Állatorvosi ellátási lehetőségek

Fontos, hogy állatunk egészsége folyamatosan jó kezekben legyen. Akinek már korábban is volt állata, az általában rendelkezik tapasztalatokkal az állatorvosi ellátási lehetőségekről is. A kezdő állattartóknak viszont célszerű tájékozódniuk egy lehetőleg állandó állatorvosi kapcsolat lehetőségéről.

Fontos, hogy állatunk egészsége folyamatosan jó kezekben legyen. Akinek már korábban is volt állata, az általában rendelkezik tapasztalatokkal az állatorvosi ellátási lehetőségekről is. A kezdő állattartóknak viszont célszerű tájékozódniuk egy lehetőleg állandó állatorvosi kapcsolat lehetőségéről. Ez szükséges egyrészt a szükséges oltások beadása miatt is, de később is jó, ha nem mindig egy ismeretlenhez kell fordulnunk. Ma már Magyarországon szabad állatorvos-választás van, ami azt jelenti, hogy az állattartó szabadon eldöntheti, hogy melyik állatorvost keresi fel (a házhoz kihívott állatorvosok esetében ez annyiban más, hogy ebben az esetben csak olyan állatorvost hívhat ki a tulajdonos, akinek a működési engedélye érvényes az adott településen való praktizálásra). Az állatorvos-választás bizalmi elven alapuló lépés, számos tényező játszik fontos szerepet akkor, amikor egy állattulajdonos eldönti, hogy kihez fordul, kit tisztel meg bizalmával.

Az elképzeléseinknek mindenben megfelelő állatorvost találni nem mindíg egyszerű feladat! Akinek nincsenek saját korábbi tapasztalatai, annak célszerű minél szélesebb körben, családtagjaitól, ismerőseitől, barátaitól vagy a környezetében levő állattartóktól információkat beszerezni. Fontos szempont lehet az is, hogy mennyiben ragaszkodunk ahhoz, hogy feltétlenül a lakóhelyünk közelében találjunk állatorvost, ill. van-e lehetőségünk esetleg távolabbra is elvinni kedvencünket. Feltétlenül tájékozódni kell arról is, hogy pénztárcánkat hogyan tudjuk majd az állatorvos vagy rendelőjének árszínvonalához igazítani. Emellett természetesen számos egyéb, sok esetben szubjektív szempont alapján kell döntenünk!

Ha már eldöntöttük, hogy kihez, hová akarjuk vinni állatunkat, akkor még mindig van egy fontos lépés: feltétlenül meg kell beszélni az orvossal néhány kérdést, illetve tisztázni kell néhány feltételt. Ezek között legelőször azt, hogy az állatorvos (vagy a rendelője) milyen beavatkozásokat végez, mire vállalkozik és mire nem. Tájékozódni kell arról, hogy az esetleg szükségessé váló, speciális beavatkozást igénylő helyzetekben milyen lehetőségek állnak rendelkezésre. Ilyenek például, hogy tudnak-e röntgenfelvételeket készíteni, milyen műszereik vannak, a laboratóriumi vizsgálatokat hogyan oldják meg, stb. Célszerű tisztázni, hogy milyen szakmai kapcsolatokkal rendelkezik, elsősorban azokban a kérdésekben, amelyek specialisták igénybevételét teszik szükségessé. Meg kell kérdezni továbbá azt, hogy mikor, milyen esetekben hívhatja ill. zavarhatja őt, hajlandó-e Önt otthon is felkeresni, vagy mindig Önnek kell vinnie az állatot a rendelőbe. Tisztázni kell, hogy hívható-e az állatorvos este, éjszaka vagy hétvégéken is, esetleg azt, hogy ki helyettesíti ilyen esetekben, mert ettől függően kell felkészülni a váratlanul bekövetkező bajok esetén más lehetőségek igénybe vételére. Azt javaslom, ne legyenek szégyenlősek! Kérdezzenek bátran és igyekezzenek tisztázni minden olyan kérdést, amit fontosnak tartanak! Ezzel sok későbbi félreértést lehet megelőzni, emellett mindkét fél számára tisztázódhatnak a „játékszabályok”.

Az állandó állatorvosi kapcsolat mellett fel kell készülni az esetleges vészhelyzetekre is! A nagyobb településeken akár több állatorvos is foglalkozik kisállatpraxissal. A főváros legtöbb kerületében is van legalább 4–5 (sok helyen még több) állatorvosi rendelő. ill. praxis. Jó ha tudjuk azonban, hogy főleg a kisebb rendelők nyitva tartása általában időszakos, rendszerint csak napi pár órát vannak nyitva, így a sürgős esetekben nem biztos, hogy elérhetők. A hétvégéken, ünnepnapokon sok helyen tartanak rendelést, de ekkor a rendelési idők általában rövidebbek és esetleg csak ügyeleti jellegűek. Célszerű feljegyezni ezek címét, telefonszámát és nyitvatartási (rendelési) idejét is! Főként vidéken szokásos, hogy a helyi újságokban rendszeresen megjelentetik az ügyeletet ellátó állatorvosok nevét és telefonszámát. Feltétlenül jegyezzük fel azt is, hogy lakóhelyünkön (vagy annak közelében) hol találunk állandó, 24 órás ügyeletet, folyamatos ellátást.

Budapesten három intézményt tudok ezen a helyen említeni:

  • Állatorvos-tudományi Egyetem klinikái (belgyógyászat, sebészet, szülészet),
    VII. ker., István u. 2.
  • Budapesti Állatkórház Kft. (vegyes praxis), XIII. ker., Lehel u. 43–47.
  • Dr. Juhász Tamás Állatkórháza (vegyes praxis), XI. ker., Péterhegyi út
    (a Total benzinkút mellett)

Javaslom, hogy jegyezze fel és tartsa mindig elérhető helyen a fontosabb címeket és telefonszámokat! Ha állatorvoshoz viszi az állatot, mindig vigye magával az oltási könyvet (ha az állatorvos házhoz jön, akkor előre készítse ki azt).

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat