Jönnek a hidegek

2008.nov.11.

Az elmúlt hetekben elkényeztetett bennünket az időjárás, hiszen az évszahoz képest sokkal jobb időnk volt. Mostanra azoban kezd már beállni a valódi novemberi időjárás, ami jól nyomonkövethető az állatok (különösen a kutyák) egyes egészségi problémáinak alakulásán is.

Amikor beköszöntenek a hűvösebb hajnalok, esték és éjszakák, egyre több kutya kezd el köhécselni, és habosat öklendezni, aminek az oka legtöbbször a torokgyulladás. Ezt nem nehéz összeszedni ezidő tájt! A kerti kutyák általában az állandóan előlhagyott ivóvíz lehülése miatt esnek ebbe a bajba, míg a lakáskutyák a kora reggeli, vagy késő esti séták alkalmával szedik össze (sok rohangálás, tátott szájjal lélegzés).

Amiért ezt most szóba hozom, az nem más, minthogy az elmúlt napokban én magam is többször futottam bele ilyen problémába. Az elmúlt évek során azt tapasztaltam, hogy a helyzet kezelésében nagyon fontos a gazdik együttműködése, és az, vajon megértik-e a probléma kialakulásának okait? Ez ugyanis elengedhetetlen a megfelelő eredmény eléréséhez. Én áltakában alaposan elmagyarázom ilyenkor, hogy mit szabad, és mit nem, de azért vannak esetek, amikor azt gondolom, magától értetődnek a dolgok. Ilyenkor jönnek aztán a meglepetések! Mint, ma is, amikor kiderült, a köhögős kutya nem a hideg ivóvíztől, és nem a hideg hajnali levegőtől hűlt meg, hanem a jégkrémtől, amit imád! Még jó, hogy szeretek beszélgetni a gazdikkal....


Hozzászólás:

JENNY  2008.nov.12.

Kedves dr. Úr!
Köszönet a figyelmeztetésért. Igaz ami igaz, hogy legtöbb esetben a gazdik felelőtlensége okozza a bajt, de szerintem ez hajlam kérdése is. Előző kutyám krónikus torokgyúlladásban szenvedett. Mindegy volt, hogy plussz 30 van, vagy mínusz 20, legalább évi 5 alkalommal segítséghez kellett fordulnom. Ha máskor nem, de karácsonykor biztos. Sajnos ez már tradíció az életemben, mert ezen a napon mindig történik az állataimmal valami, ami nem kívánatos. Egy ilyen alkalommal hozott össze a sors a dr. Úrral is.
Részemről ez jó, meg nem is. Jó, mert végre találtam egy teljesen megbízható valakit, aki mindig segít, ha bajban vagyok. Köszönet Neki!
Nem jó viszont, mert nem szeretem, ha valamelyik állatom beteg, mert hajlamos vagyok túlkoplikálni a dolgokat.
Jelenlegi kutyám 5 éves, de soha semmi baj nem volt a torkával, pedig, ha teheti két pofára zabálja a havat, és ha véletlenül elpattan egy jégkocka, biztos, hogy megtalálja, és nagy ropogtatással el is fogyatja.
Hát erről ennyit! Nem lehet tudni, mikor teszünk rosszat, és mikor nem!
Csupán egy nagy baj van, és az a "lelkiismeret furdalás."

Név: 

Hozzászólás:

Ellenőrző kód: Kérem, írja ide az ellenőrző kódot:

A program a beírt e-mail címet és a www-vel, ill. http://-vel kezdődő internetcímet kattintható linkké alakítja. A hibátlan átalakítás érdekében fontos, hogy az e-mail-, ill. internetcím előtt és után egy-egy szóköz legyen! A túl hosszú címek rövidítve jelennek meg.

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat