Irány az állatorvos!

2008.márc.31.

Az utóbbi napokban valahogy úgy alakult, hogy az "orvos válaszol" rovatban viszonylag sokszor kellett azt a tanácsot adnom a kedves kérdezőnek, hogy a legjobb lenne, ha megmutatná állatorvosnak az állatát. Én ugyanis látatlanban nem tudok segíteni, még a véleményemmel sem....

A természet úgy végezte a dolgát, hogy sokféle betegséghez viszonylag kevés tünetet rendelt hozá. Magyarul ez azt jelenti, hogy egy-egy tünet, elváltozás többféle baj velejárója is lehet, így csak a tünetekből kiindulva nehéz a megfelelő diagnózishoz jutni.

A helyes diagnózis megtalálása és kimondása egyébként sem egyszerű feladat, néha hosszadalmas "munka" eredménye, aminek során többször meg kell vizsgálni a beteget, értékelni kell az addig alkalmaztt kezelések hatásosságát (vagy éppen hatástalanságát), és néha bizony szükség van egy sor ún. kiegészítő vizsgálatra is.

Nagyon nehéz tehát tanácsokat adni olyan kérdésekben, amikor a kérdező csak annyit ír meg nekem, hogy szerinte az állat beteg. És kérdezi, hogy mi lehet a baja?  Nem véletlen, hogy más hasonló tanácsadó rovatokkal ellentétben én kiegészítő információkat kérek a kérdezőktől az adatlap kitöltésével. Ezek ugyanis olyan alapvető fontosságú részinformációk, amelyekkel közelebb lehet kerülni a probléma valós megértéséhez. De sokszor még ezek az információk sem elegendőek, és csak azt tudom válaszolni, hogy a beteget bizony látni kellene ahhoz, hogy véleményt tudjak formálni.

Sokan teszik fel úgy a kérdéseiket, vagy kérik a véleményemet, hogy az állatot, akire mindez vonatkozik, még nem is láta állatorvos kolléga. Tudom, hogy néha nem is olyan egyszerű elvinni egy rendelőbe a kis beteget, vagy kihívni hozzá az állatorvost, de sajnos sokan vannak, akik ezt meg sem próbálják. Nem csak azért,mert ezt nem tudják megoldani, hanem egyszerűen azért, mert azt gondolják, hogy az Internet világában saját maguk is meg tudják oldani a problémát. Beírják a kérdéseiket 2-3 "állatorvos válaszol" rovatban, és részletes kezelési útmutatót is kérnek, lehetőleg pontos gyógyszeradagokkal. Több esetben futottam bele más honlapokon olyan tulajdonosi kérdésekbe, amelyekkel 1-2 nappal korábban a saját rovatomban már találkoztam, és amelyre részletes választ, útmutatást adtam. De a gazdi, ahelyett, hogy megfogadta volna a tanácsaimat,  újra, és újra az internetes segítségben reménykedik.

Tudom, hogy egynéhány állatorvos kollégégám néha nem sokra jut a diagnosztikai munkában, és ezért nem tud hatékonyan segíteni sem a tulajdonosnak, sem a beteg állatnak, de azt kell mondjam, egy állatorvosi vizsgálat még ebben az esetben is többet ér a semminél! Ne csodálkozzanak tehát a kedves kérdezők, ha a válaszomban arra buzdítom őket: Irány az állatorvos!

Hozzászólások:

lili  2008.aug.14.

Tisztelt Cím!
A problémám, hogy van egy yorksire terrier 5 éves szuka kutyám, aki az elmúlt 1-2 hétben néha bepisil, bekakil. Eddig nem volt gond a szobatisztasággal. 4 hete pároztattuk, ezért szeretném kérdezni, hogy lehet- e esetleg attól, hogy terhes?
Nagyon várom válaszát!
Langné

Bódog Balázs  2008.júl.29.

Tisztelt Doktorúr / Doktornő!
5 éves perzsa macskám hosszabb ideje tartó, makacs bőrbetegségére és szövődményeire az elmúlt fél évben kb 20 injekciót kapott (alkalmanként 3-4-et, részben bőr alá, részben izomba). Az utolsó, jobb hátsó comb izomba kapott injekció óta erősen sántít arra a lábára, most már 5 napja, javulás nélkül. Látszólag helyesen mozgatja, használná, de terhelni nem bírja, összecsuklik alatta. A helyi állatorvos az idegi, ízületi sérülést kizárta, szerinte fájdalmas neki az injekció helye és el fog múlni. Tapintható csomó, tályog nincs az izomban. Izomlazító, gyulladáscsökkentő hatású krémmel kezeljük, masszírozzuk, tornáztatjuk, de nincs hatása. Korábban az injekcióktól nem volt soha ilyen tünete, nem fokozatosan alakult ki. Kérdésem, hogy mennyire "normális" ez, lehet-e maradandó károsodása, vagy ha elmúlik akkor az mennyi időt vehet igénybe? Tornáztassuk vagy hagyjuk pihenni inkább? Bármilyen jótanácsnak örülök. Köszönettel: a kétségbeesett gazdi.
Válaszát kérem küldje el az email címemre (is): balazs.bodog@gmail.com

Fecó  2008.márc.31.

Min csodálkozik Doktor Úr? Az állatorvosi vizsgálat sokaknak drága, egyszerűbb és olcsóbb internetezni. Csak azt nem tudom, az ilyenek miért tartanak állatot?

RIA  2008.márc.31.

Osztom a dr. Úr véleményét!
Részemről, csak akkor fordulnék, ilyen információ kéréshez, ha már elvittem volna a beteg állatomat legalább egy állatorvoshoz, vagy ha épen semmi lehetőségem, módom nem lenne erre vonatkozólag per pillanat.
A legtöbb állattartó, azonban (főleg a kezdő) nem számol avval, hogy valami komoly betegség is felütheti a fejét. Sokan a megelőzés lehetőségével sem élnek.(oltások, általános vélemények kikérése stb.)
Nem akkor kellene kapkodni, amikor már baj van, hanem előre eltervezni azt, mit is fogok tenni, ha...? Nem vitás, ez egy kényelmes és olcsó megoldás, ha bejön.
Arra nem is gondolnak, hogy az "idő másnak is pénz", és talán feleslegesen rabolják valakiét. Nem jutottunk dűlőre, és nem nyugodtunk meg, ha tényleg baj van! Akkor meg minek ez a tortúra? Helyette hasznosabb lenne cselekedni, hiszen minden perc drága lehet a megoldás szempontjából!

Név: 

Hozzászólás:

Ellenőrző kód: Kérem, írja ide az ellenőrző kódot:

A program a beírt e-mail címet és a www-vel, ill. http://-vel kezdődő internetcímet kattintható linkké alakítja. A hibátlan átalakítás érdekében fontos, hogy az e-mail-, ill. internetcím előtt és után egy-egy szóköz legyen! A túl hosszú címek rövidítve jelennek meg.

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat