Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: idegrendszeri zavar  2017.máj.4.

Ahogy írtam, a babéziózis nem egyszerű betegség, nagyon sok szövődmény alakulhat ki. Amit Ön észlel, az lehet, hogy nem is idegrendszeri zavar, hanem például a kialakult heveny veseelégtelenség miatt van. Ezért is javasoltam, hogy találgatások és saját elméletek felállítása helyett vigye a kutyáját mielőbb alapos kivizsgálásra! Ennél többet nem tudok mondani.

Jelige: idegrendszeri zavar  2017.máj.3.

A babéziózis, ha nem kezelik megfelelően, akár halálos kimenetelű is lehet. Ha a kutyájának valóban babéziózisa volt (van), amit egyébként a leírtak alapján én nem látok igazoltnak, maximum egy feltételezésnek, akkor a mostani állapota már lehet, hogy a szövődmények következménye. Én az Ön helyében elvinném mielőbb egy másik állatorvoshoz és kérném a kutya nagyon alapos kivizsgálását!
Lehet, hogy tényleg ez a baja, de az is lehet, hogy egészen másról van szó. Jobb ennek mielőbb utánajárni. Emellett, akár ez van, akár más, a kutya a jelek szerint további kezelésre szorul.

Jelige: Vectra felis 2  2017.máj.3.

Én nem ismerem "közelről" ezt, de rákeresve az interneten, azt találtam, hogy ez is egy a sok rácsepegtetős bolha-kullancs ellenes készítményeknek. Írja be a Google-ba a nevét és több találatot is fog találni. Én ennél többet nem tudok mondani erről, ha máshonnan bővebb információi vannak, használja azokat!

Jelige: Vectra felis  2017.máj.3.

Igen, ez a készítmény kullancs és bolha ellen hatásos, de kullancs ellen csak kb. 1 hónapos időtartamig jó, miközben a bolhák ellen akár 3 hónapig is hatékony lehet. Akinek tehát a kullancs elleni védekezés a fontosabb, annak ezt havonta kell alkalmaznia!

Jelige: Buenos Aires  2017.ápr.21.

Szerintem ez az elszíneződés a fogkövesedés kezdete. A fogkő nem egyik pillanatról a másikra alakul ki, hanem szépen lassan "hízik meg" olyan vastagra, amikor azt már "kőnek" lehet nevezni. Az elején a lerakódás még csak elszínezi a fogat. Mutassa meg állatorvosnak!

Jelige: babézia  2017.ápr.17.

A babéziózis kacifántos egy betegség, ami jó esetben egyszeri injekcióval hibátlanul meggyógyul, máskor akár elhullás is lehet a vége. A betegségben hirtelen nagyon nagy számban esnek szét a vörösvérsejtek, ami súlyos fokú veseelégtelenséget okozhat (a hányás már ennek a jele!) Amit leírt, azok kifejezetten rossz jelek, és sajnos reális az eshetőség arra, hogy nem éli túl.

Jelige: Bélproblémák  2017.ápr.13.

Az első, amit mindenképpen le kell írnom: nem ismerek olyan betegség félrekezelési lehetőséget, ami miatt szív megnagyobbodás alakul ki! Itt valami nagyon csúnya félreértelmezésről lehet szó.
Amit leírt a kutyája meglévő bélproblémájáról, az bizony nagyon sok ok miatt lehet. Akár allergia miatt is, de más okok miatt is. Úgyhogy, én biztosan nem mondanék ilyen egyértelműnek tűnő véleményt, hogy ezek a tünetek valamely gyógyszerre való allergia miatt lennének. Úgyhogy, ebben egyetértek a kollégámmal!
A tapasztalt tünetek leginkább vastagbél eredetű problémára utalnak, de ahhoz, hogy bármit erről véleményezni lehessen, sokkal több konkrét leleltre (eredményre) lenne szükség. Azt kérdezte, mit lehet még tenni? Hát, erre én csak azt tudom válaszolni, hogy vizsgálni kell és vizsgálni kell, és újra csak vizsgálni kell! Ez persze nem egyszerű, sokat kell emiatt újabb és újabb vizsgálatokra vinni, de más útja nincs annak, hogy kiderüljön a valós diagnózis. Ez ugyanis az alapja annak, hogy megfelelően lehessen kezelni.

Jelige: Bence  2017.ápr.10.

Sajnos a leírás nem tökéletes, ez alapján több minden is szóba jöhet.
A kutyája igen fiatal korát is figyelembe véve azonban én elsősorban a szopornyica nevű betegség idegrendszeri formájára tudok elsőként gondolni. Ha már 4 hónapja fennállnak ezek a tünetek, nem sok esély van arra, hogy ez elmúljon, ill. a kutya meggyógyuljon. Pontosabbat azonban csak a kutya nagyon alapos vizsgálata alapján lehetne mondani.

Jelige: Timo  2017.ápr.7.

Nem biztos, hogy ez valami nagy baj! Kutyáknál ez akár teljesen normális is lehet, és ha magától elmúlik másnapra, nem biztos, hogy ennek túl nagy jelentőséget kell tulajdonítani. Én nem hiszek abban, hogy ezt a tünetet bármi idegműködési zavar okozná. Sokkal inkább lehet ez valami bél/emésztési érzékenység. Ki kellene próbálni különböző diétákat, hátha valamire érzékeny, és akkor ezt kerülni kellene. Ez persze nem egyszerű folyamat, sokáig eltarthat, amire kiderül valami.

Jelige: Provera  2017.ápr.5.

A Provera nagyjából ugyanolyan hatóanyagot tartalmaz, mint az Ovarid. Ezek adagolása az ivarzás megakadályozására 2,5 mg/hét/állat, vagyis max. fél tablettát adjon belőle a cicának. Kérdés, ami számomra nem egészen világos, hogy ha nem lehet megfogni, és csak ennivalóba keverve tudja esetleg megetetni vele, biztos-e, hogy meg is fogja enni a neki szánt mennyiséget?
A kérdésének arra a részére, hogy az ellés után mikor kezdhető el a kezelés, nehezen tudok válaszolni, mert én 35 év alatt soha nem adtam még ellés után cicának ilyet. De a 2-3 hét már szerintem elfogadható idő.

Jelige: NÉRÓ  2017.ápr.2.

Ilyen tünetek esetén az internetes segítségkérés nem a leghatékonyabb....remélem nincs azóta sokkal nagyobb gond, amióta írt....mielőbb keressen állatorvost! Jó esély van arra, hogy összeszedett valami vírusos fertőzést. Ebben az életkorban ez nem meglepő.

Jelige: advantix allergia  2017.márc.30.

A véleményem a következő: én egészen biztos vagyok abban, hogy a kutyájának az alkalmazott bolha ellenes csepp nem okozhatta a ma is tapasztalt mozgásszervi tüneteit. Az lehet, hogy valóban allergiás lett rá (bár ezien is csodálkozom, nem szokott ilyen lenni, de elvben lehetséges), de annak 24 órán belül el kellett múlnia, főleg azért is, mert komoly allergia elleni gyógyszereket kapott. Minden más ami 24 óra eltelte után lett vagy van most is, már biztosan nem köthető egy ilyen allergiás reakcióhoz. A csepp amit rátett, a kutyára nézve nem méreg, ilyen tüneteket nem okozhat.
Szerintem a kutyáját egy igazi ortopéd állatorvos szakembernek kellene megmutatnia (itt talál ilyeneket: www.kisallatortopedia.hu)

Jelige: vízfejű  2017.márc.27.

Bármi lehetséges, ezt előre megjósolni nem lehet. De ha most megmarad, később is lehetnek ebből gondok bármikor.

Jelige: bolhairtó csepp  2017.márc.27.

Macskánbak csak bolhairtó cseppek léteznek és nyakörvek. Ez utóbbiakat én magam nem szeretem mert könnyen beakadhat vele a cica bármibe és akár meg is fojthatja (ha nem szakad el közben a nyakörv). A cseppek felvitelénél viszont nagyon fontos hogy a cica nyugodt legyen addig amíg azt a 3-4 cseppet rácsepegtetik a bőrére.

Jelige: gennyes szem  2017.márc.24.

Leginkább herpesz vírus fertőzéstől, de azért van más lehetőség is. Meg kellene vizsgáltatni a kölyköket is és az anyakutyát is!

Jelige: Szemőlcs  2017.márc.21.

Látatlanban nehéz ebben bármi tanácsot adni, ugyanis minden attól függ, hogy milyen az a szemölcs? Van, amit a nyakánál le lehet kötni és akkor utána pár nappal leszárad. Van, amelyikkel külsőleg semmit nem lehet kezdeni. A bekenés legtöbbször nem jó, mert a kutya lenyalja. Szerintem mutassa meg állatorvosának és közösen döntsenek arról, hogy mit lehetne megpróbálni.

Jelige: Féreghajtás  2017.márc.20.

Több oka is lehet annak, hogy kihányja a gyógyszert. Lehet, hogy az adag kicsit sok, lehet, hogy a gyógyszer valamelyik alkotóelemét nem bírja, és lehet, hogy egyedi érzékenysége van. Én ilyenkor újra beadom, és legtöbbször akkor már benne marad.

Jelige: sutke  2017.márc.20.

Mielőbb ivartalaníttassa a kutyát! Más megoldás erre nincsen.

Jelige: beszegés  2017.márc.8.

A külső hallójárat vizsgálatához a hallójáratot ki kell valahogy egyenesíteni,mert e nélkül nem lehet az otoszkópot (ez az eszköz, amivel belenézünk) jól bevezetni. A vizsgálandó beteg adottságai döntik el, hogy az állatorvos mikor, milyen módszert használ erre. A faj beszegése is lehet ilyen. Én is szoktam néha ezt alkalmazni, ha úgy ítélem meg, hogy ez a leginkább célravezető.

Jelige: koszonom  2017.márc.2.

Egy 6 hetes kutyában ezek a tünetek akár komoly vírusos fertőzés első tünetei is lehetnek (például parvovírus fertőzés). Ha ez így van, akkor napokig nem fog enni, és komoly kezelést igényelne (például naponta többször infúzió). E nélkül akár bele is pusztulhat.

Jelige: Szívféreg  2017.márc.1.

Ha a cica állandóan lakásban él, akkor a fertőződés esélye rendkívül kicsi, főleg Ausztriában, ahol azért még hidegebb van (éghajlatilag) mint itt Magyarországon. Ha azonban úgy döntenek, hogy védekezni akarnak a szívférgesség ellen, akkor azt folyamatosan és rendszeresen (mindenképpen havonta) kell végezni. A Drontal erre nem elég, ill. nem megfelelő. A megelőző kezelés elkezdése előtt pedig tesztet kell végezni, hogy esetleg már nem fertőzött-e? Az egész témakörről itt olvashat alaposabban: http://kutya.mancsok.hu/betegsegek/szivfergesseg.htm

Jelige: inzulin  2017.febr.28.

Ha még csak nem is vérzett a szúrás helye, akkor nem hiszem hogy aggódni kellene!

Jelige: anafilaxiás sokk oltástól  2017.febr.26.

Az oltások utáni allergiás reakciók régóta ismertek, de ezek gyakorlatilag majdnem minden esetben sokkal lassabb jelentkezéssel mutatkoznak, általában a beadás utáni fél-egy óra múlva szoktak kialakulni a tünetek, a fej, a fülek, a nyak beduzzadása. Ilyen gyors lefolyású és súlyos állapotot én még soha nem tapasztaltam oltás miatt, és kollégáimtól is csak ritkán hallottam. Az anafilaxia azonnali reakció, ami a reakciót kiváltó anyaggal való találkozás pillanatában megindul.
Az oltási allergia egyébként legtöbbször az oltóanyagban felhasznált vivő- és stabilizáló anyagok iránt szokott kialakulni, és ez a gond emiatt a legtöbb esetben eredményesen kiküszöbölhető az oltóanyag cseréjével. (Más gyártó, más anyagok elv alapján.)
Amit leírt, az egy nagyon szokatlan és nagyon egyedi reakció, oltóanyaggal szembeni allergia esetében nem tipikus, és nem tartom véletlennek azt sem, hogy az oltóanyagok cserélése sem hozott eredményt. Elképzelhetőnek tartom, hogy nem csak az oltóanyaggal lehet gond, hanem a kutyája egészen sajátos egyedi és túlzott reakciókészségével. Magyarul ezt azt jelenti, hogy az ő immunreakciójában van (vagy lehet) valami defektus, ami miatt túlreagálja a szervezete azt, amit nem kellene, függetlenül attól, hogy mit kap. (Ne felejtse el azt sem, hogy a beadott oltóanyagban lévő anyagoknak a beadás helyéről történő felszívódásához is idő kell, ami legalább 10-15 perc, de inkább kicsit több. Ha ezen belül mutatkozik ilyen súlyos reakció, az lehet, hogy nem is ettől, vagy nem csak ettől van, hanem a túlreakció miatt.) Összességében okosat nehéz mondani, tanácsokat adni pedig még nehezebb.

Jelige: boci  2017.febr.26.

Ez a "produkció" rengeteg mindentől lehet, és kis szerencsével pár óra után akár magától is elmúlhat. Lehet, valamit összeevett, valami felborította a gyomor-bél egyensúlyát. Ha azonban délutánra sem javul a helyzet, továbbra is hány, akkor mutassák meg állatorvosnak még most a hétvégén!

Jelige: Hólyagmosás  2017.febr.25.

A húgyhólyagot ki lehet mosni (öblíteni) katéterrel, de ez biztosan nem fog segíteni a meglévő fertőzésen. A kórokozók nagyobb része ugyanis nem a vizeletben van hanem a nyálkahártyán, és ott bőven marad belőlük annyi az átmosás után, hogy utána újra szaporodjanak. A megoldás a steril módon (a hólyag hasfalon át történő megszúrása ultrahang kontroll alatt) vett vizelet mintából való baktérium kitenyésztés és rezisztencia vizsgálat elvégzése. Így utána azzal az antibiotikummal lehet kezelni, amire még van érzékenysége a baktériumoknak.

 1 ---- 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 ---- 354 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat