Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: piros talp  2017.aug.21.

A baj oka minden bizonnyal ott van a talp (az ujjak) környékén. A legvalószínűbb, hogy egy toklász belefúródott az ujjai közé (vagy a talppárnába) és az ott egy gyulladásos folyamatot indított el. A sárgás valami amit látott, a genny lehet. Kapkodni tényleg nem kell, egy pici idő kell ahhoz hogy "megérjen" a tályog, de majdnem biztos, hogy nem lehet majd megúszni a felnyitását és a kitisztítását. Addig adjon neki fájdalomcsillapítót ( 3x'1/2 tabl. Algopyrin vagy 2x1/2 Ketodex tabletta -ez utóbbi recept nélkül kapható a humán patikában) és ha a kutya megengedi, hideg borogatást lehet tenni a lábvégére.

Jelige: miért  2017.aug.20.

A leírtakból gyakorlatilag semmit nem lehet így utólag kiokoskodni. Tapasztalataimra hagyatkozva az jutott eszembe, hogy leginkább valamilyen szívbetegség lehetett a háttérben, ez a tüdőben pangást okozhat és ez lehetett a köhécselgetés oka. Ez az idősödő kistestű kutyákban nem is ritka probléma. Biztosat azonban csak boncolás után lehetne mondani. Ha ez nem történt meg, akkor minden csak találgatás... Ennek viszont sok értelme nincsen! Ha már így történtek a dolgok, mást nem nagyon tehetnek, mint azt, hogy belenyugodnak a történtekbe...

Jelige: Segítség 2  2017.aug.15.

Ha nem haragszik, én nem adnék a távolból konkrét gyógykezelési tanácsokat! Nem ismerem a beteget, nincs róla személyes benyomásom.
Azt javaslom hívja ki még egyszer az állatorvos kollégámat és vele beszélje meg az elmúlt napok történéseit és ezeket a kérdéseket. Biztosan tud majd segíteni.

Jelige: Segítség  2017.aug.15.

Elnézést az előbbi válaszban elütés volt 23, 13-t akartam írni!

Jelige: Segítség  2017.aug.15.

A leírtakból nem következik egyértelműen az, hogy a kutyája szívbeteg, csak annyi, hogy akkor szívgyengeség volt. Ha a szívének az állapotáról többet akarnak megtudni, mindenképpen el kell vinni olyan rendelőbe ahol mód van alapos kardiológiai vizsgálatokra (EKG, szív ultrahang).
Egyébként egy 23 éves kaukázusi már nagyon idősnek számít, és ezeknél a nagytestű fajtáknál gyakori a szívbetegség. Érről bővebbet csak az előzőekben írtak szerint lehet többet kideríteni.
Ami a gyógyszereket illeti, ott sem egyszerű a helyzet. A humán szívgyógyszetek sajnos nem mindig jók, ma már sokféle nagyon hatékony állatgyógyszer létezik erre. Ezek legtöbbje egyben tartalmaz mindent ami kell, éppen azért hogy ne kelljen sokféle tablettát beadni, csak egyet. Az az igazság hogy ezt a kérdést igazából a kardiológus állatorvossal kellene átbeszélni.

Jelige: itatvaI 2?  2017.aug.14.

Úgy sem jó. Az íze így is ugyanaz lesz.

Jelige: itatva?  2017.aug.14.

Nagyon rossz íze van, ezt normális állat nem issza meg. A tablettát kell összetörni porrá és elkeverni tejföllel és azt kell rákenni a nyelvére, fogaira. Úgy se biztos hogy tetszeni fog neki, de kénytelen lesz lenyelni.

Jelige: itatva?  2017.aug.14.

Nagyon rossz íze van, ezt normális állat nem issza meg. A tablettát kell összetörni porrá és elkeverni tejföllel

Jelige: BN  2017.aug.14.

Ez a módszer nem járható. Egyrészt a cica ebből a vízből nem fog inni, másrészt ez így semmiképp nem lenne hatásos (túl híg). Vigyék el a cicát állatorvoshoz és vizsgálhassák ki. A fekélynek komoly okai lehetnek és ezt kellene kideríteni ey kezelni!

Jelige: Vesék  2017.aug.13.

Én azt gondolom hogy ezt a kérdést mindenképpen a kutyája kezelőorvosával kell átbeszélniük. A választ ezekre a kérdésekre számtalan tényező befolyásolja ezért a kutya betegségének és leleteinek részletes ismerete nélkül nem lehet érről véleményt mondani.

Jelige: kutya  2017.aug.13.

Ez a "produkció " valószínűleg egy ún. atipikus epilepsziás roham lehetett. Az én saját kutyámnak is hosszú éve vannak időnként ilyen "rohamai". Én azt gondolom és a saját kutyámnál is így része, hogy amíg ezek nem tartanak pár percnél tovább, es nem járnak semmi egyéb látvanyos (és főleg rángógörcsös ) tünetekkel, addig nem kell ezzel sokat foglalkozni. Az enyémnek 10 év alatt nem rosszabbodott az állapota. Egy idő után elég gyakorlottak lesznek majd, és biztosan ráéreznek majd arra, hogy mikor kell "lépni" az ügyben.

Jelige: inzulin?  2017.aug.9.

Sajnálom, de a kérdésére nem tudom a jó választ! Nem vagyok ebben a kérdésben specialista, így nem tudom, hogy milyen inzulin gyógyszerek jöhetnek szóba a kezelésre.

Jelige: Diétás táp  2017.aug.7.

A diétás táp is csak táp, alapvetően ugyanolyan ennivaló, mint a normál táp, csak egy-két összetevőjének az aránya más. Ha egyszerre nem ad belőle sokat, illetve összekeveri kis adagokban a normál táppal, akkor gond nélkül meg lehet etetni a másik cicával a maradékot. Még haszna is lehet, mert segít kicsit csökkenteni a normál táp okozta terhelést a veseműködésben. A lényeg tehát a mennyiség! Egyszerre nem sok, keverni a normál táppal.

Jelige: Véres hányás  2017.aug.5.

Nekem ez az egész történet kissé zavaros ugyan, főleg a diagnózis oldalról, de a véres hányás oka minden bizonnyal tényleg a gyógyszer lehetett. Ha már nem kapja akkor ennek a tünetnek hamar meg kellene szűnni.

Jelige: lalo  2017.aug.4.

Ezt így vizsgálat nélkül nehéz megmondani, de talán a prosztatájával lehet gond. Vagy hólyaghurutja lehet esetleg. Vagy .... Szóval, vizsgálat nélkül nehéz! Javaslom, hogy mielőbb vizsgáltassa meg állatorvossal!

Jelige: szuzika-vajdasag  2017.aug.2.

Itt Magyarországon ezt a problémát gyakorlatilag csak azonnali operációval kezelik. A gyógyszeres kezelés nem szokott eredményre vezetni, és közben a kutya is "mérgeződik" a gennytől. Én is a mielőbbi műtétet ajánlanám!

Jelige: Luna  2017.aug.1.

Azt így én biztosan nem fogom tudni megmondani, hogy mi lehet a kutyájuk baja, de azt igen, hogy ha ez van, amit leírt, akkor tovább kell vizsgálni (vizsgáltatni). Esetleg máshol, más irányokba. Biztosan meg van ennek az oka, csak meg kell találni. Keressenek másik állatorvost, hátha neki vannak (lesznek) ötletei a továbblépéshez.

Jelige: mitől tejel 2 ?  2017.aug.1.

Én még nem találkoztam olyannal, hogy ivartalanítás után egy kutya álvemhes lett volna, de azt sokkal hamarabb el tudom képzelni azt, hogy a műtét nem sikerült teljesen jól és egy darabka petefészek benne maradt a kutyában, mint azt, amit Ön írt.

Jelige: mitől tejel?  2017.júl.31.

Az álvemhesség hormonális hatásra alakul ki a tüzelést követően kb másfél-2 hónappal. Az ivartalanítás után nem jelentkezik újra. Ha a kutyája 3 hete lett ivartalanítva, akkor csak azt tudom feltételezni, hogy a legutóbbi tüzelése nem régen lehetett, és ez még annak az utóhatása.
Semmiképpen nem szabad az emlőit masszírozni, nyomkodni vagy fejni, a lehetőségek szerint kevesebb folyadék (a meleg miatt ez most nehéz), kevesebb ennivaló, és a pátyolgatás teljes mellőzése segíthet.

Jelige: Klári  2017.júl.31.

Vigyék el egy állatorvoshoz megvizsgáltatni!
Egyébként nem lesz egyszerű nevelgetni, ha még nagyon pici, akkor lehet, hogy ez nem is jár majd sikerrel. Próbálkozni lehet és kell, de ne egyelőre ne legyenek elbizakodottak a sikert illetően.

Jelige: Jack baba  2017.júl.30.

Hasmenés nagyon sokféle ok miatt lehet. Ráadásul nagyon nem mindegy, hogy hogy néz ki pontosan a hasmenés, és azon kívül, hogy ez van neki, mi egyéb tünet vehető észre rajta (pl. bágyadt-e, étvágytalan-e?)
Sok esetben elég egy kis koplaltatás és magától rendbe jön. Máskor meg gyógyszerek is kellenek vagy egy kis diéta. Ha meg komoly a dolog, akkor mindenképpen állatorvos kell (főleg az ilyen fiatal kutyáknál).
A fentiekből az következik hogy nem nagyon tudok így tanácsokat adni.

Jelige: Léni  2017.júl.27.

Mindenképpen érdemes a kutyát (ill. a bélsarát) megvizsgáltatni, bár tapasztalatom szerint a hasonló esetekben az szokott kiderülni, hogy a kutyának semmi köze nincs a gyerek (vagy a felnőtt) megbetegedéséhez.

Jelige: ivartalanítás  2017.júl.27.

25-30 évvel ezelőtt a nőstény ivarúak ivartalanítás egyértelműen azt jelentette, hogy csak a petefészkeket távolították el az állatból. Az egészséges méh egyidejű kivétele akkoriban szóba sem jött. Nehéz lenne megmondani most, hogy kinek és miért jött az az ötlete, hogy meg lehet(ne) ezt úgy is csinálni, hogy kivesznek mindent, de tény hogy elkezdett terjedni ez a "módi", és aztán még ideológiát is "gyártottak" hozzá. Az elmúlt 10-15 évben már az a helyzet,hogy ki így csinálja, ki úgy (mármint az állatorvos). Aki ezt úgy tanulta, úgy gyakorolta be, hogy csak a petefészket veszi ki, az általában most így ezt teszi. Aki meg olyan helyen tanulta meg ezt a műtétet, ahol mindent kivesznek, annak eszébe sem nagyon jut, hogy lehetne ezt másképpen is. Sok esetben a gazdinak fogalma sincs, hogy hogy is lett elvégezve a műtét.
A lényeg viszont az, hogy a végeredmény az esetek 90%-ában ugyanaz: a megoperált szukával soha semmi gond nem lesz később, akár így, akár úgy lett ivartalanítva. Későbbi szövődmények, problémák azonban mindkét módszernél kialakulhatnak, és ki is alakulnak.
Mivel én magam nem operálok, így a betegeim gazdájának ivartalanítás előtt minden esetben elmondom, hogy feltétlenül kérdezzenek rá a műtétre kinézett rendelőben az állatorvosnál arra, hogy ő milyen technikával végzi az ivartalanítást, és ha ők a másik módszerrel szimpatizálnak jobban, akkor keressenek olyan állatorvost, aki a nekik szimpatikusabb módon ivartalanít.
Az Ön konkrét esetében pedig azt tudom mondani, hogy nem kell(ene) ezen most sokat morfondírozni, a jelenlegi helyzeten nem tud úgysem változtatni. Azt pedig, ha baj lenne a jövőben a kutyájának a méhével, úgy is észre fogja venni, és akkor meg lehet operálni majd. De jó esélyek vannak arra is, hogy erre soha nem kerül sor. És még előnye is lehet ebből, mert így sokkal kisebb az esélye annak, hogy vizelet tartási gondja (inkontinencia) legyen a kutyájának. Ez a probléma (szövődmény) manapság sokkal gyakoribb, mint 25-30 évvel ezelőtt, és ennek egyik oka sokak szerint egyértelműen az, hogy az ivartalanításkor kiveszik a méhet is.

Jelige: S.O.S.  2017.júl.26.

Arra, amit írt, csak annyit tudok mondani, hogy ez legalább 4-5 féle ok miatt lehet. Az az információ, amit leírt, rettentő kevés! Ha ez hirtelen alakult ki, akkor SOS keressen egy állatorvost és vizsgáltassa meg még ma délután. Ha már több napja tart, akkor talán rohanni nem kell vele, de azért ebben az esetben is jó lenne egy alapos állatorvosi vizsgálat.

Jelige: Versifel  2017.júl.21.

Azt, hogy a korábbi oltások meddig védik a cicát, így nem lehet megmondani, mert ez sok tényezőtől függ.
Én csak azt tudom elmondani, hogy ha én oltok rendszeresen egy cicát, akkor minden oltását évente szoktam ismételni. Én ebben hiszek, és eddig soha nem fordult elő, hogy egy általam oltott állat olyan betegségben betegedett volna meg, ami ellen én oltottam ilyen módon.

 1 ---- 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 ---- 352 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat