Kezdeményezés a mikrochip kötelezővé tételére

2006.nov.3.

A mikrochip olyan egyedi állatazonosító, amelynek segítségével egy-egy állat biztosan azonosítható, és ha mondjuk elveszik, vagy elkódorog hazulról, sokkal nagyobb eséllyel kerülhet haza a gazdájához. Annak, aki a kutyáját, macskáját külföldre akarja vinni, az Európai Uniós állatútlevélhez mindenképpen be kell tetetnie az állatába. De vannak olyan önkormányzatok is, amelyek már kötelezően elrendelték az ott élő kutyák mikrochipes azonosítását (pl. Budapest VII. kerülete). Most azonban "népi kezdeményezés" indult arra vonatkozóan, hogy a kutyák mikrochipes megjelölése mielőbb kötelező legyen az összes Magyarországon tartott kutya számára.

Évek óta tudott dolog, hogy a mikrochipes egyedi állatazonosító előbb-utóbb kötelezővé lesz, de az illetékeseknek ma még nem túl sietős ennek az elrendelése. Vannak azonban olyanok, akik azt szeretnék, ha mielőbb sor kerülne a kötelező azonosítás bevezetésére, merthogy sok a kóbor, elszökött állat (főként kutya), és a mikrochip hiányában néha teljesen reménytelen a megtalált állat visszajuttatása a gazdájához. A lelkes állatvédők, állatbarátok most kezdeményezést indítanak arra, hogy az illetékes kormányzati szervek mielőbb foglalkozzanak a kérdéssel, tűzzék azt napirendre. Most folyik a benyújtandó petíció megfogalmazása, a gondolatok, elképzelések összehangolása. Én magam teljesen egyetértek a kezdeményezéssel, ezért szívesen segítek a kezdeményezőknek. AKár azon a módon is, hogy itt, ezen a helíyen lehetőséget és teret biztosítok arra, hogy ki-ki elmondhassa, leírhassa a véleményét a kérdésről, vagy közzétegye javaslatait, ha vannak. Én ezeket továbbítom majd a kezdeményezés kezdeményezőinek....Már ha lesznek. De ez csak azon múlik, Önnek van-e véleménye? Ha igen, kérem írja be ide!

Hozzászólások:

Tóth Zoltán  2006.nov.4.

Ez az alap jó ötletnek hangzik. Ha lesz ilyen, én biztosan befizetek majd néhány ezer forintot erre a célra!

erba  2006.nov.4.

Fogalmam sincs arról, hogy, bár az egyébként nemcsak az elveszett állatok és gazdáik, de (fellengzősen) mindannyiunk érdeke, hogy csökkenjen a kóbor állatok száma, megvalósítható-e rendeletileg a kötelező chip-behelyezés, mint a VII. kerületben. Ott nyilván az Önkormányzatnak sikerült valami pénzt összekuporgatnia. Azt hiszem, többféle módon lehetne alapot teremteni arra, hogy legalább azok a gazdák, akiknek anyagi lehetőségeik nem elegendőek társuk megjelölésére, valamilyen alaptól, amelyet akár "chip-alap"nak neveznénk, támogatást kapjon. Ilyen alapra - gondolom - több állatbarát adna valamilyen összeget, ami tán nekik nem okoz gondot, viszont segítség lenne. (Azért gondolom, hogy ez műküdne, mivel évente több csekket kapunk, és küldünk vissza kitöltve egyes állatvédő egYesületeknek.) Természetesen ezt az alapot valakinek kezelnie kellene. Nem tudom, van-e ilyenre más országban példa, onnan kellene lemásolni a megoldást. Vagy azt is el tudnám képzelni (naiv vagyok?) hogy a Fehér kereszt vagy Négy mancs vagy egyéb állatsegítő, -védő társaság pályázna az EU-nál. De, ha nyerne, akkor is szociális szempontok figyelembevételével támogatná azokat, akik a chiphez nem tudnának saját erőből hozzájutni.
Hát első lendületből ennyi jutott eszembe.

Név: 

Hozzászólás:

Ellenőrző kód: Kérem, írja ide az ellenőrző kódot:

A program a beírt e-mail címet és a www-vel, ill. http://-vel kezdődő internetcímet kattintható linkké alakítja. A hibátlan átalakítás érdekében fontos, hogy az e-mail-, ill. internetcím előtt és után egy-egy szóköz legyen! A túl hosszú címek rövidítve jelennek meg.

Állatorvosi Elsősegély-szolgálat