Felkészülés a Szilveszterre - most még nincs késő!

2008.dec.7.

Ma kérdezett valaki arról, hogy mit tehetne a szilveszteri petárdázástól, tüzijátéktól félő, megijedő kutyájával? A kérdésre adott válaszomat mindenki elolvashatja az "Orvos válaszol" rovatban, azonban erről eszembe jutott, hogy külön is megemlékezzek erről a témáról. Íme!

A szilveszeri bajokkal kapcsolatosan a legnagyobb és leggyakoribb hiba a gazdik részéről, hogy a problémát aznap délelőtt, vagy max. 1-2 nappal korábban akarják megoldani. Sokan hallottak már arról, hogy van gyógyszeres lehetőség is az ijedős ebek nyugtatására, de azt hiszik, hogy elég beszerezni a gyógyszert, aztán beadni és várni a "csodát". Pedig a "csoda" közel sem biztos, hogy bekövetkezik, és még az is lehet, hogy kellemetlen percek, órák jönnek helyette! Nem árt tehát időben elkezdeni a felkészülést, mert szükség lehet főpróbára (akár többre is), ki kell tapasztalni, hogy az adott kutya hogyan reagál a gyógyszerre? Ehhez idő kell, néha nem is kevés.

Nos, most így december elején talán még nem késő erre gondolni! Akinek olyan kutyája van, amelyik fél, mejijed a petárdázástól, és azt az elmúlt években nem sikerült egyszerű intézkedésekkel (pl. a szobába való bezárás, rolók leengedése, a lakás körbeszigetelése) megakadályozni, az jól teszi, ha már holnap felkeresi állatorvosát!

Hozzászólások:

JENNY  2008.dec.8.

Az állatok a különböző stresszhatásokra nem egyformán reagálnak.(járművek, sziréna, vihar, vagy petárda)
A túl erős ingerek rendellenes viselkedést válthatnak ki. Ennek oka lehet, egy veleszületett magatartási forma, vagy öröklődés is. Például, valamelyik ős ( háborús) élménye.
Mindenképpen" Hiányos alkalmazkodóképességek ", amelyeket hozzáértő kezeléssel, valamint türelemmel, le lehet küzdeni.
Ha állatunk összetudja kapcsolni a látványt a hangadással, és ez számára ártalmatlannak bizonyul, akkor előbb, vagy utóbb közömbös lesz rá.
A DR. Úrnak, az ezt megelőző írásában, már említettem, hogy sem a kutyám, sem a macskám nem fél, inkább élvezik. Kikéretkeznek az erkélyre, és ha durrog, rögtön az égre néznek. A viharban is kint vannak, csak én meg az eső zavarhatja be őket.
Szilveszterkor, akár sétálni is mehetnénk. Ezt azonban soha nem teszem, mert magam félek attól, hogy esetleg egy közelünkbe becsapódó petárda, valamilyen balesetet okozhat!

erba  2008.dec.8.

Efy-két reflexió:
Sosem próbáltuk a gyógyszert. Három kutyánk háromféle módon reagál. Az egyik minden ízében reszket, bebújik az asztal alá (egyébként kerti kutya). és ott lapít a "mulatság"" végéig. A másik csak kiköveteli, hogy bekerüljön a lakásba, attól kezdve nyugodtan alszik. A harmadik, a legnagyobb testű. nemcsak a lakás menedékét, de ágyam melegét is kívánjha. De ez sem elég, mert akr a vihar (mennydörgés), akár a petárda ropogása hangos ugatásra készteti. Jiába magyarázzuk, hogy sem a vihar, sem a petárdák nem ijednek meg tőle, addig ugat, amíg a vihar, ill. a szilveszter el nem múlik.
Megoldásunk csak az, hogy velük töltjük a szilvesztert, ennyit megérdemelnek társaink.. Természetesen ez a megoldás élemedett korunkból is adódik, fiatalabbaknak nem javasoljuk. Vihar esetén nálunk sem működik, de annak hatása sosem kergeti a kutyáinkat világgá, ha nem vagyunk otthon, és így nem tudjuk beengedni őket a lakásba.
Még egy tapasztalat: mindenképp figyelni kell kutyáinkra, macskáinkra, mert sajnos szilveszter után a reggeli gyaloglásaimon minden évben elkóborolt állatokat lehet látni. Azt hiszem, ha nem is töltjük otthon a szilvesztert, zárjuk be a lakásba állatainkat (minimálissá téve a félelem kiváltotta esetleges rombolást) még akkor is, ha kerítésünket szuper biztosnak véljük - hihetetlen "hudinis" teéjesítménbyre képes egy rettegő állat.

Név: 

Hozzászólás:

Ellenőrző kód: Kérem, írja ide az ellenőrző kódot:

A program a beírt e-mail címet és a www-vel, ill. http://-vel kezdődő internetcímet kattintható linkké alakítja. A hibátlan átalakítás érdekében fontos, hogy az e-mail-, ill. internetcím előtt és után egy-egy szóköz legyen! A túl hosszú címek rövidítve jelennek meg.

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat