Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: nőstény  2023.márc.17.

A mancs bedagadását legtöbbször az okozza, hogy a talpi részt megszúrja valami. Ha holnap reggelig nem múlik el, vagy súlyosbodna, mindenképpen meg kell mutatni állatorvosnak!
Horváth dr.

Jelige: Kyra  2023.febr.19.

Ránézés és "gondolom" alapon nem lehet helyes diagnózist felállítani!
Ahhoz, hogy kiderüljön a probléma valós oka, akár többféle vizsgálatra is szükség lehet. Ezek között a röntgen vizsgálat az ALAP, e nélkül csak találgatni lehet.
Én sem tdok más tanácsortani, mint azt, hogy minden szükségesnek látszó módszert igénybe kell vevi, ha ez kell a valós diagnózis felállításához!

Jelige: Aggódom nagyon  2023.febr.11.

Hmmmm.... Hát, ez nem egy olyan kérdés, amit egy olyan weboldalon kell feltenni, ahonnan biztosan nem kap választ azonnal. Gondolom, hogy délután óta, amikor írt, már megoldódott valahogy a helyzet. Az a helyzet, ami magától nem nagyon múlik el, és mielőbbi állatorvosi beavatkozást igényel.
Csak remélni tudom, hogy ez megtörtént a nap folyamán...

Jelige: hyperol  2023.jan.9.

Sajnálom, de nem vagyok nagy kémikus.... a kérdésükre a válaszom az, hogy nem tudom!

Jelige: focista  2022.nov.19.

Azt kérdezik, hogy mit javaslok én?
Nos, én sok-sok türelmet javaslok!
Ebben a helyzetben nem várható azonnali és látványos változás! Idő kell (nem is kevés) ahhoz, hogy bármi változás látható, észlelhető legyen.
Én magam inkább arra hajlok, hogy azzal a kollégámmal értsek egyet, aki nem javasolt gyógyszeres kezelést, csak visszafogott étrendet. Szerintem is a túl gyors növekedés lehet a tapasztalt tünetek hátterében. Nem kell annyi ennivaló, lassú legyen a fejlődése és a növekedése! Ez a kulcs mindenhez.

Jelige: Mancs  2022.okt.17.

Csodaszer erre sajnos nincs!
Puha (puhább) fekhely, kenegetés.És sok-sok türelem!
Hetente 1x érdemes Hyperol oldattal (1 tabl/ 1 dl víz) lefertőtleníteni az egész könyöktájékot.

Jelige: Kangörcs  2022.okt.7.

A kan kutya szemszögéből nézve teljesen érthető az ő "produkciója". Egy aktív kan egy tüzelő szuka közelében ezt csinálja (persze nem tudatosan, hanem a hormonjai által vezérleve). Ebből a szituációból most biztosan nem tudnak kijönni addig, amíg a szuka tüzelése le nem zajlik teljesen. Utána pedig mégiscsak nagyon erősen el kellene gondolkozniuk azon, hogy legalább az egyiküket ivartalaníttassák!

Jelige: Kyra 2  2022.szept.4.

Ahogy korábban is megírtam, én magam teljesen járatlan vagyok ezen a téren, így nem tudom megmondani, hogy a tapasztalt dudor a hasán normális-e vagy sem. Ezt csak majd a kollégám tudja Önöknek megmondani.

Jelige: Kyra  2022.aug.25.

Sok-sok évvel ezelőtt én még úgy tanultam, hogy az ivarzás környékén már ne ivaratalanítsunk, mert ilyenkor már jelentősen nagyobb a vérellátás a petefészkek környezetében. A mai nagyon modern eljárások esetében nincs tapasztalatom. Ezt mindenképpen azzal a kollégámmal kell megbeszélnie, aki a laparaszkópos ivartalanítást végezni fogja.

Jelige: Epilepszia  2022.aug.18.

A feltett kérdésre nem lehet pontos választ adni.
Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. Ezer dologtól, körülménytől függ.

Jelige: Kngörcs  2022.aug.11.

Ebben a leírt szituációban nem tudok okosabbat javasolni, mint az ivartalanítást.

Jelige: Kyra  2022.aug.8.

A giardiosis egy különlegesebbnek számító bakteriális bélfertőzés, aminek a gyógykezelése nem egyszerű! Érdemes betartani a kezelő állatorvos előírásait. A Bolus adstringens ilyenkor azért nem jó, mert a bélben mindent megköt, a gyógyszer hatóanyagát is, így lassítja a gyógyulást.
Egy ilyen betegség lefolyása akár egy hét is lehet, közben indokolt lehet a többszöri vizit, kezelés (és megbeszélés) a kezelő állatorvossal! Akár napi infúziós kúrára is szükség lehet.

Jelige: Yorkshire terrier  2022.júl.26.

Először is elnézést kérek a kissé kései reagálás miatt, de szabadságon vagyok, ritkábban nézek csak e-mail-t. A műtét utáni gennyesedés mindenképpen gond, sajnos úgy néz ki, hogy a sebbe baktériumok kerülhettek bele. Ha a korábbi antibiotikumos kúra nem volt hatásos, akkor másik antibiotikummal kell/lehet próbálkozni. Mindenképpen szoros és gyakori kapcsolat javasolt az állatorvossal, aki operálta.

Jelige: Rozi  2022.júl.20.

A kérdésére a korrekt válasz az, hogy el kell(ene) vinni egy olyan rendelőbe, ahol hasi ultrahang vizsgálatot is tudnak végezni, és meg kellene nézni/nézetni, hogy a petefészkeinél van-e arra utaló jel, hogy esetleg benne maradt a petefészek egy darabkája (ami mostanra már nagyobbra is nőhetett)? Ha álvemhes, akkor hormon termelődik benne, ami teljesen sikeres műtét esetén nem lenne lehetséges.

Jelige: Kyra  2022.júl.11.

Elnézést kérek a kései válasz miatt, de a hétvégén nem voltam számítógép közelében.
Azt tudom csak javasolni, hogy találgatások helyett keressenek fel egy állatorvosi rendelőt és nézessék meg a kutyájuk nyakát.

Jelige: Tnács ivartalanítás után  2022.jún.6.

Először is elnézést kérek a talán kissé kései válaszért, de az ünnepi hétvégén nem voltam mindig internetközelben.
Az, amit a cicájuk műtétje után tapasztaltak a seb környékén, teljesen normális helyzet. Gondolom és remélem, hogy azóta már megszűnt a seb nedvedzése és a duzzanat is
Ha mégsem, és továbbra is váladékozna a seb, akkor mindenképpen vissza kellene vinni őt oda, ahol operálták.

Jelige: Pexed  2022.máj.12.

Azt gondolom, hogy mindenképpen állatorvosi segítség kellene a kutyájának. Ha nem tudja elvinni rendelőbe, akkor hívjon hozz állatorvost házhoz.

Jelige: Tüzelés  2022.ápr.8.

Szerintem nincs okuk az aggodalomra! A tüzelő szuka a tüzelés közepe táján fogamzóképes, a 19. nap már inkább a lecsengő szakasz ebben. Ha pedig nem volt "összeragadás" a kannal, akkor egyébként is rettentő kicsi az esély arra, hogy megtermékenyítette volna.

Jelige: mandulagyulladás  2022.márc.21.

Ma reggel már válaszoltam Önnek e-mailben, válaszolni arra, amit a privát e-mail címemre küldött. Újdonságot ehhez képest nem tudok.

Jelige: Beni  2022.márc.16.

Egy 13 éves labrador kutya izületei már eléggé elhasználódott állapotban lehetnek. Véleményem szerint ilyenkor már kevésbé segítenek az izületvédő gyógyszerek (ezeket korábban, már 6-10 éves kora között kellett volna elkezdeni adni inkább). Ha mozgásszervi panaszokat is mutat már, akkor én inkább az ún. nem szteroid gyulladáscsökkentők adását javasolnám. És, mivel azt írta, hogy nem voltak vele még állatorvosnál, javaslom azt is, hogy egy állapotfelmérés érdekében jó lenne elvinni őt egy alaposabb átvizsgálásra/kivizsgálásra.

Jelige: Kutya szemprobléma  2022.márc.12.

Azt tudom csak javasolni, hogy SZEMÉSZ állatorvoshoz kellene vinni a kutyáját! (Vagyis egy olyan állatorvoshoz, aki kifejezetten szemészeti szakrendelést folytat.) Ilyen állatorvosok ma már vidéken is vannak. Az interneten is talál ilyeneket, pld itt: https://www.szemeszallatorvosok.hu/
Egy ilyen méretű kutyával még akár nagyobb távolságból is érdemes elvinni messzebbre is, az utazási költségek megtérülhetnek abban, hogy az állat szakszerű ellátást kaphat, gyorsabban gyógyulhat.
Jelige: Bogi  2022.febr.11.

Nekem az a véleményem, hogy egy 14 éves kutyánál egy ilyen jelenség (szándékosan nem neveztem ezt tünetnek) nem feltétlenül jelent semmi rosszat. Az epilepszia pedig eszembe sem jutna erről.
Ha mégis felmerülne ez a gyanú, akkor nagyon sokféle vizsgálatot kellene elvégezni ahhoz, hogy kideríthető, illetve megállapítható legyen a betegség. Ha a lipomája nem növekszik, akkor nincs oka az aggodalomra (a lipoma jóindulatú daganat fajta). Ha nem növekszik, akkor békén kell hagyni!

Jelige: veszettség  2022.febr.5.

Ez a betegség az elmúlt sok-sok éves küzdelem eredménye képpen kutyák és macskák között olyannyira visszaszorult, hogy gyakorlatilag nem (vagy csak nagyon ritkán) fordul elő. (Magyarországon sok éve nem volt igazolt veszettség eset.) Viszont, ettől függetlenül elég szigorú szabályok vannak érvényben azokra az esetekre, amikor egy kutya (vagy macska) embert megharap, vagy sérülést okoz harapással (bármilyen kicsi harapással is). Ha a sérült orvoshoz fordul ezzel, akkor az ÁNTSZ teszi a jogszabály szerinti dolgát, aminek során bevonva a hatósági állatorvosi szolgálatot, igyekeznek megfigyeltetni a sérülést (harapás) okozó állatot (ha az ismert és megfigyeltethető). Ha ez bármilyen ok miatt nem lehetséges, akkor a sérült embert ún. megelőző védőoltási sorozatban kell részesíteni. Azt, hogy adott esetben kinek és mit kell tennie, nem a sérültnek kell (lehet) eldöntenie, hanem a szakembereknek. Csak azt tudom tehát javasolni, hogyha nagyon aggódik, sürgősen forduljon orvoshoz, aki aztán elindítja a szükséges (és az előbbiekben leírt) eljárást. Ha a sérülést okozó állat ismert és megfigyelhető, akkor jó eséllyel elkerülhető az, hogy Önt oltási sorozatnak vessék alá.

Jelige: Rottweiler 2  2022.jan.31.

Bármilyen injekciónak lehetnek ilyen mellékhatásai (utóhatásai). Az, hogy kialakul-e vagy sem, rengeteg mindentől függ, de vannak olyan állatok, akik a szokásosnál is érzékenyebbek lehetnek. Én mindenképpen azt javasolnám, hogy érdemes lenne megmutatni őt és a duzzanatát állatorvosnak, leginkább annak, akitől az injekciót kapta!

Jelige: ivarérés  2022.jan.14.

Alapvetően minden lehetséges. Bár még hideg van, és még tél van, egyes állatok (egyedek) már érezhetik a közelgő tavaszt. Ha van a közelükben esetleg tüzelő szuka, az éppen ébredező nagyfiússága is okozhatja azt, hogy nem akar rendesen enni.
Tudnia kell viszont azt, hogy a kutya egy olyan állatfaj, amely ragadozóként jól bírja azt, ha egyes időszakokban nincs táplálékbevitel. Attól, hogy 3-4 napig (vagy akár tovább is) nem eszik, vagy csak a szokottnál jóval kevesebbet, nem lesz még baja. Egy alapvetően egészséges kutya szervezet ezt el kell, hogy bírja.
Ha nagyon aggódósak, akkor vigyék el egy állatorvoshoz megmutatni, megvizsgáltatni. Éppen csak azért, hogy lássa szakember, és ő mondja ki azt, hogy nem lehet semmi kórosat, vagy betegségre utaló jeleket találni rajta/benne.

- 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 ---- 354 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat