Állatgyógyszerek

Ma már az állatorvosok szinte alig használnak emberi gyógyszereket, szinte csak akkor, ha nincs hasonló hatású állatgyógyszer.

Az elmúlt évtizedben hatalmasat fejlődött a gyógyszeriparnak ez az ága. Ma már az állatorvosok szinte alig használnak emberi gyógyszereket, szinte csak akkor, ha nincs hasonló hatású állatgyógyszer.

Az állatgyógyszerek legtöbbje eleve úgy készül, hogy figyelembe veszik az állatok számára történő adagolás speciális vonatkozásait. Ezek közül a legfontosabb az, hogy egy-egy gyógyszer a testméretek függvényében többféle hatóanyag-tartalommal kerül forgalomba, így egy kisebb testű beteg számára nem kell kisebb darabokra törni azt, míg a nagyobbaknak nem kell egyszerre 3–4 darabot beadni. Ugyanez a helyzet az ízesítéssel is. A kellemetlen ízhatásokat igyekeznek kiküszöbölni, illetve ellensúlyozni.

Az állatgyógyszerek legtöbbje csak közvetlenül az állatorvosoktól, vagy állatorvosi receptre, az állat-gyógyszertárakban szerezhető be. Sajnos az állatgyógyszerek nem olcsók, áruk folyamatosan emelkedik, egy-egy nagyobb testű kutya kezelése bizony jó pár ezer forintban kerülhet még akkor is, ha csak pár napig kell gyógyszerelni őt.

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat