Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: biocan m  2019.júl.11.

Bármilyen védőoltás csak akkor lesz igazán hatékony, ha az első beadás után kb 1 hónappal megismétlik azt. Ha ez nem történik meg, akkor az első beadás hatása jóval gyengébb lesz csak, ill. a védettség hamarabb elmúlhat. A tartós és magas szintű védelem kialakításához pedig időközönként (nagyjából évente) tanácsos ismételni a védőoltásokat. Ha ez nem történik meg, akkor nem lehet ígérni semmit, bármi megtörténhet.

Jelige: általában mit jelent?  2019.júl.9.

A hematokrit érték azt mutatja meg, hogy a vérben az alakos elemeknek milyen az aránya. Ennek normálértéke 0,45 körül van (45%) Ha az érték emelkedik, akkor a vér "sűrűbb" (kevés benne a folyadék), ha csökken, akkor kevesebb az alakos elemek száma (például a vérsejtek szétesése miatt). A 97%-os érték az élettel összeegyezhetetlen, itt egészen biztosan valami technikai hiba történt (akár a vérvételnél, akár a mérésnél).
Az amiláz és a lipáz enzimek, amelyek a hasnyálmirigyben termelődnek. Az amiláz a zsírok emésztésében játszik szerepel, a lipáz pedig a zsírokéban. Ezeket általában együtt szokták kérni a vizsgálatnál, és az értékek emelkedése a hasnyálmirigy gyulladás jele lehet. Önmagukban azonban nem szabad ezeket értékelni, mindig nagyon fontos a beteg alapos klinikai vizsgálatával, egyéb leletekkel (pl. ultrahangos vizsgálat) összevetni ill. együtt értékelni. A levelében jelzett értékek nem nagyon passzolnak össze, erős a gyanúm arra, hogy itt is valami hiba történhetett a mintával. Ezekre az eredményekre én biztosan nem támaszkodnék egy diagnózis kialakításánál!

Jelige: csak este van értelme levenni?  2019.jún.22.

A kérdésére én magam nem tudok válaszolni, mert én még sem reggel, sem napközben, sem este nem vettem vért ilyen vizsgálatra.

Jelige: egyből vér  2019.jún.10.

A kérdésére a választ nem tudom, ugyanis én még ilyen vizsgálatot személyesen nem végeztem.

Jelige: kullancs ellen?  2019.jún.9.

A készítményre írtak alapján igen lehetne a válasz (a kullancs is küldő élősködő), de a részletesebb tájékoztató alapján a válaszom az, hogy nem! Kullancsok elleni védekezésre valami mást kel keresniük!

Jelige: Collie  2019.jún.3.

Az őszinte válaszom az, hogy nem tudom, ennek alaposan utána kellene nézni. Azt viszont biztosan tudom, hogy bármilyen megelőző kezelés elkezdése előtt tesztekkel tisztázni kell, hogy még mindig negatív a kutya (tehát még nem találkozott a szívférgekkel).
Itt olvashatnak igen részletesen a szívférgességről és a szükséges tennivalókról:
http://mancsok.hu/kutya/betegsegek/szivfergesseg.htm

Jelige: Ivartalanítás és egyéb opciók  2019.máj.21.

Én úgy érzem a soraiból és a mondataiból, hogy az ivartalanítást valami nagyon elkerülendő dolognak tartja, és helyette olyasmiket akar erőltetni, aminek viszont a hatása és eredménye igencsak kétséges. Én az ivartalanítást javasolnám, mégpedig nagyon és minél előbb! A két rossz közül szerintem ez a kisebbik!
Azt viszont tudni kell, hogy ha megszűnik majd a hormonális háttér, ettől még közel sem biztos, hogy 1000%-ig elmúlnak a kellemetlenségek, ugyanis ha ezek a viselkedésformák már berögzültek, és bizonyos automatizmus alapján működnek, akkor azért lehetnek még gondok később is. De azért jóval kisebb mértékben, mint most.

Jelige: szív és izület  2019.máj.19.

A nagyon hosszúra sikeredett leveléből sajnos nem tudom kihámozni sehogyan sem, hogy mit akar(t) tőlem kérdezni!
Azt gondolom a leírtakból, hogy Ön elég jól látja a kutyája valós helyzetét, ami akárhogyan is nézzük, nem túl rózsás. Már annak is örülni kell(ene), hogy egyáltalán még él és meg van! Azt gondolom, hogy ennél többet már nem nagyon lehet(ne) tenni érte!

Jelige: Kérem segítsen  2019.máj.6.

A kérdéseire nem lehet jókat válaszolni!
Az "immunerősítő" nagyon tág fogalom, ill. nehezen értelmezhető gyógyszerként. A kezelési költségek pedig megjósolhatatlanok!
Bármi előfordulhat, bármi lehetséges! Jó is, és rossz is!

Jelige: együtt Advocate Foresto3  2019.máj.6.

Ha a Google keresőben ennek a kérdésnek utána néz, azt láthatja, hogy egymásnak ellentmondó véleményeket lehet találni. Ha nagyon biztosra akar menni, akkor használja a jeligében megadott két készítményt párhuzamosan.

Jelige: együtt Advocate Foresto2  2019.máj.5.

Ebben az esetben az Advocate-t használja, ez mind a 3 dologra működik.

Jelige: együtt Advocate Foresto  2019.máj.3.

Őszinte válaszom a kérdésre az, hogy nem tudom. Nekem állatorvosként még soha nem jutott eszembe ezeket így kombinálni. De ettől ez még lehetséges lehet....
Viszont, mivel a maga nevében mindkettő "nagyágyú", így igazából nehéz lenne megmagyarázni szakmailag, hogy miért kellene ennyire túlbiztosítani a dolgot?

Jelige: Tüdőgyulladás  2019.ápr.30.

Azzal kezdeném, hogy nem igazán érem a szituációt! Azt írja a levelének az utolsó előtti bekezdésének elején, hogy a cica látszólag tünetmentes, és jó étvágyú. Ez igazából ellentmond annak, hogy beteg és a tüdejében komoly beszűrődés van. Egy ilyen tünetekkel terhelt macskára nem igazén jellemző, hogy jó étvágya legyen és látszólag tünetmentes legyen. A tüdőgyulladás (főleg ha elhúzódó) minden állatban (emberben is) súlyos levertséggel, kedvetlenséggel és étvágytalansággal jár. Itt valami nekem nem stimmel!

Egyébként pedig, egy macskának lehet számtalan olyan baja, problémája, ami egy meglévő betegség gyógyulását lassítja, vagy megakadályozza.

Összességében pedig csak azt tudom javasolni, hogy vigye el a cicát egy másik állatorvoshoz (egy másik rendelőbe vagy klinikára) és kérje, hogy ott is vizsgálják meg alaposan, illetve röntgenezzék meg, és írják le, hogy nekik mi a véleményük a cicáról és a tüdejéről. (Persze tudom, hogy ez újabb költségekkel jár, és nem is lesz olcsó, de más út nincs, ha tisztán akar látni.)

Jelige: toxoplazma harapás  2019.ápr.24.

Nem lehet elkapni.
De ha aggódik, feltétlenül nézze meg ezt a YouTube-on:

https://www.youtube.com/watch?v=DGtpTEskboI

Ebből mindent meg fog érteni!

Jelige: Németjuhász  2019.ápr.20.

Igen, ez lehetséges diagnózis. Német juhászokban elég gyakori.. Ez egy kutya immunbetegség, nem fertőző, kutyára sem, de főleg emberre nem az!

Jelige: Fájdalomcsillapítás  2019.ápr.16.

A No-Spa egy egyszerű (ám hatásos) görcsoldó gyógyszer. Fájdalmat csak akkor és csak amiatt csillapítja, a fájdalom oka hasi görcs volt. Ha más oka van a fájdalomnak, akkor a No-Spa-tól nem várható hatás. A kérdés tehát csak az, hogy mi okozza a fájdalmat a kutyájának, illetve mi fáj neki?

Jelige: Hasüregi elváltozás? 2  2019.ápr.15.

Sajnálom, de nem tudok újdonságot írni! Ma már hétfő van, ma van a beígért vizsgálatok napja, talán utána több részlet lesz kicsit világosabb a történetben.

Jelige: elaltatás?  2019.ápr.12.

A feltett kérdésre így biztosan nem lehet jól válaszolni, ehhez minden részletet ismerni kellene.
Általánosságban, az embert harapott kutyákat hatósági állatorvosi megfigyelés alá kell helyezni, mégpedig a veszettség miatt. Ha a harapás pillanatában a nyálában már volt veszettség vírus, akkor a kutya a megfigyelési időn belül egészen biztosan elpusztul. Ha nem, akkor a sérült emberbe még nem juthatott át vírus, még akkor sem, ha a kutya később mégis elpusztul veszettségben.
De, azt, hogy elrendelik-e a harapott (esetleg halált okozó) kutya leölését, a hatósági állatorvosi szolgálat döntheti el, minden körülmény mérlegelése után.

Jelige: Hasüregi elváltozás?  2019.ápr.11.

A nekem írtakat olvasva ("Azt gondoltuk, hogy a szívbetegsége miatt..." ) azt látom, hogy erről a meglévő szívbetegségről a később írtakban nem nagyon esik szó. Pedig ha egy kutyának eleve van egy szívbetegsége, akkor bármi más betegség ami közben fellép vagy kialakul, egészen másként mutatkozhat, mint e nélkül. és persze így sokkal nehezebb lesz a helyes diagnózist felállítani.
Az előjegyzett ultrahangos vizsgálat nagyon fontos lesz, de javaslom, hogy ha már elviszik erre, akkor ne csak a hasát nézessék meg, hanem kérjék, hogy a szívét is vizsgálják meg ultrahanggal! Ez nagyon fontos lenne! És, az az igazság, hogy ebből még bármi kiderülhet! Még meglepetés is!
Arra vonatkozóan, hogy a hétfői vizsgálatig mit tehetnek, én nem tudok így semmit javasolni, ehhez egy ilyen leírás biztosan nem elég.

Jelige: Echinococcus? 2  2019.ápr.8.

Ebben a kérdésben én nem tudok Önnek segíteni. Sajnálom!

Jelige: Echinococcus  2019.ápr.7.

A galandférgek is a kutya bélcsatornájában élnek. Leginkább azokban a kutyákban találhatók, melyek vadászni járnak, de persze más kutyákban is előfordulhatnak. Alakjuk hosszú, lapos, szalagszerű és ízekre különül.
Az uborkamag-képű galandféreg (Dypilidium caninum) a leggyakoribb kutyán és macskán is. Ezt a férget a bolha terjeszti. Hosszúsága elérheti az 50 cm-t. Lárvái a bolhákban fejlődnek. A kutya és a macska a bolhát összerágva és lenyelve fertőződik meg galandféreggel.
A Dypilidium caninum mellett más galadférgességek is előfordulhatnak kutyákban is, így akár az Echinococcusok is, de ez jóval ritkább.

A bélcsatornában szabadon mozgó orsóférgektől eltérően, a galandférgek kifejlett egyedei a bélfalba kapaszkodva rögzítik magukat. Általában 50 cm-re nőnek meg, de a kutyában előfordulhatnak akár 5 m hosszú paraziták is.
Mivel szabad szemmel nem látható és nem érzékelhető, mikor fertőződik meg a kutya a férgekkel, ezért célszerű rendszeresen mind a fonál- mind a galandférgek ellen ható (széles-spektrumú) féregtelenítővel kezelni kutyáját.
Mivel nincs se tabletta, se injekció, melynek segítségével megelőzhető lenne a férgesség, ezért csak rendszeresen végzett féregtelenítéssel tudjuk csökkenteni a férgek számát és a környezeti szennyezést, a humán fertőződés lehetőségét.
A hatékony féregtelenítéshez ma már kitűnő állatgyógyszerek állnak rendelkezésre, a legjobbakkal egy féregtelenítés, egyszeri alkalmazással is hatékonyan végrehajtható. Van olyan is, amely recept nélkül is megvásárolható. Kérjen tanácsot (vagy ilyen minőségi féregtelenítő gyógyszert) állatorvosától és rendszeresen féregtelenítse kutyáját háromhavonta!

Jelige: Vízhajtás  2019.ápr.2.

Én közel 40 éve praktizálok, de soha nem jutott eszembe, hogy a Furosemidet csak naponta egyszer javasoljam adni. Volt olyan betegem is, akinél a napi háromszori kezelés volt indokolt. Ez szerintem mindig a beteg állapotától, ill. a probléma súlyosságától függ.

Jelige: Dió mérgezés van?  2019.márc.30.

Őszinte leszek, a kérdéseire nem tudom, hogy mi a helyes válasz! Ilyen kérdést most olvasok (hallok) először, ahhoz, hogy válaszolni tudjak, vastag könyveket kellene elolvasnom. Ez a tanácsadási lehetőség azonban nem erre a célra van. Elnézést!

Jelige: hasvízkór 2  2019.márc.26.

Sok olyan betegség vagy állapot van, ami nem javul a kezelésre, annak ellenére sem, hogy mindent meg kap a beteg, amire szükséges van. (És helyes a diagnózis is.)
Azt, hogy milyen gyógyszert kapjon (vagy kapjon még), azzal az állatorvossal kell megbeszélni, aki a beteget látta, vizsgálta! Jelen esetben leginkább a kardiológussal, aki vizsgálta.

Jelige: hasvízkór  2019.márc.24.

A hasvízkór csak egy tüneti elnezevezés, ami azt jelzi, hogy a hasüregben szabad folyadék tartalom van. Azt azonban erről csak így nem lehet tudni, hogy milyen folyadék van a hasában? (Sokféle lehet!)
Van olyan szívbillentyű probléma is, amikor a szív jobb oldalában lévő billentyűk zárnak rosszul ilyenkor a hasi vénákban lesz pangás, amiatt pedig folyadék lép ki a hasüregbe. DE folyadék felhalmozódást a hasüregben más okok is előidézhetnek (pl. májbetegségek, hasi daganatok, stb).
Az a gyanúm a leírtakból, hogy az Önök kutyája valószínűleg nincs még teljesen kivizsgálva. Nincs tisztázva, hogy a jobb oldali, vagy a baloldali billentyűkkel van-e baj, nincs tisztázva, hogy van-e esetleg más betegsége is (pl. máj problémák).
Ha tisztán szív problémája van, és tisztességesen ki van vizsgálva hogy ezt mi okozza, annak ma már rendkívül jó gyógyszerei vannak, amelyek legtöbbször tényleg igen sokat segítenek.
Szóval, szerintem a legfontosabb most az lenne, hogy a kutyájukon mielőbb el kellene végeztetni egy szív ultrahang vizsgálatot, esetleg egyúttal egy hasüregi ultrahangos vizsgálatot is, hogy tisztán lehessen látni. Ha már úgyis vizsgálják, jó lenne egy jó minőségi mellkasi röntgent is csináltatni.
Ezt persze lehet, hogy nem tudják a mostani állatorvosnál elvégezni, és ezek miatt el kellene vinni akár messzebbre is (akár felhozni ide Budapestre, mondjuk az Echo-Card speciális ultrahangos vizsgálatokra Dr. Vrabély Tamáshoz a Budapesti Állatkórházba, szerintem ő a legjobb szakember ebben), de szerintem ez mindenképpen jó lenne, mert a mostani gyógyszerezését nem látom (nem érzem) leletekkel alátámasztottnak. Amíg nem kerül pontosan tisztázásra, hogy mi is a baja konkrétan a kutyának, nem remélhető megfelelő kezelés és javulás sem!

- 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 ---- 353 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat