Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: jenő  2003.jún.14.

Az Ön által felvetett bélelzáródás diagnózis véleményem szerint legalább annyira távol esik a valós bajtól, mint a korábban felállított diagnózisok valamelyike! Egyetlen egy dolgot tudok csak javasolni, mégpedig azt, hogy mielőbb vigye el a cicát egy másik állatorvoshoz!

Jelige: Samu  2003.jún.3.

Szerintem legelőször az ún. tacskóbetegség irányában lenne célszerű vizsgálatokat végeztetni, mert tacskó lévén és 5 év felett ha a hátsó lábakkal van gond, akkor ez a leggyakoribb és a legvalószínűbb ok. Persze nem kizárt, hogy más áll a háttérben, de ezt az alapos vizsgálattal meg lehet állapítani. Javaslom, hogy vigye el olyan helyre, ahol profik a röntgenezésben és jól értenek a röntgendiagnosztikához is!

Jelige: kutyus  2003.jún.2.

Amikor egy idős állatot valamilyen oknál fiogva el kell altatni egy beavatkozáshoz, mindig nehéz döntést jelent, hogy szabad-e vállalni az altatással járó kockázatokat? Ezt eldönteni nem mindig könnyű, sem a tulajdonosnak, sem az állatorvosnak. Én annak a híve vagyok, hogy ha csak lehetséges, akkor végezzenek el néhány ellenőrző vizsgálatot, hogy tisztában legyenek a máj- és veseműködéssel illetve a szív állapotával.
Amit leírt, abból arra következtetek, hogy erre az Ön kutyájánál nem került sor, most pedig egy nehéz ébredés elszenvedője. ennek oka valószínűleg az altatószerek lassabb kiürülése a szervezetből. Csak remélni tudom, hogy mire ezeket a sorokat olvassa, addigra már jobban van a kutyája!
A szájának az ecsetelését egyenlőre nem erőltetném!

Jelige: csyga  2003.jún.2.

A leírtak alapján szerintem a kutyának szopornyicája van! Ha menhelyről hozta el, akkor ez szinte velejár! Nem tudom milyen kapszulát adott a kollégám, így azt sem tudom, hogy mit remélhet ettől, de azt tudnia kell, hogy ez a kutyák egyik legveszélyesebb fertőző betegsége, ami ritkán múlik el csak egy kapszula adásától!

Jelige: Joan  2003.máj.31.

A macskák bőre sok esetben meglepően gyorsan összeforr egy-egy műtét helyén. Nem ritka, hogy 2-3 nappal a műtét után már nem jön szét, ha közben ki is szedte a varratokat. Nagyon nagy baj persze akkor sem lenne, ha mégis szétjönne valahol, mert a bőrvarrat csak a legfelső réteg, ez alatt még van egy másik is, a hasfali seb bezárása. Igy ha fölöl szét is jön egy kis darabon, ez még nem jelenti azt, hogy akkor ott majd "kijönnek a belei".
Sok kollégám azonban már olyan varrási technikát alkalmaz, hogy a cica nem igen tudja a varratokat idő előtt kiszedni, mert "elrejtik" a fonalat a bőr alá. (Ehhez persze tudni kellene, hogy az Ön cicájának konkrétan hogyan is varrták meg a bőrsebét!) Szerintem kb. a jövő hét legelejéig azért jó lenne, ha valahogy meg tudnák akadályozni a seb piszkálását, nyaldosását. Ha máshogy nem megy, tegyenek rá ún. műtéti védőgallért!

Jelige: ari  2003.máj.26.

Kérdésében megfogalmazta a választ is, szerintem Tőlem csak némi bátorítást vár! Íme: Javaslom, hogy vigye el állatorvoshoz a kutyát és ne Ön kezelje a saját elgondolása szerint! Szerintem ez sokkal több eredményre fog vezetni!

Jelige: Nagykozár  2003.máj.26.

Kérdésére az a rövid válaszom, hogy véleményem szerint nem valószínű, hogy a cica veszett lenne! Valószínűnek tartom, hogy aviselkedésében meglévő ijedősség inkább a bizalmatlanság jele. Ezzel együtt az óvatosság nem árt, próbáljanak meg nem "összetűzésbe" kerülni vele. Amíg rendszeresen megjelenik és a szemük előtt van, addig biztosan nem lesz baj, mert ha időközben megveszne is, annak lesznek jól észlelhető jelei, főként az, hogy az addigi viselkedése hirtelen megváltozik. További néhány hét vagy hónap eltelete után aztán már lehet, hogy megfogni is engedi majd magát és akkor már esetleg be is tudják majd oltatni! Sok sikert a cica szelidítéshez!

Jelige: tibet  2003.máj.20.

Sajnos azt nem írta meg, hogy pontosan hol is volt az a daganat, amit eltávolítottak a kutyájából. pedig ez egy nagyon fontos körülmény! Arról sem szólt, hogy mielőtt a műtétre sor került, átesett-e és ha igen, akkor milyen kivizsgáláson a kutya? Daganatok esetén sajnos nagyon gyakori, hogy áttétek alakulnak ki és hiába távolítottak el egyet, ha maradt még a szervezetében másik. A magas májenzim értékek arra utalnak, hogy a májműködésével lehet zavar, az is lehet, hogy ott bújik meg valami, amiről eddig nem tudtak! Azt javaslom, hogy vizsgáltassák meg újra, ha lehet alaposan és kérjenek pl. ultrahangos vizsgálatot vagy beutalót egy ilyen vizsgálatra!

Jelige: birds  2003.máj.16.

Így hirtelenjében nem is tudom, legelőször is meg kellene alaposan vizsgálni a száját kívülről-belülről, nincs-e ott valami, ami indokolná ezt a nyálzást. Ha semmi nincs, akkor szóba jöhetnek lelki tényezők, esetleg az izgalom miatt is lehet. Minden esetre el kellene kezdeni kideríteni! Javaslom, hogy vigye el a cicát egy állatorvoshoz és nézesse meg alaposan!

Jelige: bogi  2003.máj.14.

Nagyon érdekes és szokatlan kérdés, amit feltett, megmondom őszintén, hogy immáron 23 éves praxisom során nem nagyon találkoztam hasonlóval! Válaszom mégis az, hogy egyenlőre érdemes várni és úgy kezelni a dolgot, mintha ez az alom egy "rendes" alom lenne. Amennyiben az a körülmény, hogy a szülők testvérek, bármi fejlődési rendellenességet, problémát okozna, akkor a terhelt kölykök úgysem lesznek életképesek hosszú távon. Amelyik viszont egészséges, azt miért ne tartaná meg? Persze nem biztos, hogy éppen eladási céllal kellene megtartani, de ha már így esett, akkor saját kutya még lehet belőle!
Persze figyelni kell őket és amelyiknél a következő hetekben bármi szokatlant, furcsát észlelne, ami arra utalna, hogy valami hibája lehet bármelyiknek, akkor ezt a nagyon szoros beltenyésztettséget ne felejtse el elmondani az állatorvos kollégának! És ha esetleg mindegyik megmaradna és odaadható lesz, minden "vevőnek" el kell mondani őszintén, hogy mi a helyzet a származást illetően, nem szabad "zsákbamacskát" adni nekik!

Jelige: gerinctörés  2003.máj.13.

Elég érdekes az, amit leírt, de sajnos nagyon nehéz erről véleményt mondani így, látatlanban. Ha nincs mód megröntgeneztetni, akkor nehéz lesz eldönteni, hogy valóban érinti-e a gerincoszlopot a folyamat, vagy sem! El tudok képzelni olyan helyzetet is, hogy csak egy gerincoszlop körüli gyulladás van, ami macskáknál nem ritka jelenség, ha megharapják egymás faroktövét. Ez azonban rikán okoz mozgászavart.
A gyógyulási esélyekről is csak nagyon óvatosan mernék nyilatkozni, a lényeg szerintem az, hogy ha furcsán is, de tud mozogni, mozog a farka is, így ha nincs 1-2 nap alatt rosszabbodás, akkor elvileg javulhat is! Szerintem adja a kollégától kapott gyógyszert és várjon, illetve ha rossazbbodást tapasztal, akkor vigye el ismét az állatorvoshoz!

Jelige: Trixie  2003.máj.11.

Sajnálattal, de ebben a helyzetben nem tudok jobb választ adni, mint hogy mielőbb vigye el a kutyát állatorvoshoz, aki miután megvizsgálta a bőrét (és szükség szerint egyéb szerveit), remélhetőleg meg tudja majd mondani, hogy mitől vannak ezek a tünetek és mit lehet vele csinálni. Látatlanban én csak tippelni tudnék, de annak nem sok értelme lenne, illetve nagy a tévedés lehetősége.

Jelige: Pamacs  2003.máj.10.

A leírtak alapján én is a légcsővel kapcsolatos problémára gyanakszom, bár nem a szűkületes formára, hanem az úgynevezett légcsőösszeesésre. Ez egy kistestű fajtákban nagyon gyakori probléma. Pontos megállapítása szakszerű és jó minőségű röntgennel lehetséges. A kezelése már nem ilyen egyszerű kérdés, sajnos sok jó reménnyel nem tudom kecsegtetni, a gyógyszeres kezelésre nem igen szoktak javulni, esetleg operálható, de nem egyszerű és nem is olcsó egy ilyen műtét. Nem tudom hol volt eddig a kutyával, de javaslom, hogy keress fel az Állatorvosi Egyetem szakklinikáit, ahol bizonyára megpróbálnak majd segíteni!

Jelige: cica tüsszög  2003.máj.7.

A cica tüsszögése önmagában nem jelentene még nagy gondot, hiszen a tüsszentés egy védekező reakció, ami arra szolgál, hogy eltávolítsa az orrjáratokba került idegen anyagokat. Okozhatja porosabb környezet, eseteleg felszippantott kisebb idegen dolgok (pl. fűszáldarabok, porcica, stb). Természetesen jele lehet komolyabb betegségeknek is, legtöbbször az orr gyulladásával járó bajok bevezető szakaszában szoktuk megfigyelni.
Egyenlőre azt javasolnám, hogy néhány napig még figyeljék őt, ha közben jó az étvágya, jó a kedve, játszadozik, szóval egyébként egészségesnek néz ki, akkor várhatnak még pár napot. Ha azonban nem múlna el, vagy még inkább fokozódna, netán egyéb, betegségre utaló jelet is tapsztalnak, akkor vigyék el állatorvoshoz!

Jelige: Rexi  2003.ápr.30.

A leírt tünetek alapján prosztata megbetegedést gyanítok a háttérben, javaslom, hogy mielőbb keressen fel a kutyával olyan állatorvost (rendelőt), ahol nem csak fizikális vizsgálatra, hanem ultrahangos prosztata vizsgálatra is mód van. Esetleg kérjen beutalót ilyen szakrendelésre!

Jelige: vesebeteg tacsi  2003.ápr.29.

Bár a szteroidoknak számtalan mellékhatása ismert és ezek egyike-másika egy vesebeteg állat esetében is megjelenhet, a magam részéről nem nagyon hiszek abban, hogy az állapotrosszabbodást ez okozza. Egy ilyen korú állatban a veseelégtelenség súlyos tünetekkel járhat, amibe az állapot rosszabbodása is belefér. Persze ezt pontosan megítélni csak a leleteinek ismeretében lehetne, ezek nélkül nem tudok sokat mondani! Beszéljék meg a kezelőorvosával, hogy neki mi a véleménye, ő minek tulajdonítja az állapot romlását!

Jelige: Picur  2003.ápr.29.

Az a megfogalmazás, hogy "pár napja húzza az egyik lábát", sajnos nagyon "tág", ebből én nem tudom megmondani sem azt, hogy mitől húzza, sem azt, hogy ezen mivel lehetne segíteni. Nem sok támpont az sem, hogy korábban a másik lábával milyen baja volt, hiszen rengeteg oka lehet a lábhúzásnak. Adjanak neki 3-4 napig 3xfél Algopyrin-t, és ha ez sem javit a helyzeten, akkor mindenképpen vizsgáltassák meg ezt a lábacskát állatorvossal!

Jelige: vesebeteg tacsi  2003.ápr.28.

Az a baj, hogy a leírt pár mondatból sehogy nem tudok rájönni arra, hogy mi a kérdése, miben tudnék én segíteni Önöknek? Kérem, hogy egyértelműbben tegyék fel kérédésüket!

Jelige: hajnaltündér  2003.ápr.28.

Az a tény, hogy a cicája hajnalban ébreszti Önt, bár kellemetlen, mégsem betegség jele! Sajnos a cicák már csak ilyenek! A macska általános napirendje jelentősen eltér a mienkétől, így nem kell meglepődni azon, hogy a cicus bizony jóval korábban szeretné már elkezdeni a napot, mint a gazdái. Ő már valószínűleg kialudta magát, unatkozik így megpróbálja ébresztgetni a családtagokat. Erről leszoktatni, illetve ezen a helyzeten változtatni nagyon nehéz, igazából most nem is tudnék jó tanácsot adni. A körülményeket kell úgy alakítani, hogy ez minél kevésbé legyen zavaró az Önök számára. Meg lehet próbálni kizárni a hálószobából, bár lehetséges, hogy ebben az esetben a lakás más részeiben fog majd garázdálkodni!

Jelige: 100holdas  2003.ápr.27.

A leírt tünetekből elsőre én is arra gyanakodnék, hogy hólyaghurutja, gyulladása lehet a kutyájának. Ez a betegség néha tényleg nagyon makacs tud lenne, sok esetben csak a 3. vagy a 4. féle antibiotikumra reagál igazán. Ezért nem kell feladni a reményt a mostani látszólagos eredménytelenség miatt.
Miután azonban ivartalanított szukáról van szó, nem lehet elfelejteni azt a lehetőséget sem, hogy ebbe a gyakori vizeletcsepegtetésbe belejátszik az ösztrogén hiányos állapot is, ami az egyik leggyakoribb késői következménye az ivartalanításnak. Javaslom, hogy beszéljen erről a lehetőségről is az állatorvosukkal, mert ugyan amit Önök tapasztaltak, az nem teljesen tipikusan jellemző erre a problémára, biztos vagyok abban is, hogy nem 100%-ig ez a baj oka, de belejátszhat, beleszólhat ez is. Erre viszont van jó és hatásos gyógyszer, amivel esetleg ki lehetne egészíteni az antibiotikumos kezelést.

Jelige: Golyóka  2003.ápr.18.

Már a legelején leszögezem, hogy alapjaiban nagyon egyetértek azzal, amit írt a levelének utolsó soraiban! Egy ilyen korú kutyánál sok csodában már nem nagyon reménykedhet! A produkciói összességében azt jelzik, hogy a szervezete már valószínűleg nagyon "elfáradt". Ez a pár napja fennálló hasmenéses panasz is feltehetőleg ennek a jele. Megoldást azonban vizsgálatok nélkül nem nagyon tudok javasolni, ha spontán nem lesz hamar javulás, akkor ettől tovább gyengülhet, ami még inkább oda vezethet, hogy előbb-utóbb tényleg az elaltatása kerül szóba. Van egy olyan gyanúm is, hogy mind a hányás, mind a hasmenés (és a vérzések) hátterében a veseelégtelenség áll. Ezt házilag, otthon nem lehet kezelni, az ellensúlyozásához komolyabb és tartósabb kezelés szükséges. Kérdés, hogy megéri-e?

Jelige: Sziszi  2003.ápr.14.

A húgykövesség viszonylag gyakori probléma. Tapasztalataim szerint nőstény kutyákban ritkán (sőt nagyon ritkán) szokott elzáródásos problémát okozni, két ok miatt: az egyik, hogy amelyik nagyobb méretű, az nem fér be a húgycső belső nyílásába, tehát már el sem tud indulni kifelé, a másik, hogy a nőstények húgycsöve viszonylag rövid, egyenes és nincs benne szűkület. Igy a belekerült apró kövecskáket a vizelet legtöbbször ki tudja sodorni. Az viszont egy másik kérdés, hogy a húgyhólyagban levő kövecskék állandó hólyaggyulladást tudnak fenntartani, amit legtöbbször csak komolyabb antibiotikumos kezeléssel lehet visszaszorítani. El tudok képelni olyan helyzetet, amikor tényleg a kövek műtéti eltávolítása indokolt lehet. Tudni kell azonban azt, hogy ettől még nem oldódik meg az a probléma, hogy a kövek újra keletkezni fognak, hacsak számtalan megelőző intézkedéssel meg nem próbálják megelőzni ezt, vagy legalább csökkenteni. Javaslom, hogy ezt részletesen beszéljék meg az állatorvosukkal!

Jelige: Clarissza  2003.ápr.11.

Nagyon gyakori, hogy a hosszúszörű fajták esetében a kozmetikus veszi észre, hogy valahol (így például a fülben) valami nincs rendben. Ezekben az esetekben azonban általában is jellemző, hogy már nem friss dolgokról van szó. hiszen a gazdi esetleg hetekig nem is tud róla, hogy valami nem stimmel. Önnek azt javaslom, hogy házilag ne próbálkozzon, hanem mielőbb mutassa meg állatorvosnak ezt a beteg fület és majd a kolléga (ha szükségesnek látja) ír fel fülcseppet! Esetleg házilagosan egy alaposabb fültisztitás az, amit megcsinálhatnak, persze csak ha a jószág is úgy akarja és nem ellenkezik túlságosan.

Jelige: Kyra  2003.ápr.6.

Amikor egy kutya (legyen az akár fiatal, akár már idősebb)csak egyetlen lábára sántít, akkor a legtöbb esetben a sántítás oka azon a lábon van, csak meg kell találni, hogy hol! Alaposan átvizsgálva a lábát (az ujjhegyektől egészen föl a vállakig) akár saját maguk is megtalálhatják a baj helyét. Sokat segíthet, hogy az egyes részek állapotát a másik oldali azonos láb ugyanazon részéhez lehet hasonlítani. Persze sok olyan oka is lehet egy sántításnak, ami kívülről nem látszik (például egy porcleválás) és csak röntgenfelvétellel állapítható meg.
Miután nagyobb testű kutyáról van szó, ebben az életkorban azt a lehetőséget sem zárnám ki, hogy annak ellenére, hogy csak egy lábára sántít, mégis mindegyikkel baj van. Ez a manapság "panostitis"-nek nevezett probléma miatt lehet, ami egy tipikus és jellemző probléma a növekedés egy szakaszában. A fő oka az, hogy a csont külső és belső részei nem szinkronban nőnek ill. fejlődnek és ennek az aránytalan állapotnak a következmménye a hosszú, csöves csontok fájdalmassága. Erre a problémára akkor kell gyanakodni, ha pl. valamelyik combján oldalról megnyomják a combcsontot. Ha erre heves fájdalommal reagál, felvinnyog, eseteleg oda is kap, akkor alapos a gyanú!
Azzal csak egyetérteni lehet, hogy mielőbb vigye el állatorvoshoz!

Jelige: Denise  2003.ápr.5.

Rendkívül sajnálom a kutyája elvesztését, azonban arra a kérdésére, hogy mi okozhatta az elhullását, én nem tudok válaszolni! A hirtelen halálnak számos oka lehet, nagyon sokszor még a boncolás után sem lehet egyértelműen megmondani, mi is okozta az elhullást. Az utolsó 1-2 órában kialakult és észlelhető jelenségek, tünetek már nem sok információt adnak, ezekből nem lehet visszakövetleztetni szinte semmire.

 1 ---- 346 - 347 - 348 - 349 - 350 - 351 - 352 - 353 - 354 -

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat