Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: kutyus  2018.máj.24.

Azt, hogy mi lehet a probléma, így biztosan nem lehet megmondani. Annak, amit tapasztaltak, rengeteg oka lehet. A kutyájukat legelőször is alaposan meg kellene vizsgáltatni egy állatorvossal! A vizsgálat eredményei alapján már lehet szűkíteni a kört, de lehet, hogy akár rögtön lesz valami diagnózis is!

Jelige: mikor múlik el?  2018.máj.19.

Az ivartalanítás jó eséllyel segíthet a mostani probléma megoldásában, azonban ezt azért 100%-osan biztosra nem lehet megígérni, és ha sikerül is, akkor is kellhet egy kis idő, mire kiürül a már meglévő hormonszint belőle. Megpróbálni azonban érdemes.

Jelige: első teszt2  2018.máj.16.

A szívférgességgel kapcsolatosan nem lehet tőmondatokban válaszolni egyetlen kérdésre sem, mert ennek a betegségnek igen bonyolult a háttere. Ha a kérdésnek alaposabban utána akar járni, javaslom olvassa el az itt található összefoglalót, amiben megtalálja a kutyák vizsgálatának módjait és lehetőségeit is.
http://mancsok.hu/kutya/betegsegek/szivfergesseg.htm
Ez egy szerintem igen jó összefoglaló, csak ajánlani tudom.

Jelige: első teszt  2018.máj.15.

A válaszom az, hogy az előírt protokollokat illik betartani. A tesztelés sorrendjére meg vannak az okos emberek által kidolgozott módszerek, amelyek sorrendjét is jó betartani!

Jelige: Fogamzásgátlás  2018.máj.15.

Azt, hogy mi történhetett, és mi okozta azt, hogy az alkalmazott fogamzásgátlás miért nem volt eredményes, nem lehet így megmondani. (Fogamzásgátlásnak nevezik ezt, de valójában itt arról van szó, hogy ez igazából ivarzás gátlás. Amíg a gyógyszer hatása tart, addig nem ivarzanak/tüzelnek a nőstények.) Vélhetően az volt a baj, hogy más volt az elmélet, és más volt az, ahogyan az egész megvalósult.
Ez a módszer egyértelműen zsákutca!
Igazából az lenne a megoldás, ha rá tudná venni a nagyszülőket arra, hogy mégis csak meg kellene operáltatni a cicákat. A fogamzásgátló tabletta használata még akkor is számtalan veszélyt rejt, ha azt pontosan tudják adagolni. Így, ahogy leírta, biztosan csak azt lehet mondani, hogy semmi sem biztos. Amit leírt nekem, abból csak azt lehet kikövetkeztetni, hogy a megvalósulás zavart szenvedett.
A feltett kérdéseire nem tudok válaszolni, de nem is lehet ezekre válaszolni!

Jelige: köldöksérv  2018.máj.9.

Nem tudok a kérdésre választ adni, mert én soha nem műtöttem (belgyógyász voltam/vagyok).

Jelige: Nexgard Spectra  2018.máj.7.

Minden ilyen készítmény használata során úgy kell eljárni, ahogy azt a gyártó ajánlja. Ennél a készítménynél így ajánlja, ezért érdemes a tesztet elvégeztetni. Ha ugyanis már fertőződött állatot kezelünk vele, abból komoly bajok lehetnek.

Jelige: kullancsvektor 2  2018.máj.5.

Jaaa, ha Ön ezt ilyen jól tudja, akkor minek kérdez?

Jelige: kullancsvektor  2018.máj.5.

Minden attól függ, hogy a "vektor" mennyire éhes, mennyire gyorsan végez a szükséges előmunkálatokkal, és mikor kezd el vért szívni? A bennük levő fertőző ágenseket ugyanis vérszívás közben adják át, a kérdés tehát csak az, hogy mikor kezdenek el vért szívni? Ennek pontos idejét azonban nem nagyon lehet megmondani. ( óra már elég sok idő, ezalatt bőven megtörténhet a fertőző anyag átadása.

Jelige: Furocef jó?  2018.ápr.30.

Ezt a gyógyszert nem ismerem, soha nem használtam, ill. nem ajánlottam senkinek. Gondolom ez is valamiféle antibiotikum.
Az viszont egy tény, hogy a kutya lábujjai között keletkező gennyes gyulladások mindig feladják a leckét egy állatorvosnak, mert sok esetben nem lehet megtalálni az okot, ami ezt előidézi. Az antibiotikum kúra ilyenkor szinte előírás, de közel sem biztos, hogy működik, főleg akkor, ha mégis csak van ott valami, ami nem oda való! Ha pár napos kezelés után nincs látványos javulás, akkor tovább kell keresni a kiváltó okot.

Jelige: Fülike  2018.ápr.30.

Ott kezdeném, hogy én nem is biztos, hogy erre az epilepsziás rohamnak gondolt tünetre bármi gyógyszert adtam volna a kutyájának. Arról meg főleg nem tudok nyilatkozni, hogy most mit kellene adni neki, hiszen nem írta meg, hogy azóta is volt-e hasonló tünet vagy sem. Nagyon sok függ attól, hogy most éppen mi a helyzet vele.
A másik kérdésére pedig az a válaszom, hogy ezt a készítményt én nem ismerem, nem tudok róla semmit mondani.

Jelige: gyomorfekély oka?  2018.ápr.28.

Egyszeri, véres jellegű hányásból én még nem gondolnám, hogy a kutyának gyomorfekélye lenne! Ahhoz, hogy ezt ki lehessen mondani, azért ennél jóval több kell. Még az is lehet, hogy a vér nem is a gyomrából jött, hanem például a torkából. Figyelni kell, és ha újra produkálja, akkor alaposan meg kell vizsgáltatni (nem csak ránézéssel!).

Jelige: szalmonella  2018.ápr.25.

A leírtak a alapján a kutyájuk hasmenést okozhatta szalmonella fertőzés is, de ugyanilyen eséllyel okozhatta más kórokozó is, de kialakulhatott például azért is, mert nem volt mondjuk hozzászokva, és ez emésztési gondokat okozott. Azt, hogy valóban szalmonella fertőzése volt-e csak és kizárólag laboratóriumi vizsgálattal lehetett volna eldönteni, de ezt akkor kellett volna elvégezni, nem pedig utána.
Ha a kutya meggyógyult azóta, akkor bármi baja is volt (ill. bármitől is volt a baja) utólag már nem soka mindent lehet ebből objektíven bizonyítani.
A kérdésének azt a részét, ami a többi állatukat illeti, nehéz úgy értelmezni, hogy arra jót lehessen válaszolni. Ez ugyanis ezerféle dologtól függhet, ami között a szerencse vagy a pech is ott vannak. Így utólag most már szerintem sem kell nagyon ezzel foglalkozni.

Jelige: Imaverol cica  2018.ápr.23.

Őszinte válaszom az, hogy nem tudom.
Minden gyógyszernek van egy gyártói használati utasítása, ebben a célállat fajok is fel vannak sorolva. Tudomásom szerint ebben a felsorolásban nincs benne a macska. Viszont azt is tudom, hogy egyes állatorvos kollégák használják (javasolják) macskáknak is. Én viszont még soha nem próbáltam.

Jelige: Westie  2018.ápr.19.

Az a helyzet, hogy ez egy kifejezetten ortopédia szakkérdés, és én nem vagyok ezen a téren járatos. Sokféle keringés javító gyógyszer van, de ezek nem mindegyike jó az izületi ill. csont vérellátás javítására. Olyan állatorvossal kellene ezt megbeszélni, aki ebben tapasztalt és ért hozzá.

Jelige: atkás?  2018.ápr.11.

Nem hiszem! Nekem egy ilyen fiatal kutyakölyöknél először az ún. juvenilis acne jutna eszembe. Ez egy olyan bőrbetegség, ami a kor előre haladtával gyakorlatilag magától elmúlik, és aminek a hátterében hormonális zűrzavar áll. De azért nem árt egy alapos állatorvosi vizsgálat sem, mert azért az esetleges szőrtüsző atka fertőzést ki kell zárni (vagy éppen be kell igazolni).

Jelige: fecotomi  2018.ápr.11.

Ez az internetes kérdezés nem az a műfaj, ahol gyors válaszra lehet számítani, így nem tudom, aktuális-e még a reggeli kérdése a cicája ügyében? Ráadásul nem írta meg pontosan, hogy a cica reggel még aludt-e vagy már felébredt, csak nem akart mozogni, reagálni.
Most már azóta újabb hosszú órák teltek el, nem tudom mi van most a cicával, felébredt-e már vagy még mindig bódult állapotban van, így nem igen tudom, mit is válaszoljak.

Jelige: rokakoma  2018.ápr.4.

Az őszinte válaszom az, hogy nem tudom. És a saját kutyámra nem merném ezt a párosítást alkalmazni. Viszont nem igazán értem a kérdést! A Bravecto igen hatékonyan véd mind a bolhák, mind a kullancsok ellen. Egyedül a szúnyogok ellen nem hatásos. Ha olyan megelőző szert akarnak, ami bolha, kullancs és szúnyogok ellen is véd, erre többféle csepegtetőt is lehet találni (Advantix, Frontline Combo, stb.) Nem kell vegyíteni a szereket, hanem olyan készítményt kell keresni, ami az igényeink szerinti feladatot tudja megoldani.

Jelige: hasmenés pár naposan  2018.ápr.2.

Én magam ilyen problémával még nem találkoztam, így tapasztalatból nem tudok tanácsot adni, mert nincs tapasztalatom ezzel. De ha elgondolkozom a kérdésen, akkor az első ami eszembe jut, hogy a 6 napos kölykök csak anyatejet szopnak. Ha hasmenésesek, akkor ennek okát előbb ki kell deríteni, mert a "durr bele" kezelés sok meglepetéssel járhat. Lehet az is, hogy első körben inkább az anyaállat étrendjét kellene alakítani változtatni, hátha emiatt van a kölykök hasmenése. Emellett azért nem ártana egy állatorvosi vizsgálat sem (az anyaállatot is meg kéne nézetni, és a kölyköket is!)

Jelige: Katica  2018.márc.25.

Én azt gondolom, hogy a kutyájuk igen szép kort ért meg, és most, miután elment, nincs már semmi értelme azon rágódni, amit kérdezett tőlem. A leírása szerint úgy ment el az örök vadászmezőkre, hogy nem szenvedett. És mi lehet egy kutya álma az élete végére, mint az, hogy a szeretett gazdi simogatásai között tehesse ezt meg? Szerintem teljesült ez az álma!

Jelige: Fülecske  2018.márc.24.

Ne haragudjon, de a cica problémájának leírt történetéről nem szeretnék semmilyen véleményt mondani. A levele végén feltett kérdésre pedig nem nagyon lehet mit válaszolni a cica vizsgálata nélkül, de ha most elfogadható, viszonylag tünetmentes állapotban van, akkor még mindent remélhetnek.

Jelige: permetrin  2018.márc.23.

Ezt kérdezze meg a gyártótól!

Jelige: permetrin?  2018.márc.23.

A gyógyszer készítmények felhasználásnak szabályait alapvetően a gyártó határozza meg. Ezt az általuk elvégzett ártalmatlansági vizsgálatok alapján szokták megtenni. Ha az egyik gyártó nem meri egy adott szituációra vállalni a felelősséget, akkor nem írja bele azt az alkalmazási módot a készítmény gyártói felhasználási utasításába.

Jelige: Roti  2018.márc.21.

Én azt gondolom, hogy ennyi információ alapján nem lehet érdemben erről semmit sem mondani. A kutyát meg kellene vizsgáltatni (mégpedig alaposan) egy állatorvossal. De azt is tudni kell, hogy egy 10 év feletti roti már tényleg nagyon idősnek számít, és ebben az életkorban bármi előfordulhat már, ami ilyesmit okoz. Szóval, azt javaslom, próbálják megvizsgáltatni!

Jelige: reszekció  2018.márc.21.

Őszinte válaszom az, hogy én sem tudom! Én nem vagyok sebész, nem szoktam operálni, így nem tudom, hogy ezt hogyan csinálják.

 1 ---- 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 ---- 353 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat