Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Nitrofurantoin  2017.júl.10.

Mindenképpen azt javaslom, hogy még ma vigye vissza a kutyát az állatorvoshoz és beszélje meg vele, hogy mi legyen a teendő. Még az is lehet, hogy ez a nagyfokú étvágytalanság nem a gyógyszer mellékhatása miatt van, hanem más áll a hátterében. De ha mégis a gyógyszer lenne a "bűnös", akkor van lehetőség a gyógyszert másikra cserélni. Ma már sokféle modern(ebb) gyógyszer létezik, ami pontosan ugyanazt tudja, mint a nitrofurantion.

Jelige: Bécike 11  2017.júl.9.

Őszinte leszek: nekem a leírtaknak a szívre és a szív vizsgálatra vonatkozó részei egy kicsit zavarosak. A tapasztalt tünetek egyértelműen arra utalnak, hogy a háttérben szívbetegség lehet, egyébként is ez a leggyakoribb probléma. Nagy kérdés azonban, hogy ki vizsgálta a szivet ultrahanggal, mert ahhoz, hogy az apró elváltozásokat is észrevegyék, igen tapasztalt vizsgáló kell. Emellett, előfordulhat az is, hogy a szíve jó, csak éppen valahol máshol van a baj, de akkor ezt meg kellene találni pontosan.
A Ventolin Evohaler egy allergia ellenes szer embereknek, én még soha nem hallottam, hogy ezt kutyának adták volna. (Igazából megoldhatatlan, hogy pontosan a belégzés fázisában jusson a légutakba, a befújástól pedig érthetően fél a kutya.)

Jelige: Emese  2017.júl.9.

Én azt gondolom, hogy a cukorbeteg kutyát, különösen ha inzulin kezelést kap, mindenképpen nagyon odafigyelve kell etetni. Ez nem biztos, hogy "diétás tápot" jelent, de azt mindenképpen, hogy tudjuk (tudják) mindig, hogy mikor és mennyit eszik a kutya.
Az inzulin egyébként mindig leviszi az aktuális vércukor értéket, így az teljesen jól van, hogy az inzulin után csökken(t) az érték. Az evés viszont megemeli a vércukor értéket. Az inzulin szerepe éppen az, hogy ez az emelkedés ne legyen túl nagy, ne tudjon fölfelé "elszaladni" az érték. A lényeg az, hogy az evés után másfél két órával már ismét a 6-7 körül legyen a vércukor és ott is maradjon.
A cukorbeteg kutya egyébként sokkal gyakoribb állatorvosi kontrollt igényel, ez sajnos velejárója a betegségnek.

Jelige: melyik a jobb?  2017.júl.7.

A világ nagy vakcina előállító cégeinek mindnek meg van a maga saját oltóanyaga ugyanazzal az összetétellel. Ezek között a különbség olyan kicsi, hogy erről nem is érdemes beszélni. Azt, hogy egy állatorvos éppen melyik cég vakcináit használja, sok minden határozhatja meg, de a lényeg mindig az, hogy a kutya vagy a macska oltva legyen.

Jelige: :)  2017.júl.6.

Azt, hogy most mi lehet a baj, így biztosan nem lehet megmondani. Ha holnap reggelig nem javul, feltétlenül mutassa meg állatorvosnak!

Jelige: Talppárna duzzanat  2017.júl.6.

Én legelőször arra gondolnék, hogy korábban megszúrhatta valamivel a talpát és emiatt egy mélyebben kialakult gennyes tályog keletkezett, ez tört most föl. Ha ez a megfelelő kezeléssel szépen elmúlik és meggyógyul, akkor nem kell másra gondolni. Egészen más lesz persze a helyzet akkor, ha nem gyógyul, vagy visszatér a probléma újra. Ekkor lehet más lehetőségeken elgondolkozni.

Jelige: gennyes seb  2017.júl.3.

Azt, hogy ez a bőrfertőzés miért és hogyan alakult ki, én sem fogom tudni megmondani. Viszont, amíg meg nem gyógyul, addig kezelni kell folyamatosan (antibiotikum) legalább 6-8 napig. (Az is lehetséges, hogy esetleg majd váltani is kell antibiotikumot, ha az elsőre nem javul egyértelműen.)

Jelige: Utazás  2017.júl.3.

Szerintem ott hagyhatja, de az alom legyen tökéletesen tiszta és azért szervezze meg, hogy napjában egyszer nézzen rá valaki hogy minden rendben van-e?

Jelige: Kissné Dia  2017.júl.2.

Ige, ez a tünet lehet kötőhártyagyulladás jele is, de lehet másnak a tünete is, ezért nem javasolnám ez alapján az egyértelmű diagnózis felállítását. Jó lenne megvizsgáltatni állatorvossal (ha lehet, akkor szemész állatorvossal) a kutyáját. Vizsgálat nélkül pedig gyógyszert nem is tudok javasolni, ill. ez nem lenne célszerű így internetes úton vizsgálat nélkül.

Jelige: Gabi650  2017.jún.29.

A leírtak alapján ez allergiának tűnik, de sokféle allergia van, így ennél konkrétabban ezt nem lehet így tovább gondolni. Vizsgáltatni kellene (allergia teszt), és közben allergia ellenes szerekkel kezelni (szteroid és antihisztaminok). Ha a tesztre nem telik anyagilag, akkor marad a próbálkozás ezzel-azzal. És fontos lenne egy alapos jó bolhairtás is! (Nagyon gyakori a bolhanyál okozta allergia!)

Jelige: rákos a macskám?  2017.jún.28.

Abból amit leírt nekem, csak annyit lehet megállapítani, hogy a cicájának a nyakán időnként gennyes tályogok alakulnak ki. Arról azonban semmi információ nincs a levelében, hogy ennek az állatorvos kolléga szerint mi lehet az oka. Miután kandúrról van szó, erős a gyanúm, hogy ez a folyamatos verekedések miatt van. A verekedéseknél azonban bármivel fertőződhetett, vannak olyan vírusos betegségek, amelyek éppen olyan tünetekkel járnak, mint amiket leírt nekem a cicáról. Én azonban ennél többet nem tudok mondani erről, tanácsokat adni meg főleg nem tudok, mert ehhez nincs elég információm, nem láttam a cicát, nem vizsgáltam, stb...

Jelige: WestieBetti  2017.jún.23.

Nyugodjon meg, 11 órával a halála után már egészen biztosan eltemethető volt.

Jelige: Parissa  2017.jún.19.

A Dexoryl fülcseppet próbálták már? Ez erre van kitalálva.

Jelige: Szívzörej  2017.jún.18.

Azt gondolom hogy a kutyáját kardiológus állatorvosnak kellene megmutatni, aki akár szív ultrahang vizsgálatot is tudna végezni. Ilyenek ma már több helyen is vannak de itt Budapesten dr Vrabély Tamást ajánlanám.

Jelige: Bravecto 2  2017.jún.17.

Igen, a Bravecto jó a demodikózisra is, de ez nem külső, hanem belső élősködő, és itt nem megelőzésre szokás használni, hanem a gyógyításra amikor kialakul a betegség.

Jelige: Dunyuska  2017.jún.16.

Sajnos azt kell, hogy mondja, kár volt megfürdetni a kutyát samponnal, mert ez erősen zsírtalanítja a bőrt, ami így sokkal érzékenyebb lesz mindenre. A vakarózásnak ez is oka lehet, de még inkább az, hogy bolhái is lehetnek, amire már esetleg bolhanyál allergia alakult ki.
A bolhanyakörvet én is javasolnám rátenni, mert ha tényleg vannak benne bolhák, akkor ezeket mielőbb ki kellene belőle irtani. A Medrol egy elég erősnek számító gyulladáscsökkentő, de tapasztalatom szerint a bőrproblémáknál kevéssé hatásos. Meg kellene beszélni az állatorvossal, hogy kapjon inkább antihisztamin készítményt, az talán többet segítene. Adhatna neki Béres cseppet is, ez elég jól növeli az ellenálló képességet, igaz nem hirtelen, hanem csak hosszabb szedés után.

Jelige: Advantix  2017.jún.16.

A válaszom sajnos rövid lesz: nem tudok a kérdésére válaszolni, mert én sem tudom.

Jelige: Bravecto  2017.jún.14.

A Bravecto semmi mástól nem védi a kutyát, mint a bolháktól és a kutyáktól. A szúnyoka távoltartására nem alkalmas. A szívférgesség kérdése nem egyszerű, sőt elég komplikált, sokban függ attól is, hogy mit tegyen, hogy Ön mennyire aggódós. Nekem is van kutyám, panelban lakik, gyakorlatilag a városban él, de én magam sem csinálok semmi "extrát" szívférgesség ügyben. Ha a szívférgesség elleni védekezés lehetőségeiben komolyabban el akar mélyedni, ajánlom olvass el a következő linken található információkat: http://kutya.mancsok.hu/betegsegek/szivfergesseg.htm
Ennél jobban én sem tudom ezt összefoglalni.

Jelige: légynyűvesség  2017.jún.14.

Ez sajnos nem egyszerű probléma, naponta kell szedegetni belőle az újabb kukacokat, és naponta többször kell a sebeket fertőtleníteni. Erre jó lehet a Betadin, a Hyaperol oldat, a Kubatol és ezek kombinációja. A legyeket is távol kellene valahogy tartani, mert e nélkül nem lesz tartós az eredmény. Az ivermektin injekciót nem ajánlanám.

Jelige: vetél?  2017.jún.12.

A leírtak alapján bármi lehetséges! Találgatásoknak nincs sok értelme, holnap el kellene vinni a kutyát egy állatorvoshoz és meg kellene alaposan vizsgáltatni! E nlkül soha nem derül(het) ki, hogy mi van vele!

Jelige: Szájszag  2017.jún.12.

A rossz szájszagot sokféle ok idézheti elő, erről egy laikus nem sokat tudhat, így mindenképpen azt javaslom, hogy irány egy állatorvos, akitől egy alapos vizsgálatot kellene kérni!

Jelige: fülrázás  2017.jún.9.

Ha a kutyáját és annak fülét állatorvos alaposan megvizsgálta, és abban nem talált semmi olyasmit, ami a tapasztalt jelenségnek az oka lehetne, akkor én sajnos nem tudok semmi okosat mondani, vagy javasolni. Legfeljebb annyit, hogy talán meg lehetne mutatni a kutyát (és a fülét) másik állatorvosnak is. Hátha ő másképpen vizsgálja meg, több a tapasztalata, van esetleg ötlete kiegészítő vizsgálatokra.

Jelige: Nyírás  2017.jún.3.

A rövid szőrű kutyákat tradicionálisan nem szokás megnyírni, de a meleget a legtöbbjük így is jól bírja. Sokan még a középhosszú szőrűeket sem nyíratják meg. Ha Önnek lenyírva jobban tetszik, vagy úgy gondolja, hogy ez a kutyának is jó (vagy jobb), akkor semmi gond. Néha azonban előfordul, hogy nem nő vissza rendesen a lenyírt szőr (ezeknél a fajtáknál nem a szőrszálak nőnek ugyanis, hanem új szőrszálak nőnek a kihullottak helyébe). Láttam már néhány mókás kinézetű kutyák, akinek a szőrnyírás után igencsak fura lett a szőre.

Jelige: kiscicák  2017.jún.1.

Amit leírt annak alapján én kisagyi fejlődési rendellenességre gondolnék, de ahhoz, hogy bármit lehessen mondani erről, mindenképpen meg kellene vizsgáltatnia állatorvossal a cicákat. (Akár mindegyiket, de legfőképpen azokat, amelyek a tüneteket mutatják.)

Jelige: Sün  2017.máj.30.

Nekem nincsenek tapasztalataim sünökkel. A leírtakból azonban azt gondolom, hogy ez bármelyik sünivel megeshet, csak értük nem aggódik egy szerető gazdi. Ha többet akarnak megtudni arról, hogy mi lehet a baja, mindenképpen állatorvoshoz kell vinni, de persze olyan kollégához, aki ért is hozzá.(Ilyen pedig nem sok van.)

 1 ---- 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 ---- 354 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat