Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: beteg cica  2020.ápr.18.

Sajnálom, hogy ezt kell válaszolnom, de nem tudok mást írni: a leírtakból csak azt lehet leszűrni, hogy a cicának valami komolyabb baja, betegsége lehet, de azt, hogy ez mi lehet, így biztosan nem lehet még megtippelni sem. Ahhoz, hogy bármit mondani lehessen, meg kellene vizsgálni (amennyire lehetséges). Ehhez azonban még az sem lenne elég, hogy a házhoz kimenő állatorvos ránézzen messziről, mert ez erre biztosan nem alkalmas. Vagyis, mindenképpen meg kellene fogni, hogy meg lehessen vizsgálni. Ha ez nem megy, esély sincs arra, hogy segíteni lehessen neki!

Jelige: másom nincs kiskutyáknak  2020.ápr.15.

A kérdése az, hogy elhullhatnak-e még a kiskutyái, amelyeket anyatej és anyatej pótló hiányában szőlőcukros zsíros tehéntejjel etetett eddig. Nos, a válaszom egyszerű: igen, még elhullhatnak, de ezt biztosan megjósolni nem lehet. Ha szerencséjük van (úgy közösen), akkor ez nem következik be, és akár probléma mentesen felnőhetnek majd. De nem vagyunk jósok, én sem vagyok az, így semmi biztosat nem tudok jövendölni.....

Jelige: oltás  2020.ápr.13.

A rendszeresen oltott kutyák esetében az esedékes ismétlő oltás kisebb csúszása nem okoz semmilyen gondot. Ha a mostani körülmények nem teszik lehetővé az oltások tervezett időben történő beadását, nyugodtan várhat ezzel akár 1-2 hónapot is.
A másik kérdésére már nehezebb válaszolni! A leírt tünetek alapján (ill. csak azok alapján) biztosan nem lehet diagnózist mondani, gyógyszeres kezelést pedig biztosan nem lehet elkezdeni a megfelelő vizsgálatok nélkül. Ha a kutya állapota romlik, mindenképpen meg kellene mutatni állatorvosnak, ezzel nem lehet várni mint az oltásokkal!

Jelige: Leila 2  2020.ápr.9.

Az, hogy a kutyája a tapasztalt hasmenés (vagy lágyabb bélsár) ellenére eszik, ill. van étvágya, mindenképpen jó jel. Én most legelőször is egy min. 24 órás (de akár 72 óra is lehet) teljes koplalást javasolnék, hogy teljesen kiürülhessen a gyomor és béltartalom belőle. (Egy felnőtt, amúgy egészséges rottweilernek ennyi koplalás meg se kottyan!) A koplalás után pedig -akár nyersen is- a csirkenyak-főtt rizs keveréket adnám. (Ehhez a csirkenyakat nem is feltétlenül kell megfőzni, csak ujjnyi széles karikára vagdalni egy erős késsel, majd mindegyikre egy nagyon rácsapni a húsklopfolóval, hogy "péppé" összetörjön. Ezt kell keverni a főtt rizzsel)
Patikákban kapható a Bolus Adstringens tabletta, ebből naponta 3x3 tablettát etethet meg vele amíg nem lesz már összeálló a bélsár állaga.
Ha mindezek után (ellenére) nem javul a helyzet, akkor viszont el kellene vinni állatorvoshoz!

Jelige: Leila  2020.ápr.7.

A kérdésére az a pontos válaszom, hogy nem tudom! Az tény, hogy a kutya és az ember bélflórája nem egyforma, ami jó az emberi bélnek, az közel sem biztos, hogy ugyanúgy működik a kutyában is. Vagyis, azért van a kutyáknak külön kutya probiotikum, mert ezt kifejezetten a kutyák számára készítik a gyártók.
A kutya hasmenését (ha úgy egyébként nem látszik betegnek) és étvágya is van, sok más módon is lehet házilag jól "kezelni", ehhez nem biztos, hogy probiotikumra van szükség!

Jelige: Ivartalanítás  2020.ápr.2.

Nem tudok sajnos sok okosat írni! Úgy látszik a kutyája valamiért hozzászokott a lakásban történő pisiléshez, és most ahhoz ragaszkodna. Meg kellene próbálni a pelust teljesen megszüntetni, gyakran levinni, ott mindig nagyon megdícsérni ha ott pisil. Ha pedig mégis a lakásban végezné el a dolgát, ott nagyon össze kell szidni. Előbb-utóbb remélhetőleg jó irányba alakulnak majd a dolgok...

Jelige: másom nincs kiskutyáknak  2020.márc.24.

Sajnos nem tudok semmi reményt keltőt javasolni. A tehéntej (főleg ha zsíros) nagyon nem jó a kölyköknek, és attól sem lesz jobb, ha cukrot tesz bele. Sőt, a cukor miatt gyorsan hasmenésük lehet, ami majdnem biztos, hogy a végüket jelentené. Házilag sem lehet semmi olyat készíteni, ami ideális lenne. Csak a tejpótló tápszer lehet megoldás, de ha nem telik rá, akkor ...... Azt tudom csak javasolni, hogy próbáljon valakiktől anyagi segítséget, támogatást kérni, mert e nélkül kilátástalan a helyzet!

Jelige: L1 káros?  2020.márc.13.

Az őszinte válaszom a feltett kérdésre az, hogy én magam nem foglalkoztam olyan mélységig a kutyák szívférgességével, hogy erre a kérdésre biztos és jó választ adjak.
Egy állatorvos kollégámnak van azonban egy egészen jó anyaga a kérdésről a saját honlapján, azt javaslom, ezt olvassa el, és talán ebből választ kaphat a kérdésére.
Itt érhető el: http://mancsok.hu/kutya/betegsegek/szivfergesseg.htm
Különösen a "Gyógykezelés" fejezetet érdemes elolvasni.

Jelige: Prednisolon  2020.márc.8.

A prednizolon a szteroidok közé tartozó gyógyszer. A szteroidoknak (általában) erős gyulladáscsökkentő hatásuk van, és vannak olyan kórképek és állapotok amikor a használatuk elkerülhetetlen. Viszont, főleg a hosszabb alkalmazás esetén vannak vagy lehetnek mellékhatásaik is. Azt, hogy szükséges-e egy beteg kezelésében "bevetni" valamilyen szteroidot, a kezelőorvos (jelen esetben a kezelő állatorvos) feladata eldönteni.
Az emberek és az állatok gerincproblémáinak egy részében a szteroidok használata szokásos kezelési eszköz, de általában nem ezzel szokták kezdeni, hanem az ún. "nem szteroid gyulladás csökkentő" szerekkel, ilyen volt a Rimadyl (és annak hatóanyaga) is. Ha ezek már nem hatnak, nem segítenek, akkor szoktuk "elővenni" a szteroidokat.
A Prednisolon csak az egyik szteroid gyógyszer, vannak ezen kívül mások is. Azt, hogy konkrétan melyiket, és milyen adagolással használjuk egy-egy esetben sok tényező befolyásolhatja, ezt is mindig a kezelőorvos mérlegeli.
Az Ön kutyája esetében véleményem szerint az lehet a probléma, hogy a nyaki gerinc problémája időközben már olyan mértékben rosszabbodott, hogy az már nem igen reagál a gyógyszeres kezelésre. Ez sajnos gyakorta előfordul.
Nem tudom szóba került-e már, hogy esetleg műtéttel lehetne-e segíteni rajta, bár ha rosszak a máj és vese értékei, akkor ez nem biztos, hogy kivitelezhető.
Szóval, az ilyen probléma minden esetben egyedi elbíráslást igényel, nem lehet más betegekhez hasonlítgatni a helyzetet, mert minden beteg egy kicsit más, mint a másik, és sok múlik magán a saját szervezeten is.
És végül: azt, hogy egy-egy internetes oldalon mit és miért írnak le valamiről, ott kell megkérdezni. Ahogy írtam a válaszomban, az én ismereteim szerint a gerinc/porckorong betegségeknél a szteroidok (i)s gyakran alkalmazott szerek.

Jelige: mitől hullett el?  2020.márc.4.

A valószínűleg az nem bizonyosság. Lehet, hogy a kutya tényleg parvovírus miatt hullott el, de az is lehet ugyanakkora eséllyel), hogy nem amiatt. Ha nem volt boncolva, ha nem volt virológiai vizsgálat, akkor ezt lehet ugyan gondolni, de bizonyítani biztosan nem lehet.
Másrészről pedig, az, hogy egy kutya be van oltva valamilyen betegségek ellen, nem jelenti azt, hogy ettől biztosan védett is lesz. A védettség kialakulása és annak mértéke nagyon sok mindentől függ.
Hasonló esetek sajnos gyakran vannak, és ezeket megmagyarázni csupán a morfondírozással nem lehet! Ha valamit feltételezünk, azt bizonyítani is kell, mert a bizonyítás nélkül semmit sem ér a feltételezés!
Szóval, a tény csak az, hogy a kutyája elhullott. Azt viszont nem lehet megmondani, hogy mitől és miért.

Jelige: koronavírus  2020.febr.28.

Koronavírusból rengeteg féle létezik. A kutyáknak már nagyon régen ismert egy koronavírus okozta (általában jóindulatú) hasmenéses betegsége. Arról, hogy a mostanában embereket megbetegítő, felső légúti tüneteket okozó vírus törzs képes-e az emberen kívül más fajokat is megbetegíteni, nem tudunk semmit. Ebből következően a kérdésére nem lehet válaszolni érdemben.

Jelige: Yorki kölyök bőrbetegsége  2020.jan.23.

Egyetlen javaslattal tudok csak élni: mindenképpen és mielőbb vigye el a kutyát állatorvoshoz, ha lehet, akkor olyan helyre, ahol az általános ellátás mellett bőrgyógyászattal is foglalkoznak. Megfelelő vizsgálatokkal tisztázni kell, hogy valóban bőrgombás fertőzésről van-e szó, és majd ennek megfelelően kell kezelni.

Jelige: Macska  2019.dec.29.

Az egészséges macska orrát, orrnyílásait nem kell semmivel tisztogatni!

Ha viszont az orra váladékos, taknyos, akkor kívülről vízzel (vizes törlőkendővel) lehet a váladékot felpuhítani és letörölni. A gyakoriság attól függ, hogy milyen gyorsan termelődik újra a váladék, a takony. Az orrnyílásokba azonban ne nyúljon bele! Ha a váladékozás erősebb, vagy nem múlik, mindenképpen állatorvosnak kell megmutatni a cicát.

Jelige: vonyítás  2019.dec.28.

Sok okosat sajnos nem tudok ajánlani ill. javasolni! Az anyukájához elvitt kutya valószínűleg azért vonyít egyfolytában, mert idegen neki a környezet. Sok függ attól is, hogy mennyire ismeri a szüleit, ők hogyan viszonyulnak hozzá? A gyógyszeres nyugtatása bizonytalan. Sok-sok szeretgetés, törődés talán segíthet.

Jelige: Szuzi  2019.dec.21.

Válaszomat azzal kezdeném, hogy tényleg szerencsétlen helyzet az, amikor egy viszonylag fiatal kutyának egyszerre 3 különböző betegsége, ill. problémája is van. Ilyenkor rettentő nehéz ugyanis kibogozni azt, hogy egy-egy új tünet vagy jelenség vajon melyikkel áll összefüggésben?
A vízhajtók mindenképpen megnövelik a vizelet mennyiségét és ezzel az ürítések számát is. Ha a szívbetegsége miatt ezekre szükség van (márpedig legtöbbször szükség van), akkor nem nagyon lehet mit tenni, el kell viselni ezt a kellemetlenséget. Konkrétumot azonban így a távolból és a beteg alapos vizsgálata nélkül nem lehet mondani, így akármilyen nehéz is eljutni egy rendelőbe, előbb-utóbb meg kell majd ezt tenniük!

Jelige: kár volt oltani?  2019.nov.13.

Azt, hogy a kutyája mitől lett rosszul és mitől halt meg, nem tudjuk, erre nincs semmilyen objektív bizonyíték. Az, hogy Ön erről mit gondol és mit feltételez, egy dolog, de ennek majdnem biztosan nincs köze a valósághoz.
Az oltásoknak mindig lehetnek mellékhatásai, pl. allergiás reakciók, de lehetett a háttérben akár valami fejlődési rendellenesség is, immungyengeség, stb. Ezeket lehet találgatni, de nem érdemes.
A vakcinában elölt kórokozók voltak, amelyeknek az a szerepük, hogy a beoltott állat szervezetét ellenanyagok termelésére késztessék. De ez csak a beadás után indul el és akár több hétig is eltart. Ha a beadás után röviddel lett beteg, akkor ennek biztosan más oka volt! A halálának okát csak és kizárólag boncolással lehetett volna kideríteni, de ha erre nem került sor, akkor egyetlen feltételezésre sincs semmilyen bizonyíték.

Jelige: kár oltani?  2019.nov.13.

Nagyon sajnálom, hogy a kutyája így járt, de higgye el nekem, nem történt semmi különleges! Az oltások adagja egyforma, és ez nem függ a kutya testméretétől. Az egyetlen ami számít, az az életkora.
Egy kölyökkutyának 8 hetesen már meg kell kapnia az első parvo oltást, rá 2 héttel az első kombináltat, ez pontosan így volt az Ön kutyájával is.
Annak, hogy az oltás után így reagált, sajátos és valószínűleg egyedi okai voltak, ezt így utólag nem lehet kitalálni, ill. megmagyarázni. Annak, hogy ez történt, más okai lehettek, biztosan nem az, amire Ön gondol, ill. amit most hisz.
Én magam is oltottam már legalább egy tucat 8-10 hetes csivavát, soha egyiknek sem volt ettől semmi baja.

Jelige: általános dózis  2019.okt.16.

Lehet hogy elvileg tényleg van, de én ezt nem tudom. Sajnálom!

Jelige: Heinike  2019.okt.14.

A leírtak alapján kisagyi működés zavarra lehet gondolni (a kisagyban van a mozgás-koordinációs központja), de a probléma okának megtalálása nem lesz egyszerű (és ott Németországban biztosan nem lesz olcsó sem), mert sokféle vizsgálatot kell ill. lehet ilyenkor elvégezni. Az, hogy konkrétan ott mit tudnak csinálni, attól is függ, hogy helyben mik a lehetőségek. Számítani lehet azonban arra is, hogy esetleg egy állatorvosi centrumba kell majd elvinni. Azt pedig, hogy hogyan alakul majd a cicájuk sorsa, most nem nagyon lehet megjósolni.

Jelige: általános dózis  2019.okt.14.

Először is szíves elnézést kérek a kissé késedelmes válasz miatt, olyan elfoglaltságom volt a hétvégén, amikor nem volt módomban válaszolni.
Válaszom az, hogy a Sertan egy humán gyógyszer, nincs hivatalos adagja kutyára. Ha az állatorvos humán gyógyszert javasol, ill. ír fel a beteg állatnak, az ő felelőssége az adagolás meghatározása, amihez sokféle szempontot kell figyelembe venni. A konkrét beteg ismerete nélkül én biztosan nem tudok adagolást javasolni vagy helyeselni.

Jelige: spot on, milprazon nem hat?  2019.okt.1.

A kérdésére nem tudom a választ, ennek utána kellene nézni, de erre elfoglaltságaim miatt nincs időm. Elnézést kérek, és javaslom, próbálja más fórumokon megkérdezni ezt.

Jelige: spot on, milprazon nem hat?  2019.szept.30.

Ha a fertőzött állatban már kifejlett szívféreg van, akkor a gyógykezelés nagyon nem egyszerű, sőt kifejezetten bonyolult és egyben veszélyes is (a kutya akár bele is halhat a kezelésbe). Ráadásul, nincs két egyforma eset, minden kezelést egyedileg kell megtervezni és lefolytatni.

Jelige: uterin átadás?  2019.szept.27.

Őszinte válaszom az, hogy én sem tudom! Ennek utána kellene nézni, de erre a mostani elfoglaltságaim mellett nem tudok vállalkozni. Sajnálom!

Jelige: maszi  2019.szept.19.

Ahhoz, hogy a húgyhólyag záróizomzata kellően erősen tudjon szorítani, kell egy nagyon picike mennyiségű ösztrogén a szervezetben. Bár az ösztrogén majdnem 100%-a a petefészkekben termelődik, egy kevéske máshol is keletkezik, így a legtöbb ivartalanított szukában nem okoz gondot a petefészkek eltávolítása. Vannak azonban olyan egyedek, ahol a máshol termelődő nem termelődik, vagy nem eleget, így ilyenkor kialakul az, amit Ön is tapasztal.
A problémára évek óta van megoldás, mesterséges ösztrogén tartalmú állatgyógyászati tabletta van erre, amit naponta kell adni. Ebben éppen csak annyi hatóanyag van, ami ezt a problémát rendezi, más hatása nincs. Javaslom keresse fel állatorvosát és kérje tőle, hogy írja fel ezt Önnek (ill. a kutyájának). Viszont, azt tudnia kell, hogy ezt állandóan, élete végéig szednie kell majd!

Jelige: injekció gazdinak adva?  2019.szept.14.

Ilyen nagy kiszerelésű gyógyszert (főleg antibiotikumot) nem szoktak receptre felírni, de ha a recept szabályos, akkor ki kell adnia az állatpatikának.

- 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 ---- 355 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat