Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: együtt Advocate Foresto3  2019.máj.6.

Ha a Google keresőben ennek a kérdésnek utána néz, azt láthatja, hogy egymásnak ellentmondó véleményeket lehet találni. Ha nagyon biztosra akar menni, akkor használja a jeligében megadott két készítményt párhuzamosan.

Jelige: együtt Advocate Foresto2  2019.máj.5.

Ebben az esetben az Advocate-t használja, ez mind a 3 dologra működik.

Jelige: együtt Advocate Foresto  2019.máj.3.

Őszinte válaszom a kérdésre az, hogy nem tudom. Nekem állatorvosként még soha nem jutott eszembe ezeket így kombinálni. De ettől ez még lehetséges lehet....
Viszont, mivel a maga nevében mindkettő "nagyágyú", így igazából nehéz lenne megmagyarázni szakmailag, hogy miért kellene ennyire túlbiztosítani a dolgot?

Jelige: Tüdőgyulladás  2019.ápr.30.

Azzal kezdeném, hogy nem igazán érem a szituációt! Azt írja a levelének az utolsó előtti bekezdésének elején, hogy a cica látszólag tünetmentes, és jó étvágyú. Ez igazából ellentmond annak, hogy beteg és a tüdejében komoly beszűrődés van. Egy ilyen tünetekkel terhelt macskára nem igazén jellemző, hogy jó étvágya legyen és látszólag tünetmentes legyen. A tüdőgyulladás (főleg ha elhúzódó) minden állatban (emberben is) súlyos levertséggel, kedvetlenséggel és étvágytalansággal jár. Itt valami nekem nem stimmel!

Egyébként pedig, egy macskának lehet számtalan olyan baja, problémája, ami egy meglévő betegség gyógyulását lassítja, vagy megakadályozza.

Összességében pedig csak azt tudom javasolni, hogy vigye el a cicát egy másik állatorvoshoz (egy másik rendelőbe vagy klinikára) és kérje, hogy ott is vizsgálják meg alaposan, illetve röntgenezzék meg, és írják le, hogy nekik mi a véleményük a cicáról és a tüdejéről. (Persze tudom, hogy ez újabb költségekkel jár, és nem is lesz olcsó, de más út nincs, ha tisztán akar látni.)

Jelige: toxoplazma harapás  2019.ápr.24.

Nem lehet elkapni.
De ha aggódik, feltétlenül nézze meg ezt a YouTube-on:

https://www.youtube.com/watch?v=DGtpTEskboI

Ebből mindent meg fog érteni!

Jelige: Németjuhász  2019.ápr.20.

Igen, ez lehetséges diagnózis. Német juhászokban elég gyakori.. Ez egy kutya immunbetegség, nem fertőző, kutyára sem, de főleg emberre nem az!

Jelige: Fájdalomcsillapítás  2019.ápr.16.

A No-Spa egy egyszerű (ám hatásos) görcsoldó gyógyszer. Fájdalmat csak akkor és csak amiatt csillapítja, a fájdalom oka hasi görcs volt. Ha más oka van a fájdalomnak, akkor a No-Spa-tól nem várható hatás. A kérdés tehát csak az, hogy mi okozza a fájdalmat a kutyájának, illetve mi fáj neki?

Jelige: Hasüregi elváltozás? 2  2019.ápr.15.

Sajnálom, de nem tudok újdonságot írni! Ma már hétfő van, ma van a beígért vizsgálatok napja, talán utána több részlet lesz kicsit világosabb a történetben.

Jelige: elaltatás?  2019.ápr.12.

A feltett kérdésre így biztosan nem lehet jól válaszolni, ehhez minden részletet ismerni kellene.
Általánosságban, az embert harapott kutyákat hatósági állatorvosi megfigyelés alá kell helyezni, mégpedig a veszettség miatt. Ha a harapás pillanatában a nyálában már volt veszettség vírus, akkor a kutya a megfigyelési időn belül egészen biztosan elpusztul. Ha nem, akkor a sérült emberbe még nem juthatott át vírus, még akkor sem, ha a kutya később mégis elpusztul veszettségben.
De, azt, hogy elrendelik-e a harapott (esetleg halált okozó) kutya leölését, a hatósági állatorvosi szolgálat döntheti el, minden körülmény mérlegelése után.

Jelige: Hasüregi elváltozás?  2019.ápr.11.

A nekem írtakat olvasva ("Azt gondoltuk, hogy a szívbetegsége miatt..." ) azt látom, hogy erről a meglévő szívbetegségről a később írtakban nem nagyon esik szó. Pedig ha egy kutyának eleve van egy szívbetegsége, akkor bármi más betegség ami közben fellép vagy kialakul, egészen másként mutatkozhat, mint e nélkül. és persze így sokkal nehezebb lesz a helyes diagnózist felállítani.
Az előjegyzett ultrahangos vizsgálat nagyon fontos lesz, de javaslom, hogy ha már elviszik erre, akkor ne csak a hasát nézessék meg, hanem kérjék, hogy a szívét is vizsgálják meg ultrahanggal! Ez nagyon fontos lenne! És, az az igazság, hogy ebből még bármi kiderülhet! Még meglepetés is!
Arra vonatkozóan, hogy a hétfői vizsgálatig mit tehetnek, én nem tudok így semmit javasolni, ehhez egy ilyen leírás biztosan nem elég.

Jelige: Echinococcus? 2  2019.ápr.8.

Ebben a kérdésben én nem tudok Önnek segíteni. Sajnálom!

Jelige: Echinococcus  2019.ápr.7.

A galandférgek is a kutya bélcsatornájában élnek. Leginkább azokban a kutyákban találhatók, melyek vadászni járnak, de persze más kutyákban is előfordulhatnak. Alakjuk hosszú, lapos, szalagszerű és ízekre különül.
Az uborkamag-képű galandféreg (Dypilidium caninum) a leggyakoribb kutyán és macskán is. Ezt a férget a bolha terjeszti. Hosszúsága elérheti az 50 cm-t. Lárvái a bolhákban fejlődnek. A kutya és a macska a bolhát összerágva és lenyelve fertőződik meg galandféreggel.
A Dypilidium caninum mellett más galadférgességek is előfordulhatnak kutyákban is, így akár az Echinococcusok is, de ez jóval ritkább.

A bélcsatornában szabadon mozgó orsóférgektől eltérően, a galandférgek kifejlett egyedei a bélfalba kapaszkodva rögzítik magukat. Általában 50 cm-re nőnek meg, de a kutyában előfordulhatnak akár 5 m hosszú paraziták is.
Mivel szabad szemmel nem látható és nem érzékelhető, mikor fertőződik meg a kutya a férgekkel, ezért célszerű rendszeresen mind a fonál- mind a galandférgek ellen ható (széles-spektrumú) féregtelenítővel kezelni kutyáját.
Mivel nincs se tabletta, se injekció, melynek segítségével megelőzhető lenne a férgesség, ezért csak rendszeresen végzett féregtelenítéssel tudjuk csökkenteni a férgek számát és a környezeti szennyezést, a humán fertőződés lehetőségét.
A hatékony féregtelenítéshez ma már kitűnő állatgyógyszerek állnak rendelkezésre, a legjobbakkal egy féregtelenítés, egyszeri alkalmazással is hatékonyan végrehajtható. Van olyan is, amely recept nélkül is megvásárolható. Kérjen tanácsot (vagy ilyen minőségi féregtelenítő gyógyszert) állatorvosától és rendszeresen féregtelenítse kutyáját háromhavonta!

Jelige: Vízhajtás  2019.ápr.2.

Én közel 40 éve praktizálok, de soha nem jutott eszembe, hogy a Furosemidet csak naponta egyszer javasoljam adni. Volt olyan betegem is, akinél a napi háromszori kezelés volt indokolt. Ez szerintem mindig a beteg állapotától, ill. a probléma súlyosságától függ.

Jelige: Dió mérgezés van?  2019.márc.30.

Őszinte leszek, a kérdéseire nem tudom, hogy mi a helyes válasz! Ilyen kérdést most olvasok (hallok) először, ahhoz, hogy válaszolni tudjak, vastag könyveket kellene elolvasnom. Ez a tanácsadási lehetőség azonban nem erre a célra van. Elnézést!

Jelige: hasvízkór 2  2019.márc.26.

Sok olyan betegség vagy állapot van, ami nem javul a kezelésre, annak ellenére sem, hogy mindent meg kap a beteg, amire szükséges van. (És helyes a diagnózis is.)
Azt, hogy milyen gyógyszert kapjon (vagy kapjon még), azzal az állatorvossal kell megbeszélni, aki a beteget látta, vizsgálta! Jelen esetben leginkább a kardiológussal, aki vizsgálta.

Jelige: hasvízkór  2019.márc.24.

A hasvízkór csak egy tüneti elnezevezés, ami azt jelzi, hogy a hasüregben szabad folyadék tartalom van. Azt azonban erről csak így nem lehet tudni, hogy milyen folyadék van a hasában? (Sokféle lehet!)
Van olyan szívbillentyű probléma is, amikor a szív jobb oldalában lévő billentyűk zárnak rosszul ilyenkor a hasi vénákban lesz pangás, amiatt pedig folyadék lép ki a hasüregbe. DE folyadék felhalmozódást a hasüregben más okok is előidézhetnek (pl. májbetegségek, hasi daganatok, stb).
Az a gyanúm a leírtakból, hogy az Önök kutyája valószínűleg nincs még teljesen kivizsgálva. Nincs tisztázva, hogy a jobb oldali, vagy a baloldali billentyűkkel van-e baj, nincs tisztázva, hogy van-e esetleg más betegsége is (pl. máj problémák).
Ha tisztán szív problémája van, és tisztességesen ki van vizsgálva hogy ezt mi okozza, annak ma már rendkívül jó gyógyszerei vannak, amelyek legtöbbször tényleg igen sokat segítenek.
Szóval, szerintem a legfontosabb most az lenne, hogy a kutyájukon mielőbb el kellene végeztetni egy szív ultrahang vizsgálatot, esetleg egyúttal egy hasüregi ultrahangos vizsgálatot is, hogy tisztán lehessen látni. Ha már úgyis vizsgálják, jó lenne egy jó minőségi mellkasi röntgent is csináltatni.
Ezt persze lehet, hogy nem tudják a mostani állatorvosnál elvégezni, és ezek miatt el kellene vinni akár messzebbre is (akár felhozni ide Budapestre, mondjuk az Echo-Card speciális ultrahangos vizsgálatokra Dr. Vrabély Tamáshoz a Budapesti Állatkórházba, szerintem ő a legjobb szakember ebben), de szerintem ez mindenképpen jó lenne, mert a mostani gyógyszerezését nem látom (nem érzem) leletekkel alátámasztottnak. Amíg nem kerül pontosan tisztázásra, hogy mi is a baja konkrétan a kutyának, nem remélhető megfelelő kezelés és javulás sem!

Jelige: Orilantól megsüketülhet? 2  2019.márc.20.

A válaszom az, hogy ezt én sem tudom. Sem azt, hogy melyik alkotórész okozhatja, és azt sem, hogy elmúlik-e.

Jelige: kardiológia  2019.márc.19.

Az a helyzet, hogy a levelének elolvasása után sok "okosságot" tudnék írni, amelyek lényege az, hogy mindenkinek igaza van, de ettől a betegnek (vagyis a kutyájuknak) nem biztos, hogy jobb lesz!
Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy egy dolog a tudomány és az eredmények, és egy másik dolog az adott konkrét beteg, amelynél a másoknál bevált és működő kezelés nem úgy működik, mint másoknál.....
Szóval, végül is mindenkinek igaza van (lehet), de ettől a saját konkrét kutyájuk ez nem tudja.
A kardiológusnak igaz van, mert ez a kombináció a legtöbb szívbetegnél sokkal jobban működik, de nem ő tehet arról, hogy az Önök kutyájánál ez nem jött be. De a kivételek mindig erősíti a szabályt!
És az is igaz, hogy egy idős betegnek (emberben és állatban egyformán) lehet egyszerre többféle betegsége, baja is. Egy alapvetően szívbeteg szervezetben is lehetnek izületi bajok is. Ilyenkor a tünetek nagyon meg tudnak "keveredni".
Szóval, okosnak lenni ebben a helyzetben nem könnyű, és szerintem nem is lehet!

De! És ez nagyon fontos lehet! Ha Önök úgy érzik hogy korábban, amikor csak a benazeprilt kapta, jobban volt a kutyájuk, akkor döntsenek úgy, hogy most is csak azt adják neki. Hamar ki fog derülni, hogy ez jó döntés volt-e vagy sem. Önök a gazdái, Önök szeretnék jobb állapotban látni, ha ez a sejtésük, próbálják ki. Veszteni valójuk nem nagyon van!

És, végül, csak remélni tudom, hogy értik az én gondolatmenetemet!

Jelige: Orilantól megsüketülhet?  2019.márc.19.

Én magam egyáltalán nem ismerem és nem is használtam ezt a fülcseppet. Ennek ellenére erősen kétlem, hogy egy fülcsepp halláskárosodást okozna, hiszen mire egy gyógyszer kifejlesztésre kerül, számtalan vizsgálatnak vetik alá, és nem hiszem, hogy engedélyezték volna, ha ennek a legkisebb jelét is tapasztalták volna.

Jelige: Hero  2019.márc.10.

Én magam az állatorvoslásnak eme területén egyáltalán nem vagyok járatos, így semmi érdemlegeset nem tudok Önnek válaszolni a leírtakkal kapcsolatosan.

Általánosságban azonban annyit megjegyeznék, hogy egy eltört csont műtéti helyreállítása (emberben és állatban egyaránt) nem egy egyszerű feladat, és néha nem úgy gyógyul a beteg csontja, ahogy az a "nagy átlagnál" várható ill. megszokott. Egy elvégzett műtét sikeressége rengeteg dolgon múlik (és múlhat) és egy sor dolgot nem lehet előre látni vagy megjósolni. Itt nem csak az a kérdés, hogy az állatorvos jó-e, hanem az is, hogy az állat (a beteg) jó-e?
És akkor még ott vannak a csavarok, a lemezek, amelyek néha tényleg nem úgy viselkednek odabent azt állatban, ahogy azt a műtét előtt elképzelte az orvos. Olyan is van, hogy egy csavar tényleg kilazul... Szóval, a mondandóm lényege az, hogy nem a hibát kell keresni, hanem a megoldást! És nagyon fontos az is, hogy bízzanak az orvosban (jelen esetben az állatorvosban)! Egy operáló orvos soha nem úgy áll neki egy műtétnek, hogy az nem fog jól sikerülni. Minden műtét a siker reményében kezdődik, de az, hogy lesz-e siker vagy sem, az csak a gyógyulás folyamán derül ki.

Jelige: Larynx paralysis  2019.márc.5.

Előre is elnézést kérek, de nem igazán tudok jót válaszolni. Az első kérdés, ami megfogalmazódott bennem, hogy ez a gégebénulás diagnózis mennyire biztos? MI alapján született ez a diagnózis? Az állatorvosukkal egyébként egyet kell értenem, egy ilyen műtét igen kockázatos, az eredménye pedig megjósolhatatlan.
Alternatív kezelési lehetőség pedig sajnos nincs, max. a csoda az, ami segíthet. Gyógyszerek, táplálékkiegészítők itt szóba sem jönnek.
Dönteni azonban Önöknek kell, ebben segíthet az állatorvosuk (vagy akár én is ezzel a véleményemmel), de sokat ne reméljenek!

Jelige: macska máj  2019.febr.19.

Az őszinte válaszom a kérdésére az, hogy ha nagyon, de nagyon nagyon kielemezzük a dolgokat, akkor esetleg, talán összefügghet. De ennyire nem szoktuk az ilyen dolgokat kielemezni.

Jelige: sutke 2  2019.febr.15.

Nem tudok újdonságot írni, a válaszom most is ugyanaz, mint korábban.

Jelige: sutke  2019.febr.13.

Én azt gondolom, hogyha az eddigiekben ilyen sokat költöttek a probléma megoldására (mert biztos vagyok abban, hogy a műtét nem 2 fillér volt), akkor én csak azt tudom tanácsolni, hogy hallgassanak a műtétet végző állatorvos kolléga jó tanácsaira.
Csak a mozgástól nem fog tudni lefogyni, ehhez elengedhetetlen a bevitt kalóriák jelentős csökkentése. Tudni kell azt is, hogy a tapasztalatok szerint a fogyókúra ellen nem a kutya tiltakozik, hanem a gazdi.....

Jelige: német spicc  2019.febr.11.

Sajnos nincs jó hírem!
A fülgyulladás (vagy ahogy mi ezt hívjuk, a külső hallójárat gyulladása) egy nagyon nehezen kezelhető probléma, még az olyan kutyáknál is, amelyek megengedik és tűrik a fül (hallójárat) helyi kezelését. Amelyek ezt az Ön kutyájához hasonlóan nem tűrik, nem engedik, azoknál igazi jó megoldás nem létezik. Meg lehet próbálkozni (sőt, ezt mindenképpen érdemes is megpróbálni) antibiotikumok és gyulladás csökkentő szerek injekciós és/vagy tabletták alkalmazásával (is), de ez így sem lesz 100%-ig hatékony.
Ilyen esetekben,mint az Önöké is, én azt szoktam javasolni, hogy a cél érdekében érdemes elgondolkozni egy legalább egyszeri altatásban elvégzett fültisztítás és helyi kezelés kivitelezésén. Itt persze van (lesz) egy általános altatási kockázat, de ezt szerintem ilyen helyzetben érdemes lehet bevállalni. (Az sem jó, ha így marad ahogy most van.) Beszéljék ezt meg az állatorvosukkal!

- 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 ---- 354 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat