Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: általános dózis  2019.okt.16.

Lehet hogy elvileg tényleg van, de én ezt nem tudom. Sajnálom!

Jelige: Heinike  2019.okt.14.

A leírtak alapján kisagyi működés zavarra lehet gondolni (a kisagyban van a mozgás-koordinációs központja), de a probléma okának megtalálása nem lesz egyszerű (és ott Németországban biztosan nem lesz olcsó sem), mert sokféle vizsgálatot kell ill. lehet ilyenkor elvégezni. Az, hogy konkrétan ott mit tudnak csinálni, attól is függ, hogy helyben mik a lehetőségek. Számítani lehet azonban arra is, hogy esetleg egy állatorvosi centrumba kell majd elvinni. Azt pedig, hogy hogyan alakul majd a cicájuk sorsa, most nem nagyon lehet megjósolni.

Jelige: általános dózis  2019.okt.14.

Először is szíves elnézést kérek a kissé késedelmes válasz miatt, olyan elfoglaltságom volt a hétvégén, amikor nem volt módomban válaszolni.
Válaszom az, hogy a Sertan egy humán gyógyszer, nincs hivatalos adagja kutyára. Ha az állatorvos humán gyógyszert javasol, ill. ír fel a beteg állatnak, az ő felelőssége az adagolás meghatározása, amihez sokféle szempontot kell figyelembe venni. A konkrét beteg ismerete nélkül én biztosan nem tudok adagolást javasolni vagy helyeselni.

Jelige: spot on, milprazon nem hat?  2019.okt.1.

A kérdésére nem tudom a választ, ennek utána kellene nézni, de erre elfoglaltságaim miatt nincs időm. Elnézést kérek, és javaslom, próbálja más fórumokon megkérdezni ezt.

Jelige: spot on, milprazon nem hat?  2019.szept.30.

Ha a fertőzött állatban már kifejlett szívféreg van, akkor a gyógykezelés nagyon nem egyszerű, sőt kifejezetten bonyolult és egyben veszélyes is (a kutya akár bele is halhat a kezelésbe). Ráadásul, nincs két egyforma eset, minden kezelést egyedileg kell megtervezni és lefolytatni.

Jelige: uterin átadás?  2019.szept.27.

Őszinte válaszom az, hogy én sem tudom! Ennek utána kellene nézni, de erre a mostani elfoglaltságaim mellett nem tudok vállalkozni. Sajnálom!

Jelige: maszi  2019.szept.19.

Ahhoz, hogy a húgyhólyag záróizomzata kellően erősen tudjon szorítani, kell egy nagyon picike mennyiségű ösztrogén a szervezetben. Bár az ösztrogén majdnem 100%-a a petefészkekben termelődik, egy kevéske máshol is keletkezik, így a legtöbb ivartalanított szukában nem okoz gondot a petefészkek eltávolítása. Vannak azonban olyan egyedek, ahol a máshol termelődő nem termelődik, vagy nem eleget, így ilyenkor kialakul az, amit Ön is tapasztal.
A problémára évek óta van megoldás, mesterséges ösztrogén tartalmú állatgyógyászati tabletta van erre, amit naponta kell adni. Ebben éppen csak annyi hatóanyag van, ami ezt a problémát rendezi, más hatása nincs. Javaslom keresse fel állatorvosát és kérje tőle, hogy írja fel ezt Önnek (ill. a kutyájának). Viszont, azt tudnia kell, hogy ezt állandóan, élete végéig szednie kell majd!

Jelige: injekció gazdinak adva?  2019.szept.14.

Ilyen nagy kiszerelésű gyógyszert (főleg antibiotikumot) nem szoktak receptre felírni, de ha a recept szabályos, akkor ki kell adnia az állatpatikának.

Jelige: yoker  2019.szept.8.

Igen, szerintem is van ilyen.... Ha nem akar tőle utódokat, jó lenne mielőbb ivartalaníttatni!

Jelige: symol7  2019.szept.7.

Én azt gondolom, hogy a házilagos próbálkozások után éppen itt lenne az ideje annak, hogy megmutassa a macskáját ill. a fejét és a sebeit egy állatorvosnak!

Jelige: utána PCR?  2019.szept.4.

Nem tudok újdonságot válaszolni. Az a véleményem, amit korábban leírtam.

Jelige: utána PCR?  2019.szept.4.

Nem ismerem konkrétan ezt a tesztet, de ezek általában nem adnak biztos eredményt, illetve pozitív esetben sem alkalmasak a betegség tipizálására. Ha az állatorvos kolléga PCR vizsgálatot is javasolt, annak biztosan van magyarázata, de ezt tőle kell megkérdeznie, nem pedig az Interneten!

Jelige: Eutanázia  2019.aug.22.

Kérdésre nagyon egyszerű a válasz: az eutanáziát csak akkor válassza, amikor már Ön is úgy látja, hogy a kutya nem élvezi az életet, jól láthatóan elhagyja már magát, nem mozog, nem eszik, nem csinál már semmit. Amíg ezt nem tapasztalja, nyugodtan várhat.
(Persze, vannak olyanok is, akik másként állnak ehhez a kérdéshez, és ha övék lenne az Ön kutyája, már most is az elaltatását választanák. Ezért persze őket nem lehetne egy rossz szóval sem illetni, nekik is meg van az igazuk, de nem vagyunk egyformák. A nekem írtakból én azt veszem ki, hogy Ön nem ebbe a gazdicsoportba tartozik.)
Viszont, a levelében nem találom nyomát annak, hogy a kutyája kapna hatékony szívgyógyszert a szívbetegségére. Ha ez valóban így lenne, feltétlenül beszélje meg ezt az állatorvosával! Ma már nagyon jó gyógyszerei vannak az ilyen típusú szívbetegségeknek, és ezekkel elég sokat lehet hosszabbítani a beteg kutyák életén, ill. javítható velük a közérzetük, állapotuk.

Jelige: milyen tej, ha nincs más?  2019.aug.17.

A kérdésükre sajnos én sem tudok jó választ adni!
A tehéntej semmilyen formában nem ideális egy szopós cicának. Kaphatóak viszont kifejezetten erre a célra gyártott tápszerek, ezeket kellene beszerezni. Nagyobb állatorvosi központokban, állatpatikákban kaphatóak!

Jelige: Mokka  2019.aug.15.

Szerintem a cicája a leírtak alapján jó úton halad a gyógyulás felé, de azért türelemre van szükség. Mivel ez nem igen gyorsítható fel, ki kell várni türelemmel amíg teljesen helyre jön! Szerintem 2-3 nap és minden rendben lesz!

Jelige: Mokka  2019.aug.14.

Elolvasva a sorait az a véleményem, hogy ez nem egy olyan eset, amelynél a távolból, látatlanban bármi érdemi segítséget lehetne adni! Az ultrahangos vizsgálat sokat segíthet (főleg ha olyan szakember csinálja a vizsgálatot, aki tényleg tapasztalt ultrahangos vizsgáló) de könnyen lehet, hogy ez sem visz majd közelebb a valós diagnózishoz.
Felmerült bennem az is, hogy "csak" egy masszívabb székrekedése van a cicájának (ez a hosszú szőrűeknél nem ritka dolog a sok lenyalt és lenyelt szőr miatt), és minden más (még a máj tünetek, ill. elváltozások is) csak ennek a következménye.
Igazából ilyen esetekben nagyon lényeges az, hogy az állatorvos, aki "kézben tartja" a vizsgálatokat, milyen tapasztalatokkal és rutinnal rendelkezik.
DE most koncentráljanak az ultrahangos vizsgálatra, aztán majd annak az eredményétől függően lehet tovább gondolkodni.

Jelige: parvó 4 hetes és 3 éves is elhullott  2019.aug.6.

Új vírustörzsek mindig megjelenhetnek, de a ma használt legtöbb parvovírus vakcina általában jól véd ezek ellen is. Igaz, csak akkor, ha az oltási sorozat megfelelő volt. 4 hetes kutyát pedig nem szoktunk még oltani, a kölyköket életük első 6-8 hetében még az anyatejjel felvett ellenanyagok védik, persze csak akkor, ha az anyakutya jól volt oltva és megfelelő volt a védettsége. Miután az anyakutya is megbetegedett és el is pusztult, így szerintem az lehetett a hiba, hogy az anyának sem volt megfelelő védettsége. Erről azonban részletesebben csak az ő oltottságának részletes ismeretében lehetne.

Jelige: Klebsiella  2019.aug.6.

A helyzet az, hogy az ilyen kérdéseket mindene esetben egyedileg és komplexen kell értékelni. A biológia attól szép tudomány, hogy itt minden előfordulhat, és mindennek az ellenkezője is! Ahhoz, hogy az Ön kutyájának a húgyúti problémáját hatékonyan lehessen megoldani, nem elég a kérdést leegyszerűsíteni arra, hogy baktériumokat tenyésztetünk ki a vizeletből és aztán antibiotikummal kezeljük. Főleg ebben az esetben, amikor visszatér (vagy el sem múlik) a probléma, rengeteg további vizsgálatra lehet szükség. Azt javaslom, keressen olyan állatorvost, aki komplexen tudja menedzselni a további tennivalókat!

Jelige: tejcukor?  2019.júl.15.

A tejpótló tápszerre vonatkozóan a kérdéseire én sem tudom a válaszokat! Ezt a gyártótól kellene megkérdezni. (A tejcukor helyett más energiaforrás is lehet benne, így ez önmagában nem biztos, hogy nagy gond.)
Az viszont biztos, hogy a tehéntej (se laktózzal, se mentesen) nem alkalmas kölyökkutyák táplálására önmagában!

Jelige: Torasemide  2019.júl.14.

A vízhajtó adagolásának gyakoriságát és adagját több tényező befolyásolja, amelyek közül a legfontosabbak a betegség jellege, és a beteg állapota. A tapasztalható tünetek, ill. ezek változása (javulása, vagy rosszabbodása) is befolyásolja az adagolás.
Az, amit a gyógyszer felhasználási utasításában írnak, az "átlagos" szituációkra vonatkozik. Ehhez képest kell az orvosnak (állatorvosnak) eldöntenie, hogy az adott konkrét helyzetben mit javasol. Ha az Ön kutyájának az állatorvos kolléga a napi kétszeri adagolást javasolta, és ettől a kutya is jól működött, akkor adja továbbra is így! Ha ezen változtatni kellene, azt pedig a kezelőorvossal (ill. a kardiológussal) beszélje meg elsősorban!

Jelige: biocan m 3  2019.júl.14.

Az, hogy egy oltás az adott konkrét helyzetben meddig véd, és mikor célszerű a következő ismétlés, rengeteg körülménytől függ! Nem mindegy milyen kórokozóról van szó, nem mindegy milyen korú, és milyen egészségi állapotú állat kapja az oltást, és az sem mindegy, hogy az adott betegség mennyire veszélyes (ill. mennyire van jelen). A konkrét oltási tervet mindig ezek együttes értékelése alapján kell meghatározni. Fontos az is, hogy maga a gyártó mit és hogyan javasol.
Felnőtt, egészséges állatok esetében, átlagos fertőzésveszély mellett az évenkénti ismétlés is elég, sőt, vannak helyzetek, amikor még több évet is lehet várni.

Jelige: advocate helyett?  2019.júl.13.

Ha a kutyájába kimutatottan élő szívféreg van, akkor az én ismereteim szerint a beteg állat kezelése az Ön által leírtaknál jóval bonyolultabb, és nem is veszélytelen.
Többféle kezelés létezik, de a kutatások alapján a legmegbízhatóbb az Amerikai Szívféreg Társaság által meghatározott a leginkább biztonságos és elfogadott. Ezen kezeléshez használt gyógyszer egy beinjekciózható, arzén-alapú termék. A kutya egy, majd egy hónap eltelte után két egymást követő napon még egy-egy injekciót kap, melyek elpusztítják a kifejlett szívférgeket a szív ereiben. Ez egy rendkívül fájdalmas injekció, melynek helye még több napig fáj az állatnak. Továbbá ezen injekciók előtt egy több hetes felkészítő gyógyszeres kúrán is túl kell esnie ebünknek (antihisztamin-, antibiotikum-, stb kúra).

A legbiztonságosabb módja a kezelésnek az, ha mindenre kiterjedő előzetes vizsgálatoknak vetjük alá kutyánkat, beleértve a röntgent, vérképet, és minden mást, ami szükséges a fertőzés súlyosságának megállapításához. Azután kutyánk megkaphatja az injekciókat. Az előzetes vizsgálatokkal és kórházi megfigyeléssel együtt a végszámla akár 280.000-300.000 forintosra is hízhat, de ez az állat tömegétől függ. A kezelés nem veszélytelen, egyes betegek akár el is pusztulhatnak közben.
Amit Ön leírt, az ehhez képest valami nagyon leegyszerűsített valami, ami szerintem nem lesz hatásos.....

Jelige: biocan m 2  2019.júl.13.

Ezt rosszul tudja! Bármilyen védőoltást adunk, ha azt csak egyszer adják be, és nem ismétlik meg 4-6 hét múlva, annak a védőhatása jóval rövidebb lesz, mintha azt megismételnék a jelzett időszakban. Ezt hívják az immunológiában booster (búszter) hatásnak. Csak ezután, és éppen ennek köszönhetően lesz hosszabb ideig tartó hatása a későbbi újraoltásoknak.

Jelige: biocan m  2019.júl.11.

Bármilyen védőoltás csak akkor lesz igazán hatékony, ha az első beadás után kb 1 hónappal megismétlik azt. Ha ez nem történik meg, akkor az első beadás hatása jóval gyengébb lesz csak, ill. a védettség hamarabb elmúlhat. A tartós és magas szintű védelem kialakításához pedig időközönként (nagyjából évente) tanácsos ismételni a védőoltásokat. Ha ez nem történik meg, akkor nem lehet ígérni semmit, bármi megtörténhet.

Jelige: általában mit jelent?  2019.júl.9.

A hematokrit érték azt mutatja meg, hogy a vérben az alakos elemeknek milyen az aránya. Ennek normálértéke 0,45 körül van (45%) Ha az érték emelkedik, akkor a vér "sűrűbb" (kevés benne a folyadék), ha csökken, akkor kevesebb az alakos elemek száma (például a vérsejtek szétesése miatt). A 97%-os érték az élettel összeegyezhetetlen, itt egészen biztosan valami technikai hiba történt (akár a vérvételnél, akár a mérésnél).
Az amiláz és a lipáz enzimek, amelyek a hasnyálmirigyben termelődnek. Az amiláz a zsírok emésztésében játszik szerepel, a lipáz pedig a zsírokéban. Ezeket általában együtt szokták kérni a vizsgálatnál, és az értékek emelkedése a hasnyálmirigy gyulladás jele lehet. Önmagukban azonban nem szabad ezeket értékelni, mindig nagyon fontos a beteg alapos klinikai vizsgálatával, egyéb leletekkel (pl. ultrahangos vizsgálat) összevetni ill. együtt értékelni. A levelében jelzett értékek nem nagyon passzolnak össze, erős a gyanúm arra, hogy itt is valami hiba történhetett a mintával. Ezekre az eredményekre én biztosan nem támaszkodnék egy diagnózis kialakításánál!

- 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 ---- 355 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat