Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Taffy  2003.márc.31.

Sajnos nem tudok jó híreket mondani, a leírt tünetek mindenben kimerítik a szopornyicánál szokásosakat, úgyhogy nekem nem sok kétségem van! A mozgászavar miatt elképzelhető az is, hogy már nem csak az ún. hurutos forma áll fennt, hanem az ún. idegrendszeri is! Ez utóbbi sajnos szinte gyógyíthatatlan és nagyon rossz a kórjóslata! Mindenképpen az lenne a jó, ha mielőbb állatorvoshoz tudná vinni, bár ha minden úgy van, ahogy írta, akkor lehet, hogy már nem sokat számít 1-2 nap!

Milcsevics Enikőnek  2003.márc.27.

Kedves Enikő! Csak remélni tudom, hogy olvassa ezt az üzenetemet! Nagyon köszönöm a nyelvészeti megjegyzését, a jövőben igyekszem majd odafigyelni rá! Még egyszer köszet érte!

Jelige: házőrző  2003.márc.27.

Látszólag egyszerű, ám mégis nehéz kérdést tett fel! Ilyen kérdésre ugyanis nehéz általánosságokban válaszolni. Az ivartalanítás általában lehiggasztja a kutyát, főleg a kanokat. Ez azonban nem minden esetben következik be! Általánosságban hajlamosabbak lehetnek a hízásra is, főleg ha túl sok ennivalót kapnak. De egyedileg ez már nem biztos, hogy igaz lesz! Összességében azonban nem akarom erről a szándékról lebeszélni, még akkor sem, ha nem is biztos, hogy szükség lesz erre a lépésre. Most még kölyök a kutya, a viselkedéséből, vérmérsékletéből kell majd eldönteni, hogy célszerű lesz-e ivartalanítani.

Jelige: hund  2003.márc.25.

A kérdéseire nagyon nehéz válaszolni! A leírt probléma általában jellemző az öregedő német juhászokra, de tapasztalataim szerint nagyon nagyok az egyedi eltérések mind a tünetekben, mind a "megoldásokban". Ha a korábbi gyógyszeres kezelése eredményes volt, akkor érdemes (egyenlőre) talán ismét gyógyszeresen próbálkozni. Erre ma már rendkívül jó gyógyszerek vannak! A műtétet illetően: nem tudom, hogy mit akarnak műteni rajt? Azt, hogy érdemes-e műteni vagy sem, annak ismeretében lehet csak eldönteni, hogy mi a konkrét diagnózis, mi várható a műtéttől és mi az egyéb úton történő kezeléstől. Javaslom, hogy ezeket a kérdéseket inkább a kezelő orvosával beszélje meg!

Jelige: moneyka  2003.márc.24.

Akármennyire is nehezen lehet megoldani, mindenképpen az a legjobb, ha megmutatja állatorvosnak, sőt inkább szemészetben jártas állatorvosnak a kutyája szemét, mert ebből a sérülésből, ha emiatt esetleg pl. elfertőződik, akár nagyon komoly baj is lehet! Azt eldönteni, hogy ez a sérülés igényel-e és ha igen akkor milyen ellátást, kezelést, csak akkor lehet, ha vizsgálatra kerül a szeme!

Jelige: Elza  2003.márc.23.

Kérdés az, hogy a gennyes méhgyulladás most is megvan, vagy csak volt, ahogy írta. Tapasztalatom szerint a héh helyi kezelése (öblítés) és az antibiotikumos kezelés csak az esetek egy részében jár eredménnyel, de tenyészállat lévén ezt mindenképpen meg kell próbálni, hiszen ha nem ezt tennénk, akkor ki kellene venni a héhét. Ezzel persze vége lenne el "tenyészkarrierjének", ami ugye még el sem kezdődött! Azt azonban tudnia kell, hogy amennyiben a hagyományos kezelés nem jár eredménnyel, lehet, hogy mégis ez lesz a megoldás!

Jelige: cicus  2003.márc.17.

Ha a kiscicáknak még nem nyílt ki a szemük, akkor bizony még alig pár naposak csak! A szemük kb. 2 hetesen kezd nyílni. Etetésükhöz szigorúan csak ún. macskatej pótló-t használjon, ma már a legtöbb állatpatikában beszerezhető, vízzel kell higítani az előírt adagban. Minden más tápszer veszélyes lehet, mert nem macskáknak készültek, így az összetételük is eltér attól, amire a kiscicáknak szüksége van! Kb. 4 hetes korukban (tehát kb. 3 hét múlva) próbálkozzanak majd szilárd (pépesített) eleséggel is!

Jelige: Mallorca  2003.márc.16.

A csípőizületi diszplázi kérdésköre túl szerteágazó és bonyolult ahhoz, hogy e helyütt erről alaposan értekezni tudjak. Úgy gondolom, hogy ez nem is lenne célszerű! Az a tanácsom lenne, hogy feltétlenül mutassák meg a kutyákat esetleg egy másik szakembernek is (több szem többet lát!), mielőtt egy műtéti megoldás mellett döntenének, feltétlenül érdeklődjenek arról, hogy milyen egyéb megoldási lehetőségek lennének még, és csak alapos megfontolás után döntsenek!

Jelige: dandy  2003.márc.9.

A leírtak alapján szinte 100%-ig biztos vagyok abban, hogy a cicájuknak vírusos bélgyulladása van. Ez egy igen komoly betegség, megfelelő kezelés hiányában akár el is pusztulhat, úgyhogy mielőbb (akár még ma este) vigyék állatorvoshoz, hogy el lehessen kezdeni a kezelését (infúzió, gyógyszerek)!

Jelige: Daisy  2003.márc.8.

Az ilyen műtétek után különleges roborálásra általában nincs szükség, ha mégis, akkor mi is a Minera cseppeket vagy a VetriDMG nevű oldatot (szintén cseppek) szoktuk javasolni.
A kutyatápok csak annyira rákkeltőek, mint bármely más ennivaló, amit mi vagy a kutyáink,macskáink megesznek! Nincs félnivalója!

Jelige: Dömdödöm  2003.márc.7.

Sajnos a jelenleg tapasztalható, megfigyelhető tünetek, jelenségek alapján EGYENLŐRE nem mernék véleményt monsani arról, hogy ez mi lehet. Fektételezéseim, elképzeléseim vannak a dologról, de ez kevés ahhoz, hogy valamit biztosra állítsak.
Legvalószínűbbnek az epilepszia tűnik, a hetedik érzékem is azt súgja, hogy erről lesz szó. Ha valóban így van, akkor egyrészt időről-időre újabb rohamok fognak mutatkozni, másrészt minden ilyen alkalommal egyre többet produkál majd azokból a tünetekből, ami az epilepszia jellegzetes formájában elő szokott fordulni. Gyakori jelenség az, hogy az epilepsziás beteg a betegség kezdetén egy-egy roham során csak résztüneteket mutat.
Javaslom, hogy ettől függetlenül vigye el állatorvoshoz egy alaposabb kivizsgálásra!

Jelige: Áhim  2003.márc.6.

Őszinte leszek: a leírás alapján nem nagyon tudom megmondani, hogy mi lehet ez a kinövés a kutyája lábán! De szerintem az a legegyszerűbb, ha megmutatja egy állatorvosnak, mert az ilyen tipusú duzzanatokról csak alapos vizsgálattal dönthető el, hogy mi is az (sokszor még úgy sem)!
Olyasmiről nem tudok, hogy a dobermannoknak lenne valami speciális betegsége, ami ezzel járna.

Jelige: Frida  2003.márc.3.

Amikor valamilyen okból egy idős vagy idősödő állatot műteni kell, mindig felmerül az a kérdés, hogy mi a nagyobb kockázat? Maga a műtét, vagy az a betegség, amit a műtétel meg akarunk gyógyítani (oldani)? Ez mindig alapos megfontolást igényel és nincsenek rá receptek, és végül a tulajdonos az, akinek döntenie kell! A műtéti kockázatot nem önmagában a kor jelenti, hanem az altatás elviselésében szerepet játszó belső szervek (szív,máj,vese) állapota. Ezért mindig azt javasoljuk, hogy amennyiben van rá idő (tehát pl. nem életveszély elhárításról van szó), akkor a műtétet megelőzően el kell végeztetni néhány alapvető vizsgálatot (EKG, labor), amelyekkel fel kell mérni, hogy milyen állapotúak ezek a szervek. ha a leletek nem mutatnak különösebb elváltozást, akkor minimális az esélye az esetleges altatási balesetnek!

Jelige: Maczi  2003.márc.3.

A leírt "probléma" azzal állhat összefüggésben, hogy a kutyája az "ül" parancsszót és az Ön leguggolását összekötötte egymással, így számára ez a feltételes reflex így működik. Sok esetben a kutyakipképzők éppen az ilyen dolgokat használják arra, hogy megtanítsák a kutyával a parancsszavak kimondása nélküli "jelbeszédet". Azt javaslom, hogy keressen meg egy tapasztalt kutyakiképzőt (kutyaiskolát), ahol bizonyára segítenek majd helyrehozni ezt a kis "hibát"!

Jelige: Lessie  2003.febr.26.

Szerintem nem kell kétségbe esnie amiatt, hogy a hasmenés után/alatt vért is talált. A gyakori erőlködéstől ez gyakran előfordul. Persze nem árt megnézetni a végbelet és környékét, esetleg érdemes lenne elvinni egy hasi ultrahang vizsgálatra. Sokkal fontosabbnak érzem azonban azt, hogy jó lenne valami módon stabilizálni a kutya székletének minőségét, hogy ne jöjjenek újra és újra ezek a hasmenéses állapotok. Szerintem ez egy megfelelő diéta kialakításával
és szigorú megtartásával valószínűleg megoldható lenne!

Jelige: Benji  2003.febr.26.

Sajnos én is csak azt mondhatom, hogy ez valószínűleg daganat. Pánikra viszont semmi ok! Sok függ attól, hogy mekorák, milyen tempóban növekszenek és egyáltalán zacóvarják-e valamiben a végbél működését? Én úgy tudom, hogy van azért ennek műtéti megoldási lehetősége is, persze ezt csak a konkrét helyzet ismeretében lehet eldönteni.

Jelige: Bonnie  2003.febr.25.

Az, hogy a 2 hónapos kiskutyájának valóban szopornyicája van, elképzelhető, mert mint a legtöbb fertőző betegség, ez is főleg a fiatal (egészen fiatal) korban fordul elő leggyakrabban. Bár ha valóban 2 hónapos (8 hetes), akkor elég szokatlan a dolog, mert ebben a korban még elvileg az anyától kapott ellenanyagok működnek és megvédik a kiskutyát. Persze előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor ez nem így van, és a kiskutya sokkal védtelenebb az átlagnál, így elkaphatja ezt is, mint bármi mást.
A szopornyicáról azt kell tudni, hogy egyike a legveszélyesebb kutyabetegségeknek. Elvileg nem gyógyíthatatlan, főleg az első, úgynevezett hurutos szakasz (forma) az, ami sok esetben szépen meggyógyul. Van azonban a a betegségnek egy ún. idegrendszeri formája is, ami már közel nem ilyen jóindulatú dolog, sajnos ha ez kialakul, akkor elég reménytelen lehet a helyzet. Ráadásul ha látszólag szépen meggyógyul a hurutos szakaszból, akkor 2-4 hét is eltelhet addig, amíg az idegrenszeri tünetek megjelennek, így igazán "fellélegezni" csak ennyi idő eltelte után lehet majd. Javaslom, hogy alaposan kérdezze ki a kezelő állatorvos kollégámat, hogy ő hogy látja a kérdést (hiszen ő látta kutyát, nem én!)!

Jelige: Viki és Kati  2003.febr.23.

A kiskutyát többféle fertőző betegség ellen be kellen oltatni, ezek a parvovírusos bélgyulladás, coronavírusos bélgyulladás, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirózis, majd a veszettség. Ezeket megkaphatja együtt is ún. kombinált oltás formájában. Vigye el állatorvoshoz és vele beszélje meg a részleteket!
Ha nem eszi a tápokat, akkor vegyesen adjon neki csirkenyakat, farhátat, túrót, tojást, halféléket, nem zsíros felvágottakból is kaphat, főtt rizzsel, tarhonyával lehet kiegészíteni, de megkínálhatja szinte bármivel, ami kutyaszemmel ehetőnek számíthat!
A cicákat pórázra szoktatni és sétáltatni rendkívül nehéz dolog, ha egészen kicsi korban nem kezdték el ezt gyakorolni, akkor később már nem nagyon fog sikerülni. Leginkább azért, mert egy macska a megszokott életterén kívül nagyon nem érzi jól magát és ha oda erőszakkal akarják vinni, nagyon stresszbe kerül!

Jelige: Murci  2003.febr.23.

A 6 hónapos cicát lassa-lassan már lehet ivartalanítani. Ha nem akarja megvárni az első tüzelését, már esetleg akkor is meg lehet operálni. Szerintem azonban ezt az első tüzelést még várja ki (szerintem 1-2 hónapon belül be fog következni) és rögtön utána műtesse meg!
A műtét előtt valóban célszerű (kb. 2 héttel előtte) legalább egy ún. kombinált védőoltást beadatni, nehogy a műtét során kapjon el valami fertőzést.

Jelige: Dzsoni  2003.febr.23.

Véleményem szerint - bár látatlanban azért nehéz megítélni - a kutyájának úgynevezett autoimmun bőrbetegsége van. Sajnos ez egy olyan probléma, amelyben végleges gyógyulás szinte nem is érhető el, a folyamatos gyógyszeres kúrával azonban esetleg elfogadható szinten tartható az állapota. Számítani kell még arra is, hogy nem csak az orrán, hanem a lábvégeken is jelentkeznek tünetek. Mindenképpen azt javaslom, hogy keressen fel vele olyan bőrgyógyászati szakrendelést, ahol a diagnózis pontosítása érdekében szükséges vizsgálatokat is el tudják végezni és a szükséges gyógyszeres beállítást is el tudják indítani!

Jelige: Kati  2003.febr.21.

Egy macska legelőször is ehet macskatápokat, legyen az akár konzerv, akár száraztáp. Ezekből ma már rengeteg féle kapható, olyat kell választani, ami a cica korának, fajtájának megfelelő.
Ha nem macskaeleséggel akarja etetni, hanem "házikoszton" akarja tartani, akkor mindig arra gondoljon, hogy mit enne egy macska, mint ragadozó állat? Egeret szőrőstől-bőröstől. Tehát mindent, ami egy egérben is megvan: húst, csontokat, vért, zsiradékot, belsőségeket, stb, stb. Persze ezt azért nehéz így elképzelni, tehát inkább a következőkből válasszon: csirkenyak (összetörve vagy kisebb darabokra vágva), nyúleleje, halhúsok, marhahús, tej, túró, sajtok, néha egy kis tojást is adhat, néha belsőségeket (pl.csirkemáj), de mindenképpen adjon főzelékféléket is (próbáljon ki többfélét, majd kiderül melyik ízlik neki!). Lényegében bármivel meg lehet kínálni, amiről úgy gondolja, hogy egy macska azt megenné! Legfeljebb nem kell majd neki! Nagyon fontos azonban, hogy ne mindig csak színhúst adjon, mert akkor előbb-utóbb beteg lesz, hanem a húson legyen vér,zsíradék, erek, bőr, csont is!

Jelige: Grafi  2003.febr.19.

A leírt helyzetben a következő diétát javasolnám:
vegyenek friss csirkenyakat, egy erős késsel vágják fel kb. ujjnyi széles karikákra, majd ezeket is törjék össze a húsklopfolóval péppé. Végeredményben az egész egy csontos-húsos pép legyen. Nem kell megfőzni, nyersen készítsék el a leírt módon. Ebből adjanak a cicáknak először keveset, majd egyre többet, és legalább 4-5 napon át csak ezt egyék. Majdnem biztosra veszem, hogy ettől rendbejön a székletük minősége!

Jelige: Dorisz  2003.febr.17.

Sajnos, ilyen hirtelen halálesetek előfordulnak a kutyáknál is, de ha belegondol, sajnos az emberek között sem ritka. Nem tartom valószínűnek, hogy az ilyen tipusú tüneteket mérgezés okozta volna, sokkal inkább a szívével lehetett probléma. Természetesen utólag ezen filozofálni már nem érdemes, pontos okot csak egy boncolással lehetett volna megállapítani. E nélkül a "levegőben lóg" minden!

Jelige: Füles  2003.febr.17.

Nem akarom kétségbe vonni az Ön elmondását, de a kutya szájának bekötésétől nem szokott előfordulni ilyen súlyos nyelvsérülés. Véleményem szerint kellett hogy legyen valami más ok is, ami a szájában ezt a gyulladásos folyamatot létrehozta. A nyelv önálló sérülései egyébként igen jól és gyorsan szoktak gyógyulni, furcsa tehát az, hogy gyulladás is kialakult, illetve hogy ez átterjedt a száj egyéb részeire is (afták). Sajnos csodaszerekről nem tudok, ahhoz hogy véleményt tudjak mondani, jó lene tudni, hogy konkrétan milyen gyógyszereket kap.

Jelige: Életveszély  2003.febr.16.

A leírt tünetek alapján nekem az a véleményem, hogy a cicájuknak vesegyulladása van. Ezt a betegséget számos tényező okozhatta, ez a "kutya megroppantotta a veséjét" elmélet szerintem nem valószínű, ennél sokkal nagyobb esélye van annak, hogy a hidegben megfáztak a veséi. Mivel fiatal állatról van szó, a gyógyulási esélyek nem rossazk, bár sok függ attól, hogy milyenek a leletei, mennyire rosszak a vesefunkciói. Sajnos étvágya addig valószínűleg nem lesz, amig nem javulnak ezek a leletek. A mesterséges etetés mellett meg lehet próbálkozni a Calopet paszta nevű gyógyszerrel, amit éppen erre találtak ki, kis mennyiség megetetésével is sok energiát és életfontosságú anyagokat lehet bejuttatni a nem evő állatba. Kérdezze meg a kezelőorvost, hogy mi a véleménye és hol tudja beszerezni! De ennél fontosabbnak érzem a folyamatos, intenziv kezelését, a napi többszöri infúziókat és a kollégám által adható vitaminokat, roboráló szereket.

 1 ---- 347 - 348 - 349 - 350 - 351 - 352 - 353 - 354 -

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat