Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: jessie  2017.szept.15.

Minden lezajlott tüzelés 5%-al növeli az emlődaganatok kialakulásának esélyét. Már csak ezért is érdemes ivartalanítani a szuka kutyákat, minél előbb! Egyébként igen nagy számú állat adatai alapján kimutatták, hogy az ivartalanított állatok sokkal hosszabb életűek lesznek.

Jelige: othematoma  2017.szept.13.

Én nem tartok semmit. Írtam egy véleményt, és nálam a vagy-vagy 50-50%-ot jelent. Döntenie azonban Önnek kell, ezt nem ruházhatja át senki másra. El kellene döntenie, hogy kinek hisz, kire hallgat?

Jelige: othematoma elmúlik?  2017.szept.13.

Az esély a saját magától való gyógyulásra 50%. Vagy elmúlik, vagy nem.
De tapasztalataim szerint a műtét hatékonyabb ennél!

Jelige: Luna  2017.szept.10.

A kitüremkedő piros valami szinte biztosan a végbél nyálkahártyája. Attól jön ki, hogy erőlködik. Ez a két dolog a biztos a történetben. Azt azonban, hogy ezt miért csinálja (mármint az erőlködést), rettentő nehéz lesz kideríteni (talán soha nem is fog kiderülni). Ehhez a cicát nagyon alaposan kell kivizsgálni, főleg a bélműködését illetően. Akár mén endoszkópia is szükséges lehet (ma már ezt is meg tudják csinálni).
Én azonban azt javasolnám addig is, hogy igyekezzen stabil és állandó étrenddel arra törekedni, hogy a bélsara mindig egyforma legyen. Ha ez "beáll" egy bizonyos állagra, és még mindig észleli ezt a jelenséget, akkor én azt próbálnám ki, hogy a cica ennivalójába kevernék egy kevéske paraffin olajat, és megnézném, hogy erre mi történik. Egyébként pedig csak azt tudom ajánlani, hogy keressen olyan klinikát, rendelőt, ahol kifejezetten enterológus állatorvos is van. Az Állatorvostudományi Egyetem Belgyógyászatán biztosan van ilyen.

Jelige: 2c gyakori?  2017.szept.6.

Az őszinte válaszom az, hogy nem tudom.
Én ezt a vakcinát soha nem használtam, nem ismerem, nem tudok róla semmit mondani. Ahhoz pedig, hogy a vonatkozó irodalomból kibogarásszam Önnek a választ, nincs most sem időm, sem energiám.

Jelige: bishon bolognese szakadt térd szalag  2017.szept.4.

Ezek olyan kérdések, amelyeket annak az állatorvosnak kell feltennie, aki megoperálta a kutyája térdét! Ő tudja mit csinált és hogyan csinálta, így helyette erre más nem tud érdemben válaszolni.

Jelige: Madeleine  2017.szept.4.

Az jó elgondolás (főleg azután, hogy a cicaállapota nem változott) hogy másik állatorvos véleményét kérné, de ez így a távolból nem fog menni. Ahhoz, hogy a cicájáról érdemben egy szakember véleményt mondjon, neki látnia és vizsgálnia kell a beteget. Lehet, hogy az előző állatorvos nem vett észre valamit, lehet, hogy neki más a véleménye a leletekről, stb.... Javaslom, keressen egy másik kisállat rendelőt a közelben és vigye el oda is a cicáját!

Jelige: tüzelés  2017.szept.3.

Ha a cica tüzelt a korábbi ivartalanítás után, akkor ez csak úgy lehetséges, hogy a műtét sajnos nem sikerült tökéletesen, és egy pici darabkányi petefészek (akár csak néhány sejtből álló kis "darabka") benne maradt, majd kicsit szaporodott (növekedett) és hormontermelésbe kezdett. Ez a probléma ha nem is gyakran, de azért előfordult másokkal is. A megoldás sajnos egy újabb operációval érhető el, de ez a második műtét már annyival nehezebb, hogy előbb meg kell keresni a hasüregében, hogy hol van a hormontermelő sziget. Beszélje meg a helyzetet azzal az állatorvossal, aki ivartalanította!

Jelige: Mia  2017.szept.2.

Sajnos nem értem a kérdését? Mi kerülhetett a cica szájába? Miből nyelhetett le bármit is? A virág levelén talált kullancsból mi kerülhetett volna a virág levelére? Nekem az a gyanúm, hogy ezt a kullancs kérdést valamiért nagyon, de nagyon túlreagálja.....

Jelige: csontot?  2017.szept.1.

Csontot kaphat már most is, csak nem mindegy, hogy milyet és hogyan. Például apró darabokra felaprózott és húsklopfolóval összetört csirkenyakat már most is kaphat. Vagy egy szép cupákos marhacsontot. Ettől azonban közel sem biztos, hogy elmúlik a mindent rághatnékja.
A mindent megrágunk a kutyáknál a világ megismerésének a része. A szék lába nem harap vissza, de a gazdi esetleg igen, ha a kezét rágcsálja! Ha akárminek a megrágásáért nem éri kellemetlen élmény, akkor ez úgy fog rögzülni, hogy azt a valamit nyugodtan lehet rágni. Ha viszont közben valami kellemetlen hatás következik be, akkor el fog rajta gondolkodni, hogy érdemes-e azt a valamit rágcsálni......

Jelige: Macska  2017.aug.30.

Ráragadhatott (vagy beszorulhatott) egy darab csont vagy porc a fogaira/fogai közé. Mindenképpen jó lenne ma elvinni állatorvoshoz aki majd megnézi mi van a szájában és segíteni tud a megoldásban.

Jelige: bursitis?  2017.aug.28.

Én ilyenkor elküldöm a beteget olyan állatorvoshoz, aki ehhez nálam sokkal jobban ért.

Jelige: Betegség  2017.aug.23.

Azt javasolnám hogy mielőbb mutassa még a kutyust állatorvosnak! Ebben az életkorban egy banális hasmenés is súlyos következményekkel járhat. De lehet pld vírusos betegség jele is. Ezt eldönteni csak az alapos vizsgálatával lehet.

Jelige: Gabonamentes  2017.aug.23.

Válaszként visszakérdeznék: mi a fontosabb Önnek? Az, hogy hogy néz ki és mennyire egészséges a kutyája, vagy az, hogy mennyi bélsarat ürít? Nekem az előbbi lenne a döntő! És ezzel azt hiszem még is adtam a választ!

Jelige: jobb oltás?  2017.aug.23.

A védőoltások ügyben nem értelmezhető az a kérdés, hogy melyik a jobb? MIndegyik jó ugyanis, hiszen ha nem lenne az, akkor a hatóságok nem engedélyezték volna a forgalomba hozatalát. Az egy másik kérdés viszont, hogy melyik állatorvos melyiket használja? Én magam sem használom az összes gyártó vakcináit, és csak 2-3 (vagy egyik-másik betegség esetén csak 1-2) gyártó oltóanyagait használom.
A gazdik egyébként nem igen szokták firtatni azt, hogy miért ezt, és miért nem a másikat, ez ugyanis alapvetően bizalmi kérdés. Az állatorvos biztosan csak olyat fog használni (javasolni), amivel ő maga is meg van elégedve, amivel jók a tapasztalatai. Szóval, a kérdését legjobb, ha azzal az állatorvossal beszéli meg, akivel a kutyát oltatni akarja.

Jelige: pyoderma?  2017.aug.22.

A kutyájuknak legelső sorban most egy hozzáértő bőrgyógyászati vizsgáltra lenne szüksége, és kezelni majd annak eredménye alapján lehetne. Amiket leírt ázok vaktában próbálkozások. Javaslom mielőbb kérésének a közelben bőrgyógyászati rendelést! Ha kell akár messzebbre is érdemes elvinni!

Jelige: Ketodex  2017.aug.22.

Humán gyógyszerekre nem szoktak megadni állatokra vonatkozó dozírozási adatokat. A Ketodex kutyáknak és macskáknak történő adása tapasztalati úton történik. Én ezzel az adagolással használom, ha kell, és eddig nem volt ebből gond. (Általában csak 1x vagy 2y kell adni amíg állatorvoshoz kerül a beteg állat és utána már ellátják állatgyógyszerekkel.)

Jelige: Ketodex  2017.aug.21.

Igen, adható, sőt macskának ez az egyedüli ami nem mérgező! Macskának 5 mg az adagja, ez 1/5 tabletta a Ketodexből. A hatóanyag egyébként hosszú évek óta forgalomban van állatgyógyszerként, de az csak állatpatikában kapható és receptköteles.

Jelige: Vesekő  2017.aug.21.

Nem az a baj hogy keveset pisil, hanem az, hogy keveset iszik. Ezért pisil keveset. Ezzel azonban a legtöbb cica így van, többek között ez is az oka annak, hogy az idősödő cicákra jellemzőek a veseproblémák.

Jelige: piros talp  2017.aug.21.

A baj oka minden bizonnyal ott van a talp (az ujjak) környékén. A legvalószínűbb, hogy egy toklász belefúródott az ujjai közé (vagy a talppárnába) és az ott egy gyulladásos folyamatot indított el. A sárgás valami amit látott, a genny lehet. Kapkodni tényleg nem kell, egy pici idő kell ahhoz hogy "megérjen" a tályog, de majdnem biztos, hogy nem lehet majd megúszni a felnyitását és a kitisztítását. Addig adjon neki fájdalomcsillapítót ( 3x'1/2 tabl. Algopyrin vagy 2x1/2 Ketodex tabletta -ez utóbbi recept nélkül kapható a humán patikában) és ha a kutya megengedi, hideg borogatást lehet tenni a lábvégére.

Jelige: miért  2017.aug.20.

A leírtakból gyakorlatilag semmit nem lehet így utólag kiokoskodni. Tapasztalataimra hagyatkozva az jutott eszembe, hogy leginkább valamilyen szívbetegség lehetett a háttérben, ez a tüdőben pangást okozhat és ez lehetett a köhécselgetés oka. Ez az idősödő kistestű kutyákban nem is ritka probléma. Biztosat azonban csak boncolás után lehetne mondani. Ha ez nem történt meg, akkor minden csak találgatás... Ennek viszont sok értelme nincsen! Ha már így történtek a dolgok, mást nem nagyon tehetnek, mint azt, hogy belenyugodnak a történtekbe...

Jelige: Segítség 2  2017.aug.15.

Ha nem haragszik, én nem adnék a távolból konkrét gyógykezelési tanácsokat! Nem ismerem a beteget, nincs róla személyes benyomásom.
Azt javaslom hívja ki még egyszer az állatorvos kollégámat és vele beszélje meg az elmúlt napok történéseit és ezeket a kérdéseket. Biztosan tud majd segíteni.

Jelige: Segítség  2017.aug.15.

Elnézést az előbbi válaszban elütés volt 23, 13-t akartam írni!

Jelige: Segítség  2017.aug.15.

A leírtakból nem következik egyértelműen az, hogy a kutyája szívbeteg, csak annyi, hogy akkor szívgyengeség volt. Ha a szívének az állapotáról többet akarnak megtudni, mindenképpen el kell vinni olyan rendelőbe ahol mód van alapos kardiológiai vizsgálatokra (EKG, szív ultrahang).
Egyébként egy 23 éves kaukázusi már nagyon idősnek számít, és ezeknél a nagytestű fajtáknál gyakori a szívbetegség. Érről bővebbet csak az előzőekben írtak szerint lehet többet kideríteni.
Ami a gyógyszereket illeti, ott sem egyszerű a helyzet. A humán szívgyógyszetek sajnos nem mindig jók, ma már sokféle nagyon hatékony állatgyógyszer létezik erre. Ezek legtöbbje egyben tartalmaz mindent ami kell, éppen azért hogy ne kelljen sokféle tablettát beadni, csak egyet. Az az igazság hogy ezt a kérdést igazából a kardiológus állatorvossal kellene átbeszélni.

Jelige: itatvaI 2?  2017.aug.14.

Úgy sem jó. Az íze így is ugyanaz lesz.

 1 ---- 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 ---- 354 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat