Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Kyra  2022.aug.25.

Sok-sok évvel ezelőtt én még úgy tanultam, hogy az ivarzás környékén már ne ivaratalanítsunk, mert ilyenkor már jelentősen nagyobb a vérellátás a petefészkek környezetében. A mai nagyon modern eljárások esetében nincs tapasztalatom. Ezt mindenképpen azzal a kollégámmal kell megbeszélnie, aki a laparaszkópos ivartalanítást végezni fogja.

Jelige: Epilepszia  2022.aug.18.

A feltett kérdésre nem lehet pontos választ adni.
Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. Ezer dologtól, körülménytől függ.

Jelige: Kngörcs  2022.aug.11.

Ebben a leírt szituációban nem tudok okosabbat javasolni, mint az ivartalanítást.

Jelige: Kyra  2022.aug.8.

A giardiosis egy különlegesebbnek számító bakteriális bélfertőzés, aminek a gyógykezelése nem egyszerű! Érdemes betartani a kezelő állatorvos előírásait. A Bolus adstringens ilyenkor azért nem jó, mert a bélben mindent megköt, a gyógyszer hatóanyagát is, így lassítja a gyógyulást.
Egy ilyen betegség lefolyása akár egy hét is lehet, közben indokolt lehet a többszöri vizit, kezelés (és megbeszélés) a kezelő állatorvossal! Akár napi infúziós kúrára is szükség lehet.

Jelige: Yorkshire terrier  2022.júl.26.

Először is elnézést kérek a kissé kései reagálás miatt, de szabadságon vagyok, ritkábban nézek csak e-mail-t. A műtét utáni gennyesedés mindenképpen gond, sajnos úgy néz ki, hogy a sebbe baktériumok kerülhettek bele. Ha a korábbi antibiotikumos kúra nem volt hatásos, akkor másik antibiotikummal kell/lehet próbálkozni. Mindenképpen szoros és gyakori kapcsolat javasolt az állatorvossal, aki operálta.

Jelige: Rozi  2022.júl.20.

A kérdésére a korrekt válasz az, hogy el kell(ene) vinni egy olyan rendelőbe, ahol hasi ultrahang vizsgálatot is tudnak végezni, és meg kellene nézni/nézetni, hogy a petefészkeinél van-e arra utaló jel, hogy esetleg benne maradt a petefészek egy darabkája (ami mostanra már nagyobbra is nőhetett)? Ha álvemhes, akkor hormon termelődik benne, ami teljesen sikeres műtét esetén nem lenne lehetséges.

Jelige: Kyra  2022.júl.11.

Elnézést kérek a kései válasz miatt, de a hétvégén nem voltam számítógép közelében.
Azt tudom csak javasolni, hogy találgatások helyett keressenek fel egy állatorvosi rendelőt és nézessék meg a kutyájuk nyakát.

Jelige: Tnács ivartalanítás után  2022.jún.6.

Először is elnézést kérek a talán kissé kései válaszért, de az ünnepi hétvégén nem voltam mindig internetközelben.
Az, amit a cicájuk műtétje után tapasztaltak a seb környékén, teljesen normális helyzet. Gondolom és remélem, hogy azóta már megszűnt a seb nedvedzése és a duzzanat is
Ha mégsem, és továbbra is váladékozna a seb, akkor mindenképpen vissza kellene vinni őt oda, ahol operálták.

Jelige: Pexed  2022.máj.12.

Azt gondolom, hogy mindenképpen állatorvosi segítség kellene a kutyájának. Ha nem tudja elvinni rendelőbe, akkor hívjon hozz állatorvost házhoz.

Jelige: Tüzelés  2022.ápr.8.

Szerintem nincs okuk az aggodalomra! A tüzelő szuka a tüzelés közepe táján fogamzóképes, a 19. nap már inkább a lecsengő szakasz ebben. Ha pedig nem volt "összeragadás" a kannal, akkor egyébként is rettentő kicsi az esély arra, hogy megtermékenyítette volna.

Jelige: mandulagyulladás  2022.márc.21.

Ma reggel már válaszoltam Önnek e-mailben, válaszolni arra, amit a privát e-mail címemre küldött. Újdonságot ehhez képest nem tudok.

Jelige: Beni  2022.márc.16.

Egy 13 éves labrador kutya izületei már eléggé elhasználódott állapotban lehetnek. Véleményem szerint ilyenkor már kevésbé segítenek az izületvédő gyógyszerek (ezeket korábban, már 6-10 éves kora között kellett volna elkezdeni adni inkább). Ha mozgásszervi panaszokat is mutat már, akkor én inkább az ún. nem szteroid gyulladáscsökkentők adását javasolnám. És, mivel azt írta, hogy nem voltak vele még állatorvosnál, javaslom azt is, hogy egy állapotfelmérés érdekében jó lenne elvinni őt egy alaposabb átvizsgálásra/kivizsgálásra.

Jelige: Kutya szemprobléma  2022.márc.12.

Azt tudom csak javasolni, hogy SZEMÉSZ állatorvoshoz kellene vinni a kutyáját! (Vagyis egy olyan állatorvoshoz, aki kifejezetten szemészeti szakrendelést folytat.) Ilyen állatorvosok ma már vidéken is vannak. Az interneten is talál ilyeneket, pld itt: https://www.szemeszallatorvosok.hu/
Egy ilyen méretű kutyával még akár nagyobb távolságból is érdemes elvinni messzebbre is, az utazási költségek megtérülhetnek abban, hogy az állat szakszerű ellátást kaphat, gyorsabban gyógyulhat.
Jelige: Bogi  2022.febr.11.

Nekem az a véleményem, hogy egy 14 éves kutyánál egy ilyen jelenség (szándékosan nem neveztem ezt tünetnek) nem feltétlenül jelent semmi rosszat. Az epilepszia pedig eszembe sem jutna erről.
Ha mégis felmerülne ez a gyanú, akkor nagyon sokféle vizsgálatot kellene elvégezni ahhoz, hogy kideríthető, illetve megállapítható legyen a betegség. Ha a lipomája nem növekszik, akkor nincs oka az aggodalomra (a lipoma jóindulatú daganat fajta). Ha nem növekszik, akkor békén kell hagyni!

Jelige: veszettség  2022.febr.5.

Ez a betegség az elmúlt sok-sok éves küzdelem eredménye képpen kutyák és macskák között olyannyira visszaszorult, hogy gyakorlatilag nem (vagy csak nagyon ritkán) fordul elő. (Magyarországon sok éve nem volt igazolt veszettség eset.) Viszont, ettől függetlenül elég szigorú szabályok vannak érvényben azokra az esetekre, amikor egy kutya (vagy macska) embert megharap, vagy sérülést okoz harapással (bármilyen kicsi harapással is). Ha a sérült orvoshoz fordul ezzel, akkor az ÁNTSZ teszi a jogszabály szerinti dolgát, aminek során bevonva a hatósági állatorvosi szolgálatot, igyekeznek megfigyeltetni a sérülést (harapás) okozó állatot (ha az ismert és megfigyeltethető). Ha ez bármilyen ok miatt nem lehetséges, akkor a sérült embert ún. megelőző védőoltási sorozatban kell részesíteni. Azt, hogy adott esetben kinek és mit kell tennie, nem a sérültnek kell (lehet) eldöntenie, hanem a szakembereknek. Csak azt tudom tehát javasolni, hogyha nagyon aggódik, sürgősen forduljon orvoshoz, aki aztán elindítja a szükséges (és az előbbiekben leírt) eljárást. Ha a sérülést okozó állat ismert és megfigyelhető, akkor jó eséllyel elkerülhető az, hogy Önt oltási sorozatnak vessék alá.

Jelige: Rottweiler 2  2022.jan.31.

Bármilyen injekciónak lehetnek ilyen mellékhatásai (utóhatásai). Az, hogy kialakul-e vagy sem, rengeteg mindentől függ, de vannak olyan állatok, akik a szokásosnál is érzékenyebbek lehetnek. Én mindenképpen azt javasolnám, hogy érdemes lenne megmutatni őt és a duzzanatát állatorvosnak, leginkább annak, akitől az injekciót kapta!

Jelige: ivarérés  2022.jan.14.

Alapvetően minden lehetséges. Bár még hideg van, és még tél van, egyes állatok (egyedek) már érezhetik a közelgő tavaszt. Ha van a közelükben esetleg tüzelő szuka, az éppen ébredező nagyfiússága is okozhatja azt, hogy nem akar rendesen enni.
Tudnia kell viszont azt, hogy a kutya egy olyan állatfaj, amely ragadozóként jól bírja azt, ha egyes időszakokban nincs táplálékbevitel. Attól, hogy 3-4 napig (vagy akár tovább is) nem eszik, vagy csak a szokottnál jóval kevesebbet, nem lesz még baja. Egy alapvetően egészséges kutya szervezet ezt el kell, hogy bírja.
Ha nagyon aggódósak, akkor vigyék el egy állatorvoshoz megmutatni, megvizsgáltatni. Éppen csak azért, hogy lássa szakember, és ő mondja ki azt, hogy nem lehet semmi kórosat, vagy betegségre utaló jeleket találni rajta/benne.

Jelige: Rottweiler  2022.jan.8.

Az antibiotikumoknak az a sajátosságuk van, hogy csak a baktériumok okozta problémák kezelésében vezetnek eredményre, de ebben az esetben is csak akkor, ha a problémát okozó baktériumok érzékenyek az adott antibiotikumra. Vagyis, ha a kutyájuk húgyúti panaszait nem bakteriális fertőzés okozta, akkor hiába kap(ott) antibiotikumot, ez nem fog segíteni. De ha a bajt tényleg baktériumok okozták, akkor hatásos erre csak olyan antibiotikum lesz, amire érzékenyek a kórokozók.
Jelen leírt esetben, tekintettel a mostani hideg időjárásra is, nagyon könnyen elképzelhető, hogy a kutyájuk hólyaghurutját csak simán a hideg okozta, és nincs bakteriális fertőzése. Ez ilyen időjárás esetén elég gyakori. DE, ha tényleg baktérium a kórokozó, akkor lehet, hogy másik antibiotikumra kell áttérni, de makacs esetben később akár rezisztencia vizsgálat is szükségessé válhat.
Nem tudok okosabbat javasolni, minthogy vigyék vissza a kollégához, számoljanak be a tapasztalataikról és majd közösen kitalálják, hogy mi legyen az újabb haditerv.

Jelige: Kyra  2021.nov.28.

A feltett kérdésükre rettentő bonyolult lenne válaszolni, én nem is vállalkoznék erre. Ez egy olyan terület, olyan kérdés, amiben ahány állatorvost megkérdeznek, annyiféle választ, tanácsot fognak kapni. Sok könyv is megjelent a témában, de ezekből is nehéz okosnak lenni. Én leginkább azt tanácsolnám, hogy -mivel már volt egy korábbi ugyanilyen fajtájú kutyájuk- csinálják ezt úgy, ahogy nála. Ha akkor bevált, most is ez várható.

Jelige: ivartalanítás  2021.nov.9.

Ahogy írta is, két "tábor" van ebben a kérdésben. Én azok közé tartozom, akik mindenképpen az ivarérés utáni, de még inkább a teljes "kialakulás" után elvégzett műtétet javasolják.

Jelige: Tarzika  2021.okt.24.

A leírtakról az a véleményem, hogy mindenképpen és minél hamarabb ki kellene deríteni Tarzika remegésének az okát! A korábbi játszópajtás elvesztése nem igen lehet erre ok, főleg így tartósan.
Nem lenne jó, hogyha valami kezelhető, gyógyítható (vagy enyhíthető) probléma későn (vagy nagyon későn) derülne csak ki. És én gyógyszerek adást sem javasolnám egy alapos kivizsgálás nélkül, ill. helyette. Egy 10 év feletti kutyánál több olyan állapot/betegség is fennállhat már, ami ilyen tünettel járhat. Azt, hogy a tartós remegés mitől van, vagy a hideg idő mellett más is van-e a háttérben, csak megfelelő vizsgálatokkal lehet kideríteni. Keressenek egy jó rendelőt a közelükben, ahol esetleg lehetőség van ún. kiegészítő vizsgálatok (pl. labor) elvégzésére is.

Jelige: Költözés cicával  2021.okt.11.

A macskák úgy működnek, hogy ezer helyen megjelölik maguknak a környezetüket és így -érezve ezeket a jeleket- biztonságban érzik magukat. Új helyen kis időbe telik, amíg ezeket a jelzéseket el tudják helyezni, de ha ez megtörténik, akkor ismét jól és biztonságban fogják érezni magukat.
Ebből kiindulva szerintem lehet költözni macskákkal is, csak kellő időt kell biztosítani nekik arra, hogy az új helyet megjelöljék magunka, Ehhez idő kell, néha hosszú idő, de nem reménytelen. És, az első időben inkább csak a lakásban kell tartani őket, majd amikor már ott biztonságban érzik magukat, ők fognak méterről-méterre kimerészkedni. Ha csak lakásban tartott cicáról van szó, akkor ez nem lesz nehéz folyamat, csak az új lakásban kell neki időt hagyni az akklimatizációra.

Jelige: Leila  2021.szept.28.

Hmmm... Az az igazság, hogy lehet így is csinálni ezt, de bármilyen gyors is a szívbe közvetlenül bejuttatott gyógyszer hatása, látványnak nagyon nem jó. Ha valamelyik állatorvos kollégám ezt így csinálja, akkor ezt előre meg kell(ene) beszélni a gazdival, felkészítve őket a várható látványra.
Én magam minden esetben izomba beadott nagy adag altató koktéllal kezdem a végleges elaltatást, és csak akkor adom be az injekciót (ha lehetséges, akkor azt is vénába) amitől leáll a vérkeringés agyi vezérlése és szép csendben végleg leáll a beteg keringése. A saját kutyáimmal is mindig így tettem ezt, amikor sor került erre a szükséges lépésre.
De, mi állatorvosok sem vagyunk egyformák, ki így, ki úgy dolgozik....
Sajnálom, hogy így jártak, de utólag ezen már nem lehet változtatni. Viszont -és ez lehet némi vigasz Önöknek- ezzel a módszerrel sokkal gyorsabban jut el az agyba a beadott szer, ami ott azonnal hat, és így az állat szenvedése nem tart pár másodpercnél tovább. Akkor sem, ha ez többnek tűnik.

Jelige: Diegó  2021.szept.3.

Ha a probléma amiatt alakult volna ki, hogy a cica beütötte a nyakát, akkor nem vakarta volna. Szerintem valami allergiás folyamat lehet ott, vagy a fülével lehet probléma azon az oldalon. Javaslom keressenek fel egy másik állatorvost, olyat, aki hajlandó alaposan megvizsgálni a icica nyakát és a füleit is.

Jelige: .  2021.aug.14.

Egy nőstény kutya kb. 7-8 hónapos korban lesz ivarérett, azután, akkor, amikor az első tüzelése lezajlik. 4 hónaposan nem hiszem, hogy bármi is történhetett a két kutya között. Szerintem csak játszottak.

- 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 ---- 355 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat