Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: royszika  2018.jan.12.

Az idősödő kutyák leggyakoribb problémája az, hogy sokkal többet isznak és emiatt sokkal többet pisilnek, mint korábban. Ez az öregedés egyik velejárója, aminek az oka az, hogy a vesék egyre kevésbé képesek visszatartani a szervezetben a folyadékot. Ez nem cushing betegség miatt van, hanem azért, mert a vesék öregszenek, Ha az Ön kutyájának csak egy veséje van, akkor ez erre az egy vesére igaz. Ez a probléma alapvetően nem betegség, hanem egy állapot. Közben a vesék méregtelenítő funkciója akár hibátlan is lehet, így a leletei közben folyamtosan jók is lehetnek (mondjuk azért legtöbbször már nem 1005-ig tökéletesek, de azért nem durva az eltérés).
Szóval, összességében nincsenek jó híreim: a kutyájuk eme állapotán valószínűleg nem lehet sokat segíteni, leginkább el kellene fogadniuk, hogy megöregedett és már másként működik mint korábban. Amit csinálnak, és amit leírt, az helyes és jó, de ettől a sok ivás és a sok pisilés nem fog megszűnni.

Jelige: K2 is jó?  2018.jan.12.

A K2 nem jó!
A patkányméreg okozta mérgezés (véralvadási zavar) gyógyszere a K1 vitamin.
Ha azonban egy állatnak patkányméreg okozta mérgezése van (nem alvad a vére) akkor ezen az állapoton csak a K1 vitamin adagolása biztosan nem segít. Ahhoz, hogy az állat jó eséllyel élje ezt túl, komolyabb beavatkozás (vérátömlesztés) van szükség.

Jelige: midriázis oka?  2018.jan.10.

Azt, hogy a tapasztalt tüneteknek mi lehet a pontos oka, így biztosan nem lehet megmondani. A leírás alapján és központi idegrendszeri (agyi) működés zavarra gyanakodnék, de ez a gyanú egy diagnózishoz kevés! A cicát tovább kéne vizsgáltatni ahhoz, hogy születhessen valami alátámasztott diagnózis, de ehhez biztos, hogy vinni kell máshová, esetleg ide Budapestre, mert a pontosabb diagnózishoz szükséges lehetőségek leginkább itt vannak meg.

Jelige: laborlelet  2018.jan.9.

Én az elküldött vérvizsgálati lelet alapján nem tudok (és nem is akarok) semmire sem gyanakodni, mégpedig azért nem, mert ez így nem lehetséges! Ahhoz, hogy egy (bármilyen) diagnózist feltételezzünk, az állatot is mindenképpen látni és vizsgálni kell, nem csak a leletét nézni önmagában.
Azt javaslom, hogy elsőként azt az állatorvost kérdezze erről, aki az állatot vizsgálta, és aki a vérvizsgálatot szükségesnek tartotta. Ő rendelkezik (remélhetőleg) azokkal az információkkal, ami alapján gyanakodni lehet (esetleg) valamire.

Jelige: Otimectin helyett  2018.jan.8.

Én nem használnám. A macska nagyon érzékeny, és ennek a gyógyszernek a leírásában nem szerepel az, hogy macskán használható lenne.

Jelige: krisz037  2018.jan.7.

A tapasztalt tünetek sokféle probléma miatt lehetnek. a kutya igen fiatal kora miatt a vírusos fertőző betegségek is erősen szóba jönnek. Mielőbb meg kellene mutatni állatorvosnak!

Jelige: s.o.s.  2018.jan.7.

Bármennyire is s.o.s. a jelige, ez nem olyan probléma, amire így internetes tanácsadással lehetne bármit is írni. Mindenképpen újra állatorvoshoz kell(ene) vinni és megvizsgáltatni, majd az aktuális állapota szerint kell kezelni.

Jelige: problémás?  2018.jan.6.

Ahogy az előző válaszomban is írtam, nekem erről nincsenek saját tapasztalataim, olyat pedig nem akarnék válaszként írni, amit mondjuk a Google-val nézek ki az Internetről. Ezt Ön is megteheti!

Jelige: Problémásak  2018.jan.6.

Nekem állatorvosként gyakorlatilag semmi személyes tapasztalatom nehéz elléssel nem volt, mert én nem ezzel foglalkoztam, ezért én is csak hallomásból tudom, hogy melyek a várhatóan problémásabb fajták.
Alapvetően mindig nehezebb ellésre lehet számítani, amikor az adott fajtának relatív nagyobb a feje és erősebb a váll része. Ezeknél ugyanis ezek az arányok már a méhben kialakulnak. (Bulldogok, mopszok, boston terrier). Az angol bulldogok például nem is tudnak megszülni maguktól, őket minden esetben császármetszéssel szokás elletni.

Jelige: Babuska  2018.jan.6.

A vérvizsgálati eredmények szerint a kutyájuknak valóban közepesen súlyos fokú máj-és veseműködési gondjai vannak. Ennek véleményem szerint semmi köze nincs a kapott oltáshoz, ez leginkább a kora miatt van. Ilyen leletekkel a kutya nagyon alapos odafigyelést és gondos ellátást, kezelést igényel. Ez elsősorban szigorú diétás táplálást jelent (máj és vesekímélő étrend), valamint kúraszerűen alkalmazott infúziós kezelés is javasolt lehet. Az állapotának ellenőrzése miatt havi gyakorisággal meg kellene ismételni a vérvizsgálatnak a májra és vesére vonatkozó részeit. Ez viszont azzal jár, hogy a kutyájukat gyakrabban kell elvinni az állatorvoshoz, és a korábbiaknál sokkal többet kell rá áldozni mind anyagilag, mind időben, gondozásban. Ha ezt tudják és akarják vállalni, akkor mindenképpen meg lehet(ne) ezt próbálni. Ha viszont ez nem megy, akkor tényleg el lehet gondolkozni azon a megoldáson is, amit a kollégám javasolt. Erről dönteni azonban Önöknek kell!

Jelige: Hólyagürítés  2018.jan.3.

Ez a kérdés nagyon régóta eldöntetlen, pontosabban eldönthetetlen.
Ennek pedig nagyon sok oka van, és emiatt ebbe nem is érdemes belemenni, mert biztos, hogy nem lehet megmondani a választ általánosságban. Minden beteg más és más, így azt, hogy nyomják-e vagy katéterezzék-e, csak egyedileg, az adott állat (beteg) és a körülmények minél aprólékosabb értékelése alapján lehet megmondani.

Jelige: jelölés  2017.dec.28.

Lehet, hogy leszokik a jelölésről a műtét után, de jó esély van arra is, hogy nem. Ennek ugyanis sokkal kevesebb összefüggése van azzal, hogy kan kutya, mint ahhoz, hogy kutya. A kutyák legtöbbje (akár fiú volt, akár lány) azután is jelöl, miután ivartalanították. De azt, hogy mi fog történni válójában, csak akkor tudja meg, ha kiherélteti.

Jelige: antimikotikum  2017.dec.27.

Egy 8 hetes kutya gombás bőrfoltjaira (már ha ezek valóban azok) nem a gombaellenes gyógyszerek szájon át adása a megoldás!
Én azt javasolnám (inkább), hogy keressen fel a kutyával egy igazi bőrgyógyászati szakrendelést (még ha esetleg messzebbre is kellene elvinni), ott mutassa és vizsgáltassa meg, aztán majd ott megmondják, hogy mi a hatékony kezelés erre.

Jelige: provera injekció  2017.dec.25.

Ahogy írtam korábban, én nem adnék ilyet. Kutyának sem.

Jelige: Busc. compositum  2017.dec.25.

Nem tudok mást válaszolni, mint amit korábban.

Jelige: Depo-Provera  2017.dec.25.

A Depo-Medrone egy gyulladáscsökkentő gyógyszer, nem pedig ivarzásgátló. A Depo-Provera viszont nem állatgyógyászati készítmény, hanem humán gyógyszer. Injekcióban pedig nem egyáltalán adnám egy macskának, akkor sem, ha ezt a tulajdonos kérné.

Jelige: Busc.comp.  2017.dec.25.

Ez egy görcsoldó hatású állatgyógyászati készítmény, ami lovak és szarvasmarhák kezelésére van forgalomban. Ettől még az állatorvos saját döntése alapján, főleg ha nincs más hasonló gyógyszere, alkalmazhatja. Én viszont még nem próbáltam soha.

Jelige: Bulbus oculi  2017.dec.22.

Vannak olyan fajták, ill. egyedek, amelyeknél ez sajnos gyakran megesik. A szőrszálat viszont sajnos nem lehet onnan kivenni. Marad a könnyezés, és a szemcsepp, ami előbb-utóbb kihozza onnan.

Jelige: Boston Terrier  2017.dec.19.

Én azt gondolom, hogy a kutyáját tovább kell vizsgáltatni, de nem ott, ahol eddig vizsgálták, hanem egy olyan helyen, ahol tudnak még esetleg újabb "kérdéseket" feltenni a vizsgálatokhoz. (Hiába néznek meg rengeteg paramétert, ha éppen az hiányzik, ami éppen kellene.) (És megjegyzem, egy jó vércukor értékből nem mondható ki az, hogy nem cukorbeteg.) A leírt előzmények után az sem lenne rossz lépés, ha felhoznák Budapestre például az egyetemi klinikára és ott kérnék a kivizsgálását.

Jelige: jessie  2017.dec.17.

A szívférgesség egy nagyon bonyolult dolog, a kezelése pedig főleg az. Minden attól függ, hogy a beteg milyen stádiumában van a fertőzöttségnek. Tudomásom szerint a kifejlett férgek is elpusztíthatóak, de ez egyrészt nagyon drága kezelés, és 3 hónapig tart a folyamat, másrészt a kutya életére is veszélyes lehet. Ezért lehet egyes esetekben az a megoldás is, hogy megvárják amíg a kifejlett férgek elpusztulnak maguktól. Viszont azért ez sem veszélytelen a kutyára nézve, hiszen a kifejlett férgek bármikor bejuthatnak a szíve, és más károkat is tudnak okozni (pl. trombózist). Javaslom ezt itt elolvasni:
http://kutyabarat.hu/hasznos/1554/a_kutyak_szivfergessege_tenyek_es_legendak

Jelige: egérragasztóba ragadt cica  2017.dec.17.

Ezt csak ollóval lehet eltávolítani róla! (A ragacsos részeknél le kell vágni a szőrét. Ez majd később kinő ott újra.)

Jelige: kutyuskák felemelése  2017.dec.15.

Én azt hiszem, ez a "szabály" is egy a sok okosság közül, amit a nagy hozzáértők mondogatni szoktak. Ők tudják csak, hogy miért mondják.
Nyugodtam eleje a kiskutyát úgy, ahogy szeretné.

Jelige: Hugó a válogatós szamojéd  2017.dec.15.

Én azt gondolom, hogy nem gyógyszerekkel kellene itt próbálkozni, hanem más táplálékokkal (tápokkal) is. Nem kötelező ragaszkodni ahhoz, amit most eszik (és ami a jelek szerint nem igazán ízlik neki). Szerintem ki kellene próbálni mást is, szerencsére bőven van miből válogatni, tele a piac jobbnál jobb kutyatápokkal, még a Royal Caninnal azonos minőségű kategóriában is. A Béres csepp egyébként nem árt meg neki, ez sok más szempontból is hasznos lehet, tehát ezt nem javasolnám abbahagyni!

Jelige: gombásság  2017.dec.13.

Ha valóban bőrgombás ferőzésről van szó, akkor a kezelés általában nem egyszerű. Ma már sokféle gyógyszer van, lemosó oldatok, kenőcsök, a foltokra való oldatok, kenőcsök, stb. Ráadásul ugyanolyan hatóanyaggal több gyártó is készít termékeket. Választani ezek közöl nem is egyszerű. Ha a kutya 6 hetes, akkor erősen gyanús, hogy az általános védekező rendszerivel nem stimmel valami, így immunerősítők is szóba jöhetnek (szükségesek).
Azt, hogy én mivel kezelnék egy ilyen beteget, sok mindentől függ, erre így nem lehet választ adni. A Biocan M is szóba jöhet, vannak vele jó tapasztalatok, de van olyan is, hogy ez nem segített.

Jelige: Dollár  2017.dec.12.

A leírtaknak lehet is köze az oltáshoz, meg nem is. Ezt így nem lehet megítélni, ehhez a kutyát meg kellene vizsgálni.
Azt azonban el tudom képzelni, hogy az oltás véletlenül rossz helyre sikeredett, esetleg a helye begyulladt, és ezért fájdalmas. A fájdalomcsillapítós kezelés nem rossz ötlet (2-3 napig maximum), de az a sejtésem, hogy Ön az injekciót próbálta beadni szájon át. Ez azért nem a legjobb így! Próbálja meg tablettában adni.
Egyébként pedig jobb lenne megmutatni állatorvosnak és megvizsgáltatni!

 1 ---- 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 ---- 354 

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat