Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: vonyítás  2019.dec.28.

Sok okosat sajnos nem tudok ajánlani ill. javasolni! Az anyukájához elvitt kutya valószínűleg azért vonyít egyfolytában, mert idegen neki a környezet. Sok függ attól is, hogy mennyire ismeri a szüleit, ők hogyan viszonyulnak hozzá? A gyógyszeres nyugtatása bizonytalan. Sok-sok szeretgetés, törődés talán segíthet.

Jelige: Szuzi  2019.dec.21.

Válaszomat azzal kezdeném, hogy tényleg szerencsétlen helyzet az, amikor egy viszonylag fiatal kutyának egyszerre 3 különböző betegsége, ill. problémája is van. Ilyenkor rettentő nehéz ugyanis kibogozni azt, hogy egy-egy új tünet vagy jelenség vajon melyikkel áll összefüggésben?
A vízhajtók mindenképpen megnövelik a vizelet mennyiségét és ezzel az ürítések számát is. Ha a szívbetegsége miatt ezekre szükség van (márpedig legtöbbször szükség van), akkor nem nagyon lehet mit tenni, el kell viselni ezt a kellemetlenséget. Konkrétumot azonban így a távolból és a beteg alapos vizsgálata nélkül nem lehet mondani, így akármilyen nehéz is eljutni egy rendelőbe, előbb-utóbb meg kell majd ezt tenniük!

Jelige: kár volt oltani?  2019.nov.13.

Azt, hogy a kutyája mitől lett rosszul és mitől halt meg, nem tudjuk, erre nincs semmilyen objektív bizonyíték. Az, hogy Ön erről mit gondol és mit feltételez, egy dolog, de ennek majdnem biztosan nincs köze a valósághoz.
Az oltásoknak mindig lehetnek mellékhatásai, pl. allergiás reakciók, de lehetett a háttérben akár valami fejlődési rendellenesség is, immungyengeség, stb. Ezeket lehet találgatni, de nem érdemes.
A vakcinában elölt kórokozók voltak, amelyeknek az a szerepük, hogy a beoltott állat szervezetét ellenanyagok termelésére késztessék. De ez csak a beadás után indul el és akár több hétig is eltart. Ha a beadás után röviddel lett beteg, akkor ennek biztosan más oka volt! A halálának okát csak és kizárólag boncolással lehetett volna kideríteni, de ha erre nem került sor, akkor egyetlen feltételezésre sincs semmilyen bizonyíték.

Jelige: kár oltani?  2019.nov.13.

Nagyon sajnálom, hogy a kutyája így járt, de higgye el nekem, nem történt semmi különleges! Az oltások adagja egyforma, és ez nem függ a kutya testméretétől. Az egyetlen ami számít, az az életkora.
Egy kölyökkutyának 8 hetesen már meg kell kapnia az első parvo oltást, rá 2 héttel az első kombináltat, ez pontosan így volt az Ön kutyájával is.
Annak, hogy az oltás után így reagált, sajátos és valószínűleg egyedi okai voltak, ezt így utólag nem lehet kitalálni, ill. megmagyarázni. Annak, hogy ez történt, más okai lehettek, biztosan nem az, amire Ön gondol, ill. amit most hisz.
Én magam is oltottam már legalább egy tucat 8-10 hetes csivavát, soha egyiknek sem volt ettől semmi baja.

Jelige: általános dózis  2019.okt.16.

Lehet hogy elvileg tényleg van, de én ezt nem tudom. Sajnálom!

Jelige: Heinike  2019.okt.14.

A leírtak alapján kisagyi működés zavarra lehet gondolni (a kisagyban van a mozgás-koordinációs központja), de a probléma okának megtalálása nem lesz egyszerű (és ott Németországban biztosan nem lesz olcsó sem), mert sokféle vizsgálatot kell ill. lehet ilyenkor elvégezni. Az, hogy konkrétan ott mit tudnak csinálni, attól is függ, hogy helyben mik a lehetőségek. Számítani lehet azonban arra is, hogy esetleg egy állatorvosi centrumba kell majd elvinni. Azt pedig, hogy hogyan alakul majd a cicájuk sorsa, most nem nagyon lehet megjósolni.

Jelige: általános dózis  2019.okt.14.

Először is szíves elnézést kérek a kissé késedelmes válasz miatt, olyan elfoglaltságom volt a hétvégén, amikor nem volt módomban válaszolni.
Válaszom az, hogy a Sertan egy humán gyógyszer, nincs hivatalos adagja kutyára. Ha az állatorvos humán gyógyszert javasol, ill. ír fel a beteg állatnak, az ő felelőssége az adagolás meghatározása, amihez sokféle szempontot kell figyelembe venni. A konkrét beteg ismerete nélkül én biztosan nem tudok adagolást javasolni vagy helyeselni.

Jelige: spot on, milprazon nem hat?  2019.okt.1.

A kérdésére nem tudom a választ, ennek utána kellene nézni, de erre elfoglaltságaim miatt nincs időm. Elnézést kérek, és javaslom, próbálja más fórumokon megkérdezni ezt.

Jelige: spot on, milprazon nem hat?  2019.szept.30.

Ha a fertőzött állatban már kifejlett szívféreg van, akkor a gyógykezelés nagyon nem egyszerű, sőt kifejezetten bonyolult és egyben veszélyes is (a kutya akár bele is halhat a kezelésbe). Ráadásul, nincs két egyforma eset, minden kezelést egyedileg kell megtervezni és lefolytatni.

Jelige: uterin átadás?  2019.szept.27.

Őszinte válaszom az, hogy én sem tudom! Ennek utána kellene nézni, de erre a mostani elfoglaltságaim mellett nem tudok vállalkozni. Sajnálom!

Jelige: maszi  2019.szept.19.

Ahhoz, hogy a húgyhólyag záróizomzata kellően erősen tudjon szorítani, kell egy nagyon picike mennyiségű ösztrogén a szervezetben. Bár az ösztrogén majdnem 100%-a a petefészkekben termelődik, egy kevéske máshol is keletkezik, így a legtöbb ivartalanított szukában nem okoz gondot a petefészkek eltávolítása. Vannak azonban olyan egyedek, ahol a máshol termelődő nem termelődik, vagy nem eleget, így ilyenkor kialakul az, amit Ön is tapasztal.
A problémára évek óta van megoldás, mesterséges ösztrogén tartalmú állatgyógyászati tabletta van erre, amit naponta kell adni. Ebben éppen csak annyi hatóanyag van, ami ezt a problémát rendezi, más hatása nincs. Javaslom keresse fel állatorvosát és kérje tőle, hogy írja fel ezt Önnek (ill. a kutyájának). Viszont, azt tudnia kell, hogy ezt állandóan, élete végéig szednie kell majd!

Jelige: injekció gazdinak adva?  2019.szept.14.

Ilyen nagy kiszerelésű gyógyszert (főleg antibiotikumot) nem szoktak receptre felírni, de ha a recept szabályos, akkor ki kell adnia az állatpatikának.

Jelige: yoker  2019.szept.8.

Igen, szerintem is van ilyen.... Ha nem akar tőle utódokat, jó lenne mielőbb ivartalaníttatni!

Jelige: symol7  2019.szept.7.

Én azt gondolom, hogy a házilagos próbálkozások után éppen itt lenne az ideje annak, hogy megmutassa a macskáját ill. a fejét és a sebeit egy állatorvosnak!

Jelige: utána PCR?  2019.szept.4.

Nem tudok újdonságot válaszolni. Az a véleményem, amit korábban leírtam.

Jelige: utána PCR?  2019.szept.4.

Nem ismerem konkrétan ezt a tesztet, de ezek általában nem adnak biztos eredményt, illetve pozitív esetben sem alkalmasak a betegség tipizálására. Ha az állatorvos kolléga PCR vizsgálatot is javasolt, annak biztosan van magyarázata, de ezt tőle kell megkérdeznie, nem pedig az Interneten!

Jelige: Eutanázia  2019.aug.22.

Kérdésre nagyon egyszerű a válasz: az eutanáziát csak akkor válassza, amikor már Ön is úgy látja, hogy a kutya nem élvezi az életet, jól láthatóan elhagyja már magát, nem mozog, nem eszik, nem csinál már semmit. Amíg ezt nem tapasztalja, nyugodtan várhat.
(Persze, vannak olyanok is, akik másként állnak ehhez a kérdéshez, és ha övék lenne az Ön kutyája, már most is az elaltatását választanák. Ezért persze őket nem lehetne egy rossz szóval sem illetni, nekik is meg van az igazuk, de nem vagyunk egyformák. A nekem írtakból én azt veszem ki, hogy Ön nem ebbe a gazdicsoportba tartozik.)
Viszont, a levelében nem találom nyomát annak, hogy a kutyája kapna hatékony szívgyógyszert a szívbetegségére. Ha ez valóban így lenne, feltétlenül beszélje meg ezt az állatorvosával! Ma már nagyon jó gyógyszerei vannak az ilyen típusú szívbetegségeknek, és ezekkel elég sokat lehet hosszabbítani a beteg kutyák életén, ill. javítható velük a közérzetük, állapotuk.

Jelige: milyen tej, ha nincs más?  2019.aug.17.

A kérdésükre sajnos én sem tudok jó választ adni!
A tehéntej semmilyen formában nem ideális egy szopós cicának. Kaphatóak viszont kifejezetten erre a célra gyártott tápszerek, ezeket kellene beszerezni. Nagyobb állatorvosi központokban, állatpatikákban kaphatóak!

Jelige: Mokka  2019.aug.15.

Szerintem a cicája a leírtak alapján jó úton halad a gyógyulás felé, de azért türelemre van szükség. Mivel ez nem igen gyorsítható fel, ki kell várni türelemmel amíg teljesen helyre jön! Szerintem 2-3 nap és minden rendben lesz!

Jelige: Mokka  2019.aug.14.

Elolvasva a sorait az a véleményem, hogy ez nem egy olyan eset, amelynél a távolból, látatlanban bármi érdemi segítséget lehetne adni! Az ultrahangos vizsgálat sokat segíthet (főleg ha olyan szakember csinálja a vizsgálatot, aki tényleg tapasztalt ultrahangos vizsgáló) de könnyen lehet, hogy ez sem visz majd közelebb a valós diagnózishoz.
Felmerült bennem az is, hogy "csak" egy masszívabb székrekedése van a cicájának (ez a hosszú szőrűeknél nem ritka dolog a sok lenyalt és lenyelt szőr miatt), és minden más (még a máj tünetek, ill. elváltozások is) csak ennek a következménye.
Igazából ilyen esetekben nagyon lényeges az, hogy az állatorvos, aki "kézben tartja" a vizsgálatokat, milyen tapasztalatokkal és rutinnal rendelkezik.
DE most koncentráljanak az ultrahangos vizsgálatra, aztán majd annak az eredményétől függően lehet tovább gondolkodni.

Jelige: parvó 4 hetes és 3 éves is elhullott  2019.aug.6.

Új vírustörzsek mindig megjelenhetnek, de a ma használt legtöbb parvovírus vakcina általában jól véd ezek ellen is. Igaz, csak akkor, ha az oltási sorozat megfelelő volt. 4 hetes kutyát pedig nem szoktunk még oltani, a kölyköket életük első 6-8 hetében még az anyatejjel felvett ellenanyagok védik, persze csak akkor, ha az anyakutya jól volt oltva és megfelelő volt a védettsége. Miután az anyakutya is megbetegedett és el is pusztult, így szerintem az lehetett a hiba, hogy az anyának sem volt megfelelő védettsége. Erről azonban részletesebben csak az ő oltottságának részletes ismeretében lehetne.

Jelige: Klebsiella  2019.aug.6.

A helyzet az, hogy az ilyen kérdéseket mindene esetben egyedileg és komplexen kell értékelni. A biológia attól szép tudomány, hogy itt minden előfordulhat, és mindennek az ellenkezője is! Ahhoz, hogy az Ön kutyájának a húgyúti problémáját hatékonyan lehessen megoldani, nem elég a kérdést leegyszerűsíteni arra, hogy baktériumokat tenyésztetünk ki a vizeletből és aztán antibiotikummal kezeljük. Főleg ebben az esetben, amikor visszatér (vagy el sem múlik) a probléma, rengeteg további vizsgálatra lehet szükség. Azt javaslom, keressen olyan állatorvost, aki komplexen tudja menedzselni a további tennivalókat!

Jelige: tejcukor?  2019.júl.15.

A tejpótló tápszerre vonatkozóan a kérdéseire én sem tudom a válaszokat! Ezt a gyártótól kellene megkérdezni. (A tejcukor helyett más energiaforrás is lehet benne, így ez önmagában nem biztos, hogy nagy gond.)
Az viszont biztos, hogy a tehéntej (se laktózzal, se mentesen) nem alkalmas kölyökkutyák táplálására önmagában!

Jelige: Torasemide  2019.júl.14.

A vízhajtó adagolásának gyakoriságát és adagját több tényező befolyásolja, amelyek közül a legfontosabbak a betegség jellege, és a beteg állapota. A tapasztalható tünetek, ill. ezek változása (javulása, vagy rosszabbodása) is befolyásolja az adagolás.
Az, amit a gyógyszer felhasználási utasításában írnak, az "átlagos" szituációkra vonatkozik. Ehhez képest kell az orvosnak (állatorvosnak) eldöntenie, hogy az adott konkrét helyzetben mit javasol. Ha az Ön kutyájának az állatorvos kolléga a napi kétszeri adagolást javasolta, és ettől a kutya is jól működött, akkor adja továbbra is így! Ha ezen változtatni kellene, azt pedig a kezelőorvossal (ill. a kardiológussal) beszélje meg elsősorban!

Jelige: biocan m 3  2019.júl.14.

Az, hogy egy oltás az adott konkrét helyzetben meddig véd, és mikor célszerű a következő ismétlés, rengeteg körülménytől függ! Nem mindegy milyen kórokozóról van szó, nem mindegy milyen korú, és milyen egészségi állapotú állat kapja az oltást, és az sem mindegy, hogy az adott betegség mennyire veszélyes (ill. mennyire van jelen). A konkrét oltási tervet mindig ezek együttes értékelése alapján kell meghatározni. Fontos az is, hogy maga a gyártó mit és hogyan javasol.
Felnőtt, egészséges állatok esetében, átlagos fertőzésveszély mellett az évenkénti ismétlés is elég, sőt, vannak helyzetek, amikor még több évet is lehet várni.

- 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 ---- 354 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat