Az állatorvosi költségekről

Az állatorvosi vizitek, oltások, kezelések, műtétek pénzbe kerülnek, néha nem is kevésbe. Önnek, mint állattartónak tudnia kell, hogy az állatorvosi díjak az úgynevezett szabadáras kategóriába tartoznak.

Az állattartással szorosan összefügg, hogy bizonyos rendszerességgel még az egészséges állattal is fel kell keresni az állatorvosunkat vagy ki kell őt hívni (oltások, féregtelenítés, bolhairtás, stb.), de bármikor előadódhatnak olyan váratlan helyzetek is, amikor nem várt bajok (pl. egy baleset) miatt kényszerülünk állatorvoshoz fordulni. Az állatorvosi vizitek, oltások, kezelések, műtétek pénzbe kerülnek, néha nem is kevésbe. Önnek, mint állattartónak tudnia kell, hogy az állatorvosi díjak az úgynevezett szabadáras kategóriába tartoznak. A beavatkozásokért minden állatorvos annyit kér, amennyit akar. Természetesen az árképzésben figyelembe vesznek különböző szempontokat, így például az Állatorvosi Kamara által ajánlott díjtételeket, az adott környéken, településen kialakult árszínvonalat, stb. Ezért nagyon fontos, hogy feltétlenül tájékozódjunk (ha lehet, akkor előre) az árakról (általában is és egy-egy esetben konkrétan is).

Ma egy „sima” állatorvosi vizsgálat 1500–2000 Ft-ba kerül (ha mi visszük be a beteget egy rendelőbe), egy átlagos vérvizsgálatért már 3000–4000 Ft körüli összeget is fizethetünk. Egy kisebb műtét 8000–10 000 Ft, de például egy csonttörés megoperálása akár 20–25 ezer Ft körüli összegbe is kerülhet. A költségek nagy része (főleg a műtéteké) a kutya méretétől is függ, a nagyobb testű fajták esetében akár másfélszeres is lehet a kiskutyákhoz képest. Ha egy–egy betegség kapcsán szükségessé válnak speciális vizsgálatok (röntgen, ultrahhang, EKG, stb.), tudni kell, hogy bizony ezek költségei sem alacsonyak. Egy kivizsgálás alkalmával könnyen összejöhet akár 20–25, vagy 30 ezer forintos számla is.

A házhoz kihívott állatorvosnak az elvégzett vizsgálatok és beavatkozások díjai mellett kiszállási díjat is fizetni kell. Ebben az esetben számítsunk arra, hogy a legegyszerűbb esetben is legalább 5–6 ezer forintba fog kerülni egy vizit, azonban ha már valamilyen beavatkozásra is sor kerül, ez ennél jóval több is lehet. Jó tudni azt is, hogy az esti–éjszakai időben és hétvégeken, ünnepnapokon a szolgáltatási díjakat 100%-os pótdíjjal kell terhelni, valamint azt is, hogy az árak évről évre emelkednek.

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat