Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Szuzi  2013.nov.19.

Az ilyen problémák esetében nagyon nem mindegy, hogy ki, milyen tapasztalattal a háta mögött vizsgálja a beteget. Sok olyan állatorvos van, aki a bizonyos ritkábban előforduló állapotokat észre sem veszi (mert ő maga még soha nem találkozott ilyennel, vagy nem is tud róla, hogy van ilyen). Ezekben a helyzetekben van szükség a specialistákra. Javaslom, nézzen körül a www.kisallatortopedia.hu honlapon, itt talál az ortopédiában járatos specialistákat, akik már bizonyítottak abban, hogy értenek ahhoz amit csinálnak. Sokan vannak már szerte az országban a tagjaik, bizonyára talál olyat, aki valahol a közelben dolgozik, és el tudja vinni hozzá a kutyáját.

Jelige: térdelő kutya  2013.nov.18.

Nehéz erre a kérdésre válaszolni. Lehet, hogy csak egy egyedi szokás, aminek nincs jelentősége. Lehet, hogy nem is kellene vele törődni, ha neki így jó, miért ne térdelhetne? De ha utána akarnak járni, akkor javaslom keressenek meg valakit az Önök közelében a Magyar Kisállat Ortopédiai Társaságból www.kisallatortopedia.hu

Jelige: Jess cica  2013.nov.17.

Nem tudom megmondani miért hányja ki a vizet a cicája. Volt már vele állatorvosnál? Jó lenne mielőbb megmutatni! Akkor talán lehetne válaszolni a kérdéseire.

Jelige: tacskópanasz  2013.nov.17.

Azt gondolom, hogy ebben a helyzetben nem morfondírozni kell azon, hogy mi baja lehet a kutyájuknak, hanem el kell vinni egy állatorvoshoz és alaposan meg kell vizsgáltatni e "panaszok" vonatkozásában. Egy vizsgálattal derülhet ki csak az, hogy van-e valami elváltozás, van-e valami a tapasztaltak mögött.

Jelige: juventusz  2013.nov.13.

Erről így biztosan nem lehet semmit mondani, szerintem ez még akkor is nehéz lenne, ha láthatnám és vizsgálhatnám a cicát. Sajnos, nem hiszek abban, hogy házilag bármit lehetne tenni. Mielőbb állatorvoshoz kellene vinni és meg kellene vizsgáltatni. De ettől még úgy van, ahogy írta, bármikor elmehet.

Jelige: kedvetlen kismacska  2013.nov.12.

a kölyök és a felnőtt macskaeledelek összetétele eltérő. A felnőtt macskáknak való gyári ennivaló nem tartalmaz elég tápanyagot a növekvő kölyök helyes táplálásához. Alkalmanként nem lesz tőle bajuk, de ha sokáig ezt eszik, kialakulhatnak nem várt problémák.
A légfrissítők zavarhatják az állatokat, de azt nem tudom, ettől lehetnek-e bágyadtak.

Jelige: Milo  2013.nov.12.

Az öregedő cicáknál egy ilyen állapot akár elfogadható is lehet. Idősebb korban már romlik az emésztése, változik az anyagcseréje. Ha elfogadhatóan eszik, akkor lehetséges, hogy jobb békén hagyni. De ettől természetesen lehet olyan baja is, ami akár jól gyógyítható lenne, még az idős kora ellenére is, de ahhoz, hogy ez kiderüljön, nagyon alapos kivizsgálás kellene (a megnyomkodás, ránézés erre nem elegendő). Egy olyan rendelőben, ahol jól értenek a kisállatokhoz, egy teljes laborvizsgálat (vér, vizelet, bélsár), sok minden kiderülhet. Például az, hogy kezdődő (vagy már kialakult) veseelégtelensége van, ami az idős cicáknál gyakori, és aminek az egyik fő tünete az egyre gyakoribb hányás. Úgyhogy, azt javaslom, keressen egy jó rendelőt a környéken, és kérjen nagyon alapos vizsgálatot.

Jelige: max  2013.nov.12.

Szerintem a kutyájuk nem ok nélkül nyalogatja a végbelét, csak rá kellene jönni, hogy miért nyalja. Ehhez jó tudni, hogy a kutyák ösztönösen nyalnak minden olyan helyet, ahol testnedv(ek) szivárognak vagy folynak. Ehhez elég egy felületes hámsérülés is, amin keresztül egy kis savó szivárog. Öreg kutyának nem biztos, hogy jót tesz, ha mostanában szoktatják rá a csont evésre, ez is okozhatja a végbél és a végbélnyílás apró sérülését. Persze, lehet ez a váladék a bűzmirigyekből is, sok kutyának van ezzel tartósan problémája, így nem lenne meglepő. Szóval, ALAPOS és többszöri vizsgálat talán segít megoldani a rejtélyt.

Jelige: immunerősítő  2013.nov.12.

Igen, lehet adni, de csak az egyiket a kettő közül. Az, hogy melyiket választja, mindegy. Az alkalmankénti szteroidos "lökést" én elhagynám, mert ez sem tesz jót az immunrendszernek, annak ellenére sem, hogy utána látványos a "javulás".

Jelige: baleset  2013.nov.11.

Ha egy autó elüt egy kutyát, annak akkor is lehetnek olyan fájdalommal járó sérülései (pl. az izomzatában, a csontjaiban, az izületeiben), ha egyébként nincs semmi törése, vagy belső sérülése. Ez még így egy héttel utána is megmagyarázhatja a jelenlegi állapotát.
De a füle mögötti dudorról jó lenne mielőbb tisztázni, hogy az pontosan micsoda, nem lehet-e pl. egy tályog, vagy más tartalommal telt képlet. Lehet, hogy ettől lázas, az pedig bőven elég indok mindarra, amit leírt a viselkedéséről. Szóval, szerintem vissza kellene vinni a városba az állatorvoshoz és újra alaposan meg kellene vizsgáltatni!

Jelige: dioka  2013.nov.9.

Nagyon nem mindegy, hogy milyen füvet rágcsál a kutyája, és hogyan?
Amikor a gyomruk ég, és ki akarnak hányni valamit, akkor válogatás nélkül és gyorsan falják be a füvet, majd nem sokkal később kiöklendezik a megevett füvet, belecsomagolva azt, amit ki akartak hányni előtte.
Ha viszont komótosan, szálanként eszegeti a füvet, és csak bizonyos fűszálakat legelészve eszi a füvet, akkor azt élvezeti cikk-ként fogyasztják, mert jó íze van, mert van benne valami, ami nekik jó érzést ad. Ebben az esetben ez teljesen normális jelenség.

Jelige: tacskó piros fejbőr  2013.nov.7.

Sajnos a kérdéseire így biztosan nem lehet érdemi választ adni, mindenképpen meg kellene vizsgáltatni állatorvossal, sőt, ha lehet akkor bőrgyógyászattal foglalkozó szakemberrel. Javaslom, érdeklődjön a városukban dolgozó állatorvosoknál, hogy hol talál ilyen szakrendelést a közelben.

Jelige: rándulás  2013.nov.6.

Minden ilyen jellegű sérülés gyógyulásához kellhet akár több nap is. 3 nap után ne várjon még csodákat!
De azért szerintem egy röntgen nem ártana, ha eddig nem volt még, hátha mégis komolyabb a sérülés. (Lábat nem lehet ultrahangozni.) És esetleg nem csak egy "sima" állatorvossal kellene megvizsgáltatni, hanem egy ortopédiában jártassal is (www.kisallatortopedia.hu)

Jelige: Labrador  2013.nov.1.

Egy 3 éves kutya már réges-régen felnőtt, a csontnövekedése is régen befejeződött. Ezért igazából nem hiszek abban, hogy a fájdalmas végtagon a csonterősítő szer segítene. (Nagy kérdés az is, hogy ezt ki javasolta? Azt írta, hogy nem voltak állatorvosnál, tehát ez valami laikus javaslata lehetett csak.) Szerintem sokkal inkább a pihenés, a pihentetés segített. Ha nekem kibicsaklik a bokám, és ezért 4-5 napi sántikálok, nem hiszem, hogy csonterősítőt kellene szednem. Viszont pihentetem a lábam, és esetleg fájdalomcsillapítót szedek.
Arra a kérdésre, hogy miért mindig ugyanazon a lábon jelentkezik a probléma, sokféle válasz lehetséges, de ehhez nagyon alaposan meg kellene vizsgáltatni a kutyájukat és a lábát egy ortopédiában járatos állatorvossal. www.kisallatortopedia.hu

Jelige: Szuzi  2013.nov.1.

Ebben az életkorban számtalan tényező okozhat ilyen mozgászavarokat, a legtöbbjük "banális" ok (izomláz, meghúzódás). Persze lehet akár diszplázia is a háttérben, de ezt kideríteni csak megfelelő röntgenvizsgálattal lehet. Ebben a fajtában viszont ez nem gyakori. Mivel fiatal a kutya, én leginkább arra gyanakodnék, hogy a növekedéssel együtt járó csontfejlődési "izgalom" okozza a tüneteit (ezt panosztitisznek hívják), bár ez is inkább a nagyobb testűeknél szokott előfordulni. Szerintem tartsa a kapcsolatot az állatorvosával, folyamatosan beszélje meg vele a tapasztaltakat, és ha kell, majd ő segíti Önt tanácsokkal, vagy ha kell, gyógyszerekkel.

Jelige: pulika  2013.okt.29.

Ezzel a tünetegyüttessel bármi baja is lehet a kutyájának, közte akár komolyabb kategóriás is (pl. méhgyulladás). Én nem hiszek abban, hogy itt mérgezésnek akár csak a gyanúja is felmerülhetne. Újra és újra vizsgálni kell, esetleg érdemes lehet egy másik állatorvoshoz elvinni (ha már az első kollégám "elakadt").

Jelige: srác  2013.okt.28.

A macskák húgyúti problémái mindig nagyon komplikáltak, és ennek a megoldása soha nem egyszerű. Egy katéterezés csak a húgycsövet aktuálisan elzáró követ tudja kimozdítani a helyéből, de általában van még belőlük jó néhány a hólyagban. Ott, ahol egyébként ilyenkor komoly gyulladás zajlik. Sajnos ezt a dolgot nehéz pénz nélkül most megoldani, mert folyamatos, többször kezelést igényel, ha valóban segíteni akarnak a cicán.

Jelige: Proci  2013.okt.28.

Tegnap sajnos nem tudtam válaszolni, így szerintem ma, ha amúgy is elmennek vele állatorvoshoz, kiderülhet, hogy mi volt ez a furcsaság a sebénél.

Jelige: Macika  2013.okt.28.

A hátsó testfél imbolygását több minden is okozhatja, állatorvoshoz kellene menni vele, mielőbb.

Jelige: SOS kismacska  2013.okt.28.

Sajnos nem tudtam korábban válaszolni. Ha még ma is aktuális a kérdése, akkor biztosan el kell vinnie állatorvoshoz a cicát.

Jelige: Kissmacska  2013.okt.24.

A cicája orrán minden jel szerint kialakult egy tályog. Ez pedig azért lett, mert valamilyen sérülés érhette (karmolás, harapás, szúrás). A tályog kinyílt,és ürül belőle a gennyes tartalom. Állatorvosnak kellene megmutatni!

Jelige: farkasvakság  2013.okt.21.

A kutyák látása alapból nem túl jó. Ők sokkal többet "látnak" az orrukkal, mint a szemükkel. A kor előrehaladtával még inkább romlik az amúgy sem túl jó látásuk. Ezt mindenképpen be kell kalkulálni a megítélésbe! A látásuk "hatásfoka" számtalan apróságtól is függhet. Ezért csak azt tudom mondani, nem kell ezt a kérdést túlaggódnia. Az állatorvosnak azért szóljon róla, de ne várjon nagy csodákat. A vak kutyák is nagyon jól látnak az orrukkal. főleg ismerős környezetben. Csak hagyni kell, hogy tudjanak tájékozódni.

Jelige: Szili, akinek tisztázatlan a betegsége  2013.okt.21.

Egy állat betegségéről, állapotáról sok esetben még akkor is nehéz bármit is mondani, hogyha az orvos látja, vizsgálja. E nélkül tényleg csak találgatni lehet. Egy 1 éve meghalt cicáról, úgy, hogy csak az Ön leírását olvasom, nem tudok semmit mondani! Rengeteg baja lehetett. Ha akkor nem végeztetett boncolás, akkor ma már semmi nem fog kiderülni. El tudnám sorolni, hogy mi baja lehetett, de azt hiszem, nem lenne elég itt a hely, meg az idő sem. Inkább azt tanácsolom, próbálja meg elfogadni, hogy ő nincs már.

Jelige: szuzi  2013.okt.20.

Mozgás közben bármikor előfordulhat banális sérülés (megrándul, meghúzódik, stb). Ezek legtöbbje 2-3 napos pihentetés után elmúlik. Ha továbbra is sántít, akkor el kell vinni állatorvoshoz megvizsgáltatni. Ha a rendelőben van röntgen, az nem hátrány, de nem feltétlenül szükséges. A hozzáértés és a tapasztalat fontosabb.

Jelige: Picikém  2013.okt.18.

1. Olyan, hogy "kullancs elleni injekció" NINCS. Nem tudom mit kapott a kutyája, de szinte nem is érdekes. A tapasztalt tünetek ALAPOS kivizsgálást igényelnek, nem pedig találgatást.
2. A kapott gyógyszerek mindegyike szteroid. A Diprophos egy tartós hatású. A szteroidok jellemző mellékhatása a vízivás fokozódás, ezzel a gyakori pisilés. Ezért pisil most ilyen gyakran.
Számozás nélkül: a kutyájának a baja komoly dolog, de ennek okát ki kell vizsgálni. Ez vizsgálatokba kerül, az pedig költségekkel jár. El kell dönteni, hogy mit akar, és azt is, hogy mit tud vállalni anyagilag! Ha szűkös a pénztárca, akkor ez sok mindent felül ír, de a találgatások alapján végzett kezelések komoly károsodásokat okozhatnak. Ezt tudomásul kell venni. Az Advil Ultra "csak" egy fájdalomcsillapító, nem hiszem, hogy bármit is változtatna a jelenlegi helyzeten.

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 317 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat