Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Sürgős4  2014.okt.14.

Ez egy olyan technikai kérdés, amit attól kell megkérdezni, aki a röntgen kontrasztanyag beadását "megrendelte" Önöktől. (Saját véleményem szerint kevés ennivalóval kellene összekeverni, és csak kevés vizet adni neki előtte.)

Jelige: fülltő-mirigy gyulladása  2014.okt.13.

Ha az lenne a kérdés, hogy mi lehet ez a kemény duzzanat a kutyája nyakán, akkor erre a válaszom az, hogy vissza kell menni az állatorvos kollégához és tőle kell megkérdezni. Ő látta, ő vizsgálta, ő állított fel diagnózist, és ő kezelte.

Jelige: Antibiotikum utáni hasmenés  2014.okt.11.

Tessék ezt a kérdést annak az állatorvos kollégának feltenni, aki ezeket a gyógyszereket ebben a formában előírta (javasolta)!

Jelige: Bűzmirigy probléma  2014.okt.10.

Sajnos ilyesmiben nincs két egyforma eset, ezért nem nagyon lehet így vizsgálat nélkül véleményt alkotni. Ha évek óta bízik az állatorvosában, azt javaslom, most is hallgasson rá!

Jelige: Gyógyszerek  2014.okt.9.

Sajnos nincs olyan a gyógyszerek körében, hogy "a legjobb" ! Minden forgalomban lévő szer hatásos és jó. Az, hogy egy-egy betegnél (ember is, állat is) melyik válik be éppen, rengeteg tényezőtől függ. Az egyiknél ez válik be, a másiknál egy másik.
Ha konkrét parazitózi(ok) ellen akar védekezni, akkor azt is figyelembe kell venni, hogy nem lehet egyszerre többféle készítményt adni, olyat kell tehát választani, ami mindegyik célra jó. Konkrét gyógyszerek javasolása előtt a kutyát is meg kell nézni. Mindenképpen azt javaslom, hogy forduljon személyesen a kutyájával együtt állatorvoshoz, és a kollégával beszéljék át alaposan, hogy mit kellene használni.

Jelige: Sutke  2014.okt.8.

Amiket leírt az első kérdésben, elég jellegzetesek pl. a cukorbetegségre is. Ha a hasnyálmirigy kevesebb enzimet termel, akkor igen nagy valószínűséggel az inzulin termelés is gátolt lehet. Az inzulin hiány pedig a cukorbetegség egyik legfontosabb oka. Azt gondolom, hogy hozzáértő kivizsgálásra van szükség, nagyon nem mindegy, hogy mit, mikor és hogyan néznek meg. Ezt egy egyszerű vérvétellel nem lehet kideríteni, illetve tisztázni.

Jelige: Betegkismopsz  2014.okt.8.

Az lehetett a baj, hogy leesett a vércukra és emiatt volt ilyen kómás jellegű. Kis testű kutyák kölykeinél ez elég gyakori probléma, oda kell figyelni nagyon arra, hogy mindig egyen eleget.

Jelige: sutke  2014.okt.7.

A kutyát nagyon alaposan ki kell vizsgáltatni, beleértve ebbe a vér vizsgálatot is. A szájüreget is alaposan meg kell nézetni, nincsenek-e ott fekélyek?

Jelige: csivava  2014.okt.6.

A kutyájának minden bizonnyal allergiás bőrproblémája van, feltehetőleg valami ekzéma lehet a háttérben (valamire allergiás a környezetben). Ennek kiokoskodása azonban még akkor sem egyszerű, ha látjuk, vizsgáljuk a beteget. Sajnos így nem lehet ennél többet erről mondani, gyógyszert ajánlani meg főleg nem tudok. (Ott Kínában majdnem biztos, hogy nem ugyanazok a gyógyszerek vannak, mint itt Európában.) Egyet lehet csak tenni, keresni kell olyan állatorvost, aki jobban ért a kutyákhoz, és legalább alaposabban hajlandó megvizsgálni.

Jelige: Izületi probléma  2014.okt.6.

Manapság a legtöbb esetben egy-egy adott hatóanyaggal 8-10 olyan készítmény létezik, amiben ez benne van. Ilyenkor állatorvosnak, gazdinak egyaránt nehéz dönteni. AZ állatorvos azonban elsősorban azt fogja ajánlani, javasolni, amivel neki saját magának kedvező tapasztalatai vannak. Minden állatorvosnak meg vannak a saját "kedvencei" egy-egy témakörben, betegség csoportban.
Ha az állatorvos azt ajánlotta, amit, ennek biztosan meg van a maga oka, de ezt tőle kell megkérdezni. AZ "alternatív" választási lehetőségek néha beválnak, de néha nem.
A jelen esetben azt ajánlom Önnek, hogy ha saját maga nem tud dönteni, hallgasson az állatorvosra és az első időben adja azt a készítményt a kutyájának, amit ő javasol. Később, ha nem válna be, vagy nem teljesen, akkor lehet majd másikra cserélni.

Jelige: Laci  2014.okt.6.

A leírás alapján ezt a kérdést nem lehet megítélni. Mindenképpen javaslom hogy keressen fel a kiskutyával egy jó ortopédus állatorvost!

Jelige: Wolf  2014.okt.5.

A kutyáját minél hamarabb meg kell mutatni állatorvosnak. Erős a gyanú arra, hogy allergiás (ekcémás) megbetegedése van, ezt csak megfelelő gyógyszerekkel lehet kezelni.

Jelige: bezi69  2014.okt.4.

A fogait, szájüregét kell megnézetni állatorvossal, ott lehet valami probléma ami a nyálzást okozza!

Jelige: Hópihe  2014.okt.2.

Amit leírt, abból semmi konkrét dologra nem lehet következtetni. Magyarul bármi baja lehet. A Konakion patkányméreg elleni K vitamin, de semmiből nem következik hogy a cicájának patkányméreg okozta mérgezése lenne. Sajnálom, de alapos állatorvosi vizsgálat nélkül ez a kérdés nem lesz megoldható! Akármennyibe kerül is. Ha nincs megelégedve az eddigi állatorvossal, próbáljon másikat keresni. Hátha ott jobbak lesznek a tapasztalatok.

Jelige: Kósza  2014.okt.1.

A leírtak alapján az a véleményem hogy a kutyájának egy epilepsziás rohama lehetett. Ez lehet, hogy soha nem ismétlődik meg, de az is lehet, hogy rövidesen ismét lesz egy hasonló. Most még egyelőre semmi különös tennivalójuk nincsen azon kívül, hogy igyekezzenek alaposan feljegyezni mindent, amit furcsaságként észlelnek, ha újabb rohamok lennének, akkor az időpontot, a hosszát, a közben mutatott produkcióit, stb. Aztán 3-4 ilyen roham után (amikor már látszik belőlük valamilyen rendszeresség) mindenképpen keressenek fel egy állatorvost.

Jelige: Shiva  2014.szept.29.

Sajnálom, de ezen az úton biztosan nem lehet megmondani, hogy mi lehet a cicájának a baja, ami ezt a tünetet okozza. Még az alapos megvizsgálása után se biztos, hogy erre rá lehet jönni. Mindenképpen javaslom azonban hogy mutassa meg állatorvosnak!

Jelige: szeretet  2014.szept.25.

Azt tudom csak javasolni és ajánlani, hogy holnap mindenképpen keressenek fel egy jó állatorvost a cicájukkal! Meg kell vizsgálni ahhoz, hogy bármit mondani lehessen erről a problémáról, amit leírtak nekem.

Jelige: Húgyúti gond  2014.szept.24.

Ha eddig mindig mást mondott az aki éppen aktuálisan ott volt a kórházban, akkor én mit tudok ehhez hozzászólni, ha még az sem biztos, éppen milyen típusú kövei vannak? Miután azonban azt írta, hogy a 3 hónappal ezelőtti katéterezés óta jól volt, én egyelőre azt választanám, hogy az eddigi kezelését (táp etetését) folytatnám.
Ha állatorvost (rendelő, kórházat) váltanak, arra fel kell készülni, hogy esetleg újra elölről kezdik a kivizsgálását.

Jelige: macska betegség  2014.szept.24.

A cicájuknak komoly betegsége lehet, korából következően valószínűleg valamelyik vírusos macskabetegséget kaphatta el. Mindenképpen és minél előbb lássa állatorvos! Ez nagyon fontos!

Jelige: Maci  2014.szept.23.

Valószínűleg többről van szó a kutyájuk esetében mint egy egyszerű kötőhártya gyulladásról. Lehet, hogy a könnytermelése fokozódott, de lehet az is,hogy a könnyelvezetése gátolt (eldugult a könnyelvezető csatornája). De lehet, hogy az egész hátterében komolyabb szembetegség van. Fontos lenne tehát ebben a stádiumban, hogy kifejezetten szemészetre specializálódott állatorvos lássa.

Jelige: Csütörtöki műtét  2014.szept.23.

A térdficam csak akkor fáj amikor a térdkalács oldalra mozdul el. Ha a helyén van, akkor nincs se fájdalom, se mozgászavar.

Jelige: Cleo  2014.szept.23.

A véleményem az, hogy a diagnózis helyes, egészen biztos, hogy erősen szívbeteg a kutyája. Az már egy más kérdés, hogy a kezelés amit kap, az ebben a formában jó-e így? A Furosemid vízhajtó gyógyszer, de erre nem mindig van szüksége a betegnek, ill. nem biztos, hogy naponta kell adni. Ugyanez a helyzet a Pananginnal is. Viszont lehet, hogy a Vasotop-ból kevés neki az 1,25mg -os, és erősebb változata kellene. Általánosságban azt lehet mondani, hogy egy szívbeteg állat megfelelő kezelésének beállítása egy hosszabb folyamat, és közben a tapasztalható változások figyelembe vételével kell módosítani a gyógyszereken és az adagolásukon. Ezt kellene alaposan megbeszélni az állatorvosával és/vagy a szív vizsgálatot végző állatorvossal. (Utóbbival azért, mert ő látja hogy közben rosszabbodik-e a szív állapota.)

Jelige: Röfike  2014.szept.22.

A francia bulldogok azért szülnek nehezen, és azért gyakori a császármetszés, mert a kölykök nagyok és nem férnek ki természetes úton. Az amerikai bulldog jóval nagyobb kutya mint a francia bulldog, így igen valószínű, hogy nagy kölykök lesznek. Ez előre vetíti a nehéz szülés, és adott esetben a császármetszés lehetőségét. Jó lenne a terhessége kb. 5.-6. hetében ultrahangos vizsgálatot végeztetni, így akár milliméter pontosan lemérhetőek a kölykök, és előre lehet tudni, hogy nagyjából mire lehet számítani a szülésnél. És emellett próbáljanak meg közben anyagilag is felkészülni a várható nehézségekre (a műtétre), mert ezen nem múlhat Röfike élete.

Jelige: Bagira  2014.szept.22.

A 20 éves életkor egy cicánál nagyon szép kor, de sajnos az ő életük sem tart örökké. Az agg kori "elfáradás" megkezdődik egyszer és akkor ilyen-olyan panaszokat észlelnek. A has megnagyobbodása mögött sokféle ok állhat, ennek kiderítéséhez mindenképpen kell egy állatorvosi vizsgálat. Azt javaslom, vigye el a cicát megvizsgáltatni egy közeli rendelőbe.

Jelige: tanácstalan gazdi  2014.szept.21.

A sikeres párzás végén a kan és a szuka hosszú percekig összeragadnak. Ez néha akár 5-10 perc is lehet, a de a legrövidebb idő is hosszabb mint egy pillanat. Így a leírtak alapján nem tartom valószínűnek, hogy történt volna sikerese párzás közöttük. Biztosan azonban csak kb 3 hét múlva lehet mondani, ultrahangos vizsgálatta ekkor lehet legkorábban vemhességet megállapítani. Magfelelő altatási technikával ma már sikeresen operálhatók az idősebb állatok is. A vemhesség megszakítás gyógyszerrel lehetséges ugyan, de sok kockázata van.
A macskás kérdésre az a válaszom, hogy az étolaj is lehet, hogy segít(ett). Ha nem, holnap menjenek vele vissza ahhoz aki operálta.

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 327 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat