Kutyájával, macskájával kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolok itt, a honlapomon, ill. a megadott e-mail címre küldött levélben. Csak annyit kell tennie, hogy kitölti a szükséges űrlapot.

Jelige: Nátha???  2003.febr.16.

Ha a macskája feltűnően sokat tüsszög, főleg ha ezelőtt ez nem volt szokása, akkor valóban szóba jöhet az, hogy macskanáthája van. Azt is tudni kell azonban, hogy nem minden tüsszögés jelent náthát! A tüsszögés egy védekező reakció. az orrba került por, idegen anyagok is kiválthatják. Fontos kérdés, hogy a tüsszögésen kívül mutat-e más tüneteket is, például milyen az étvágya, nem lázas-e. Azt javaslom, hogy ha ilyen téren is problémákat észlel, illetve nem múlik el a tüsszögés, akkor mindenképpen mutassa meg a cicát állatorvosnak!

Jelige: Kutyabaj  2003.febr.14.

Véleményem szerint a kutyájuknak a gerincével van problémája, tacskó lévén feltehetőleg az úgynevezett tacskóbénulás körébe tartozó elváltozás, csak nem az általában szokásos ágyéki szakaszon, hanem a nyakcsigolyáknál. A félrenyelés ill. a nehézkes evés-ivás miatt nagyon komolyan kellene venni! Mindenképpen komoly röntgenfelvételeket kellene készíteni, esetleg ún. kontrasztos eljárással (nem veszélytelen!) a pontos diagnózis felállításához. Azt javaslom, hogy ha ez a lakóhelyükön nem megoldható, érdemes ezért messzebbre is elvinni, akár ide a fővárosba felhozni!

Jelige: Endzsi  2003.febr.10.

Akkor, amikor a vizelet eleinte tiszta és csak a vége felé lesz vére, vagy szinte teljesen vér ürül, legtöbbször a húgyhólyag nyálkahártyán van elváltozás. Ez lehet fekély, idült gyulladás, esetleg akár daganatos elváltozás is! Azt javaslom, hogy mindenképpen vegyék komolyan a problámát, keressenek olyan állatorvost, akinek van jó ultrahang berendezése és ért is hozzá és mielőbb nézessék meg, hogy mi van a húgyhólyagjában!

Jelige: Sopri  2003.febr.6.

Ilyen tipusú műtéteknél a várható gyógyulási idő általában 8-10 nap. Miután a kutya 10 éves, sok függhet attól, hogy milyen az általános állapota, hogyan viseli majd az altatást és az ébredést a műtét után. A gallért addig kell viselnie, amig a varratokat ki nem szedik. Azt, hogy mit ehet és mit nem, javaslom beszélje meg a műtétet végző kollégámmal! A sebgyógyuláshoz különösebb extra táplálásra, vagy gyógyszerekre nincs szükség, kivéve, ha valamilyen más probléma ezt indokolná!

Jelige: Orsi  2003.febr.5.

A leírtak alapján legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a szörhullást illetve szőrhiányt az ivartalanítás miatt kialakult hormonzavar okozza. Erre utal az, hogy tavaly a hormonális kezelésre javuás következett be.
Más kérdés az, hogy az ismételt kiújulásnál esetleg más bőrbetegségek is "besegítenek" és emiatt van az, hogy a korábban hatásos kezelésre most nem reagál megfelelően. Bővebbet mondani erről azonban csak nagyon alapos bőrgyógyászati vizsgálat után lehetne. Ha ez a lakóhelyük közelében nem oldható meg, azt javaslom,hogy érdemes akár messzebbre (netán ide a Fővárosba is) elvinni szakrendelésre. Persze hosszadalmasabb kivizsgálásra és többféle vizsgálatra kell felkészülniük, aminek anyagi vonzatai sem kicsik. Önöknek kell meggondolniuk, hogy rá tudják-e szánni ezeket a dolgokat (idő, utazás, költségek).

Jelige: hanyatt  2003.jan.22.

A cica emlői környékén észlelt duzzanatok minden bizonnyal a tüzelés miatt vannak, azok nem mások, mint a hormonális aktivitás miatt megduzzadt emlőtelepek. A tüzelés elmúltával minden bizonnyal visszahúzódnak majd!

Jelige: macsesz  2003.jan.18.

A cicájának valószínűleg úgynevezett idült macskanáthája van. A leírt jelenségek alapján nem tudom semmi jóval kecsegtetni, minden bizonnyal folyamatos gyógyszeres kezelést igényel és az is lehetséges, hogy a háttérben valamelyik immungyengítő vírusos betegség van, ami eleve nem jó a gyógyulási reményeket illetően. Javaslom, hogy vigye el ismét állatorvoshoz, beszélje meg vele a lehetőségeket, kérjen gyógyszereket és kezelje folyamatosan!

Jelige: Amanda  2003.jan.18.

A levelében leírt helyen levő duzzanat esetében sajnos valóban felmerül az esetleges daganatos lehetőség is. Emellett azonban elképzelhető az is, hogy a duzzanatot nem daganat, hanem valamilyen gyulladásos folyamat okozza csak. Mindenképpen szükséges az alapos állatorvosi vizsgálata, a fejéről, orráról röntgenfelvételeket is kell készíteni a pontos diagnózishoz. Esetleg egyéb kiegészítő vagy laborvizsgálatok is szükségesek lehetnek. Javaslom, hogy ha lehetséges, olyan helyre vigye el, ahol mindezeket egy helyen meg tudják oldani!

Jelige: Zsákbamacska  2003.jan.14.

Szerintem a leírt "szerény" tünetek alapján nem lehetne azt mondani, hogy betegek a cicái! A barna szemváladékozás ha nem túlzott mértékű, akkor akár normális dolog is lehet, akár túl poros környezet is előidézjeti. Ha más jel nem utal arra, hogy kötőhártyagyulladása lenne, akkor nem hiszem, hogy aggódni kellene.
Az, hogy egy cica néha napján tüsszent vagy köhécsel egyet-egyet, szintén nem ok a pánikra. Ha nem bágyadtak, nem levertek, jó az étvágyuk, tartják a szokott napirendjüket, akkor ez még nem tekinthető betegség jelének!

Jelige: Dali  2003.jan.13.

Szerintem amire ez a válasz megérkezik, a helyzet már magától is sokat javult! A legjobb dolog ilyenkor egy 24-36 órát tartó koplalás, ami alatt csak vizet adjon, mást ne. Ha kiürül a gyomor és a belek, ez már önmagában gyógyulást hozhat.
Ha eltelik ennyi idő, kínálja meg valami kedvencével (de ez ne legyen se zsíros, se fűszeres), ha elfogadja és megeszi, akkor valószínűleg nincs már baj. ha nem akarna enni, vagy nem javulnak az általános tünetei, akkor viszont mindenképpen vigye el állatorvoshoz!

Jelige: Mili  2003.jan.13.

Több hét óta tartó szőrhullás ügyében nehéz látatlanban tanácsot adni! Lehetséges, hogy semmi különösebb baja nincs, de az is lehet, hogy valami kolyabb dolog áll a háttérben. Ennek eldöntéséhez alaposan meg kell vizsgálni és az után lehet gondolkozni azon, hogy mit érdemes megpróbálni.
Ennek hiányában két dolgot tudok javasolni, amit meg lehet próbálni, de ha további 2-3 hét után sem lát változást, akkor mindenképpen mutassa meg őt állatorvosnak!
A javaslataim:
- naponta egy kis borsónyi friss élesztőt etessen meg vele (ennivalóval),
- adjon neki naponta annyi csepp MINERA cseppet (ez az állatoknak való Béres csepp), ahány kilogramm a súlya.

Jelige: Murray  2003.jan.13.

Szerintem Murray jelenlegi furcsa viselkedésének legfőbb oka az, hogy a műtét utáni új helyzet még furcsa egy kicsit neki. Gondoljon bele, hogy eddig 2 szemmel nézte a világot, most pedig csak egy van neki, ami más "látásmódot" igényel. Hasonló műtéten átesett kutyán (annak daganat miatt kellett eltávolítani az egyik szemét) én magam is találkoztam már hasonló gonddal. Jó remény van arra, hogy némi "tanulás" és megszokás után - ez eltarthat kb. 1-2 hétig is - rendeződni fog a helyzet!
Egyébként belejátszhat a dologba az is, hogy esetleg valami műtét utáni gyulladás is jelentkezhet, ami miatt az általános állapota levertebb.

Jelige: Alíz  2003.jan.11.

A terhességet megakadályozó hormoninjekciók következtében ha gennyes méhgyulladás alakul ki, akkor arra a következő tünetek hívhatják fela figyelmet: csökkenő étvágy, ami később a teljes nem evésig fokozódhat, ezzel párhuzamosan egyre több víz fogyasztása, pár hét után láz, bágyadtság és "szerencsés esetben" gennyes kifolyás a hüvelyből. (Nem szerencsés esetben ez nincs, ilyenkor jóval nehezebb észrevenni, hogy baj van.) A feltételezett diagnózist a méh ultrahangos szakvizsgálatával lehet pontosítani. Fontos még, hogy mindezek a tünetek a tüzelést követően 4-6-8 héttel alakulhatnak ki.

Jelige: Csalfa  2003.jan.6.

A párzás után a vemhesülés az esetek szinte 100%-ában bekövetkezik. Ezt megakadályozni csak akkor és úgy lehet, ha a párzást követő 3. és 5. napon (tehát 2 alkalommal) a szuka kap egy hormoninjekciót, ami nem engedi a petét megtelepedni a méh nyálkahártyájában. Ezt a megoldást azonban nem feltétlenül ajánlanám, főleg akkor, ha az sem biztos, hogy történt-e párzás (tehát ha nem volt biztos szemtanú!). Ugyanis az esetek legalább felében kb. másfél hónappal később gennyes méhgyulladás alakulhat ki, amit ha nem vesznek időben észre, akkor akár rá is mehet a szuka, de ha észreveszik is, akkor is legtöbbször ki kell venni a méhét. Ha pedig már túl vannak ezen a bizonyos 3-5 napos időn, akkor ez a módszer már szóba sem jöhet.
Ha a kutya ugyan fiatal, de a természet elég érettnek találta ahhoz, hogy vemhesüljön, akkor legtöbbször már a terhesség kihordásával és a szüléssel sem szokott nagy baj lenni. Sokkal természetesebb megoldás tehát az, ha megvárják, mi lesz. Esetleg 3-4 hét múlva lehet csináltatni ultrahangos vizsgálatot, azzal kiderül, hogy tényleg terhes-e vagy sem.
Én magam megelőző "fogamzásgátló" tablettáról nem tudok, de nem is lenne logikus, hiszen a kutyák ivarzási ciklusa más, mint az emberé. Olyan módszerek vannak (hormoninjekciók ezek is) amelyekkel az éppen következő tüzelés elnyomható, de ez is csak egy bizonyos időben beadva működik.
Ha nem akarnak a jövőben utódokat, akkor a legjobb megoldás az lenne, ha a szukát ivartalaníttatnák! Ha ez már most eldöntött kérdés, akkor ha most esetleg terhes maradt volna, nem is kell megvárni a szülését, hanem meg lehet így is operáltatni és akkor nem fog már szülni sem.

Jelige: hari  2003.jan.2.

A fiatal macskák esetében a gyakori köhögési ingert ill. rohamokat okozhatja egy masszív férgesség (is). talált macskánál ennek a valószínűsége elég nagy. javaslom, hogy mutassák meg állatorvosnak, aki bizonyára ír majd féreghajtót!

Jelige: Jeromos  2002.dec.27.

A kb. 2-3 hónapos kismacskák, ha nincsenek beoltva a fertőző macska-gyerekbetegségek ellen, akkor előbb-utóbb megkapják valamelyiket. Van kétféle vírusos nátha és egy hányással-hasmenéssel járó bélgyulladásos betegség, ami szóba jöhet. Jelentkezhetnek egyszerre is. A levertség és a kedvetlenség utalhat arra, hogy lappangó stádiumban van már, de biztosat csak állatorvosi vizsgálat után lehetne mondani. Remélem a tanácsom még nem késő, így azt javaslom, hogy holnap mielőbb mutassák meg kisállatokhoz (is) értő kollégámnak!

Jelige: állatkert  2002.dec.26.

A ilyen korú kiskutyák hasmenése mindig figyelmet érdemlő tünet, mert a banális hasmenések sok esetben 1-2 nap múlva vírusos folyamattá alakulhatnak át.
Jó jel, hogy van étvágya és eszik. Ezt érdemes kihasználni. A rizses+húsos diétát viszont egészítsék ki karikákra felvágott, majd a húsklopfolóval péppé összetört csirkenyakkal (nem kell megfőzni). Az összetörés olyan legyen, hogy a végén egy felismerhetetlen csontos-húsos pépet kapjanak. Tapasztalatom szerint ez nagyon sokat tud segíteni a béltartalom besűrítésében. A rizs pedig jó ragacsosra főzzék!
Ami az okokat illeti: széles a skála, sok apróság tud ilyen hasmenést okozni. Legtöbbször valami nem tetszi abelének ill. a gyomárnak. Néha elég az is, ha sokat eszik abból, ami ízlik neki. Máskor a hirtelen táplálékváltoztatás, a túl zsíros annivaló, vagy a nem a korának megfelelő összetételű táp is előidézheti.

Jelige: Bruno  2002.dec.16.

A macskák cukorbetegségéről oldalakat írnak a szakkönyvek. Nem tudom, hogy milyen mélységig világosítsam fel Önt a tudnivalókról, így most nem merülnék bele a részletes ismertetésbe. Gondolom egyenlőre kielégíti az a válasz is, hogy amennyiben bebizonyosodik a gyanúja és valóban ez lesz a diagnózis, akkor kezelhető a cica és nem kell lemondani róla. De legelőször is mielőbb vigye el állatorvoshoz, mert a kérdés eldöntése csak így lehetséges!

Jelige: Bodza  2002.dec.13.

Ennek a cicusnak immáron nagyon esedékes lenne a védőoltás megismétlése.

Jelige: Alex  2002.dec.13.

A leírt végbélkörüli elváltozás igen nagy valószínűséggel daganatos csomó lehet, ami kifekélyesedett. A helyi fertőtlenítése mindenképpen helyes dolog, de nem oldja meg a problémát! Mielőbb forduljanak vele állatorvoshoz és kérjék ki a tanácsát, meg kell-e esetleg operálni (általában ez a megoldás)!

Jelige: Kleopatra  2002.dec.10.

A legtöbb kiscica általában pár óra alatt megtanulja, hogy hol a macskavécé és attól kezdve rendszeresen azt használja. Ettől eltérő helyekre akkor szoktak odapisilni, ha ott valamilyen szag,illat zavarja őket, illetve "idegen" szagot éreznek és azt a saját szagukkal akarják felülbírálni. Van aztán olyan is, hogy az ágy lepisilése valamilyen lelki problémának a megnyilvánulása. Legtöbbször van valamilyen "mondanivalója" a dolognak, csak rá kellene jönni, hogy mi az, amit ezzel a szokatlan viselkedéssel el akar mondani. Azt javaslom, hogy próbálja meg saját magát a cica helyébe képzelni és próbálja meg a dolgokat nagyon cicául átgondolni, hátha sikerül rájönni arra, hogy mi lehet az, ami nem tetszik neki! Ha ez nem sikerül, sajnos semmi jóval nem tudom kecsegtetni!

Jelige: Peggy  2002.dec.9.

Amit leírt, abból sajnos semmi jóra nem tudok következtetni a jövőt illetően. A kutyája -bármily szomorú dolog is ez-- úgy néz ki, hogy elérte az élete utolsó időszakát. Az, hogy ez milyen hosszú ideig tartson, elsősorban Önökön, a gazdáin múlik. Tapasztalatom szerint nehéz tanácsot adni abban, hogy meddig érdemes vagy szabad "ragaszkodni" hozzá, ebben rendkívül nagyok az eltérések az egyéni hozzállás függvényében. Ha nem akarnak különösebb beavatkozást, akkor nem hiszem, hogy szabad lenne hagyni őt szenvedni (bár nagyon nehéz megítélni azt, hogy valóban szenved-e?) és előbb-utóbb eljön az az idő, amikor dönteniük kell a sorsáról!
Én azt tanácsolom, hogy amíg "kutyaformája" van, addig nyugodt lelkiismerettel várhatnak, de amikor már ennek nem tapasztalják a jeleit, akkor jobb békében átsegíteni őt a másvilágra.

Jelige: KoRobi  2002.nov.26.

A ma használatos féreghajtó tabletták legtöbbje úgynevezett szélesspektrumú szer, ami azt jelenti, hogy a legtöbb (leggyakoribb) férgek ellen hatásos. A legtöbb gyár úgy készíti, hogy 10 kg-onként kelljen 1 tablettát adni. Az egyetlen "sántító" információ az a bizonyos fél évre hatékonyság. Ez így nem pontos! A féreghajtó kezelés az éppen meglévő féregfertőzöttséget szünteti meg. A kutya azonban már akár másnap újrafertőződhet, a tabletta ugyanis megelőzésre nem jó, nincs semmiféle védőhatása! A fél évet valószínűleg úgy értette a kollégám, hogy általában fél éves gyakorisággal javasoljuk a rutinszerű féreghajtást, ez legtöbbször elegendő. Ha azonban közben férgességre utaló jeleket tapasztalnak (pl. férgeket látnak a bélsárban), akkor hamarabb kell kezelni!
Itt említem meg azt is, hogy egy szeptemberi FVM rendelet KÖTELEZŐVÉ tette a veszettség elleni oltással egyidejűleg elvégzendő féregtelenítő kezelést. Így minden kutya (elvileg) legalább évente egyszer kezelve lesz.

Jelige: Liza  2002.nov.19.

Kérdésére kétféle válaszom van: egy hivatalos és egy zárójeles magánvélemény. Itt érthető okoból csak a hivatalos álláspontot tehetem közzé, ami a következő: ha egy kutya vagy macska egy embernek sérülést okoz (legyen az harapás, vagy akár karmolás) akkor a sérülést okozó állatot 14 napig hatósági állatorvosi megfigyelés alá kell vonni. Ha a 14 nap elteltével él és virul, akkor a sérült embert nem kell beoltani veszettség ellen. A hatósági megfigyelést a lakóhely szerinti hatósági állatorvos rendelheti el.
Ha a megfigyelés nem oldható meg (mert például nem lehet befogni az állatot), akkor a területileg illetékes ANTSz elrendeli a sérült beoltását veszettség ellen!
A magánvéleményemet közvetlen e-mailben írom le!

Jelige: sissy  2002.nov.18.

Sajnos ez is tipikusan olyan probléma, amire látatlanban nem sokat tudok mondani. Általánosságban annyit, hogy abszolút nem szokványos jelenség az, amit tapasztaltak a kutya nyelvén. Az ilyen pattanás szerű, kinyomható képletek nem szoktak a nyelven előfordulni! Nekem erről inkább az jut eszembe, hogy esetleg nem egy kezdődő daganatról van-e szó (bár ehhez még elég fiatalnak tűnik a kutya kora, de semmi sem lehetetlen). Azt javaslom, hogy mutassák meg esetleg másik állatorvosnak is (több szem többet lát), esetleg érdemes meg is röntgeneztetni, hátha látszik valami a nyelvben.

 1 ---- 348 - 349 - 350 - 351 - 352 - 353 - 354 -

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat