Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Korláti Cirmi  2021.jan.4.

A kérdésben említett féreghajtó gyógyszert nem ismerem, én még soha nem használtam. Más készítményeknél azonban gyakori, hogy a gyógyszer által elpusztított bélférgek a bélben részben vagy egészben megemésztődnek, így a bélsárban nem minden esetben lehet látni ürülő férgeket. Figyelni kell azért, ha valami nem stimmel, jobb ha megmutatja állatorvosnak.

Jelige: nincs féreg? 2  2020.okt.13.

Őszinte válaszom az, hogy én magam ebben a kérdésben nem vagyok túl járatos, az ilyen "nyalánkságok" -ra nem tudok érdemben választ adni. Hasonló esettel én még nem találkoztam, saját tapasztalatom nincs, így nem tudok releváns választ adni!

Jelige: nincs féreg?  2020.okt.13.

A kérdésére csak akkor lehet pontos (és jó) választ adni, ha egészen pontosan tudjuk, hogy az a teszt, amivel vizsgálták (korábban is, ill. most), milyen teszt volt, minek a kimutatására irányult? Nagyon nem mindegy ugyanis az, hogy mire mondjuk azt, hogy "negatív"!

Jelige: BB  2020.okt.8.

Sok okosat sajnos nem tudok írni. Az ilyen történéseknek sok oka lehet, leginkább valami "kommunikációs zavar" lehet a háttérben a két kutya között. Nem nagyon lehet erről semmi biztosan mondani, nem is tenném, mert igen nagy a tévedés lehetősége.
Ezt a szituációt nagyon óvatosan kell kezelni, jobb ott lenni, az idős nagyszülőkre ezt nem biztos, hogy rá lehet hagyni. Még az is lehet, hogy ennek a mai eseménynek semmi jelentősége nincsen, ill. nem lesz.

Jelige: Ibolya  2020.okt.3.

Kedves Ibolya! Éppen csak azt nem írta meg, hogy miért vitte el a cicáját az állatorvoshoz? Mi volt az eredeti panasz?
Abból, amit nekem írt, csak annyi derült ki, hogy "Kapott gyulladás és lázcsillapító.de nem javul"
Ebből én így nem tudok semmit sem válaszolni.

Jelige: vizeletgondok  2020.szept.19.

A feltett kérdésére nem tudok jót válaszolni! Lehet, hogy igen, lehet, hogy semmi köze hozzá. Ezt így biztosan nem lehet megmondani. Az, hogy az elmúlt időszakban jól volt és nem volt különösebb "produkciója", nem jelenti azt, hogy az állapotában ne lehetne néha ingadozás. Ez szinte törvényszerű velejárója az ilyen húgyúti panaszoknak, ill. elváltozásoknak. Sokféle oka lehet annak, hogy önkéntelenül elcsurog a vizelete, és ezek egy jó része nem igen befolyásolható ezeknél a betegeknél.

Jelige: Phenoleptilre átállás  2020.szept.12.

A feltett kérdésre a válaszom az, hogy én sem tudom. Ezeket a készítményeket én nem használtam még, így semmi tapasztalatom nincs velük.

Jelige: gyengült étvágy  2020.szept.11.

Ha egy kutya lázas, vagy hőemelkedése van, akkor ennek biztosan van hatása az étvágyára is. Vagyis, már az is elég ok arra, hogy étvágytalan legyen, hogy lázas.
Az "általános gyulladás elleni injekció" minden bizonnyal valami szteroidos gyógyszer volt, ezek viszont növelik az étvágyat, vélhetően ezért tapasztalt javulást. A hatás azonban ne tart sokáig, ezért lett a visszaesés.
A leírtakból azt gondolom, hogy a kutyájában valóban zajlik egy gyulladásos folyamat (ez lehet vesegyulladás is) és ennek következménye a láz és az étvágy visszaesése. Gyógykezelést viszont látatlanban elvből nem javasolnék, ill. nem tudok.

Jelige: elosztható?  2020.szept.9.

A kérdésre a válaszom az, hogy elosztható, de abban nem vagyon biztos, hogy a kívánt hatás így is ugyanaz lesz. Én még ilyet soha nem csináltam, nem is ajánlottam senkinek, így fogalmam sincs, hogy egy ilyen elosztás után milyen lesz a hatásfoka a szernek egy-egy kezelt állaton.

Jelige: visszatérő betegség?  2020.szept.4.

Sajnos a kérdéseire nem tudok (illetve nem is lehet) olyan válaszokat adni, amelyek Önt megnyugtathatnák. A máj és a hasnyálmirigy betegségek sajnos hajlamosak kiújulni, főleg akkor, ha a korábbi betegségnél nem volt teljes a gyógyulás.
Egy mostani új kivizsgálás mindenképpen ajánlott lenne, e nélkül nem sokat lehet mondani arról, hogy most mi lehet a baja (vagy van-e egyáltalán baja)? Szóba jöhet még az is, hogy valójában valami daganatos elváltozás van a háttérben, akár a májban, akár a hasnyálmirigyben, ami szépen lassan alattomosan terjeszkedik.

Jelige: Canglob vélemény?  2020.aug.28.

Én még soha nem használtam a Canglob-ot, így nem tudok írni róla semmit.

Jelige: Djangó  2020.aug.11.

Ha a lenyelt idegentest (jelen esetben a fémdarab) nem akad el sehol, akkor a normál bélműködéssel 1-2 (max 2-3) 2-3) nap alatt végig kell jutnia a bélcsatornán. Ahhoz azonban, hogy ezt ellenőrizni tudja, a bélsarát igen alaposan szét kell túrnia majd!
Jelen esetben nem a fémdarab a fő gond, hanem a műanyag fólia amit a fém összefogott.
Ha valahol elakad, annak jól észlelhető tünetei lesznek a bélelzáródás miatt, amiből a nem múló hányás a legfontosabb. Ebben az esetben mindenképpen állatorvoshoz kell vinnie! Megpróbálkozhat még PARAFFINNOLAJ itatásával (patikában kapható), ettől csuszamlósabb lesz a béltartalom.

Jelige: dirofiláriák  2020.júl.15.

Én magam nem mélyedtem el ennyire a témában. Én csak azt tudom írni (válaszolni) amit korábban megírtam. Ha Ön nem akarja elvégeztetni a vércsepp vizsgálatot, akkor mondja ezt meg a kezelő állatorvosnak az indokaival együtt. Gondolom és remélem, hogy meg fogja érteni.

Jelige: dirfilária ismét  2020.júl.15.

Javaslom, hogy az itt található írást olvassa el figyelmesen, ebben minden kérdésére választ kaphat:
http://mancsok.hu/kutya/betegsegek/szivfergesseg.htm

Jelige: dirofilária  2020.júl.15.

A vérből elvégzett szerológiai vizsgálat (teszt) csak a nőstény szívférgeket tudja kimutatni, és ezeket is csak hónapokkal a fertőződés után. A vércseppben viszont ott lehetnek a friss fertőzésre utaló mikrofiláriák, ezért érdemes ezt is elvégezni.
Tesztelni bármilyen korú kutyát lehet, mert a szúnyogok nem válogatnak a fiatal és idősebb kutyák között. Érdemes a vércsepp mikroszkópos vizsgálatot is, és a szerológiai tesztet is elvégezni, mert ezek együtt adják a jobb eredményt.

Jelige: repeta  2020.júl.9.

A kutyája egy tényleg súlyos betegségen esett át, ill. gyógyult meg. Örüljön annak, hogy meggyógyult és ismét jó étvágya van. Valószínűleg azért kér még repetát, mert nem lakott jól azzal az adaggal, amit kapott. Szerintem ezen most ne aggódjon még. Gondolom kell majd vinni még kontroll vizsgálatokra, ezek eredményei majd mutatják, hogy mennyire tartós a javulás.

Jelige: macskajaj  2020.júl.8.

Egyetlen használható jó tanácsot tudok adni: keressen ott a környéken (vagy akár kicsit messzebb is) olyan állatorvost, aki jobban gyakorlott a kisállatpraxisban (esetleg jobban ért a macskabetegségekhez is), és vele vizsgáltassa meg nagyon alaposan a cicát!
A szóba jöhető betegségek (problémák) sora hosszú, ezek között csak megfelelő kivizsgálással lehet eligazodni, ill. a valós diagnózist csak így lehet megtalálni. Ehhez szükséges lehet egy sor vizsgálat: vérvétel és vérlabor, tesztek fertőző betegségekre, esetleg hasi ultrahang vizsgálat, stb, stb...
Ez persze nem lesz olcsó, de talán jobban meg lehet majd mondani, hogy mi baja is van valójában a cicának.

Jelige: Nudli  2020.jún.23.

Ez a szituáció amit leírt sajnos semmi jóval nem kecsegtet! A kan kutyának a fokozódó "kanossága" csak még erősebb lesz, ha a fiatal szuka ivaréretté válik és különösen az lesz, ha elkezd tüzelni. A megoldás nem lesz könnyű, a két kutyát nehéz lesz együtt tartani ebben a formában.

Jelige: köszönöm a választ  2020.jún.17.

Elnézését kérem, sajnos nem vettem észre, hogy ugyanabban a témában két különböző kérdező volt egy időben, így azt hittem hogy minden ezzel kapcsolatos kérdés ugyanattól a kérdezőtől érkezett.

Jelige: Allergia elleni injekció  2020.jún.16.

A Dexafort nevű gyógyszer hatóanyaga szteroid vegyület. A szteroidok csoportjába tartozó hatóanyagok igen fontos és néha megkerülhetetlen gyógyszerei az allergiás panaszoknak, tüneteknek, Néha mellékhatásokkal is járnak, de ezeket a kívánt allergia ellenes hatás miatt el kell viselni.
Hasonló hatóanyagú gyógyszerekből sok van a piacon, de a lényegüket tekintve ezek mind egyformák. Olyan, hogy "enyhébb hatású", ezt nehéz értelmezni, mert ez nem csak a gyógyszertől és a hatóanyagtól függ, hanem a szervezettől is, amelyik kapja a gyógyszert.
Az, hogy az Ön cicája így reagált erre a szerre, az egy dolog, de igen sok más állat nem produkál ilyen melléktüneteket. Szóval, itt nem az a kérdés, hogy van-e "gyengébb" szer, hanem az, hogy az Ön állata mit bír és hogyan reagál? Ez pedig rettentően kiszámíthatatlan.
Miután az elmúlt napokban már mindent leírtam erről, kérem, ne tegyen már fel újabb kérdéseket nekem erről!
Ha kérdései lennének még, azokt a cicája kezelő állatorvosával beszélje meg!

Jelige: dexafort3  2020.jún.15.

Nem tudok Önnek újat írni, csak azt, ami a saját gyakorlatom és tapasztalatom. Az Ön dolga, hogy kinek, minek hisz.

Jelige: kinövi?  2020.jún.14.

A tapasztalt jelenség gyakran előfordul az ilyen fiatal pár hetes kölyköknél, nincs ennek semmi lényeges jelentősége. Később ez elmúlik magától és nem lesz semmi káros kimenetele.

Jelige: dexafort  2020.jún.14.

Én úgy tudom, hogy egyszeri kezelés hatásideje 3 (max 4) nap. Az első kezelést lehet újra ismételni, ha az indokoltnak látszik (én is szoktam).

Jelige: Mzs  2020.jún.14.

A feltett kérdésre csak azt tudom válaszolni, hogy a megkérdezett állatorvosok véleményeit mérlegelve Önnek kell döntenie! Mindkettőnek meg van (meg lehet) a maga igaza a maguk saját szemszögéből és eddigi tapasztalatiból, de az, hogy kinek lesz tényleg igaza, csak utólag derülhet ki.

Jelige: dexafort hatása  2020.jún.13.

Én elég gyakran használom cicáknál is a Dexafort-ot, de nem találkoztam ilyen mellékhatásokkal. Ettől persze még lehet, hogy ennek is szerepe van a mostanra kialakult tüneteknél, de semmi sem biztos! Ennek a gyógyszernek a hatásideje kb. 3 nap, ha emiatt van a mostani állapot, akkor utána el kéne múlni ezeknek a jelenségeknek. De ha más oka van, akkor minden biznytalan!

- 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 ---- 355 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat