Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: multivitamin  2018.júl.12.

A multivitaminok sokféle vitamint tartalmaznak, és emberi adagban, így ha a kutya ezekből nagyobb mennyiséget eszik meg (pl. éppen ilyen módon), akkor azért lehet számítani ilyen-olyan problémákra, mint most Önnél is. Azt azonban nem könnyű megmondani, hogy éppen melyik összetevő okozza a bajt, bármelyik lehet, de akár több is egyszerre. Remélhetően nem lesz most ebből nagyobb baj, de azért nem ártana megmutatni egy állatorvosnak, még így utólag sem.

Jelige: Védőoltások  2018.júl.12.

A védőoltások utáni allergiás reakcióknál nem az a lényeg, hogy melyik betegségek elleni oltásról van szó (tehát nem az a lényeg, hogy veszettség elleni oltás után jön-e elő, vagy éppen a kombinált oltás után, hanem , hanem az, hogy egészen konkrétan melyik gyártó, melyik vakcinájáról. Az allergiás túlérzékenység ugyanis nem a "hatóanyag" miatt szokott kialakulni, hanem a vakcinában lévő egyéb komponensek miatt (oldószer, vivőanyagok, a készítmény stabilitását biztosító egyéb anyagok, stb.) Amelyik után előfordul(t), azt kerülni kell, illetve bizonyos gyógyszerekkel elő lehet készíteni az állatot (pl. az oltással egyidejűen szoktak adni gyors hatású szteroidot és/vagy antihisztamin injekciót is adni). Ezt az állatorvossal kell előzetesen megbeszélni. A másik megoldás lehet, hogy másik gyártó hasonló vakcináját kell megpróbálni használni. (Ez is alapvetően az állatorvos dolga, ha tud arról, hogy számítani lehet az allergiás reakcióra.)

Jelige: Darkbutterfly  2018.júl.10.

Sajnos sok okosat így nem lehet erről mondani. A tapasztalt jelenség (tünet?) mindenképpen olyan, ami mellett azért nem lehet "csak úgy" elmenni. Ha nem hagyja ezt abba, az utazgatás után mindenképpen NAGYON ALAPOS állatorvosi vizsgálatot javasolnék!

Jelige: Pajti  2018.júl.2.

A tapasztalt tünetek arra utalnak, hogy nem csak az izomzatban van akut vérellátási zavar van, hanem az agyban is. Ennek oka feltehetően a szívbetegség romlása.

Jelige: tehéntej van csak  2018.jún.27.

A tehéntej nem alkalmas ennyire fiatal kölyökkutya táplálására, bár attól, hogy 1-2 x ilyet kap, nagy baja még nem lesz. De mivel a kérdés feltevése óta már több óra eltelt, gondolom valamit kapott, ill. sikerült kutya tejpótlót beszerezni.

Jelige: vérlabor  2018.jún.25.

Az eltérések szerintem sem jelentősek, bőven "belefér" minden eredmény az elfogadható kategóriába, még akkor is, ha egyik-másik fölfelé vagy lefelé "kilóg" a megadott normál érték tartományhoz képest.
A Trc - thrombocíta szám, az ALT egy májenzim, a neutrofil és a limfocita fehérvérsejt tipusok, az urea = vérkarbamid érték, az LDH és a CK enzimek, amelyek többféle ok miatt is emelkedhetnek még egészséges állatban is.
A leírt számszerű értékek nem túl eltérőek a normál értékektől, így ha a cicának "semmi látható baja" nincs, akkor szerintem sem kell aggódniuk.

Jelige: oltás 3 havonta?  2018.jún.22.

Értelme ennek valóban nem sok van, de ha ezt írják elő, ehhez kell alkalmazkodni.
Az egy más kérdés, hogy meg lehet-e esetleg győzni a szervezőket ennek a szabálynak az értelmetlenségéről, vagy sem. Lehet(ne) hivatkozni a hatályos jogszabályra, ami szerint egy felnőtt kutya esetében évente egyszer kötelező a veszettség elleni oltás.

Jelige: Féltem a cicám  2018.jún.12.

Sajnos sok okosat a leírtak alapján nem tudok mondani. Még az is lehet, hogy semmi komoly baja nincs a cicájának. Vizsgálat nélkül érdemben nem tudok semmit sem mondani. (Az persze lehet, hogy a tüneteket a szőroldó paszta okozza, de az is lehet, hogy nem. ) Ha van étvágya és eszik, akkor talán nem lesz ebből nagyobb gond.

Jelige: tejpor jó?  2018.jún.10.

Igazából nem jó. Lehet kapni macska tejpótló tápszereket (állatpatikák, nagyobb rendelők), ezeket ajánlott használni a kiscicák szoptatására.

Jelige: Lyukas fogak  2018.jún.6.

Nekem az a véleményem, hogy közel sem biztos, hogy a cicája a fogai miatt nem eszik. Sokkal valószínűbb, hogy a veseelégtelensége miatt nem eszik! (Ilyenkor a ki nem választott méreganyagok miatt a szervezet abban a tévhitben van, hogy nem is éhes, nincs miért ennie.) Egy pár napos infúziós kúra vélhetően többet segítene, bár sok függ attól, hogy konkrétan milyenek a veseparaméterei (és nem csak a kreatinin!)

Jelige: meggyógyul teljesen? 2  2018.máj.30.

Ahogy én tudom a kifejlett férgekkel rendelkező betegek kezelési protokollját, aszerint ez így nem biztos, hogy elég lesz a teljes gyógyuláshoz. Javaslom, ha eddig még nem tette meg, feltétlenül olvassa el a reggeli válaszomban ajánlott honlaprészt!

Jelige: teljesen meggyógyul?  2018.máj.30.

Abból, hogy a kutyája "igazolt szívférges", még nem derült ki, hogy a betegségnek milyen stádiumában van? Még csak mikrofiláriák vannak a vérében, vagy már kifejlett szívférgek is a tüdejében? A különböző stádiumok eltérő kezelést igényelnek. Azt javaslom, hogy olvassa el az itt található részletes információkat:
https://www.szivfergesseg.hu/mit-tegyek-ha-szivferges-a-kutyam/

Jelige: nyers marhahús  2018.máj.27.

Egy húsevő állatnak a nyers hús mindig szívesen fogyasztott táplálék. Ezért szeretik is. A dietetikai hatása azonban egy betegségben csak annyi, hogy legalább eszik valamit. Arról, hogy a nyers marhahús az emésztést javítaná, nincs információm.
A "hasnyálmirigybaj" sokféle lehet, nem mindegy miről beszélünk, így a második kérdésére nem tudok érdemben válaszolni.

Jelige: kutyus  2018.máj.24.

Azt, hogy mi lehet a probléma, így biztosan nem lehet megmondani. Annak, amit tapasztaltak, rengeteg oka lehet. A kutyájukat legelőször is alaposan meg kellene vizsgáltatni egy állatorvossal! A vizsgálat eredményei alapján már lehet szűkíteni a kört, de lehet, hogy akár rögtön lesz valami diagnózis is!

Jelige: mikor múlik el?  2018.máj.19.

Az ivartalanítás jó eséllyel segíthet a mostani probléma megoldásában, azonban ezt azért 100%-osan biztosra nem lehet megígérni, és ha sikerül is, akkor is kellhet egy kis idő, mire kiürül a már meglévő hormonszint belőle. Megpróbálni azonban érdemes.

Jelige: első teszt2  2018.máj.16.

A szívférgességgel kapcsolatosan nem lehet tőmondatokban válaszolni egyetlen kérdésre sem, mert ennek a betegségnek igen bonyolult a háttere. Ha a kérdésnek alaposabban utána akar járni, javaslom olvassa el az itt található összefoglalót, amiben megtalálja a kutyák vizsgálatának módjait és lehetőségeit is.
http://mancsok.hu/kutya/betegsegek/szivfergesseg.htm
Ez egy szerintem igen jó összefoglaló, csak ajánlani tudom.

Jelige: első teszt  2018.máj.15.

A válaszom az, hogy az előírt protokollokat illik betartani. A tesztelés sorrendjére meg vannak az okos emberek által kidolgozott módszerek, amelyek sorrendjét is jó betartani!

Jelige: Fogamzásgátlás  2018.máj.15.

Azt, hogy mi történhetett, és mi okozta azt, hogy az alkalmazott fogamzásgátlás miért nem volt eredményes, nem lehet így megmondani. (Fogamzásgátlásnak nevezik ezt, de valójában itt arról van szó, hogy ez igazából ivarzás gátlás. Amíg a gyógyszer hatása tart, addig nem ivarzanak/tüzelnek a nőstények.) Vélhetően az volt a baj, hogy más volt az elmélet, és más volt az, ahogyan az egész megvalósult.
Ez a módszer egyértelműen zsákutca!
Igazából az lenne a megoldás, ha rá tudná venni a nagyszülőket arra, hogy mégis csak meg kellene operáltatni a cicákat. A fogamzásgátló tabletta használata még akkor is számtalan veszélyt rejt, ha azt pontosan tudják adagolni. Így, ahogy leírta, biztosan csak azt lehet mondani, hogy semmi sem biztos. Amit leírt nekem, abból csak azt lehet kikövetkeztetni, hogy a megvalósulás zavart szenvedett.
A feltett kérdéseire nem tudok válaszolni, de nem is lehet ezekre válaszolni!

Jelige: köldöksérv  2018.máj.9.

Nem tudok a kérdésre választ adni, mert én soha nem műtöttem (belgyógyász voltam/vagyok).

Jelige: Nexgard Spectra  2018.máj.7.

Minden ilyen készítmény használata során úgy kell eljárni, ahogy azt a gyártó ajánlja. Ennél a készítménynél így ajánlja, ezért érdemes a tesztet elvégeztetni. Ha ugyanis már fertőződött állatot kezelünk vele, abból komoly bajok lehetnek.

Jelige: kullancsvektor 2  2018.máj.5.

Jaaa, ha Ön ezt ilyen jól tudja, akkor minek kérdez?

Jelige: kullancsvektor  2018.máj.5.

Minden attól függ, hogy a "vektor" mennyire éhes, mennyire gyorsan végez a szükséges előmunkálatokkal, és mikor kezd el vért szívni? A bennük levő fertőző ágenseket ugyanis vérszívás közben adják át, a kérdés tehát csak az, hogy mikor kezdenek el vért szívni? Ennek pontos idejét azonban nem nagyon lehet megmondani. ( óra már elég sok idő, ezalatt bőven megtörténhet a fertőző anyag átadása.

Jelige: Furocef jó?  2018.ápr.30.

Ezt a gyógyszert nem ismerem, soha nem használtam, ill. nem ajánlottam senkinek. Gondolom ez is valamiféle antibiotikum.
Az viszont egy tény, hogy a kutya lábujjai között keletkező gennyes gyulladások mindig feladják a leckét egy állatorvosnak, mert sok esetben nem lehet megtalálni az okot, ami ezt előidézi. Az antibiotikum kúra ilyenkor szinte előírás, de közel sem biztos, hogy működik, főleg akkor, ha mégis csak van ott valami, ami nem oda való! Ha pár napos kezelés után nincs látványos javulás, akkor tovább kell keresni a kiváltó okot.

Jelige: Fülike  2018.ápr.30.

Ott kezdeném, hogy én nem is biztos, hogy erre az epilepsziás rohamnak gondolt tünetre bármi gyógyszert adtam volna a kutyájának. Arról meg főleg nem tudok nyilatkozni, hogy most mit kellene adni neki, hiszen nem írta meg, hogy azóta is volt-e hasonló tünet vagy sem. Nagyon sok függ attól, hogy most éppen mi a helyzet vele.
A másik kérdésére pedig az a válaszom, hogy ezt a készítményt én nem ismerem, nem tudok róla semmit mondani.

Jelige: gyomorfekély oka?  2018.ápr.28.

Egyszeri, véres jellegű hányásból én még nem gondolnám, hogy a kutyának gyomorfekélye lenne! Ahhoz, hogy ezt ki lehessen mondani, azért ennél jóval több kell. Még az is lehet, hogy a vér nem is a gyomrából jött, hanem például a torkából. Figyelni kell, és ha újra produkálja, akkor alaposan meg kell vizsgáltatni (nem csak ránézéssel!).

 1 ---- 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 ---- 354 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat