Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Jojó  2015.okt.4.

A dilatációs kardiomyopátia nagyon komoly betegség, ami komoly keringési zavarral jár. A kutyája valószínűleg azért áll inkább, mert így kap elég levegőt. Ha lefekszik, akkor sokkal nehezebben tud levegőhöz jutni. Az állapota viszont ingadozó, ezért van néha kicsit jobban, máskor meg rosszabbul. Szerintem a gyógyszerek egyelőre jók, de gyakori állatorvosi kontroll kell, és az adagolásban is lehetnek változások, mindig az állapottól függően. Ha esetleg újabb állatorvosnak akarja megmutatni, akkor azt ajánlom, hogy kifejezetten kardiológus-t keressen, mert egy bizonyos szint után ez már speciális ismereteket és gyakorlatot igényel.

Jelige: FIV+ cica  2015.okt.2.

Az, hogy a cica FIV+, közel sem jelenti azt, hogy a vírusokat üríti is. A teszt csak azt mutatja ki, hogy volt (van) fertőzés, de azt nem, hogy aktív-e a folyamat. Az óvatosság sosem árt, de gyakorlatból mondom, hogy szinte lehetetlen 100%-os biztonságot elérni az ilyen óvintézkedésekkel. A vírus testnedvekkel terjed, elsősorban vérrel, de minden más testnedvben előfordulhat (elsősorban a nyálban). Praktikusan lehetetlen megvalósítani azt, hogy semmiféle vírus átadási lehetőség ne legyen egy lakásban, ahol azért normálisan kellene élni az embereknek (is).

Jelige: unoka-pótlék  2015.szept.29.

Szerintem biztosan nem csinált semmit rosszul, ez egy kivédhetetlen véletlen lehet. A leírtak alapján nekem is az a gyanúm, hogy ez valami allergiás túlérzékenységi reakció lehet(ett). Házilag sokat nem tud tenni, holnap vissza kellene vinni az állatorvoshoz, a mai kezelést meg lehetne ismételni. DE lehet, hogy holnap reggelre már enyhülnek a tünetek.

Jelige: Szofi  2015.szept.23.

Azt megírta, hogy már 2 állatorvosnál is jártak, de azt nem, hogy mit állapítottak meg ill. mi volt a véleményük. A leírt tünetekkel többféle baja (betegsége) is lehet a cicának, akár a méhgyulladás is szóba jöhet, de 10 évesen már a veséivel is lehet gond (ez elég gyakori az idősödő macskáknál). A lényeg, hogy a cicáját alaposan ki kellene vizsgálni (vér és vizeletvizsgálat, hasi és ezen belül vese ultrahang vizsgálat), mégpedig minél előbb.

Jelige: Tappancs cica  2015.szept.23.

A fiatal, pár hónapos macskákat több olyan vírusos betegség is fenyegeti, amelyeket a természet azért talált ki, hogy gyérítse a macskák számát. Éppen emiatt kell vagy kellene a fiatal macskákat rendesen beoltatni, hogy ezeket a betegségeket ne kapják el. Gyanítom, hogy a cica elkaphatta valamelyik ilyen vírust és emiatt mutat tüneteket. Az állatorvosi vizsgálat mindenképpen javasolt, minél előbb!

Jelige: tacsika  2015.szept.22.

A juvenilis vaginitis oka alapvetően egy hormonális diszfunkció. Nem gyakori probléma, de előfordul. Sok állatorvos azonban még csak nem is hallott róla, és ezért azt hiszi, hogy a tüneteket felfázás okozza. Ahogy írtam, az első tüzeléssel szinte mindig elmúlik, addig pedig jól kézben tartható a tüneti kezeléssel.

Jelige: fecotomi  2015.szept.22.

A kérdésére sajnos nem tudok okos választ adni. Bármitől lehet(ett) ez a változás. A macska lélektanban járatosak szerint annak, ha a cica nem az alomra végzi a dolgát, ahogy korábban, annak jelentése (mondanivalója) van. Legtöbbször az, hogy valamivel nincs megelégedve a környezetében, vagy pld. az alomhoz rossz emlékek (pl. fájdalom) kötődnek. Nagy türelem és megértés mellett azért lehet reménykedni, hogy idővel visszaáll a korábbi rend.

Jelige: névtelen  2015.szept.21.

A kutyájának juvenilis vaginitise, magyarul fiatalkori hüvelygyulladása lehet. A hüvelyből bakteriológiai mintavétel után célzott antibiotikum kezelés lehet javasolt. A kórkép általában makacs, nehezen kezelhető, de nem súlyos és az első tüzelés után szinte majdnem minden esetben megszűnik. Javaslom, hogy keresen fel vele állatorvost!

Jelige: Angyal  2015.szept.21.

A tapasztalt jelenség vastagbél problémára utal. Ennél többet azonban nehéz róla mondani. Ki kellene vizsgáltatni!

Jelige: Bence  2015.szept.21.

A cicája nagylány lett és tüzel! Itt az ideje elgondolkozni, hogy megoperáltassa, mert e nélkül nehéz lesz vele együtt élni.

Jelige: tünet  2015.szept.19.

Őszinte leszek, ezeknek a tüneteknek a hátterében bármi lehet, láz, fájdalom, általános rosszullét. Ha ezek nem javulnak maguktól holnapra, akkor mindenképpen meg kellene mutatni állatorvosnak!

Jelige: málna  2015.szept.16.

Szinte biztos vagyok abban, hogy az állatorvos kolléga nem ígért biztos probléma mentességet prosztata ügyben. 3 hét egyébként még elég rövid idő a műtét óta, így most még nem várjanak csodákat. Ha bélsár ürítési gondok vannak, akkor enyhe hashajtók adása indokolt lenne (pl. paraffin olaj). Ami a varróanyag felszívódását illeti, erről kérdezze a műtétet végző állatorvost.

Jelige: savtúltengés  2015.szept.16.

Igen, lehet, hogy sok a sava. Ez azonban a kutyáknál közel sem olyan nagy gond, mint az embereknél, hiszen éppen a hányás az, ami segít eltávolítani a felesleget. Ha egyébként jól "működik" a kutyájuk, jól eszik, élénk és minden más rendben van,m nem biztos, hogy különösebben kellene foglalkozni ezzel a kérdéssel. De ha mégis akarnak valamit tenni, akkor elkerülhetetlen hogy állatorvoshoz vigyék és egy kicsit alaposabban megvizsgáltassák.

Jelige: érzékeny gyomor  2015.szept.10.

Ma már nagyon sokféle diétás táplálási lehetőség van. De ahhoz előbb tudni kéne, hogy mitől illetve mire érzékeny a gyomra (belei). Ennek kiderítésére is vannak ma már módszerek. Én azt javasolnám, próbálkozzon másik állatorvossal (akár többel is), hátha akad valaki, aki tudja majd, hogy mit lépjen.

Jelige: gyomor fájás  2015.szept.10.

Nekem az a gyanúm, hogy az állatorvos kollégáknak fogalmuk sincs arról, hogy mi is valójában a kutyájának a baja, vagy hogy mi a tünetek oka. Az a véleményem, hogy a kutyáját ki kellene vizsgálni, csináltatni kellene néhány laborvizsgálatot (vér, vizelet, bélsár vizsgálatok), esetleg hasi ultrahangot. Persze, akár az is kiderülhet, hogy tényleg nincs semmi komoly baja, csak az átlagosnál érzékenyebb a gyomra ill. a belei. De ha bizonyíték (leletek) van arra, hogy minden rendben van egyébként, akkor ezt az "érzékenységet" másként lehet értékelni, mintha semmit nem csinálnak, csak rámondják, hogy ez egy "tipikus yorki betegség".

Jelige: alultáplált cica  2015.szept.10.

A kérdéseire nem tudok sajnos jót válaszolni, erre nincsenek bevált receptek. Próbálkozni kell, és vagy sikerül, vagy nem. DE azt javaslom, hogy holnap mindenképpen mutassa meg állatorvosnak!

Jelige: Buddy  2015.szept.9.

Sajnos csak a leírás, elmesélés alapján valóban nehéz (vagy lehetetlen) bármit is mondani. Ötleteim persze lennének. Először is meg kellene nézetni a vérében egyes makro- és mikroelemek szintjét. Vannak olyan ionok, amelyek szintjének csökkenése izomremegést okoz (pl. magnézium). Aztán az is eszembe jutott, hogy akár valami izom-enzim problémája is lehet a kutyájuknak, ami miatt nem tudja rendesen működtetni az izomsejtjeit. És, ha nagyon törjük a fejünket, akkor akár további lehetőségek is előhozhatók. Ehhez persze olyan állatorvost kell találniuk, aki hajlandó kicsit törni ezen a fejét. Addig pedig azt ajánlom, készítsenek (akár több) videofelvételt is a kutyáról, amikor a probléma jelentkezik (ez ma egy középokos telefonnal is megoldható)!

Jelige: bélgyulladás  2015.szept.6.

Azt, hogy helyes volt-e az eddigi diagnózis, vagy azt, hogy mi lehet a kutyájuk baja, netán azt, hogy kis baj van-e vagy nagyobb, én így biztosan nem tudom megmondani. Azt viszont igen, hogy a kutyájuknak mielőbb (holnap) szüksége lenne már egy alapos kivizsgálásra, legalább is annak megkezdésére. E nélkül ugyanis marad a sötétben tapogatózás....

Jelige: Anglia  2015.szept.6.

A farok környékének harapdálását sok minden okozhatja, a legvalószínűbb valami allergiás folyamat (gyakori az ún. bolhaallergia, ennél tipikusan a farok körnényékét nyalják, rágják a kutyák). Állatorvosnak kéne látnia és kezelnie.

Jelige: Zizi  2015.szept.5.

Nem hiszem, hogy eltört volna a lába, mert akkor egyáltalán nem állna rá. Ha néha rááll, néha meg nem, akkor csak fáj és amikor tudja, igyekszik nem terhelni, hogy kevésbé fájjon. De biztosat csak állatorvosi vizsgálat után lehetne mondani.

Jelige: Szofi  2015.aug.31.

Azt gondolom, hogy most az első feladat megtalálni a cicája bajainak az okát. Ha ehhez tesztek kellenek, akkor azokat el kell végeztetni. Ha a tesztek valamelyike pozitív lesz, akkor kiderül, hogy mi a cica tüneteinek, panaszainak az oka. Az már egy egészen más kérdés, hogy utána mit lehet kezdeni vele és a többi cicával. Azt majd akkor át kell gondolni, ki kell találni. Lehet, hogy az lesz a döntés, hogy minden marad úgy, ahogy most van, nincs mit tenni, vagy nem érdemes sokat tenni. Ha pedig a tesztek negatívak lesznek, akkor tovább kell vizsgálni a beteg cicát, hogy mielőbb kiderüljön, mi a bajainak az oka.
Egyébként pedig azt gondolom a leírtak alapján, hogy itt az ideje a "varázskezelések" helyett alaposan kivizsgáltatni a cicáját. (A szteroid kezelés "csodatévő" hatásai ismertek, csakúgy mint az, hogy ez csak pár napig tart. Komoly bajok nem múlnak el tőle, így ha visszaesés van, akkor lépni kell tovább!

Jelige: BIL.  2015.aug.30.

Ha ez a csirke, amelyről írt, még él, akkor már nem kell tennie semmit.

Jelige: üregi  2015.aug.30.

A szükséges HCG kezelések számát nem lehet megmondani. A sikertelen hormonális kezelés után ugyanakkora az esélye a sikeres műtétnek, mint a hormonkezelésnek volt, Vagy sikerül, vagy nem.

Jelige: Betegek a cicáim  2015.aug.28.

Azt, hogy mi lehet az anyacica baja, így biztosan nem lehet megmondani, ehhez többféle vizsgálatot is el kellene (lehetne) végezni. A "produkciója" alapján valami irritálhatja a gyomrát (esetleg a beleit is) és ez okoz hányingert. (A hányás macskákban elég ijesztő koreográfiával zajlik, emiatt van a hányáskor tapasztalt furcsa jelenség.) Keresni kellene olyan állatorvost (rendelőt), ahol hajlandóak rendesen kivizsgálni (labor, röntgen, hasi ultrahang, stb....)
A kiscicák tünetei legvalószínűbben emésztési zavar miatt lehetnek, de igazából találgatások helyett őket is rendesen meg kellene vizsgálni, bélsarukból mintát kéne venni, táplálkozásukat ki kellene elemezni....szóval tisztességesen kellene nekiállni megkeresni a baj okát. Miután azt írta, hogy egy nagyvárosban laknak, így remélem, akad ott egy olyan rendelő, ahol ezt meg tudják oldani.

Jelige: Manci  2015.aug.24.

Mancit szerintem minél előbb meg kellene mutatni állatorvosnak! Lehet, hogy sikerült "benyalnia" valami gyerekkori vírust, mert a tünetei erre utalnak leginkább, és a kora szerint is ez a legvalószínűbb.

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 334 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat