Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: dirfilária ismét  2020.júl.15.

Javaslom, hogy az itt található írást olvassa el figyelmesen, ebben minden kérdésére választ kaphat:
http://mancsok.hu/kutya/betegsegek/szivfergesseg.htm

Jelige: dirofilária  2020.júl.15.

A vérből elvégzett szerológiai vizsgálat (teszt) csak a nőstény szívférgeket tudja kimutatni, és ezeket is csak hónapokkal a fertőződés után. A vércseppben viszont ott lehetnek a friss fertőzésre utaló mikrofiláriák, ezért érdemes ezt is elvégezni.
Tesztelni bármilyen korú kutyát lehet, mert a szúnyogok nem válogatnak a fiatal és idősebb kutyák között. Érdemes a vércsepp mikroszkópos vizsgálatot is, és a szerológiai tesztet is elvégezni, mert ezek együtt adják a jobb eredményt.

Jelige: repeta  2020.júl.9.

A kutyája egy tényleg súlyos betegségen esett át, ill. gyógyult meg. Örüljön annak, hogy meggyógyult és ismét jó étvágya van. Valószínűleg azért kér még repetát, mert nem lakott jól azzal az adaggal, amit kapott. Szerintem ezen most ne aggódjon még. Gondolom kell majd vinni még kontroll vizsgálatokra, ezek eredményei majd mutatják, hogy mennyire tartós a javulás.

Jelige: macskajaj  2020.júl.8.

Egyetlen használható jó tanácsot tudok adni: keressen ott a környéken (vagy akár kicsit messzebb is) olyan állatorvost, aki jobban gyakorlott a kisállatpraxisban (esetleg jobban ért a macskabetegségekhez is), és vele vizsgáltassa meg nagyon alaposan a cicát!
A szóba jöhető betegségek (problémák) sora hosszú, ezek között csak megfelelő kivizsgálással lehet eligazodni, ill. a valós diagnózist csak így lehet megtalálni. Ehhez szükséges lehet egy sor vizsgálat: vérvétel és vérlabor, tesztek fertőző betegségekre, esetleg hasi ultrahang vizsgálat, stb, stb...
Ez persze nem lesz olcsó, de talán jobban meg lehet majd mondani, hogy mi baja is van valójában a cicának.

Jelige: Nudli  2020.jún.23.

Ez a szituáció amit leírt sajnos semmi jóval nem kecsegtet! A kan kutyának a fokozódó "kanossága" csak még erősebb lesz, ha a fiatal szuka ivaréretté válik és különösen az lesz, ha elkezd tüzelni. A megoldás nem lesz könnyű, a két kutyát nehéz lesz együtt tartani ebben a formában.

Jelige: köszönöm a választ  2020.jún.17.

Elnézését kérem, sajnos nem vettem észre, hogy ugyanabban a témában két különböző kérdező volt egy időben, így azt hittem hogy minden ezzel kapcsolatos kérdés ugyanattól a kérdezőtől érkezett.

Jelige: Allergia elleni injekció  2020.jún.16.

A Dexafort nevű gyógyszer hatóanyaga szteroid vegyület. A szteroidok csoportjába tartozó hatóanyagok igen fontos és néha megkerülhetetlen gyógyszerei az allergiás panaszoknak, tüneteknek, Néha mellékhatásokkal is járnak, de ezeket a kívánt allergia ellenes hatás miatt el kell viselni.
Hasonló hatóanyagú gyógyszerekből sok van a piacon, de a lényegüket tekintve ezek mind egyformák. Olyan, hogy "enyhébb hatású", ezt nehéz értelmezni, mert ez nem csak a gyógyszertől és a hatóanyagtól függ, hanem a szervezettől is, amelyik kapja a gyógyszert.
Az, hogy az Ön cicája így reagált erre a szerre, az egy dolog, de igen sok más állat nem produkál ilyen melléktüneteket. Szóval, itt nem az a kérdés, hogy van-e "gyengébb" szer, hanem az, hogy az Ön állata mit bír és hogyan reagál? Ez pedig rettentően kiszámíthatatlan.
Miután az elmúlt napokban már mindent leírtam erről, kérem, ne tegyen már fel újabb kérdéseket nekem erről!
Ha kérdései lennének még, azokt a cicája kezelő állatorvosával beszélje meg!

Jelige: dexafort3  2020.jún.15.

Nem tudok Önnek újat írni, csak azt, ami a saját gyakorlatom és tapasztalatom. Az Ön dolga, hogy kinek, minek hisz.

Jelige: kinövi?  2020.jún.14.

A tapasztalt jelenség gyakran előfordul az ilyen fiatal pár hetes kölyköknél, nincs ennek semmi lényeges jelentősége. Később ez elmúlik magától és nem lesz semmi káros kimenetele.

Jelige: dexafort  2020.jún.14.

Én úgy tudom, hogy egyszeri kezelés hatásideje 3 (max 4) nap. Az első kezelést lehet újra ismételni, ha az indokoltnak látszik (én is szoktam).

Jelige: Mzs  2020.jún.14.

A feltett kérdésre csak azt tudom válaszolni, hogy a megkérdezett állatorvosok véleményeit mérlegelve Önnek kell döntenie! Mindkettőnek meg van (meg lehet) a maga igaza a maguk saját szemszögéből és eddigi tapasztalatiból, de az, hogy kinek lesz tényleg igaza, csak utólag derülhet ki.

Jelige: dexafort hatása  2020.jún.13.

Én elég gyakran használom cicáknál is a Dexafort-ot, de nem találkoztam ilyen mellékhatásokkal. Ettől persze még lehet, hogy ennek is szerepe van a mostanra kialakult tüneteknél, de semmi sem biztos! Ennek a gyógyszernek a hatásideje kb. 3 nap, ha emiatt van a mostani állapot, akkor utána el kéne múlni ezeknek a jelenségeknek. De ha más oka van, akkor minden biznytalan!

Jelige: Pocok  2020.jún.11.

Alaptétel, hogy ilyen esetben mindig azt az orvost (állatorvost) kell megkérdezni, aki a gyógyszert felírta ill. előírta. Ő tudja ugyanis csak azt, hogy miért éppen ezt az adagolást tartja jónak.
A saját véleményem pedig az, hogy én akkor adnám, amikor előtte enni is kap(ott), mert a Medrol (szteroid szerként) gyomor nyálkahártya izgató lehet, és ezért üres gyomorra én nem szoktam javasolni.

Jelige: Reni  2020.jún.7.

Azt, hogy mi baj érhette a cicája lábvégét, én biztosan nem fogom tudni megmondani, de lehet, hogy még az az állatorvos sem, akinek majd megmutatja holnap. (Mert azért mindenképpen jó lenne ezt állatorvosnak megmutatni!)
Ha most hagyja, és van mivel, akkor meg lehet próbálni lefertőtleníteni (pl. Betadine oldattal), de nem kell ezt most feltétlenül erőltetni. Holnap azonban minél előbb el kellene vinni állatorvoshoz és megmutatni neki ezt a lábvéget!

Jelige: Ren  2020.máj.30.

Nagyon sajnálom, de nem tudok semmi biztatót írni! Ha a kutyának a vér urea szintje a normál érték 7-szerese volt 3 napja, akkor ma már lehet, hogy ez akár 10-szeresre emelkedett. Ez a veseelégtelenség állapota, amin rettentő nehéz segíteni (az emberek ilyen esetben naponta dialízisre szorulnak). A veseelégtelenség lényege, hogy a szervezet nem tudja a méreganyagokat kiválasztani a vérből (és így a szervezetből), ami egy önmérgezéshez vezet. Ez pedig rengeteg következménnyel jár, és ez lehet egy olyan hasmenés is, ami a kutyájának van.

Én csak annyit tudok javasolni, hogy nagyon, de nagyon gondolkodjon el azon, érdemes-e ezt a szegény állatot ezzel az állapottal így életben tartani, és szenvedni hagyni? Az, hogy nem lehet meggyógyítani, egészen biztos, már csak a szív problémák miatt is (ez rossz keringést okoz, ami tovább súlyosbítja a veseelégtelenséget). Ahhoz pedig, hogy egy kicsit is javuljon az állapota, nagyon komoly intenzív kezelésre lenne szüksége, de ez sem lenne egyszerű, és biztos, hogy semmit nem lehet ígérni a kezelés eredményességéről. .....

Jelige: Sok a cica teje  2020.máj.30.

Először is elnézését kérem a kissé kései válasz miatt, sajnos nem volt lehetőségem korábban írni. A válaszom lényege, hogy semmiképpen nem szabad az anyacicából a tejet fejni, vagy kinyomkodni! A tej -ha azt nem szopják ki a kiscicák- természetes módon el fog apadni egy kis idő alatt. De ez azért nem megy egyik napról a másikra!
Ilyen szituáció a természetben is előfordul, amikor a szoptató anyaállat kölykeivel valami baj történik. Segíteni azzal lehet a gyorsabb elapasztást, ha pár napig kevesebb folyadékot kap, ill. az ennivaló adagot is lehet csökkenteni, és pl. időnként hideg vizes borogatást tesznek az emlőire (de nyomkodás vagy masszírozás nélkül!) És kell egy kis türelem is, a tej elapadásához és a már ott lévő tejnek a felszívódódásához azért idő kell.

Jelige: védőoltás  2020.máj.26.

Elnézést, de a kérdés feltevése kicsit zűrzavaros!
A védőoltások azért vannak, hogy a beadásuk után egy kis idővel (ez általában 2-3 hét) a beoltott szervezet védettséggel rendelkezzen majd az adott betegség(ek) ellen. Ez úgy jön létre, hogy a szervezet az oltás beadása után elkezd ellenanyagokat termelni a beadott oltásban lévő gyengített vagy elölt kórokozók ellen. Ez kb. 2-3 hetes időtartamot igényel.
Ha ezek után fertőződik a szervezet az adott kórokozóval, akkor egy ideig védett lesz a beoltott szervezet. Hogy meddig és milyen mértéken, az sok mindentől függ.
A beadott oltóanyag gyengített (vagy elölt) kórokozói egy idő után semlegesítődnek, főleg akkor, amikor már kialakul a védettség (megfelelő mennyiségű ellenanyag keletkezik a szervezetben).

Jelige: Keservesen nyávog  2020.máj.25.

Öntől is elnézést kérek a kissé megkésett válasz miatt, nem volt lehetőségem hamarabb írni. Gondolom és remélem, hogy a probléma már megoldódott. Ha nem, akkor nem nagyon tudok mást javasolni, mint azt, hogy vigyék vissza az állatorvos kollégához!

Jelige: Komondor  2020.máj.25.

Elnézést a kissé kései válasz miatt, de nem volt lehetőségem hamarabb írni. Remélem, a kutyájuk tartósan jobban lett és már nincs vele gond. (A nekem írt kérdésre így 2 nappal később már nem sok értelme lenne bármit is írnom.)

Jelige: puszka  2020.máj.23.

Az orvosi gyógyítás egyik alapja az, hogy a beteget megvizsgáló orvos a felállított diagnózis alapján választja meg, ill. írja elő a használandó gyógyszereket és azok adagolását. Vannak olyan esetek, amikor az orvos a szokásostól eltérő adagolást ír elő, de ilyenkor erre neki bizonyára van valami nyomós indoka.
Ha Ön úgy gondolja, hogy a kutyája testsúlyához képest az előírt adag túl magas, akkor ezt legelőször is az adagolást előíró orvossal (jelene esetben az állatorvossal) kell megbeszélnie! Lehetséges, hogy neki meg vannak erre a megfelelő indokai ill. válasza.

Jelige: Bercike  2020.máj.20.

Látatlanban nem tudok erre a kérdésre semmit sem válaszolni. Lehet, hogy van ott valami, ami nem normális, de lehet az is, hogy semmi olyan nincs ott, ami miatt aggódni kellene. Ezt csak akkor és csak úgy lehetne megmondani, ha megfogják és megnézik a műtét helyét, és ha valami nem tetszik a sebbel, azonnal visszamennek a herélést végző állatorvoshoz!

Jelige: Mascka hánáys  2020.máj.15.

Ahogy a leírást olvastam, a cicáját már igen alaposan kivizsgálták, és már eddig is rengeteg féle gyógyszeres kezelést kapott. Ha ezek után nincs érdemi javulás, akkor tényleg nagyobb lehet a gond. Ennyi előzmény után -ha a mostani utolsó gyógyszernek sem lesz tartós a hatása- én is csak azt tudom javasolni, amit a kollégák: meg kellene nézni belülről, hogy mi ott a helyzet. Egy hasi feltárás egyáltalán nem nevezhető manapság "drasztikus"-nak, így nem kell ettől annyira félnie!

Jelige: köhögős cica  2020.máj.11.

Ilyen tünetek esetén, mint amit leírt, többféle problémára is lehet gondolni. A legfontosabb, hogy ennek a hátterében akár szívbetegség is lehet (ez nem is ritka), ebben az irányban feltétlenül ki kellene vizsgáltatni. Szóba jöhet még idült légcső probléma is, esetleg valami apró fekély a légutakban. A gond az, hogy egy szokványos állatorvosi vizsgálat nem elég a probléma alapos feltérképezéséhez, nagyon sokféle vizsgálat elvégzése lenne indokolt. Mivel azt írta, hogy Budapesten élnek, érdemes lehet akár az Állatorvostudományi Egyetem Belgyógyászati Klinikájára elvinni (ill. oda időpontot kérni) mégpedig dr. Psáder Rolandhoz, akit nagyon ajánlanék. (Ha kell és szükséges, ő nagy gyakorlattal akár endoszkópos vizsgálatot is el tud végezni.) Arra viszont készüljenek, hogy ez a kivizsgálás nem lesz olcsó, mindenképpen tájékozódjanak (ill. kérdezzenek rá) hogy mi mibe kerülne!

Jelige: kullancs  2020.máj.7.

Állatpatikákban és sok állatorvosi rendelőben is kaphatók ún. rácsepegtetős bolha-kullancs irtó és riasztó szerek, amikben pár cseppre elegendő folyadék van egy-egy tubusban, ezt kell a martájékon a bőrre rácsepegtetni (a szőr széthúzás, széthajtogatása) után. Én legjobban a Frontline combo-t szeretem, ezt szoktam ajánlani, ha valaki tanácsot kér ebben. A rácsepegtetést a legtöbb macska jól tűri, ez nem fáj, nem kell velük birkózni emiatt. Javaslom próbálja ki!

Jelige: száraz orr  2020.ápr.20.

Az, amit leírt, egy 13 éves kutyában nem tekinthető elsőre nagy problémának, ilyen jellegű elváltozások ebben az életkorban már elképzelhetőek. Minden bizonnyal egy időskori hiperkeratózisról lehet szó, bár ezt látatlanban nem lehet azért biztosra kimondani.
Az orr zsírosító, bőrtápláló krémmel való kenése csak jót tehet (legrosszabb esetben nem használ semmit, de ártani nem fog). Ha enyhülnek a mostani járványügyi intézkedések, azért nem fog megártani, ha megmutatja állatorvosnak!

- 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 ---- 355 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat