Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: ixodes babesia3  2024.ápr.9.

Részemről befejeztem ezt az Önnel folytatott polémiát. Nem küldök semmit, azt hisz és gondol, amit akar! Csakúgy, mint én is.

Jelige: ixodes babesia 2  2024.ápr.8.

Itt Magyarországon valóban nem az Ixodes ricinus a legfőbb terjesztője a babéziózisnak, de vannak olyan országok, ahol mást mutatnak a vizsgálatok. Erről több szakmai cikkben is beszámoltak már az elmúlt évtizedekben. Bármely kullancs faj képes ugyanis tejeszteni a betegséget, így az Ixodes fajok is. Az egy egészen másik kérdés, hogy egy országban éppen melyik faj a jellemző, ill. a domináns.

Jelige: ixodes babesia  2024.ápr.5.

Igen, a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) is terjeszti a Babéziózist, ugyanúgy, mint minden kullancs faj.

Jelige: Hát  2024.febr.12.

Ha a kutyánál semmi panasz, gond vagy probléma nincsen, akkor (szerintem) ezzel a kérdéssel nem kell foglalkozniuk! Ha egyszer állatorvosnál járnak (pld. egy oltás miatt) kérjék meg őt arra, hogy véleményezze, szerinte milyen a kutya testtartása.

Jelige: havonta kell teszt? 5  2024.jan.17.

Egy megelőző tabletta hatásideje max. 1 hónap. Ha ennél hosszabb ideig tart a "szünet", akkor a 30. nap után már elvileg megfertőződhet. Éppen emiatt kell az újabb teszt, hogy ez kiderüljön, még mielőtt megkapja újra a gyógyszert.

Jelige: havonta kell teszt? 4  2024.jan.17.

Értem én, de mégsem értjük egymást.
A lényeg az, hogy ha negatív teszt után kapja a Milprazont, akor mindaddig nem kell újabb teszt, amíg minden hónapban rendre időben megkapja késés nélkül a következő adagot. Ha bármi okból megszakad a folyamatos havi adás, és 1 hónapnál hosszabb idő telik el az utolsó gyógyszerbeadás után,
akkor újabb tesztet csináltatni mielőtt újra kapja a gyógyszert.

Jelige: havonta kell teszt?3  2024.jan.15.

Ha akkor ad milprazont (vagy bármi más szívféreg elleni gyóygszert), amikor már ott van az erekben a szívféreg, akkor ebbe az állat (jó esállyel) belepusztulhat. Ezért javasolja minden gyógyszergyártó azt, hogy a kelezés előtt friss tesztet kell elvégeni. Egyik gyártó sem akar kártérítést fizetni vagy pereskedni azért, mert a gyógyszerük halált idézett elő...

Jelige: télen szúnyog szív vért?  2024.jan.15.

A szúnyog a fertőzés átadásában (terjesztésében) játszik szerepet. Ha nincs szúnyog, akkor fertőződési lehetőség sincs.
Azt viszont nincs ember, aki garantálná 1000%-os bizonyossággal, hogy télen nem lesz szúnyog és nem lesz szúnyogcsípés. (Ez a gyógyszergyártók ideológiája.)
Eztért ajánlják és javasolják a szívférgesség elleni kezelések folyamatosságát....

Horváth dr.

Jelige: kell teszt? 2  2024.jan.12.

Ha a kutyát tesztelik és most negatív az eredmény, akkor nyugodtan lehet (sőt kell) adni a védekező szert. A tesztek ugyanis kimutatják azt a fertőződést is, aminek még nincsenek látható tünetei. Ha viszont valami okból később kimarad/elmarad egy esedékes megelőző kezelés, akkor újra kell tesztelni aztért, hogy kiderüljön, hogy közben nem fertőződött-e már az állat?


Jelige: havonta kell teszt?  2024.jan.12.

Ha és amennyiben a szívférgesség megelőzésére hasaznált gyógyszert a kutyájuk mindig megkapja időben, akkor mindaddig nem fog tudni megfertőződni, amíg a védelme folymatosan fennáll. Új teszte akkor kell csináltatni, a valami ok miatt védtelenné vált egy időre azáltal, hogy nem kapta meg időben a gyógyszert.
Persze, higgad fejjel nézve, olyan időszakban/évszakban, amikor nincsenek még/már szúnyogok, 1-2-3 napos késedelem még közel sem biztos, hogy alkalmat/lehetőséget adott a fertőződésre. A betegség kórokozóját a szúnyogok terjesztik a csípésükkel, így amikor nincsenek szúnyogok, akkor nagyon minimális a fertőződés lehetősége.

Jelige: Bravecto felezhető?  2023.dec.8.

A "korrekt" válaszom az, hogy nem felezhető.
A praktikus válaszom pedig az, hogy saját felelősségükre meg lehet ezt próbálni, legfeljebb nem lesz megfelelő a várt hatás.

Jelige: Lulu23  2023.nov.19.

Egy 6 hetes kölyök macskának igencsak sokféle baja lehet ilyen tünetekkel. Mielőbb állatorvoshoz kellene vinni!

Jelige: veszettség  2023.nov.13.

A veszettség kutyák között ma (szerncsére) csak elméleti kérdés. Ha a kutyája veszett lett volna (lenne most is), akkor a betegség jeleit egészen biztosan észrevették volna már jóval azelőtt, hogy megharapta az Ön ujját.
Egyébként pedig az állatorvos kollégámnak illett volna rákérdeznie az oltás beadása előtt arra, hogy a kutya 14 napon belül nem harapott-e meg bárkit is? (Ebben az esetben nem kaphatta volna meg az oltást és el kellett volna indítani az ilyenkor szükséges hatósági megfigyelési procedúrát. (Jogszabályban van leírva az, hogy mi a teendő akkor, ha egy kutya embernek harapásos sérülést okoz.)

Jelige: Csurgay Imre László  2023.nov.11.

Tisztelt kérdező!

Ez nem az a hely, ahol ilyen akut problémákra érdemes kérdezni. (A ma délben érkezett e-mail olvasásához csak most jutottam hozz, közel sem biztos, hogy most is aktuális-e még a feltett kérdés?)

A leírtakból az valószínűsíthető, hogy az ölből történő leugrásnál valami nem stimmelt. Lehetőség van bőven.
Okosabbat nem tdok tanácsolni, mint azt, hogyha még most is fenn áll valami tünet, panasz, mielőbb mutassák meg állatorvosnak, aki majd megvizsgálja és a tapasztalt elváltozások függvényéban ad majd tanácsokat vagy kezelést.

Jelige: Meloxidyl szuszpenzió  2023.okt.21.

Véleményem szerint egészen biztos az, hogy ennek a gyógyszernek az adagolása, illetve beadása semmilyen módon nem befolyásolta a kutyájuk haldoklását, majd elhunytát.

Jelige: Anikó  2023.okt.3.

Kedves Anikó!
Ez a "szolgáltaás" nem arra való (nem ezzel a céllal működik) hogy ilyen kérdésekben adja tanácsokat.
Egy bódításnál (altatásnál) ezer tényező játszhat közbe, ezeket előre nem is lehet megjósolni, nem is lehet elkerülni.
Minden altatásnak, bódításnak van valemyennyi kockázata. A laborleletek segíthetnek ebben eligazodnai,m de ezek sem "mindenhatóak".
A gazdi és az állatorvos együttes feladata és felelőssége, hogy eldöntsék, mit vállal(nak) be, és mit nem.

Jelige: Freya  2023.okt.1.

Az elmúlt napokban egy nemzetközi szakmai rendezvényen vettem részt, mint az egyik fő szervező, emiatt sajnos nem volt alkalmam olvasni az elküldött kérdésüket. Gondolom és remélem, hogy sikerült őt megmutatni egy állatorvosnak, és remélem Freya azóta már jobban van.
Az a helyzet, hogy ez fajta "tanácsadás" itt a honlapomon át nem az ilyen akut problémák "kezelésére" van kitalálva.

Jelige: Szem gyulladás  2023.szept.17.

Sajnálom, de mostanság a kisállatok szemészete már egy külön szakma, amihez én nem értek különösebben. Küldhet képet, de egyrészt képek alapján felelős választ soha nem lehet adni, másrészt jó esély van arra, hogy amit látok, az nekem is rejtly lesz.
Csak azt tudom javasolni, hogy vigyék el a kutyát egy olyan állatorshoz, aki a kisállatok szemészeti bajaira specializákódott. Itt találhat ilyeneket: https://www.szemeszallatorvosok.hu/
Ez még akkor is sokkal hatékonyabb, ha esetleg nagyobb távolságra van Önöktől.

Jelige: Hopihe  2023.aug.28.

Ezt a problémát úgy hívják, hogy "juvenilis inkontinencia". Hormonális oka van, kevés a termelődő nemi hormonja (ösztrogén) a vérében, így a húgyhólyag záróizomzata nem tud kellő erővel szorítani. Általában és legtöbbször az ivaréréssel elmúlik (a nemi hormonok hatása "megérkezik"). Ha nem, akkor nehéz lesz a jövő, mert ezen a problémán nehéz úgy segíteni, hogy teljes legyen a megelégedettség. Gyóygszeres hormonpótlással lehet segíteni (Incurin tabletta adása minden nap), de ez azért jelentősen megnehezíti a gazdi napi feladatait.

Jelige: Göndör  2023.jún.11.

Nagyon sajnálom a kutyáját, de így utolólag egészsen biztosan nem lehet megmondani, hogy mi baja volt pontosan!
Baja (betegsége) pedig biztosan volt, csak a tünetek bizonyára enyhék voltak, elmosódtak és így nem tudták észrevenni, hogy beteg lehet. A halála előtti "produkcióiból" erre nem sokat lehet következtetni. A legyek a nedves szövetekbe, sebekbe petézenk le, amikor az állat már nem képes védekezni, elhajtani őket. A kikelő nyűvek pedig éhesek és ezért a kutya szöveteiből táplálkoznak. Ez már minden esetben csak a "végjáték".
Azt gondolom, hogy nincs értelme ezen rágódniuk! Egy 11 éves komondor már kifejezetten öregnek számít, és a szervezete, a belső szervei már bizonyára elég elhasználódottak voltak. Kevés olyan idős állat van, amelynél egy alapos kivizsgálás ne találna valami eltérést, szervi működészavart, stb......
Ha 3-4 héttel előbb esetleg állatorvos látta volna, talán akkor kiderülhetett volna egy-két eltérés (pl. egy vérvizsgálatból), de segíteni ebben az esetben csak keveset lehetett volna.

Jelige: nőstény  2023.márc.17.

A mancs bedagadását legtöbbször az okozza, hogy a talpi részt megszúrja valami. Ha holnap reggelig nem múlik el, vagy súlyosbodna, mindenképpen meg kell mutatni állatorvosnak!
Horváth dr.

Jelige: Kyra  2023.febr.19.

Ránézés és "gondolom" alapon nem lehet helyes diagnózist felállítani!
Ahhoz, hogy kiderüljön a probléma valós oka, akár többféle vizsgálatra is szükség lehet. Ezek között a röntgen vizsgálat az ALAP, e nélkül csak találgatni lehet.
Én sem tdok más tanácsortani, mint azt, hogy minden szükségesnek látszó módszert igénybe kell vevi, ha ez kell a valós diagnózis felállításához!

Jelige: Aggódom nagyon  2023.febr.11.

Hmmmm.... Hát, ez nem egy olyan kérdés, amit egy olyan weboldalon kell feltenni, ahonnan biztosan nem kap választ azonnal. Gondolom, hogy délután óta, amikor írt, már megoldódott valahogy a helyzet. Az a helyzet, ami magától nem nagyon múlik el, és mielőbbi állatorvosi beavatkozást igényel.
Csak remélni tudom, hogy ez megtörtént a nap folyamán...

Jelige: hyperol  2023.jan.9.

Sajnálom, de nem vagyok nagy kémikus.... a kérdésükre a válaszom az, hogy nem tudom!

Jelige: focista  2022.nov.19.

Azt kérdezik, hogy mit javaslok én?
Nos, én sok-sok türelmet javaslok!
Ebben a helyzetben nem várható azonnali és látványos változás! Idő kell (nem is kevés) ahhoz, hogy bármi változás látható, észlelhető legyen.
Én magam inkább arra hajlok, hogy azzal a kollégámmal értsek egyet, aki nem javasolt gyógyszeres kezelést, csak visszafogott étrendet. Szerintem is a túl gyors növekedés lehet a tapasztalt tünetek hátterében. Nem kell annyi ennivaló, lassú legyen a fejlődése és a növekedése! Ez a kulcs mindenhez.

- 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 ---- 355 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat