Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: farokvágás  2016.jún.3.

A vonatkozó jogszabály (41/201 Korm. rendelet) szerint a kutya 7 napos életkoráig lehet farokvágást elvégezni, utána már TILOS ! Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha ott az alomban, ahol született, nem csinálták meg, akkor később már nem lehet levágatni a farkát (és nem is tanácsos).

Jelige: Daddy  2016.jún.3.

Egy kutya ezer féle ok miatt vakarózhat. Ezek között csak egy ok a fülprobléma, egy másik ok a bűzmirigy probléma, de ezek mellett még rengeteg oka lehet a szűnni nem akaró vakarózásnak. MIután már volt két próbálkozás a megszüntetésre, de ezek nem jöttek be, így azt gondolom, itt az ideje annak, hogy egy hozzáértő állatorvost keressen (pl. bőrgyógyászati szakrendelést) és egy nagyon alapos vizsgálattal kiderítsék a valós okot. Addig ugyanis lehet ezzel-ezzal próbálkozni, de hogy használ-e valamit, csak a véletlenen múlik.

Jelige: féljek e?  2016.jún.1.

Ne féljen! Ha a másik kutyája egészséges és semmi rossz produkciója nincs, semmivel nem nagyobb a kockázat mintha az utcáról vinne haza valamit (pl. cipőtalpon)

Jelige: Puszi  2016.jún.1.

Valószínűleg zsír, de ezt így látatlanban nem lehet megítélni.

Jelige: 09  2016.jún.1.

Ezeket a kérdéseket annak az állatorvosnak kell feltennie, aki megvizsgálta és a diagnózist felállította. Azt, hogy neki igaza van e, csak úgy lehet megmondani, ha másik hozzáértő állatorvossal is megvizsgáltatja.

Jelige: Dona91  2016.máj.31.

A legvalószínűbb, hogy a tej feleslege pang az emlőkben és ez okozza a duzzanatot. A kiscicákat ebben a korban már réges-régen teljesen le kellett volna választani, beleértve azt is, hogy elvenni az anyacica alól őket (a jelenlétük folyamatosan inger arra, hogy tejet termeljen.) Első javaslatom, hogy próbálja elkülöníteni a kölykeitől, a hasát (emlőit) ne simogassa, a cicát a legminimálisabban kényeztesse csak, és adjon neki kevés ennivalót és nagyon minimális folyadékot. Erre a tejtermelésnek illene visszaesni pár nap után. Ha ez után sincs javulás, mindenképpen meg kellene mutatni állatorvosnak!

Jelige: lárvák ellen  2016.máj.28.

Ha a kutya, macska köhög (főleg ha még kölyök), akkor állatorvoshoz kell vinni és meg kell vizsgáltatni, mert száz ok miatt köhöghet, ami közül csak az egyik az, hogy esetleg vándorló féreglárvák vannak a tüdejében. A kérdésre egyébként nem tudok így fejből válaszolni, ehhez meg kell nézni az adott gyógyszerek részletes használati utasítását.

Jelige: gyógyszer-nyírakozás  2016.máj.28.

Ilyen gyógyszer szabad forgalomban nem kapható, csak állatorvosi receptre lehet ilyet megvenni. Keressen fel egy állatorvost aki majd felír ilyen nyugtatót.

Jelige: epilepszia?  2016.máj.24.

Sajnos rossz hírem van! A kutyáját szinte biztosan nem tudja az állatorvoshoz való elvitelhez megfelelően nyugtatózni, ugyanis olyan elérhető nyugtató nincs, amivel ezt meg tudná tenni. Ráadásul egy lenyugtatózott állattal az orvos sem sokat tud kezdeni. A probléma kielemzése azonban az elején nem is biztos, hogy igényli az állatorvoshoz való elvitelét. Ennek a problémakörnek a kibogozása ugyanis nem itt kezdődik. A legtöbb epilepsziás kutya esetében ugyanis semmit nem lehet látni, megállapítani akkor, amikor éppen nincs rohama. Ezt inkább megbeszélni (átbeszélni) kell, amihez nem is igazán kell még a kutya. Az elején sok függ az apró részletektől (pl. milyen gyakran vannak rohamai, meddig tartanak, hogy zajlanak, hogy múlnak el).

Jelige: bedagadt, lebénult  2016.máj.24.

Elnézést, most látom, hogy rosszul írtam. Helyesen: a rágóizom idegének(nervus facialis) a bénulásáról van szó!

Jelige: bedagadt, lebénult  2016.máj.24.

Ezek jellegzetes tünetei az ún. rágóizom bénulásnak. Gyakran előfordul ha pl. a kutya gyakran rág kemény dolgokat (összenyomatás miatt). Keressen olyan állatorvost, aki ott volt azokon az órákon, amikor ezt tanították (vannak azért ilyenek). Ő tudni fogja a kezelést is, bár a gyógyulás nem lesz gyors, ez biztos!

Jelige: epilepszia?  2016.máj.24.

Igen, a leírás alapján a kutyájának időnként epilepsziás rohamai vannak. Ezeket sajnos nem tudja semmivel megelőzni. Ezek néha jönnek, ahogy múlik az idő, úgy egyre gyakrabban fognak jelentkezni. Ez a felnőtt kutyáknál ún. szerzett epilepszia, aminek az okát kideríteni nem egyszerű, és mindenképpen sok időt, energiát és pénzt igényel a kivizsgáltatása. Állatorvos azért sokat segíthet úgy is, ha nem derül ki (vagy nem deríthető ki) az oka. Vannak erre ma már jó gyógyszerek, amiket ha ad, a rohamok száma csökkenthető.

Jelige: Ő a mindenem!  2016.máj.24.

Azt kell mondanom, hogy a kutyájának egyszerre többféle problémája is van. A szájában fogkövesedés van és ennek következtében ínygyulladás. A lábhajlatnál bőr irritáció, esetleg allergiás bőrtünet lehet, míg a körmei valószínűleg jelentősen túlnőttek. Ezeken a problémákon csak állatorvos tud Önnek segíteni, mindenképpen el kellene vinni valahová megvizsgáltatni és kezeltetni!

Jelige: Altatás  2016.máj.23.

Ha jól csinálják, akkor semennyire nem veszélyes. Biztosan szokta olvasni a hírekben, hogy pl. egy-egy baleset sérültjét rövid időn belül többször is operálni kellett, néha igen rövid időn belül. Ez manapság már nem lehet gond, főleg egy fiatalabb és egészséges állatnál.

Jelige: folliculitis?  2016.máj.23.

Igen, ez a leírás alapján ennek tűnik, de valószínűleg egy (jelentéktelen) enyhébb fokú folyamat. Olyasmi ez mintha a gyerekek arca pattanásos lesz egy ideig. Legtöbbször tényleg elmúlik magától. De azért nem árt figyelni rá!

Jelige: festék  2016.máj.21.

Erre csak egyetlen protokoll van: minél előbb állatorvoshoz kell vinni, meg kell vizsgálni és a talált elváltozások szerint kell kezelni!

Jelige: hasmenés  2016.máj.20.

A férgesség általában nem okoz hasmenést, de azért lehet ez is az ok. De sokkal inkább valami más a realitás. Ilyen fiatalon elsősorban toxocara szokott lenni, de a bélsár mikroszkópos vizsgálata ezt eldönti. Állatorvosnak kellene megmutatni.

Jelige: Lup  2016.máj.18.

Lehet, hogy a röntgen azért nem mutatott semmit, mert nem olyan baja van, amit röntgennel lehet(ne) megállapítani. 4 hete tartó "lábhúzás" már elég indok arra, hogy felkeressenek vele egy ortopédus szakembert (állatorvost). A www.kisallatortopedia.hu oldalon talán talál a lakóhelyük környékén is ilyet.

Jelige: kiskutyák hasmenése  2016.máj.18.

Ha minden más jónak tűnik, 1-2 napot még lehet várni ezzel a habosabb széklet problémával, de ha nem múlik, akkor csak jó lenne megmutatni őket állatorvosnak. Az is lehet, hogy az anya tejében van valami, ami ezt okozza, és talán az anyakutya etetését is át kellene gondolni. A kölykök start tápjának valamelyik jó minőségű márka kölyöktápját javasolnám (Royal Canin, Hills, stb.)

Jelige: daysi  2016.máj.17.

Nem tudom időszerű-e még a válaszom (amit leírt az olyan probléma volt, amivel nem igen lehet egy e-mailben majd érkező válaszra várni), de csak azt remélem, hogy a cicája kibírta addig, amíg állatorvos elé került. Ugyanis ez volt az egyetlen amit tehetett, hogy mielőbb eljuttatja állatorvoshoz.

Jelige: golyó  2016.máj.15.

A leírtakból arra következtetek, hogy a diagnózis szívelégtelenség lehetett. A kutya állapota arra utal, hogy a gyógyszerek nem tudnak már segíteni. Kicsi a remény arra, hogy jobban legyen, ezért erősen gondolkodjanak el azon, hogy nem lenne-e jobb inkább elengedni.....

Jelige: Valter  2016.máj.14.

Azt javaslom, hogy ne saját maguk akarják megfejteni ezt a feladványt, hanem mielőbb vizsgáltassák meg állatorvossal Valtert. Amit leírtak, az alapján erősen gyanús, hogy van valami a szájában, fogai között vagy akár a nyelve alatt. De lehet más baja is. A kullancs egészen biztosan nem okozhatott ilyesmit.

Jelige: Coco  2016.máj.13.

Az állatpanzió mindig kockázatos, még akkor is, ha igyekszünk mindent megtenni az esetleges ottani fertőződésekkel kapcsolatban. Ott ugyanis könnyű összeszedni bármit. Most is ilyesmiről lehet szó, valószínűleg összeszedett ott valami fertőzést. Sajnos ennél többet így biztosan nem tudok mondani, kezelni kell, hordani vissza ellenőrzésekre, és remélni, hogy jobban lesz majd meggyógyul.

Jelige: Jackson  2016.máj.13.

A kutyájuknak komoly baja lehet, de ezt kideríteni nem lesz könnyű. Kellene kérni a helyi állatorvostól egy beutalót, és ezzel elvinni Budapesten az Egyetem Belgyógyászati Klinikájára kivizsgálásra.

Jelige: miért nem kint kakil?  2016.máj.13.

Azért, mert korábban megengedték neki, hogy ezt bent tegye a lakásban, és ehhez szokott hozzá. Neki most az a normális, hogy ezt odabent kell csinálni. Erről leszoktatni (illetve kiszoktatni) nem lesz könnyű. Ez nem gyógyszer kérdése, ehhez az agyacskájában kell rendet rakni, illetve meg kell neki ezt tanítani. Nem lesz könnyű, de nem reménytelen. Javaslom, hogy hozzáértő kutyakiképző segítségét kérjék!

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 341 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat