Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: szalmonella  2018.ápr.25.

A leírtak a alapján a kutyájuk hasmenést okozhatta szalmonella fertőzés is, de ugyanilyen eséllyel okozhatta más kórokozó is, de kialakulhatott például azért is, mert nem volt mondjuk hozzászokva, és ez emésztési gondokat okozott. Azt, hogy valóban szalmonella fertőzése volt-e csak és kizárólag laboratóriumi vizsgálattal lehetett volna eldönteni, de ezt akkor kellett volna elvégezni, nem pedig utána.
Ha a kutya meggyógyult azóta, akkor bármi baja is volt (ill. bármitől is volt a baja) utólag már nem soka mindent lehet ebből objektíven bizonyítani.
A kérdésének azt a részét, ami a többi állatukat illeti, nehéz úgy értelmezni, hogy arra jót lehessen válaszolni. Ez ugyanis ezerféle dologtól függhet, ami között a szerencse vagy a pech is ott vannak. Így utólag most már szerintem sem kell nagyon ezzel foglalkozni.

Jelige: Imaverol cica  2018.ápr.23.

Őszinte válaszom az, hogy nem tudom.
Minden gyógyszernek van egy gyártói használati utasítása, ebben a célállat fajok is fel vannak sorolva. Tudomásom szerint ebben a felsorolásban nincs benne a macska. Viszont azt is tudom, hogy egyes állatorvos kollégák használják (javasolják) macskáknak is. Én viszont még soha nem próbáltam.

Jelige: Westie  2018.ápr.19.

Az a helyzet, hogy ez egy kifejezetten ortopédia szakkérdés, és én nem vagyok ezen a téren járatos. Sokféle keringés javító gyógyszer van, de ezek nem mindegyike jó az izületi ill. csont vérellátás javítására. Olyan állatorvossal kellene ezt megbeszélni, aki ebben tapasztalt és ért hozzá.

Jelige: atkás?  2018.ápr.11.

Nem hiszem! Nekem egy ilyen fiatal kutyakölyöknél először az ún. juvenilis acne jutna eszembe. Ez egy olyan bőrbetegség, ami a kor előre haladtával gyakorlatilag magától elmúlik, és aminek a hátterében hormonális zűrzavar áll. De azért nem árt egy alapos állatorvosi vizsgálat sem, mert azért az esetleges szőrtüsző atka fertőzést ki kell zárni (vagy éppen be kell igazolni).

Jelige: fecotomi  2018.ápr.11.

Ez az internetes kérdezés nem az a műfaj, ahol gyors válaszra lehet számítani, így nem tudom, aktuális-e még a reggeli kérdése a cicája ügyében? Ráadásul nem írta meg pontosan, hogy a cica reggel még aludt-e vagy már felébredt, csak nem akart mozogni, reagálni.
Most már azóta újabb hosszú órák teltek el, nem tudom mi van most a cicával, felébredt-e már vagy még mindig bódult állapotban van, így nem igen tudom, mit is válaszoljak.

Jelige: rokakoma  2018.ápr.4.

Az őszinte válaszom az, hogy nem tudom. És a saját kutyámra nem merném ezt a párosítást alkalmazni. Viszont nem igazán értem a kérdést! A Bravecto igen hatékonyan véd mind a bolhák, mind a kullancsok ellen. Egyedül a szúnyogok ellen nem hatásos. Ha olyan megelőző szert akarnak, ami bolha, kullancs és szúnyogok ellen is véd, erre többféle csepegtetőt is lehet találni (Advantix, Frontline Combo, stb.) Nem kell vegyíteni a szereket, hanem olyan készítményt kell keresni, ami az igényeink szerinti feladatot tudja megoldani.

Jelige: hasmenés pár naposan  2018.ápr.2.

Én magam ilyen problémával még nem találkoztam, így tapasztalatból nem tudok tanácsot adni, mert nincs tapasztalatom ezzel. De ha elgondolkozom a kérdésen, akkor az első ami eszembe jut, hogy a 6 napos kölykök csak anyatejet szopnak. Ha hasmenésesek, akkor ennek okát előbb ki kell deríteni, mert a "durr bele" kezelés sok meglepetéssel járhat. Lehet az is, hogy első körben inkább az anyaállat étrendjét kellene alakítani változtatni, hátha emiatt van a kölykök hasmenése. Emellett azért nem ártana egy állatorvosi vizsgálat sem (az anyaállatot is meg kéne nézetni, és a kölyköket is!)

Jelige: Katica  2018.márc.25.

Én azt gondolom, hogy a kutyájuk igen szép kort ért meg, és most, miután elment, nincs már semmi értelme azon rágódni, amit kérdezett tőlem. A leírása szerint úgy ment el az örök vadászmezőkre, hogy nem szenvedett. És mi lehet egy kutya álma az élete végére, mint az, hogy a szeretett gazdi simogatásai között tehesse ezt meg? Szerintem teljesült ez az álma!

Jelige: Fülecske  2018.márc.24.

Ne haragudjon, de a cica problémájának leírt történetéről nem szeretnék semmilyen véleményt mondani. A levele végén feltett kérdésre pedig nem nagyon lehet mit válaszolni a cica vizsgálata nélkül, de ha most elfogadható, viszonylag tünetmentes állapotban van, akkor még mindent remélhetnek.

Jelige: permetrin  2018.márc.23.

Ezt kérdezze meg a gyártótól!

Jelige: permetrin?  2018.márc.23.

A gyógyszer készítmények felhasználásnak szabályait alapvetően a gyártó határozza meg. Ezt az általuk elvégzett ártalmatlansági vizsgálatok alapján szokták megtenni. Ha az egyik gyártó nem meri egy adott szituációra vállalni a felelősséget, akkor nem írja bele azt az alkalmazási módot a készítmény gyártói felhasználási utasításába.

Jelige: Roti  2018.márc.21.

Én azt gondolom, hogy ennyi információ alapján nem lehet érdemben erről semmit sem mondani. A kutyát meg kellene vizsgáltatni (mégpedig alaposan) egy állatorvossal. De azt is tudni kell, hogy egy 10 év feletti roti már tényleg nagyon idősnek számít, és ebben az életkorban bármi előfordulhat már, ami ilyesmit okoz. Szóval, azt javaslom, próbálják megvizsgáltatni!

Jelige: reszekció  2018.márc.21.

Őszinte válaszom az, hogy én sem tudom! Én nem vagyok sebész, nem szoktam operálni, így nem tudom, hogy ezt hogyan csinálják.

Jelige: fül  2018.márc.19.

Ha a kutya vakarja (erősen) a fülét, akkor bármikor okozhat ezzel olyan apró sérüléseket, ami vérzik. Ettől pedig véres lehet a fülzsír is, és a fülben lévő váladék is. Aggódni csak azért kell, mert ez egy igen jó táptalaj arra, hogy baktériumok vagy gombák szaporodjanak el a fülben (a hallójáratban). Ezért gyakran kell ellenőrizni a hallójáratokat (de csak finoman a vattás kitörléssel!) és ha valami gyanús, akkor jobb állatorvosnak megmutatni.

Jelige: cilike  2018.márc.17.

Sajnálom, de a leírtak alapján én sem tudom megmondani, hogy mi lehet Cilike baja.

Jelige: Bendegúz  2018.márc.17.

A feltett kérdésre a válaszom az, hogy NINCS ilyen gyógyszer.
A kutyájuk problémájára viszont csak az lehet megoldás, ha nem csak ránézésre és gondolomra születne egy (jó) diagnózis, és legalább egyszer alaposan meg lehetne nézni közelebbről a füleit, és legalább egyszer lehetne helyileg kezelni. Ehhez azonban mást kellene kitalálni. Például e kéne bódítani egy vizsgálathoz és kezeléshez. DE ahhoz valószínűleg nem ez az állatorvos kolléga kellene.....

Jelige: Nobivac lepto  2018.márc.13.

A Leptospirozis elleni oltóanyag mindig az ún. kombinált vakcinák hígítója egyben. Önállóan, csak ezt beadva nem nagyon használatos. Én az elmúlt 35 évben, amióta praktizálok, soha nem használtam így, eszembe sem jutott volna. Viszont az általam oltott kutyák minden évben megkapják a kombinált oltás részeként. Soha semmilyen probléma nem volt e téren. Se vemhes szukáknál, se másoknál. Nagyon egyedinek gondolom ezt az elméletet (gyakorlatot). Szerintem felesleges ezt így csinálni.

Jelige: étvágytalan  2018.márc.13.

Azt, hogy mi lehet a kutyájuk baja, így biztosan nem lehet megmondani, de még megsaccolni sem! Abból, hogy sokat iszik az injekciók óta, az a sejtésem, hogy szteroidot kaphatott. Azzal az állatorvossal kellene ezt megbeszélni (alaposan), aki megvizsgálta és kezelte.

Jelige: fertőzés elkerülése  2018.márc.8.

Hmmm.
Azt gondolom, hogy Ön elég sajátosan értelmezi a féregtelenítő kezeléseket.
Tudnia kell, hogy a féregtelenítő kezelések elpusztítják az éppen meglévő férgeket, de nem védenek semmit az újrafertőződéstől! A féregtelenítő kezelés nem olyan, mint egy fertőző vírusos betegség elleni védőoltás!
Éppen azért kell időről időre rendszeresen féregtelenítő kezeléseket végezni, mert akár a kezelést követő napon be tud nyalni a kutya újabb petéket, amiből rövid idő alatt kifejlett férgek lesznek a bélrendszerében. Éppen ezért kell a kezeléseket időről-időre megismételni!
Az újrafertőződéstől nem hiszem, hogy sikerülne megvédeni a kutyáját. A féregpeték ugyanis mindenütt ott lehetnek, ott vannak, a gyógyszerek pedig csak azt a féget ölik meg, ami éppen ott van. Azt, amelyik holnap lesz ott, már nem. Éppen ezért nem pánikolni kell (ahogy azt Ön teszi), hanem rendszeresen és kitartóan kezelni! Ezzel elérheti azt, hogy súlyos fertőzöttség biztosan nem alakulhat ki, és így Ön is nyugodt lehet.

Jelige: robur77  2018.márc.6.

Sajnos, én így biztosan nem tudom megmondani, hogy mi lehet a bajuk. Ehhez meg kell őket vizsgáltatni állatorvossal, ha lehet, akkor minél előbb!

Jelige: bogi  2018.márc.3.

Arra amit írt nekem, nem igen tudok érdemben válaszolni. Ezek nagyon általános tünetek, nem kell hozzá nagy betegség, hogy 1-2 napig hasmenés legyen ill. öklendezés vagy hányás. Lehet, csak megfázott kicsit ebben a hideg időjárásban. Ha holnapig nem javul (vagy rosszabbodik) akkor mindenképpen keressen egy állatorvost és vizsgáltassa meg!

Jelige: lágyéksérv?  2018.márc.2.

Nekem erre nincs protokollom mert en nem foglalkozom ilyen beavatkozásokkal. Viszont azt gondolom hogy erről nem lehet látatlanban beszélgetni, ezt látni és vizsgálni kell, és úgy lehet majd eldönteni hogy mi a teendő! Úgyhogy nem tudok mást javasolni mint azt, hogy mutassa meg sebészettel foglalkozó állatorvosnak!

Jelige: romlás lassítás  2018.febr.28.

A szemek nagyon, de nagyon érzékeny "műszerek". Pontos diagnózis nélkül ne csepegtessen semmit a kutyája szemébe, mert lehet, hogy ezzel több rosszat tesz, mint hasznosat. Akárki és akármit mond is! Keressen szemész állatorvost (vannak ilyenek többen is - http://www.kutyaszemeszet.hu/) és mutassa meg a kutyáját valamelyiknek, aztán azt tegye, amit ő mond majd!

Jelige: beoltható?  2018.febr.24.

Ahogy írtam, ez elméleti lehetőség, a gyakorlatban nagyon kicsi erre az esély.

Jelige: beoltható?  2018.febr.22.

A vemhes szuka beoltása egyes vakcinák esetében vetélést okozhat. A vetélés nem a legjobb dolog, így én nem kockáztatnám ezt. Ha eddig nem volt oltva, akkor kibírja még egy ideig. Az, hogy ezért a késedelemért megbüntessék, a mai Magyarországon nem realitás.

 1 ---- 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 ---- 354 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat