2009 újdonságai

2009.jan.1.

Először is minden kedves olvasónak Boldog Új Esztendőt kívánok! Remélem, állataik ebben az évben is egészségesek maradnak, és csak akkor lesz szükségük állatorvosi segítségre, tanácsokra, amikor védőoltások, vagy ellenőrzések miatt kell találkozniuk vele. Ez az év azonban sok tekintetben újdonságokat is hoz az állattartók, és az állatorvosok életében! Itt van mindjárt egy pár napja megjelent új rendelet (164/2008. XII.20 FVM rendelet) , ami megváltoztatja kissé a kutyákkal kapcsolatos tennivaló rendjét....

Korábban, ha valaki kutyát vásárolt, vagy fogadott be, azt a lakhelye szerinti önkormányzathoz kellett bejelentenie. Mostantól ezt egy ún. "kezelő állatorvos"-nál kell megtennie! Korábban, ha egy kutya veszettség elleni oltást kapott, azt az álatorvosnak havonta kellett jelentenie az önkormányzatok felé.

Mostnatól ezt egy évben csak egyszer kell megtennie, és nem a polgármesteri hivatalok felé, hanem a kerületi főállatorvosnak címezve.

Korábban csak olyan állatorvos olthatott veszettség ellen, akinek erre írásos engedélye volt az állategészségügyi hatóság vezetőjétől.

Mostantól bármelyik magán-állatorvos megteheti ezt minden külön engedély nélkül, akinek van működési engedélye.

És legvégül: 2009. január 1.-el bevezetésre kerül egy országosan egységes tartalmú "Kisállat egészségügyi könyv", ami felváltja majd a korábbi oltási könyveket. 2010-től már csak ezekett az új könyvet lehet használni.

Jó lesz hát szokni az új regulákat! Mindenkinek sok sikert hozzá!

Hozzászólások:

Kiss Imrének  2009.jan.3.

Kedves Imre! Kérdésre röviden tudok válaszolni: az illetékesek azon vannak, azon dolgoznak, hogy az érintettek mielőbb minden lehetséges módon megfeleleő tájékoztatáshoz juthassanak.

Kiss Imre  2009.jan.2.

Először: én is Boldog Új Évet kívánok Önnek!
Másodszor: Mi lesz azokkal, akik minderről nem tudnak semmit?

V.M.  2009.jan.1.

Köszönjük az információt Kedves dr, Úr!
A " Kisállat egészségügyi könyv" nem rossz ötlet szerintem. Gondolom benne áttekinthető lesz az állatokkal kapcsolatos összes orvosi beavatkozás, minden előforduló betegség, valamint a megtörtént oltások is.
Végre valami értelmes dolog, amihez nem lesz nehéz hozzászokni.

Név: 

Hozzászólás:

Ellenőrző kód: Kérem, írja ide az ellenőrző kódot:

A program a beírt e-mail címet és a www-vel, ill. http://-vel kezdődő internetcímet kattintható linkké alakítja. A hibátlan átalakítás érdekében fontos, hogy az e-mail-, ill. internetcím előtt és után egy-egy szóköz legyen! A túl hosszú címek rövidítve jelennek meg.

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat