Megint egy tanulság: telefonon át nem lehet diagnosztizálni!

2006.aug.29.

Gyakori eset, hogy az engem telefonon felhívó gazdik elmesélik nekem részletesen azt, hogy mit tapasztalatak, aztán azt várják, hogy ebből én rögtön megmondom, mi is lehet a baj. Pedig ez nem megy! De nem működik a telefonos diagnosztizálás abban sem, hogy csak ebből ítéljem meg egy beteg állapotát, vagy azt, hogy indokolt lehet-e a sürgősségi ellátása, vagy várhat másnapig? Tegnap este erre az esetre adódott egy jó példa.

Már éppen lefeküdni készültem, amikor csengett a telefonom. Egy öreg, 11 éves dobermann kutyusról szóltak a panaszok, a gazdája szerint 1-2 órája köhögni, öklendezni kezdett. Ők arra gyanakodtak, hogy az a csirkecsont csinálta a bajt, amit pár órával előbb adtak neki. Feltettem néhány keresztkérdést, amelyekkel azt próbáltam meg kideríteni, vajon valóban friss tünetekről van-e szó, vagy lehettek már más betegségre utaló jelek is, és azt is, vajon a köhögés az egyetlen észlelhető tünet? A vége az lett, hogy a kérdéseimre kapott válaszok alapján én sem tudtam már eldönteni azt, vajon mennyire lehet szüksége sürgős segítségre a kutyának?

Valami azonban azt súgta nekem, hogy nem érdemes ezt a vizsgálatot másnapra halasztani! Miután a kutya gazdái gond nélkül vállalták az éjszakai kiszállás költségeit, elég hamar kiérkeztem Csepelre.

A kutyát megvizsgálva hamar bebizonyosodott a balsejtelmem: ez az állat sokkal betegebb annál, mint amit a nagyon szegényes tünetek alapján elsőre sejteni lehetne. Különösen a hasában tapasztaltak adtak okot aggodalomra, mert ott feltűnő rendetlenséget lehetett érezni. Többszöri áttapintás után sikerült nagyjából beazonosítanom a hasi képleteket, és végül arra az alapos feltételezésre jutottam, hogy egy hatalmasra megnagyobbodott, feltehetőleg daganatos lép okozza a bajokat. A gazdi által észlelt köhögés, krákogás pedig csak amolyan melléklelet, ami abból adódik, hogy a lép összenyomja a gyomrot és a beleket, ezzel bélelzáródás szerű tüneteket okoz.

Sajnos a kutyus állapota olyan beavatkozásokat tett volna szükségessé, amelyeket az éjszakában nem lehetett megoldani, illetve azok várható költségeit a gazdái nem tudták volna előteremteni, ezért csak ún. tüneti kezelést tudtam alkalmazni. Minden más ma délelőttre maradt.

Maradtak viszont a korábbi tapasztalataimat megerősítő tanulságok, legelsőként is az, hogy vizsgálat(ok) nélkül nem lehet, és nem is szabad egy állat állapotáról véleményt mondani. Amint ebből az esetből is látható volt, egy egyszerűnek gondolt köhögés mögött is nagyon komoly problémák állhatnak!

Hozzászólás:

erba  2006.aug.30.

Nagyon rövid leszek: a tanulság egyértelmű, Doktor Úr is elmondta. Sem állat, sem ember esetében nem lehet telefonon biztos diagnózist felállítani. Csak remélni lehet, hogy az (akár állat- akár "ember")orvos veszi a fáradságot, és pizsama helyett a slusszkulcsér nyúl - megnézi a beteget, és segít.

Név: 

Hozzászólás:

Ellenőrző kód: Kérem, írja ide az ellenőrző kódot:

A program a beírt e-mail címet és a www-vel, ill. http://-vel kezdődő internetcímet kattintható linkké alakítja. A hibátlan átalakítás érdekében fontos, hogy az e-mail-, ill. internetcím előtt és után egy-egy szóköz legyen! A túl hosszú címek rövidítve jelennek meg.

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat