Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Kérem segítsen  2021.jún.21.

Az a helyzet, hogy a szőrritkulásnak egy 10 éves kutyában sokféle oka lehet, nagyon nem mindegy tehát, hogy mi áll a hátterében. Amíg ezt nem lehet (nem sikerül) kimutatni (megállapítani), addig rettentő nehéz bármit is javasolni kezelésként. Általánosságokat lehet javasolni (vitaminok, bőrtápláló adalékok, stb) de ez legtöbbször nem sokat változtat a helyzeten. És, még az is lehet, hogy semmi különösenn bőrbaja nincs, csak már kezd öregedni, és ennek a következménye a szőrritkulás.

Jelige: Lili  2021.máj.30.

A kutyájának minden bizonnyal ún. álterhessége van. Ez a tüzelés után elég gyakori. A csomók amitjket érez, a tejjel telt emlők. Masszírozni, nyomkodni, kifejni nem szabad, kívülről hidegvizes borogatást tehet rá. Fontos, hogy nem szabad babusgatni, mert ez fokozza a tejtermelést. Hétfőn pedig mutassa meg állatorvosnak!

Jelige: Mira  2021.máj.24.

Általában nem szívesen vállalkozok arra, hogy egy olyan állat leleteit véleményezzem, amelyet én magam nem láttam és nem vizsgáltam. Ennek sok oka van, és ezek összessége könnyen tévútra vezetheti a véleményezőt, aki nem ismeri, nem látta az állatot.
Más állatorvosok vizsgálati leleteit is nehéz véleményezni, mert nem tudhatom, hogy mit láttak, éreztek, tapasztaltak, amikor az állatot vizsgálták.

Nos, ennyi előrebocsájtott "megjegyzés" után a válaszom az, hogy küldje amit szeretne, és majd meglátjuk. Viszont, azt mindenképpen kérem, hogy a leletek mellett küldjön némi "történetet" a kutyájáról! Arra lennék kíváncsi, hogy mik voltak a tünetei, produkciói, (mik voltak a panaszok rá), kapott-e kezelést, ha igen, akkor mit, stb....

Jelige: fülporc  2021.máj.17.

Hát, én nem hiszek abban, hogy a kalcium adagolása majd felállítja a füleket. Ennek egészen más technikái ill. trükkjei vannak, de én ebben nem tudok érdemi segítséget nyújtani, mert soha nem csináltam ilyet a praxisom során. (Nekem a lógó fül is ugyanolyan, mint az álló.) Javaslom próbálja meg felvenni a kapcsolatot más yorkis gadikkal, hogy ők hogyan csinálták ezt.

Jelige: Andrea  2021.máj.12.

A leírtak alapján az a gyanúm, hogy a cicájának a mostani állapotát Ön a korábbi sérvvel hozza összefüggésbe. Az igen magas életkora alapján azonban egy sor más probléma is fennállhat. Gyakorlatilag nincs olyan macska, amelyiknek 15 éves életkora felett ne lenne veseműködési (és ezzel méregtelenítési) problémája. Az egyre gyakoribb hányás és a fogyás oka könnyen lehet, hogy veseelégtelenségben keresendő. Ez nem lenne meglepő. Vérvizsgálattal lehet erre választ találni. Viszont, ha ez beigazolódik, akkor igazából nem sokat lehet tenni ellene. Ha mégis, az viszont gyakori állatorvosi beavatkozást igényelne (infúziózás). Nagy kérdés azonban, hogy 22 évesen érdemes-e őt ezzel terhelni?

Jelige: circello  2021.máj.9.

Az anyacicának minden bizonnyal ún. kálcium hiányos tetániás görcsei vannak / voltak. Ez néha előfordul, ha a kölyköknek jó étvágya van, az anyamacskának pedig nincs minden rendben a kálcium ellátottságával. Ha nem múlnak a görvsök, mindenképpen állatorvosi segítség kell (kálcium injekció)!

Jelige: slow kill  2021.máj.4.

Én magam nem foglalkozom aktívan a szívférgesség témájával, így a kérdésére nem tudok érdemben választ adni.

Jelige: Dorka  2021.ápr.29.

Véleményem szerint az oltás biztosan nem okozhatott ilyen tüneteket. Sokkal inkább az autózás lehetett az oka a hányingernek. Ez elég gyakori olyan kutyáknál, amelyke ritkán autóznak csak.

Jelige: séta  2021.ápr.14.

Az étolaj nagyon nem jó erre a célra, kérem még véletlenül se próbálja meg ezt! Nagyon komoly bajok lehetnek belőle!

Jelige: Tara  2021.ápr.13.

Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy
- a tüdejében daganatot látnak,
- a vizsgált térdénél is van elváltozás, mégpedig olyasmi, mintha áttét lenne a másik daganattól.
Ennél többet azonban látatlanban nem tudok mondani, mutassa meg a leletet annak az állatorvosnak, aki a beutalót adta a röntgen vizsgálathoz!

Jelige: séta  2021.ápr.13.

Szerencsére a természet rendesen el tudja rendezni a dolgokat, így ha a kutyájának székletürítési ingere lesz, akkor azt el fogja végezni, legyen is éppen bárhol. Ha a saját kertjükben vagy udavarukban, akkor ott, ha a lakásban, akkor ott, a "szükség törvényt bont" ! DE, ha nagyon aggódik, akkor PRAFFIN olajat adhat neki (vagy keverhet az ennivalójába), ez segíthet abban, hogy megjöjjön az inger. A paraffin olajat itt nálunk az emberi patikákban árulják 2 dl-es üvegekben, gondolom ez így van ott maguknál is

Jelige: Leila 2.  2021.márc.28.

Nagyon sajnálom a kutyájukat is, és Önöket is, de azt kell mondjam, hogy a mai (állat)orvostudomány a leggyakoribb daganatok tekintetében elég jól áll a biztonsága diagnosztika terén. A csontdaganatok sajnos nagyon gyakoriak, így a felismerésük nem szokott gondot okozni annak, aki már 100 hasonlót látott. Oltyán dr-t jól ismerem régóta, nem kezdő a szakmában, így nem igen van okom kételkedni abban, amit mond. Tévedni persze ő is tévedhet, de ennek jóval kisebb az esélye, mint annak, hogy a kutyájuk lábán levő duzzanatot gombás csontfertőzés okozza. Azt kideríteni, hogy ez van-e, vagy az van-e, csak további vizsgálatokkal lehetséges (leginkább biopsziás mintát kellene venni a duzzanatból, és azt szövettanilag megnézni). Ez azonban Önöknek is, és a kutyának is újabb megterheléseket okozna (a mintavételhez mindenképpen el kellene altatni), nem is lenne meg hamar az eredmény (ez hetekbe is telhet), és közben sokat romolhat is az állapota.
Állatorvosi ténykedésem elmúlt 40 éve alatt rengetegszer tapasztaltam meg azt, hogy egy-egy diagnózis "mellbevágja" a gazdikat, és valahogy nem akarják elfogadni a tényt, hogy az állatuknak olyan baja van, amiből nem nagyon lehet kigyógyítani. Ilyenkor szinte automatikus reakció az, hogy más okokat keresnek, reménykedve a csodában. Ezzel együtt találkoztam már sok olyan gazdival is, aki tudomásul vette, hogy az van, ami van, segíteni nem lehet ugyan, viszont az állata hátralévő életének akár minden napját be lehet "aranyozni" így. vagy úgy! Ebbe beleértem saját magamat is, nekem is volt már jó néhány kutyám, amelyeket egyszer csak el kellett engedni.
Horváth dr.

Jelige: Leila  2021.márc.21.

Nagyon sajnálom, de erről a kérdésről látatlanban bármit mondani (írni) sarlatánság lenne a részemről, így erre semmiképpen nem vállalkozom!
El kell vinni megvizsgáltatni, megröntgeneztetni, esetleg mintát vetetni a csomókból, és majd a kapott eredmények alapján a kollégák megmondják, hogy mit látnak, mit tapasztalnak.

Jelige: dJANGÓ  2021.márc.2.

Az az igazság, hogy (szerintem) egy egészséges kutya fülét nem kell egyáltalán semmilyen módon pucolni, vagy olajos tisztítóval kezelni. A fühöz általában akkor nyúlunk, ha a kutya viselkedése arra utal, hogy a fülével valami baj van (vagy lehet). Egy egyébként egészséges kutya füle (hallójárat) automatikusan tisztul és jól működik.
Azt sem tudom megmondani, hogy mi lehetett a tapasztalt reakció oka. Lehet, hogy valami módon irritálta a fülkezelés, esetleg csípte a hallójáratot az, amivel kente, ill. amit becseppentett.
Azt írta, hogy ma délelőtt megmutatja az állatorvosuknak. Ha ez megtörtént, akkor a kollégám már bizonyára ellátta Önket jó tanácsokkal a jövőre nézve.

Jelige: Szívelégtelenség  2021.febr.18.

Az a helyzet, hogy Önöknek van igazuk, az ilyen szívbetegségekre folyamatosan kell gyógyszert szednie az állatoknak is, így a kutyáknak is, Éppen emiatt erre ma már nagyon sokféle kifejezetten kutyáknak gyártott állatgyógyszer kapható az állatpatikákban. Viszont ezek receptkötelesek. Sok helyen azonban az állatorvosok is odaadják (illetve eladják) ezeket a beteg állat gazdájának. Ha ebben a helyi nyugdíjas kolléga nem partner (azt csak ő tudja, hogy miért nem?) akkor kicsit messzebbre kell elvinniük a kutyát legalább egyszer egy kisállat rendelőbe, és ott kell megvenniük a szükséges gyógyszereket, vagy ott kell feliratni receptre. (Ezek a gyógyszerek nagyjából ugyanazok, mint az emberek szívgyógyszerei, de mi állatorvok nem ajánlhatunk és nem forgalmazhatunk emberi készítményeket, ha ugyanarra van kifejezetten állatoknak való készítmények. Márpedig erre vannak ilyenek!.)

Jelige: Lilike  2021.febr.14.

A feltett kérdésre nem lehet, így én sem tudok olyan választ adni, ami biztos! Lehet, hogy soha semmi gondot nem okozmajd a cicának a talppárnájába belefúródott darabka, de lehet, hogy fog okozni. Ha igen, akkor az kb. olyan jellegű tünetekkel jár majd, mint amikor nekünk egy szálka megy bele az ujjunkba. Meggyűlik, megduzzad, fájdalmas. Mivel ez a talppárnában van, amin jár, így a fájdalom miatt valószínűleg nem fog rálépni erre a lábára.
Én azt gondolom, érdemes lenne megmutatni egy állatorvosnak ezt a talpacskát!

Jelige: duzzadt nyirokcsomók  2021.febr.2.

Az a fő problémám a válasszal, hogy amit leírtak, az sok szempontból valahogy "nem áll össze" nekem! A cicájukat sok mindenre irányulóan vizsgálták, de ezek után végül -ahogy látom- nem született még semmi érdemi diagnózis. Vagyis, tesztek és vizsgálatok ide vagy oda, nem lehet (még) tudni, hogy mi is a baja, a betegsége a cicájuknak. Amíg ez ki nem derül, addig nem is nagyon lehet remélni azt, hogy valami "jó" kezelést kap. Ami eddig történt, azok csak próbálkozások.
Ami biztosnak mondható, az az, hogy a megnagyobbodott nyirokcsomók és a megemelkedett fehérvérsejt szám összefüggésben van egymással. Sejtésem szerint ezen a nyomon kellene továbbmenni, tovább vizsgáltatni, mert ez okozhatja a problémáit. Azonban lehet, hogy ehhez máshová kellene őt elvinni további vizsgálatokra. Ha megírják e-mail-ben, hogy hol laknak, talán tudok ajánlani megfelelő helyet ehhez.

Jelige: Gyógyítás  2021.jan.20.

A megküldött eredmények sajnos egyértelműen azt mutatják, hogy a cicájának elég komoly veseelégtelensége van. (Ez nem egy betegség, hanem egy állapot!) Ha ember lenne, már egészen biztosan hetente többször kellene vesedialízisre járni, hogy a vérét meg lehessen tisztítani a felgyülemlő káros és mérgező anyagoktól, és felírnák a veseátültetésre várók listájára.
Ilyen állapotban egy biztosat lehet csak mondani: állandóan infúziós kezelésre szorul a jövőben, ami akár heti többszöri infúziós kezelést is jelent. Ezt persze nagyon nehéz kivitelezni, megoldani, megszervezni és sokba is kerül. Ha van étvágya, és megeszi/megenné a gyógytápokat, akkor elsősorban olyan speciális diétás macskatápot kellene kapnia, amit veseelégtelenségben szenvedő macskáknak állítottak elő (pld.: Royal Canin Renal Diétás macskatáp)
Amiket kérdezett a levelében, azokat adhatja neki, de nem ezekben lesz a lényeg, ez inkább Önt nyugtatja meg. Inni ihat amennyit akar.
Javasolt a gyakori (legalább havi) karbamid és kreatinin vérlabor kontroll, ezzel lehet ellenőrizni és követni azt, hogy a méregtelenítő funkciói romlanak-e vagy javulnak-e, esetleg stagnálnak. Azt viszont tudnia kell, hogy a megevett fehérjékből keletkező méreganyagokat nem tudják eltávolítani a veséi, így a cica folyamatosan mérgezi önmagát....ez nem fog sokáig működni, és előbb-utóbb el kell majd búcsúzniuk tőle!

Jelige: Összetört  2021.jan.18.

Ezt a bizonyos B betűs tablettát én magam is gyakran ajánlom és javaslom a kutyásoknak, a saját kutyáim is ezt kapják. Soha nem tapasztaltam semmilyen káros mellékhatást, máj elváltozást meg főleg nem!
Nekem az a véleményem, hogy ilyen súlyos májbetegséget rengeteg dolog tud előidézni, sajnos azt így utólag lehetetlen kitalálni, hogy az Önök kutyájának mitől lett ez a baja. Ha lett volna idő az alapos kivizsgálására, akkor talán többet lehetne tudni, de így csupa találgatás ez az egész "nyomozás".

Jelige: Ctenocephalides  2021.jan.11.

A sikertelen kezelésnek sok oka lehetett, ebből a legvalószínűbb az, hogy nem sikerült megfelelően felvinni a bőrre a Frontline spot on-t. Ez néha megesik, nem mindig sikerül elsőre.
És, sajnos az is lehet, hogy a cicán élősködő bolhák már kicsit "fütyülnek" a Frontline-ra, ilyen is van, ezért is van sokféle szer a bolhák ellen. Esetleg meg kellene próbálkoznia másik készítménnyel (az állatpatikában biztosan segítenek találni más bolhaellenes készítményt.)

Jelige: Korláti Cirmi  2021.jan.4.

A kérdésben említett féreghajtó gyógyszert nem ismerem, én még soha nem használtam. Más készítményeknél azonban gyakori, hogy a gyógyszer által elpusztított bélférgek a bélben részben vagy egészben megemésztődnek, így a bélsárban nem minden esetben lehet látni ürülő férgeket. Figyelni kell azért, ha valami nem stimmel, jobb ha megmutatja állatorvosnak.

Jelige: nincs féreg? 2  2020.okt.13.

Őszinte válaszom az, hogy én magam ebben a kérdésben nem vagyok túl járatos, az ilyen "nyalánkságok" -ra nem tudok érdemben választ adni. Hasonló esettel én még nem találkoztam, saját tapasztalatom nincs, így nem tudok releváns választ adni!

Jelige: nincs féreg?  2020.okt.13.

A kérdésére csak akkor lehet pontos (és jó) választ adni, ha egészen pontosan tudjuk, hogy az a teszt, amivel vizsgálták (korábban is, ill. most), milyen teszt volt, minek a kimutatására irányult? Nagyon nem mindegy ugyanis az, hogy mire mondjuk azt, hogy "negatív"!

Jelige: BB  2020.okt.8.

Sok okosat sajnos nem tudok írni. Az ilyen történéseknek sok oka lehet, leginkább valami "kommunikációs zavar" lehet a háttérben a két kutya között. Nem nagyon lehet erről semmi biztosan mondani, nem is tenném, mert igen nagy a tévedés lehetősége.
Ezt a szituációt nagyon óvatosan kell kezelni, jobb ott lenni, az idős nagyszülőkre ezt nem biztos, hogy rá lehet hagyni. Még az is lehet, hogy ennek a mai eseménynek semmi jelentősége nincsen, ill. nem lesz.

Jelige: Ibolya  2020.okt.3.

Kedves Ibolya! Éppen csak azt nem írta meg, hogy miért vitte el a cicáját az állatorvoshoz? Mi volt az eredeti panasz?
Abból, amit nekem írt, csak annyi derült ki, hogy "Kapott gyulladás és lázcsillapító.de nem javul"
Ebből én így nem tudok semmit sem válaszolni.

- 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 ---- 355 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat