben én biztosan nem fogok tudni Önnek megfelelő választ adni. Legelőször is a műtétet végző állatorvossal kellene beszélni (ha máshogy nem, telefonon) és vele megbeszélni, hogy ez mennyire elfogadható egy ilyen műtét után. Emellett én biztosan végeztetnék egy laborvizsgálatot a legfontosabb paraméterek ellenőrzése miatt (vese- és májműködés).

Jelige: tibke19  2014.júl.11.

A leírtak alapján nem lehet semmi okosat mondani, de gondolom és remélem, hogy azóta, hogy írta nekem a kérdést, már látta állatorvos a kutyáját. Ha nem, akkor ezt mielőbb meg kéne tenni! Többféle lehetőség is eszembe jut, legelőször is egy szívbetegség lehetősége. DE ahogy írtam, vizsgálni kell, és sorra ki kell zárni a szóba jöhető betegségeket.

Jelige: lonci  2014.júl.8.

A végbélmirigy probléma lehet csak az egyik oldali, és lehet mindkét oldalra kiterjedő. A kutya mindig nyalja az adott területet, ha ott bármilyen váladék jelentkezik, vagy ő azt ott érzi. Ez egy teljesen ösztönös cselekvés sor. Meg kellene mutatni állatorvosnak!

Jelige: Buksi  2014.júl.7.

Szerintem nem kell rohanni vele, ez nyugodtan várhat csütörtökig, amikor amúgy is menni kell az állatorvoshoz. Sokat tenni ugyanis ő sem fog tudni tenni ezzel, várni kel majd, hátha idővel becsontosodik.

Jelige: Némasági fogadalom  2014.júl.7.

Őszinte leszek, ilyenről én még soha nem hallottam a 33 éves állatorvosi működésem alatt. Nem tudok sajnos hozzászólni semmit!

Jelige: tacskó orr  2014.júl.7.

Azt gondolom, hogy a kutyáját mielőbb meg kellene mutatni hozzáértő állatorvosnak és alaposan ki kellene vizsgáltatni a jelenség hátterét. Lehet az orrjárataiban idegen test (pl. toklász maradvány), de lehet pl. polipszerű daganatos elváltozás is (ami nem is ritka). Találgatni nem érdemes, neki kell állni kideríteni a baj valós okát!

Jelige: kutya  2014.júl.5.

A feldagadás okát így csak találgatni lehetne. Ahhoz hogy kiderüljön mitől van, meg kell vizsgálni (alaposan) a száját belülről is. Keressenek állatorvost akivel meg lehet nézetni!

Jelige: Babúcica  2014.júl.1.

Én az Ön helyében elvinném egy másik állatorvoshoz és kérném a cicám alapos kivizsgálását (vér, vizelet vizsgálat, egyebek...)

Jelige: Erzsébet  2014.júl.1.

A válaszom egyszerű: tovább kell keresni a kutyájuk lázas állapotának okát, kiszélesített vizsgálatokkal, alaposabb kivizsgálással. Ha a mostani állatorvosuk tanácstalan, akkor keresni kell helyett másikat (akár ő is ajánlhatna valakit), leginkább valaki tapasztalt kollégát.

Jelige: Éden  2014.jún.29.

A kreatinin kináz (rövidítve CK) enzim leginkább izom eredetű a vérben (a széteső izom sejtekből kerül bele a véráramba), pontosabban a szívizomzat sérüléseiből (a sejtek széteséséből) származik leggyakrabban. (Emberben pl. tipikusan magas az érték akkor amikor valakinek szívinfarktusa van.) Ha valóban csak a lefogás miatt emelkedett volna meg az érték, akkor annak mostanra már normalizálódni kellett volna. Azt azonban, hogy most mi a helyzet, csak úgy lehet meggyőződni, ha ismét vért vesznek belőle és megnézik a mostani értéket.
Macskákban is vannak olyan szívbetegségek, amelyek járhatnak ennek az enzimnek a megemelkedésével (szívizom elfajulás). De ez az enzim azért megemelkedhet pl. egyes daganatok kialakulása esetén is, érdemes tehát ebben az irányban is vizsgálódni. (Főleg, hogy Ön érzett egy kis csomót a pocijában.) Ehhez azonban megint csak különféle vizsgálatok kellenek (pl. hasi ultrahang vizsgálat). Nem egyszerű tehát a helyzet, de ha valóban fontos a cica, akkor nem szabad ebbe csak úgy belenyugodni, menni kell, kérdezni kell, vizsgálódni kell. Ha az eddigi állatorvos kollégát nem érzi kellően felkészültnek ehhez az egész folyamathoz, akár érdemes valaki más után nézni, aki esetleg tapasztaltabb ezen a téren.

Jelige: Szaffi  2014.jún.29.

Ha a cica hasmenése nem műlik el holnapra, akkor mindenképpen mutassa meg állatorvosnak!

Jelige: TRIXIKE  2014.jún.29.

Sajnos nem tudok okosat írni Önnek, a duzzanat okát így biztosan nem lehet megmondani. Vinni kell szorgalmasan az állatorvos kollégához, előbb-utóbb csak kiderül, hogy mi is ez.

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 324 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat