Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: veszettség  2022.febr.5.

Ez a betegség az elmúlt sok-sok éves küzdelem eredménye képpen kutyák és macskák között olyannyira visszaszorult, hogy gyakorlatilag nem (vagy csak nagyon ritkán) fordul elő. (Magyarországon sok éve nem volt igazolt veszettség eset.) Viszont, ettől függetlenül elég szigorú szabályok vannak érvényben azokra az esetekre, amikor egy kutya (vagy macska) embert megharap, vagy sérülést okoz harapással (bármilyen kicsi harapással is). Ha a sérült orvoshoz fordul ezzel, akkor az ÁNTSZ teszi a jogszabály szerinti dolgát, aminek során bevonva a hatósági állatorvosi szolgálatot, igyekeznek megfigyeltetni a sérülést (harapás) okozó állatot (ha az ismert és megfigyeltethető). Ha ez bármilyen ok miatt nem lehetséges, akkor a sérült embert ún. megelőző védőoltási sorozatban kell részesíteni. Azt, hogy adott esetben kinek és mit kell tennie, nem a sérültnek kell (lehet) eldöntenie, hanem a szakembereknek. Csak azt tudom tehát javasolni, hogyha nagyon aggódik, sürgősen forduljon orvoshoz, aki aztán elindítja a szükséges (és az előbbiekben leírt) eljárást. Ha a sérülést okozó állat ismert és megfigyelhető, akkor jó eséllyel elkerülhető az, hogy Önt oltási sorozatnak vessék alá.

Jelige: Rottweiler 2  2022.jan.31.

Bármilyen injekciónak lehetnek ilyen mellékhatásai (utóhatásai). Az, hogy kialakul-e vagy sem, rengeteg mindentől függ, de vannak olyan állatok, akik a szokásosnál is érzékenyebbek lehetnek. Én mindenképpen azt javasolnám, hogy érdemes lenne megmutatni őt és a duzzanatát állatorvosnak, leginkább annak, akitől az injekciót kapta!

Jelige: ivarérés  2022.jan.14.

Alapvetően minden lehetséges. Bár még hideg van, és még tél van, egyes állatok (egyedek) már érezhetik a közelgő tavaszt. Ha van a közelükben esetleg tüzelő szuka, az éppen ébredező nagyfiússága is okozhatja azt, hogy nem akar rendesen enni.
Tudnia kell viszont azt, hogy a kutya egy olyan állatfaj, amely ragadozóként jól bírja azt, ha egyes időszakokban nincs táplálékbevitel. Attól, hogy 3-4 napig (vagy akár tovább is) nem eszik, vagy csak a szokottnál jóval kevesebbet, nem lesz még baja. Egy alapvetően egészséges kutya szervezet ezt el kell, hogy bírja.
Ha nagyon aggódósak, akkor vigyék el egy állatorvoshoz megmutatni, megvizsgáltatni. Éppen csak azért, hogy lássa szakember, és ő mondja ki azt, hogy nem lehet semmi kórosat, vagy betegségre utaló jeleket találni rajta/benne.

Jelige: Rottweiler  2022.jan.8.

Az antibiotikumoknak az a sajátosságuk van, hogy csak a baktériumok okozta problémák kezelésében vezetnek eredményre, de ebben az esetben is csak akkor, ha a problémát okozó baktériumok érzékenyek az adott antibiotikumra. Vagyis, ha a kutyájuk húgyúti panaszait nem bakteriális fertőzés okozta, akkor hiába kap(ott) antibiotikumot, ez nem fog segíteni. De ha a bajt tényleg baktériumok okozták, akkor hatásos erre csak olyan antibiotikum lesz, amire érzékenyek a kórokozók.
Jelen leírt esetben, tekintettel a mostani hideg időjárásra is, nagyon könnyen elképzelhető, hogy a kutyájuk hólyaghurutját csak simán a hideg okozta, és nincs bakteriális fertőzése. Ez ilyen időjárás esetén elég gyakori. DE, ha tényleg baktérium a kórokozó, akkor lehet, hogy másik antibiotikumra kell áttérni, de makacs esetben később akár rezisztencia vizsgálat is szükségessé válhat.
Nem tudok okosabbat javasolni, minthogy vigyék vissza a kollégához, számoljanak be a tapasztalataikról és majd közösen kitalálják, hogy mi legyen az újabb haditerv.

Jelige: Kyra  2021.nov.28.

A feltett kérdésükre rettentő bonyolult lenne válaszolni, én nem is vállalkoznék erre. Ez egy olyan terület, olyan kérdés, amiben ahány állatorvost megkérdeznek, annyiféle választ, tanácsot fognak kapni. Sok könyv is megjelent a témában, de ezekből is nehéz okosnak lenni. Én leginkább azt tanácsolnám, hogy -mivel már volt egy korábbi ugyanilyen fajtájú kutyájuk- csinálják ezt úgy, ahogy nála. Ha akkor bevált, most is ez várható.

Jelige: ivartalanítás  2021.nov.9.

Ahogy írta is, két "tábor" van ebben a kérdésben. Én azok közé tartozom, akik mindenképpen az ivarérés utáni, de még inkább a teljes "kialakulás" után elvégzett műtétet javasolják.

Jelige: Tarzika  2021.okt.24.

A leírtakról az a véleményem, hogy mindenképpen és minél hamarabb ki kellene deríteni Tarzika remegésének az okát! A korábbi játszópajtás elvesztése nem igen lehet erre ok, főleg így tartósan.
Nem lenne jó, hogyha valami kezelhető, gyógyítható (vagy enyhíthető) probléma későn (vagy nagyon későn) derülne csak ki. És én gyógyszerek adást sem javasolnám egy alapos kivizsgálás nélkül, ill. helyette. Egy 10 év feletti kutyánál több olyan állapot/betegség is fennállhat már, ami ilyen tünettel járhat. Azt, hogy a tartós remegés mitől van, vagy a hideg idő mellett más is van-e a háttérben, csak megfelelő vizsgálatokkal lehet kideríteni. Keressenek egy jó rendelőt a közelükben, ahol esetleg lehetőség van ún. kiegészítő vizsgálatok (pl. labor) elvégzésére is.

Jelige: Költözés cicával  2021.okt.11.

A macskák úgy működnek, hogy ezer helyen megjelölik maguknak a környezetüket és így -érezve ezeket a jeleket- biztonságban érzik magukat. Új helyen kis időbe telik, amíg ezeket a jelzéseket el tudják helyezni, de ha ez megtörténik, akkor ismét jól és biztonságban fogják érezni magukat.
Ebből kiindulva szerintem lehet költözni macskákkal is, csak kellő időt kell biztosítani nekik arra, hogy az új helyet megjelöljék magunka, Ehhez idő kell, néha hosszú idő, de nem reménytelen. És, az első időben inkább csak a lakásban kell tartani őket, majd amikor már ott biztonságban érzik magukat, ők fognak méterről-méterre kimerészkedni. Ha csak lakásban tartott cicáról van szó, akkor ez nem lesz nehéz folyamat, csak az új lakásban kell neki időt hagyni az akklimatizációra.

Jelige: Leila  2021.szept.28.

Hmmm... Az az igazság, hogy lehet így is csinálni ezt, de bármilyen gyors is a szívbe közvetlenül bejuttatott gyógyszer hatása, látványnak nagyon nem jó. Ha valamelyik állatorvos kollégám ezt így csinálja, akkor ezt előre meg kell(ene) beszélni a gazdival, felkészítve őket a várható látványra.
Én magam minden esetben izomba beadott nagy adag altató koktéllal kezdem a végleges elaltatást, és csak akkor adom be az injekciót (ha lehetséges, akkor azt is vénába) amitől leáll a vérkeringés agyi vezérlése és szép csendben végleg leáll a beteg keringése. A saját kutyáimmal is mindig így tettem ezt, amikor sor került erre a szükséges lépésre.
De, mi állatorvosok sem vagyunk egyformák, ki így, ki úgy dolgozik....
Sajnálom, hogy így jártak, de utólag ezen már nem lehet változtatni. Viszont -és ez lehet némi vigasz Önöknek- ezzel a módszerrel sokkal gyorsabban jut el az agyba a beadott szer, ami ott azonnal hat, és így az állat szenvedése nem tart pár másodpercnél tovább. Akkor sem, ha ez többnek tűnik.

Jelige: Diegó  2021.szept.3.

Ha a probléma amiatt alakult volna ki, hogy a cica beütötte a nyakát, akkor nem vakarta volna. Szerintem valami allergiás folyamat lehet ott, vagy a fülével lehet probléma azon az oldalon. Javaslom keressenek fel egy másik állatorvost, olyat, aki hajlandó alaposan megvizsgálni a icica nyakát és a füleit is.

Jelige: .  2021.aug.14.

Egy nőstény kutya kb. 7-8 hónapos korban lesz ivarérett, azután, akkor, amikor az első tüzelése lezajlik. 4 hónaposan nem hiszem, hogy bármi is történhetett a két kutya között. Szerintem csak játszottak.

Jelige: Kérem segítsen  2021.jún.21.

Az a helyzet, hogy a szőrritkulásnak egy 10 éves kutyában sokféle oka lehet, nagyon nem mindegy tehát, hogy mi áll a hátterében. Amíg ezt nem lehet (nem sikerül) kimutatni (megállapítani), addig rettentő nehéz bármit is javasolni kezelésként. Általánosságokat lehet javasolni (vitaminok, bőrtápláló adalékok, stb) de ez legtöbbször nem sokat változtat a helyzeten. És, még az is lehet, hogy semmi különösenn bőrbaja nincs, csak már kezd öregedni, és ennek a következménye a szőrritkulás.

Jelige: Lili  2021.máj.30.

A kutyájának minden bizonnyal ún. álterhessége van. Ez a tüzelés után elég gyakori. A csomók amitjket érez, a tejjel telt emlők. Masszírozni, nyomkodni, kifejni nem szabad, kívülről hidegvizes borogatást tehet rá. Fontos, hogy nem szabad babusgatni, mert ez fokozza a tejtermelést. Hétfőn pedig mutassa meg állatorvosnak!

Jelige: Mira  2021.máj.24.

Általában nem szívesen vállalkozok arra, hogy egy olyan állat leleteit véleményezzem, amelyet én magam nem láttam és nem vizsgáltam. Ennek sok oka van, és ezek összessége könnyen tévútra vezetheti a véleményezőt, aki nem ismeri, nem látta az állatot.
Más állatorvosok vizsgálati leleteit is nehéz véleményezni, mert nem tudhatom, hogy mit láttak, éreztek, tapasztaltak, amikor az állatot vizsgálták.

Nos, ennyi előrebocsájtott "megjegyzés" után a válaszom az, hogy küldje amit szeretne, és majd meglátjuk. Viszont, azt mindenképpen kérem, hogy a leletek mellett küldjön némi "történetet" a kutyájáról! Arra lennék kíváncsi, hogy mik voltak a tünetei, produkciói, (mik voltak a panaszok rá), kapott-e kezelést, ha igen, akkor mit, stb....

Jelige: fülporc  2021.máj.17.

Hát, én nem hiszek abban, hogy a kalcium adagolása majd felállítja a füleket. Ennek egészen más technikái ill. trükkjei vannak, de én ebben nem tudok érdemi segítséget nyújtani, mert soha nem csináltam ilyet a praxisom során. (Nekem a lógó fül is ugyanolyan, mint az álló.) Javaslom próbálja meg felvenni a kapcsolatot más yorkis gadikkal, hogy ők hogyan csinálták ezt.

Jelige: Andrea  2021.máj.12.

A leírtak alapján az a gyanúm, hogy a cicájának a mostani állapotát Ön a korábbi sérvvel hozza összefüggésbe. Az igen magas életkora alapján azonban egy sor más probléma is fennállhat. Gyakorlatilag nincs olyan macska, amelyiknek 15 éves életkora felett ne lenne veseműködési (és ezzel méregtelenítési) problémája. Az egyre gyakoribb hányás és a fogyás oka könnyen lehet, hogy veseelégtelenségben keresendő. Ez nem lenne meglepő. Vérvizsgálattal lehet erre választ találni. Viszont, ha ez beigazolódik, akkor igazából nem sokat lehet tenni ellene. Ha mégis, az viszont gyakori állatorvosi beavatkozást igényelne (infúziózás). Nagy kérdés azonban, hogy 22 évesen érdemes-e őt ezzel terhelni?

Jelige: circello  2021.máj.9.

Az anyacicának minden bizonnyal ún. kálcium hiányos tetániás görcsei vannak / voltak. Ez néha előfordul, ha a kölyköknek jó étvágya van, az anyamacskának pedig nincs minden rendben a kálcium ellátottságával. Ha nem múlnak a görvsök, mindenképpen állatorvosi segítség kell (kálcium injekció)!

Jelige: slow kill  2021.máj.4.

Én magam nem foglalkozom aktívan a szívférgesség témájával, így a kérdésére nem tudok érdemben választ adni.

Jelige: Dorka  2021.ápr.29.

Véleményem szerint az oltás biztosan nem okozhatott ilyen tüneteket. Sokkal inkább az autózás lehetett az oka a hányingernek. Ez elég gyakori olyan kutyáknál, amelyke ritkán autóznak csak.

Jelige: séta  2021.ápr.14.

Az étolaj nagyon nem jó erre a célra, kérem még véletlenül se próbálja meg ezt! Nagyon komoly bajok lehetnek belőle!

Jelige: Tara  2021.ápr.13.

Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy
- a tüdejében daganatot látnak,
- a vizsgált térdénél is van elváltozás, mégpedig olyasmi, mintha áttét lenne a másik daganattól.
Ennél többet azonban látatlanban nem tudok mondani, mutassa meg a leletet annak az állatorvosnak, aki a beutalót adta a röntgen vizsgálathoz!

Jelige: séta  2021.ápr.13.

Szerencsére a természet rendesen el tudja rendezni a dolgokat, így ha a kutyájának székletürítési ingere lesz, akkor azt el fogja végezni, legyen is éppen bárhol. Ha a saját kertjükben vagy udavarukban, akkor ott, ha a lakásban, akkor ott, a "szükség törvényt bont" ! DE, ha nagyon aggódik, akkor PRAFFIN olajat adhat neki (vagy keverhet az ennivalójába), ez segíthet abban, hogy megjöjjön az inger. A paraffin olajat itt nálunk az emberi patikákban árulják 2 dl-es üvegekben, gondolom ez így van ott maguknál is

Jelige: Leila 2.  2021.márc.28.

Nagyon sajnálom a kutyájukat is, és Önöket is, de azt kell mondjam, hogy a mai (állat)orvostudomány a leggyakoribb daganatok tekintetében elég jól áll a biztonsága diagnosztika terén. A csontdaganatok sajnos nagyon gyakoriak, így a felismerésük nem szokott gondot okozni annak, aki már 100 hasonlót látott. Oltyán dr-t jól ismerem régóta, nem kezdő a szakmában, így nem igen van okom kételkedni abban, amit mond. Tévedni persze ő is tévedhet, de ennek jóval kisebb az esélye, mint annak, hogy a kutyájuk lábán levő duzzanatot gombás csontfertőzés okozza. Azt kideríteni, hogy ez van-e, vagy az van-e, csak további vizsgálatokkal lehetséges (leginkább biopsziás mintát kellene venni a duzzanatból, és azt szövettanilag megnézni). Ez azonban Önöknek is, és a kutyának is újabb megterheléseket okozna (a mintavételhez mindenképpen el kellene altatni), nem is lenne meg hamar az eredmény (ez hetekbe is telhet), és közben sokat romolhat is az állapota.
Állatorvosi ténykedésem elmúlt 40 éve alatt rengetegszer tapasztaltam meg azt, hogy egy-egy diagnózis "mellbevágja" a gazdikat, és valahogy nem akarják elfogadni a tényt, hogy az állatuknak olyan baja van, amiből nem nagyon lehet kigyógyítani. Ilyenkor szinte automatikus reakció az, hogy más okokat keresnek, reménykedve a csodában. Ezzel együtt találkoztam már sok olyan gazdival is, aki tudomásul vette, hogy az van, ami van, segíteni nem lehet ugyan, viszont az állata hátralévő életének akár minden napját be lehet "aranyozni" így. vagy úgy! Ebbe beleértem saját magamat is, nekem is volt már jó néhány kutyám, amelyeket egyszer csak el kellett engedni.
Horváth dr.

Jelige: Leila  2021.márc.21.

Nagyon sajnálom, de erről a kérdésről látatlanban bármit mondani (írni) sarlatánság lenne a részemről, így erre semmiképpen nem vállalkozom!
El kell vinni megvizsgáltatni, megröntgeneztetni, esetleg mintát vetetni a csomókból, és majd a kapott eredmények alapján a kollégák megmondják, hogy mit látnak, mit tapasztalnak.

Jelige: dJANGÓ  2021.márc.2.

Az az igazság, hogy (szerintem) egy egészséges kutya fülét nem kell egyáltalán semmilyen módon pucolni, vagy olajos tisztítóval kezelni. A fühöz általában akkor nyúlunk, ha a kutya viselkedése arra utal, hogy a fülével valami baj van (vagy lehet). Egy egyébként egészséges kutya füle (hallójárat) automatikusan tisztul és jól működik.
Azt sem tudom megmondani, hogy mi lehetett a tapasztalt reakció oka. Lehet, hogy valami módon irritálta a fülkezelés, esetleg csípte a hallójáratot az, amivel kente, ill. amit becseppentett.
Azt írta, hogy ma délelőtt megmutatja az állatorvosuknak. Ha ez megtörtént, akkor a kollégám már bizonyára ellátta Önket jó tanácsokkal a jövőre nézve.

- 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 ---- 354 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat