Fontos a beszélgetés

2008.márc.2.

Valamelyik nap az "orvos válaszol" rovatban valaki mentegetőzött a feltett kérdései miatt, mondván, hogy volt ugyan az állatával orvosnál, de ott valahogy nem kapott kielégítő válaszokat a kérdéseire. Sőt, úgy érezte, hogy a kollégám nem is szívesen akart azokra válaszolni, látszott rajta, hogy minél hamarabb túl akart esni a viziten....

Én magam már nagyon régóta nagy jelentőséget tulajdonítok a betegeim gazdáival történő beszélgetéseknek, és általában szánok is erre időt. Elég gyakran fordul elő az is, hogy inkább én megyek a kérdések elébe, és már az előtt felvilágosítom az állattartót a várható apróságokról, mielőtt neki jutna eszébe egy-egy kérdés. Szóval, nekem nem újdonság az, hogy egy-egy problémát jó kibeszélni. Ezzel együtt méha még nekem is okoznak meglepetést ezek a szituációk.
Pár napja történt, hogy egyik kis macskabetegem gazdája arról panaszkodott a telefonban, hogy szerinte a cicája már napok óta nem evett semmit, és általában sincs megelégedve az étvágyával. Amikor elmentem megvizsgálni a cicát, aki egyébként egy 8 hónapos körüli serdülő leányka, azt tapasztaltam, hogy a kondíciója megfelel a korának és fejlettségének, és semmiképpen nem árulkodik több napja tartó éhezésről.
Leültünk beszélgetni. Igyekeztem az állat etetésével kapcsolatosan minél több részinformációt megtudni: mit eszik, mikor, hányszor, mennyire stabil az étrendje, változtatják-e a menüt, vagy mindig ugyanazt kapja, stb.? Kiderült, hogy a cicus bizony kicsit válogatós, a gazdi meg igyekezett a kellő változatosságra törekedni, és ezért elég gyakran próbálta változtatni a menüt. Fény derült arra is, hogy állandóan van előlhagyott ennivaló, de azt nem lehet pontosan tudni, hogy ebből napközben mennyi fogy el. És megállapítottam azt is, hogy ez a kisleány elég kisméretű, kisnövésű állat, akinek a táplálékigénye vélhetőleg jóval kisebb, mint a hasonló korú, de nagyobb testű fajtársaié. Ezeknek az információknak a birtokában részletesen megbeszéltük, hogy szerintem milyen változtatásokra lenne szükség, hogyan kellene más módszerekkel próbálkozni?
Eltelt 4-5 nap, amikor tegnap jelentkezett a cica gazdája, és örömmel újságolta a kedvező változásokat. És nem győzött nekem hálálkodni azért, hogy szántam rájuk fél órácskát.... 

Hozzászólások:

Kiss Éva  2008.márc.3.

Sajnos nekem is az a tapasztalatom, hogy az állatorvosok mindig rohannak. Ha olyan rendelőbe megyünk, ahol mindig sokan vannak, akkor biztosan nem veszik jó néven, ha sokat kérdezősködöm. Ahol meg kevesen vannak, és lenne idő, nem biztos, hogy én kérdeznék. Én azt gondolom, hogy a kutyáink, macskáink megérdemelnek időnként fél órát, hogy olyankor csak rólik follyon a szó! Ebben teljesen egyetértek a Doktor Úrral!

RIA  2008.márc.2.

Bizony nagyon fontos, hogy a problémák meg legyenek beszélve, még akkor is, ha ez fájdalmas következményekkel társul.
Történt egy alkalommal, hogy akkori állatorvosom (sok éves ismerettségünk után) minden előző vizsgálatok nélkül, csak ránézett a kutyámra, majd rám, és csak ennyit mondott: "Mária!-el kell altatni!"
Derült égből villámcsapás! Egyszerűen nem akartam elhinni. Megkerültem és következett máshol egy teljes kivizsgálás, majd több órás műtét. Már úgy látszott minden rendben, de örömöm nem tartott sokáig. Kiderült menetközben, hogy a tumor (amivel műtötték) rosszindulatú volt és áttételes. Így végül is az altatás mellett döntöttem, és Neki lett igaza.
Csak azért írtam erről az esetről, mert , ha Ő (állatorvosom) engem nem kímélve, őszintén elmondja miről van szó, akkor kutyámat és engem is sok-sok szenvedéstől ment meg. Az ehhez kapcsolódó kiadásokról, pedig jobb nem is beszélni.
Legyünk hát következetesek, és teljesen őszinték ezekben a kérdésekben mert úgy mindnyájunknak kifizetődőbb lesz, még akkor is, ha a dolgok ránk nézve nem a legkellemesebbek!

Név: 

Hozzászólás:

Ellenőrző kód: Kérem, írja ide az ellenőrző kódot:

A program a beírt e-mail címet és a www-vel, ill. http://-vel kezdődő internetcímet kattintható linkké alakítja. A hibátlan átalakítás érdekében fontos, hogy az e-mail-, ill. internetcím előtt és után egy-egy szóköz legyen! A túl hosszú címek rövidítve jelennek meg.

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat