Közeleg a szilveszter. Most van itt az idő elkezdeni rákészülni...

2006.nov.12.

Szilveszterkor sok kutya és macska (és velük együtt a gazdáik) életét keseríti meg a petárdázás. Ennek hatására nem véletlen, hogy ilyenkor hirtelen megnő az elveszett, ijedtükben világgá rohant állatok száma. Pedig ma már erre a problémára vannak megoldási lehetőségek, csak éppen nem december 28-án kell erre gondolni. Aki segíteni szeretne állatán, és ezzel saját magán, az már most elkezdi a felkészülést. Ha tovább olvassa ezt a bejegyzést, megtudhatja, hogyan?

Nem régiben megjelent egy új készítmény az állatgyógyszer piacon. D.A.P.-nek hívják. Ez egy olyan szintetikus feromon, ami a kutyákra jelentős nyugtató hatással van, csökkenti a szorongásaikat, növeli a stressztűrő képességüket. Kimutatták, hogy kifejezetten hatékonyan segítheti a szilveszteri petárdázás iránti toleranciát. Csak éppen legalább 1-másfél hónappal korábban kell kezdeni a kezelést. Nagyjából most. A készítmény állatorvosoknál, állatpatikákban kapható. Egy elektromos párologtatóval kell a lakás, szoba légterébe juttatni. Nem olcsó, de hatásos lehet.

A másik lehetőség a nyugtató hatású tabletta kipróbálása. Sedalin-nak hívják. Arra való, hogy a kutya agyát egy időre amolyan kábítószershez hasonló állapotba hozza. Ez idő alatt a környezeti ingerekre gyakorlatilag alig reagál, mert nem nagyon észleli. Ha azonban 3 nappal a használat ideje előtt szerzik be, nem marad idő a kipróbálására. Amire viszont nagy szükésg van, mert az adagolás nagyon egyedi, és nem lehet előre tudni, hogy hogyan fog rá reagáni az állat. Ehhez ezt előtte 1-2 alkalommal célszerű kipróbálni. Most még van rá idő, van több hétvége is, amikor lehet csinálni egy "főpróbát". Ne halassz Ön sem későbbre!

(Megjegyzés: Mindkét készítmény beszerzésében szívesen segítek, ha valaki erre igényt tartana!)

Hozzászólások:

Dr. Horváth László  2006.nov.15.

A magam részéről mindkét javaslatot szívemből támogatom!

bubus  2006.nov.15.

Az sem lenne utolsó, ha mindenki jobban vigyázna a kutyájára, és nem vinné ki magával a körútra a legnagyobb forgatagba!

erba  2006.nov.13.

A szintetikus feromon jónak hangzik, de kerti kutyáknál, akik nagyobb valószínűséggel menekülhetnek világgá helyzetüknél fogva, nem látom az alkalmazás hogyanját. A nyugtató alkalmazása, mint Doktor Úr is írta, "nem fenékig tejfel". (Sajnos őskonzervatív bivalyként mind két- mind négylábúak esetén csak nagyon indokolt esetben kedvelem ezt a megoldást, tudom, Doktor Úr is). Szilveszter valóban nagyon indokolt helyzetet teremt, de van egy harmadik megoldási javaslatom. Tartsuk a kutyát - ha lehet - a szobában. Az alapvetően kerti kutya (és természetesen macska is) megérdemli, hogy egy évben egyszer bevigyük a szobába, és simogatással, szózatokkal nyugtatgassuk. Sokszor szoros közelségünk is elég. Mi évek óta a macskákat is bezérjuk, hiába nyávognak, hogy ki akatnak menni, nem lehet. Ez a megoldás némi áldozattal jár ugyan, de elég biztos módszernek látszik. Arra emlékeztet, amit annak idején a gyerekorvosunk mondott az éjjel üvöltő csecsemővel kapcsolatban: ne a gyerek kapjon nyugtatót, hanem a szülő. Legyünk szilvezter éjjel négylábúink társaságában. Persze a feromon is, meg a nyugtató is jó, és van, ahol elkerülhetetlen. Ott kéretik valamelyikkel élni, hogy megkíméljük barátainkat a frásztól ill. a világgá rohanástól.

Név: 

Hozzászólás:

Ellenőrző kód: Kérem, írja ide az ellenőrző kódot:

A program a beírt e-mail címet és a www-vel, ill. http://-vel kezdődő internetcímet kattintható linkké alakítja. A hibátlan átalakítás érdekében fontos, hogy az e-mail-, ill. internetcím előtt és után egy-egy szóköz legyen! A túl hosszú címek rövidítve jelennek meg.

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat