Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Sok a cica teje  2020.máj.30.

Először is elnézését kérem a kissé kései válasz miatt, sajnos nem volt lehetőségem korábban írni. A válaszom lényege, hogy semmiképpen nem szabad az anyacicából a tejet fejni, vagy kinyomkodni! A tej -ha azt nem szopják ki a kiscicák- természetes módon el fog apadni egy kis idő alatt. De ez azért nem megy egyik napról a másikra!
Ilyen szituáció a természetben is előfordul, amikor a szoptató anyaállat kölykeivel valami baj történik. Segíteni azzal lehet a gyorsabb elapasztást, ha pár napig kevesebb folyadékot kap, ill. az ennivaló adagot is lehet csökkenteni, és pl. időnként hideg vizes borogatást tesznek az emlőire (de nyomkodás vagy masszírozás nélkül!) És kell egy kis türelem is, a tej elapadásához és a már ott lévő tejnek a felszívódódásához azért idő kell.

Jelige: védőoltás  2020.máj.26.

Elnézést, de a kérdés feltevése kicsit zűrzavaros!
A védőoltások azért vannak, hogy a beadásuk után egy kis idővel (ez általában 2-3 hét) a beoltott szervezet védettséggel rendelkezzen majd az adott betegség(ek) ellen. Ez úgy jön létre, hogy a szervezet az oltás beadása után elkezd ellenanyagokat termelni a beadott oltásban lévő gyengített vagy elölt kórokozók ellen. Ez kb. 2-3 hetes időtartamot igényel.
Ha ezek után fertőződik a szervezet az adott kórokozóval, akkor egy ideig védett lesz a beoltott szervezet. Hogy meddig és milyen mértéken, az sok mindentől függ.
A beadott oltóanyag gyengített (vagy elölt) kórokozói egy idő után semlegesítődnek, főleg akkor, amikor már kialakul a védettség (megfelelő mennyiségű ellenanyag keletkezik a szervezetben).

Jelige: Keservesen nyávog  2020.máj.25.

Öntől is elnézést kérek a kissé megkésett válasz miatt, nem volt lehetőségem hamarabb írni. Gondolom és remélem, hogy a probléma már megoldódott. Ha nem, akkor nem nagyon tudok mást javasolni, mint azt, hogy vigyék vissza az állatorvos kollégához!

Jelige: Komondor  2020.máj.25.

Elnézést a kissé kései válasz miatt, de nem volt lehetőségem hamarabb írni. Remélem, a kutyájuk tartósan jobban lett és már nincs vele gond. (A nekem írt kérdésre így 2 nappal később már nem sok értelme lenne bármit is írnom.)

Jelige: puszka  2020.máj.23.

Az orvosi gyógyítás egyik alapja az, hogy a beteget megvizsgáló orvos a felállított diagnózis alapján választja meg, ill. írja elő a használandó gyógyszereket és azok adagolását. Vannak olyan esetek, amikor az orvos a szokásostól eltérő adagolást ír elő, de ilyenkor erre neki bizonyára van valami nyomós indoka.
Ha Ön úgy gondolja, hogy a kutyája testsúlyához képest az előírt adag túl magas, akkor ezt legelőször is az adagolást előíró orvossal (jelene esetben az állatorvossal) kell megbeszélnie! Lehetséges, hogy neki meg vannak erre a megfelelő indokai ill. válasza.

Jelige: Bercike  2020.máj.20.

Látatlanban nem tudok erre a kérdésre semmit sem válaszolni. Lehet, hogy van ott valami, ami nem normális, de lehet az is, hogy semmi olyan nincs ott, ami miatt aggódni kellene. Ezt csak akkor és csak úgy lehetne megmondani, ha megfogják és megnézik a műtét helyét, és ha valami nem tetszik a sebbel, azonnal visszamennek a herélést végző állatorvoshoz!

Jelige: Mascka hánáys  2020.máj.15.

Ahogy a leírást olvastam, a cicáját már igen alaposan kivizsgálták, és már eddig is rengeteg féle gyógyszeres kezelést kapott. Ha ezek után nincs érdemi javulás, akkor tényleg nagyobb lehet a gond. Ennyi előzmény után -ha a mostani utolsó gyógyszernek sem lesz tartós a hatása- én is csak azt tudom javasolni, amit a kollégák: meg kellene nézni belülről, hogy mi ott a helyzet. Egy hasi feltárás egyáltalán nem nevezhető manapság "drasztikus"-nak, így nem kell ettől annyira félnie!

Jelige: köhögős cica  2020.máj.11.

Ilyen tünetek esetén, mint amit leírt, többféle problémára is lehet gondolni. A legfontosabb, hogy ennek a hátterében akár szívbetegség is lehet (ez nem is ritka), ebben az irányban feltétlenül ki kellene vizsgáltatni. Szóba jöhet még idült légcső probléma is, esetleg valami apró fekély a légutakban. A gond az, hogy egy szokványos állatorvosi vizsgálat nem elég a probléma alapos feltérképezéséhez, nagyon sokféle vizsgálat elvégzése lenne indokolt. Mivel azt írta, hogy Budapesten élnek, érdemes lehet akár az Állatorvostudományi Egyetem Belgyógyászati Klinikájára elvinni (ill. oda időpontot kérni) mégpedig dr. Psáder Rolandhoz, akit nagyon ajánlanék. (Ha kell és szükséges, ő nagy gyakorlattal akár endoszkópos vizsgálatot is el tud végezni.) Arra viszont készüljenek, hogy ez a kivizsgálás nem lesz olcsó, mindenképpen tájékozódjanak (ill. kérdezzenek rá) hogy mi mibe kerülne!

Jelige: kullancs  2020.máj.7.

Állatpatikákban és sok állatorvosi rendelőben is kaphatók ún. rácsepegtetős bolha-kullancs irtó és riasztó szerek, amikben pár cseppre elegendő folyadék van egy-egy tubusban, ezt kell a martájékon a bőrre rácsepegtetni (a szőr széthúzás, széthajtogatása) után. Én legjobban a Frontline combo-t szeretem, ezt szoktam ajánlani, ha valaki tanácsot kér ebben. A rácsepegtetést a legtöbb macska jól tűri, ez nem fáj, nem kell velük birkózni emiatt. Javaslom próbálja ki!

Jelige: száraz orr  2020.ápr.20.

Az, amit leírt, egy 13 éves kutyában nem tekinthető elsőre nagy problémának, ilyen jellegű elváltozások ebben az életkorban már elképzelhetőek. Minden bizonnyal egy időskori hiperkeratózisról lehet szó, bár ezt látatlanban nem lehet azért biztosra kimondani.
Az orr zsírosító, bőrtápláló krémmel való kenése csak jót tehet (legrosszabb esetben nem használ semmit, de ártani nem fog). Ha enyhülnek a mostani járványügyi intézkedések, azért nem fog megártani, ha megmutatja állatorvosnak!

Jelige: beteg cica  2020.ápr.18.

Sajnálom, hogy ezt kell válaszolnom, de nem tudok mást írni: a leírtakból csak azt lehet leszűrni, hogy a cicának valami komolyabb baja, betegsége lehet, de azt, hogy ez mi lehet, így biztosan nem lehet még megtippelni sem. Ahhoz, hogy bármit mondani lehessen, meg kellene vizsgálni (amennyire lehetséges). Ehhez azonban még az sem lenne elég, hogy a házhoz kimenő állatorvos ránézzen messziről, mert ez erre biztosan nem alkalmas. Vagyis, mindenképpen meg kellene fogni, hogy meg lehessen vizsgálni. Ha ez nem megy, esély sincs arra, hogy segíteni lehessen neki!

Jelige: másom nincs kiskutyáknak  2020.ápr.15.

A kérdése az, hogy elhullhatnak-e még a kiskutyái, amelyeket anyatej és anyatej pótló hiányában szőlőcukros zsíros tehéntejjel etetett eddig. Nos, a válaszom egyszerű: igen, még elhullhatnak, de ezt biztosan megjósolni nem lehet. Ha szerencséjük van (úgy közösen), akkor ez nem következik be, és akár probléma mentesen felnőhetnek majd. De nem vagyunk jósok, én sem vagyok az, így semmi biztosat nem tudok jövendölni.....

Jelige: oltás  2020.ápr.13.

A rendszeresen oltott kutyák esetében az esedékes ismétlő oltás kisebb csúszása nem okoz semmilyen gondot. Ha a mostani körülmények nem teszik lehetővé az oltások tervezett időben történő beadását, nyugodtan várhat ezzel akár 1-2 hónapot is.
A másik kérdésére már nehezebb válaszolni! A leírt tünetek alapján (ill. csak azok alapján) biztosan nem lehet diagnózist mondani, gyógyszeres kezelést pedig biztosan nem lehet elkezdeni a megfelelő vizsgálatok nélkül. Ha a kutya állapota romlik, mindenképpen meg kellene mutatni állatorvosnak, ezzel nem lehet várni mint az oltásokkal!

Jelige: Leila 2  2020.ápr.9.

Az, hogy a kutyája a tapasztalt hasmenés (vagy lágyabb bélsár) ellenére eszik, ill. van étvágya, mindenképpen jó jel. Én most legelőször is egy min. 24 órás (de akár 72 óra is lehet) teljes koplalást javasolnék, hogy teljesen kiürülhessen a gyomor és béltartalom belőle. (Egy felnőtt, amúgy egészséges rottweilernek ennyi koplalás meg se kottyan!) A koplalás után pedig -akár nyersen is- a csirkenyak-főtt rizs keveréket adnám. (Ehhez a csirkenyakat nem is feltétlenül kell megfőzni, csak ujjnyi széles karikára vagdalni egy erős késsel, majd mindegyikre egy nagyon rácsapni a húsklopfolóval, hogy "péppé" összetörjön. Ezt kell keverni a főtt rizzsel)
Patikákban kapható a Bolus Adstringens tabletta, ebből naponta 3x3 tablettát etethet meg vele amíg nem lesz már összeálló a bélsár állaga.
Ha mindezek után (ellenére) nem javul a helyzet, akkor viszont el kellene vinni állatorvoshoz!

Jelige: Leila  2020.ápr.7.

A kérdésére az a pontos válaszom, hogy nem tudom! Az tény, hogy a kutya és az ember bélflórája nem egyforma, ami jó az emberi bélnek, az közel sem biztos, hogy ugyanúgy működik a kutyában is. Vagyis, azért van a kutyáknak külön kutya probiotikum, mert ezt kifejezetten a kutyák számára készítik a gyártók.
A kutya hasmenését (ha úgy egyébként nem látszik betegnek) és étvágya is van, sok más módon is lehet házilag jól "kezelni", ehhez nem biztos, hogy probiotikumra van szükség!

Jelige: Ivartalanítás  2020.ápr.2.

Nem tudok sajnos sok okosat írni! Úgy látszik a kutyája valamiért hozzászokott a lakásban történő pisiléshez, és most ahhoz ragaszkodna. Meg kellene próbálni a pelust teljesen megszüntetni, gyakran levinni, ott mindig nagyon megdícsérni ha ott pisil. Ha pedig mégis a lakásban végezné el a dolgát, ott nagyon össze kell szidni. Előbb-utóbb remélhetőleg jó irányba alakulnak majd a dolgok...

Jelige: másom nincs kiskutyáknak  2020.márc.24.

Sajnos nem tudok semmi reményt keltőt javasolni. A tehéntej (főleg ha zsíros) nagyon nem jó a kölyköknek, és attól sem lesz jobb, ha cukrot tesz bele. Sőt, a cukor miatt gyorsan hasmenésük lehet, ami majdnem biztos, hogy a végüket jelentené. Házilag sem lehet semmi olyat készíteni, ami ideális lenne. Csak a tejpótló tápszer lehet megoldás, de ha nem telik rá, akkor ...... Azt tudom csak javasolni, hogy próbáljon valakiktől anyagi segítséget, támogatást kérni, mert e nélkül kilátástalan a helyzet!

Jelige: L1 káros?  2020.márc.13.

Az őszinte válaszom a feltett kérdésre az, hogy én magam nem foglalkoztam olyan mélységig a kutyák szívférgességével, hogy erre a kérdésre biztos és jó választ adjak.
Egy állatorvos kollégámnak van azonban egy egészen jó anyaga a kérdésről a saját honlapján, azt javaslom, ezt olvassa el, és talán ebből választ kaphat a kérdésére.
Itt érhető el: http://mancsok.hu/kutya/betegsegek/szivfergesseg.htm
Különösen a "Gyógykezelés" fejezetet érdemes elolvasni.

Jelige: Prednisolon  2020.márc.8.

A prednizolon a szteroidok közé tartozó gyógyszer. A szteroidoknak (általában) erős gyulladáscsökkentő hatásuk van, és vannak olyan kórképek és állapotok amikor a használatuk elkerülhetetlen. Viszont, főleg a hosszabb alkalmazás esetén vannak vagy lehetnek mellékhatásaik is. Azt, hogy szükséges-e egy beteg kezelésében "bevetni" valamilyen szteroidot, a kezelőorvos (jelen esetben a kezelő állatorvos) feladata eldönteni.
Az emberek és az állatok gerincproblémáinak egy részében a szteroidok használata szokásos kezelési eszköz, de általában nem ezzel szokták kezdeni, hanem az ún. "nem szteroid gyulladás csökkentő" szerekkel, ilyen volt a Rimadyl (és annak hatóanyaga) is. Ha ezek már nem hatnak, nem segítenek, akkor szoktuk "elővenni" a szteroidokat.
A Prednisolon csak az egyik szteroid gyógyszer, vannak ezen kívül mások is. Azt, hogy konkrétan melyiket, és milyen adagolással használjuk egy-egy esetben sok tényező befolyásolhatja, ezt is mindig a kezelőorvos mérlegeli.
Az Ön kutyája esetében véleményem szerint az lehet a probléma, hogy a nyaki gerinc problémája időközben már olyan mértékben rosszabbodott, hogy az már nem igen reagál a gyógyszeres kezelésre. Ez sajnos gyakorta előfordul.
Nem tudom szóba került-e már, hogy esetleg műtéttel lehetne-e segíteni rajta, bár ha rosszak a máj és vese értékei, akkor ez nem biztos, hogy kivitelezhető.
Szóval, az ilyen probléma minden esetben egyedi elbíráslást igényel, nem lehet más betegekhez hasonlítgatni a helyzetet, mert minden beteg egy kicsit más, mint a másik, és sok múlik magán a saját szervezeten is.
És végül: azt, hogy egy-egy internetes oldalon mit és miért írnak le valamiről, ott kell megkérdezni. Ahogy írtam a válaszomban, az én ismereteim szerint a gerinc/porckorong betegségeknél a szteroidok (i)s gyakran alkalmazott szerek.

Jelige: mitől hullett el?  2020.márc.4.

A valószínűleg az nem bizonyosság. Lehet, hogy a kutya tényleg parvovírus miatt hullott el, de az is lehet ugyanakkora eséllyel), hogy nem amiatt. Ha nem volt boncolva, ha nem volt virológiai vizsgálat, akkor ezt lehet ugyan gondolni, de bizonyítani biztosan nem lehet.
Másrészről pedig, az, hogy egy kutya be van oltva valamilyen betegségek ellen, nem jelenti azt, hogy ettől biztosan védett is lesz. A védettség kialakulása és annak mértéke nagyon sok mindentől függ.
Hasonló esetek sajnos gyakran vannak, és ezeket megmagyarázni csupán a morfondírozással nem lehet! Ha valamit feltételezünk, azt bizonyítani is kell, mert a bizonyítás nélkül semmit sem ér a feltételezés!
Szóval, a tény csak az, hogy a kutyája elhullott. Azt viszont nem lehet megmondani, hogy mitől és miért.

Jelige: koronavírus  2020.febr.28.

Koronavírusból rengeteg féle létezik. A kutyáknak már nagyon régen ismert egy koronavírus okozta (általában jóindulatú) hasmenéses betegsége. Arról, hogy a mostanában embereket megbetegítő, felső légúti tüneteket okozó vírus törzs képes-e az emberen kívül más fajokat is megbetegíteni, nem tudunk semmit. Ebből következően a kérdésére nem lehet válaszolni érdemben.

Jelige: Yorki kölyök bőrbetegsége  2020.jan.23.

Egyetlen javaslattal tudok csak élni: mindenképpen és mielőbb vigye el a kutyát állatorvoshoz, ha lehet, akkor olyan helyre, ahol az általános ellátás mellett bőrgyógyászattal is foglalkoznak. Megfelelő vizsgálatokkal tisztázni kell, hogy valóban bőrgombás fertőzésről van-e szó, és majd ennek megfelelően kell kezelni.

Jelige: Macska  2019.dec.29.

Az egészséges macska orrát, orrnyílásait nem kell semmivel tisztogatni!

Ha viszont az orra váladékos, taknyos, akkor kívülről vízzel (vizes törlőkendővel) lehet a váladékot felpuhítani és letörölni. A gyakoriság attól függ, hogy milyen gyorsan termelődik újra a váladék, a takony. Az orrnyílásokba azonban ne nyúljon bele! Ha a váladékozás erősebb, vagy nem múlik, mindenképpen állatorvosnak kell megmutatni a cicát.

Jelige: vonyítás  2019.dec.28.

Sok okosat sajnos nem tudok ajánlani ill. javasolni! Az anyukájához elvitt kutya valószínűleg azért vonyít egyfolytában, mert idegen neki a környezet. Sok függ attól is, hogy mennyire ismeri a szüleit, ők hogyan viszonyulnak hozzá? A gyógyszeres nyugtatása bizonytalan. Sok-sok szeretgetés, törődés talán segíthet.

Jelige: Szuzi  2019.dec.21.

Válaszomat azzal kezdeném, hogy tényleg szerencsétlen helyzet az, amikor egy viszonylag fiatal kutyának egyszerre 3 különböző betegsége, ill. problémája is van. Ilyenkor rettentő nehéz ugyanis kibogozni azt, hogy egy-egy új tünet vagy jelenség vajon melyikkel áll összefüggésben?
A vízhajtók mindenképpen megnövelik a vizelet mennyiségét és ezzel az ürítések számát is. Ha a szívbetegsége miatt ezekre szükség van (márpedig legtöbbször szükség van), akkor nem nagyon lehet mit tenni, el kell viselni ezt a kellemetlenséget. Konkrétumot azonban így a távolból és a beteg alapos vizsgálata nélkül nem lehet mondani, így akármilyen nehéz is eljutni egy rendelőbe, előbb-utóbb meg kell majd ezt tenniük!

- 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 ---- 353 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat