Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Bogi  2015.aug.6.

Komolyabb székrekedése lehet, mindenképpen meg kellene mutatni állatorvosnak, ha lehet minél előbb. Addig adhat neki 1 NoSpa tablettát görcsoldónak.

Jelige: sántítás  2015.aug.3.

A leírtakat több szempontból sem igazán értem.
A Rimadyl az egyik legjobb és leghatékonyabb fájdalomcsillapító, aminek szedése alatt jelentősen csökkennie kellett volna a tüneteknek, ha azt fájdalom okozza. Ha nem fájdalom miatt van, akkor viszont értelemszerűen nem hat rá a fájdalomcsillapító. Az, hogy sem Ön, sem az állatorvos nem talált semmit, az nem jelenti azt, hogy valóban nincs is semmi. Legfeljebb még nem derült ki.
Igazából az a javaslatom van, hogy jó lenne ortopédiai specialistához elvinni, hátha egy tapasztalt, sokat látott specialista ki tud deríteni valamit. Vagy várni még 1-2 hetet, hátha addig elmúlik magától is.

Jelige: nem kapható a kedvencünk  2015.júl.30.

Annak, hogy egy állateledel egyszer csak nem lesz kapható, ill. már nem forgalmazzák, sokféle oka lehet. Leginkább vagy minőségi problémák, de sokszor inkább gazdaságiak. Ez utóbbi azt jelenti, hogy már nem éri meg a piacon tartani, mert pl. nem fogy belőle annyi, amely fedezné a költségeket. De lehet más ok is, amit azonban nehéz megtudni. Legkevésbé az jöhet szóba, hogy káros volt. Az ilyen termékeket a piacra hozás előtt nagyon sokáig tesztelik, így ez alig valószínű.

Jelige: Muci  2015.júl.30.

Ez a duzzanat sok minden lehet. Lehet egy tályog, de lehet, hogy valami daganat. A tályog 3-4 nap után felpuhul, esetleg ki is fakad magától. Én elvinném állatorvoshoz megnézetni a cicát!

Jelige: Dézyke  2015.júl.28.

Ha csak virslit eszik, akkor előbb-utóbb biztosan beteg lesz. Az viszont egy elég nehéz kérdés, hogy mivel lehetne rávenni arra, hogy mást is egyen. Lehetne próbálkozni azzal, hogy az étvágyát fokozzák valamivel. Javaslom az élesztőt (naponta egy fekete-bors nagyságú kis darabot a szájába kenni valahová), és a kutyáknak készült Béres cseppet (Minera cseppek kutyának). Ezeket legalább 1 hónapon át kell adni a tartós hatás érdekében. Ezen kívül jó lehet 3-4 alkalommal egy-egy B-vitamin komlpex injekció is állatorvostól, 4-5 nap időközökkel. És közben folyamatosan próbálkozni kell újabb és újabb ennivalókkal, tápokkal

Jelige: macskaalom  2015.júl.27.

Azt könnyebb megmondani, hogy mi baja lehet a cicájának, ha megeszi a macskaalmot. Emésztési és bélműködési bajai, ennek következtében pedig ürítési gondjai lehetnek. Azt viszont nagyon nehéz megmondani, hogy mit tehet ellene, vagyis azért, hogy ne egyen belőle. Erre -őszintén szólva- most nincs épkézláb ötletem.

Jelige: törött szájkapocs  2015.júl.25.

Egyet tehet: minél előbb megfelelő állatorvoshoz kell vinni. Majdnem biztos hogy meg kell operálni!

Jelige: Lüszi9  2015.júl.25.

A fokozott könnyezésnek sokféle oka lehet, de ezt nem lehet találgatni, hanem ki kell vizsgálni szemész állatorvossal. Ma már sok ilyen állatorvos van, keresni kell egyet közülük és hozzá kell elvinni. Itt tájékozódhat: www.kisallatszemeszet.hu

Jelige: dió  2015.júl.24.

Kötőhártya gyulladás lehet vírusos betegség tünete is, ez fertőz. De lehet csak pl. huzattól, vagy portól vagy azért, mert a másik belekapott a karmával. Ez nem fertőző. Viszont ezt eldönteni nem könnyű, így jobb az óvatosság.

Jelige: zeusz  2015.júl.22.

Az a gyanúm és a tapasztalatom is, hogy nem a legyek voltak előbb, hanem valami seb vagy sérülés a kutyája orrán. A legyek ugyanis mindig a nedvedző, váladékozó seb szagára, illatára jelennek meg, mert már nagyon messziről kiszagolják, hogy van ott valami, ami nekik jó. A megoldás is ebből fakad: meg kell gyógyítani mielőbb a kutya orrán lévő sebet, hogy az ne váladékozzon. Utána egyből elmaradnak a legyek is. Az orron lévő sérülés, seb begyógyítása persze nem biztos, hogy egyszerű lesz, ha kell, akár állatorvosi segítséget is igénybe kell venni. A seb kezelésére a Hyperol tablettából készült oldatot javasolnám addig is, mert ez jól szárít és ezzel jól szagtalanít is. A hámosítás segítésére pedig meg kellene próbálni a Neogranormon kenőcsöt (legalább naponta 3-4 x bekenni vele a sebes részt és környékét.

Jelige: Beagle szem  2015.júl.21.

A kérdése reggel érkezett, most késő délután van. Ha mostanáig nem javult jelentősen a reggeli szemtünet, akkor azt hiszem mindenképpen mielőbb állatorvosnak kell ezt megmutatni! Ha lehet, még ma!

Jelige: LuciRexi  2015.júl.21.

Ahogy a leírásból látom, mindkét kutyája idősödő korban van már. Ilyenkor már elég gyakori a szívbeli problémák miatti kisvérköri pangás. Ha a hallgatózásos vizsgálatnál a doktornő szívzörejeket hallott, akkor ez igen valószínű, mert ez egyértelműen erre utal. Amit leírt a köhögésükről, az is elég tipikus. A felírt gyógyszereket most valószínűleg azért 1 hónapos idővel javasolta a kolléganő, mert addigra lehet majd értékelni, hogy milyen volt a hatásuk, mennyire segítettek. Ha javulás lesz, akkor biztosan folytatni kell majd, és valóban életük végéig kell ezeket szedni. (Ezt a kérdést azonban tisztázni kell a doktornővel, hogy ő is valóban így gondolta-e?)

Jelige: Moormy  2015.júl.19.

Ez a nagy meleg megviseli, megviselheti az állatainkat is, de azért az alapvető életfunkcióik ilyenkor is működnek. Vagyis, kell hogy egyen és igyon (legalább egyszer napjában) és a vegetatív funkcióknak is működnie kell (bélsár és vizelet ürítés). Egy állatorvosi vizsgálat azonban nem árt meg, még akkor sem, ha nem derül ki semmi.

Jelige: Állateledel 3  2015.júl.16.

Igen, a forgalomban lévő állateledelek nem ártalmasak, nem okoznak betegséget, és megfelelőek az állatok kizárólagos táplálására. Nagyon régóta, idestova legalább 30 éve léteznek ezek és én még nem hallottam olyanról, hogy egy állatnak amiatt lett volna baja, betegsége, hogy ilyeneket evett rendszeresen. Sok év után sem.
De ne haragudjon meg a Kedves Kérdező, a továbbiakban nem fogok válaszolni Önnek ebben a témában, akármennyire is élvezetesek Önnek a válaszaim. A lényeget leírtam, többet nem tudok mondani. Köszönöm az érdeklődését.

Jelige: Állateledel 2  2015.júl.16.

Én azt gondolom, hogy ez egy rendkívül bonyolult kérdéskör, és nem lehet ezt leegyszerűsítve nézni.
Nagyon sokféle állateledel van a piacon, és tény, hogy hatalmas minőségbeli eltérések lehetnek közöttük. De ettől még mindegyik alkalmas arra, amire kitalálták, csak éppen mások lesznek a hatások az állatokban. Egy koncentráltabb, minőségi anyagokból készült (és ezért általában drágább) állateledelből például kevesebb is elég lehet, míg egy olcsóbb, magasabb zsírtartalmú tápból jóval többet kell megennie az állatnak.
Én gyakran hasonlítom a kutyatápokat (macskatápokat) az autókhoz. Rengeteg autómárka van, de alapvetően mindegyikkel el lehet jutni A-ból B-be. Ugyanúgy alkalmas autózásra egy alsó kategóriás kisautó is, mint egy méregdrága luxusautó. Az ár alapvetően összefüggésben van a minőséggel és a "beltartalommal". De a lényeg, hogy mindenkinek tudnia kell választani, hogy mi az, ami az ő igényeit, elvárásait kielégíti, és azt is, hogy telik-e egyáltalán a jobbra, a drágábbra.
Akinek az anyagi lehetőségei nem engedik meg azt, hogy csúcskategóriás tápot etessen az állatával, az kénytelen az olcsóbbat venni és azt adni.
Ami a növényi részeket illeti, arról az a véleményem, hogy aki azt gondolja, hogy a húsevőknek nincs rá szükségük, az nézzen meg egy természetfilmet, amin mondjuk egy ragadozó elejt egy növényevő zsákmányállatot. Az első dolga lesz a gyomortartalmát, béltartalmát enni! Persze, itt a növényi rostok már elő vannak készítve az emésztéssel, amit a növényevő emésztőrendszere csinált meg előre. A tápokban is valóban vannak növényi fehérjék, növényi rostok is, de ezek megfelelően elő vannak készítve, elő vannak emésztve. Ez sokba kerülő folyamat, amit a gyártó meg is fizettet az árban. Ezért is drágábbak azok a tápok, amelyekben van növényi alkotórész is, vagy amelyekben válogatott alkotóelemek vannak.
Ahogy kezdtem is, a téma nagyon nagy terület, órákig ehetne erről beszélgetni, vitatkozni.

Jelige: Állateledel  2015.júl.16.

Az én véleményem az, hogy ma olyan világot élünk, amiben divat lett minden olyasmiben kételkedni, ami korábban teljesen elfogadott volt. A gyári állateledelek -főleg a nevesebb gyártóknál- igen komoly szakmai és tudományos munkával készülnek, azok beltartalma lehetővé teszi azt, hogy az állat amelyik ezt eszi (csak ezt eszi), mindent megkapjon amire szüksége van. Önmagában az, hogy egy állat csak gyári állateledelt eszik, nem vezethet megbetegedéshez. Sőt, sok esetben sokkal jobban el lesz látva, mintha a gazdája saját maga találná ki, hogy mit etessen vele. Sok táp pedig kifejezetten gyógyítóhatású a speciális összetétele miatt (pl. az ún, diétás eledelek egy-egy speciális megbetegedésnél).
Az én kutyám idestova kb 3 éve kizárólag egyfajta diétás száraztápot kap enni, azóta olyan, mintha kicserélték volna!

Jelige: puszka  2015.júl.15.

Sokan gondolják azt, hogy az allergia csak viszketésben, vakarózásban, kiütésekben vagy például hasmenésben nyilvánulhat meg. Pedig ez nem így van! Az allergiás állapot azt jelenti, hogy a szervezet a megszokottól eltérő módon reagál arra, amire érzékeny. És itt a hangsúly azon van, hogy másképp reagál. Ez a "másképp" reagálás lehet akár az is, hogy pl. az izületek lesznek átmenetileg fájdalmasak. Szóval, így lehet ezt összekötni egymással. És miután már elég régóta szenvednek ezzel a problémával, ilyenkor érdemes kicsit "másképpen gondolkozni" is. Veszteni való ugyanis nincs ebben, legfeljebb javul a helyzet valamit.

Jelige: puszka  2015.júl.13.

Az allergia nem csak viszketésben és vakarózásban nyilvánulhat meg, hanem hasmenésben is. Ezért írtam, hogy szerintem erre is gondolni kell, mint lehetőségre. A köszvény csak a dalmata fajtára jellemző, mert nekik hiányzik egy enzimjük. Más fajtában én soha nem találkoztam köszvénnyel kutyában.

Jelige: Lili  2015.júl.13.

Az orrjárat szűkülését okozhatja pl. fejlődési rendellenesség.

Jelige: fülgyulladás  2015.júl.12.

Az állatorvos kollégám által javasoltakat vagy betartják (ha megbíznak benne), vagy nem (ha nem bíznak meg benne). A kettő között nincs középút, vagyis én biztosan nem fogok semmit mondani arra, hogy jó-e az, amit a kollégám javasolt (előírt). A javasolt gyógyszerek használatáról is őt kell kérdezniük minden részletet illetően.
Fülatka ellen nincs védőoltás.

Jelige: bubu  2015.júl.12.

Most (ma este) adjon neki valami fájdalomcsillapítót (ami van otthon saját célra), és holnap vigye el állatorvoshoz egy alapos vizsgálatra. Nekem az a gyanúm lenne, hogy a növekedéssel együtt járó problémája lehet, osteomyelitis néven ismert, és a legtöbb nagytestű kutyában előjön ilyen életkorban.

Jelige: puszka  2015.júl.10.

Az allergiának éppen az a lényege, hogy a szervezet olyan anyagokkal (vagy molekulákkal) szemben válik érzékennyé, amelyeket korábban "tűrt", és amelyeknek normális esetben semmi gondot nem szabadna okozniuk. Az allergia kialakulásában fontos szerepe van annak is, hogy a szervezet védővonalai sérülnek.

Jelige: cica  2015.júl.10.

Egy dolgot lehet és kell tenni: minél előbb, lehetőleg még ma állatorvoshoz kell elvinni a cicát!

Jelige: puszka  2015.júl.7.

Miután egy tacskóról van szó, én egy esetleges gerinc probléma irányában kezdenék el vizsgálódni. Idősödő tacskó féléknél (hosszú törzs+rövid lábak) gyakoriak az emiatt bekövetkező fájdalmak. Az, hogy reggel és hideg időben rosszabbul mozog, ezt a gyanút erősítheti.

Jelige: Szkena  2015.júl.6.

Egy ilyen korú malamutnál sokféle időskori probléma lehet egyszerre jelen. A leírt mozgási problémákat valószínűleg az izületeinek és a gerincének a fájdalmassága okozza, amelyek igen gyakoriak az ilyen testnagyságú idős kutyáknál. Erre viszont vannak nagyon jó gyógyszerek, amelyekkel igen jó eredménnyel lehet a fájdalomérzetet csökkenteni és ezzel az állat komfortérzetét javítani. Tény, hogy ezeket a gyógyszereket folyamatosan szedni kell, viszont csodákat tehetnek. Javaslom, beszélje meg ezt az állatorvosukkal és kérjen tőle valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentőt kipróbálásra.

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 333 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat