Vihar után

2006.aug.21.

Nem hiszem, hogy lenne ma reggel bárki is, aki ne hallott volna a tegnap esti budapesti viharról, és annak következményeiről. Sőt, nagyon sokan vannak, akik maguk is közvetlen részesei, elszenvedői voltak az orkánnak és a viharos esőnek. Hasonlóan sok tízezernyi sorstársamhoz, én magam is egy pillanat alatt bőrig áztam, amikor a tüzijátékot a budai hegyek egy kellemes kilátást biztosító pontjáról szemléltem (volna) meg. Itt azt láttam, hogy sokan a kutyájukkal együtt akarták ugyanezt megtenni. Nem kell mondanom, hogy a négylábúak is csontig vizesek lettek egy másodperc alatt. Ma már a vihar után vagyunk, de nekem máris feltűnt, hogy ma reggel mintha több lenne a bágyadt, levert kutyáról szóló telefonhívás!

Ha egy kutyának van lehetősége behúzódni az időjárás viszontagságai elől valahová (pl. a kutyaházába), akkor ritkán jár következményekkel egy kis eső. Épeszű állat nem nagyon áztatja el magát. De mit tehetnek azok, akik egy kertben, a szabad ég alatt, esetleg a sétatéren egy póráz végén kénytelenek átvészelni az ítéletidőt? Törvényszerű, hogy ők ronggyá áznak. A gazdi jó esetben behúzódik az esernyője alá, vagy esőkabátot húz magára. A kutya azonban csurom vizes lesz.

A teljesen átázott szőrzet megszáradása sok hőt von el az állat szervezetétől. Ha közben süt a napocska, akkor ez nem okoz semmi gondot, sőt még jól is esik a jószágnak. Este 11-kor azonban nem igen lehet számítani a napsugarak segítségére. Ilyenkor marad a gazdi gondossága: szárazra törlés, hajszárítós megszárítás. Már ha a kutya ezt eltűri, megengedi. Ha nem, akkor megszárad magától. Közben azonban könnyen alakulnak ki meghűléses tünetek. A legkevesebb, hogy esetletg hőemelkedése, láza lesz. De nem ritka az sem, hogy torok-mandula gyulladás alakul ki. Ahogy a ma reggeli hívásokat hallom, nekünk állatorvosoknak is lesz munkánk bőven a vihar után!

Hozzászólás:

Név: 

Hozzászólás:

Ellenőrző kód: Kérem, írja ide az ellenőrző kódot:

A program a beírt e-mail címet és a www-vel, ill. http://-vel kezdődő internetcímet kattintható linkké alakítja. A hibátlan átalakítás érdekében fontos, hogy az e-mail-, ill. internetcím előtt és után egy-egy szóköz legyen! A túl hosszú címek rövidítve jelennek meg.

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat