Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: zsíros szőrzet  2014.jan.15.

Először is, jó lenne megmutatni a cicáját egy (jó) állatorvosnak. Lehet ugyanis a háttérben olyan probléma is, amit csak szakember tud felismerni (főleg anyagcsere bajok). Másodszor, meg kellene nézni, hogy mit és mennyit eszik, lehet-e változtatni a táplálásán? Lehet, hogy túl sok a zsír a táplálékában. Ebben is az állatorvos kolléga segíthet.

Jelige: Safrika  2014.jan.15.

A macskák asztmája sok tekintetben egészen más, mint az embereké, főleg a kiváltó okokat illetően. Emiatt az emberi inhalációs gyógyszerek nem használhatók. (Én magam még eddig soha nem hallottam arról, hogy ilyennel próbálkozott volna egy állatorvos.) Szerintem meg kellene beszélni az állatorvosukkal, hogy más módon próbálja kezelni a cicáját.

Jelige: kutyatámadás  2014.jan.14.

A történetükben, bár az nagyon drámainak tűnik, valójában nincs semmi különleges. Ahol egynél több kutya van, ott már kell lennie egy rangsornak közöttük, előbb-utóbb ki kell derülnie annak, hogy ki a főnök kettőjük közül. Ez kutyáéknál nem megy másként, mint egy harcos verekedéssel. Ilyenkor nagyon ritkán történik olyasmi, ami végzetes lenne, mert a gyengébb kutya a genetikai programjánál fogva megadja magát, amire a másik abbahagyja a támadást, Valószínűsíthető, hogy erre azért nem volt idő, mert az első sérülések véletlenül pont olyan helyen történtek, ahol az azonnal súlyos következményekkel járt (pl. egy nagyobb ér sérülése miatt elvérzés egy testüregbe). Emiatt nincs okuk bármit, bárkit is hibáztatni. Néha van ilyen. Az eset ugyanekkora eséllyel végződhetett volna kedvezőbben is.

Jelige: Cane Corso  2014.jan.14.

Az életkoruk szerint mindkét kutyája már bőven ivarérett, így a természet rendje szerint minden adott ahhoz, hogy a tegnapi párzásból terhesség legyen.

Jelige: Lara  2014.jan.13.

Nem tudok okosat válaszolni. A cicáját mindenképpen és minél előbb állatorvosnak kellene látnia. Az anyagi gondokat kellene valahogy áthidalni, hogy mielőbb el tudja vinni orvoshoz. Házilag nem sokat tud rajta segíteni, ha ez működne, már jobban lenne az eddigi otthon i ápolástól is.

Jelige: Sütke  2014.jan.10.

A kérdésére így biztosan nem lehet válaszolni. Egy túlsúlyos állat lefogyasztása nem egyszerű, sok mindentől függ (de inkább rengeteg mindentől). Ki kell zárni, nincs-e anyagcsere betegsége. Tudni kell, pontosan mennyit mozog. Lehet, csak az adag sok, és egy kis csökkentéssel változtatható a testsúly. MInd ezeket a dolgokat a távolból nem lehet megmondani.

Jelige: Beteg a kutyusom  2014.jan.9.

Egy 14 éves korban lévő német juhászkutya rendkívül öregnek számít. Ebben az életkorban már alig van olyan szerve, ami jól működne. Az állapotát, ami most van, valószínűleg a sokféle problémájának az összegeződése hozta létre. Azt, hogy mit lehet, vagy lehetne még tenni érte, mindenképpen a kezelő orvosával kell (alaposan) megbeszélni, mert egyedül ő az, aki a kutyáját látta, vizsgálta, ismeri a pontos állapotát. De az is szóba kerülhet, főleg akkor, ha romlana az állapota, hogy esetleg nem lenne-e neki, ha nem szenvedne tovább és inkább elaltatnák. Erről is beszélni kell az orvosával.

Jelige: Csipisz  2014.jan.6.

A kutyájuknak valóban komoly idegrendszeri tünetei lehetnek, valószínűleg idegbénulás áll a háttérben. Azt azonban így nem lehet megmondani, hogy mit lehetne tenni, mert ennek rengeteg ága-boga lehet. Ilyen állapotban hamarosan teljesen el fog gyengülni, és akár életveszélybe is kerülhet. Meg kell alaposan beszélni az állatorvosukkal a lehetőségeket, és ezek alapján kell dönteni. Szóba kerülhet a végleges elaltatása is.

Jelige: Talált cica  2014.jan.5.

Mindenképpen javaslom a kontroll vizsgálatot, már csak azért is, mert a jelek szerint nem gyógyult meg teljesen. Egyébként pedig, ha majd már teljesen tünetmentes lesz, védőoltása is indokolt lesz, emiatt is el kell majd menni az állatorvoshoz vele.

Jelige: Ely kutyus  2014.jan.5.

Könnyen meglehet, hogy a kutyája agyrázkódást szenvedett, esetleg akár agyvérzése is lehet a koponyát ért ütés miatt. Szerintem mindenképpen jó lenne megmutatni állatorvosnak!

Jelige: Maszat cica  2014.jan.5.

A Virbagen Omega-t nem ismerem, én még soha nem alkalmaztam, ill, nem javasoltam, így nem tudok róla különösebben semmit. Homeopátiás kezelést a hagyományos gyógyítással együtt általában nem szokásos alkalmazni, vagy egyiket, vagy másikat szokták javasolni, Ki melyikben hisz inkább alapon.

Jelige: Athos  2014.jan.5.

A bordatörés esetén kutyában nem lehet rögzíteni a bordákat (ezt emberben sem tudják megtenni). Pihentetés, nyugalom szükséges, csak annyi mozgással, ami feltétlenül szükséges, és kerülni kell azokat az eseményeket (pl. játék más kutyákkal), ami heves mozdulatokkal jár. A van lift a házban, akkor csak lifttel közlekedjenek. Ha nincs, akkor csak lassan, vagy felemelve (pl. egy hordozótáskában, amibe ő maga belemászhat). Fájdalomcsillapító legtöbbször nem szükséges, de ha úgy érzik, hogy fájdalma van, kaphat néha egy-egy fájdalomcsillapítót.

Jelige: Petra kutya  2014.jan.2.

Arról, hogy az elvégzett műtéti beavatkozások indokoltak voltak-e vagy sem, én nem tudok állást foglalni. Minden esetre elég furcsa, hogy az Ön előzetes tájékoztatása és beleegyezése nélkül "automatikusan" ezzel operálták meg, és nem az eredetileg megbeszélt ivartalanítást végezték el.
A jelenleg tapasztalt rengeteg víz ivás semmiképpen nem normális dolog, ennek a végére kellene járni, ami csak egy alapos kivizsgálással oldható meg. (A sok pisilés már a sok ivás következménye.) A kivizsgálásnál több betegséget is ki kell zárni, vagy éppen igazolni kell. Javaslom, hogy valami "komolyabb" klinikát vagy rendelőt keressen meg ezzel, már csak azért is, mert akár az is kiderülhet, hogy a jelenlegi állapotnak a műtétekhez van köze.

Jelige: tacskóbaj  2014.jan.2.

Véleményem szerint a kutyájukról az eddigiek alapján gyakorlatilag nem lehet tudni, hogy pontosan mi a baja, csak egy, vagy többféle betegsége is van-e? Ehhez egy mielőbbi nagyon alapos kivizsgálás lenne szükséges, benne teljes vérlaborral, hasi ultrahanggal, stb. Keressenek olyan rendelőt, ahol mindezt gyorsan meg tudják csinálni.
Ami a konkrét kérdéseit illeti, azokra a válaszom az, hogy igen is, meg nem is, illetve lehet is. meg nem is.

Jelige: Bepisilek álmomban  2014.jan.1.

Tudni kell, hogy a húgyhólyag záróizomzaténak kellően erős szorításához szükséges némi ösztrogén jelenléte a szervezetben. Valószínű, hogy az Ön kiskutyájának a szervezetében nincs még elég ebből a hormonból. Ez a helyzet várhatóan és remélhetőleg az első tüzelése után (vagyis az ivarérés után) megváltozik és megszűnik ez a panasz (ami egyébként ugyanolyan, mint az ivartalanítás után inkontinencia).

Jelige: agyrázkódás  2013.dec.30.

Kérdésére így a távolból biztosan nem lehet érdemi választ adni. Ehhez látni, vizsgálni kellene, de ezt is többször, hogy lehessen látni a változásokat. Szerintem el kellene vinni egy másik állatorvoshoz, hátha nála nem csak feltételezett diagnózis,m hanem valami érdemi kezelést is kapnak.

Jelige: oltás  2013.dec.29.

Az oltásnak ilyen utóhatása biztosan nem lehet. Figyelni kell őket, és ha nem múlik, vagy rosszabbodik, meg kell mutatni az orvosnak.

Jelige: adri  2013.dec.29.

Sajnos ennek a jelenségnek az okát nem lesz egyszerű kideríteni, mert még az is lehet, hogy semmi jelentősége nincsen. Olyan állatorvosnak kellene megmutatni, aki az átlagosnál járatosabb és tapasztaltabb a kisállat ortopédiában, mert ehhez tapasztalatokra van szükség.

Jelige: Laci1966  2013.dec.23.

Sejtem, hogy mi az a valami, amit lát a kutyán, de igazából pontosan nem tudom. Ha az, amire én gondolok, akkor ez a hüvely kitüremkedése. Egyetértek az állatorvos kollégával, javasolt ivartalanítani, ez minden bizonnyal megoldja a problémát (ami e nélkül minden tüzelésnél elő fog jönni, sőt, lehet később még súlyosabb lesz).

Jelige: nincs  2013.dec.22.

Egy ilyen fiatal kölyökkutyánál ez akár komoly betegség első jele is lehet. Figyelni kell, ha nincs javulás pár óra alatt, akkor állatorvosnak kell megmutatni.

Jelige: Picúr  2013.dec.22.

Ilyesmiről látatlanban véleményt mondani kóklerség lenne, nem is vállalkozom rá. Ha a két állatorvos, aki eddig látta, eltérő véleményt mondott, akkor nincs más mód, mint megmutatni egy harmadiknak is. És akkor már valamelyik vélemény többségbe kerül.

Jelige: Csimpike  2013.dec.22.

Én nem javasolnám a gyógyszer beadását. Ha nincs jól a cica, meg kell mutatni állatorvosnak!

Jelige: encike  2013.dec.20.

Minden ilyen részletkérdést attól az állatorvostól kell megkérdezni, aki a szert alkalmazza. Az alizin alkalmazása folyamatos állatorvosi kontrollt igényel.

Jelige: Csipesz  2013.dec.15.

Mi emberek egy ilyen műtét után egy hétig ki sem kelünk az ágyból. MIt várnak a kutyájuktól? Semmi szokatlan nincs abban, hogy most egy kicsit visszafogottabb. Legyenek türelemmel, a varratszedés után visszatér majd az aktivitása is.

Jelige: Molly  2013.dec.15.

Lehet, hogy valamivel elrontották a gyomrukat. A gyomorhurut ezzel jár, a hányással meg is gyógyulnak (ha sikerül kihányni az irritáló gyomortartalmat). Lehet egy jóindulatú vírus is. 24 óra koplaltatás segíthet, ha holnapra nem lesz jobb a helyzet, akkor mutassa meg orvosnak.

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 319 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat