Adnék tanácsot, de így nehéz...

2008.jún.20.

Aki kicsit alaposabban beleolvas az "Orvos válaszol" rovatba, láthatja, hogy az utóbbi időben egyre többször válaszolom a kedves kérdezőnek, hogy a leírtak alapján nem tudok válaszolni a kérdésére, sokszor még abban sem, hogy milyen irányban érdemes elgondolkozni a problémák hátterének felderítésében.

A természet úgy alkotta meg az állatok (és az ember) szervezetét, hogy nagyon sokféle betegséghez csak nagyon kevés tünetet rendelt hozzá. Így aztán igen gyakori, hogy különböző bajoknak majdnem egyforma jelei, tünetei vannak, és a sokféle elváltozás között csak egy-két apróságban van eltérés. Legalább is a laikus, vagy a felületes szemlélő számára. A szakember(ek) feladata éppen ezeknek az apró eltéréseknek a felfedezése, megkeresése, kizárása, vagy beigazolása a feladata, mert csak így tudunk eligazodni a sokféle lehetőség között. Ezt a folyamatot az orvoslás "differenciál diagnózis"-nak nevezi. Főleg a betegségek kezdetén jellemző, hogy néhány napig lehetetlen megkülönböztetni egymástól a különféle bajokat, és ilyenkor türelemre van szükség. Tennivaló persze ilyenkor is akad(hat), úgynevezett "tüneti kezelés"-sel lehet a beteg állapotán segíteni (pl. hányáscsillapítás, folyadékpótlás, stb), de diagnózist mondani sok esetben csak jóval később lehet majd.

Sok kollégám irtózik az interneten, vagy telefonon történő tanácsadástól, mert ragaszkodnak a beteg állat közvetlen vizsgálatához. Én -sokaktól eltérően- azt vallom, hogy megfelelő tapasztalattal, rutinnal sok segítséget lehet adni az állattartóknak, de azért én is azt vallom, hogy óvatosan kell bánni a diagnózisok, megfellebbezhetetlen vélemények kimondásával. Azt szoktam mondani (és ezt komolyan is gondolom), hogy néha többet ér, ha csak rápillanthatok egy betegre, mintha fél oldalon próbálná a gazdi leírni azt, hogy ő mit tapasztal. Az Internet nagy segítség lehet valakinek, de soha nem helyettesítheti az állatorvosi vizsgálatot! Minden kérdezőnek azt javaslom tehát, hogy ha állatának állapota nem változik kedvezően, a tapasztalt tünetek nem múlnak, ne várjon sokáig, hanem forduljon szakemberhez, és vigye el az álatát megvizsgáltatni.

Hozzászólások:

Éva  2008.júl.13.

Szerintem az állatorvosi munka sokkal nehezebb mint az emberi, minthogy az ember meg tudja mondani hogy mi fáj, hol fáj, fáj a feje, szédül, stb. Az állatnál ezt csak találgatni lehet, meg kivárni hogy szemmel-kézzel észlelhetőek legyenek a bajok. Próbálná ezt egy ember-orvos! Őszinte megbecsülésem az állatdokik felé:)

JENNY  2008.jún.20.

Az soha nem árthat meg, ha a dr. Úr többször is figyelmeztet minket bizonyos dolgoknak a megértésére.
A nagyobb baj szerintem ott van, hogy az "orvos válaszol" rovatban kérdésüket feltevő állattulajdonosok többsége, egyáltalán nem, vagy csak felületesen olvassa a honlapot.
Persze sokaknak kényelmesebb így, mint elcipelni valahova az állatot. Ráadásul ingyenes is! A problémák megoldása, végül az esetek többségében az állatorvosi rendelő lesz. Ezzel csak az időt húzzák. Az állatorvosét, a magukét, meg az állat gyógyulását.
Úgy érzem, ennek pont fordítva kellene működni. Előbb a vizsgálat, és ha ezután sem értek valamit tisztán, vagy nincs látványos javulás, akkor jöhet a " kérdezés "!

Horváth dr.  2008.jún.20.

Most látom, hogy pár héttel ezelőtt már valami teljesen hasonlót írtam ide a blogomba, csak erről én magam is elfelejtkeztem. No, mindegy, legalább ez is jelzi, hogy egyrészt a helyzet változatlan, másrészt meg azt, hogy úgy látszik, én is nehezebben viselem az ilyen kérdéseket.

Név: 

Hozzászólás:

Ellenőrző kód: Kérem, írja ide az ellenőrző kódot:

A program a beírt e-mail címet és a www-vel, ill. http://-vel kezdődő internetcímet kattintható linkké alakítja. A hibátlan átalakítás érdekében fontos, hogy az e-mail-, ill. internetcím előtt és után egy-egy szóköz legyen! A túl hosszú címek rövidítve jelennek meg.

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat