Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: tömlő  2017.szept.24.

Az őszinte válaszom az, hogy nem tudom a kérdésére a jó választ! Ez egy elég speciális és ritka probléma (nem igen szoktam találkozni ezzel ilyen fiatal kutyában) és erős a gyanúm, hogy az Ön kutyájánál valami egyedi, csak ebben a kutyában meglévő oka van ennek. Még az sem kizárt, hogy egy kicsit "selejtes" darab szegénykém, és ha farkas lenne egy farkasfalkában, emberi beavatkozás nélkül, akkor egyszerűen kiszelektálódna. (Tudom hogy ezt nehéz elfogadni, de ettől még erre is gondolni kell!)

Jelige: Savasítás  2017.szept.22.

Őszinte leszek: nem tudom a választ a kérdésére. Arra viszont nincs sem időm, sem energiám, hogy belemerüljek a szakirodalomba és választ keressek a kérdésére.
Azt viszont el tudom mondani Önnek, hogy én állatorvosként is, és kutyatartóként is hiszek a speciális gyógytápokban, és tapasztalatból tudom, hogy sokkal jobb megoldást jelentenek, mint házilag megpróbálni ugyanazt elérni.

Jelige: szívféreg  2017.szept.21.

A kérdésre való válasz közel sem annyira egyszerű, mint gondolná.
A szívférgesség nálunk egy újdonságnak számító betegség, amiről már sokat tudunk, de biztos, hogy nem eleget!
Ha a beteg kutya megfelelő gyógykezelésben részesül, azt kibírja és életben marad, akkor benne elpusztulnak a kórokozó különböző stádiumú alakjai, így már nem fog tudni fertőzést továbbadni az őt megcsípő szúnyognak.
Erre azonban nem szabad mérget venni manapság, így biztos választ adni nem lehet (szerintem).

Jelige: gombás gyerek 2  2017.szept.20.

Igaz, az esély erre meg van, de könnyen lehet, hogy a kutyájukon és macskájukon az ég világon semmi gombás fertőzésre utaló tünet nincsen. Éppen emiatt javasoltam azt, hogy vizsgáltassa meg őket (alaposan) egy állatorvossal.
Abban pedig, hogy melyik gyógyszer jó vagy nem jó, nem adok ilyen módon tanácsokat, mert ez alapvetően etikátlan lenne. Majd az állatorvos kolléga a vizsgálat után megmondja, hogy érdemes-e és mivel kezelni az állataikat.

Jelige: gombás gyerek  2017.szept.20.

A gyermekének a gombás bőrfertőzése közel sem biztos, hogy a család állataitól származik. Bárhol összeszedhette, és ugyanakkora esélye van annak, hogy máshol fertőződött, mint annak, hogy valamelyik állattól.
A kutyust és a cicát is érdemes megvizsgáltatni állatorvossal, hátha rajtuk is találni (valamelyiken) gombás foltot, és ha ilyet találnak, akkor természetesen azt az állatot is kezelni kell.

Jelige: Aujeszky kór  2017.szept.17.

Én még abba a korosztályba tartozom, akik még láthattak élőben Aujeszky-kór-ban megbetegedett kutyákat, macskákat. Ez a betegség 35-40 évvel ezelőtt még igen gyakori volt nálunk. Ma már a magyar sertésállomány szinte 100%-a mentes ettől a betegségtől, azonban a boltokban nem csak magyar sertésekből származó hús kapható! (Ez a betegség emberre teljesen veszélytelen, így nem is vizsgálják, hogy van-e benne ilyen kórokozó vagy sem. )
Az Aujeszky vírusnak van egy nagyon fontos jellemzője, mégpedig az, hogy a megbetegített állat 3 napon belül menthetetlenül elpusztul. A betegség magyar elnevezése "álveszettség", tehát igen kellemetlen tünetek alakulnak ki, és a klinikai tünetek alapján a betegség nem különböztethető meg a valódi veszettségtől! Éppen emiatt kezelni sem lehet, ill. szabad. Szóval, sok jóval egyelőre nem tudom kecsegtetni, a kutyáját (miután a leírt előzmény és a tünetek alapján valóban szóba jöhet ez a betegség is) jó lenne mielőbb állatorvosnak megmutatni, és elkezdeni reménykedni.

Jelige: jessie  2017.szept.15.

Minden lezajlott tüzelés 5%-al növeli az emlődaganatok kialakulásának esélyét. Már csak ezért is érdemes ivartalanítani a szuka kutyákat, minél előbb! Egyébként igen nagy számú állat adatai alapján kimutatták, hogy az ivartalanított állatok sokkal hosszabb életűek lesznek.

Jelige: othematoma  2017.szept.13.

Én nem tartok semmit. Írtam egy véleményt, és nálam a vagy-vagy 50-50%-ot jelent. Döntenie azonban Önnek kell, ezt nem ruházhatja át senki másra. El kellene döntenie, hogy kinek hisz, kire hallgat?

Jelige: othematoma elmúlik?  2017.szept.13.

Az esély a saját magától való gyógyulásra 50%. Vagy elmúlik, vagy nem.
De tapasztalataim szerint a műtét hatékonyabb ennél!

Jelige: Luna  2017.szept.10.

A kitüremkedő piros valami szinte biztosan a végbél nyálkahártyája. Attól jön ki, hogy erőlködik. Ez a két dolog a biztos a történetben. Azt azonban, hogy ezt miért csinálja (mármint az erőlködést), rettentő nehéz lesz kideríteni (talán soha nem is fog kiderülni). Ehhez a cicát nagyon alaposan kell kivizsgálni, főleg a bélműködését illetően. Akár mén endoszkópia is szükséges lehet (ma már ezt is meg tudják csinálni).
Én azonban azt javasolnám addig is, hogy igyekezzen stabil és állandó étrenddel arra törekedni, hogy a bélsara mindig egyforma legyen. Ha ez "beáll" egy bizonyos állagra, és még mindig észleli ezt a jelenséget, akkor én azt próbálnám ki, hogy a cica ennivalójába kevernék egy kevéske paraffin olajat, és megnézném, hogy erre mi történik. Egyébként pedig csak azt tudom ajánlani, hogy keressen olyan klinikát, rendelőt, ahol kifejezetten enterológus állatorvos is van. Az Állatorvostudományi Egyetem Belgyógyászatán biztosan van ilyen.

Jelige: 2c gyakori?  2017.szept.6.

Az őszinte válaszom az, hogy nem tudom.
Én ezt a vakcinát soha nem használtam, nem ismerem, nem tudok róla semmit mondani. Ahhoz pedig, hogy a vonatkozó irodalomból kibogarásszam Önnek a választ, nincs most sem időm, sem energiám.

Jelige: bishon bolognese szakadt térd szalag  2017.szept.4.

Ezek olyan kérdések, amelyeket annak az állatorvosnak kell feltennie, aki megoperálta a kutyája térdét! Ő tudja mit csinált és hogyan csinálta, így helyette erre más nem tud érdemben válaszolni.

Jelige: Madeleine  2017.szept.4.

Az jó elgondolás (főleg azután, hogy a cicaállapota nem változott) hogy másik állatorvos véleményét kérné, de ez így a távolból nem fog menni. Ahhoz, hogy a cicájáról érdemben egy szakember véleményt mondjon, neki látnia és vizsgálnia kell a beteget. Lehet, hogy az előző állatorvos nem vett észre valamit, lehet, hogy neki más a véleménye a leletekről, stb.... Javaslom, keressen egy másik kisállat rendelőt a közelben és vigye el oda is a cicáját!

Jelige: tüzelés  2017.szept.3.

Ha a cica tüzelt a korábbi ivartalanítás után, akkor ez csak úgy lehetséges, hogy a műtét sajnos nem sikerült tökéletesen, és egy pici darabkányi petefészek (akár csak néhány sejtből álló kis "darabka") benne maradt, majd kicsit szaporodott (növekedett) és hormontermelésbe kezdett. Ez a probléma ha nem is gyakran, de azért előfordult másokkal is. A megoldás sajnos egy újabb operációval érhető el, de ez a második műtét már annyival nehezebb, hogy előbb meg kell keresni a hasüregében, hogy hol van a hormontermelő sziget. Beszélje meg a helyzetet azzal az állatorvossal, aki ivartalanította!

Jelige: Mia  2017.szept.2.

Sajnos nem értem a kérdését? Mi kerülhetett a cica szájába? Miből nyelhetett le bármit is? A virág levelén talált kullancsból mi kerülhetett volna a virág levelére? Nekem az a gyanúm, hogy ezt a kullancs kérdést valamiért nagyon, de nagyon túlreagálja.....

Jelige: csontot?  2017.szept.1.

Csontot kaphat már most is, csak nem mindegy, hogy milyet és hogyan. Például apró darabokra felaprózott és húsklopfolóval összetört csirkenyakat már most is kaphat. Vagy egy szép cupákos marhacsontot. Ettől azonban közel sem biztos, hogy elmúlik a mindent rághatnékja.
A mindent megrágunk a kutyáknál a világ megismerésének a része. A szék lába nem harap vissza, de a gazdi esetleg igen, ha a kezét rágcsálja! Ha akárminek a megrágásáért nem éri kellemetlen élmény, akkor ez úgy fog rögzülni, hogy azt a valamit nyugodtan lehet rágni. Ha viszont közben valami kellemetlen hatás következik be, akkor el fog rajta gondolkodni, hogy érdemes-e azt a valamit rágcsálni......

Jelige: Macska  2017.aug.30.

Ráragadhatott (vagy beszorulhatott) egy darab csont vagy porc a fogaira/fogai közé. Mindenképpen jó lenne ma elvinni állatorvoshoz aki majd megnézi mi van a szájában és segíteni tud a megoldásban.

Jelige: bursitis?  2017.aug.28.

Én ilyenkor elküldöm a beteget olyan állatorvoshoz, aki ehhez nálam sokkal jobban ért.

Jelige: Betegség  2017.aug.23.

Azt javasolnám hogy mielőbb mutassa még a kutyust állatorvosnak! Ebben az életkorban egy banális hasmenés is súlyos következményekkel járhat. De lehet pld vírusos betegség jele is. Ezt eldönteni csak az alapos vizsgálatával lehet.

Jelige: Gabonamentes  2017.aug.23.

Válaszként visszakérdeznék: mi a fontosabb Önnek? Az, hogy hogy néz ki és mennyire egészséges a kutyája, vagy az, hogy mennyi bélsarat ürít? Nekem az előbbi lenne a döntő! És ezzel azt hiszem még is adtam a választ!

Jelige: jobb oltás?  2017.aug.23.

A védőoltások ügyben nem értelmezhető az a kérdés, hogy melyik a jobb? MIndegyik jó ugyanis, hiszen ha nem lenne az, akkor a hatóságok nem engedélyezték volna a forgalomba hozatalát. Az egy másik kérdés viszont, hogy melyik állatorvos melyiket használja? Én magam sem használom az összes gyártó vakcináit, és csak 2-3 (vagy egyik-másik betegség esetén csak 1-2) gyártó oltóanyagait használom.
A gazdik egyébként nem igen szokták firtatni azt, hogy miért ezt, és miért nem a másikat, ez ugyanis alapvetően bizalmi kérdés. Az állatorvos biztosan csak olyat fog használni (javasolni), amivel ő maga is meg van elégedve, amivel jók a tapasztalatai. Szóval, a kérdését legjobb, ha azzal az állatorvossal beszéli meg, akivel a kutyát oltatni akarja.

Jelige: pyoderma?  2017.aug.22.

A kutyájuknak legelső sorban most egy hozzáértő bőrgyógyászati vizsgáltra lenne szüksége, és kezelni majd annak eredménye alapján lehetne. Amiket leírt ázok vaktában próbálkozások. Javaslom mielőbb kérésének a közelben bőrgyógyászati rendelést! Ha kell akár messzebbre is érdemes elvinni!

Jelige: Ketodex  2017.aug.22.

Humán gyógyszerekre nem szoktak megadni állatokra vonatkozó dozírozási adatokat. A Ketodex kutyáknak és macskáknak történő adása tapasztalati úton történik. Én ezzel az adagolással használom, ha kell, és eddig nem volt ebből gond. (Általában csak 1x vagy 2y kell adni amíg állatorvoshoz kerül a beteg állat és utána már ellátják állatgyógyszerekkel.)

Jelige: Ketodex  2017.aug.21.

Igen, adható, sőt macskának ez az egyedüli ami nem mérgező! Macskának 5 mg az adagja, ez 1/5 tabletta a Ketodexből. A hatóanyag egyébként hosszú évek óta forgalomban van állatgyógyszerként, de az csak állatpatikában kapható és receptköteles.

Jelige: Vesekő  2017.aug.21.

Nem az a baj hogy keveset pisil, hanem az, hogy keveset iszik. Ezért pisil keveset. Ezzel azonban a legtöbb cica így van, többek között ez is az oka annak, hogy az idősödő cicákra jellemzőek a veseproblémák.

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 352 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat