Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: atkás dobi  2002.nov.18.

Sajnos azt nem írta meg a kérdésében, hogy konkrétan milyen kezelést kapott eddig a szőrtüszőatkás dobermannjuk. Ennek hiányában nem tudom, hogy tudok-e még ajánlani valamit, ami eddig még nem volt kipróbálva. Arról is jó lenne tudni valamit, hogy milyen módon diagnosztizálták a betegséget.

Jelige: Peti  2002.nov.13.

A csonttörések operálásánál behelyezett lemezeket és csavarokat sajnos KI KELL VENNI, és az Önök esetében ennek már nagyon itt van az ideje, már nem túl sokáig lehet halasztani. Nem tudom honnan származik az az információjuk, hogy a csont így is tud nőni, de ez téves! Ha nem veszik ki a lemezeket, akkor előbb-utóbb komoly problémák léphetnek fel!
Én tehát azt javasolnám, hogy inkább a pénzügyi finanszírozásra keressnek mielőbb megoldást, esetleg a műtét kifizetésére is kaphatnak némi kedvezményt vagy részletfizetési lehetőséget, ezt beszéljék meg ott, ahol a műtét lenne! Biztos vagyok benne, hogy találnak megoldást!

Jelige: aggódó "anyuka"  2002.nov.7.

Sajnálattal arról kell tájékoztatnom Önt, hogy szemészeti kérdésekben nem vagyok specialista (magyarul szólva nem sokat értek hozzá), így a kötőhártya gyulladásnál komolyabb szembetegséget mutató betegeimet én is mindig szemész szakemberhez irányítom. Budapesten 3 kollégát is tudok ajánlani, aki nálam sokkal, de sokkal jobban ért ezekhez a problémákhoz!

Jelige: Andusz  2002.nov.6.

Sajnos igazán jó választ én így nem tudok adni a kérdésére! A német dog, mint nagytestű fajta, igen érzékeny a növekedés során a csontozattal kapcsolatos problémákra. Ez nem csak csonterősítő kérdése, számtalan egyén tényezőn (köztük sokszor a szerencsén vagy pechen) múlik a dolog. Lehet, hogy valami fejlődési zavar is van a csontozatban. Röntgen és alapos orthopédiai szakvizsgálat nélkül erről nem lehet konkrétabban nyilatkozni. Javaslom, hogy mielőbb vigye el "jó helyre" a kiskutyát, (esetleg akár több helyre is, összevetni azt, hogy mennyire azonosak vagy eltérőek a vélemények, hiszen több szem többet lát!) Emellett feltétlenül beszéljen a tenyésztővel is, aki ha nem csak nevében mestertenyésztő, hanem valóban érti is a dolgát, akkor bizonyára fog tudni segíteni, esetleg tanácsolni valamit!

Jelige: Miért?  2002.nov.6.

Kérdésében benne van a válasz! Úgy érzem, hogy tőlem inkább csak valamiféle megerősítést várnak.
Ha egy kutyának a szülei közvetlen testvérek, akkor a fejlődési rendellenességeknek igen nagy az esélye! Ezt mutatja az is, hogy a kiskutya testvére is egy ilyennel született. Minden valószínűség szerint az Önök kiskutyájában is volt valami, csak az éppen nem volt kívülről látható és ilyen formában, egy hiretelen halállal derült ki. Végül is számtalan szívelváltozás jöhet szóba.
A történteknek egyetelen tanulsága, hogy még kutyák között sem tanácsos a közvetlen rokonok (főleg testvérek) pároztatása. Hozzáteszem, hogy még a távolibbaké sem mindíg az, bár ezt hivják beltenyésztésnek, amely ugyan egy tudatos tenyésztői szándék, de egészségileg legtöbbször visszaüt!

Jelige: Laura  2002.nov.3.

Arra a kérédre, hogy miről lehet megtudni, hogy a kutya megöregedett és meghalni készül, nagyon nehéz válaszolni. Az öregedés egy hosszú folyamat, önmagában azonban nem betegség. Az öreg állat lehet, hogy lassúbb, komótosabb, mint fiatalabb korában volt, esetleg le is fogy még jó étvágy mellett is, de ha nincsenek szervi bajai, akkor a "végelgyengülés" nagyon nehezen köthető tünetekhez.
Más kérdés, hogy a legtöbb öregedő kutya ilyen-olyan bajokkal, betegségekkel küszködik, amelyek jelentősen befolyásolhatják az életminőségét. Ilyen lehet egy nagytesű kutyában a lábfájás is, ami nagyon gyakori probléma ezekben a fajtákban. Szerencsére azonban ma már nagyon jó (bár sajnos nem olcsó) gyógyszerek vannak erre, amelyektől egészen jól érzik magukat a betegek.
Miután azt írta, hogy még nem volt állatorosnál ezzel a problémával, azt javaslom, hogy vigye el a kutyust valakihez, mutassa meg és beszéljék meg, hogy mit lehetne tenni vele. Meg vagyok győződve arról, hogy találnak majd olyan megoldást, amivel még sokáig élvezhetik egymást a kutyával!

Jelige: Ramszesz  2002.okt.31.

Én egyenlőre nem tartom annyira vészesnek a helyzetet! Mi is történt? Ön egy kisebb fokú mozgászavar miatt vitte vizsgálatra a kutyát, mellékleletként találták a prosztata megnagyobbodást. Prosztata panaszok viszont nincsenek, ráadásul a mozgászavar sem súlyos. A kutya élénk, jól van (vagy mégsem?). Akkor miért kellene rögtön műteni?
Mit tennék én az Ön helyében? Először is elvinném még legalább két másik helyre (több szem többet lát), a prosztata ügyben feltétlenül csináltatnék jó helyen ultrahangos vizsgálatot, esetleg egy laborkivizsgálást. Ezek után döntenék arról, vajon megműtessem-e. Ami a gerincműtétet illeti: ha a mozgászavar csak enyhe fokú volt, akkor minek a műtét? (Nem írt arról, hogy mi van most a mozgással? Javult?) De nem is biztos, hogy szükséges lenne, hiszen ma már csodálatos gyógyszerek vannak, amelyek jól elviselhetővé teszik az időskori mozgásproblémákat.
Végső javaslatom: ne hamarkodjon el semmit, járja körül a dolgot, mielőtt beleegyezik a műtétekbe! Ne felejtse el, hogy Ön dönt abban, hogy mi legyen!

Jelige: Biff  2002.okt.30.

A Fortekor jó gyógyszere a szivbillentyű elégtelenség okozta tünetekre. Más kérdés, hogy az adagolásban esetleg változtatni kell(ene) a mostani adagon, mert lehet, hogy kevés az, amit most kap. Vannak olyan esetek is, amikor ki kell egészíteni a kezelést vízhajtó adásával is, akár naponta is szükség lehet rá. Egyéb kezelés nincs, ezen csak gyógyszeresen lehet segíteni. Beszélje meg a dolgot azzal az állatorvossal, aki a Fortekort-t javasolta ill. rendelte. Esetleg keressen fel a kutyával szívspecialistát (ilyen is van itt Budapesten), aki segíthet beállítani a kezelést.

Jelige: Zsuzsa  2002.okt.28.

Levelében sok kérdést tett fel, megpróbálok sorjában válaszolni:
a 6 éves dobermann leírt mozgászavaráról nekem nem a diszplázia jutott eszembe, hanem inkább a spondilózisnak nevezett gerincbetegség. Ha azonban a diagnózist röntgenvizsgálat alapján mondták ki, akkor biztos van alapja. Nekem csak az furcsa ebben, hogy az elmúlt években miért nem volt semmi panasz rá, hiszen a diszplázia örökletes betegség, ami a legtöbb kutyában már fiatalabb korban is problémákat szokott okozni. Az javaslom, hogy feltétlenül mutassa mega kutyát esetelg egy másik hozzáértő állatorvosnak (több szem többet lát alapon) és ha ott is ugyanaz a diagnózis, akkor vállalja csak a műtétet.
Ami a műtét utáni dolgokat illeti: a kisebb rendelőkben sajnos általában elhelyezési gondok miatt nem tudják megoldani a műtét utáni pár napos megfigyelést, ezért azonnal hazaadják őket. Persze még az egyetemi klinikán is előfordul ugyanaz. Azt, hogy otthon mik a teeendői, a műtétet végző kollégától kell megkérdeznie (ne legyen szégyellős, kérdezzen meg határozottan mindent, amit tudni szeretne!).
Az Állatorvosi Elsősegély-szolgálatnál műtéteket nem végzünk, a szolgáltatásaink leírásást a honlapon megtalálja. Ezért az utolsó kérdésére nem tudok mit mondani.

Jelige: Füles  2002.okt.27.

Sajnos az, amit leírtak, nagyon kevés ahhoz, hogy véleményt tudjak mondani! Ezek alapján ez a probléma lehet akár csak egy bélsárrekedés, de lehet akár porckorong sérv miatt is! Alaposan meg kellene vizsgáltatni, jó lenne röntgen is a hasáról illetve a gerincéről. Vigyék el valami "jó" állatorvoshoz a közelben, esetleg hozzák fel Bp-re az Állatorvosi Egyetemre!

Jelige: Cézár  2002.okt.27.

A végbél körüli duzzanat (növedék) és az egyidejű nehéz bélsárürítés erősen felveti a végbél illetve végbélkörüli daganat gyanúját. Ennél többet azonban így interneten keresztül nem tudok mondani, ez sem biztos, alaposan meg kellene vizsgálni ahhoz. hogy véleményt lehessen mondani. Azt javaslom, hogy vigyék el el másik állatorvoshoz, esetleg olyan helyre, aki kisállat ügyben gyakorlottabb, jó lenne az is, ha mód lenne röntgenre és esetleh ultrahangos vizsgálatra is.

Jelige: Füles  2002.okt.22.

A szeptemberi emlődaganat műtét és a most jelentkezett epilepsziás roham között én nem látok, vagy pontosabban nem feltétlenül keresnék összefüggést!!! Elméletileg nem kizárt, hogy a kettő között legyen valamiféle kapcsolat, de ez rendkívül nehezen lenne bizonyítható. Az emlődaganatok leggyakrabban a tüdőben okoznak áttétet (ha okoznak egyáltalán), én magam agyi áttéttel nem találkoztam idáig.
Ami az epilepsziás rohamot illeti: annál bonyolultabb kérdésről van szó, minthogy erre itt komplett választ tudjak adni. A legfontosabbak azonban a következők:
1. Egyszeri alkalommal jelentkezett rohamból még semmiféle következtetést nem lehet levonni a betegség majdani jellemzőire vonatkozólag, főleg arra nem, hogy milyenek az esélyei.
2. Legalább 6-8 rohamnak kell eltelnie ahhoz, hogy valamiféle következtetéseket le lehessen majd vonni.
3. Szerintem nincs állatorvos aki meg tudná jósolni, hogy mikor várható a következő roham, lehet, hogy holnap lesz, lehet, hogy hónapok múlva, de lehet, hogy soha többé nem lesz. Ezért kell várni, gyűjteni az adatokat!
4. Az epilepsziás állapot (betegség) hátterében rendkívül sok ok állhat, ezek egy része alapos belgyógyászati kivizsgálással kideríthető, de sok egyáltalán nem!
5. A betegség kezelése nem egyszerű, sok függ attól, hogy milyen gyakorisággal mutatkoznak a rohamok. Legtöbbször a humán epilepsziás szereket használjuk, sokszor kombinációkban. A megfelelő gyógyszer és adagolás megtalálása azonban nem egyszerű folyamat!
        Ami a kollégám "viselkedését" illeti, azt engedje meg, hogy ne minősítsem, mert nem az én dolgom ezt megítélni. Egy állattartó és az állandó állatorvosa kapcsolata sok tényezőn múlik, Önöknek kell tisztázni azt, hogy miért nem volt hajlandó kimenni Önökhöz.
Annak viszont nem örülök, hogy állatorvos helyett humán orvosok kezelték a kutyát (mert azért van számos különbség ember és kutya között, amit a humán kollégák nem biztos, hogy tudnak). Ha nem sikerült kihívni a kollégámat, tovább kellett volna keresnie olyan állatorvost, aki megnézte volna a kutyát! (Szabadjon itt utalni éppen a saját honlapomon közzétett "ajánlatra")

Jelige: Rexi  2002.okt.15.

Öregededő kutyákban gyakori tapasztalat az, hogy a korábbi szokásos étrend ellenére hígabbá válik a bélsaruk. Ennek legkézenfekvőbb oka, hogy az öregedés miatt romlanak az emésztési funkciói, nehezebben birkózik meg egyes alkotóelemek bontásával (pl. fehérjék, zsírok, stb.) A Darling egyébként is a zsírosabb tápok közé tartozik, sokszor még a fiatalabb kutyák is hasmenést kapnak tőle. Azt javaslom, hogy próbáljon meg főtt rizst keverni hozzá (de ne kopogósan, hanem jó ragacsosra főzve), lehet, hogy már ez is segíteni fog. Ha nem, akkor megpróbálkozhat még tápváltással, (esetleg a PedigreePal-t ajánlanám), vagy keverjen minden evésnél 1 karikákra felvagdosott és a húsklopfolóval péppé összetört csirkenyakat az ennivaló adagjába. Sokszor ez is beválik.
Mindezek ellenére nem szabad elfelejtkezni arról a lehetőségről sem, hogy ennek a tünetnek (huzamosabban lágy, híg bélsár) esetleg mégis komolyabb ok áll a hátterében, tehát ha nincs javulás ezekkel a változtaásokkal sem, akkor mindenképpen forduljon állatorvoshoz egy alaposabb kivizsgálás érdekében!

Jelige: Ribizli  2002.okt.14.

A nőstény macskák nem kívánt terhességének megelőzésére két lehetőség van: vagy megoperáltatja, vagy az ivarérés időpontjától hetente rendszeresen hormontablettát ad neki, így amig azt kapja, addig nem fog tüzelni.
Azokban az esetekben, amikor valóban nem akarnak később sem "gyermekáldást", a műtétet szoktuk (én is) javasolni. Kockázata kevés, előnye és haszna annál több! A tablettázás inkább azokban az esetekben jó, amikor később még akarnak kiscicákat, csak egy átmeneti ideig nem, így értelem szerűen a műtét nem jöhet szóba. Nagy hátránya a pontosság iránti igény: ha késve adja be az esedékes tablettát, akkor már lehet, hogy tüzelni (és esetleg rögtön párzani) fog. A műtét ajánlott ideje az első tüzelést követő időszak. Ha az első tüzelésnél esetleg rögtön terhes maradna, akkor is meg lehet operáltatni, ez már nem akadály, tehát nem kell megvárni, hogy megszüljön!

Jelige: Tej  2002.okt.14.

Sokan nem tudják erre akérdésre a választ, ezért örülök a kérdésének, ami (csak az oldal többi olvasójának kedvéért) az volt. hogy ihat-e a cica tejet, nem lesz-e tőle hasmenése?
A válaszom: macskája válogatja! Ennek oka a következő: a kiscicák egy része pár hetes korában elveszti a tejcukor bontó képességét. Emiatt később ha tejet kap, a belében a tejcukor nem tud megemésztődni, aminek hasmenés lesz a következménye (a cukor ugyanis erjed, ami hasmenést eredményez). Ha cicának megmarad ez a cukorbontó képessége, akkor nem lesz baja később sem a tejjel. Tehát a feladat: ki kell próbálni! Ha a tej adása után következetesen hasmenést tapasztal, akkor ne adja többet! Ha nincs baj, akkor adhat neki nyugodtan. A kollégájával pedig emiatt nem érdemes összezördülni!

Jelige: SOS (Belda)  2002.okt.11.

Kutyáknál sajnos nincs esemény utáni tabletta! A párzásnak majd minden esetben terhesség a következménye. Elméletileg szóba jöhetne a terhességet megakadályozó hormon injekció, amit a párzás utáni 3. és 5. napon kell megkapnia, de nem ajánlom, mert kockázatos. Sok kutyában 3-4 héttel később gennyes méhgyulladás alakul ki, ami miatt akár ki is kell pakolni és akkor többé nem lehet utódja! Ha a természet elég érettnek találta a párzáshoz, akkor vélhetően nem lesz baj a terhességgel és a szüléssel sem. De dönteni Önöknek kell!

Jelige: Szemem világa  2002.okt.6.

Azt tanácsolom, hogy a házi kezelgetés helyett minél hamarabb forduljanak állatorvoshoz! A szembe került mész maró hatású (lúg), ami sok kárt tud tenni a szemben. Remélhetően még nem lesz késő és lehet segíteni rajta, de ehhez mindenképpen szakember segítsége kell!

Jelige: Zizi kutya  2002.okt.4.

A szemzugban tapasztalható váladékozés kötőhártya gyulladásra utal. Ez általában kétoldali szokott lenni, de azért lehet csak egy oldalon is. Törölgessék ki a váladékot, ha újra képződik, akkor viszont antibiotikumos szemkenőcsre lenne szükség, ezt viszont csak receptre lehet beszerezni. Ha ki tudják húzni hétfőig, akkor írassanak fel valamit az állatorvosukkal!

Jelige: Vunyus  2002.okt.3.

A bolhák és a rühatkák általában fajspecifikusak, ami azt jelenti, hogy minden fajnak meg van a maga bolhája, rühatkája, így ezek nem igazán szeretnek átmenni más fajokba (beleértve az embert is). Ilyesmi mondjuk bolhák esetében akkor szokott előfordulni, amikor egy "kóbor kutyabolha" az éhenhalás határán (mert nincs a közelében kutya)egy-egy alkalomra vért szív az emberből, de aztán az első adandó alkalommal visszamegy a saját fajához. A rühösség kérdéshez még annyit, hogy kutyában nagyon-nagyon ritka betegség, macskában még elő-elő fordul, így nem hiszem, hogy ez "mindennapos gond" lenne Önöknél.

Jelige: Sabrina  2002.szept.30.

Sajnos a fogkövesség és a vele járó kellemetlen szájszag sokaknak okoz az Önéhez hasonló problémát. A baj fő oka az intenzív rágás és az azzal járó öntisztulás hiánya. A fogmosás ezen nem segít, mert ettől még kicsapódik a fogkő, amit a fogkefe dörzsölése nem tud eltávolítani. Főleg kutyák számára vannak olyan rágcsálni való műcsontok, amelyek segítenek ledörzsölni a lerakodó fogkövet. Néha azonban még így is le kell szedetni az állatorvosnál. Cicáknak is van ilyen, csak az én tapasztalatom szerint kevésbé hatásos, illetve a cicák legtöbbje nem rajong érte. De azért érdeklődjön az állatorvosánál, hátha tud ajánlani valamit!

Jelige: Jázmin  2002.szept.30.

Amit leírt, tehát, hogy egy ivartalanitási műtét után -sokszor évek múlva- újra tüzel egy cica vagy kutya, sajnos lehetséges eset. Ennek az az oka, hogy a műtét során vagy egy nagyon pici darabka petefészek, vagy csak néhány sejt ottmaradt ill. felkenődött a hashártyára és egy idő után hormonálisan ugyanolyan aktivitást végez, mint az "eredeti". Esetleges újraoperáció szóba jöhet, kérdés, hogy érdemes-e. ha ugyanis kivették a méhét is, akkor ezekből a tüzelésekből nem lehet baj, hiszen nem tud terhes maradni, így inkább csak a tüzeléssel járó viselkedési gondok okoznak kellemetlenséget.

Jelige: VILI  2002.szept.28.

Nem igazán értem, mit is szeretne tőlem, hiszen azt írta: ha van gyógyszer rá, írjam meg a nevét és "ne tegyek mást". Ez mit jelent? Ha nincs rá gyógyszer, akkor a tanácsomra vagy a véleményemre nem kíváncsi?
Így most csak annyit tudok mondani, hogy véleményem szerint ez nem gyógyszerrel megoldható probléma, valószínűleg az alatt a három nap alatt, amíg távol volt, olyan élményei voltak, amelyek bizalmatlanná teszik, ezért változott meg a viselkedése. Hosszas "visszaszoktatás" talán eredményre vezet.

Jelige: Étvágy  2002.szept.27.

Kedves kérdező! Sajnos rendkívül szűkszavúan írta csak meg a problémáját, ami miatt szinte semmi érdemlegeset nem tudok Önnek mondani a kérdéseire. Valószínűnek tartom, hogy az epilepsziának nem sok köze van a téli étvágytalansághoz. Mindkét problémáról sokkal több információra lenne szükség ahhoz, hogy véleményt tudjak mondani. Esetleg hívjon fel telefonon és ha tudok, segítek!

Jelige: Bogi  2002.szept.23.

A szemek között keletkezett sérülésnél le kellene nyirni a szőrt, megtisztitani a seb környékét, majd lefertőtleniteni valamilyen alkalmas szerrel (Betadin, Hyperol), de vigyázzanak, mert közel vannak a szemei, nehogy belefolyjon!
Ha lázasnak tűnik, adjanak neki lázcsilllapítót (az Algopyrin a legjobb, ekkora kiskutyának kb. fél tabl. elég).
Ha egy-két nap múlva is bágyadt és még mindig lázas, akkor mutassák meg állatorvosnak, mert lehet, hogy szükség lesz antibiotikumos kezelésre is!

Jelige: Pepe  2002.szept.22.

Kérdésük "jó", de számos további információ hiányában nem biztos, hogy kielégítő választ tudok adni!
Az első kérdés: nem mindegy, hogy mi az a három oltás, ami megvan a kiskutyájuknak. Az állatorvosok ugyanis néha mást értenek "az első", a "második" és a "sokadik" oltáson, nem biztos, hogy nálam ugyanaz a sorrend, mint az Önök állatorvosánál. A lényeg inkább az, hogy ebben az életkorában milyen betegségek ellen kapott már oltást, esetleg mi az, ami már meg is van ismételve.
A másik kérdés a kivitele. Nem a levegőtől és nem a napfénytől, a sétától van eltiltva, hanem a fertőzésveszélyes környezettől. Ebben (mármint a veszélyességben) hatalmas különbségek vannak a nagyvárosi utca aszfaltja és a kisvárosi kertes ház kertje (esetleg utcája) között. A lényeg, hogy ha kiviszik is, ne engedjék meg, hogy bizonytalan eredetű váladékokkal érintkezzen, hogy más kutyákkal összenyalakodjon, stb.
Azt szoktam mondani, hogy az óvatosság nem árt, még mindíg jobb egy kissé félénkebb, a többiekkel később kommunikáló, de élő kutya, mint egy olyan, amelyik nyakló nélkül összejár a korosztályával vagy a falu többi kutyájával, de 3 hónaposan elviszi egy fertőzés, amit e könnyelműség miatt szedett össze valahol!
Egyébként pedig azt, hogy kiengedjük-e vagy sem, levigyük-e séltálni vagy sem, azt egy-egy konkrét esetben csak a helyi viszonyok, lehetőségek, szokások figyelembe vételével merném eldönteni!

 1 ---- 349 - 350 - 351 - 352 - 353 - 354 -

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat