Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Szív, légzés  2018.dec.10.

Azt gondolom, hogy a kutyáját alaposan ki kellene vizsgáltatni. Ami fontos lenne: több irányú mellkas röntgen felvételek, szív ultrahangos vizsgálat. Az viszont nagyon nem mindegy, hogy ezeket ki és hol végzi el (főleg a szív ultrahangos vizsgálatot) mert ez nem csak a technikai háttéren múlik, hanem a vizsgáló állatorvoson is (mennyire van tapasztalat ezen a téren?) Itt Budapesten tudok ajánlani olyan kollégát, akinek a vizsgálatában én vakon megbízok, de kérdés, hogy fel tudnak-e jönni a kutyával ide Budapestre emiatt?

Jelige: Dönci  2018.dec.9.

A válaszomat azzal kell kezdenem, hogy véleményem szerint nagyon nem mindegy, hogy hogyan és mennyire véres egy állat bélsara? Egészen más a helyzet és a tennivaló, ha az egész egyben, homogénen véres, más akkor, ha vércseppek vannak csak benne, és más akkor is, ha véres nyálka van rajta van benne, de mindenhol, hanem csak itt-ott. És az sem mindegy, hogy eközben hasmenéses állagú az alap, vagy lágyabb, de azért nen folyós, vagy éppen teljesen formált a bélsár.
Ez azért fontos, mert ezek alapján lehet eldönteni, hogy az ok keresésénél milyen lehetőségeket veszünk száma. A vírusos vagy bakteriális fertőzések általában hasmenést idéznek elő, és ha véres lesz ettől a bélsár, akkor ez szinte mindig homogénen jelentkezik.
Mindezekből jól láthatja, hogy a "véres a kaki" kifejezés önmagában semmit sem mond, és ezt a kérdést igen alaposan kell megvizsgálni. Az sem mindegy, hogy a mintát honnan veszik, mert ha éppen a normális részekből, akkor közel sem biztos, hogy lesz értékelhető eredmény.
A nyálkás, foltokban jelentkező, és inkább csak vércseppes vérzés tapasztalataim szerint inkább vastagbél vagy végbél problémák jele (tünete) szokott lenni, és csak ritkán van fertőzések miatt. Emiatt az antibiotikum kúra nem is biztos, hogy hat erre, ill. ha vastagbél problémára gyanakszunk, akkor más jellegű antibiotikum kellhet, mint egy vékonybél eredetű bakteriális fertőzésnél.
Azzal, hogy további vizsgálatok szükségesek, ha nem múlik (vagy visszatér) a probléma, de az nagyon nem mindegy, hogy mi legyen a továbblépés.
És, mivel azt írta, hogy fogyás is van a cicánál, nekem még az is eszembe jutott, nem lehet-e például valami daganatos elváltozás a beleknél? Ezzel nem megijeszteni akarom, ez csak egy olyan gondolat, ami 35 éves állatorvosi tapasztalat után azért nekem eszembe jutott.

Jelige: Cindy  2018.dec.7.

A kérdésére csak azt tudom válaszolni, hogy majd kiderül! A mérete alapján elvileg nem okozhat nagy gondot, de itt az elvileg szón van a hangsúly. De olyan verzió is lehetséges, hogy most esetleg hosszabb ideig "parkol" a gyomrában, és csak később indul el hátrafelé, így -ha nem találják meg 2-3 napon belül az ürülékében, akkor még akár hetekig lehet figyelni a produkcióit.

Jelige: Szetetemkutya  2018.dec.5.

Sajnálom, de konkrét gyógykezelési tanácsokat a beteg állat vizsgálata nélkül nem szoktam adni, most sem teszem.

Jelige: Kérdés  2018.nov.30.

A Hyperolnak nincs hatóanyaga, a Hyperol hidrogénperoxidból áll, ha úgy vesszük ez a hatóanyaga. Az Apomorphin nem azonos ezzel a vegyülettel.
Viszont, ha nincs Apomorphin (márpedig ez nem mindig van kéznél), a Hyperol (ill. a hidrogénperoxid) megitatásával -amolyan kényszermegoldásként- ki lehet váltani hányást. De nem mindig sikerül.

Jelige: Pars longa glandis  2018.nov.29.

Ez egy szemölcs. Le kellene onnan vetetni.

Jelige: duphalyta  2018.nov.20.

A válaszom az, hogy nem tudom. Ennek nagyon alaposan utána kellene nézni, de erre sajnos most nincs sem időm, sem lehetőségem.

Jelige: csont etetés  2018.nov.16.

A kacsa csontot sem nyersen, sem főzve nem ajánlom, mert jóval keményebb a csirke csontnál, ráadásul elég szilánkosan törik, és ez gondokat okozhat.
Arról, hogy a csont etetésről mit kell tudni, igen hosszan lehetne írni. Röviden annyit, hogy lehet etetni csontot, de nagyon nem mindegy, hogy milyet, mennyit és hogyan?
Ajánlom dr. Fodor Kinga könyvét, "Mit egyen a kutyám?" címmel jelent meg pár éve, ha jól tudom még kapható könyvesboltokban. Ebben erről is olavashat.

Jelige: Dönci  2018.nov.11.

E,iatt most azonnal biztosan nem kell elrohannia állatorvoshoz a cicával, de figyelni kell a következő 2-3 napban, meg kell nézni minden székletét, és a vizeletét sem árt figyelni. Ha újra ismétlődik ez a véres nyálka a kaki végén, akkor azért jobb lesz őt megmutatni állatorvosnak a következő hét elején.

Jelige: Fülgyulladás  2018.nov.4.

A beteg fülek (hallójáratok) eredményes kezeléséhez elengedhetetlen a fülek (hallójáratok) rendszeres kitisztítása és a helyi kezelése fülcseppekkel. Ez egy domináns, esetleg akaratos kutya esetén nem megy egyszerűen, ehhez már trükközni kell. Kérjék meg az állatorvosukat, hogy mutassa meg (akár többször is), hogyan kell jól bekötni a száját, és azt is, hogy lehet rögzíteni pl. a hónalj alá történő beszorítással. Az állatorvos eközben azt is megmutathatja, hogyan kell jól kitisztítani a füleket (hallójáratokat), és hogyan kell jó helyre becsepegtetni a fülcseppet, Aztán otthon lehet gyakorolni, a 4.-5. próbálkozás már valószínűleg sikeresebb lesz. Ha ez nem megy, vagy nem sikerül, akkor nem sok javulás várható.

Jelige: 6 hetes kiscica  2018.okt.22.

Sajnos csak azt tudom válaszolni a kérdésére, hogy ezt a problémát mindenképpen meg kell mutatni állatorvosnak, mert erről így a távolból nem igen lehet érdemlegesen semmit sem mondani. És mivel azt írta, hogy Budapesten laknak, javaslom, hogy az Állatorvostudományi Egyetem klinikáját keresse fel, mert egy "sima" rendelőben lehet, hogy nem sokat tudnak hozzászólni a jelenséghez.

Jelige: cerucal tejre  2018.okt.18.

A kérdésére a korrekt válaszom az, hogy nem tudom.

Jelige: mikor jönnek elő?  2018.okt.8.

A kérdésére sajnos nem lehet jó ill. pontos választ adni. Ez ugyanis rengeteg dologtól függ. A kiscicák életkorát hozzáértő szakemberek azonban viszonylag pontosan meg tudják állapítani.

Jelige: Vérömleny  2018.szept.30.

Igen, ez kibírja hétfőig, addig nem lesz nagyobb baja.

Jelige: bella  2018.szept.22.

Én ebben a mostani helyzetben elküldeném (beutalnám) a kutyáját az Állatorvostudományi Egyetem Belgyógyászati Klinikájára dr. Psáder Roland-hoz, aki igen nagy szakértője a makacs felső légúti problémák okainak tisztázásának. Ő, ha kell, endoszkópos vizsgálatot is tud végezni.

Jelige: Sturvit  2018.szept.19.

Először is, a sturvit helyesen struvit.
A diétás táp lényege, hogy a hatását akkor tudja legjobban kifejteni, ha az állat CSAK ezt eszi. Ha mellé bármi mást is kap, akkor a diétás hatás mértéke csökkenni fog. Egyébként, a minőségi diétás tápban (amit most kap, az ilyen) minden benne van, ami kell az egészséges életműködéshez, így semmi baja nem lesz a cicának, ha csak és kizárólag ezt kapja.
Alom ügyben pedig annyi a válaszom, hogy ki kell próbálni többfélét, és azt kell majd használni tartósan, amit a cica is szeret (kedvel), és a gazdi is elégedett. Olyan alom nincs, ami mindenkinek szuper lenne, mert minden egyes állatnál mások az igények, ill. a körülmények.

Jelige: parazita  2018.szept.18.

A bélférgességeket úgy lehet "elkapni", hogy a fertőzött állatból ürülő petéket (vagy más fertőzést átvivő fejlődési alakot) a másik állat felnyalja, az rátapad (pl. a szőrére), és onnan lenyalja. Ha emiatt nagyon aggódik, vigyen friss bélsármintát laboraróriumi (parazitológiai) vizsgálatra!

Jelige: eclampsia  2018.szept.15.

Őszinte válaszom a kérdésére az, hogy nem tudom. Lehet, hogy segítene, de az is lehet, hogy nem. Ez rengeteg dologtól függ. Attól, hogy az előző ellésnél volt ilyen baj, közel sem biztos, hogy most is lesz. Akár adja a Calcitonint, akár nem. Ez megjósolhatatlan!

Jelige: 14 éves kutya vérkép  2018.szept.14.

Ez a laborlelet nem jó sajnos azt mutatja, hogy a kutyájuk mája nincs a legjobb állapotban. Azt, hogy ennek mi állhat a hátterében, én így biztosan nem tudom megmondani, ehhez a kutyát nagyon alaposan ki kell vizsgálni. Az állatorvos kolléga remélhetően tudni fogja, hogy mit és hol kellene még megcsináltatni (pl. hasi/máj ultrahang vizsgálat).

Jelige: anasarca  2018.szept.10.

A feltett kérdésére sajnos nem tudok érdemben válaszolni, mert nem tudom erre a kérdésre a jó választ! Az angol bulldogok nagyon érzékenyek, nehéz őket probléma mentesen nevelni és tartani. Hallottam már ilyen problémákról, de nekem soha nem volt ilyen betegem, így nincs személyes tapasztalatom ezzel a betegséggel.

Jelige: légcsőszűlület  2018.szept.9.

Nem, nem érdemes adni.
Ezzel (szerintem) nem kell foglalkozni. Ha a cica tünetmentes, nem mutat légzési gondokat, Önöknek se okozzon ez problémát. Jó esély van arra, hogy a "hangosabb levegővételek" oka nem is ez, hanem valami egészen más.

Jelige: Pároztatás  2018.aug.31.

Nincs jó hírem! Nincs ugyanis olyan megoldás, ami minden szempontból jó lenne!
Nem lehet úgy együtt tartani egy fiú és egy lány macskát, hogy abból ne legyen bonyodalmak.
A jelenleg még csak 6 hónapos cica túl fiatal (és a szervezte még kialakulatlan) ahhoz. hogy hormonális gyógyszert kapjon. Ez mindenképpen ártana a nemi fejlődésének. Szóval ezt semmiképpen nem tanácsolnám. Szerintem ehhez képest sokkal kisebb veszély az, ha esetleg fiatalon lenne vemhes. (Gondoljon csak bele, a természetben senki és semmi nem akadályozza meg azt, hogy az éppen ivaréretté váló nőstényeket azonnal teherbe ejtsék a hímek (és nem csak a fiatalok, hanem az idősebbek is!) Ha egy fiatal nőstényt a természet már nagylánynak nyilvánított arra (jelen esetben tüzel/ivarzik), hogy nemileg érett legyen, akkor általában nem okoz gondot a vemhesség kihordása és a szülés sem. Ha mégis, akkor elvetél és majd később lesz ismét vemhes.
De ha mindenképpen megoldást akar a helyzetre, akkor keressen valakit (családtag, barát, ismerős) aki esetleg pár hónapra befogadná valamelyiket és így megoldható lenne a különválasztásuk.

Jelige: fogkő ínygyulladás  2018.aug.29.

Az íny alsó szélénél levő eltérő színű sáv normális, ezzel nem kell foglalkozni. A sárgás felrakódás a fogakon viszont már tényleg a fogkőképződés kezdete, de még tényleg nem vészes, ezek még nem kövek, csak felrakódások. A fogkőképződés egyébként sajnos nagyon, de nagyon nehezen megakadályozható, ha a cica genetikailag hajlamos rá (ami már eldőlt a fogantatásakor, és ezen nem lehet változtatni), akkor előbb-utóbb akkor is lesznek fogkövei, ha ezt a gazdi nem akarja. A lerakódás lassítására azonban valóban sokféle módszert lehet kipróbálni, de univerzális, mindig és minden állatban működő recept erre nincsen. Sokféle készítmény kapható erre a célra, egyiknél ez válik be, a másiknál az,próbálkozni kell (és lehet), de túl nagy elvárásai azért ne legyenek, csodák ugyanis nincsenek. Viszont ezzel biztosan nőni fognak a cicára fordított költségek, mert ez a próbálkozás nem lesz olcsó.
Később, amikor már kialakulnak a fogkövek, gyakrabban kell majd állatorvoshoz járni, esetleg néha leszedetni a nagyobbakat, stb...

Jelige: Cicabajok  2018.aug.29.

Ez sajnos egy rettentően bonyolult szituáció. A fő gond az, hogy termelődnek a hólyagkövek (akár homok, akár kicsit nagyobbak) és ezek közül akadhat egy olyan, amelyik elindul kifelé a húgycsövön át, de ott elakad a meglévő szűkületben. Ez akár életveszélyes helyzetet is előidézhet!
Az antibiotikum a kőképződést nem állítja meg, ez csak a fellépő hólyaggyulladásban segít. Ha újra véres lenne a vizelete, újra szükséges lehet adni.
A legfontosabb viszont a kőképződés lassítása vagy megakadályozása lenne a szigorú diétával (vannak erre speciális tápok), de ez sem egyszerű feladat, nem is biztos, hogy sikerül. A több folyadék bevitel (ha sikerül elérni) segíthet abban, hogy híguljon a vizelet, nagyobb legyen a sodrás kifelé, de ettől még lesznek kövek (homok). A megfelelő diéta is nagyon fontos.
Azt javaslom, hogy nagyon szoros kapcsolatban legyenek az állatorvosukkal, gyakorta mutassák meg neki a cicát, és folyamatosan egyeztessen vele a tennivalókról.

Jelige: Könyök  2018.aug.29.

Ez egy elég gyakori jelenség a nagytestű kutyáknál. A problémának több oka is van, amelyek ha egyszerre vannak jelen, viszonylag gyorsan bajokat okoznak. A fő ok a kemény fekhely, amin ide-oda forgolódva nagy terhelés éri az izületet. Ezért kezd kihullani a szőr, megvastagodni a bőr, de később további tünetek is kialakulhatnak. A kenegetés kicsit javíthat a helyzeten, de ettől csodákat nem lehet remélni. Valahogy meg kellene oldani, hogy a fekvőhelye kicsit puhább legyen. Kenegetésre használhatják pl. a Bepanthen plus kenőcsöt. Ha tovább romlik a helyzet, meg kellene mutatni állatorvosnak!

- 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 ---- 352 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat