Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Lulu23  2023.nov.19.

Egy 6 hetes kölyök macskának igencsak sokféle baja lehet ilyen tünetekkel. Mielőbb állatorvoshoz kellene vinni!

Jelige: veszettség  2023.nov.13.

A veszettség kutyák között ma (szerncsére) csak elméleti kérdés. Ha a kutyája veszett lett volna (lenne most is), akkor a betegség jeleit egészen biztosan észrevették volna már jóval azelőtt, hogy megharapta az Ön ujját.
Egyébként pedig az állatorvos kollégámnak illett volna rákérdeznie az oltás beadása előtt arra, hogy a kutya 14 napon belül nem harapott-e meg bárkit is? (Ebben az esetben nem kaphatta volna meg az oltást és el kellett volna indítani az ilyenkor szükséges hatósági megfigyelési procedúrát. (Jogszabályban van leírva az, hogy mi a teendő akkor, ha egy kutya embernek harapásos sérülést okoz.)

Jelige: Csurgay Imre László  2023.nov.11.

Tisztelt kérdező!

Ez nem az a hely, ahol ilyen akut problémákra érdemes kérdezni. (A ma délben érkezett e-mail olvasásához csak most jutottam hozz, közel sem biztos, hogy most is aktuális-e még a feltett kérdés?)

A leírtakból az valószínűsíthető, hogy az ölből történő leugrásnál valami nem stimmelt. Lehetőség van bőven.
Okosabbat nem tdok tanácsolni, mint azt, hogyha még most is fenn áll valami tünet, panasz, mielőbb mutassák meg állatorvosnak, aki majd megvizsgálja és a tapasztalt elváltozások függvényéban ad majd tanácsokat vagy kezelést.

Jelige: Meloxidyl szuszpenzió  2023.okt.21.

Véleményem szerint egészen biztos az, hogy ennek a gyógyszernek az adagolása, illetve beadása semmilyen módon nem befolyásolta a kutyájuk haldoklását, majd elhunytát.

Jelige: Anikó  2023.okt.3.

Kedves Anikó!
Ez a "szolgáltaás" nem arra való (nem ezzel a céllal működik) hogy ilyen kérdésekben adja tanácsokat.
Egy bódításnál (altatásnál) ezer tényező játszhat közbe, ezeket előre nem is lehet megjósolni, nem is lehet elkerülni.
Minden altatásnak, bódításnak van valemyennyi kockázata. A laborleletek segíthetnek ebben eligazodnai,m de ezek sem "mindenhatóak".
A gazdi és az állatorvos együttes feladata és felelőssége, hogy eldöntsék, mit vállal(nak) be, és mit nem.

Jelige: Freya  2023.okt.1.

Az elmúlt napokban egy nemzetközi szakmai rendezvényen vettem részt, mint az egyik fő szervező, emiatt sajnos nem volt alkalmam olvasni az elküldött kérdésüket. Gondolom és remélem, hogy sikerült őt megmutatni egy állatorvosnak, és remélem Freya azóta már jobban van.
Az a helyzet, hogy ez fajta "tanácsadás" itt a honlapomon át nem az ilyen akut problémák "kezelésére" van kitalálva.

Jelige: Szem gyulladás  2023.szept.17.

Sajnálom, de mostanság a kisállatok szemészete már egy külön szakma, amihez én nem értek különösebben. Küldhet képet, de egyrészt képek alapján felelős választ soha nem lehet adni, másrészt jó esély van arra, hogy amit látok, az nekem is rejtly lesz.
Csak azt tudom javasolni, hogy vigyék el a kutyát egy olyan állatorshoz, aki a kisállatok szemészeti bajaira specializákódott. Itt találhat ilyeneket: https://www.szemeszallatorvosok.hu/
Ez még akkor is sokkal hatékonyabb, ha esetleg nagyobb távolságra van Önöktől.

Jelige: Hopihe  2023.aug.28.

Ezt a problémát úgy hívják, hogy "juvenilis inkontinencia". Hormonális oka van, kevés a termelődő nemi hormonja (ösztrogén) a vérében, így a húgyhólyag záróizomzata nem tud kellő erővel szorítani. Általában és legtöbbször az ivaréréssel elmúlik (a nemi hormonok hatása "megérkezik"). Ha nem, akkor nehéz lesz a jövő, mert ezen a problémán nehéz úgy segíteni, hogy teljes legyen a megelégedettség. Gyóygszeres hormonpótlással lehet segíteni (Incurin tabletta adása minden nap), de ez azért jelentősen megnehezíti a gazdi napi feladatait.

Jelige: Göndör  2023.jún.11.

Nagyon sajnálom a kutyáját, de így utolólag egészsen biztosan nem lehet megmondani, hogy mi baja volt pontosan!
Baja (betegsége) pedig biztosan volt, csak a tünetek bizonyára enyhék voltak, elmosódtak és így nem tudták észrevenni, hogy beteg lehet. A halála előtti "produkcióiból" erre nem sokat lehet következtetni. A legyek a nedves szövetekbe, sebekbe petézenk le, amikor az állat már nem képes védekezni, elhajtani őket. A kikelő nyűvek pedig éhesek és ezért a kutya szöveteiből táplálkoznak. Ez már minden esetben csak a "végjáték".
Azt gondolom, hogy nincs értelme ezen rágódniuk! Egy 11 éves komondor már kifejezetten öregnek számít, és a szervezete, a belső szervei már bizonyára elég elhasználódottak voltak. Kevés olyan idős állat van, amelynél egy alapos kivizsgálás ne találna valami eltérést, szervi működészavart, stb......
Ha 3-4 héttel előbb esetleg állatorvos látta volna, talán akkor kiderülhetett volna egy-két eltérés (pl. egy vérvizsgálatból), de segíteni ebben az esetben csak keveset lehetett volna.

Jelige: nőstény  2023.márc.17.

A mancs bedagadását legtöbbször az okozza, hogy a talpi részt megszúrja valami. Ha holnap reggelig nem múlik el, vagy súlyosbodna, mindenképpen meg kell mutatni állatorvosnak!
Horváth dr.

Jelige: Kyra  2023.febr.19.

Ránézés és "gondolom" alapon nem lehet helyes diagnózist felállítani!
Ahhoz, hogy kiderüljön a probléma valós oka, akár többféle vizsgálatra is szükség lehet. Ezek között a röntgen vizsgálat az ALAP, e nélkül csak találgatni lehet.
Én sem tdok más tanácsortani, mint azt, hogy minden szükségesnek látszó módszert igénybe kell vevi, ha ez kell a valós diagnózis felállításához!

Jelige: Aggódom nagyon  2023.febr.11.

Hmmmm.... Hát, ez nem egy olyan kérdés, amit egy olyan weboldalon kell feltenni, ahonnan biztosan nem kap választ azonnal. Gondolom, hogy délután óta, amikor írt, már megoldódott valahogy a helyzet. Az a helyzet, ami magától nem nagyon múlik el, és mielőbbi állatorvosi beavatkozást igényel.
Csak remélni tudom, hogy ez megtörtént a nap folyamán...

Jelige: hyperol  2023.jan.9.

Sajnálom, de nem vagyok nagy kémikus.... a kérdésükre a válaszom az, hogy nem tudom!

Jelige: focista  2022.nov.19.

Azt kérdezik, hogy mit javaslok én?
Nos, én sok-sok türelmet javaslok!
Ebben a helyzetben nem várható azonnali és látványos változás! Idő kell (nem is kevés) ahhoz, hogy bármi változás látható, észlelhető legyen.
Én magam inkább arra hajlok, hogy azzal a kollégámmal értsek egyet, aki nem javasolt gyógyszeres kezelést, csak visszafogott étrendet. Szerintem is a túl gyors növekedés lehet a tapasztalt tünetek hátterében. Nem kell annyi ennivaló, lassú legyen a fejlődése és a növekedése! Ez a kulcs mindenhez.

Jelige: Mancs  2022.okt.17.

Csodaszer erre sajnos nincs!
Puha (puhább) fekhely, kenegetés.És sok-sok türelem!
Hetente 1x érdemes Hyperol oldattal (1 tabl/ 1 dl víz) lefertőtleníteni az egész könyöktájékot.

Jelige: Kangörcs  2022.okt.7.

A kan kutya szemszögéből nézve teljesen érthető az ő "produkciója". Egy aktív kan egy tüzelő szuka közelében ezt csinálja (persze nem tudatosan, hanem a hormonjai által vezérleve). Ebből a szituációból most biztosan nem tudnak kijönni addig, amíg a szuka tüzelése le nem zajlik teljesen. Utána pedig mégiscsak nagyon erősen el kellene gondolkozniuk azon, hogy legalább az egyiküket ivartalaníttassák!

Jelige: Kyra 2  2022.szept.4.

Ahogy korábban is megírtam, én magam teljesen járatlan vagyok ezen a téren, így nem tudom megmondani, hogy a tapasztalt dudor a hasán normális-e vagy sem. Ezt csak majd a kollégám tudja Önöknek megmondani.

Jelige: Kyra  2022.aug.25.

Sok-sok évvel ezelőtt én még úgy tanultam, hogy az ivarzás környékén már ne ivaratalanítsunk, mert ilyenkor már jelentősen nagyobb a vérellátás a petefészkek környezetében. A mai nagyon modern eljárások esetében nincs tapasztalatom. Ezt mindenképpen azzal a kollégámmal kell megbeszélnie, aki a laparaszkópos ivartalanítást végezni fogja.

Jelige: Epilepszia  2022.aug.18.

A feltett kérdésre nem lehet pontos választ adni.
Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. Ezer dologtól, körülménytől függ.

Jelige: Kngörcs  2022.aug.11.

Ebben a leírt szituációban nem tudok okosabbat javasolni, mint az ivartalanítást.

Jelige: Kyra  2022.aug.8.

A giardiosis egy különlegesebbnek számító bakteriális bélfertőzés, aminek a gyógykezelése nem egyszerű! Érdemes betartani a kezelő állatorvos előírásait. A Bolus adstringens ilyenkor azért nem jó, mert a bélben mindent megköt, a gyógyszer hatóanyagát is, így lassítja a gyógyulást.
Egy ilyen betegség lefolyása akár egy hét is lehet, közben indokolt lehet a többszöri vizit, kezelés (és megbeszélés) a kezelő állatorvossal! Akár napi infúziós kúrára is szükség lehet.

Jelige: Yorkshire terrier  2022.júl.26.

Először is elnézést kérek a kissé kései reagálás miatt, de szabadságon vagyok, ritkábban nézek csak e-mail-t. A műtét utáni gennyesedés mindenképpen gond, sajnos úgy néz ki, hogy a sebbe baktériumok kerülhettek bele. Ha a korábbi antibiotikumos kúra nem volt hatásos, akkor másik antibiotikummal kell/lehet próbálkozni. Mindenképpen szoros és gyakori kapcsolat javasolt az állatorvossal, aki operálta.

Jelige: Rozi  2022.júl.20.

A kérdésére a korrekt válasz az, hogy el kell(ene) vinni egy olyan rendelőbe, ahol hasi ultrahang vizsgálatot is tudnak végezni, és meg kellene nézni/nézetni, hogy a petefészkeinél van-e arra utaló jel, hogy esetleg benne maradt a petefészek egy darabkája (ami mostanra már nagyobbra is nőhetett)? Ha álvemhes, akkor hormon termelődik benne, ami teljesen sikeres műtét esetén nem lenne lehetséges.

Jelige: Kyra  2022.júl.11.

Elnézést kérek a kései válasz miatt, de a hétvégén nem voltam számítógép közelében.
Azt tudom csak javasolni, hogy találgatások helyett keressenek fel egy állatorvosi rendelőt és nézessék meg a kutyájuk nyakát.

Jelige: Tnács ivartalanítás után  2022.jún.6.

Először is elnézést kérek a talán kissé kései válaszért, de az ünnepi hétvégén nem voltam mindig internetközelben.
Az, amit a cicájuk műtétje után tapasztaltak a seb környékén, teljesen normális helyzet. Gondolom és remélem, hogy azóta már megszűnt a seb nedvedzése és a duzzanat is
Ha mégsem, és továbbra is váladékozna a seb, akkor mindenképpen vissza kellene vinni őt oda, ahol operálták.

- 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 ---- 355 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat