Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: itatva?  2017.aug.14.

Nagyon rossz íze van, ezt normális állat nem issza meg. A tablettát kell összetörni porrá és elkeverni tejföllel és azt kell rákenni a nyelvére, fogaira. Úgy se biztos hogy tetszeni fog neki, de kénytelen lesz lenyelni.

Jelige: itatva?  2017.aug.14.

Nagyon rossz íze van, ezt normális állat nem issza meg. A tablettát kell összetörni porrá és elkeverni tejföllel

Jelige: BN  2017.aug.14.

Ez a módszer nem járható. Egyrészt a cica ebből a vízből nem fog inni, másrészt ez így semmiképp nem lenne hatásos (túl híg). Vigyék el a cicát állatorvoshoz és vizsgálhassák ki. A fekélynek komoly okai lehetnek és ezt kellene kideríteni ey kezelni!

Jelige: Vesék  2017.aug.13.

Én azt gondolom hogy ezt a kérdést mindenképpen a kutyája kezelőorvosával kell átbeszélniük. A választ ezekre a kérdésekre számtalan tényező befolyásolja ezért a kutya betegségének és leleteinek részletes ismerete nélkül nem lehet érről véleményt mondani.

Jelige: kutya  2017.aug.13.

Ez a "produkció " valószínűleg egy ún. atipikus epilepsziás roham lehetett. Az én saját kutyámnak is hosszú éve vannak időnként ilyen "rohamai". Én azt gondolom és a saját kutyámnál is így része, hogy amíg ezek nem tartanak pár percnél tovább, es nem járnak semmi egyéb látvanyos (és főleg rángógörcsös ) tünetekkel, addig nem kell ezzel sokat foglalkozni. Az enyémnek 10 év alatt nem rosszabbodott az állapota. Egy idő után elég gyakorlottak lesznek majd, és biztosan ráéreznek majd arra, hogy mikor kell "lépni" az ügyben.

Jelige: inzulin?  2017.aug.9.

Sajnálom, de a kérdésére nem tudom a jó választ! Nem vagyok ebben a kérdésben specialista, így nem tudom, hogy milyen inzulin gyógyszerek jöhetnek szóba a kezelésre.

Jelige: Diétás táp  2017.aug.7.

A diétás táp is csak táp, alapvetően ugyanolyan ennivaló, mint a normál táp, csak egy-két összetevőjének az aránya más. Ha egyszerre nem ad belőle sokat, illetve összekeveri kis adagokban a normál táppal, akkor gond nélkül meg lehet etetni a másik cicával a maradékot. Még haszna is lehet, mert segít kicsit csökkenteni a normál táp okozta terhelést a veseműködésben. A lényeg tehát a mennyiség! Egyszerre nem sok, keverni a normál táppal.

Jelige: Véres hányás  2017.aug.5.

Nekem ez az egész történet kissé zavaros ugyan, főleg a diagnózis oldalról, de a véres hányás oka minden bizonnyal tényleg a gyógyszer lehetett. Ha már nem kapja akkor ennek a tünetnek hamar meg kellene szűnni.

Jelige: lalo  2017.aug.4.

Ezt így vizsgálat nélkül nehéz megmondani, de talán a prosztatájával lehet gond. Vagy hólyaghurutja lehet esetleg. Vagy .... Szóval, vizsgálat nélkül nehéz! Javaslom, hogy mielőbb vizsgáltassa meg állatorvossal!

Jelige: szuzika-vajdasag  2017.aug.2.

Itt Magyarországon ezt a problémát gyakorlatilag csak azonnali operációval kezelik. A gyógyszeres kezelés nem szokott eredményre vezetni, és közben a kutya is "mérgeződik" a gennytől. Én is a mielőbbi műtétet ajánlanám!

Jelige: Luna  2017.aug.1.

Azt így én biztosan nem fogom tudni megmondani, hogy mi lehet a kutyájuk baja, de azt igen, hogy ha ez van, amit leírt, akkor tovább kell vizsgálni (vizsgáltatni). Esetleg máshol, más irányokba. Biztosan meg van ennek az oka, csak meg kell találni. Keressenek másik állatorvost, hátha neki vannak (lesznek) ötletei a továbblépéshez.

Jelige: mitől tejel 2 ?  2017.aug.1.

Én még nem találkoztam olyannal, hogy ivartalanítás után egy kutya álvemhes lett volna, de azt sokkal hamarabb el tudom képzelni azt, hogy a műtét nem sikerült teljesen jól és egy darabka petefészek benne maradt a kutyában, mint azt, amit Ön írt.

Jelige: mitől tejel?  2017.júl.31.

Az álvemhesség hormonális hatásra alakul ki a tüzelést követően kb másfél-2 hónappal. Az ivartalanítás után nem jelentkezik újra. Ha a kutyája 3 hete lett ivartalanítva, akkor csak azt tudom feltételezni, hogy a legutóbbi tüzelése nem régen lehetett, és ez még annak az utóhatása.
Semmiképpen nem szabad az emlőit masszírozni, nyomkodni vagy fejni, a lehetőségek szerint kevesebb folyadék (a meleg miatt ez most nehéz), kevesebb ennivaló, és a pátyolgatás teljes mellőzése segíthet.

Jelige: Klári  2017.júl.31.

Vigyék el egy állatorvoshoz megvizsgáltatni!
Egyébként nem lesz egyszerű nevelgetni, ha még nagyon pici, akkor lehet, hogy ez nem is jár majd sikerrel. Próbálkozni lehet és kell, de ne egyelőre ne legyenek elbizakodottak a sikert illetően.

Jelige: Jack baba  2017.júl.30.

Hasmenés nagyon sokféle ok miatt lehet. Ráadásul nagyon nem mindegy, hogy hogy néz ki pontosan a hasmenés, és azon kívül, hogy ez van neki, mi egyéb tünet vehető észre rajta (pl. bágyadt-e, étvágytalan-e?)
Sok esetben elég egy kis koplaltatás és magától rendbe jön. Máskor meg gyógyszerek is kellenek vagy egy kis diéta. Ha meg komoly a dolog, akkor mindenképpen állatorvos kell (főleg az ilyen fiatal kutyáknál).
A fentiekből az következik hogy nem nagyon tudok így tanácsokat adni.

Jelige: Léni  2017.júl.27.

Mindenképpen érdemes a kutyát (ill. a bélsarát) megvizsgáltatni, bár tapasztalatom szerint a hasonló esetekben az szokott kiderülni, hogy a kutyának semmi köze nincs a gyerek (vagy a felnőtt) megbetegedéséhez.

Jelige: ivartalanítás  2017.júl.27.

25-30 évvel ezelőtt a nőstény ivarúak ivartalanítás egyértelműen azt jelentette, hogy csak a petefészkeket távolították el az állatból. Az egészséges méh egyidejű kivétele akkoriban szóba sem jött. Nehéz lenne megmondani most, hogy kinek és miért jött az az ötlete, hogy meg lehet(ne) ezt úgy is csinálni, hogy kivesznek mindent, de tény hogy elkezdett terjedni ez a "módi", és aztán még ideológiát is "gyártottak" hozzá. Az elmúlt 10-15 évben már az a helyzet,hogy ki így csinálja, ki úgy (mármint az állatorvos). Aki ezt úgy tanulta, úgy gyakorolta be, hogy csak a petefészket veszi ki, az általában most így ezt teszi. Aki meg olyan helyen tanulta meg ezt a műtétet, ahol mindent kivesznek, annak eszébe sem nagyon jut, hogy lehetne ezt másképpen is. Sok esetben a gazdinak fogalma sincs, hogy hogy is lett elvégezve a műtét.
A lényeg viszont az, hogy a végeredmény az esetek 90%-ában ugyanaz: a megoperált szukával soha semmi gond nem lesz később, akár így, akár úgy lett ivartalanítva. Későbbi szövődmények, problémák azonban mindkét módszernél kialakulhatnak, és ki is alakulnak.
Mivel én magam nem operálok, így a betegeim gazdájának ivartalanítás előtt minden esetben elmondom, hogy feltétlenül kérdezzenek rá a műtétre kinézett rendelőben az állatorvosnál arra, hogy ő milyen technikával végzi az ivartalanítást, és ha ők a másik módszerrel szimpatizálnak jobban, akkor keressenek olyan állatorvost, aki a nekik szimpatikusabb módon ivartalanít.
Az Ön konkrét esetében pedig azt tudom mondani, hogy nem kell(ene) ezen most sokat morfondírozni, a jelenlegi helyzeten nem tud úgysem változtatni. Azt pedig, ha baj lenne a jövőben a kutyájának a méhével, úgy is észre fogja venni, és akkor meg lehet operálni majd. De jó esélyek vannak arra is, hogy erre soha nem kerül sor. És még előnye is lehet ebből, mert így sokkal kisebb az esélye annak, hogy vizelet tartási gondja (inkontinencia) legyen a kutyájának. Ez a probléma (szövődmény) manapság sokkal gyakoribb, mint 25-30 évvel ezelőtt, és ennek egyik oka sokak szerint egyértelműen az, hogy az ivartalanításkor kiveszik a méhet is.

Jelige: S.O.S.  2017.júl.26.

Arra, amit írt, csak annyit tudok mondani, hogy ez legalább 4-5 féle ok miatt lehet. Az az információ, amit leírt, rettentő kevés! Ha ez hirtelen alakult ki, akkor SOS keressen egy állatorvost és vizsgáltassa meg még ma délután. Ha már több napja tart, akkor talán rohanni nem kell vele, de azért ebben az esetben is jó lenne egy alapos állatorvosi vizsgálat.

Jelige: Versifel  2017.júl.21.

Azt, hogy a korábbi oltások meddig védik a cicát, így nem lehet megmondani, mert ez sok tényezőtől függ.
Én csak azt tudom elmondani, hogy ha én oltok rendszeresen egy cicát, akkor minden oltását évente szoktam ismételni. Én ebben hiszek, és eddig soha nem fordult elő, hogy egy általam oltott állat olyan betegségben betegedett volna meg, ami ellen én oltottam ilyen módon.

Jelige: puli nyírás??  2017.júl.21.

Nem tudok a kérdésére válaszolni. Talán egy kutyakozmetikust kellene megkérdezni, ők ezt azért jobban tudják.

Jelige: parvó?  2017.júl.18.

Igen, már egy 6 hetes kölyökkutya is lehet parvo-s, főleg ha az anyja nem volt megfelelően oltva és/vagy a kölyök nem szopott rendesen az első napokban (nem tudott elég ellenanyagot felvenni az anyatejjel). Ilyen hirtelen elhullásokat azonban több más ok is előidézhet (pl. herpesz vírus fertőzöttség). A biztos diagnózishoz jó lenne az elhullott kölyköket felboncoltatni!

Jelige: Risza  2017.júl.16.

Szerintem nem Önnek kellene kezelnie a kutyát, hiszen még azt sem tudni, hogy mi a baja, mi okozza a remegéses rohamokat. Ezt inkább ki kellene deríttetni egy jó állatorvossal. Persze ez biztosan nem lesz egyszerű és gyors, lehet, csak hetek múlva a sokadik vizsgálat(ok) után lesz diagnózis, de érdemes lenne belevágni.

Jelige: Matejonas  2017.júl.14.

Nem hiszem, hogy van állatorvos, aki a kérdésére érdemben válaszolni tudna anélkül, hogy a beteget látta volna, ismerné a betegségét és annak lefolyását. Én biztosan nem tudok erre így semmit sem mondani.

Jelige: fisztula 2  2017.júl.12.

A sipoly latinul valóban fistula.
A szteroid a kezelésben segítheti a gyógyulást, de kellenek más gyógyszerek is (pld. antibiotikum). De van úgy, hogy csak egy műtét segít. Azt, hogy mi lehet az éppen hatásos kezelés, a kezelő állatorvossal kell megbeszélni.

Jelige: fisztula  2017.júl.11.

Előszőr is egy pontosítás: én azt gondolom, hogy a kutyájának perianalis sipolya van, és nem fisztulája. Ez utóbbi ugyanis már mesterséges valami, a fisztulát orvos (állatorvos) hozza létre abból a célból, hogy a mélyebben keletkező váladékok a felszínre vezetődjenek.
De a lényeg, hogy ami a kutyájának van, az a végbél mirigyek elzáródásából adódó szövődmény. Ennek az eredményes megoldása nem egyszerű. Sokféle lehetőség van, sok függ attól, hogy milyen állapotú a beteg végbelének környéke, így erről nehéz látatlanban bármit is mondani.
A szükséges kezelés is sokféle lehet. Van hogy az antibiotikum is elég, de van, hogy műtét a vége a bajoknak. Ez utóbbinak is többféle módja van. Szóval, így itt most tanácsokat adni nem könnyű, a legjobb lenne ezt az egész kérdést a kezelő állatorvossal átbeszélni, mégpedig nagyon alaposan.

 1 ---- 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 ---- 354 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat