Szokatlan hatósági szemlélet

2009.júl.12.

Ma kora délután egy autóban hagyott hőgutás kutyához hívtak ki, mégpedig nem máshonnan, mint a BRFK központi ügyeletéről. Történt ugyanis, hogy a rendőrök a Lánchíd közelében, az alsó rakparton, egy otthagyott autóban egy kutyára lettek figyelmesek, ami szemmel láthatóan rossz állapotban volt már. Az eset azonban más furcsaságokkal is szolgált....

Úgy siettem a helyszínre, ahogy csak tudtam. Nem is telt el túl sok idő, amikorra odaértem. (Az autót nem kellett felnyittatni erőszakkal, mert addigra már a tulajdonosa is odaért.) Sajnos a szerencsétlen kutyán már nem lehetett segíteni, sőt, valószínűleg már akkor is halott volt, amikor a rendőrök rátaláltak.

Az eset érdekessége ezután lett világos a számomra. Az intézkedő rendőrök, és a velük rádión folyamatosan kommunkáló rendőrségi központ is egyértelműen BŰNÜGYKÉNT kezelték a helyzetet. Ennek nyomatékosítása érdekében szabályos bűnügyi helyszínelés elvégzését rendelték el, mondván, itt egyértelműen bűncselekmény történt (állatkínzás), és azt közölték velem, hogy a tulajdonost is elő fogják állítani emiatt, majd eljárást indítanak vele szemben.

Az események ilyen formán történő alakulásától kellően csodálkozásba estem: ilyesmi magyarországon eddig nem volt szokásos! Lehet, mostmár új szelek fújnak a hatóságoknál? Vagy csak éppen ezek a derék rendőrök voltak a kelleténél lelkesebb állatszeretők?

Hozzászólások:

mancsika75  2009.júl.20.

Nagyon durva! Minek az ilyen embernek kutya.Nem tudom mit szólna, ha neki kéne autóba, víz nélkül 40-50 fokba ülni. Az autó rettenetesen fel tud melegedni.Nagyon szomorú, remélem megkapja a maga büntetését, és soha többet nem jut eszébe hogy állata legyen.Felelőséggel tartozunk állatainkért, ez a minimum amit adhatunk a sok szeretetért amit egy kutya tud nyújtani a gazdájának. És ami nagyon fontos, hogy a gyermekeinket is állat szeretetre kell nevelni!

mancsika75  2009.júl.20.

Nagyon durva! Minek az ilyen embernek kutya.Nem tudom mit szólna, ha neki kéne autóba, víz nélkül 40-50 fokba ülni. Az autó rettenetesen fel tud melegedni.Nagyon szomorú, remélem megkapja a maga büntetését, és soha többet nem jut eszébe hogy állata legyen.Felelőséggel tartozunk állatainkért, ez a minimum amit adhatunk a sok szeretetért amit egy kutya tud nyújtani a gazdájának. És ami nagyon fontos, hogy a gyermekeinket is állat szeretetre kell nevelni!

RIA  2009.júl.17.

"Van, ahol a nyári kánikulában a tűző napon, árnyéktól mentes helyen, láncra verve tartanak kutyát. Az ilyen állatok kis időn belül hőgutát kaphatnak, és el is pusztulhatnak. A felelőtlen gazda ilyen esetben az állatkínzás bűncselekményét követi el, amiért két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható."
Az idézett sorokat most olvastam a hírekben. Nem találom soknak a büntetést, de azért több mint a semmi, ahhoz képest, amit az eddig erre hívatottak tettek az állatok védelmében.

Andrea  2009.júl.15.

Hát én is nagy medöbbenéssel olvastam a hírt, és végtelenül sajnálom a kutyát, akinek ilyen szörnyű halált kellett halni. Jó lenne ha rájönnének végre az emberek, hogy a kutya élete is legalább olyan komoly mint egy emberé, és védeni kell! Elismerésem a rendőrök felé! Ami viszont tényleg nagyon fontos: szigorúan, és következetesen betatani a büntetést! Ezt várjuk mi állatszeretők és tulajdonosok, és tegyünk meg mi is mindent egyénileg saját lehetőségeinkhez képest. Én is betörtem volna a kocsi ablakát, de gondolom Magyarországon én ültem volna ezért egy hónapot, és fizettem volna százezer forintot, a kutya kegyetelen vagy ostoba gazdája, meg rongálás címén kapott volna egy kis ejnye bejnyét. Ugyanis pár éve még RONGÁLÁS volt az állatkínzás!! Remélem ma már jobb a helyzet, de még messze vagyunk Európától.

Kiss Imre  2009.júl.13.

Ahogy látom, nem egyedi az eset!
http://index.hu/ (...)

oncogito  2009.júl.13.

Én bizony betörném hasonló esetben az autó ablakát - még ha meg is büntetnek érte.
Szép dolog, hogy utólag megállapítják az állatkínzást, meg is érdemli a gazdi.
De szerintem fontosabb lenne az állat életét megmenteni és időben cselekedni.

JENNY  2009.júl.13.

Az " Animal Planet" csatornát nézve bevallom, mindig elszorul a szívem.
Ilyenkor felteszem magamnak a kérdést, hogy ott miért, és nálunk miért nem lehet tenni valamit a kiszolgáltatott, védtelen állatok érdekében?
Csak azért, mert nincs rá anyagi fedezet, vagy talán azért, mert nincs köztünk elég lelkiismeretes ember? Az anyagit megértem, az utóbbit viszont nem hiszem el. A probléma gyökere az, hogy hiába a lelkiismeret, hiába a segíteni akarás, ha nincs aki meghallgat, és nincs hova fordulni, ha ilyen, vagy hasonló esettel (állatkínzással) találkozunk.
Büntetni azonban lehet, és kell is! Mégpedig keményen!
A médiában is nagyobb hangot kellene adni az eseteknek. Talán akkor azok is odafigyelnének, akik eddig félvállról vették az állatokat. "Ez csak egy kutya-ez csak egy macska"-hallottam nem egyszer. Te meg csak egy szánalmas ember vagy!-gondoltam magamban.
Örülök, hogy a dr.Úr is reménykedik velem együtt abban, hogy egyszer majd más szelek fújnak. Már az is haladás, ha valahol pislákol a fény, de ahhoz, hogy világos legyen, kell még egy kis idő.
Remélem tévedek! Úgy legyen!!

Boki  2009.júl.13.

Ez, idáig példaértékű, kár, hogy aztán már a büntetőszakaszban megreked az egész eljárás és a gazdát egy ejnye-bejnyével hazaküldik.
A szokásos, ha a rendőrök véletlenül megteszik amit tenniük kell, akkor az ügyészség és a bíróság tesz az egészre nagy ívben.
A kedves gazdának csak ugyanilyen halálnemet kívánok: főljön meg a rohadék a saját kurva kocsijában!!

erba  2009.júl.13.

Már éppen ideje annak, hogy valami elkezdődjék! Nem lenne rossz, ha nem csak a Doktor Úr honlapját olvasók értesülnének erről a példamutató esetről (természetesen a rendőrökre, és nem a "gazdára" gondolok - nem érdemli meg a "gazda" nevet), de a szélesebb nyilvánosság is. Van valami olyan lehetősége a Kamarának, amely ezt elősegítené?

mancs  2009.júl.13.

A szinte példátlannak mondható rendőri intézkedésnek nagyon örülünk, az eset természetesen nagyon elszomorító. Végre -legalább is ebben a konkrét esetben-, megértették, hogy a kutya érezni, szenvedni képes ÉLŐLÉNY, nem tárgy, akin kiélhetjük agresszív hajlamainkat, akit csesztethetünk, ha ahhoz van kedvünk és amit szigorral nem sikerült a gyerekünk nevelésében elérnünk, azt rajta gyakorolhatjuk.

Név: 

Hozzászólás:

Ellenőrző kód: Kérem, írja ide az ellenőrző kódot:

A program a beírt e-mail címet és a www-vel, ill. http://-vel kezdődő internetcímet kattintható linkké alakítja. A hibátlan átalakítás érdekében fontos, hogy az e-mail-, ill. internetcím előtt és után egy-egy szóköz legyen! A túl hosszú címek rövidítve jelennek meg.

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat