Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: lizy04  2013.aug.27.

Amikor az álvemhesség már ilyen súlyos tünetekben mutatkozik, akkor a házilagos megoldások nem sokat segítenek. Szinte semmit sem! Adhat neki lázcsillapítót, borogathatja hideg vízzel az emlőit, de a legjobb lenne állatorvosnak megmutatni!

Jelige: Müzlike  2013.aug.27.

Leginkább azzal az állatorvossal kellene beszélnie, aki altatta és operálta, mert ő tudja, hogy mivel és mekkora adaggal altatta, és ehhez képest ez az ébredés elfogadható-e vagy sem? Általánosságban azt tudom mondani, hogy majdnem 24 órával egy ilyen altatás után már teljesen normálisan kellene viselkednie a kutyának.

Jelige: Némó  2013.aug.25.

A feltett kérdésből is látszik, mennyire zavaros még ez a kérdés az állattartók fejében. De próbáljuk meg kicsit érthetőbbé tenni!
A kutyák bőr- és szívférgességét valóban szúnyogok terjesztik, de azt tudni kell, hogy nem minden szúnyog, hanem csak bizonyos fajok. És ezek közül is csak azok, amelyek fertőzött vért szívtak korábban egy másik áldozatukból (a szúnyog csak a szállítója, "postása" a kórokozónak). Olyan szúnyogfélékről van szó, amelyek korábban Magyarország éghajlati viszonyai között nem voltak honosak. (Ezek a betegségek itt Európában korábban szinte csak a dél-európai országokban fordultak elő.) Az utóbbi években az éghajlati változások miatt ugyan egyre többször tűnik fel a probléma nálunk is, így indokolt az odafigyelés, de azért nem kell pánikolni sem!
A védekezés és a megelőzés nagyon fontos, és erre ma már többféle lehetőség is van. Fontos a szúnyogok elleni védekezés, amire az ún. rácsepegtetős szerek alkalmasak. A legtöbb gyártó ma már olyan bolha- és kullancsellenes készítményeket hoz forgalomba, amelyek egyben a szúnyogok elriasztását is elősegítik, mielőtt azok megcsípnék az állatot. Arra azonban mindenképpen rá kell kérdezni, illetve a dobozon el kell olvasni, hogy az adott szernek van-e (már) szúnyog ellenes hatása is! Vannak aztán szájon át szedhető készítmények is.
Ezek a férgességek sajnos emberre is veszélyesek lehetnek, célszerű tehát nekünk is jobban odafigyelni a szúnyogcsípés elleni védekezésre, mert a fertőzött szúnyogok az embereket is megbetegíthetik.
Azt javaslom, a kutyája állatorvosával beszéljen erről részletesen, ő bizonyára ajánl majd megfelelő szereket.

Jelige: Lala 65  2013.aug.22.

A kutyák álterhessége egy bonyolult hormonális diszfunkció eredménye, amit azonban számtalan egyéb tényező befolyásolhat. A gyógyszeres kezelést általában csak a legvégsőbb esetekben szoktunk javasolni, azonban ilyen jellegű gyógyszereket állatorvosi recept nélkül nem lehet venni. Szóval, jobb lenne állatorvosnak megmutatni a kutyájukat!

Jelige: Vadóc  2013.aug.22.

A leírt tünetek súlyos légzőszervi bajokra utalnak, a cicát mielőbb állatorvoshoz kell vinni és meg kell vizsgáltatni!

Jelige: Szomszéd cica  2013.aug.20.

Ha a méhben elhalnak a magzatok, akkor annak sokféle következménye lehet, ami elsősorban attól függ, hogy mennyi idős vemhesen történik meg ez a dolog. Ha a közelgő szülés körül, vagy a szülés közben, akkor ez komoly általános tüneteket okoz, lázat, ezzel járó elesettséget, étvágytalanságot, a hüvelyből váladék kifolyását, stb. Ennél többet azonban általánosságban erről nem tudok írni, ha ilyen gyanú van. mindenképpen indokolt a cica alapos megvizsgáltatása.

Jelige: Maine Coon  2013.aug.11.

Szerintem ezt a cicát mielőbb látnia kellene állatorvosnak!

Jelige: Dorka  2013.aug.9.

Türelem, türelem, türelem! És utána is még sok-sok türelem!
(A Feliway egyébként sok esetben elég látványosan segít, de ehhez is idő kell. Nem két-három nap.)

Jelige: manóba  2013.aug.4.

Ennek sok oka lehet, mindenképpen ki kellene vizsgáltatni a cicát! Javaslom keressen fel vele állatorvost!

Jelige: shalom  2013.aug.3.

Az a sajnálatos helyzet, hogy ez egy szinte véleményezhetetlen kérdés. Volt egy nagyon alapos szakvizsgálat, amely kezelési javaslatot is adott. Szerintem itt nincs szó "menthetetlen" állapotról. Kezelni kell a cicát, meg kell nézni, hogyan változik az állapota, és majd csak azután lehet hosszabb távra bármit is jósolni. A szteroidok néha rendkívül hasznos és jó gyógyszerek, nem kell annyira félni tőlük, mint amennyire az a közhiedelem tartja. Persze oda kell figyelni, folyamatosan állatorvosi kontroll kell, és csak a legszükségesebb dózisban és ideig szabad használni. Ez idő alatt viszont akár meg is gyógyulhat a cicája. Gondolom, van a cicának kezelő orvosa is, vele beszélje meg a kezelési tervet.

Jelige: puszi  2013.aug.1.

Naponta 3x 2-3 tablettát adhat neki.

Jelige: Jani  2013.júl.31.

Nem tudok sajnos okosat mondani, mindenképpen az lenne a jó, ha meg tudná a cicát mutatni egy állatorvosnak!

Jelige: Császár Enikő  2013.júl.28.

A nyelven lévő fekete pötty (ha nem emelkedik ki a környezetéből) valószinűleg csak pigment, aminek nincs jelentősége. De azért egyszer mutassa meg egy állatorvosnak!
A hasmenésnek lehet oka táplálék allergia is, de azért más is (pl. túl zsíros ennivaló, túl hideg ennivaló, szokatlan ennivaló, stb). Ha van olyan étrend, amitől nincs hasmenése, akkor inkább azt adja neki!
A sertés hús csak nyersen tilos, főzve, alaposan átsütve nyugodtan kaphatja.
Minden kutya válogat, ha lehet és van miből. Ha nem válogathat, előbb-utóbb megeszi azt, ami van. De mivel olyan méretű fajtáról van szó, aminél ha csak annyit eszik, amennyi ahhoz kell, hogy éhen ne haljon, nem nagyon kell emiatt izgatniuk magukat. Legalább nem fog elhízni!
A vakarózásnak a bolhán kívül ezer más oka is lehet. Például a csirkehús allergia. Vagy más allergia. De lehet, csak túl száraz, vagy túl poros a bőre, szőre. Ezt is jó lenne állatorvosnak megmutatni és a segítségét kérni.

Jelige: Bakacsi László  2013.júl.28.

A leírtak alapján nekem az a gyanúm, hogy a cicájának elgennyesedett tályogokkal lehet tele az arca, amelyek valószínűleg korábbi verekedések következtében alakultak ki. Ezek a dudorok előbb után felpuhulnak és a bennük levő genny kifolyik valahová. Valahogyan csak meg kellene oldani, hogy állatorvos elláthassa! (Ma már egy macska szállítása nem lehet megoldhatatlan gond.)

Jelige: Jani  2013.júl.28.

Ha a cica tud enni, inni, és az alapvető funkciói működnek, akkor lehet várni türelemmel, főleg, ha láthatóak a javulás jelei is. DE azért holnapra már jelentősen illene jobban lennie. Ha nem, akkor holnap azért mutassák meg állatorvosnak!

Jelige: Bence  2013.júl.17.

Ha egy állatorvos a betegének gyógyszert rendel, annak használatáról is őt kell kérdezni. A gyógyszerben lévő tájékoztató fontos ugyan, de az csak egy iránymutatás. A gyógyszer adagolásával kapcsolatos utasításokért az azt rendelő állatorvos tartozik felelősséggel. Javaslom, keressék meg a gyógyszert felíró (rendelő) állatorvost és őt kérdezzék meg!

Jelige: Stella85  2013.júl.17.

Mindenképpen állatorvosnak kell megnéznie, főleg azért, hogy kiderüljön, valóban van-e ott valami duzzanat, és ha igen, az mitől lehet. DE lehet, hogy mostanra már jobban is van.

Jelige: Guszti  2013.júl.15.

Nagyjából nem lehet semmit mondani. A kutyáját alaposan meg kellene vizsgáltatni, és kideríteni végre, hogy mitől fáj a hasa. Amíg ez nem történik meg, addig csak találgatni lehet.

Jelige: Rebus  2013.júl.15.

A leírtakra, ami lényegében egy polémia arról, hogy mi lehet és mi nem az a bizonyos duzzanat a kutyájukon, nem tudok érdemben semmit mondani. Látni, vizsgálni, tapintani kellene, de lehet, még akkor sem tudnék okosakat mondani. Nem tudok mást ajánlani, minthogy ezt a duzzanatot is mutassák meg az állatorvosuknak és vele együtt gondolkodjanak arról, mi is lehet ez?

Jelige: nagyon szépen köszönöm  2013.júl.14.

Sajnos érdemben nem tudok semmit mondani. Ha nem tudja pontosan, hogy mikor lehetett a párzás, azt is nehéz megmondani, mikor lesz a szülés. A vérzés (gondolom a hüvelyből) nem jó dolog, de ezt is csak állatorvosi vizsgálat után lehet csak megítélni. Holnap meg kellene mutatni a cicáját állatorvosnak!

Jelige: Guszti  2013.júl.14.

Én egy ekkora kutyának 1/3 Algopyrinnél nem adnék többet.

Jelige: Arthúr  2013.júl.14.

A kutya halszaga csak a tegnap esti halas táptól lehet. Ha nem kap belőle újra, hamar el fog múlni.

Jelige: szőrhullás  2013.júl.11.

Az állatorvosi tankönyvek (és tanok) szerint a szimmetrikus szőrhullás gyulladásos bőrtünetek nélkül mindig hormonális eredetre utal. Valamelyik hormonjának a teremélésével lehet baj. Már csak azt kell kideríttetni, hogy melyikkel? Ez szerintem egy-két vérvétellel, és néhány célzott laborvizsgálattal kideríthető.

Jelige: csivava  2013.júl.11.

Erre sajnos nem tudok semmit mondani. Bármi lehet az oka. Ha ki szeretné deríteni, valahol el kell kezdeni egy alapos vizsgálattal.

Jelige: Házicica  2013.júl.11.

A cicáját mindenképpen és minél előbb alaposan meg kell vizsgáltatni, lehetőleg olyan állatorvossal, aki gyakorlottabb a kisállatok terén, Vizsgálat(ok) nélkül erről a problémáról semmi érdemlegeset nem lehet mondani.

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 314 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat