Élőlényt ajándékba?

2006.nov.30.

Nem tudom, ki, hogy van vele, de én a magam részéről nagyon, de nagyon nem szeretem, amikor valakinek úgy vásárolnak, ajándékoznak kutyát, macskát, vagy bármilyen más élőlényt, hogy előtte nem kérdezték meg tőle, vajon akarja-e ő is ezt az ajándékot? Nem véletlen persze, hogy ezt felvetem most! Közeleg a Karácsony, és bizony sokan gondolják úgy, hogy az ajándékozást letudhatják egy kiskutya, kiscica, vagy más kisállat vásárlásával. A dolog minősített esete pedig számomra az, amikor a megajándékozott egy gyerek...

Amikor valakinek állatot adunk ajándékba, az ő megkérdezése nélkül, nem tudjuk, vajon megfelelően el tudja-e majd látni, tudja-e biztosítani a számára mindazt, ami szükséges neki? A tartásában, táplálásában, egészségügyi ellátásában, és még sok egyéb területen. Nem tudjuk, lesz-e elég pénze az állatorvosi ellátásra, a váratlanul felmerülő helyzetek megoldására? Ráadásul nem csak egy hétig, egy hónapig, hanem akár évek hosszú során át!
Ha ugyanezt egy kisgyerekkel tesszük, még élesebben vetődik fel ez a probléma! Évente sok száz, sok ezer megúnt kisállat kerül az utcára, vagy jobb esetben a menhelyekre, csak azért, mert amikor ajándékba kapta a gyerek, mindenki -de főleg az ajándékozó- abban a hiszemben élt, hogy működni fog a dolog. Aztán nem így lett. És amikor a gyerek nem gondozza, nem ápolja, nem érez iránta felelősséget, akkor a felnőtt nem akarja, nem tudja átvenni helyette ugyanezeket a terheket.
Jó ez bárkinek is? Nem hiszem! A szerencsétlen állatnak egészen biztosan nem az.
Közeleg a Karácsony, az ajándékozások ideje. Könyörgöm, fogadják meg a tanácsomat, és eszükbe se jusson bárkit is állattal megajándokozni!

Hozzászólások:

Bubus  2006.dec.6.

Nagyon, nagyon egyetértek az előttem szólóval!

erba  2006.dec.3.

Csak támogatni tudom a könyörgést. Akár ajándékba adunk egy állatot, akár szerzünk (veszünk, befogadunk - megannyi módon juthatunk állatjoz) tudnunk kell, hogy felelősséggel kell ellátnunk (ajándékozás esetén valakire rábíznubk) egy élőlényt, amely (aki) teljesen kiszolgáltatott, ugyanakkor feltétlen bizalommal viseltetik gazfája iránt, még a rossz bánásmódot is elviseli, mert ilyen a természet(e), így van programozva. A gyereknevelés egyik fontos mozzanata lehet az állattartás, de mérlegelni kell, képes-e a gyerek erre a feladatra. Ha még nem, de szeretnénk,hogy megtanulja, tartsunk önvizsgálatot, vállalhatjuk-e a feladatot úgy, hogy a gyerek valőban felelősségtudatra, empátiára nevelődjék, ugyanakkor örömöt leljen ebben a játékos, mégis komoly munkában, az állat pedig szintén boldogan éljen. Ezt pedig hirtelen "kipipálom az ajándékozás gondját" ötlettel nem szabad megoldani.

Név: 

Hozzászólás:

Ellenőrző kód: Kérem, írja ide az ellenőrző kódot:

A program a beírt e-mail címet és a www-vel, ill. http://-vel kezdődő internetcímet kattintható linkké alakítja. A hibátlan átalakítás érdekében fontos, hogy az e-mail-, ill. internetcím előtt és után egy-egy szóköz legyen! A túl hosszú címek rövidítve jelennek meg.

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat