Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Stefi  2015.nov.15.

Amit leírt, annak alapján csak azt lehet mondani, hogy a cicának valószínűleg komolyabb baja van, és mindenképpen állatorvosi vizsgálatra és kezelésre lesz szüksége. E nélkül megjósolhatatlan, hogy mi lesz vele. Az sem kizárt, hogy esetleg elpusztulhat. Pénz nélkül viszont nehéz lesz ezt megoldani, már csak azért is, mert nem csak "sima" vizsgálatokra lesz szükség, hanem pl. vérvételre, esetleg röntgenre, stb. Ha megkeres egy állatorvost és már a legelején elmondja neki az anyagi nehézségeket, talán sikerül megegyezni valamilyen részletfizetési lehetőségben.

Jelige: vitaminhiány  2015.nov.12.

A leírt tünetek elég gyakran tapasztalhatók a kutyákon. Az okát kideríteni nem egyszerű, leginkább azért, mert rengeteg oka lehet a háttérben. A tapasztalatok szerint a leggyakoribb ok az allergia. Bármire allergiás lehet, ami a környezetében van, amivel érintkezik, amit eszik, stb. Mindenképpen javasolnám az állatorvosi (alapos) vizsgálatát!

Jelige: kölyök  2015.nov.10.

Ha egyszer ad neki a gyerek tápszerből egy keveset, abból nem lesz baj (reméljük), de jó lenne beszerezni kifejezetten macskakölykök számára készült és árusított macska tápszert. Állatpatikákban, nagyobb állatos boltokban kapható.

Jelige: vér a vizeletben  2015.nov.7.

Ilyen fiatal cicában ez eléggé szokatlan tünet. A vizsgálatok jó úton vannak, már csak azért is, mert más eszköz nem nagyon van az ok kiderítésére. Még egyet tudnék ajánlani, de ezt valószínűleg csak hétfőn tudják megoldani, egy húgyhólyag ultrahang vizsgálatot.

Jelige: Pyoderma  2015.nov.5.

Nem okozhat. Közvetlenül biztosan nem.
A pyoderma a bőr gennyes gyulladása. Ahhoz, hogy ez kialakuljon, mindenképpen kellene baktériumok a bőr felszínén. És kell hozzá egy csökkent érzékenység és fokozott reakciókészség. Ennek pedig semmi köze a nyers húshoz.
Az egy más kérdés, hogy manapság sok kutya szervezete válik allergiássá egyes táplálék komponensekre, és az allergiás alapon sok furcsaság kialakulhat. Akár olyan helyzet is, hogy egy allergiásan túlérzékeny bőrön gennyes bőrgyulladás (vagyis pyoderma) alakul ki.

Jelige: -  2015.nov.1.

Azon a helyen ahol most nincs szőr, korábban valószínűleg lehetett egy kis seb, ami már közben meggyógyult. Figyelje ezt a területet. Ha azt látja, hogy nem nagyobbodik, sőt egyre jobban szőrösödik, akkor nincs tennivalójuk. Ha bármi olyasmit észlelne, ami rosszabbodásra utal, mutassa meg a cicát és a foltot állatorvosnak.

Jelige: Mit tegyek?  2015.okt.29.

Egyetlen dolgot tudok tanácsolni: vigye el megvizsgáltatni a kutyáját egy állatorvoshoz!

Jelige: skepy  2015.okt.29.

A kutyájukat minél előbb állatorvosnak kell megmutatni, ill. vele megvizsgáltatni! Ne késlekedjenek vele, mert ha sokáig húzzák ezt a döntést, annak komoly következményei is lehetnek.

Jelige: Belga  2015.okt.25.

Amit leírt, az ún. phlegmone -ra utal. Ez akkor alakul ki, amikor valamilyen sérülés miatt (közben) baktériumok kerülnek a mélyebb szövetekbe. A baktériumok mélyebb rétegekbe jutása után helyi gyulladásos reakció indul el, aminek következtében a mélyben egyre több genny képződik és kialakul egy tályog. Ez vagy magától fakad ki, vagy meg kell nyitni.
Azt, hogy a korábbi köhögés és a mostani duzzadás között lehet-e kapcsolat, nem lehet megmondani. Lehet is, meg nem is.

Jelige: acuko  2015.okt.24.

Az ivartalanítási műtéttel először meg kellene várni amíg elmúlik a tüzelése. Utána még + 2-3 hetet kellene várni.

Jelige: kedvenc  2015.okt.24.

Epilepsziás rohama lehetett. Ha megismétlődik, állatorvosnak kellene megmutatni.

Jelige: Diána  2015.okt.19.

A tanácsom egy másik állatorvos felkeresése. Hátha ő találékonyabb lesz, esetleg tud olyan vizsgálatokat is, ami segítene kideríteni mi lehet a visszatérő láz oka, és lehet, hogy hatékonyabb gyógyszereket tud adni. Persze azon is el kell gondolkozni (közösen az állatorvossal), hogy a vadászháznál tartás jelenthet-e valami "extrát" ebben a betegségben, és ha igen, akkor mit?

Jelige: bejglifickó  2015.okt.19.

Ahhoz, hogy kötőhártya gyulladás kialakuljon, nem kell túl sok ok. Egy kis por vagy hideg már elég lehet hozzá. De lehet, hogy van még a háttérben valami más hatás is, ami esetleg még nem ismert. Lehet, hogy lakik ott néhány baci is, akik már nem teljesen érzékenyek a szemkenőcs hatóanyagára. Esetleg próbálkozni kell másik szemkenőccsel is. És bizony, akár egy allergiás túlérzékenység is lehet a háttérben.

Jelige: PICIK  2015.okt.18.

Az Iridina szemcseppet és a Corneregel gélt nem ismerem, nem használtam soha.A macskák elég érzékenyek, nem lehet mindent adni nekik, ami embernél vagy kutyáknál jól működik. Amit leírt, az egyébként nagyon gyakori az ilyen kiscicáknál. A fő oka az immungyengeség és a nem kielégítő ellenállóképesség. Már az sokat javít a helyzeten, hogy most már jó kezekben vannak és kaptak megfelelő kezelést. A végleges javulás akkor várható, ha már eléggé megerősödnek.

Jelige: tasli  2015.okt.17.

A kérdésére a válasz az, hogy vagy igen. vagy nem. Ezt előre megjósolni nem lehet. Szerencsétlen esetben akár újabb műtét is lehet a következménye (bélelzáródás miatt). Koplaltassák és adjanak neki paraffin olajat többször naponta kis adagokban, ez segíthet a kiürülésben.

Jelige: 2 CICA  2015.okt.15.

A Ketodex az egyetlen humán fájdalomcsillapító, ami adható a macskáknak. Az adagja azonban 5 mg, ami a tabletta 1/5 része!
A másik cicáját alaposan ki kellene vizsgáltatni! Vér és vizelet vizsgálat fontos lenne.

Jelige: állatbarát  2015.okt.13.

A cicáját meg kellene mutatni állatorvosnak! A házilagos gyógyítgatás ehhez nem lesz elég.

Jelige: Cimó  2015.okt.12.

A cica tüsszögésének sokféle oka lehet, ezek egy része nem is olyasmi miatt van, ami elkapható lenne. Minél előbb meg kellene vizsgáltatni a cicáját állatorvossal!

Jelige: Dino  2015.okt.11.

A kérdéseire rettentő nehéz bármit is válaszolni, mert ezek a dolgok így nem igen jósolhatóak meg előre. A gyógyszernek is hosszabb idő kellhet ahhoz, hogy csökkentse a pajzsmirigy méretét. A műtét pedig lehet kockázatos is, de ez is sok tényezőtől függ (pl. a cica általános állapota, máj- és veseműködése). A kezelő orvosával kellene erről mélyebben beszélgetni!

Jelige: Drótozott fog  2015.okt.6.

A válaszom rövid: sajnos nem tudom!
Ez egy annyira speciális kérdés, hogy erre csak olyan állatorvos tud válaszolni, aki már több hasonlót csinált. Én még soha egyetlen egyet sem.

Jelige: Rocky  2015.okt.5.

Sajnálom, de így a leírás alapján én sem tudom, hogy mi lehet a baja. Ilyesmit vizsgálatok nélkül nem lehet véleményezni ill. diagnosztizálni. Próbáljon keresni ott a közelben másik állatorvost, hátha előbbre lehet jutni.

Jelige: nagyon nyílt törés  2015.okt.5.

Nincs jó hírem! Egy két hetes nyílt csonttörést, ami nem volt megfelelően ellátva, egészen biztosan nem lehet csontpótlással megoldani. Annak is örülni kell, ha nem kap vérmérgezést, ill. nem hal el a láb egy része. Én azt gondolom, csak kéne valami szakszerű állatorvosi segítséget keresni, hogy legalább az amputációt el lehessen kerülni.

Jelige: Ramszesz  2015.okt.4.

Ez a produkció amit leírt egy idegességi állapot miatt lehet, csak rá kellene jönni, hogy mi okozza, mi az, ami ilyenkor felidegesíti (nyugtalanítja) őt. Ki lehetne próbálni a Feliway nevű permetezőt, amit a szoba levegőjébe kell fújni, a macskára nyugtató hatású feromonokat (illatanyagokat) tartalmaz.

Jelige: Duzzanat  2015.okt.4.

Látatlanban nem nehéz diagnosztizálni, hanem lehetetlen! Nem tudok a kérdéseire válaszolni érdemben, a legjobb ha elviszi mielőbb állatorvoshoz megnézetni.

Jelige: visszatérő láz  2015.okt.4.

A kutyák testhőmérséklete magasabb az emberénél, a normális érték 38,0 és 39,0 fok között van, így a mért értékek teljesen normálisak! A levele végén lévő kérdéseire viszont én biztosan nem tudok válaszolni, mert ehhez többször és alaposan kellene vizsgálnom. Mindenképpen azt javaslom, hogy tartson szoros kapcsolatot az állatorvossal aki kezelte, és többször is vigye vissza hozz ellenőrzésre.

 1 ---- 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 ---- 335 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat