Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: ficam  2014.jún.27.

A legvalószínűbb valamilyen apróbb sérülés, húzódás, amit akár magától is elmúlik kis pihentetés hatására. Egy kis fájdalomcsillapító biztosan nem árt meg neki. Ha nem tapasztal szép fokozatos javulást akkor viszont feltétlenül meg kell majd mutatni állatorvosnak.

Jelige: falánk vizsla  2014.jún.27.

Ha a kutyája érzékeny gyomrú, egy kisebb gyomorrontást okozhat a hirtelen jött nagy mennyiségű hús ill. fehérje. Más (komolyabb) baja csak akkor lehet, ha a sertéshús esetleg ún. Aujeszky vírust tartalmazott, mert ez a betegség a húsevőkre nézve halálos. (És már egy pici darabka nyers sertéshús is bajt okozhat ilyenkor.) Ennek az esélye viszont szerencsére rettentően minimális.

Jelige: krennereszti  2014.jún.25.

Ezt a kezelő állatorvosától kellene megkérdezni! Ő vizsgálta, ő kezeli, ő ismeri, ő tudja, hogy milyen stádiumban van.

Jelige: kari12  2014.jún.25.

A feltett kérdéssel kapcsolatosan több kérdésem is lenne. Legelőször az, hogy pontosan mit takar az az "idegbecsípődés"? Ezt jó lenne mielőtt tisztázni az állatorvossal, aki ezt megállapította. Az, hogy vizelési gondjai is vannak, arra utal, hogy ott inkább valami gerinc probléma lehet (pl. porckorong sérv). Milyen vizsgálatok történtek? Volt-e röntgen, kontrasztos röntgen, esetleg más diagnosztikai vizsgálat? Az sem mindegy, mi az a "megfelelő gyógyszer" amit kap. Egyébként pedig ezeket a kérdéseit a kezelő állatorvossal kellene megbeszélnie!

Jelige: taltos  2014.jún.24.

Amennyiben az anyja alatt nem féregtelenítették többször is a kölyköket, akkor semmi meglepő nincs abban, hogy most az történt, ami. Ez súlyos féregfertőzöttség jele, mindenképpen alaposan féregteleníteni kell, de én azt ajánlanám, ezt ne saját maga csinálja, hanem forduljon állatorvoshoz!

Jelige: lábremegés  2014.jún.23.

AZ első kérdés mindjárt az, hogy milyen diszpláziát állapítottak meg nála? Diszplázia ugyanis több helyen is lehet, de azért nagyon nem mindegy, hol van a hiba. A leggyakoribb a csípő ízületben, de lehet diszplázia az első végtag ízületeiben is (pl. a vállban, vagy a könyökben). Ha neki is az első lábain van, akkor a mostani remegés akár ezzel is összefügghet. Szóval, mindenképpen azt javasolnám, hogy keressenek fel az ortopédiában járatos szakembert és nézessék meg a kutyát!

Jelige: vadmancs  2014.jún.23.

Ez sajnos egy olyan probléma, amit mindenképpen látni kellene és még úgy se biztos hogy elsőre bármit lehet róla mondani. Alaposan meg kellene vizsgálni. Vigye el állatorvoshoz minél előbb!

Jelige: lábsérülés  2014.jún.23.

A cicáját valószínűleg megharapta egy másik macska verekedés közben, ettől gyulladt be a lába. Most már genny van belül, ez akar a felszínre törni. Mindenképpen vigye el ma állatorvoshoz!

Jelige: staphylococcus  2014.jún.20.

Szerintem egy kicsit "túl van lihegve" ez a kérdés. Nem hiszem, hogy komolyabban aggódniuk kellene. A lehetőség inkább elméleti, mint valós.
Csinálják a gyógysamponos kezelést, utána (és egyébként is) mossanak gyakran kezet.

Jelige: koszonom  2014.jún.17.

Szerintem a kutyáját leginkább állatorvoshoz kellene elvinni és megvizsgáltatni, nem pedig házilag tippelni és saját kezűleg kezelni. Közel sem biztos ugyanis az, hogy valóban az a baja, amit maga gondol, és az se biztos, hogy jó, amivel kezeli.

Jelige: rudicica  2014.jún.17.

Azt gondolom, hogy ha állatorvos kolléga már többször látta és vizsgálta a cicáját, akkor ezt az interneten talált lehetőséget vele kellene megbeszélni. Ő az ugyanis, aki vizsgálta a cicáját, és így neki vannak elsődlegesen benyomásai az állapotáról, a tüneteiről.

Jelige: Amália  2014.jún.17.

Egy 10 éves cica ma már egyáltalán nem számít különösen idősnek, még akár 6-8 évet is élhet, így mindenképpen van értelme megoperáltatni, ha az valóban szükségesnek látszik.
Mielőtt azonban erre sor kerül, én mindenképpen megnézetném a cicát egy másik állatorvossal is, hogy neki is ugyanez-e a véleménye? Ahogy írta is, ez most még csak "valószínűleg" az, de ezt jó lenne biztosra tudni (megállapítani). Ha van rá mód és lehetőség, akkor olyan állatorvost kéne keresni, aki járatosabb a szaporodásbiológiában (embernél azt mondanánk, hogy nőgyógyász). Emellett szükséges lenne egy alaposabb kivizsgálás is, éppen azért, hogy tisztázni lehessen, nincs-e esetleg máshol is daganat.

Jelige: Cica súlyvesztés  2014.jún.15.

A kérdésben azt hiszem benne van a válasz is, csak megerősítést vár tőlem. Mindig gyanús, ha ugyanolyan körülmények, ugyanolyan táplálás mellett egy állat fogyni kezd. Ilyenkor természetesen lehet a háttérben bármi. De ezt csak alapos kivizsgálással lehet megtudni, ha ennek okát ki akarják deríteni. Minimum egy vérvétel, vizelet vizsgálat, esetleg egy hasi ultrahang, aztán a leletek függvényében más is szóba jöhet.

Jelige: Marci  2014.jún.11.

A kérdéseinek nagy részére (vagy inkább mindre) nem nagyon lehet jól válaszolni, ezek még egy teljesen egészséges cicánál is rendkívül egyedfüggőek. (Van olyan cica, aki soha nem iszik egy csepp vizet sem.)
Miután a lezajlott agyvérzése sok mindent "elállíthatott" az agyában, így közel sem biztos, hogy minden funkciót sikerül a korábbi szintre visszahozni. A legtöbbet az Ön hatalmas türelme és megértése segíthet neki.

Jelige: Fannika  2014.jún.8.

A leírtak alapján továbblépésként én is a bőrkimetszést és annak szövettani vizsgálatát ajánlnám, mert csak így lehet megtudni hogy milyen típusú szövetből áll ez a hólyagos-sebes bőr rész. A bőrkaparék vizsgálat egészen másra való, abból ilyesmit biztosan nem lehet megtudni!

Jelige: Allergia STOP  2014.jún.5.

A shar-pei különleges fajta, sok esetben különleges működéssel. A más fajtákban megszokott kezelési protokollok ebben a fajtában nem mindig ugyanúgy működnek. Sok olyan speciális dolog van ezzel a fajtával amit nem minden állatorvos ismer illetve tud. Ezért a más fajtáknál megszokott sémák használata néha téves utakra vezethet.

Jelige: tatanka  2014.jún.5.

Alapvetően nem veszélyes, főleg addig, amíg a betegség nem szövődik pl. baktériumos felülfertőződéssel (nem lesz tehát pl. gennyes bőrgyulladása is). Ettől függetlenül jobb ha a gyerek kicsit kevesebbet "nyalja-falja" a kutyát és betartja a higiéniai szabályokat (gyakori kézmosás)

Jelige: Kriszke  2014.jún.4.

Szerintem ez egy elgennyesedett szőrtüsző lehet (olyasmi ez mint egy mély pattanás), ami nem tud ürülni a tetején lévő dugó miatt. A házilagos kinyomását nem javasolnám, jobb ha ezt állatorvos látja és kezeli.

Jelige: Döme  2014.jún.2.

Az ivartalanított kan kutyák nem szoktak a tüzelő szukák után érdeklődni, párzani meg végképp nem, hiszen a herék eltávolításával megszűnik a "hajtóerő" (hormonok) képzése. Kérdés, a kutyája hogyan lett ivartalanítva, nem-e csak az ondóvezetékét kötötték el? Ez utóbbi esetben érthető lenne a leírt probléma.
Egyébként csak azt tudom tanácsolni, hogy mielőbb, mindenképpen és alaposan vizsgáltassa meg a kutyát, beleértve a prosztata vizsgálatát (ultrahangos vizsgálattal) is.

Jelige: Szultán  2014.máj.30.

A kutya nem kaphatja el a mumpszot, erre a kutyák nem fogékonyak. A mumpsz egyébként a nyálmirigyek vírus okozta gyulladása.
A kutyája nyaka körül levő duzzanat a torok körüli nyirokcsomók és a mandulák egyidejű duzzanata miatt lehet, ami a magas láz miatt gyulladásos eredetű lehet. Remélhetőleg az antibiotikumra majd javul. Ha nem, akkor meg kell nézetni, hogy az egyéb helyeken lévő ún. testtájéki nyirokcsomói milyenek, azok nem duzzadtak-e? Ha ugyanis azok is nagyobbak, akkor valami komolyabb baj lehet a háttérben.

Jelige: remélhetőleg feleslegesen aggódó gazdi  2014.máj.30.

Nem tudom, hogy az este tapasztalt jelenség még most reggel is fennáll-e, de ha igen, akkor azt javaslom, mindenképpen nézesse meg még ma délelőtt állatorvossal (ha lehet)!

Jelige: segítsenek  2014.máj.28.

Nem tudok jó hírekkel szolgálni, ez a kiscica valószínűleg el fog pusztulni, mert feltehetőleg életképtelen és ezt az anyja ösztönösen is érzi, ezért tehette távolabb a többitől. Az állatoknál ez elég jól működik. Egy egy hetes korú kiscicával nem lehet érdemben semmit sem csinálni, főleg ha már ilyen állapotban van. (Ha él még egyáltalán, amikor ezt olvassa.)

Jelige: öreg macska  2014.máj.26.

Én azt ajánlom inkább hogy jobb lenne megmutatni az állatorvosnak a cicáját és nem saját magának kéne kísérletezgetnie a kezelésével.

Jelige: Liza  2014.máj.26.

Azt javaslom, hogy ne saját maga próbálja kezelgetni Lizát, hanem minél előbb vigye állatorvoshoz és vizsgáltassa meg!

Jelige: eutanázia  2014.máj.26.

Elnézését kérem, sajnos a hétvégén nem tudtam reagálni a kérdésére, így ha tegnap ott volt az állatorvos, akkor gondolom az ma már nem aktuális.

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 323 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat