Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Rexi  2002.okt.15.

Öregededő kutyákban gyakori tapasztalat az, hogy a korábbi szokásos étrend ellenére hígabbá válik a bélsaruk. Ennek legkézenfekvőbb oka, hogy az öregedés miatt romlanak az emésztési funkciói, nehezebben birkózik meg egyes alkotóelemek bontásával (pl. fehérjék, zsírok, stb.) A Darling egyébként is a zsírosabb tápok közé tartozik, sokszor még a fiatalabb kutyák is hasmenést kapnak tőle. Azt javaslom, hogy próbáljon meg főtt rizst keverni hozzá (de ne kopogósan, hanem jó ragacsosra főzve), lehet, hogy már ez is segíteni fog. Ha nem, akkor megpróbálkozhat még tápváltással, (esetleg a PedigreePal-t ajánlanám), vagy keverjen minden evésnél 1 karikákra felvagdosott és a húsklopfolóval péppé összetört csirkenyakat az ennivaló adagjába. Sokszor ez is beválik.
Mindezek ellenére nem szabad elfelejtkezni arról a lehetőségről sem, hogy ennek a tünetnek (huzamosabban lágy, híg bélsár) esetleg mégis komolyabb ok áll a hátterében, tehát ha nincs javulás ezekkel a változtaásokkal sem, akkor mindenképpen forduljon állatorvoshoz egy alaposabb kivizsgálás érdekében!

Jelige: Ribizli  2002.okt.14.

A nőstény macskák nem kívánt terhességének megelőzésére két lehetőség van: vagy megoperáltatja, vagy az ivarérés időpontjától hetente rendszeresen hormontablettát ad neki, így amig azt kapja, addig nem fog tüzelni.
Azokban az esetekben, amikor valóban nem akarnak később sem "gyermekáldást", a műtétet szoktuk (én is) javasolni. Kockázata kevés, előnye és haszna annál több! A tablettázás inkább azokban az esetekben jó, amikor később még akarnak kiscicákat, csak egy átmeneti ideig nem, így értelem szerűen a műtét nem jöhet szóba. Nagy hátránya a pontosság iránti igény: ha késve adja be az esedékes tablettát, akkor már lehet, hogy tüzelni (és esetleg rögtön párzani) fog. A műtét ajánlott ideje az első tüzelést követő időszak. Ha az első tüzelésnél esetleg rögtön terhes maradna, akkor is meg lehet operáltatni, ez már nem akadály, tehát nem kell megvárni, hogy megszüljön!

Jelige: Tej  2002.okt.14.

Sokan nem tudják erre akérdésre a választ, ezért örülök a kérdésének, ami (csak az oldal többi olvasójának kedvéért) az volt. hogy ihat-e a cica tejet, nem lesz-e tőle hasmenése?
A válaszom: macskája válogatja! Ennek oka a következő: a kiscicák egy része pár hetes korában elveszti a tejcukor bontó képességét. Emiatt később ha tejet kap, a belében a tejcukor nem tud megemésztődni, aminek hasmenés lesz a következménye (a cukor ugyanis erjed, ami hasmenést eredményez). Ha cicának megmarad ez a cukorbontó képessége, akkor nem lesz baja később sem a tejjel. Tehát a feladat: ki kell próbálni! Ha a tej adása után következetesen hasmenést tapasztal, akkor ne adja többet! Ha nincs baj, akkor adhat neki nyugodtan. A kollégájával pedig emiatt nem érdemes összezördülni!

Jelige: SOS (Belda)  2002.okt.11.

Kutyáknál sajnos nincs esemény utáni tabletta! A párzásnak majd minden esetben terhesség a következménye. Elméletileg szóba jöhetne a terhességet megakadályozó hormon injekció, amit a párzás utáni 3. és 5. napon kell megkapnia, de nem ajánlom, mert kockázatos. Sok kutyában 3-4 héttel később gennyes méhgyulladás alakul ki, ami miatt akár ki is kell pakolni és akkor többé nem lehet utódja! Ha a természet elég érettnek találta a párzáshoz, akkor vélhetően nem lesz baj a terhességgel és a szüléssel sem. De dönteni Önöknek kell!

Jelige: Szemem világa  2002.okt.6.

Azt tanácsolom, hogy a házi kezelgetés helyett minél hamarabb forduljanak állatorvoshoz! A szembe került mész maró hatású (lúg), ami sok kárt tud tenni a szemben. Remélhetően még nem lesz késő és lehet segíteni rajta, de ehhez mindenképpen szakember segítsége kell!

Jelige: Zizi kutya  2002.okt.4.

A szemzugban tapasztalható váladékozés kötőhártya gyulladásra utal. Ez általában kétoldali szokott lenni, de azért lehet csak egy oldalon is. Törölgessék ki a váladékot, ha újra képződik, akkor viszont antibiotikumos szemkenőcsre lenne szükség, ezt viszont csak receptre lehet beszerezni. Ha ki tudják húzni hétfőig, akkor írassanak fel valamit az állatorvosukkal!

Jelige: Vunyus  2002.okt.3.

A bolhák és a rühatkák általában fajspecifikusak, ami azt jelenti, hogy minden fajnak meg van a maga bolhája, rühatkája, így ezek nem igazán szeretnek átmenni más fajokba (beleértve az embert is). Ilyesmi mondjuk bolhák esetében akkor szokott előfordulni, amikor egy "kóbor kutyabolha" az éhenhalás határán (mert nincs a közelében kutya)egy-egy alkalomra vért szív az emberből, de aztán az első adandó alkalommal visszamegy a saját fajához. A rühösség kérdéshez még annyit, hogy kutyában nagyon-nagyon ritka betegség, macskában még elő-elő fordul, így nem hiszem, hogy ez "mindennapos gond" lenne Önöknél.

Jelige: Sabrina  2002.szept.30.

Sajnos a fogkövesség és a vele járó kellemetlen szájszag sokaknak okoz az Önéhez hasonló problémát. A baj fő oka az intenzív rágás és az azzal járó öntisztulás hiánya. A fogmosás ezen nem segít, mert ettől még kicsapódik a fogkő, amit a fogkefe dörzsölése nem tud eltávolítani. Főleg kutyák számára vannak olyan rágcsálni való műcsontok, amelyek segítenek ledörzsölni a lerakodó fogkövet. Néha azonban még így is le kell szedetni az állatorvosnál. Cicáknak is van ilyen, csak az én tapasztalatom szerint kevésbé hatásos, illetve a cicák legtöbbje nem rajong érte. De azért érdeklődjön az állatorvosánál, hátha tud ajánlani valamit!

Jelige: Jázmin  2002.szept.30.

Amit leírt, tehát, hogy egy ivartalanitási műtét után -sokszor évek múlva- újra tüzel egy cica vagy kutya, sajnos lehetséges eset. Ennek az az oka, hogy a műtét során vagy egy nagyon pici darabka petefészek, vagy csak néhány sejt ottmaradt ill. felkenődött a hashártyára és egy idő után hormonálisan ugyanolyan aktivitást végez, mint az "eredeti". Esetleges újraoperáció szóba jöhet, kérdés, hogy érdemes-e. ha ugyanis kivették a méhét is, akkor ezekből a tüzelésekből nem lehet baj, hiszen nem tud terhes maradni, így inkább csak a tüzeléssel járó viselkedési gondok okoznak kellemetlenséget.

Jelige: VILI  2002.szept.28.

Nem igazán értem, mit is szeretne tőlem, hiszen azt írta: ha van gyógyszer rá, írjam meg a nevét és "ne tegyek mást". Ez mit jelent? Ha nincs rá gyógyszer, akkor a tanácsomra vagy a véleményemre nem kíváncsi?
Így most csak annyit tudok mondani, hogy véleményem szerint ez nem gyógyszerrel megoldható probléma, valószínűleg az alatt a három nap alatt, amíg távol volt, olyan élményei voltak, amelyek bizalmatlanná teszik, ezért változott meg a viselkedése. Hosszas "visszaszoktatás" talán eredményre vezet.

Jelige: Étvágy  2002.szept.27.

Kedves kérdező! Sajnos rendkívül szűkszavúan írta csak meg a problémáját, ami miatt szinte semmi érdemlegeset nem tudok Önnek mondani a kérdéseire. Valószínűnek tartom, hogy az epilepsziának nem sok köze van a téli étvágytalansághoz. Mindkét problémáról sokkal több információra lenne szükség ahhoz, hogy véleményt tudjak mondani. Esetleg hívjon fel telefonon és ha tudok, segítek!

Jelige: Bogi  2002.szept.23.

A szemek között keletkezett sérülésnél le kellene nyirni a szőrt, megtisztitani a seb környékét, majd lefertőtleniteni valamilyen alkalmas szerrel (Betadin, Hyperol), de vigyázzanak, mert közel vannak a szemei, nehogy belefolyjon!
Ha lázasnak tűnik, adjanak neki lázcsilllapítót (az Algopyrin a legjobb, ekkora kiskutyának kb. fél tabl. elég).
Ha egy-két nap múlva is bágyadt és még mindig lázas, akkor mutassák meg állatorvosnak, mert lehet, hogy szükség lesz antibiotikumos kezelésre is!

Jelige: Pepe  2002.szept.22.

Kérdésük "jó", de számos további információ hiányában nem biztos, hogy kielégítő választ tudok adni!
Az első kérdés: nem mindegy, hogy mi az a három oltás, ami megvan a kiskutyájuknak. Az állatorvosok ugyanis néha mást értenek "az első", a "második" és a "sokadik" oltáson, nem biztos, hogy nálam ugyanaz a sorrend, mint az Önök állatorvosánál. A lényeg inkább az, hogy ebben az életkorában milyen betegségek ellen kapott már oltást, esetleg mi az, ami már meg is van ismételve.
A másik kérdés a kivitele. Nem a levegőtől és nem a napfénytől, a sétától van eltiltva, hanem a fertőzésveszélyes környezettől. Ebben (mármint a veszélyességben) hatalmas különbségek vannak a nagyvárosi utca aszfaltja és a kisvárosi kertes ház kertje (esetleg utcája) között. A lényeg, hogy ha kiviszik is, ne engedjék meg, hogy bizonytalan eredetű váladékokkal érintkezzen, hogy más kutyákkal összenyalakodjon, stb.
Azt szoktam mondani, hogy az óvatosság nem árt, még mindíg jobb egy kissé félénkebb, a többiekkel később kommunikáló, de élő kutya, mint egy olyan, amelyik nyakló nélkül összejár a korosztályával vagy a falu többi kutyájával, de 3 hónaposan elviszi egy fertőzés, amit e könnyelműség miatt szedett össze valahol!
Egyébként pedig azt, hogy kiengedjük-e vagy sem, levigyük-e séltálni vagy sem, azt egy-egy konkrét esetben csak a helyi viszonyok, lehetőségek, szokások figyelembe vételével merném eldönteni!

Jelige: charlie  2002.szept.20.

Csak azt tudom tanácsolni, hohy mielőbb, sürgősen forduljanak állatorvoshoz, meg kell alaposan vizsgáltatni a jószágot. Remélem még időben lesz és nem történt (történik) komolyabb baj vele.

Jelige: s.o.s.  2002.szept.17.

Kedves Hölgyem! A leírtak alapján nagyon valószínű, hogy a kiskutyának fertőző betegsége van. Véres hasmenéssel többféle vírusos megbetegedés is járhat, a legtöbbje akár életveszélyes is lehet. Nem tudok jobb tanácsot adni, mint hogy szorgalmasan járjon vele az állatorvoshoz keuzelésre, ha kell naponta többször is, infúzió is kellhet neki akár több napon át is. Ha az állapota indokolja, akár folyamatos kórházi ellátása is indokolt lehet, kérdezzen rá a kollégánál, hogy nem látja-e jónak esetleg beutalni a klinikára?

Jelige: Dave  2002.szept.13.

Sajnos a leírás alapján csak kb.tudom magam elé képzelni az elváltozást. Ha arról van szó, amire én gondolok, akkor sajnos sok jóra nem számíthat: a leírt tünetek az ún. autoimmun bőrbetegségre jellemzőek. Ez egy olyan speciális allergiás betegség, amikor az állat nem külső dolgokra, hanem a szervezetében keletkező anyagcsere termékekre, anyagokra válik érzékennyé. Véglegesen általában nem lehet meggyógyítani, folyamatos gyógyszerszedéssel azonban elfogadható állapotban tartható.

Jelige: Foltos  2002.szept.10.

Az elkopott fogakon semmit nem fog javítani már az, ha kálciumot és csontot ad a kutyának!!!! Ha jól értettem, akkor valószínűleg a metszőfogakról lehet szó. Kistestű fajtáknál ezek gyakran olyan aprók, hogy kismértékű kopásuk is "soknak látszik", máskor nagyon gyakran ki is hullanak. Tapasztalatom szerint sok jelentősége nincs annak, hogy ott vannak-e vagy sem, illetve hogy elkopottak-e vagy sem. Igazán akkor lenne ez fontos, ha a kutyának magának kellene az ennivalót (zsákmányt) szétmarcangolnia. Miután azonban manapság erre a kutyák legtöbbje nincs rászorulva, a hiányát sem nagyon veszik észre.

Jelige: Manó  2002.szept.8.

Kedves "Manó"! Levelére részletes választ küldtem a megadott e-mail címére, de onnan azt a választ kaptam, hogy nem tudják kézbesíteni. Nézzen utána!
Röviden "megismételve" a válaszomat:
-én az ivartalanítást javaslom
-az oltás utáni allergia általában a vakcinában levő antibiotikumtól van, egy gyár általában ugyanazt használja mindegyik vakcinájába, így a megoldás az, ha legközelebb megkéri az állatorvos kollégát, hogy valamilyen másik gyártótól származó oltóanyagot használjon!
-az oltás, allergia és a műtét között nincs összefüggés
Részletesebb felvilágosításért (ha szükségét látja) kérem hívjon fel! (Tel.szám a Kezdőlapon)

Jelige: snoopy  2002.aug.22.

Ez is egy olyan probléma, amiről a beteg megvizsgálása nélkül csak általánosságban lehet nyilatkozni. Az én felfogásom szerint az még nem biztos, hogy betegség, ha egy kutya időnként hány illetve hasmenése lesz. Ha ez magától, spontán elmúlik, utána rendesen eszik, nem tűnik közben betegnek, akkor ennek nem biztos, hogy nagy jelentőséget kell tulajdonítani. Az is lehet, hogy egyszerűen csak falánk és ez okozza mindkét panaszt. De lehetséges, hogy valami szervi baj áll a hátterében, ez az a rész, amihez viszont alaposan meg kellene vizsgálni. Ha az állatorvosuk nem akarja ezt megtenni, akkor forduljanak másik kollégához, hátha akkor történik valami.

Jelige: IMI  2002.júl.29.

Kedves IMI! Amint a kérdését látom, inkább poénkodni szeretne, de legyen! Vicces kérdésre vicces a válaszom is: a leesett kutyafejek visszaragasztására ma már nagyon jó szerek vannak! Kéressen egyet és próbálja ki!

Jelige: Zsuzsi  2002.júl.15.

Csak azzal tudok segíteni, hogy itt most közzéteszem minden honlaplátogató számára a kérését:
AJÁNDÉKBA adnák 3 éves fajtatiszta berni pásztor szuka kutyájukat, évente rendesen oltva volt, kertben tartott, nagyon barátságos.
Az érdeklődők kérem írjanak az én E-mail címemre!

Jelige: Kábé  2002.júl.9.

Sajnos az, amit leírt a tünetekről, kicsit kevés ahhoz, hogy jó választ tudjak adni Önnek! Tudnom kellene, hogy a szőrhullásos foltokban milyen a bőre, vannak-e ott sebek, apró pörkök, látja-e Ön, hogy ezeken a helyeken vakarja-e, rágja-e magát? Az sem mindegy, hogy máshol milyen a bőre és a szőrzete.
Egyébként az allergiás ok elég valószínű, ez a leggyakoribb probléma. Ha valóban erről van szó, a kenőcsös kezelés nem lesz elég, más gyógyszerekre is szükség lenne!
Kérem írjon részletesebben a tünetekről, talán akkor tudok tanácsot adni!

Jelige: Szilvia  2002.júl.7.

A leírt tünetek alapján nagyon valószínű, hogy a kutyája epilepsziás. A leírtak ugyan nem fedik 100%-ban az epilepsziánál mutatkozó tüneteket, de mégis ez a legvalószínűbb. Sok esetben a betegség úgy kezdődik hogy nincs meg egyidejűleg minden tünet, csak néhány. Ennek valószínűségét támasztja alá a rohamszerű jelentkezés és az, hogy két ilyen merevedés közben panaszmentes. Sok függ attól, hogy a jövőben hogyan alakul az állapota. A megelőzés nehéz, a rohamokra mindig számítani kell, főleg időjárásváltozásoknál (fronthatás), stresszhelyzeteknél. Esetleg gyógyszerek adhatók, de ezt alaposan meg kell beszélnie állatorvossal. Javasolt ún. rohamnapló vezetése is, amiben feljegyzi, hogy mikor, milyen "produkciói" voltak a kutyának. Ebből esetleg levonhatók bizonyos következtetések.

Jelige: IMI  2002.júl.6.

Sajnos nem tudok jobb tanácsot adni, mint hogy mielőbb vigye el állatorvoshoz a kutyát!

 1 ---- 350 - 351 - 352 - 353 - 354 -

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat