A vidéki állatorvosok és a kutyák/macskák

2008.ápr.6.

Amikor elkezdtem az állatorvosi praxist, még általánosan elterjedt nézet volt, hogy vidéken az állatorvosok csak a tehenekhez, disznókhoz értenek, meg a többi haszonállathoz, és ha kutyáról, macskáról van szó, akkor sok esetben tanácstalanul tárják szét a karjaikat. Időközben azonban nagyot változott a világ, vidéken elfogytak a haszonállatok, aminek egyenes következményeként sok állatorvos kollégám maradt munka nélkül. Közülük azonban nagyon sokan váltottak, és elkezdtek kisállatokkal foglalkozni, és a megfelelő munkafeltételeket is megteremtették a színvonalas munkához. Így aztán ma, 2008-ban, tele van az ország jobbnál jobb kisállatos állatorvosi rendelőkkel...

Ezek a gondolatok arról jutottak eszembe, hogy nemrégiben vidéken jártam, és meglátogattam egyik évfolyamtársamat, aki nagyjából az előzőekben leírt váltásra kényszerült a 90-es évek végén. Kisállatos rendelését a házának garázsából kialakított kis rendelőben kezdte el, egy alig 20 ezres kisvárosban, Budapesttől 130 km-re. Mára már azonban egy közel 100 négyzetméteres, modern és jól felszerelt rendelőt működtet, ahol rajta kívül 2 másik állatorvos is dolgozik. A rendelőt bizony bármelyik fővárosi kolléga megirigyelhetné! De a külsőségek igényes megteremtése mellett, ők mindhárman sokat tanultak is az elmúlt években. Minden lehetséges továbbképzésre eljártak, elvégezték az egyetemen a kisállatgyógyász szakállatorvosi szakot, és mostanra már alig van olyan eset, vagy probléma, amivel ne tudnának megbírkózni. Pacientúrájuk kiterjedt, ők pedig sokat tettek azért, hogy a "vidéki" állattartók kutyákhoz, macskákhoz való viszonyulása megváltozzon. Ma már ott tartanak, hogy a kuncsaftjaik lényegében ugyanolyan igényekkel keresik fel őket, és ugyanazt várják el tőlük, mint amit a fővárosi állattartók az itteni állatorvosoktól.

De miért is morfondírozok most én ezen? Nos, hát csak azért, mert évfolyamtársam és barátom fenti példája nem áll egyedül! Ma már alig van az országban olyan hely, ahol 20-30 kilométeres közelségben ne lenne legalább egy ehhez hasonló kisállatrendelő. Ez pedig azzal a következménnyel járt együtt, hogy amikor egy vidéken élő kutya, vagy macskatartót arra kell bíztatnom, hogy keressen fel a beteg állatával egy állatorvost, mostanság nem igen tudom elfogadni azt az állattartói indokot, hogy "itt mifelénk nincs olyan állatorvos, aki értene ehhez". Sőt, néhol bizony jobb és hozzáértőbb szakemberek dolgoznak egy-egy vidéki kisvárosban, mint itt a Fővárosban! Úgyhogy, kedves vidéken élő kutya és macskaratók, ha baj van, mindenkit csak arra tudok bíztatni: ha állatorvosra van szükségük, nézzenek körül ott a környéken, ahol laknak. Ha érdeklődnek a többi kutyástól, bizonyára hamar megtalálják azokat a szakembereket, akik valóban a segítségükre lehetnek!

Hozzászólások:

M.Gabi  2008.ápr.8.

Balatonfüreden is OK minden ezen a téren! Jól felszerelt rendelő van, még labor is működik.

Rita  2008.ápr.7.

Itt nálunk Komáromban is van egy tök jó rendelő, minden van, ami kell!

Tóth Istvánné (Kiskunhalas)  2008.ápr.6.

Nagyon, de nagyon igaz, amit Doktor úr ír! Itt nálunk a városban is nemrég nyílt egy nagyon jó rendelő, ahol minden ugyanolyan, mint Szegeden, ahová korábban jártunk az állataimmal, ha kellett. Most viszont már nem kell elutaznunk, már csak azért sem, mert a doktor, akié a rendelő, korábban Pesten dolgozott az állatorvosi egyetemen. Úgyhogy legutóbb még a császármetszést is megcsinálta kiválóan, pedig régen ezzel fel kellett mennünk Pestre!

Név: 

Hozzászólás:

Ellenőrző kód: Kérem, írja ide az ellenőrző kódot:

A program a beírt e-mail címet és a www-vel, ill. http://-vel kezdődő internetcímet kattintható linkké alakítja. A hibátlan átalakítás érdekében fontos, hogy az e-mail-, ill. internetcím előtt és után egy-egy szóköz legyen! A túl hosszú címek rövidítve jelennek meg.

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat