Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: végtag gyengeség  2017.nov.14.

Minden és bármi lehetséges. Ebben a helyzetben lehetetlen megmondani a valós okokat. Én biztosan nem mernék ilyesmire vállalkozni. Sajnálom.

Jelige: fogzás  2017.nov.10.

Általában 7 hetesen már van néhány tejfog, de vannak olyan fajták, ahol a tejfogak később jelennek meg. Ezt elsősorban a tenyésztőtől kell megkérdeznie, ő ismeri legjobban a fajtát amivel foglalkozik.

Jelige: jobb ha szül? 2  2017.nov.8.

Semmi gond! A véleményemet kérdezte, én pedig megírtam. Az, hogy Ön kinek hisz (jobban), az Ön dolga.

Jelige: jobb ha szül?  2017.nov.8.

Röviden: nem jobb.
Hosszabban: a kettő között nincs semmi összefüggés! A gennyes méhgyulladás (pyometra) a tüzelések után alakul ki, ha a tüzelés alatt elfertőződik a méh. Miután az a szuka is tüzel, amelyik már szült, így ugyanolyan esélye van a pyometra kialakulásának, mintha nem szült volna korábban.
A megoldás az ivartalanítás! Amelyik szuka nem ivarzik (nem tüzel), annál a pyometra esélye nagyságrendekkel csökken.

Jelige: medrol  2017.nov.7.

A kérdésére a válaszom: nem tudom.
Ezt attól az állatorvostól kellene megkérdeznie, aki ezt a terápiát rendelte (előírta).

Jelige: aszpirin  2017.nov.6.

Én nem szoktam ezt javasolni. Vannak ennél sokkal hatékonyabb és biztonságosabb láz/fájdalom csillapítók. Különösen a macskák lehetnek érzékenyek,. jobb ezzel nem próbálkozni!

Jelige: vezér  2017.nov.6.

Én azt gondolom, hogy nem a gazdi dolga a kutya lábát vizsgálgatni, és a sántítás okát keresgélni, hanem ezt egy jól felkészült (ortopédus) állatorvosnak kellene megtennie. Már ha elviszik hozzá. Szerintem ez lenne a megoldás!

Jelige: Ergam  2017.nov.4.

Azt, hogy az állatorvos által felírt gyógyszerből mennyit kellene adnia, vele kell megbeszélnie, mert ő látta, ő vizsgálta. Én ezt biztosan nem tudom megmondani. Egyébként pedig bárhogy beadhatja, a lényeg, hogy lenyelje valahogy.

Jelige: kacsázik  2017.nov.2.

Az a helyzet, hogy a kérdéseire így látatlanban biztosan nem lehet semmi érdemlegeset válaszolni. Ahhoz, hogy kiderüljön mi a baj, és meg lehessen mondani, hogy mi a megoldás, a kutyáját ALAPOSAN meg kell vizsgálnia egy állatorvosnak (+röntgen a hátsó lábakról).

Jelige: Macska táplálás  2017.okt.31.

Attól, ha egy állat (akár cica, akár kutya) csak száraz tápot eszik, önmagában nem lesz semmi baja, főleg ha minőségéi termékről (tápról) van szó. Ezeket eleve úgy állítják össze, hogy mellé csak ivóvizet kell inni. Azt viszont nehéz lenne megmondani, hogy mivel növelhetné a cica étvágyát. Sajnos a macskák olyanok, hogy képesek éhen halni, ha nem azt kapják, amit korábban megszoktak. Annak érdekében, hogy szépen lassan hajlandó legyen az újdonságokat is megenni, sokat kell "dolgozni", nagy türelemmel és kitartással. AZ étvágyérzetet lehet növelni pl. macska Béres cseppel, de legalább 2 héten át kell kapnia, hogy látszódjon már valami a hatásából.

Jelige: Seb fertőtlenítés  2017.okt.29.

Befújhatja. Legfeljebb nem használ semmit, de ennek semmi jelentősége nem lesz!
Komolyra fordítva a szót, szerintem a műtét után az állatorvos kolléga megfelelő intézkedéseket tett annak érdekében, hogy ne legyen semmi gond a sebbel. Ha befújja, ha nem.

Jelige: sutke  2017.okt.28.

Soha nincs két egyforma beteg, még akkor sem, ha ugyanaz a betegségük!
Epilepszia ellenes gyógyszerből is sokféle van, éppen ez teszi lehetővé, hogy a betegek ne egyforma kezelést kapjanak, hanem olyat, ami nekik éppen jó (hatékony).
Nem azt kell nézni, hogy mit kapnak, hanem azt, hogy a kezelésük eredményes-e vagy sem! Ha jól vannak a gyógyszertől és nincs rohamuk, akkor jó a kezelés amit kapnak. Bármi is legyen az!
A másik kérdésére nem tudom a választ, ennek sok oka lehet, így csak találgatni lehetne.

Jelige: Lymphoma?  2017.okt.27.

Az első dolog, amit a kutyája esete kapcsán el kell mondanom, hogy az életben soha semmi nem fekete vagy fehér, az élő szervezet az ilyen tiszta szituációkat a legeslegritkábban produkálja. A kutyája jó példa arra, amikor egy tünet mögött nem egyértelmű kép áll és ezért a diagnózis felállítása nagyon nehéz (vagy akár lehetetlen).
A leírt diagnózist és a véleményt én úgy tudnám lefordítani magyarra, hogy "valami van, de mi sem tudjuk pontosan, hogy mi is az a valami". És e mellé elmondták, leírták a szubjektív véleményüket a kollégáim, amihez érdemben én sem tudok semmit hozzátenni. Ha csak azt nem, hogy semmi értelme annak, hogy saját ötletei alapján próbálkozzon olyasmikkel, amit Ön jónak gondol. Bízza a megoldást a szakemberekre!

Jelige: allergia?  2017.okt.25.

Sajnálom, de erre a kérdésre így látatlanban (mármint a kutya vizsgálata nélkül) semmit nem lehet mondani. Bármi lehet ez. Azt javaslom, ne próbálja meg kihagyni ebből az állatorvosi vizsgálatot, már csak azért sem, mert vemhes a kutya, ahogy írta.

Jelige: elírták?  2017.okt.19.

El.
Szerintem.
És végezetül kérem, higgyen már nekem! Nem lesz semmi baja az ismerősének.

Jelige: 5 nap lappangás  2017.okt.19.

Nem tudom honnan szedte ezt az 5 napos lappangást, de higgye el nekem, hogy ha ez így lenne, akkor nem az lenne a kidolgozott eljárás rend, ami most van. 1000%, hogy ha a kutya a harapás pillanatában már képes volt megfertőzni az embert, akkor a 14 napos megfigyeléssel és az utána történő oltási sorozattal (ha erre szükség lenne) 100% biztonsággal megvédhető a sérült. A veszettségről ma már gyakorlatilag mindent tudunk, és így nincs oka félni senkinek, aki a sérülés után azonnal orvoshoz fordul.
Ha pedig a sérülést okozó kutya nem lenne megfigyelhető (mert például elszaladt volna) akkor azonnal elrendelik a sérült oltását.

Jelige: nem halhat bele ismerősöm?  2017.okt.18.

Nem, nem halhat bele!
Éppen ennek megelőzése miatt van a 14 napos megfigyelés. Ha ugyanis a kutya a harapás pillanatában már képes volt tovább adni a vírust, akkor a kutya a harapástól számított 14 napon belül egészen biztosan elpusztul.
Ha csak a 14 nap eltelte után pusztul el a veszettség miatt, akkor viszont még nem volt a nyálában vírus, amikor harapott (sérülést okozott). A veszettség vírusa nagyon lassan halad a központi idegrendszer felé a sérülés helyétől. Így, ha kiderül, hogy a harapást okozó állat veszett volt, illetve már fertőző volt a nyála, akkor még hatni fog az ún. posztinfekciós védőoltási sorozat.
Szóval, aggodalomra semmi ok, az ismerőse biztosan nem fogja elkapni a veszettséget, még akkor sem, ha a harapást okozó kutyáról kiderülne, hogy valóban veszett. Akkor ugyanis be fogják őt oltani. Ha meg nem volt semmi gond a kutyával, akkor meg lehet spórolni az amúgy nem olcsó oltási sorozat költségeit.
Egyébként, ma ez már inkább csak inkább biztonsági kérdés (szerencsére), mivel Magyarországon sok-sok éve nem volt már veszett kutya. Veszett rókából is alig-alig volt néhány (Sok éve oltják már a rókákat is a repülőgépekről kiszórt vakcina tartalmú csalétekkel.).

Jelige: Bogyó És Babóca  2017.okt.17.

Ha ez a hasmenésessé váló széklet mindig a csirkehúsos ennivaló után fordul elő, akkor erős a gyanú arra, hogy a csirke fehérjét nem tolerálják jól. Meg kellene próbálni ezt teljesen elhagyni és megfigyelni, hogy a hasmenés akkor is előfordul-e?
Egyébként, ha néha-néha van egy kicsit hígabb széklet, de mellette nem tűnnek betegnek és ez elmúlik szinte magától, akkor ennek sok jelentőséget nem kell tulajdonítani. Átmeneti hasmenésem néha nekem is szokott lenni..... :-)

Jelige: kandúr ivartalanítás  2017.okt.13.

Igen, lehet. A kérdés csak az, hogy miért kellene ennyire fiatalon? Nem lehet ezzel várni még 2-3 hónapot? Akkor sem lenne hozzá túl öreg.

Jelige: demodex  2017.okt.13.

Miután a szőrtüszőatka a bőrben él és nem a bőrön, így csak belső élősködő lehet.

Jelige: szteroid szedése  2017.okt.10.

A szteroidot a macskák általában jól (jobban) bírják, de azért a hosszú ideig tartó folyamatos szedése nem ajánlott. Az "allergiás betegség" is nagyon tág fogalom, sokféle allergia van, és a legtöbb esetben lehet azért segíteni például az allergiát okozó anyag(ok) kiküszöbölésével is segíteni, a tüneteket enyhíteni. Vannak olyan antiallergiás szerek is (az antihisztaminok), amelyekkel lehet a tüneteket mérsékelni. Szóval, én leginkább azt javasolnám, hogy keressen olyan allergia szakrendelést, ahol talán a szteroidon kívül más kezelési módokat is ismernek. Budapesten ez nem lesz nehéz feladat!
A két kérdezett készítményt nem ismerem, így nem tudok róluk semmit sem írni.

Jelige: stressz  2017.okt.9.

Azok a készítmények, amikre gondol, vagy használnak, vagy nem. Én nem hiszek ezekben! Sokkal inkább javasolnék egy jó kutyaiskolát ill. kutyakiképzőt, aki szinte majdnem biztos, hogy tud segíteni. Nem egyik napról a másikra lesz javulás, de majdnem biztos, hogy lesz.

Jelige: Megelőzés  2017.szept.25.

Csak azért nem kell állatorvoshoz vinni egy állatot, mert öregszik. (Bár ma már sok rendelőben kínálnak olyan programokat, amik az idősödő állatok állapotának felmérését célozzák.) Akkor kell állatorvoshoz fordulni, ha valami olyasmi tünetet, jelet észlelnek, ami arra utal, hogy a szervezet valahogy nem működik jól.
Ilyenek lehetnek, hogy sokat iszik, vagy keveset eszik, vagy köhög, vagy gyenge, vagy fogy, vagy..... hosszan lehetne sorolni. Ha folyamatosan figyelik őket, biztosan észlelni fogják, ha valami nem a megszokott rend szerint működik.

Jelige: Lulu  2017.szept.25.

Igen, ennek van köze az ivartalanításhoz. A vizeletszivárgásnak (bepisilésnek) az oka az ösztrogén hiány. Az ivartalanított szukák egy kisebb részében ez amolyan mellék következményként szokott mutatkozni. A fő ok az, hogy normális esetben nem csak a petefészkekben keletkezik ösztrogén, hanem máshol is, és ez elegendő mennyiség ahhoz, hogy a húgyhólyag záróizomzat kellően erősen tudjon zárni. Ha a petefészken kívül keletkező ösztrogén kevés (vagy nagyon kevés) akkor inkontinencia alakul ki. A megoldás a szintetikus ösztrogén pótlás, erre már évek óta van jó gyógyszer. Keressék fel az állatorvosukat és beszéljék meg ezt vele!

Jelige: Füli  2017.szept.25.

Ezzel szerintem egyelőre nem kell semmi különöset tenni, csak rendszeresen figyelni a sebet. Ha azt látják, hogy szépen gyógyul, nem váladékos, nem gennyes, akkor meg fog gyógyulni, mégpedig a szélek felől középre haladva. Ha viszont azt látják, hogy vérzik, nedvedzik, akkor meg kellene mutatni állatorvosnak egy kisállatos rendelőben (biztosan van valahol a közelben kisállatrendelő)

 1 ---- 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 ---- 352 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat