Kérdések és válaszok

2011.jan.16.

Az utóbbi időben többször kaptam olyan kérdést, hogy a honlap "Az orvos válaszol" rovatában (ami egyébként nagyon népszerű) miért csak a kérdésekre adott válaszok olvashatóak, és miért nem teszem közzé a kérdéseket. Ezzel kapcsolatban alább megismételném azt a választ, amit még tavaly nyáron írtam meg egy ilyen kérdésre.

Én ennek a rovatnak a kezdetétől fogva azt az elvet követem, hogy mindig konkrétan annak válaszolok, aki kérdez. Ő pedig tudja, hogy mit kérdezett (remélem). Igaz, hogy sok kérdés akár másoknak is hasznos információkat tartlamazhat, de ezek az információk nem biztos, hogy mindenkinek a saját szituációjára ugyanolyan jók, ugyanúgy alkalmazhatóak, mint az eredeti kérdezőére. Ez pedig komoly félreértésekre adhatna alkalmat!

Annak, hogy egy-egy kérdezőnek mit válaszolok, nálam fontos alapja a kérdőív kitöltése, ami nélkül nem is lehet elküldeni egy kérdést. Ezek az "apróságok" nagyon sok mindent befolyásolhatnak a válaszban, sok támpontot adnak ahhoz, hogy megpróbáljam korrektül megítélni a helyzetet. (Az Interneten sok hasonló rovatban nincs ilyen kérdőív, pedig ahhoz, hogy minél megalapozottabban tudjunk válaszolni, elengedhetetlen néhány részlet ismerete.) Nagyon bonyolult lenne a kérdésnek ezeket a részeit is nyilvánossá tenni.  

Szóval, én szeretném megtartani a jelenlegi szisztémát: aki kérdez, megkapja a kérdésére a csak neki szóló egyedi választ. Ha pedig másnak is van hasonló kérdése, ő is tegye fel, már csak azért is, mert biztosan nem tud ugyanolyat kérdezni, és ebben az esetben ő is egyedi választ fog kapni.

Hozzászólások:

Vihari Réka  2013.okt.9.

Tisztelt Doktor Úr!
Ma elvittem a kiscicámat (fehér, kék szemű) a legközelebbi állatorvoshoz a környéken hogy megállapítsa hogy hallássérült-e. Az állatorvos sok atkát talált a cicám fülében, melyet egy fehér színű folyadékkal és fülpiszkálóval kitisztított..De félek hogy rosszul járt el, vagy megsérült a cicám füle, mert mióta hazajöttünk a cicám 3 órája vakarja a fülét és képtelen elaludni.. Mi ilyenkor a teendő?
Válaszát előre is köszönöm!

szerbiai  2013.jún.5.

Üdv! itt szerbiában macskapestisnek hivják Magyarországon nemtudom mi a pontos megfelelője. Akiskutyásm sajnos beleesett a kórba és az állatorvos aztmondta már hiába oltaná be az ellen....és hogy 60-70%-a belepusztul a betegségbe. Mit tudok segiteni a kutyusnak? már nagyon szomorú... naponta kap valami oltást de nemigazán látom a fejlődését :(

Horváth dr. - submandibularisnak  2011.nov.21.

Kedves "submandibularis"!
Az elmúlt napokban külföldön voltam, ezért nem tudtam nyomonkövetni az itt folyó "beszélgetést", de most azért szólnék néhány szót.
Először is, aki tőlem kérdez, az mindig kap választ, és mindig olyat, amit az adott információk alapján a legjobbnak, legcélravezetőbbnek tartok. Vallom, mert megtapasztaltam, hogy nincs két egyforma eset, helyzet, így teljesen felesleges általánosságokban válaszolgatni. Aki kérdez, tudja mit kérdez, és mindig a feltett kérdésére kapja meg a választ. Se többről, se kevesebbről.
A nyilvános válaszok után egyébként nagyon gyakori, hogy "magánban" mondanak köszönetet a kérdezők (a kérdezők legtöbbje email-ben is kéri a választ, nem csak a honlapon, így van mód egy közvetlen választ küldeni). Ahhoz pedig, hogy egyesek a kérdések-válaszok alapján próbálgassák állatorvos nélkül gyógyítgatni az állataikat, én biztosan nem fohgok ezúton asszisztálni!

Ami pedig az észrevételei egyéb részeit illeti: nos, soha nem tagadtam, hogy amit én csinálok, az nem jótékonykodás! Én vállalkozó vagyok, minden vonzatával. Fizetek mindent, amit és ahogy kell, adókat, járulékokat. Amit pedig én kínálok, az egy szolgáltatás azoknak, akik ezt árán hajlandóak megfizetni. (Vannak elegen, higgye el!) Én nem kapok milliókat szja 1%-okból, mint sok állatvédő, állatmentő egyesület, nekem a benzinkútnál azonnal kell fizetnem az üzemanyagért, a gyógyszertárban a gyógyszerekért és a munkámhoz szükséges anyagokért, stb. Szívesen segítek mindenkinek, de a szolgáltatásomért fizetni kell. Adok számlát, amit utána meg lehet próbálni részben, vagy egészben behajtani azoktól, akik éppen ilyen célokra kapnak adományokat. Nem az én gondom, ha ez nem sikerül. Vannak a piacon nálam olcsóbbak, akinek az én árszínvonalam nem felel meg, nyugodtan fordulhatnak hozzájuk.

submandibularis  2011.nov.16.

Rendben Jenny!
Al Barsha Veterinary Clinic
Al Barsha 1, Dubai,
Telephone :+971-4-34 08601

Jenny  2011.nov.16.

Drága submandibularis !

Szerintem a Dr.Úr bele sem nézett a " blog "-ba, mert ezen kívül számos elkötelezettségnek kell eleget tennie.
Voltam én már elégszer " balek " az életben, és pont ezért tartok ki hűen az én minden téren megbízható állatorvosom mellett!
De megígérem hogy, ha valamilyen ( állkapocs alatti ) problémám lesz, akkor Önhöz fogok fordulni segítségért.

submandibularis  2011.nov.15.

Jenny, Jenny! Nem furcsa, hogy a doktor úr csak hallgat nagyokat, pedig nyomon követi ezt a párbeszédet. Azért ajánlom nézze már át az árakat amelyek fel vannak tüntetve és főleg a kiszállási díjakat. Felháborító.....de csak fizetgessen nyugodtam és legyen balek a továbbiakban is.

Jenny  2011.nov.14.

Kedves submandibularis !

Ha, nem az én állatorvosomat szidta, akkor miért pont ebbe a " blog"-ba írt?
Az egész ellentmondásos, mert eleve úgy kezdte, hogy: " Én meg azt gondolom, hogy a doktor Úr nem nagyon meri felvállalni a kérdés és válasz egyenes arányosságát. "
Ezt nem lehetett félreérteni, ez teljesen egyértelműen Neki címezte!
A vállalkozásokról meg csak annyi, hogy ki az, aki nem kér ellenszolgáltatást a munkájáért?- hiszen ebből kell megélnie. Ez adok-kapok alapon működik.
De én azt javasolnám Önnek ( mivel ez nem egy vitafórum ), hogy nyisson egy oldalt valahol " Állatorvosokról " címmel, aztán ott mindenki elmondhatja a saját véleményét.
Addig is minden jót Kívánok! Jenny





submandibularis  2011.nov.14.

Kedves Jenny! Én nem az Ön orvosát szidtam hanem egy általános véleményt írtam le az állatorvoslásról. Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy igen is és csak is az anyagi bevétel az ami motiválja őket. De hát egy vállalkozó az ilyen. pl. erre a doktor úr által feltett sürgősségi ellátás utcán....mindegy kié az állat, a telefonáló fizet....nehogy már kár érje szegény doktor urat. Mivel ön nem állatorvos így azt sem tudja megállapítani, hogy mindent megtett ami megtehető. Elgondolkodtató tények ezek, nem kéne szemellenzővel közlekedni.

Jenny  2011.nov.12.

Kedves submandibularis!

Sajnál om, de nem értek egyet a véleményével. Azt írja, hogy " nincs felelősség csak próbálkozás és a kezelési díj beszedése." Igenis, hogy van felelősség!
Ha, néha beletekint az " orvos válaszol " rovatba, akkor tudnia kell, hogy a Dr.Úr nem osztogat felelőtlenül tanácsokat. Nincs jelen a páciens, csak a leírtakból tud következtetni. Éppen ezért az esetek többségében azt javasolja, hogy vigyék el a beteget egy rendelőbe, specialistához vagy kivizsgálásra stb.
Ebből viszont semmilyen anyagi haszna nem származik.
Nekem 12 éve az állatorvosom a Dr.Úr, és csak a jót tudok mondani. Egyszer sem csalódtam benne, mert mindig mindent megtett az állataimért, amit csak lehetett.
Részemről egy végtelenül becsületes és lelkiismeretes Embernek tartom!
Röviden, csak ennyit akartam közölni Önnel.

submandibularis  2011.nov.12.

Kedves Jenny érthető ha véd egy állatorvost de azért felhívnám a figyelmét egy kedves mondatra amit a doktor Úr az elsők között emel ki és az áll.orvosi kamara állásfoglalása is egyben...
...az első, hogy az állatorvosi szolgáltatás nem eredményfüggő....
szóval ha az egész állatorvoslás erre a mondatra épül fel akkor azért van egy kis fenntartásom. Ebben a mondatban benne van minden...nincs felelősség csak próbálkozás és a kezelési díj beszedése.

submandibularisnak Jenny  2011.nov.11.

Nekem az a meglátásom kedves submandibularis , hogy Ön nem olvasta el a Dr.Úr írását figyelmesen, vagy nem fogta fel értelemszerűen annak fontosságát.
Mint ahogyan két emberi szervezet sem reagál egyformán egy adott betegségre, vagy az előírt gyógykezelésre, úgy két állaté sem.
Ami az egyiknek a gyógyulást hozza az a másiknak ( a jóhiszemű otthoni kuruzslások végett ) esetleg a vesztét is okozhatja!

submandibularis  2011.nov.11.

Én meg azt gondolom, hogy a doktor Úr nem nagyon meri felvállalni a kérdés és válasz egyenes arányosságát. Úgy én is adok szívesen válaszokat, hogy nem látható a kérdés mivel így a felelősséget sem kell vállalni pl. egy másik orvos előtt. És itt sajnos erről van szó!

Jenny  2011.jan.17.

A probléma csak abban rejlik, hogy azok az emberek, akik ezeket a kérdéseket felteszik Önnek, azok nem fogják előtte áttanulmányozni sem a Blogot, sem pedig a Vendégkönyvet.
Tisztelet a kivételnek!- de az a tapasztalatom, hogy vannak akik azt sem veszik észre, ami fekete-fehéren ott lóg az orruk előtt.
Lásd: Vendégkönyv " Orvos válaszol " piros betűi.


Kiss Imre  2011.jan.16.

Én azt hiszem, a Doktor úr mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy ne csak gyógyítson, hanem megfelelően informáljon is. Sokszor tapasztaltam, nem csak az állatot gyógyította, hanem minket, a gazdikat is. Azzal, hogy elmagyarázott mindent, ami fontos lehet. Azzal, hogy válaszolt a kérdéseinkre. Úgyhogy, nem csodálkozom azon, ha feltételeket szab ahhoz, hogy jól tudjon válaszolni.

Vera  2011.jan.16.

Sok olyan állatorvosi honlap van, ahol egyáltalán nem vállalnak látatlanban semmilyen tanácsadást, kérdésekre nem válaszolnak. Ehhez képest már az is nagy eredmény, hogy van, aki hajlandó segíteni nekünk, állattartóknak. Megértem Doktor urat, hogy csak bizonyos információk birtokában hajlandó válaszokat küldeni. Azt gondolom, ha valakinek valami baja, problémája van az állatával, az a minimum, hogy ezt le tudja írni néhány épkézláb mondantban, és válaszolni tudjon néhány feltett kérdésre. Az ő érdeke is, hogy ne valami általános választ kapjon, hanem minél nagyobb legyen az esélye annak, hogy valami hasznosítható válasz érkezzen.

Név: 

Hozzászólás:

Ellenőrző kód: Kérem, írja ide az ellenőrző kódot:

A program a beírt e-mail címet és a www-vel, ill. http://-vel kezdődő internetcímet kattintható linkké alakítja. A hibátlan átalakítás érdekében fontos, hogy az e-mail-, ill. internetcím előtt és után egy-egy szóköz legyen! A túl hosszú címek rövidítve jelennek meg.

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat