Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Mokka  2019.aug.15.

Szerintem a cicája a leírtak alapján jó úton halad a gyógyulás felé, de azért türelemre van szükség. Mivel ez nem igen gyorsítható fel, ki kell várni türelemmel amíg teljesen helyre jön! Szerintem 2-3 nap és minden rendben lesz!

Jelige: Mokka  2019.aug.14.

Elolvasva a sorait az a véleményem, hogy ez nem egy olyan eset, amelynél a távolból, látatlanban bármi érdemi segítséget lehetne adni! Az ultrahangos vizsgálat sokat segíthet (főleg ha olyan szakember csinálja a vizsgálatot, aki tényleg tapasztalt ultrahangos vizsgáló) de könnyen lehet, hogy ez sem visz majd közelebb a valós diagnózishoz.
Felmerült bennem az is, hogy "csak" egy masszívabb székrekedése van a cicájának (ez a hosszú szőrűeknél nem ritka dolog a sok lenyalt és lenyelt szőr miatt), és minden más (még a máj tünetek, ill. elváltozások is) csak ennek a következménye.
Igazából ilyen esetekben nagyon lényeges az, hogy az állatorvos, aki "kézben tartja" a vizsgálatokat, milyen tapasztalatokkal és rutinnal rendelkezik.
DE most koncentráljanak az ultrahangos vizsgálatra, aztán majd annak az eredményétől függően lehet tovább gondolkodni.

Jelige: parvó 4 hetes és 3 éves is elhullott  2019.aug.6.

Új vírustörzsek mindig megjelenhetnek, de a ma használt legtöbb parvovírus vakcina általában jól véd ezek ellen is. Igaz, csak akkor, ha az oltási sorozat megfelelő volt. 4 hetes kutyát pedig nem szoktunk még oltani, a kölyköket életük első 6-8 hetében még az anyatejjel felvett ellenanyagok védik, persze csak akkor, ha az anyakutya jól volt oltva és megfelelő volt a védettsége. Miután az anyakutya is megbetegedett és el is pusztult, így szerintem az lehetett a hiba, hogy az anyának sem volt megfelelő védettsége. Erről azonban részletesebben csak az ő oltottságának részletes ismeretében lehetne.

Jelige: Klebsiella  2019.aug.6.

A helyzet az, hogy az ilyen kérdéseket mindene esetben egyedileg és komplexen kell értékelni. A biológia attól szép tudomány, hogy itt minden előfordulhat, és mindennek az ellenkezője is! Ahhoz, hogy az Ön kutyájának a húgyúti problémáját hatékonyan lehessen megoldani, nem elég a kérdést leegyszerűsíteni arra, hogy baktériumokat tenyésztetünk ki a vizeletből és aztán antibiotikummal kezeljük. Főleg ebben az esetben, amikor visszatér (vagy el sem múlik) a probléma, rengeteg további vizsgálatra lehet szükség. Azt javaslom, keressen olyan állatorvost, aki komplexen tudja menedzselni a további tennivalókat!

Jelige: tejcukor?  2019.júl.15.

A tejpótló tápszerre vonatkozóan a kérdéseire én sem tudom a válaszokat! Ezt a gyártótól kellene megkérdezni. (A tejcukor helyett más energiaforrás is lehet benne, így ez önmagában nem biztos, hogy nagy gond.)
Az viszont biztos, hogy a tehéntej (se laktózzal, se mentesen) nem alkalmas kölyökkutyák táplálására önmagában!

Jelige: Torasemide  2019.júl.14.

A vízhajtó adagolásának gyakoriságát és adagját több tényező befolyásolja, amelyek közül a legfontosabbak a betegség jellege, és a beteg állapota. A tapasztalható tünetek, ill. ezek változása (javulása, vagy rosszabbodása) is befolyásolja az adagolás.
Az, amit a gyógyszer felhasználási utasításában írnak, az "átlagos" szituációkra vonatkozik. Ehhez képest kell az orvosnak (állatorvosnak) eldöntenie, hogy az adott konkrét helyzetben mit javasol. Ha az Ön kutyájának az állatorvos kolléga a napi kétszeri adagolást javasolta, és ettől a kutya is jól működött, akkor adja továbbra is így! Ha ezen változtatni kellene, azt pedig a kezelőorvossal (ill. a kardiológussal) beszélje meg elsősorban!

Jelige: biocan m 3  2019.júl.14.

Az, hogy egy oltás az adott konkrét helyzetben meddig véd, és mikor célszerű a következő ismétlés, rengeteg körülménytől függ! Nem mindegy milyen kórokozóról van szó, nem mindegy milyen korú, és milyen egészségi állapotú állat kapja az oltást, és az sem mindegy, hogy az adott betegség mennyire veszélyes (ill. mennyire van jelen). A konkrét oltási tervet mindig ezek együttes értékelése alapján kell meghatározni. Fontos az is, hogy maga a gyártó mit és hogyan javasol.
Felnőtt, egészséges állatok esetében, átlagos fertőzésveszély mellett az évenkénti ismétlés is elég, sőt, vannak helyzetek, amikor még több évet is lehet várni.

Jelige: advocate helyett?  2019.júl.13.

Ha a kutyájába kimutatottan élő szívféreg van, akkor az én ismereteim szerint a beteg állat kezelése az Ön által leírtaknál jóval bonyolultabb, és nem is veszélytelen.
Többféle kezelés létezik, de a kutatások alapján a legmegbízhatóbb az Amerikai Szívféreg Társaság által meghatározott a leginkább biztonságos és elfogadott. Ezen kezeléshez használt gyógyszer egy beinjekciózható, arzén-alapú termék. A kutya egy, majd egy hónap eltelte után két egymást követő napon még egy-egy injekciót kap, melyek elpusztítják a kifejlett szívférgeket a szív ereiben. Ez egy rendkívül fájdalmas injekció, melynek helye még több napig fáj az állatnak. Továbbá ezen injekciók előtt egy több hetes felkészítő gyógyszeres kúrán is túl kell esnie ebünknek (antihisztamin-, antibiotikum-, stb kúra).

A legbiztonságosabb módja a kezelésnek az, ha mindenre kiterjedő előzetes vizsgálatoknak vetjük alá kutyánkat, beleértve a röntgent, vérképet, és minden mást, ami szükséges a fertőzés súlyosságának megállapításához. Azután kutyánk megkaphatja az injekciókat. Az előzetes vizsgálatokkal és kórházi megfigyeléssel együtt a végszámla akár 280.000-300.000 forintosra is hízhat, de ez az állat tömegétől függ. A kezelés nem veszélytelen, egyes betegek akár el is pusztulhatnak közben.
Amit Ön leírt, az ehhez képest valami nagyon leegyszerűsített valami, ami szerintem nem lesz hatásos.....

Jelige: biocan m 2  2019.júl.13.

Ezt rosszul tudja! Bármilyen védőoltást adunk, ha azt csak egyszer adják be, és nem ismétlik meg 4-6 hét múlva, annak a védőhatása jóval rövidebb lesz, mintha azt megismételnék a jelzett időszakban. Ezt hívják az immunológiában booster (búszter) hatásnak. Csak ezután, és éppen ennek köszönhetően lesz hosszabb ideig tartó hatása a későbbi újraoltásoknak.

Jelige: biocan m  2019.júl.11.

Bármilyen védőoltás csak akkor lesz igazán hatékony, ha az első beadás után kb 1 hónappal megismétlik azt. Ha ez nem történik meg, akkor az első beadás hatása jóval gyengébb lesz csak, ill. a védettség hamarabb elmúlhat. A tartós és magas szintű védelem kialakításához pedig időközönként (nagyjából évente) tanácsos ismételni a védőoltásokat. Ha ez nem történik meg, akkor nem lehet ígérni semmit, bármi megtörténhet.

Jelige: általában mit jelent?  2019.júl.9.

A hematokrit érték azt mutatja meg, hogy a vérben az alakos elemeknek milyen az aránya. Ennek normálértéke 0,45 körül van (45%) Ha az érték emelkedik, akkor a vér "sűrűbb" (kevés benne a folyadék), ha csökken, akkor kevesebb az alakos elemek száma (például a vérsejtek szétesése miatt). A 97%-os érték az élettel összeegyezhetetlen, itt egészen biztosan valami technikai hiba történt (akár a vérvételnél, akár a mérésnél).
Az amiláz és a lipáz enzimek, amelyek a hasnyálmirigyben termelődnek. Az amiláz a zsírok emésztésében játszik szerepel, a lipáz pedig a zsírokéban. Ezeket általában együtt szokták kérni a vizsgálatnál, és az értékek emelkedése a hasnyálmirigy gyulladás jele lehet. Önmagukban azonban nem szabad ezeket értékelni, mindig nagyon fontos a beteg alapos klinikai vizsgálatával, egyéb leletekkel (pl. ultrahangos vizsgálat) összevetni ill. együtt értékelni. A levelében jelzett értékek nem nagyon passzolnak össze, erős a gyanúm arra, hogy itt is valami hiba történhetett a mintával. Ezekre az eredményekre én biztosan nem támaszkodnék egy diagnózis kialakításánál!

Jelige: csak este van értelme levenni?  2019.jún.22.

A kérdésére én magam nem tudok válaszolni, mert én még sem reggel, sem napközben, sem este nem vettem vért ilyen vizsgálatra.

Jelige: egyből vér  2019.jún.10.

A kérdésére a választ nem tudom, ugyanis én még ilyen vizsgálatot személyesen nem végeztem.

Jelige: kullancs ellen?  2019.jún.9.

A készítményre írtak alapján igen lehetne a válasz (a kullancs is küldő élősködő), de a részletesebb tájékoztató alapján a válaszom az, hogy nem! Kullancsok elleni védekezésre valami mást kel keresniük!

Jelige: Collie  2019.jún.3.

Az őszinte válaszom az, hogy nem tudom, ennek alaposan utána kellene nézni. Azt viszont biztosan tudom, hogy bármilyen megelőző kezelés elkezdése előtt tesztekkel tisztázni kell, hogy még mindig negatív a kutya (tehát még nem találkozott a szívférgekkel).
Itt olvashatnak igen részletesen a szívférgességről és a szükséges tennivalókról:
http://mancsok.hu/kutya/betegsegek/szivfergesseg.htm

Jelige: Ivartalanítás és egyéb opciók  2019.máj.21.

Én úgy érzem a soraiból és a mondataiból, hogy az ivartalanítást valami nagyon elkerülendő dolognak tartja, és helyette olyasmiket akar erőltetni, aminek viszont a hatása és eredménye igencsak kétséges. Én az ivartalanítást javasolnám, mégpedig nagyon és minél előbb! A két rossz közül szerintem ez a kisebbik!
Azt viszont tudni kell, hogy ha megszűnik majd a hormonális háttér, ettől még közel sem biztos, hogy 1000%-ig elmúlnak a kellemetlenségek, ugyanis ha ezek a viselkedésformák már berögzültek, és bizonyos automatizmus alapján működnek, akkor azért lehetnek még gondok később is. De azért jóval kisebb mértékben, mint most.

Jelige: szív és izület  2019.máj.19.

A nagyon hosszúra sikeredett leveléből sajnos nem tudom kihámozni sehogyan sem, hogy mit akar(t) tőlem kérdezni!
Azt gondolom a leírtakból, hogy Ön elég jól látja a kutyája valós helyzetét, ami akárhogyan is nézzük, nem túl rózsás. Már annak is örülni kell(ene), hogy egyáltalán még él és meg van! Azt gondolom, hogy ennél többet már nem nagyon lehet(ne) tenni érte!

Jelige: Kérem segítsen  2019.máj.6.

A kérdéseire nem lehet jókat válaszolni!
Az "immunerősítő" nagyon tág fogalom, ill. nehezen értelmezhető gyógyszerként. A kezelési költségek pedig megjósolhatatlanok!
Bármi előfordulhat, bármi lehetséges! Jó is, és rossz is!

Jelige: együtt Advocate Foresto3  2019.máj.6.

Ha a Google keresőben ennek a kérdésnek utána néz, azt láthatja, hogy egymásnak ellentmondó véleményeket lehet találni. Ha nagyon biztosra akar menni, akkor használja a jeligében megadott két készítményt párhuzamosan.

Jelige: együtt Advocate Foresto2  2019.máj.5.

Ebben az esetben az Advocate-t használja, ez mind a 3 dologra működik.

Jelige: együtt Advocate Foresto  2019.máj.3.

Őszinte válaszom a kérdésre az, hogy nem tudom. Nekem állatorvosként még soha nem jutott eszembe ezeket így kombinálni. De ettől ez még lehetséges lehet....
Viszont, mivel a maga nevében mindkettő "nagyágyú", így igazából nehéz lenne megmagyarázni szakmailag, hogy miért kellene ennyire túlbiztosítani a dolgot?

Jelige: Tüdőgyulladás  2019.ápr.30.

Azzal kezdeném, hogy nem igazán érem a szituációt! Azt írja a levelének az utolsó előtti bekezdésének elején, hogy a cica látszólag tünetmentes, és jó étvágyú. Ez igazából ellentmond annak, hogy beteg és a tüdejében komoly beszűrődés van. Egy ilyen tünetekkel terhelt macskára nem igazén jellemző, hogy jó étvágya legyen és látszólag tünetmentes legyen. A tüdőgyulladás (főleg ha elhúzódó) minden állatban (emberben is) súlyos levertséggel, kedvetlenséggel és étvágytalansággal jár. Itt valami nekem nem stimmel!

Egyébként pedig, egy macskának lehet számtalan olyan baja, problémája, ami egy meglévő betegség gyógyulását lassítja, vagy megakadályozza.

Összességében pedig csak azt tudom javasolni, hogy vigye el a cicát egy másik állatorvoshoz (egy másik rendelőbe vagy klinikára) és kérje, hogy ott is vizsgálják meg alaposan, illetve röntgenezzék meg, és írják le, hogy nekik mi a véleményük a cicáról és a tüdejéről. (Persze tudom, hogy ez újabb költségekkel jár, és nem is lesz olcsó, de más út nincs, ha tisztán akar látni.)

Jelige: toxoplazma harapás  2019.ápr.24.

Nem lehet elkapni.
De ha aggódik, feltétlenül nézze meg ezt a YouTube-on:

https://www.youtube.com/watch?v=DGtpTEskboI

Ebből mindent meg fog érteni!

Jelige: Németjuhász  2019.ápr.20.

Igen, ez lehetséges diagnózis. Német juhászokban elég gyakori.. Ez egy kutya immunbetegség, nem fertőző, kutyára sem, de főleg emberre nem az!

Jelige: Fájdalomcsillapítás  2019.ápr.16.

A No-Spa egy egyszerű (ám hatásos) görcsoldó gyógyszer. Fájdalmat csak akkor és csak amiatt csillapítja, a fájdalom oka hasi görcs volt. Ha más oka van a fájdalomnak, akkor a No-Spa-tól nem várható hatás. A kérdés tehát csak az, hogy mi okozza a fájdalmat a kutyájának, illetve mi fáj neki?

- 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 ---- 354 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat