Itt van Karácsony!

2007.dec.22.

Itt van újra Karácsony! Egy ünnep, amikor a legfontosabbak a szeretteink. És én azt gondolom, hogy mi, az állatokat szerető, és az állatainkat magunk mellett tartó, azokkal szorosan együtt élő emberek, a szeretteink közé soroljuk négylábú kedvenceinket is. Nekünk ők is fontosak. Érdemes tehát az ünnep közeledtével rájuk is gondolnunk....

Máskor sem öröm, ha a állatunk megbetegszik vagy baleset éri, de mindez még kellemetlenebb, ha éppen az év végi ünnepek idejében, Karácsonykor, vagy Szilveszterkor történik, és a békés családi vacsora, a házibuli, vagy az óévbúcsúztató szórakozás helyett azt kell keresni, hogy hol és hogyan találunk mielőbb segítséget.

A bajok egy része kiszámíthatatlan, a betegségek nem ismerik a naptárt. Több olyan baleset vagy heveny megbetegedés van azonban, amelyek előfordulása sokkal gyakoribb ilyenkor, mint az év más részeiben. Ha az év végi programok megszervezésekor, előkészítésekor arra is gondolunk, hogy mit szól majd mindezekhez a kutyánk, vagy a macskánk, akkor az „ünnepi betegségek” jó részét kivédhetjük, vagy megelőzhetjük! Ehhez pedig nem is kell túl sokat tennünk, mindössze annyit, hogy a dolgokat egy kicsit „kutyaszemmel” és/vagy „macskaszemmel” nézzük , és „kutya- vagy macskaésszel” gondoljuk át!

Az ünnep fő dísze mindenütt a feldíszített fenyőfa. Csak remélni tudom, hogy a karácsonyfa minden állatos, különösen macskás családban még januárban is ugyanúgy áll majd a helyén, mint ahogy szentestén állni fog, és a család kedvence nem dönti azt majd magára. Nagyon fontos alapkövetelmény ezért a készülődés során, hogy megtegyünk minden szükséges biztonsági intézkedést a fa megfelelő rögzítését illetően!

Az ünnepi ebédek, vacsorák készítésekor, a sütés-főzés lázában hajlamosak vagyunk engedékenyebbek, egyúttal figyelmetlenebbek is lenni, ami szintén bajok forrása lehet. Máskor biztosan eszünkbe sem jut odaadni állatainknak a különféle húsok tisztításakor, előkészítésekor megmaradó nyesedékeket, bőr és zsírdarabkákat, ilyenkor azonban sokan megszánják a konyhában lebzselő négylábút és odadobnak neki egy-két (néha sok) falatot. Gyakori az is, hogy a kutyus, vagy a cica önkiszolgáló módon lakmározik bele az előkészített húsfélékbe. A sok bőr, mócsing, faggyú, szőr vagy toll még akkor is gondot okozhatnak, ha nem a mi adjuk oda, hanem a szemétbe dobjuk őket, de a szeméttárolásunk nem biztonságos! Az állat számára fenséges illatok, a vér szaga, hamar előhozzák az ősi ösztönöket, és nincs az a négylábú, amelyik előbb-utóbb meg ne találná a szemetes edényt, vagy a kert végében a szemétdombot. Az ilyenkor szinte biztosan bekövetkező gyomorrontáson, hasmenésen vagy bélsárrekedésen kívül veszélyes fertőzések, parazitózisok is fenyegetik kedvencünket, különösen akkor, ha máskor szokatlan húsfélék (vadak, birka, nyúl) kerülnek az ünnepi asztalra és ennek következtében a szemétbe. Külön fel kell hívni a figyelmet arra az alapszabályra, ami a nyers sertéshús etetés tilalmát illeti, és amit a sütés-főzés őrületében sokan hajlamosan megszegni. Ne tegyék, az állat életébe kerülhet!

Az ünnepek alatt szinte minden családban nagy a vendégjárás. Rokonok jönnek, mennek, sokszor késő estébe nyúlnak a családi programok. Rengeteg a feladat, sütni-főzni kell, bevásárolni, díszíteni a fát, a szilveszteri házibulihoz a lakást, megteríteni az asztalt. A család apraja-nagyjának jut bőven a munkából. Csoda-e hát, ha a nagy felfordulásban elfelejtjük azt, amit a hétköznapokon biztosan nem? Ilyenkor fordul elő, hogy senki nem veszi észre, hol jár a négylábú kedvenc, hazajött-e már a kerti kódorgásból, evett-e, ivott-e rendesen, volt-e WC-n, volt-e vele valaki sétálni? A beteg állatnak gyakran felejtik el a naponta szükséges gyógyszerek beadását, vagy a mindennapi ápolási feladatok elvégzését.

Nem árt kiszámolni azt sem, hogy a kutyáink, macskáink mindennapi ellátását szolgáló készleteink (tápok, alom, gyógyszerek) elegendőek lesznek-e, nem kell-e még időben utánpótlásról gondoskodni? Nagyon kellemetlen tud lenni, ha éppen a 3 napos karácsonyi ünneplés közben jövünk rá arra, hogy nincs egy árva doboz állateledel sem a kamrában, vagy elfogyott az a fontos gyógyszerünk, amit minden nap be kell adnunk!

Az ünnepi bajok bemutatott kollekciója sajnos közel sem teljes. Szeretném minden kedves olvasó figyelmét felhívni arra a tényre, hogy a valóság sokszor minden képzeletet képes felülmúlni! Mindenre talán nem is lehet előre felkészülni, így nem árt átgondolni azt, hogy mit tegyünk, ha mégis baj történik, ha kedvencünk megbetegszik vagy sérülés éri. Időben tájékozódjunk arról, hogy lakóhelyünk közelében hol tartanak majd állatorvosi ügyeletet, hova, kihez lehet fordulni, ha mégis szükséges lenne! Sokaknak van házi állatorvosa, de nem árt időben megkérdezni őt is, vajon elérhető lesz-e az ünnepek alatt, nem utazik-e el, nem megy-e ő is bulizni, szórakozni? Arra sem árt gondolni, hogy legyen otthon megfelelő mennyiségű pénztartalék, hogy rendezni tudjuk az esetleg szükségessé váló állatorvosi vizsgálatok mindenhol megemelt díjtételeket tartalmazó számláit.

Hozzászólások:

erba  2007.dec.25.

Legalább olyan szörnyű élmény állatainknak a már a Szilvesztert megelőző napokban kitörő őrület: a petárda és tűzijáték. Minden ízükben reszkető kutyáink, macskáink világgá szaladnának legszívesebben. Figyeljünk oda, hozzuk őket biztonsságos helyre (pl. nálunk a frissen húzott ágyat képesek megosztani velünk rémületükben, pedig év közben eszükbe sem jut velünk ágyba bújni). Ne hagyjuk őket egyedül a lakásban sem, még ha be is vannak zárva, szükségük van megyugtató közelségünkre.

Kellemes , frászmentes ünnepeket kívánunk mindenkinek.

JENNY  2007.dec.23.

Drága Doktor Úr!

Köszönjük, hogy figyelmeztetett az ünnepi veszélyek sokaságára! Megszívlelendők a tanácsai. Arról nem is beszélve, hogy jól esik az embernek, ha ilyen figyelmes az állatorvosa. Tapasztalatom szerint a baj mindig akkor jön, amikor a legkevésbé számítunk rá. Tavaly karácsonykor a cicánk lett beteg, ezt megelőző évben pedig Jenny harapta ketté a karácsonyfaizzók vezetékét. Szerencsére megúsztuk egy hatalmas visítással, no meg egy kis sokkal. Még órák múlva is remegett a gyomrom, ha arra gondoltam, hogy máskép is történhetett volna.
Tényleg érdemes odafigyelni a dolgokra, mert a nagy nyüzsgésben az állatok is izgatottabbak, hamarabb megtörténik az aminek nem kellene. "jobb félni, mint megijedni"

Kívánok Békés, Szeretetteljes és Meghitt Karácsonyt minden állattartónak! -valamint

KEDVES ÁLLATORVOSUNKNAK és CSALÁDJÁNAK!!

Név: 

Hozzászólás:

Ellenőrző kód: Kérem, írja ide az ellenőrző kódot:

A program a beírt e-mail címet és a www-vel, ill. http://-vel kezdődő internetcímet kattintható linkké alakítja. A hibátlan átalakítás érdekében fontos, hogy az e-mail-, ill. internetcím előtt és után egy-egy szóköz legyen! A túl hosszú címek rövidítve jelennek meg.

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat