Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: cilike  2018.márc.17.

Sajnálom, de a leírtak alapján én sem tudom megmondani, hogy mi lehet Cilike baja.

Jelige: Bendegúz  2018.márc.17.

A feltett kérdésre a válaszom az, hogy NINCS ilyen gyógyszer.
A kutyájuk problémájára viszont csak az lehet megoldás, ha nem csak ránézésre és gondolomra születne egy (jó) diagnózis, és legalább egyszer alaposan meg lehetne nézni közelebbről a füleit, és legalább egyszer lehetne helyileg kezelni. Ehhez azonban mást kellene kitalálni. Például e kéne bódítani egy vizsgálathoz és kezeléshez. DE ahhoz valószínűleg nem ez az állatorvos kolléga kellene.....

Jelige: Nobivac lepto  2018.márc.13.

A Leptospirozis elleni oltóanyag mindig az ún. kombinált vakcinák hígítója egyben. Önállóan, csak ezt beadva nem nagyon használatos. Én az elmúlt 35 évben, amióta praktizálok, soha nem használtam így, eszembe sem jutott volna. Viszont az általam oltott kutyák minden évben megkapják a kombinált oltás részeként. Soha semmilyen probléma nem volt e téren. Se vemhes szukáknál, se másoknál. Nagyon egyedinek gondolom ezt az elméletet (gyakorlatot). Szerintem felesleges ezt így csinálni.

Jelige: étvágytalan  2018.márc.13.

Azt, hogy mi lehet a kutyájuk baja, így biztosan nem lehet megmondani, de még megsaccolni sem! Abból, hogy sokat iszik az injekciók óta, az a sejtésem, hogy szteroidot kaphatott. Azzal az állatorvossal kellene ezt megbeszélni (alaposan), aki megvizsgálta és kezelte.

Jelige: fertőzés elkerülése  2018.márc.8.

Hmmm.
Azt gondolom, hogy Ön elég sajátosan értelmezi a féregtelenítő kezeléseket.
Tudnia kell, hogy a féregtelenítő kezelések elpusztítják az éppen meglévő férgeket, de nem védenek semmit az újrafertőződéstől! A féregtelenítő kezelés nem olyan, mint egy fertőző vírusos betegség elleni védőoltás!
Éppen azért kell időről időre rendszeresen féregtelenítő kezeléseket végezni, mert akár a kezelést követő napon be tud nyalni a kutya újabb petéket, amiből rövid idő alatt kifejlett férgek lesznek a bélrendszerében. Éppen ezért kell a kezeléseket időről-időre megismételni!
Az újrafertőződéstől nem hiszem, hogy sikerülne megvédeni a kutyáját. A féregpeték ugyanis mindenütt ott lehetnek, ott vannak, a gyógyszerek pedig csak azt a féget ölik meg, ami éppen ott van. Azt, amelyik holnap lesz ott, már nem. Éppen ezért nem pánikolni kell (ahogy azt Ön teszi), hanem rendszeresen és kitartóan kezelni! Ezzel elérheti azt, hogy súlyos fertőzöttség biztosan nem alakulhat ki, és így Ön is nyugodt lehet.

Jelige: robur77  2018.márc.6.

Sajnos, én így biztosan nem tudom megmondani, hogy mi lehet a bajuk. Ehhez meg kell őket vizsgáltatni állatorvossal, ha lehet, akkor minél előbb!

Jelige: bogi  2018.márc.3.

Arra amit írt nekem, nem igen tudok érdemben válaszolni. Ezek nagyon általános tünetek, nem kell hozzá nagy betegség, hogy 1-2 napig hasmenés legyen ill. öklendezés vagy hányás. Lehet, csak megfázott kicsit ebben a hideg időjárásban. Ha holnapig nem javul (vagy rosszabbodik) akkor mindenképpen keressen egy állatorvost és vizsgáltassa meg!

Jelige: lágyéksérv?  2018.márc.2.

Nekem erre nincs protokollom mert en nem foglalkozom ilyen beavatkozásokkal. Viszont azt gondolom hogy erről nem lehet látatlanban beszélgetni, ezt látni és vizsgálni kell, és úgy lehet majd eldönteni hogy mi a teendő! Úgyhogy nem tudok mást javasolni mint azt, hogy mutassa meg sebészettel foglalkozó állatorvosnak!

Jelige: romlás lassítás  2018.febr.28.

A szemek nagyon, de nagyon érzékeny "műszerek". Pontos diagnózis nélkül ne csepegtessen semmit a kutyája szemébe, mert lehet, hogy ezzel több rosszat tesz, mint hasznosat. Akárki és akármit mond is! Keressen szemész állatorvost (vannak ilyenek többen is - http://www.kutyaszemeszet.hu/) és mutassa meg a kutyáját valamelyiknek, aztán azt tegye, amit ő mond majd!

Jelige: beoltható?  2018.febr.24.

Ahogy írtam, ez elméleti lehetőség, a gyakorlatban nagyon kicsi erre az esély.

Jelige: beoltható?  2018.febr.22.

A vemhes szuka beoltása egyes vakcinák esetében vetélést okozhat. A vetélés nem a legjobb dolog, így én nem kockáztatnám ezt. Ha eddig nem volt oltva, akkor kibírja még egy ideig. Az, hogy ezért a késedelemért megbüntessék, a mai Magyarországon nem realitás.

Jelige: Szaporodás  2018.febr.20.

Fertőzéshez vírus vagy baktérium szükséges, és ez nem függ attól, hogy a szülők testvérek voltak. Viszont genetikai problémák előfordulhatnak a génrokonság miatt, így mindenképpen tanácsos valamelyiket ivartalaníttatni a jövőre nézve. A már meglévő kölyköknél pedig vagy előjön majd valami probléma, vagy nem. Figyelni kell őket! Ha pedig a kölyköket eladják vagy ajándékba adják, akkor az új gazdit feltétlenül tájékoztatni kellene a meglévő helyzetről, mert jó, ha tudnak erről.

Jelige: spaniel molnár cs.  2018.febr.18.

Ha a kutyája egészséges volt akkor, amikor az autó tegnap elütötte, akkor végül is egészséges állapotban lett beoltva, már ha azt nem számítjuk betegségnek, hogy elütötte az autó.
Ha a baleset nem volt olyan súlyos, ill. nem keletkeztek olyan sérülései, amelyek komolyabb állatorvosi ellátást igényeltek volna, akkor végül is nem történt nagy kifogásolni való (még akkor sem, ha én lettem volna ott az állatorvos, én biztosan nem oltottam volna be).
A "szemügyre vétel" egyébként egy fontos vizsgáló módszer, ezzel bizony sok hasznos információ ill. benyomás keletkezik a szemügyre vevőben! Gondolom, hogy a kollégám észre vette volna azt, ha a kutyájának bármi komolyabb sérülései lettek volna. Az, hogy ma is minden rendben van vele, azt erősíti, hogy tényleg nem történt semmi baj (szerencsére).

Jelige: Angyal  2018.febr.18.

Torok és/vagy mandula gyulladása lehet. De miután fiatal kutyáról van szó, ez akár komolyabb fertőző betegség résztünete is lehet (pl. szopornyica) így mindenképpen és mielőbb alapos állatorvosi vizsgálatot javasolnék!

Jelige: Picur  2018.febr.17.

A leírtak alapján annyit tudok csak mondani, hogy a kutyája igen alapos bőrgyógyászati szakvizsgálatra szorulna. A leírtak alapján az sem kizárható, hogy egyszerre többféle bőrbetegsége is van, ill. egyik a másikból indulhatott ki. Az eddigi gyógyszerelése eléggé ötletszerűnek tűnik, a tartós javuláshoz ennél sokkal szakszerűbben beállított kezelés szükséges. Egyébként az sem kizárható, hogy soha nem fog igazán meggyógyulni, csak elérhető egy olyan állapot, ami így vagy úgy, de elfogadható.

Jelige: mennyi az esélye?  2018.febr.14.

Nem sok.
A felső légúti fertőző betegségek kórokozóinak legtöbbje fajspecifikus, azaz csak a kutyákat, vagy csak a macskákat, vagy csak az embert képesek megfertőzni. Az egy más kérdés, hogy a kutya és a gazdája gyakran egy időben "fáznak meg" mondjuk egy hosszúra nyúlt esti séta közben. A gazdiról ritkán terjed át úgy ilyen jellegű megbetegedés a házi kedvencekre, hpgy azt bizonyítani is lehessen.

Jelige: Pancho  2018.febr.14.

A kutyákban sokféle féreg lehet. Mielőtt egy alaposabb féregtelenítő kezelésbe kezdene bele, jó lenne megfelelő vizsgálattal kideríteni, hogy milyen "lakói" vannak a kutyájának. Ehhez nem kell más, mint egy kevéske friss bélsár minta, amit parazitológiai vizsgálatra kell elküldeni egy laborba. Ebben biztosan segít majd az állatorvosa.

Jelige: Miú  2018.febr.9.

Kérdezi, hogy mit csináljon a cicával? Erre az egyszerű kérdésre nem is olyan egyszerű válaszolni. Lehet ugyanis, hogy már semmit nem kell vele csinálni mire ezt a válaszomat olvassa. Ha ez a gennyes tályog kifakadt és kiürült belőle a genny, akkor elég gyorsan begyógyul majd. Azért egy állatorvosi kontroll, kis sebtisztítás nem fog megártani. Ha pedig még nem fakadt ki és ürül ki teljesen, akkor ezt mielőbb (holnap délelőtt) érdemes lenne állatorvosi segítséggel megtenni.

Jelige: Skorpió53  2018.febr.6.

Ezek a gyógyszerek nem úgy működnek, hogy ma még jó, holnap meg már nem. A megadott idő intervallumot mindig körülbelül kell érteni, és minden állatban másként zajlik ez. Ha valaki nagyon biztosra akar menni, akkor már kb 1 héttél a lejárta előtt adja a következőt. Baj pedig leginkább attól lehet, ha éppen akkor csípi meg mondjuk egy kullancs, amikor a korábbi tabletta védő hatása már elmúlt, de még nem kapott újabbat. Egyébként, szerintem nyugodtan beadhatja együtt a féreghajtóval, ill. ha ezt ma megkapta, akkor holnap, ez nem fog okozni semmi gondot.

Jelige: veszélyes?  2018.febr.6.

Magyarországon a ma érvényes jogszabályok alapján nem fajták szerint történik a kutyák veszélyessé minősítése, hanem a viselkedésük alapján. Az a kutya "veszélyes eb" amit a hatóságok határozattal annak nyilvánítanak, és bármilyen fajtájú kutya (még egy keverék is) veszélyessé nyilvánítható. Azt, hogy ez mi alapján és mikor történhet meg, a jogszabályok rögzítik.

Jelige: mivel lehet felnevelni?  2018.febr.5.

A kérdésre nincs jó válasz! Amiket Ön írt, azok közül talán a kecsketej lehetne esetleg jó, de ezt beszerezni nagyon körülményes, és összességében biztosan drágább is lesz, mintha kutya tejpótló tápszert vennének. Esetleg keressenek szoptató kutyát, aki alá be lehetne tenni dajkaságba.

Jelige: kabergolin  2018.febr.2.

A kérdésére én nem tudok válaszolni, mert ezt a készítményt nem ismerem, eddig még soha nem használtam.

Jelige: szemölcs?  2018.jan.31.

Igen, ez valószínűleg egy szemölcs. Lehet, hogy leesik majd magától ez is, mint az előző, de az is lehet, hogy nem (és akkor növekedni fog). Ezt nem nagyon lehet megjósolni előre. A legjobb az lenne, ha másik (akár több) állatorvos véleményét is kikérni (miután megmutatta nekik a kutyát élőben!). El tudom képzelni, hogy lesznek olyan kollégák, akik esetleg nem a tételen várakozást fogják javasolni.

Jelige: Sacika  2018.jan.31.

Azt, hogy mi lehet Sacika valós baja (vagy bajai) én így a távolból biztosan nem fogom tudni megmondani. A beteg állat problémáinak okáról, a jó (valós) diagnózisról ugyanis nem lehet találgatással dönteni. Az elképzelhető, hogy azok az állatorvosok, akik eddig látták és vizsgálták, nem jól rakták össze azt a mozaikot, amit a tünetek, a laborleletek, az eddigi kezelési próbálkozások adnak össze. De ebből legfeljebb azt a következtetést lehet csak levonni, hogy tovább kell próbálkozni, másik állatorvosoknak kell megmutatni Sacikát és a leleteit (de nem interneten távdiagnózist kérve, hanem többször megvizsgálva, esetleg újabb kiegészítő vizsgálatokat elvégezve), hátha ők okosabbak, kreatívabbak lesznek. Ezért akár messzebbre is el lehet (kell) vinni, ha kell.

Jelige: korpás szőr  2018.jan.30.

A korpa nem más, mint az elhalt és lelökődött bőr (aprócska darabokra töredezve). Kölyökkorban ez lehet attól is, hogy az egészen fiatalkori bőre megújul, felfrissül. Bolha korpázást nagyon ritkán okoz önmagában. Szerintem bőrtápláló vitaminok talán segítenek. Beszélje meg ezt az állatorvosukkal!

 1 ---- 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 ---- 352 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat