"Kullancs elleni oltás"

2007.máj.17.

Egy ma érkezett kérdés kapcsán döntöttem úgy, hogy írok pár sort külön is a népnyelv által "kullancs elleni oltásnak" elnevezett dologról, mert ahogy látom és tapasztalom, nagy a zűrzavar a fejekben. Ha csak egyetlen kutyást sikerül megvilágosítani, már megérte!

Sokan kérik, hogy a kutyájukat oltsam be kullancs ellen, mert gyakran járnak az erdőbe, mezőre, és gyakran kell kullancsokat eltávolítani az állatból. Hallották, hogy már ilyen is van, és mennyivel egyszerűbb lenne egy oltással megúszni a dolgot, nem kellene havonta valamit rácsepegtetni a kutyára. Amikor erre válaszul elmondom, hogy mi is a valóság, sokan meglepődnek. Nem értik, pedig egyszerű!
Olyan védoltás, ami megvédne a kullancsoktól, egyszerűen nem létezik! Oltás csak olyan betegségek ellen van -sajnos nem az összes, hanem csak 1-2 esetében- amelyeket a kullancsok terjesztenek. Embereknél az agyhártyagyulladás ellen, kutyákban jelenleg a Lyme-kór ellen. Ez az oltás persze nagy segítsé azoknak az állatoknak, amelyekben gyakran van kullancs, mert legalább ettől a kórtól megvédhetők. Az oltás azonban nem védi meg őket a másik, sokkal fontosabb és veszélyesebb betegségtől, a babéziózistól. Nem szabad tehát azt hini, hogy ha a kutya megkapta a Lyme-kór elleni oltást, akkor nem kellene változatlanul védekezni a kullancsok ellen.
Ha már itt tartunk, elmondom azt is, hogy valóban létezik védőoltás a babéziózos ellen is, csak nálunk nem kapható. De nem is nagyon várható, hogy lesz, már csak azért is, mert komoly szakmai ellenérvek vannak vele szemben. Tudjuk ugyanis, hogy még a betegség természetes átvészelése sem eredményez tartós védettséget, így kevés hatékonyság várható a védőoltástól is. Ráadásul úgy néz ki, hogy az sem mindegy, milyen babézia törzsből készül a vakcina, mert a különböző változatok nem védenek egymás ellen megfelelően.
Maradnak tehát a szokásos módszerek: jó minőségű kullancs elleni nyakörv. vagy az ún. rácsepegtetős szerek.

Hozzászólás:

Cs.Anna  2007.aug.7.

Értem.
Legalább nem kell kérdeznem!

Név: 

Hozzászólás:

Ellenőrző kód: Kérem, írja ide az ellenőrző kódot:

A program a beírt e-mail címet és a www-vel, ill. http://-vel kezdődő internetcímet kattintható linkké alakítja. A hibátlan átalakítás érdekében fontos, hogy az e-mail-, ill. internetcím előtt és után egy-egy szóköz legyen! A túl hosszú címek rövidítve jelennek meg.

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat